-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
válasz
szundybence #20820 üzenetére
"Míg ilyen elemi dolgok hibásak, nem is lenne szabad csicsázni. "
Nézzük meg, milyen gyorsan írja a win az ext filerendszereket. Oh wait.
A NTFS kezelés meg úgy készült, hogy a MS-től semmilyen dokumentáció nem volt hozzá... szóval én nem szidnám. -
válasz
szundybence #20781 üzenetére
Nem lehet, hogy az USB cacheléssel van kapcsolatban, a pendrive nem tud olyan gyorsan írni, mint ahogy a mobilwinyó. A Linux meg nem akít, hanem a valós adatot mutatja; legalábbis nekem wien sokszor van, hogy már rég befejezte a máslást, a pendrive meg még mindig villog.
-
válasz
Skilly #20711 üzenetére
Kérdezz, ha gáz van, én sem emlékszek már, hogy pontosan mi merre... Az előbb szerkesztettem kicsit, mert azóta van még egy winyóm. (Az a store.)
Ja! indítása conky -d terminálból. Ezzel ott is marad indítás után, és ha írogatod a konfigot, akkor helyből változik is. (Amint elmented.)
Én betettem a KDE automatikus indításába egy scriptet, ami indítja.
-
válasz
ubyegon2 #20709 üzenetére
Nem, én nem különöseben vagyok nagy guru
. Conky-t egyszer konfigoltam, amikor megcsináltam 1-2 éve a mostani konigomat
Egyszerű szövges file, van egy alapbeállítás része, abban egyszerűen tulajdonságokat adsz meg, meg van egy része, amiben azt adod meg, mi látsszon és hogyan.
Aki kicsit is látott már Windows registryt, vagy akármilyen beállítófile-t, az kis segítséggel simán megoldja.De ha van rá GUI-s manager, akkor hajrá
Feldobom valahova a konfigot : ide
Azok a sorok, ami # kezdődnek, kommentek. CPU hőmérsékletet mutat, CPU használatot, swap, RAM használatot, a szabad helyet a 4 partíciómon (a két NTFS azért van, mert a windóznak is használnia kellett, amikor még egy winyón volt az Ubival, konvertálni nem akarom, mert ezeken van mindenem), meg a hálózati forgalmat.
Átlátszó ablakba ül ki az asztalra, ablekkeret nélkül, a bal alsó sarokból számítva 30 pixellel bejlebb, 300-zal feljebb. -
válasz
Skilly #20707 üzenetére
Az Aida64 nem olyan, mint a Conky. Az Aida64 "párja" a Rendszerinformáció (Kubuntu alat Kinfocenter).
A Conky konfigolása nem nehéz, van egy konfigfile, amiben ha átírsz valamit, 1-2mp és látod az eredményt. Olyan kijelzést csinálsz vele, amilyet akarsz.
Ha gondolod, tudok küldeni olyan konfigot, amit én használok. Az asztalra megy ki átlátszó területtel, és mutat pár dolgot (procihőfok, szabad hely, stb.). -
válasz
szundybence #20660 üzenetére
Milyen Ubi? Mert nekem az LTS Kubuntu nem produkál bosszantó dolgokat frissítéskor. Az asztali gépemen a frissítéskezelő halt el egyedül, sokszor kézzel kellett lefrissíteni az OS-t, de nemrég teljesen átköltöztem a laptopra, és azon nincs gond ezzel se.
-
-
-
válasz
lev258 #20614 üzenetére
Egyetlenegy ilyenem volt, amikor még talán a 11-es Kubuntura kijött egy frissítés, ami az alaptémát állította. Egy nem létező témára...
Gondolom összevesztek a téma készítőjével, és sürgősen cserélték.
Kis terminálozással megoldottam, hogy működjön, de biztos sokan mondtak szépeket. -
Hülye kérdés... A Dolphin automountját hogy lehet rávenni, hogy más beállításokkal mountoljon, mint egyébként tenné? Voltak partícióim, amik eddig fixek voltak az fstabban, de most az a winyó mobil lett. Rootként látok mindent, de ha simán a filekezelőben rákattintok az adott partícióra, akkor felmountolja, de nincs jogom olvasni.
