Hirdetés
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- iPhone topik
- VoLTE/VoWiFi
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Xiaomi Mi 9T Pro - tizenegyes!
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Távozik az Apple vezérigazgatója
Új hozzászólás Aktív témák
-
hanee
senior tag
Sziasztok!
Kicsit felhozom ezt a topicot mert szerintem nagyon érdekes a téma!
Legjobb tudásom szerint a túlzott mértékű vitaminbevitel kimondottan káros. És igaz ez a vízben oldódó C-vitaminra is. Természetesen amikor valaki 2-3 hétig kúraszerűen szed 3-4 grammot, nem érez semmit, de hosszú távon igenis káros hatásai vannak a vesére (és ez nem úgy jelentkezik, hogy fáj a veséd a beszedése után két nappal).
A legtöbb zsírban oldódó vitamin sem két hét alatt rombol a szervezetben, hanem hosszú idő után, amikor már jócskán felgyülemlett. Bár tudok cáfolatot is felhozni, amikor valakinek a Lenkeis vitaminoktól már egy hét után is iszonyatos migrénje volt. Abbahagyta és elmúlt.Mégegy dolog ami - számomra - a vitaminkészítmények ellen szól: mesterségesek.
Természetesen egyetértek azzal, hogy ezek nélkül lehetetlenség mindenből mindig megfelelő mennyiséget bevinni, mert a ma kapható gyümölcsök és zöldségek nem tartalmaznak akkora mennyiségű vitamint és ásványi anyagokat sem, de teljesen szükségtelennek tartom bombaméretű vitaminkészítményekkel terhelni a szervezetet.Egy másik érdekes kérdés, ami itt még nem merült fel: az emberi szervezet egyik csodálatos képessége, hogy rendkívüli körülmények között is hosszú időn át életben marad, és nagyon jól alkalmazkodik a bevitt tápanyagok mennyiségéhez. Igaz ez a bevitt energiára is, de a vitaminokra és ásványi anyagokra is. A túlzott mértékű vitaminbevitelhez is hozzá lehet szoktatni a szervezetet bizonyos mértékig (természetesen nem végtelenségig). Hozzászokás után pedig hiánytüneteket okozhat, ha valaki abbahagyja. Már csak ezért is érdemes háromszor meggondolni, mielőtt valaki ilyen hiper-szuper-extra készítményt vesz.
Tapasztalatom szerint egyébként az egészség és annak megőrzése elsősorban a következőkkel van meghatározható összefüggésben:
1. genetikai tényezők --> az immunrendszer erőssége alapvetően genetikai tényezőkön is múlik, amiken nem tudunk változtatni. Vannak emberek, akik soha nem kapják el a herpeszt (pl. én), és vannak emberek, akik soha nem lesznek influenzások akármit csinálnak (pl. a párom).
2. Csecsemőkori táplálkozás (azaz hogy pl. valaki anyatejet kapott-e, vagy tápszert, bár manapság már nagyon jó tápszerek vannak, de azért mégis az immunanyagok hiányoznak belőle, sőt még az is számít, hogy valakit mikor kezdenek hozzátáplálni!).
3. Táplálkozás gyerekkorban és felnőttkorban is. Számít, hogy valaki mit eszik és milyen mennyiségben. Kövér-e, vannak-e veleszületett betegségei (pl. cukorbetegség vagy asztma). Aki egészségesen táplálkozik az egészségesebb. Ez alatt nem a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását kell érteni, hanem pl. hogy az ember étrendjében mennyi fehérliszt, cukor és más finomított anyag van. A finomított répacukor / nádcukor / barna és mindenféle egyéb cukor ami nem gyümölcscukor - fogyasztása például már önmagában hajlamosíthat bizonyos betegségekre (pl. candida, cukorbetegség).
4. Testmozgás: tudományosan bizonyított, hogy pl. a futás és az úszás (csak a két legegyszerűbb és legtermészetesebb sport) javítja az állóképességet, a vérkeringést, a tüdőkapacitást és az immunrendszert is! Kedves - rendszeresen - futó ismerőseim pl. általában vitaminok nélkül is köszönik, jól vannak és nem kapják el az influenzát.
5. Életkörnyezet és más külső behatások: pl. dohányzik-e valaki, milyen munkakörben dolgozik (egészségtelen környezet), vidéken, vagy városban él-e. Például a vidéken élő anyósom szerintem még életében nem volt influenzás, azt sem tudja mi az, ez tipikus városi kór.. a párom aki szintén ott nőtt fel, talán 10-ből 1x kapta el a kislányunktól a kórságot, amit én régebben 10-ből 7-szer.. biztos vagyok benne, hogy a fenti tényezők közül az, hogy vidéken a tiszta levegőn és házi koszton (értsd sk. termelt gyümölcsök és zöldségek) nőtt fel, meglehetősen hozzájárultak ehhez.
6. Csak ezután jönnek a táplálékkiegészítők, mint tényezők! Természetesen hathatósak tudnak lenni ezek is, de véleményem szerint érdemes lehet körbenézni TERMÉSZETES források között is. Például méhpempő (én ezt szedem). Számtalan vitamin és ásványi anyag van benne, valamint más fontos (pl. hormonszerű) anyagok. Én amióta ezt eszem nem voltam náthás sem, pedig a kislányom ovis és minden vackot hazahoz. Korábban persze én is próbálkoztam vitaminokkal de nem értek semmit, valószínűleg mivel nem természetes forrásai voltak a különböző vitaminoknak, hanem mesterségesen összeállítottak és ezért sokszor fel sem szívódnak megfelelően a tablettákból, akármilyen korszerűek is. Én a terhességem alatt sem szedtem semmit, bár tudom egy terhesség nem lehet statisztikai adat, de nem lett tőle maradandó károsodásunk..
Na remélem sikerül feldobmon a témát és jönnek hozzászólások

hanee
Új hozzászólás Aktív témák
- A Ubisoft lerántja a leplet az Assassin’s Creed IV: Black Flag remake-ről
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Mesterséges intelligencia topik
- E-book olvasók
- BestBuy topik
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- Lenovo IdeaPad Slim 5 OLED i7-13620H 16 GB DDR5 512SSD FHD+ Garancia
- PEACH Laminálógép és vágógép (6 in 1 Laminator & Trimmer PBP350 A4)
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4370
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest