Xiaomi MiJia Quartz - kvarcóra extrákkal

Bevezető, külső

Pár évvel ezelőtt teszteltük a rendkívül jó marketinggel beharangozott Withings Activitét és annak olcsóbb változatát, majd írtunk az abból lett Nokia Steelről is, ugyanis időközben a Nokia megvette a francia Withingset, igaz, azóta meg is váltak tőlük. A recept nagyon egyszerű volt, egy szép kvarcórát láttak el lépésszámlálóval (ami akkoriban igazán menő volt, igazi okosórák ugyanis még nem igazán léteztek), illetve később minimális értesítési lehetőségekkel is. És ezek a termékek valószínűleg sikeresek is voltak, hiszen az eredetileg 2014-ben megjelent Activité apróbb módosításokkal tulajdonképpen a mai napig is megvásárolható. Nem csoda hát, hogy a MiJián keresztül a Xiaomi is látott fantáziát a dologban, el is készítették a nem is pontosan tudni, hogy milyen nevű terméket: egyes piacokon MiJia Smartwatch, más helyeken MiJia Quartz néven fut, de ez utóbbi név áll közelebb a valósághoz, hiszen a recept ugyanaz, mint az Activité esetében volt: egy kvarcóra extrákkal.


[+]

Fontos tudni, hogy Európában hivatalosan nem kapható az eszköz, a budapesti Xiaomi boltban sem lehet hozzájutni, de Kínából minden különösebb nehézség nélkül meg lehet rendelni, méghozzá három színvariációban. A képek alapján valószínűleg mindenki rájött, hogy nálunk a teljesen fekete változat járt, de létezik belőle egy fehér számlappal, szürke házzal és kék szíjjal szerelt, illetve egy teljesen szürke változat is. A csomagolás nem hoz semmi váratlant, a letisztult, hófehér doboz előlapján az óra élethű képmását láthatjuk, a hátoldalán pedig a specifikációt olvashatunk el. Már ha tudunk kínaiul – ugyanis mint a dobozban található használati utasítás is, kizárólag ezen a nyelven íródott, de ez nem kritika, hiszen ott kapható a termék.


[+]

Az óra lekerekített formája egyszerű, mondhatni klasszikus, a maga nemében eleganciát sugároz. Aki a manapság divatos, bumszli órákat kedveli, az valószínűleg a MiJia termékében nem találja meg a számításait, a 40 milliméteres méret férfikézen nem nagy, de nem is bántóan kicsi: mondhatjuk, hogy unisex óráról beszélünk. A számlap körívesen barázdált és kimondottan igényesnek hat, rajta a logón és a mutatókon túl található egy kisebb kör is egy saját mutatóval, ez a lépéseket méri. A tipográfia nem egységes, nem mindegyik szám van úgy forgatva, ahogy logikus lenne, de az összképen ez szerencsére mit sem ront.


[+]

A szíj textúrája kellemes érzést nyújt a matt bőr felületével, a műanyagból/kaucsukból készült szíjaknál jóval kényelmesebb is. A minőség megkérdőjelezhető, a műanyag csat már pár nap használat után is erős nyomot hagyott a szíjon, de ha ugyanazt a méretet használjuk mindig, akkor ez egyrészt nem fog látszódni, másrészt a 24 milliméteres szíj egy pöcök segítségével órás vagy szakértelem nélkül is cserélhető. A tok és maga a hátlap rozsdamentes acélból készült, utóbbiról pár információt is leolvashatunk, de a legfontosabb adat a 3ATM felirat (30M, ha valaki így jobban érti), azaz az alacsony szintű víz elleni védelem, így zuhanyzáskor, kézmosáskor vagy esőben sem lesz baja az órának, és az izzadtság sem kezdi ki. Ugyanakkor úszni már nem szabad benne.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

 • Xiaomi Bluetooth Neckband - akár egy Redmi

  Tulajdonképpen ez a fülhallgatók Redmije: van nála szebb, jobb hangú és érdekesebb is, de a remek ár/érték aránya vitathatatlan, és még kényelmes is.

 • Amazfit Verge - pont középre

  Gyorsabb, szebb a kijelzője és jelentősen olcsóbb, mint a hasonló funkcionalitású Stratos – jó csomag, de hátránya is van bőven.

 • Xiaomi Mi Mix 3 - kicsúszó szerelés

  A Mi Mix széria a hármas modellel sem okozott csalódást, a kialakítás ismét egyedi, a teljesítmény kifogástalan, az ára pedig mérsékelt.

 • Xiaomi Mi 8 Lite - cukormentes étrend

  A Xiaomi felső-középkategóriás phabletje a Redmi Note 6 és a Pocophone F1 közötti árrésben találhat közönséget. Ám hiába a mutatós ház vagy a friss MIUI, nem kifejezetten olcsó, és nem is túl karakteres.

Hirdetés