-
válasz
Pityu62 #20582 üzenetére
Nekem ezer éve nincs gond a pendrive csatolással egyiken sem. Nyomd be neki terminálba, hogy lsusb , megvan-e a pendrive?
Illetve bedugod a pendrive-t, nyitsz egy filekezelőt, és bal oldalt látszania kell a pennek, ha rákattintasz, becsatolja. (Xubuntut régen láttam, de az LXDE felület a Lubuntun feldob egy ablakot ilyenkor, hogy mi történjen a pedrive-al.) -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Valaki1234 #20497 üzenetére
A "System profiler and benchmark" mit lát az eszközök között?
ACPI=off kernelparaméter a Live CD-nek?
-
válasz
szetcsuszott #20495 üzenetére
Hát, elég kitartó voltál
Elég gáz hogy ilyen hibák bent maradnak, pedig van rá bugreport, ha jól láttam.
-
válasz
dcsabesz #20491 üzenetére
Esetleg így, de hirtelen csak gnome-ra van találat. Próbáld ki
-
válasz
Valaki1234 #20489 üzenetére
Akkor a windózon a Fast Startup-ot kapcsold ki, első körben (ez ugye a nyócegy hatalmas újítása), mert az ugye nem választja le a lemezt, így tud gyorsabban indulni. Viszont a le nem választott lemezt alapesetben más OS nem tudja felcsatolni, mert nem megfelelő leválasztást érzékel
Ha minden más (driver, stb) klappol, akkor Fast Startup nélkül látnia kéne.
A dmesg által kiírt dolgok : esetleg irányítsd file-ba, azaz
dmesg > kimenet.txt
és a kimenet.txt-t tedd fel pastebin -re, így meg tudod mutatni.
-
-
-
válasz
szetcsuszott #20427 üzenetére
Nem akkora mágia, csak nem az a baja. Ilyenkor sokat segít, ha látja az ember amivel a gáz van. A távoli support nem minden esetben működik, csak managerek és marketingesek hiszik, hogy igen
-
válasz
szetcsuszott #20420 üzenetére
Párszor mondtam, hogy lehetett volna helyből szakértbbeknek is adni, mint itt próbálkozni rájönni távolról, mi baja...
@lev258 : Én ezzel úgy szoktam lenni, hogy nehogy már egy szoftver miatt kelljen szerelni, ami amúgy képes működni, mert van, akinél megy ez a kártya, csak nem tudjuk, mitől.
-
-
válasz
szetcsuszott #20410 üzenetére
Na szerinted lehet ugyanekkorát sz0pni winnel? Lehet
Nekem az utóbbi időben a céges Dell gépekkel és a brútúszal gyűlt meg a bajom. Win7-tel még csak-csak ment a BT gyártójának driverével (nem azzal, amit a Döll ad), de a 8 óta semmivel.mondjuk tök mindegy, mert a laptopos usereimből kb. 2 tudja, mi az a BT.
-
-
válasz
szetcsuszott #20404 üzenetére
"Hát, az a helyzet, hogy szép ez a linuxosdi, de az a benyomásom, hogy olyan mint az olasz veteránautó, hogy annak jó aki szeret szerelni meg hetekig alkatrészre vadászni hozzá a neten."
Hát nem. Kifogtál egy szarul támogatott hardvert, és ez alapján alkotsz véleményt.Nekem a hardverek az összes gépemben pöcc-röff mennek. Meg kb. amire eddig telepítettem, mindenen. Most akkor?
A wint meg alapból meg kéne venni, mert ha illegál, akkor szívat
Meg az ugye úgy használandó, hogy megveszed. Aztán úgy lehet értékelni hogy állítólag jó.
-
válasz
szetcsuszott #20397 üzenetére
Ez az rfkill használata. A legtöbb parancs ha nem adsz neki semmi adatot, akkor azt írja ki, hogy hogyan kell használni.
Amit @spammer írt : a hard blocked az amikor kapcsolóval lehet kilőni a gépen (vagy billentyűzetről), a soft amikor szoftveresen van lelőve.
Mondjuk szívtam olyat, hogy az egyik laposomat rosszul raktam össze, folyamat kikapcsolt állásban maradt a wifi... Nem zavarta, akkor is volt háló, egész addig, amíg egyszer el nem dobta (pl. kimentem a hatósugárból). Utána csak ha újraindítottam.
-
-
Ha egy működő win + Linux dualbooton lefuttatod a Bootrepairt, akkor elvileg semminek nem kellene változnia?
Ismerős tesztelné, de én még ezt nem használtam. -
-
-
válasz
szetcsuszott #20350 üzenetére
Mind a két lehetőséget írtam, amiket az előző kettőben felvetettél
Lehet, hogy a HP valami általuk mókolt drivert rakott fel. Szeretjük az ilyeneket.
(Mondjuk gyanúsan hasonlóan jártam már Dell Bluetooth driverekel win8 alatt...)
-
válasz
szetcsuszott #20326 üzenetére
Spammernél a pont. A wicd meg a networkmanager meg csak a grafikus felületet adja a wifire, nem maga a wifi kezelő progi.
-
válasz
szetcsuszott #20324 üzenetére
Nem kéne, mennie kéne. Valami el van kefélve az újabb kernelekben annak a wifinek a driverével, de azért ilyen durva hibákat szoktak javítani. Kérdés, hogy mióta van benne hibás driver, ha a 12.10-ben ment?
A 12.10 ami rajta volt, az gyári telepítés volt? Mert ha gyári, akkor lehet hogy a HP módosította eredetileg amit az összes gépre tolt.Találtam egy olyat, hogy "nolapic boot option allows me to find wifi network." (Ez lehet, hogy " noapic " akar lenni.)
Amiből ez az érdekes :
sudo apt-get install git
git clone http://github.com/lwfinger/rtl8723au.git
cd rtl8723au
make
sudo make install
sudo modprobe 8723auCsak itt sem írta le senki, hogy ez működik-e. Viszont többeknek eltűnt az ilyen wifije a 14-re frissítés után.
-
-
-
-
-
válasz
szetcsuszott #20304 üzenetére
Nem van, látni kéne. Párszor már mondtam, hogy mutasd már meg szakembernek is, mert távolról nem lehet mindent megoldani.
De az a fura, hogy a Lenovos leírásban, amit linkeltem is, működött, hogy újra betöltötte a mosult.Tényleg nézz meg egy 14.10 vagy egy 13.10 arra a gépre. Vagy ha van 15-ből már, akkor azt.
-
válasz
spammer #20296 üzenetére
Hopp, akkor azt én írtam rosszul
Az a baj amúgy, hogy itt neki a 14.04 kernelében akad össze valami.@szetcsuszott : Próbálj már fel egy 14.10, ha abban újabb kernel van... Erre a wifi kártyára panaszkodtak Lenovo gépeken is, én is onnan szedtem az ötletet.
Esetleg lehetne egy 13.10 feltenni.
Különben el kell keserítselek, én most win alól vagyok, mert egy tabletet kellett mókolni, de elegem van, tetű, nem hsizi el, hogy a 0 az 0, és altot nyom helyette, és ilyesmik.
Haver új gépén win8 játékok alatt 2 egérkurzor van. -
válasz
szetcsuszott #20290 üzenetére
Nézd meg a másikkal. Ezdegáz, egy normális drivert nem tud kinyomni magából az Ati?
Terminálba told be ezt : sudo rmmod rtl8723be && modprobe rtl8723be
itt azt írják, ettől megjavul (nyilván nem véglegesen) -
válasz
szetcsuszott #20286 üzenetére
Hát, válaszd az alsó zártat, elvileg az a friss.
-
válasz
szetcsuszott #20282 üzenetére
Keresd meg azt a progit, amivel a további illesztőprogramokat lehet telepíteni, és futtasd le. A video drivert legalábbis meg kéne oldania.
A wifi; terminálba pötyögd be, hogy lsusb , meg lspci, az eredményt másold ide, akkor legalább megkapjuk, hogy milyen cuccok vannak a gépedben. -
-
válasz
szetcsuszott #20259 üzenetére
"" Akárhová léptem be, 80%-ban angolul volt minden, pl. a rendszerbeállítások menüben asszem max 2 ikon volt magyarul feliratozva. kábellel rákötöttem a netre, így a nyelvkérédés megoldódott,"
Még amikor kérdezted hogy fel tudod-e tenni, akkor írtam, hogy legyen netre kötve a gép...Akkor nem kellett volna külön beállítani hogy szedje le, mert telepítés közben frissül, és leszedett volna mindent.
A wifi fura, kéne tudni, hogy pontosan milyen cucc van a gépben, mert lehet hogy az már nem támogatott 14.04-gyel. Bár ez furcsa lenne.
-
válasz
szetcsuszott #20255 üzenetére
Különben frissítéseket feltetted?
Magyar nyelvet amúgy az elején ki lehet választani, nekem pl. elsőre volt eddig kb. a 8.0 óta mindig, ha kiválasztottam. Ha te az elején kiválasztottad, akkor valami ott nagyon nem jó. -
válasz
szetcsuszott #20255 üzenetére
Milyen wifi kártya van a gépben? Bluetooth szintén kéne.
-
válasz
szetcsuszott #20250 üzenetére
Akkor leszedsz egy 14.04-es telepítőt, elindítod róla a gépet, és rányomsz a telepítésre. Net legyen, a többi magyarul van
De ha nem vagy biztos benne, kérj meg egy szakembert, mert akkor megkíméled magad egy csomó szívástól.
Amúgy a WinXP kb. kevésbé hülyebiztos telepítésileg, mint az újabb Linuxok -
válasz
szetcsuszott #20248 üzenetére
Papírforma az, hogy működik.
Tudod telepíteni a 14-et, ahogy a 12-t is -
válasz
szetcsuszott #20227 üzenetére
Hibák mindig lehetnek, de azzal meg mit tudsz kezdeni... Meg az nem Linux függő, más OS alatt is megesik.
-
válasz
szetcsuszott #20225 üzenetére
Rákattintasz a rendszerfrissítés gombra.
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
tvamos #20186 üzenetére
keress valami log anayzert...
Illetve mikor jelentkezik a dolog? Amikor hálón van, vagy amikor nincs boot közben? Ha van rádugva USB eszköz, vagy amikor nincs?
Nekem művelt olyat, hogy ha rajtahagytam a telefont, akkor azt hitte, arról lehet bootolni, és megállt a BIOS-nál - oké, ez nem OS gond. Aztán olyan is volt, hogy ha be volt dugva pendrive, akkor összekavarta a csatolási pontokat. Igaz, akkor meg feljött a rescue prompt.
-
-
válasz
Dhampir #20175 üzenetére
USB-t oda lehet adni neki (Vmware). Mondjuk eddig nem jutottam el, mert általában el se indul vagy fel se települ, ami kéne. Arduino, meg Pickit2 programozás már ment virtuál windózból... Mondjuk az is csak azért, mert após wines, és azon volt baja, én meg nem akartam a saját gépemen ezért windózt indítani.
-
-
-
-
-
válasz
Penge_4 #20158 üzenetére
Windózon is elég, a céges gépembe is azért kevés, mert SEP, meg rakás egyéb felesleges izé foglalja. Most 8GB van benne, de néha azzal is tetű, meg reszeli a winyót.
Linuxon simán elég a 4GB, ha van SSD, akkor kevesebb is. Persze ha nem a Maya az alapvető munkaeszközöd
Az én 4GB-os Core2-mön Kubuntu meg winyó társaságában egy dolog lassú, a fészbúk. Az összes többi oldal megy ahogy kell. -
-
válasz
szundybence #20135 üzenetére
Ilyeneknek amúgy sem lenne szabad történnie, én sem szeretem a magától megjavuló dolgokat.
-
válasz
Penge_4 #20114 üzenetére
Hát, ha megvannak az azonos csomagok ARM-ra, akkor már nem nehéz portolni a dolgokat. Több meló, persze.
Az érintőképernyő fizikai korlátaival nehhéz mit kezdeni, de nem lehetetlen.@PeachMan : Képernyőfelvevő tuti van, csak már nem jut eszembe, mit használtam 2 éve
De a KDEEnlive tud felvenni képernyőt, az tuti (csak az meg overkill erre).
-
Azért amögé nagyon sok melót kellett volna tenni még... Úgy lehet nagyot tarolni, ha elérhetővé teszed sok telefonra a rendszert, mert különben miért pont a tiédet venné meg? Az Apple-nek ez csak a neve miatt megy, semmi más miatt. A Samsungot meg nem mostanában fogják az Apple-vel egy szinten hype-olni.
Remélem, hogy lesz majd igazi ubis teleon emberi áron, mert mostanában, ha esetleg nem lenne telefonom, a realitás nekem is egy Cyanogenmod-os régbbi csúcsmodell lenne. -
válasz
Fritz Teufel #20093 üzenetére
"Ha az Ubuntut komolyan gondolják, akkor azt komoly és minőségi vasra kellene feltenni. "
Szerintem inkább úgy kéne megoldani, hogy az ólajtón si jól menjen. Pénzt a sok olcsó teló eladásából lehet csinálni. (Ld. Android, de a WP koncepciója is hasonló a 8-tól.)@Colomb2 : Szerintem most éppen előrébb van, mint a MS, mert elméletben ugyanaz a cucc futhat a telefonon, mint az asztalin.
Na most akartam hülyeséget mondani, sajnos annyira ez sem az -
válasz
Fritz Teufel #20090 üzenetére
"Egyszerűen nem látom, hogy az Ubuntu miben hoz újat a korábbiakhoz képest."
Natív Linuxos programok mennek rajta. Ahogy az MS a Win8-cal elkezdte ez, hogy tableteken azonos szoftverek fussanak, mint az asztali gépeken, és majd persze a telefonokon is.
Az akadozás mondjuk lehet attól is, hogy még van mit reszelni rajta, ez sajnos manapság általános. -
-
-
-
-
-
-
válasz
szetcsuszott #20059 üzenetére
Na hajrá, nekem le se esett hogy a 12-es van fent neked
14-et neki, az az aktuális.
-
válasz
szetcsuszott #20056 üzenetére
Meg mondjuk ha a memtest jó, attól még lehet baja a gépnek, csak nem túl valószínű, mert ugye eddig problémamentes volt.
Viszont másnak is van ilyen baja, az A8 nincs jóban valamiért az Ubival. Kérdés, ez azóta megoldódott-e (nem olvastam végig).
-
válasz
szetcsuszott #20056 üzenetére
AMD video drivert frissíts. Illetve a drivertelepítős kis progiban nézd meg, hogy nyílt driverrel megy-e.
-
válasz
szetcsuszott #20053 üzenetére
Hm, milyen vga kártya?
Youtube-t rakd át html5 -be, hátha. -
válasz
guppi2 #20049 üzenetére
SIS, na az szép állat. Elvileg van drivere, de azt pont külön kell feltenni
Itt amit ínak, próbáld meg. Esetleg dobj fel egy 12.04-et, az elvileg még lekezeli.Amúgy nézz már bele a gépbe, mennyire lehet VGA kártyát tenni bele? Mert ha nagyon nem megy a SIS, akkor bele kell dobni egy elterjedtebb kártyát, és jó lesz. Már persze ha nem laptopod van.
-
válasz
guppi2 #20043 üzenetére
Hát milyen géped van?
Illetve a drivert ugyanabban a drivertelepítős cuccban, amiben feltelepíted ha kell. Nézz körül a beállításokban, nekem csak Lubuntum és Kubuntum van, azt nem tudom, hogy a sima Ubuntuban pontosan merre van most ez.
Elvileg ha a dash-en elkezded gépelni, hogy "további" akkor megjelenik a További Illesztőprogramok progi, vagy megtalálod külön fülként a Frissítéskezelőben. Ott már csak ki kell választani, hogy melyiket akarod feltenni, és OK.Ha nem tudod, milyen VGA kártya van a gépeb az sem olyan nagy baj, mert a drivertelepítős progi megállapítja, ha nem, akkor pedig a System Proiler and Benchmark nevű progi fogja megmondani (ez olyan, mint windózon az Everest/Aida).
-
-
válasz
szetcsuszott #20036 üzenetére
De mondjuk bedobsz egy Uni telepítőt, annak a menüjében ott van a memtest.
-
-
válasz
Tankréd #20013 üzenetére
Hát, én már vagy 6-7 éve elsődleges rendszerként használok Linuxot... Kubuntu. Gyenge gépeken L. És nem nagyon terminálozok (max. ha kényelmesebb), nem szedem le ok nélkül, nem túrom, hanem használom. Egyszer belövöm telepítéskor, nincs baja, működik ahogy kell. Megőrülni meg tuti nem őrülök tőle.
Lehet így is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Magisk
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Medence topik
- Subaru topik
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Gyermek PC játékok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest