Amazfit Stratos - a hosszútávfutó vagányossága

Klasszikus óraformával, önálló zenehallgatással és 5 ATM vízállósággal licitál a Stratos az Amazfit Bipre, és még maratonra is tud edzéstippeket adni.

Külső, szenzorok

A kütyücsoport, amit széles körben okosórának titulálnak, mára lényegében két klikkre szakadt. Az Apple Watch, a Galaxy Watch és az (Android) Wear OS variánsok elsősorban okosak, sokrétű adatkommunikációs képességgel és rengeteg telepíthető alkalmazással, mellesleg pedig aktivitást és egészségadatokat is követnek. A FitBit Versa és társai viszont kifejezetten a sportra termettek, komolyabb statisztikázással és testmozgáshoz passzoló felülettel, kevesebb hangsúllyal a szoftveres bővíthetőségen vagy a mobillal való kommunikáción. Ez eltérő felhasználási igények miatt alakult így, amit ismerőseimen is tetten értem: akadt, aki zsebtelefonja funkciógazdagságát kívánta karjára teleportálni, más viszont sporttevékenységhez nézett megbízható ketyerét, és egyik felet sem érdekelte túlzottan másfajta felhasználási mód.


[+]

Az Amazfit Stratos a sportra megy rá, és nem ezernyi fejlesztő bedolgozására egy hatalmas ökoszisztémában – sőt: alkalmazásparkja egyáltalán nem bővíthető. Az okos jelzőt így idézőjelesen lehet csak rásütni, viszont, amire van, azt visszafogottabb hardverrel képes lehozni, ezért olcsóbb legtöbb nagynevű riválisánál, plusz tovább bírja egy töltéssel. Nem lehet telefonálni vele, nincs válaszadás az értesítésekre, hiányzik a mélyebb Android / iOS integráció és nem virít tűéles AMOLED kijelző az óralapján. Viszont tucatnyi sportot lekövet, speciális statisztikákat közöl és úszásra is alkalmas 50m / 5ATM minősítésével. A rozsdamentes acél és polikarbonát váz, a 2,5D-s Gorilla Glass védőüveg, valamint annak kerámiaszegélye pedig kellően szívóssá teszi, hogy a természet elemeinek ellenálljon.


[+]

Napfény alatt 320 x 300 pixeles, majdnem teljesen kör alakú, transzflektív kijelzője ráadásul tökéletesen látszik, hiszen éppen a beeső fény erősít rá színes képpontjaira, amelyek ráadásul mindig aktívak, azaz karlendítés nélkül leolvasható az idő vagy a mozgásadatok. A technológia hátránya szobabelsőben világlik ki, pontosabban éppen ezt nem teszi: az 1,34”-es átmérőjű LCD modul háttérvilágítása gyér, és a kint szinte izzó színek bent meglehetősen fakók. Az automatikus fényerőről a panel alsó fertályán elhelyezett fénymérő dönt, és bár kézzel világosabbra vehető a dolog, nem javul sokat a helyzet. Valamit valamiért: aki ezt a Bluetooth 4.0 és WiFi modemmel szerelt órát megvásárolja, elsősorban odakint szeretné jól látni, bent pedig azért elfogadható a helyzet.


[+]

Ezernyi adat leolvasható egyébként a Mi Store-ból hozzánk került Stratosról – több egyidejű részlet, mint a házon belül futó Bipről. Mondjuk az aktuális pulzus, amit az optikai PPG szenzor akár folyamatosan mér, vagy csak mozgás közben. A friss időjárás, esetleg egy-egy mobilról jövő értesítés és a hívófél adatai. A telefon persze otthon is maradhat, hiszen a beépített GPS/GLONASS antennával önállóan és pontosan lehet távot, útvonalat, sebességet, lépéshosszt vagy magasságot mérni, aztán mobil vagy WiFi közelben a felhőbe szinkronizálni. Adott még a háromtengelyes gyorsulásmérő, a giroszkóp, az iránytű és a légnyomásmérő, a jelzésekhez pedig a háromféle erősséget kínáló, kellően intenzív rezgőmotor, ami mondjuk az álomból nem rázza fel a júzert. Hangjelzés nincs, ahogy a Stratos mikrofont sem kapott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Amazfit Bip - követ-kezetes

    Az Amazfit Bip különleges képessége, hogy GPS alapú helymeghatározásra alkalmas, ráadásul kiválóan, egy egészen szolid árkategóriában.

  • Bemutatkozott az Amazfit Pace 2

    A Huami új sportórája az általunk is tesztelt Amazfit Pace hibáit kívánja orvosolni, elegánsabb küllemmel és kiterjesztett tudáslistával. A Pace 2 olcsó és víz alatt is használható.

  • Amazfit Pace - futni kéne vele még pár kört

    IP-védelem, GPS, giroszkóp, pulzusmérő, kint felizzó kijelző és okosfunckiók – látszólag mindent tud a Xiaomi/Huami sportóra, ám szoftveroldalról befejezetlen a történet.

Hirdetés