Hirdetés
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Apple Watch Series 10 - évfordulós kiadás
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
EmberXY
veterán
válasz
Zsolt,72 #204 üzenetére
Tudom, hogy nem a szolgáltató a hibás, de legelőször amikor ilyet tapasztal az ember, mégis kihez fordulna? Mobilszolgáltatással (első ránézésre legalábbis) kapcsolatos dologgal tán a NAV-hoz, a postához, vagy kihez kellett volna rögtön fordulnom?
Tisztázva lett, és azóta sem a szolgáltatót okolom, hanem a rendőrséget, amiért nem hajlandók nyomozni, belinkeltem korábban azt is, ahogy elutasították a feljelentést. Abban is le van írva a lényeg. Nem vagyok hülye, azóta már tájékozódtam, hogy mi ez, de ettől még nem fog megoldódni.
Részemről a témát bejeztem, mert csak magamból csinálok még nagyobb hülyét, hogy egyáltalán idejöttem a nyomorommal. -
EmberXY
veterán
"Ha pl. én egy csaló lennék és a környéket teleragasztom hirdetésekkel, ahol a te számodat adom meg, akkor erről a mobilszolgáltató tehet, őt kell keresni? "
Nem ugyanaz a két eset, ugyanis a VOIP csalásnál valakinek a telefonja az én számomat jelzi ki, miközben egy bejövő hívást regisztrál. Nem egy hirdetőtáblán olvassa, hanem egy bejövő hívás azonosítójaként, 100-ból 100-an joggal feltételeznék, hogy valóban én hívom. a ~30 éves mobiltelefonálási kultúránkban ilyenkor az a teendő 100-ból 100-szor, hogy visszahívjuk az illetőt. És ha valaki ezzel visszahív és kiderül, hogy én egyáltalán nem hívtam és nem ő tárcsázott félre, hiszen közvetlenül a híváslistájából hívott vissza, nekem, mint egy sima egységsugarú prolinak, most komolyan, mire kéne gondolnom, kihez kéne fordulnom, ha nem a szolgáltatóhoz? Jelen esetben is ez történt, ők elmondták, hogy így jártam és hogy mi a helyzet, majd ezután tettem egy feljelentést, mint sokan mások, hiába, mint sokan mások. Ha a végén eljutunk oda, hogy én vagyok a hibás, akkor inkább hagyjuk.
"Én magam tettem a kalapba, mert a voip szolgáltatómnál ezt állítottam be, bár én legálisan, saját érdekből hamisítottam a saját számomat, hogy olcsóbban (reális áron) tudjak telefonálni kikerülve a saját (drága) mobilszolgáltatómat, ahol pont az a cél, hogy ne is tudjon a hívásról, ne tudjon lépni ellene, hogy egy olcsóbb megoldást használok."
Tehát akkor lényegében 10 millió embernek regisztrálnia kéne valami VOIP-ra, nehogy véletlenül hamisítsák a számát. Értem.
Egyébként az, hogy te valahová regisztráltál, szerintem nem zárja ki, hogy egy csaló egy másik szolgáltatásban ugyanúgy behamisítsa a számodat, mint láthatjuk, egyik hazai szolgáltatót sem érdekli a hívás érkeztetéskor, hogy honnan jön a hívás. Szerintem hagyjuk tényleg, én kérek elnézést, hogy ilyen csalás áldozata lettem, bár anyagi kár még nem ért, szóval inkább szivatás ez, mint csalás, de hát ez van, így jártam. -
EmberXY
veterán
"Egy kérdés azért felmerült bennem, honnan lehet tudni, hogy a csaló mely voip szolgáltatót vagy szolgáltatókat használja? Ez nagyon is fontos infó, hogy jelezni lehessen ezen szolgáltató felé a csalást és a visszaélést."
Szerény véleményem szerint többek között valami ilyesmire találták ki az etikus hacker szakmát, a gond az, hogy nem kapnak megbízást egyetlen ilyen nyomozáshoz se, ja igen, mert nincs egyetlen ilyen nyomozás se, mivel a feljelentéseket csuklóból dobják vissza...
"de nem értem, hogy miért a saját mobilszolgáltatót kell megkeresni."
Mert annál vagyok előfizetve, tőle várnám, hogy a telefonszámom tényleg az én telefonszámom legyen, a nyomozás bármilyen csaló után nem az én feladatom és hatásköröm, és nyilván eszközeim sincsenek hozzá. Akinek lenne, az csuklóból dobja vissza a feljelentéseket ezekben az ügyekben, így nem túl előremutató a helyzet.
De majd megérted, ha a te számod is bekerül a kalapba.
-
EmberXY
veterán
válasz
donjohnson #190 üzenetére
A Telekomot még a feljelentés előtt felkerestem a témában, arra hivatalos választ adtak, amit becsatoltam a feljelentéshez is, erre a folyamatra hivatkoznak is az elutasításban is.
Tulajdonképpen egy nyilvánvaló visszaélés lehetőségét, gyakorlatának létezését a Telekom hivatalosan megerősítette, és ez meg is valósult több esetben, de mégsem valósult meg bűncselekmény. Ilyen nekifutással szerintem kár ebbe több energiát ölni, még nem vagyunk azon a szinten, hogy erre megoldás szülessen. -
EmberXY
veterán
válasz
Zsolesz1885 #188 üzenetére
Ez az a nesze semmi, fogd meg jól, amit tenni tudnak, tehát gyakorlatilag semmit. Valamikor korábban ki lett ez már vesézve, hogy miért nincs ennek kb semmi értelme.
-
EmberXY
veterán
válasz
Zsolesz1885 #184 üzenetére
A visszaélésből nem lehet bajod, mert ha ügy lesz belőle, a szolgáltató rögtön tisztázza a híváslistádat. Én sem emiatt vagyok felháborodva, hanem azért, mert bosszantó az állandó (átlag havi 1 alkalom) magyarázkodás, amikor valaki emiatt hív vissza.
-
EmberXY
veterán
Logikailag érthetetlen, hogy nem tudnak vele mit kezdeni, vagy csak nem akarnak.
De a közösség érdekében berakom ide a feljelentés elutasítását, gyakorlatilag leírják benne, hogy mi történt, de az mégsem bűncselekmény...Sokat gondolkodtam, hogy talán én szúrtam el valamit, esetleg nem megfelelően fogalmaztam, de nem jutottam előbbre, szerintem elég konkrétan megértették, hogy mi a problémám, mégis az az eredmény, ami, és nem csak nálam, mert már nagyon sokaknál ugyanez lett a vége, de így elmondhatom, hogy én is megpróbáltam, nem csak a fotelből kiabálok...
A "feljelentés kiegészítés", amire hivatkozik, annyiból állt, hogy telefonon felhívtak és úgy is elmesélhettem a sztorit, természetesen 1-2 dologra amire konkrétabban rákérdeztek, részletesebben kitérve. Aztán 1-2 napon belül jött az elutasítás.
-
EmberXY
veterán
válasz
Zsolesz1885 #179 üzenetére
Nem akarom elspoilerezni, de nagyjából ezt fogja jelenteni: [link]
Én ez alapján tettem egy feljelentést is, még azokat a számokat is összegyűjtöttem és becsatoltam, akik kerestek, hátha valahol valakik tudnak vele mit kezdeni - csuklóból dobták vissza az egészet, mert nem történt bűncselekmény... -
EmberXY
veterán
Tegnap rekord napom volt, 3 az 1-ben, ez szerintem új mérföldkő:
- 1 visszahívás, a hölgynek elmondtam, hogy mi a helyzet, megértette, korrektül állt hozzá, de hozzátette, hogy a jövőben letiltja a számomat a biztonság kedvéért...
- 1 magántelefonszámról érkező hívás (ez alapból letiltva, csak ma láttam meg, különösebben nem érdekel)
- 1 Express One futár hívott, hogy most kézbesítené a csomagomat Veszprémben... szerencsére közlékeny volt, így egy sima "téves" bemondás helyett sikerült kiszednem belőle, hogy ki a feladó és a címzett, mitöbb a címeket is, ezzel még hátha tudok valamit kezdeni, bár ez elég fura, mert itt inkább tévesen adhatták meg a számot, de korábban már GLS-sel is előfordult.
-
EmberXY
veterán
" Aztán az vagy nyújt valami információt, vagy nem."
Éppen ezért írtam, hogy minősíti az adott országot is, hiszen egy alapvető jogállamban ha a hatóság (tehát nem civil személy) adatot kér nyomozással összefüggésben, azt "illik" teljesíteni, és még finoman fogalmaztam, de velem van a baj.
Márpedig ha egy adott országban egy szolgáltató megteheti azt, hogy nem ad ki adatot ilyen esetben, ott valahol valami nem működik. -
EmberXY
veterán
válasz
GoodSpeed #156 üzenetére
"meg hogy igazából el lett volna terjedve a VoIP."
Hát ez az, ha minden jól megy, arról sem kéne tudnom, hogy mi ez...
Fizetek egy előfizetésért, cserébe azt sem várhatom el, hogy biztonságban tudjam a telefonszámom. Ha ezt tudom, lehet, hogy előfizetés se kéne, majd lopok magamnak egy telefont meg egy számot hozzá, aztán ennyi. Úgyse találna meg senki, mert nem is keresnének.
Én már csak röhögök ezen, tulajdonképpen a saját nyomorunkon. -
EmberXY
veterán
Ez azért nem ilyen egyszerű, legalábbis ha a saját példámból indulok ki. A szituáció egyértelmű, vagyis valaki visszaélt a hívószámommal több esetben is.
Én személyes adattal való visszaélésre hivatkoztam, melynek következtében vélhetően csalási kísérleteket követtek el, csatoltam azoknak a listáját, akiknél bepróbálkoztak...
A válasz az volt, hogy nem valósult meg bűncselekmény, mert körülírták nekem, hogy a személyes adattal való visszaélés akkor valósult volna meg, ha anyagi haszonszerzésre használják, meg még valami olyasmire emlékszem, hogy ha jelentős érdeksérelmet okoz... Nyilván az, hogy pénzt akarnak kicsalni gyanútlanokból, ráadásul nekem kell magyarázkodnom, az nem számít egyik kategóriába sem... De ezt korábban már részletesebben is leírtam itt a topikban is.
Tehát itt a nyomozás eleve el sem indult, nem az volt a gond, hogy nem találtak semmit, hanem az, hogy eleve neki sem akartak kezdeni, mert nem látták indokoltnak."Információt szerezni ezektől a szolgáltatóktól nagyon körülményes"
Ez is minősíti az adott országot is, legyen az bármelyik, és az azzal az országgal diplomáciai kapcsolatban lévő országokat is... Erről ennyi a véleményem, de mint írtam, idáig el sem jutott a dolog.
-
EmberXY
veterán
válasz
GoodSpeed #151 üzenetére
Azon is gondolkodtam, hogy megérne valami TV riportot a dolog, hátha valamelyik csatorna rákapna...
Manapság a csapból is a "kibervédelem" folyik, közben egy VoIP hívást nem tudnak lenyomozni, mitöbb, az én agyam már ott ledobja a szíjat, hogy egy ilyen hívás egyáltalán célba érhet (mármint ahol a hívó fél nincs egyértelműen azonosítva). -
EmberXY
veterán
válasz
GoodSpeed #149 üzenetére
Igen, ez sajnos így megy, és az a borzasztó, hogy már nem csak a fotelből mondjuk, hanem konkrét tapasztalatból, hiszen pl. nekem is megküldték hivatalos úton az elutasítást.
Én is naivan azt gondoltam, hogy lesz bármi értelme, még adatokat is gyűjtöttem nekik, mert miután a szolgáltató válaszolt, hogy tudnak a dologról, stb, stb, de nem tudnak ellene mit tenni, hiszen nem az ő rendszerükön megy ez keresztül, egy időszakon keresztül gyűjtögettem, hogy kik hívtak vissza azzal, hogy állítólag én kerestem őket..., csatoltam is mindent a feljelentéshez, hátha esetleg egy nyomozás során valahogy össze tudják kötni az adatokat...).
A maradék 1 % hitemet is elvesztettem a magyar "jogállamban", itt annak van becsülete, aki lop, csal, hiszen neki tutira semmilyen bántódása nem eshet, a szomszéd utcában nem találnák meg, nem hogy a világhálón... -
EmberXY
veterán
Nekem más tippem van erre, de ez is csak saját tipp...
Egyszer a sógorom (saját bevallása szerint) megviccelt egy ilyen kamu hívásos, telefonbetyárkodós applikációval, de ennek már szerintem legalább 2 éve. Nem tartom kizártnak, hogy a számom akkor került be egy olyan adatbázisba, ahonnan azóta is dolgoznak vele (vagy eladták, ellopták az adatbázist, stb, ahogy ez lenni szokott), bár a visszahívásos kálváriám ez után még jópár hónappal - talán volt egy év is - kezdődött.De ehhez hasonló okokról még nem olvastam, szóval ezért csak egy tipp, ezer más módon is történhetett, hogy a számomat használják ilyenre, lehet "jóakaróm", de adatszivárgás is, de még akár egy random előállított szám is, ami biztos, hogy valahol ez megragadt, mert időnként újra megtörténik.
-
EmberXY
veterán
válasz
tomboy84 #126 üzenetére
Igen, ez így ebben a formában eléggé csalásra hajaz.
Akkor nekem ezek szerint szerencsém volt/van, mert az én számommal ilyen konkrét dolgokat egyelőre nem műveltek, pedig kb 10-15 eset már volt, még listám is van róla, hogy kik hívtak vissza.
A te esetedben viszont már a csalók részéről javában fennáll az anyagi haszonszerzés, így már személyes adattal való visszaélés megvalósulhatott, feljelentéssel próbálkoztál már? Nálam ugyebár azért utasították el, mert nem történt semmilyen bűncselekmény... -
EmberXY
veterán
"befut egy "hívtak erről a számról" típusú visszahívás"
Nekem már befutott jónéhány, de minden esetben elmondható, hogy az alábbiak valamelyike volt:
- csörgették az adott számot, de az valamiért nem vette fel, vagy épp nem volt telefonközelben, aztán később "visszahívott", mint ahogy normál esetben szokás ilyenkor, csak hát közben engem hívott, és nem azt, aki őt hívta.
- a hívás létrejött, de nem szólt bele a hívó semmit. Legutóbb egy cég hívott vissza ezzel, szerencsére korrekt volt az ember, és végighallgatta, hogy mi a problémám, és megértette, hogy nem én szórakoztam.
Belegondolva ez érthető is, hiszen ha a hívó fél beszélt volna, akkor már egy konkrét ügy részleteivel hívtak volna vissza, vagy nem is hívtak volna, hiszen megbeszélték amit akartak..
Szóval én nem tartom kizártnak, hogy ebben az esetben valóban nem csalási szándék van, hanem csak szívatás, viszont visszaélésnek ugyanúgy visszaélés, de a rendőrség szerint ez mégsem valósul meg.Az én hívószámomhoz nincs hozzárendelve eSim, csak egy hagyományos fizikai SIM-em van.
-
EmberXY
veterán
Hiába kopogtam le, az előbb ismét jött egy #nemfogadotthívásomvolt hívás.
Szerintem bekapcsolom az általános tiltás funkciót mindenre és mindenkire, aki nem szerepel a kontaklistámon (ha valamit rendelek és várhatóan bármilyen futár keresne, arra az időre kikapcsolom).
Mivel a hatósági út kijárva, falba ütközve, így más megoldás nincs, számot nem fogok cserélni. -
EmberXY
veterán
"vagy csak a ténylegesen kiadott számok a használhatóak ilyenkor?"
Mivel bizonyos VOIP szolgáltatók nem ellenőrzik, hogy az előfizető valós hívószámot használ-e (hiszen éppen ezért van az egész probléma), tulajdonképpen olyan számot ad meg, amilyet akar. Ha a túloldalon ki tud csörögni az én telefonszámom, mint hívó, akkor miért ne tudna kicsörögni bármi?
-
EmberXY
veterán
A feljelentés elutasításából szó szerint idézek:
"Személyes adattal visszaélés bűncselekménye akkor valósul meg, ha az elkövető célja az anyagi haszonszerzés, vagy ha a személyes adatok jogosulatlan kezelése jelentős érdeksérelmet okoz."
Tulajdonképpen ez így egy nesze semmi, fogd meg jól... Ha csalási szándékkal telefonálgatnak a hívószámommal, az bőven anyagi haszonszerzés céljából történik, történhet, még ha nem is sikerül. Arra hivatkoznak, hogy nem történt ilyen átverés sehol, ezért nem valósult meg a bűncselekmény.
Aztán a jelentős érdeksérelem is egy érdekes dolog, nem tudom értelmezni, hogy a folyamatos magyarázkodás a visszahívóknak, miszerint én senkit nem hívogattam, nincs-e az érdekeim ellen, mi több, jelentősnek mondható-e...
Mindegy, ez van, de legalább írásba adták, valahol még jól jöhet. -
EmberXY
veterán
"végződtetni kell őket"
Végződtetik is rendesen, abban nincs hiba. Én azért továbbra is úgy gondolom, hogy valami ellenőrzés kéne itt-ott, és ahol nem tartják be a szabályokat, azokat a szolgáltatókat valahogy nem kéne átengedni, valahol ez szerintem nem csak azt minősíti, aki csalni akar, hanem azt is, aki kérdés nélkül mindent átenged és "végződteti".
Manapság már mindenfélével csesztetik az embereket, GDPR meg mindenféle hasonló dolog, erre a hívószámmal meg vígan vissza lehet élni, kíváncsi leszek, a lopás és a rablás mikor kerül vissza a legális dolgok közé... -
EmberXY
veterán
"Ha semmi mással nem is, de az adóval fognak foglalkozni"
Én nem vagyok meggyőzve arról, hogy itt bárki bármivel foglalkozik, elvégre a rendszer zavartalanul működik. Számomra az sem tiszta, hogy ebből egyáltán van-e bárkinek bevétele Magyarországon..., és hogy akik a szám hamisítást elkövetik, milyen céllal követik el (szivatás, vagy csalási kísérletek, stb, erről azért szívesen fogadtam volna némi információt, de hát ez van).
Amit én felvetettem, nyilván csak elméleti, sem erőforrásom, se tudásom nincs ilyesmihez, de azért szívesen látnék egy ilyet, akár hatósági személyek telefonszámaival a rendszerben, hiszen itt nem történik semmilyen bűncselekmény, akkor meg mi a gond? A felháborodásom szerintem érthető, de majd lenyugszok.
Ragozhatjuk a témát, de értelme nincs, ezzel együtt kell élni, egyelőre "papírom van róla", hogy én megpróbáltam lépni az ügyben, ezzel kb ki is van maxolva a dolog. -
EmberXY
veterán
"olyan hívószámot rendel, amit te beállítottál és ő ellenőrzött"
De ez az ellenőrzés nem lehetne olyan, hogy a beállított hívószámot valamilyen módon a mobilszolgáltató is igazolja vissza, hogy az tényleg azé az előfizetőé, aki előfizet rá?
@mezis: De hiszen nem is nyomoznának utánunk, miért lenne belőle börtön?
Egyébként nem azért csinálnám, hogy előfizetőket szerezzek, hanem maximum azért, hogy végül akkora káosz legyen, hogy kénytelenek legyenek az arra illetékesek rendet tenni ezen a trágyadombon. -
EmberXY
veterán
-
EmberXY
veterán
Sziasztok!
Én is csatlakozom az érintettek sorához, engem is szívatnak ezzel már hónapok óta, sorban hívnak vissza vadidegenek, hogy miért kerestem őket.
Szolgáltatónak is jeleztem, végül feljelentést is tettem, amit természetesen elutasítottak ( [link] ), így már nem nagyon van ötletem, hogy mit lehetne tenni.
A Telekom topikból jöttem át, korábban oda írtam a témában, nem tudtam, hogy van ez a topik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Apple Watch Series 10 - évfordulós kiadás
- Google Pixel topik
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered - Már több mint 4 millió játékos
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD ROG RX VEGA 56 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 530W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Apple TV eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest