Hirdetés

Amazfit Verge - pont középre

Gyorsabb, szebb a kijelzője és jelentősen olcsóbb, mint a hasonló funkcionalitású Stratos – jó csomag, de hátránya is van bőven.

Külső, kialakítás, szenzorok

A Xiaomi/Huami nevéhez fűződő Amazfit órákat elsődlegesen sportoláshoz találták ki, az csak a túlzott precizitás hatása volt, hogy a korábban nálunk járt Stratos külseje annyira jól sikerült, hogy simán bármelyik okosóra mellé oda lehetett rakni, és ha eltekintünk attól, hogy a transzflektív LCD kijelző háttérvilágítása beltérben nem brillírozik, nem is maradt alul azokhoz képest a külcsín. A Verge esetén ezt már nem mondhatjuk el: persze, ez nem is egy 60 000 forintos eszköz, hanem egy kerek harmaddal olcsóbb, mindössze 40 000 forintot kérnek érte, de tényleg nem is néz ki többnek annál.


[+]

Egy sportóránál gond nélkül belefér a műanyag tokozás és a szilikon szíj, viszont előbbi indokolatlanul vastagnak tűnik (12,6 milliméteres egyébként), a szürke és fekete plasztik elválasztásánál pedig markáns peremet lehet kitapintani, ami szintén nem emeli a minőségérzetet. Egyetlen gomb került rá, ami a narancssárga színével eltéveszthetetlenül megtalálható, viszont aránylag kieső helyen, egy átlagos óra koronájához képest jóval hátrébb került elhelyezésre, és bár megszokható, igazán kényelmesnek nem mondható. A 22 milliméteres szíj cserélhető, és ha tartósabban lenne nálam, ez rövid időn belül meg is történne: a tokhoz közeli végpontjain annyira rugalmatlan, hogy ha letesszük az órát asztalra, magától 2 centimétert kiemelkedik onnan. Ebből következik, hogy igazán jól nem állt egyik csuklón sem, hiszen ha nem szorítjuk fájdalomküszöbig, ugyanúgy elemelkedik a kézről, ahogy az asztallapról.


[+]

A szíj mellett szól, hogy rendkívül apró lépcsőkkel, de annál tágabb tartományban állítható, és mivel jelentősen kisebb, 43 milliméter lett a tok átmérője, bizonyos női kezeken is jól tud kinézni, a 46 grammos tömegével pedig nehéznek sem mondható. Víz- és porállóságra kizárólag IP68-as referencia szolgál, de az 5ATM-ről le kell mondani, éppen ezért nem is vállalták be az úszáskövetést, illetve semmi egyéb vízisportot.


[+]

Remek lett a kijelző: 1,3 hüvelykes OLED panel 360 x 360 pixeles felbontással, Gorilla Glass 3-védettséggel, és az ujjlenyomatoktól csak mérsékelten zsírosodó felülettel. A fekete hátterek értelemszerűen tökéletesen jelennek meg, az érintésérzékelés makulátlan lett, és a napfény alatti korrekt láthatóság mellé szép beltéri megjelenítést is hozott a méltán kedvelt technológia. Nem maradt el az always-on lehetőség, aktivitáson kívül kizárólag az időt láthatjuk magunk előtt, sportolás közben pedig az aktivitás kezdőoldalát (jellemzően eltelt idő, mozdulatok, megtett táv) jeleníti meg, de tényleg annyira halványan, hogy napfény alatt olyan, mintha nem is lenne. Cserébe alig okoz többletfogyasztást.


[+]

A szenzoros felhozatal javarészt ismerős lesz a korábbi szériákból, adott egyrészt egy beépített, PPG-s (optikai) pulzusmérő, ami folyamatosan vagy alkalomszerűen tudja felügyelni a szívritmust, másrészt a szokásos gyorsulásmérő, giroszkóp, mágneses érzékelő, légnyomásmérő és fényérzékelő kombináció, amik segítségével magától tudja állítani a fényerőt, és felvillantja a kijelzőt, ha épp ennek megfelelően mozdítjuk a kezünket. Ez utóbbi egyébként a tesztidőszakban elég pontosan, 10-ből 9-szer jól tette a dolgát, nem voltak véletlenszerű felvillanások se, kizárólag értesítés beérkezésére reagált még a megjelenítő. Beépített GPS/GLONASS vevőjének köszönhetően önálló aktivitáskövetésre képes, és nem maradt el a 2,4 GHz-es WiFi, illetve a 4.2-es Bluetooth sem. A telefonálási lehetőség beépített mikrofonnal és hangszóróval valósul meg.

Hirdetés

Funkciók, szoftver, sport

A Verge alapvető kezelése kimondottan egyszerű, az Amazfit saját, zárt operációs rendszere viszont nem bővíthető, és magyar nyelv sincs benne. Nulladik lépésként az Androidra és iOS-re elérhető Amazfit Watch alkalmazást kell telepíteni, majd egy QR-kóddal párosítani az eszközöket. Az órafelületen felfelé csúsztatással érjük el a legutóbbi értesítéseinket, lefelé pedig a gyorsbeállításokon kívül az időjárást, az akkumulátor töltöttségét és a mobilunkhoz történő csatlakozás tényét láthatjuk. Balra nem találunk semmit, jobbra csúsztatva viszont a teljes menü tárul elénk. Rendszersebesség szempontjából komoly fejlődés érezhető bármelyik elődhöz képest, már csak apróbb akadozások maradtak, amikkel minden gond nélkül együtt lehet élni.


[+]

Az egészség menüpontra lépve a napi lépésszámunkat tudjuk ellenőrizni, mellette a pulzusmérő ikonja látható. Sportfunkciók közül futás, séta, kerékpározás, elliptikus tréner, hegymászás, síelés, tenisz, foci és ugrókötelezés is van. Aki úszáshoz szeretne aktivitáskövetőt, annak csalódnia kell, az 5ATM vízállóság hiánya miatt inkább kimaradt. Az alvást automatikusan detektálja a rendszer, pulzust és mozgásokat rögzít, amiket másnap kiolvashatunk, és megnézhetjük, mennyi időt sikerült valódi mélyalvással tölteni. Sajnos az ébresztéseket nem lehet ennek megfelelően intervallumra állítani, a megadott időben, percre pontosan felrezget minket az óra, mindegy, hogy épp milyen szakaszban vagyunk.


[+]

Már az órán is elég részletes eredményeket kapunk az edzéseinkről, de összességében pici a kijelző ahhoz, hogy érdemes legyen diagramokat olvasni és elemezni, a mobilalkalmazással sokkal egyszerűbben tehetjük meg ezt. A kerékpározás pontos leméréséhez külső eszközt (hajtókar-fordulatszámmérő) kell csatlakoztatni, de GPX-adatokat természetesen mindenféle aktivitás után lekérhetünk, és arról is kapunk információkat, hogy mennyit mentünk felfelé, lefelé, vagy pont sík terepen. Síelésnél nyomon követhetjük az elért maximális sebességünket, és ehhez is érhető el kiegészítő, méghozzá egy mellkaspánt. Tenisznél láthatjuk, hogy hány szervát ütöttünk, illetve mennyi volt az adogatásunkban a tenyeres és a fonák, illetve nem meglepő módon az elégetett kalóriákat is nyomon tudjuk követni. A különféle sportoknál minden releváns adathalom elérhető, viszont táplálkozási és egyéb opciók nincsenek, ahogy fogyás vagy éppen tömegnövelés lebonyolításában sem segít. Az adatok leolvasásához az angol nyelvű Amazfit-alkalmazás mellett használhatjuk a Xiaomi-féle, magyarul kommunikálni képes Mi Fitet is.


A Mi Fit magyarul is tud [+]

A részletes edzésösszegzésbe már elég komoly diagram kerül, pulzuszónákkal (VO2 Max, aerob, anaerob, stb.), elégetett kalóriákkal, a sebességgel, lépéshosszal, a lépésgyakorisággal (SPM), magasság-különbségekkel, és jó mintavételezésű, pontos GPS-adatokkal, mobilon nézve térképpel együtt. Telefonálni a híváslistából és beépített tárcsázón keresztül tudunk, a beszélgetés a megszokott, Knight Rider-módban működik közepes minőséggel, de ha csatlakoztatva van mellette Bluetooth headset is, akkor alapértelmezetten arra irányítja az hangot az óra. Van beépített időjárás-előrejelző, továbbá stopper, iránytű, időzítő és ébresztő.


[+]

A 4 GB-nyi tárhelyből körülbelül 2,4-et tölthetünk meg saját zenével, nem jelent problémát az FLAC-kiterjesztés sem, fájlokat mozgatni pedig vezeték nélkül, mobilról, illetve USB-ről is tudunk. Kihangosítva nem kell komoly élményre számítani, de a lehetőség megvan, Bluetoothon már megnyílik az út a minőségi zenehallgatás előtt, semmiféle akadozás vagy hiba nem fordult elő, amíg 2-3 méteres hatótávon belül maradunk. Egy csukló és egy fül között ennél remélhetőleg senkinek nincs nagyobb távolság.

Beállítások, értesítések, összegzés

A beállítások közt minden logikusan és értelmesen van elrendezve, egyedül watch face-váltás némiképp körülményes, hiszen a preferences menüponton belül lévő appearance menüponton belül találjuk meg a lehetőséget. Érdemes lehet elővenni a telefont, és két érintéssel kiválasztani az új órastílust. Az alapvető watch face egészen futurisztikus, de a legegyszerűbb számlapoktól kezdve a versenyórák által képviselt megjelenésig megkapunk mindent, viszont a 11 tagú lista bővülhetett volna megannyi stílussal, és az analóg számlapoknál sokkal szebb lenne egy automata órákat megidéző, folyamatos járás a Verge által használt quartz-utánérzés helyett. Utólag lehet ezeket pótolgatni, de mindenképpen szükséges hozzá USB-s kapcsolat.


[+]

Értesítések közül az jelenik meg, amit csak a telefonról át szeretnénk hozni, ehhez a telefonos alkalmazást kell elővenni, és kiválasztani, milyen alkalmazásoktól kérünk notifikációt, és mit hagyunk figyelmen kívül. Érkeznek még heti jelentések aktivitásainkról és eredményeinkről, illetve az időjárás-előrejelzés is rendre értesít. Ha nincs a közelünkben a mobilunk, és már kezdünk pánikba esni, kérhetünk csengetést, ilyenkor a telefon alapértelmezett csengőhangja fog remélhetőleg megszólalni valahol. Ha túl sokat ülünk egyhelyben, figyelmeztet, hogy ideje felállni és sétálni egy kört. Az NFC meglétét ne úgy értsük, hogy jelenleg érintéses fizetésre használható az óra, jelenlegi körülmények közt, Magyarországon lényegében csak a telefonnal történő párosítást könnyíthetjük meg vele.

Egy rövidebb repülőút is elő fog hozni ilyen értésítéseket
Egy rövidebb repülőút is elő fog hozni ilyen értesítéseket [+]

Összegzés. A Verge pontosan a Bip és a Stratos árkategóriája közé ékelődött be, viszont funkcionalitásban jóval közelebb van az utóbbihoz, ráadásul egyedüliként került bele mikrofon és hangszóró, ami egy gyors telefonhívás lebonyolításához kiválóan alkalmassá teszi az órát. Ezért cserébe fel kell áldozni az 5ATM víznyomás-tűrést, a szokásosnak mondható IP68 van meg vízállóságra, de az úszással kapcsolatos aktivitáskövetést teljesen kihagyták. A kissé bumfordi polikarbonát ház ebben a termékkategóriában megbocsátható, kizárólag az Amazfit hibája, hogy a Stratost sikerült annyira szépre csinálni, hogy ez érdemben feltűnjön az összehasonlításkor. A szíj nem erőssége az órának, de bármikor lecserélhető, az USB-s töltőjére viszont nem lehet mást mondani, minthogy béna: egyrészt nem egy jóféle mágneses csatlakozót kapott, hanem műanyag-bepattintós, rányomós konstrukció, ami tényleg minden csatlakoztatáskor olyan hatást kelt, mintha valamit eltörtünk volna, ráadásul az alján vezették ki a kábelt, hogy egy asztalra se lehessen kényelmesen lerakni.

Ez egy nagyon szerencsétlen töltőkialakítás
Ez egy nagyon szerencsétlen töltőkialakítás [+]

Az a szerencse, hogy ezt a töltőt tényleg nagyon ritkán kell használni. Folyamatos pulzuskövetéssel, GPS-módban, napi használatban teljesítette túl a gyárilag megadott 5 napos üzemidőt, 6-7 napokat minden gond nélkül lehetett vele végigcsinálni, ezekben a ciklusokban viszont csak 2-3 órányi aktivitásmérés volt. 40 000 forintos árával a Verge abszolút helytálló, beígért funkcióit maradéktalanul teljesíti, viszont sem külsőre, sem funkcionalitásban nem adja azt az okosórás érzést, amit a nagytesó. Cserébe jól tud állni és kényelmes annak is, akinek visszafogottabb a csuklómérete.

Amazfit Verge

szentkuti11

A tesztkészülék a Xiaomi.hu jóvoltából jutott el hozzánk, köszönjük!

Hirdetés

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés