- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
rum-cajsz #4412 üzenetére
A nyílt meghajtó az alaprendszer részét képezi, nem kell hozzá semmilyen külső tárolót felvenni. Ha deaktiválod a zártat, akkor máris a nyílt lesz használatban. A További illesztőprogramoknál még listázza is a Nouveau-t mint választható lehetőséget.
Sőt, én azon is csodálkozom, hogy 12.04-hez még feltudtál tenni kompatibilis zárt meghajtót, mert szerintem nem is nagyon van. -
válasz
God Vazzeg #4396 üzenetére
ROM-ja válogatja, pár megoldással találkoztam már. Nekem Defy-n CM-el az értesítési sávban megjelenik, arra rányomok, aztán választhatok az elérhető lehetőségek közül. Másik telónál meg nem is csatolódik automatikusan, csak ha az értesítési sávon megjelenő szövegre nyomok és aztán külön engedélyezem. Harmadiknál meg meg sem jelenik semmi az értesítési sávon, hanem a menüben lehet előre beállítani.
-
válasz
God Vazzeg #4382 üzenetére
Nálam a 4.0.4-el és most a 4.1.1-el is teljesen jól működik, persze alapból csak a Háttértár mód megy.
(#4383) papa019: Elvileg az fglrx telepítése után a Control Centerben szabályozható.
-
válasz
PumpkinSeed #4379 üzenetére
A VirtualBox teljesen jól megy, még az alaptárolóból is elérhető. De persze célszerűbb a tárolóját felvenni, majd a legfrissebb verziót telepíteni. Az Extension Pack ugyanúgy kellhet, főleg az USB-s megosztás miatt, meg persze magadat fel kell venni a vboxusers csoportba.
Azt hogy érted, hogy szabad-e virtualizálni? Ki tiltaná meg, vagy mire gondolsz? -
Hát, ha lecsekkolod a honlapját, akkor szerintem rájössz, hogy nem biztos. Az a stabil verza is 2007-es, de a legfrissebb b3-as is 2010-es. Évek telnek el anélkül, hogy bármit is haladna a szoftver fejlesztése. Ehhez így nem kell semmilyen tároló, mert öt Ubuntu is simán kijön mire abból egy új verza.
-
válasz
PumpkinSeed #4374 üzenetére
Mert a tárolóból nem érhető el ez a csomag.
-
válasz
PumpkinSeed #4372 üzenetére
Amúgy ha a legújabb béta hármasat szeretnéd használni, akkor azt pedig nem kell telepíteni, csak ki kell csomagolni és a kompozer nevű futtatható fájlt futtatni.
-
válasz
PumpkinSeed #4370 üzenetére
Akkor lehet, hogy én vagyok a nagyon ügyes, mert nekem simán megy. Gondolom ugye te is a stabil 0.7.10-es verziót nézed Debian csomaggal?
-
válasz
PumpkinSeed #4368 üzenetére
Letöltöd a fájlt, majd rákattintasz kétszer és megnyílik a Szoftverközpontban. Ott pedig a Telepítésre kattintasz. Mi ebben a bonyolult?
-
Sehogy, mivel telepít rendszerbetöltőt, ott valami más probléma van. Válaszd a kézi particionálást (valami más), majd telepíttesd vele a merevlemez MBR-jébe. Precise-nél volt az, hogy ha pendirve-ról telepítetted, akkor alapértelmezetten annak az MBR-jébe nyomta és azért nem indult el a rendszer. De ahogy elnéztem, most már ki sem listázza annak a partícióit, így valószínűleg nem ezzel van a gond.
-
válasz
PumpkinSeed #4360 üzenetére
Sima, 32 bites Debian csomag, szóval például a Szoftverközponttal.
-
Unity 2D nincs már, helyette LLVMpipe van, vagyis a központi processzor számol.
Az indítópultot pedig az alkalmazások között megtalálod, alap Dash használat.(#4355) mobal: Ha az a tároló engedélyezve van amelyikben benne van, és frissítve van a csomaginformációs adatbázis, akkor igen. A központi memória fele áll a Live rendszer rendelkezésére.
(#4352) HuMarc: 12.04-ről lehet frissíteni a frissítéskezelővel, igen. A felhasználói adatok és az alkalmazások beállításai megmaradnak, csak a csomagok frissülnek.
-
-
válasz
gyulank #4224 üzenetére
A Cloud lemezképek felhőben való futtatásra valóak, mint amilyen az Amazon EC2, Openstack és az LXC. Ha ebből nem értettél semmit, akkor nem is nagyon érdekes a számodra. Neked mint alapszintű felhasználónak, a sima desktop telepítő való. Ha Linux rendszergazda vagy és mondjuk webszervert szeretnél üzemeltetni, akkor máris jó választás a szerver változat.
-
válasz
eternam #4192 üzenetére
Nekem bőven elég a Krusader belekattintós megoldása is, esetleg Nautilusban az Archívumcsatoló. A legrosszabb esetben a mount parancs, főleg kódolás miatt. Az összes többi csak parasztvakítás. Ez a virtuális meghajtózás meg a legnagyobb vakítás, tipikus windowsos beütés.
-
válasz
afgk2012 #3944 üzenetére
Senki sem mondta, hogy fizikai hiba ellen véd a naplózás. Nem arról van szó, hogy megduplázódik a tárolt adatmennyiség, ez csak egy logikai védelem, a fájlrendszert érintő logikai hibák ellen. De például ha véletlen elmegy az áram és neked a rendszered ext2-n van, akkor nem képes magát ellenőrizni és javítani a rendszer, mindenképpen külső eszközre van szükség ahhoz, hogy eltudjon indulni. Ha már csak ebbe belegondolsz, ez is elég nagy érvágás az ext4-hez képest.
Szóval a naplózás segít megőrizni a fájlrendszer konzisztenciáját, ez a legfontosabb és legnagyobb jelentősége. Az inkonzisztens állapot már alapból magában hordozza az adatvesztés esélyét. -
Sajnos a Linuxos Overdrive (amdconfig) nem tartalmaz beállításokat a ventilátor sebességére vonatkozóan. De ha a beállításokat maradandóra szeretnéd, akkor érdemes lehet azt a karesz BIOS-ában rögzíteni. Akkor külső program nélkül is automatikus lesz a magasabb forgási sebesség.
-
válasz
gyulank #3913 üzenetére
A hardverrel lehet gond, mert Ubuntu alatt az OpenGL számít és nem a DirectX. Az Intel és az NV például rendre szereti az előbbit kicsit elhanyagolni hardveres támogatásilag, de persze szoftveres vonalon is lehetnek problémák.
A jelszót átlehet írni mondjuk egy Live rendszerről is root joggal, vagy jobb esetben helyreállítási módban. A lényeg, hogy rootként megteheted, root jogosultságot pedig számos módon szerezhetsz, hogy hozzáférj a shadow fájlhoz. -
válasz
gyulank #3909 üzenetére
DirectX hibát biztosan nem írhatott ki, mert az Windowson van.
Ne hasonlíts össze egy hardveresen gyorsított lejátszót a te régi gépeddel, amiben a központi processzor számol mindent. Azok a lejátszók sem visznek mindent, amit nem tudnak gyorsítani, mert a hardver vagy a szoftver nem támogatja, azt nem is viszik. Próbálkozhatsz rossz kódolású videók lejátszásával azokon is, de nem fog menni, esetleg még kép sem lesz. PC-n elvisz egy Atom proci mellett is FullHD-t, akár YouTube-ot is, csak legyen mellette például egy HD7XXX-es videókártya meg rendes szoftver. A Brazos is visz (majdnem) mindent, de főleg Windowson, mert ott van hozzá normális támogatás.
A Lubuntu működhet úgy ha átteszed egy másik gépbe, igen. -
válasz
gyulank #3905 üzenetére
Nem lehet ilyen minimális hardverigényt megfogalmazni. Ez a hardver is lejátszik videókat, mint ahogyan régen egy 600 MHz cerka is megtette 64 MB RAM-mal, csak nem mindegy, hogy milyet. A szóban forgó gép nem valószínű, hogy egy Blue-Ray filmet vinne, de még egy ripet sem biztos, kódolástól és felbontástól függ. Nekem sokkal erősebb hardverem van, mégsem visz bármit, ez így megfoghatatlan dolog. Olyan nincs, hogy mindet, valami támpont kell, de úgyis meglátod mikor teszteled.
-
Menet közben nem lehet konvertálni, leválasztott fájlrendszert lehet csak átalakítani. Utána újra kell telepíteni a rendszerbetöltőt, frissíteni kell a grub.cfg és fstab fájlokat. Indításnál kapsz egy hibaüzenetet amin Enterrel lehet túllépni, ezt ha nagyon kell akkor meglehet oldani. A pillanatképek létrehozása, másolása és törlése már sokkal egyszerűbb.
-
Ha 12.04-en szeretnéd használni, akkor érdemes kernelt és még pár, a btrfs-hez tartozó csomagot frissíteni. Még mindig nem nevezhető teljesen stabilnak ez a fájlrendszer, de már egyre kevesebb a kockázat, és az esetleges pozitív tulajdonságai ellensúlyozhatják a negatívumokat. Pár elég neves és komoly disztribúció már alapértelmezetten ezzel a fájlrendszerrel szállítja a kiadásait. Én őszintén szólva most nem használom, de régebben sokat teszteltem. 12.10-es kiadásnál viszont újra megfogom komolyabban próbálni.
-
Ha kézi telepítéssel, és úgy, hogy a belső merevlemez MBR-jébe telepítetted a rendszerbetöltőt, nem megy, akkor automatikusabb módszerrel sem fog. Ott valami bibi van, esetleg csak rossz BIOS/UEFI beállítás, de vagy bejön a GRUB menü, vagy valami hibát ki kellene írnia bootkor (és itt nem az alapszoftver üzeneteire gondolok).
Csak a Windows indítását a Windows telepítőlemezével lehet helyreállítani. Azt hiszem, hogy ezt már egyszer elmondtam. A helyreállítás pontos menetét itt hiába kérdezed, nekem legalábbis egyetlen Windows sincsen telepítve sehol sem, jobbára csak Ubuntuval foglalkozom.
-
Magára az Ubuntura valószínűleg nem jelent nagy veszélyt ez az akció, de mint láthattad is, okozhat meglepetéseket (létrehoz/töröl/módosít fájlokat a fájlrendszerben). Szerintem állíts le minden windowsos alkalmazást, és csekkold, hogy fut-e valamilyen alkalmazás a wine-on keresztül mondjuk a háttérben. Bizonyára egy windowsos kártevőnek szüksége van egy wines környezetre is, amit csak a Wine tud biztosítani neki.
-
Az a 250 GB-os Hitachi a belső merevlemez nem? Akkor tehát arra kell telepíteni, vagyis az sda-ra.
(#3839) artiny: Minimum a / alá csatoltass egy partíciót, formáztasd ext4-re. 8 GB-ot nincs értelme több részre szedni, az így is éppen, hogy csak elégséges a rendszernek.
(#3841) RBJ: Ha az LTS-t az LTS mivolta miatt használod, akkor nem. Ellenkező esetben az új kiadás megjelenése után ellehet gondolkozni a telepítésén vagy a rá történő frissítésen. Ha nem sürgős, akkor pár hetet érdemes várni, addig sok problémát orvosolnak.
-
Ebbe a topikba konkrétan 2012-05-20 14:27:58-kor adtad le a legelső hozzászólásodat. Az ezt megelőzőbe pedig 2011-03-27 20:07:39-kor.
(#3827) artiny: Hiába törlöd az Ubuntut, attól még nem fog elindulni a Windows. Csak a Windows rendszerbetöltését a Windows telepítőjével állíthatod helyre. Egyéb esetben pedig egy sima GRUB telepítés is helyreállíthatja mindkettőét.
-
A pendrive-os telepítésnél van egy vicces jelenség, a rendszerbetöltőt a pendrive MBR-jébe nyomja alapból, így csak onnan indul el a rendszer. Persze a leírásod szerint nem ez történt, mert akkor a telepítőt nem tudnád elindítani. De az sem teljesen világos, hogy mit csináltál, mert Windows alá maximum csak a Windowsból indított Wubi-val lehetne telepíteni (így csak annál jöhet fel ilyen választási lehetőség).
-
Mindegyiknek megvan a maga funkciója és előnye meg hátránya. A desktop telepítő az alap, az átlag felhasználó azt használja. Az alternatív telepítővel (hagyományos szöveges módú Debian telepítő) lehet LVM-et, RAID-et konfigurálni, ilyenek. Ezeket a plusz funkciókat a 12.10-es kiadástól kezdve beépítik a desktop telepítőbe és megszűnik az alternatív, így máris egyel kevesebb. A MinimalCD-vel egy olyan minimális alaprendszert lehet telepíteni, ami tökéletes kiindulópont minden egyedi desktop összehozásához. Ez olyan funkció amit nehéz lenne helyettesíteni vagy beépíteni egy rendszerképpel dolgozó telepítőbe.
A különböző változatok nem tartoznak szorosan ide, mert a Kubuntu, Xubuntu és Lubutu (stb.) telepítőkkel nem Ubuntut telepítesz, hanem egy egészen más asztali környezetet. Gyakorlatilag egy merőben más rendszert kapsz, ennél nagyobb indok nem is lehetne a létezésükre. A szerver változattal neked pedig nem sok teendőd van, de ha ez megnyugtat, akkor még Windowsnál is egy egészen külön kategóriát képvisel.Mivel te nem egy átlagos Ubuntu telepítést szeretnél, neked a MinimalCD a jó megoldás. Ha nem lenne, akkor nem lenne megoldás a problémádra. Mégis te azon problémázol, hogy megtudod valamivel oldani a problémádat. Ez azért kicsit ellentmondásos, nem gondolod?
-
-
válasz
Bertiee #3767 üzenetére
Ha nagyon nem megy, akkor vagy adok parancsokat amiket csak másolnod és kiadnod kell, vagy szívesen megcsinálom akár TeamVieweren keresztül is, elég gyorsan megvan.
A Precise tárolójából hiába frissítesz, attól még nem települnek a Quantalos csomagok.
De azt azért tudnod kell, hogy én ezt arra a modemre mondtam megoldásnak amivel én találkoztam, a mostani problémádon ez a frissítősdi nem biztos, hogy segít. -
válasz
Bertiee #3765 üzenetére
Az Ubuntu csomagokból épül fel, nem olyan mint a Windows. Ezeket a nevezett csomagokat frissítettem egy csomagkezelő segítségével, a jelenlegi fejlesztői Ubuntu kiadás tárolójából. Ehhez én fogtam magam és átírtam a tárolócímeket (/etc/apt/sources.list), frissítettem a csomaginformációs adatbázist és elvégeztem a frissítést. Utána visszaírtam az eredeti címeket és ugyancsak frissítettem a csomaginformációs adatbázist. Ugyan lelehet kézzel is töltetni a csomagokat, de a függőségi rendszer miatt egyszerűbbnek és gyorsabbnak láttam ezt így megoldani. Ajánlott a Synaptic csomagkezelő használata.
-
válasz
Bertiee #3761 üzenetére
Én azt tudom, hogy amit most adnak a Trénél (csak nem tudom fejből, hogy pont milyet, de megkérdezhetem), az 12.04-en alapból nem megy, de ha pár csomagot frissítesz a Quantal tárolójából, akkor már hasít. Akkor vált zöldre a LED, ha a PIN kód bekérése után azt megadtad. Ha automatikusan ezt nem kéri, akkor utánaolvasgatás és szerencse szükséges.
-
válasz
gyulank #3757 üzenetére
Én is sok mindent szeretnék, de az én esetemben is van mikor az MS zárt technológiái miatt nem kapom azt amit szeretnék. Irreális elvárásokkal hiába ostromolsz minket. Mérlegelni kell a lehetőségeket és aszerint kell meghozni a döntéseket. Ne az Ubuntut hibáztasd pl. az NTFS kezelésért akkor, mikor a Windows fordított helyzetben sokkal gyalázatosabban helyzetben van.
-
válasz
gyulank #3752 üzenetére
Az exFAT sem naplózó fájlrendszer, nem érdemes komolyabb és intenzívebb adattárolásra használni.
Az NTFS kezelése pedig nem 100%-os. Ha jól tudom akkor még mindig nem kezeli írás szintjén a tömörítést, valamint a fájlrendszerjavítás is hagy kívánnivalót maga után. Nem beszélve a magas processzorhasználatról és az alacsonyabb I/O sebességről.
-
válasz
gyulank #3748 üzenetére
A FAT, FAT8 és FAT16 fájlrendszereket is kezeli. De semelyik ilyen nem naplózó fájlrendszert sem érdemes nagyobb tárterületen használni, hiszen bizonytalan az adatok és a fájlrendszer hosszútávú biztonsága.
A legegyszerűbb ha Ubuntu alatt natív Linux fájlrendszereket használsz, különösen ajánlott az ext4. Windows alatt ha kell, akkor lehet olvasni az ext fájlrendszereket, ha közös írásról van szó, akkor pedig kényszerűségből NTFS. Természetesen ez utóbbi esetben Windows alól érdemes partíció méretet változtatni. -
válasz
gyulank #3728 üzenetére
Simán a frissítéskezelővel. Ha nem akarsz intelligens frissítést, akkor pedig futtasd a
sudo apt-get upgrade
parancsot. A beállításaid tutira nem vesznek el és nem is változnak meg semelyik esetben sem (esetleg csak kiadásfrissítéskor, ha inkompatibilitás lép fel). Viszont frissítésnél törlődhetnek fájlok, illetve cserélődnek is. Ez utóbbit nem lehet kivédeni, csak úgy hogyha nem frissítesz.
-
válasz
afgk2012 #3706 üzenetére
Így van, a naplózás miatt. Nyugodtan nézz utána, hogy ennek miért van olyan nagy jelentősége.
(#3703) Mtbsrác: Szerviz pakkok Windowshoz jönnek, Ubuntuhoz nem szoktak. Az LTS kiadásokból szoktak a hosszabb életciklusuk alatt időnként kiadni egy-egy frissített telepítőt. Ez kompatibilitási okokból célszerű, valamint hibajavításokat is tartalmazhatnak, illetve telepítés után nem kell egyből felülírni az egész rendszert a frissítésekkel.
-
válasz
shinodas #3459 üzenetére
Az alkalmazásokhoz tartozó személyes beállításaid fájljai a saját könyvtáradban találhatóak. Általában vagy közvetlen egy rejtett könyvtárban, vagy a .config alatt. Kifejezetten GNOME és KDE alkalmazások speckó helyen is tárolhatják az infót, de szerintem ebben az esetben nincs erről szó. Szóval keresd meg a könyvtárát, majd egyszerűen töröld le.
(#3461) shinodas: Nautilusban pl. Ctrl+H.
-
-
válasz
vodkaboy22 #3392 üzenetére
Ezt TC-s plugint próbáld ki, ez tutira jó extN-hez.
-
Tallózd a hálózatot, Nautilusban pl. kattintásra csatolódik is a megosztás. A megosztott cuccokat aztán jogosultságtól függően úgy másolgathatod és húzogathatod ahogyan a helyi fájlokat. De pl. ha már kétpaneles fájlkezelő, akkor Krusaderben meg az smb:// alatt éred el a többi gépet.
-
válasz
eternam #3269 üzenetére
Valóban, emlékszem, hogy régebben a sample wmv-im hangját nem vitte a VLC, kiírta, hogy nincs hozzá megfelelő kodek. De most már Precise alatt simán viszi mindet, és még egyszer mondom, hogy a wma-kkal sincs gond.
(#3271) eternam: Én elhiszem, ezért is emeltem ki, hogy 12.04 alatt. Ha régebbi kiadással nézted, akkor könnyen előfordulhatott, hogy nem ment. De talán te is elhiszed nekünk, hogy most már megy.
-
válasz
#68216320 #3241 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy a PCI-X (PCI-eXtended) közel sem egyenlő a PCI Expressel (PCI-E)? Szinte egészen biztos vagyok benne, hogy Brazos alapú gépet csak ez utóbbival szereltek, előbbivel egészen biztosan nem.
Hogy működtethető-e a tunerkártya, az leginkább a rajta található chipen múlik. Esély az mindig van, ha nem megy, akkor pedig utána lehet nézni a keresőben. -
válasz
eternam #3230 üzenetére
Ez érdekes. Egyébként én meg pont, hogy azzal a kernellel nem tudtam tesztelni, mert VirtualBox alatt nem indult el vele a rendszer. De minden más helyzetben meg jó volt és a problémát nem tapasztaltam. Tehát akkor valószínűleg abban a kernelben van valami ami ezt okozza, nekem nincs mit módosítanom a Systembacken.
-
válasz
eternam #3226 üzenetére
Okés, a MATE-t pontosan melyik tárolóból frissítetted? A Mint 13-at már telepítettem, meg felnyomtam a frissebb kernelt is, bár csak azt amit én linkeltem, azzal megy.
Egyébként azt ugye tudod, hogy a Linux Minttet csakis a saját frissítéskezelőjével célszerű frissíteni, tekintve, hogy közvetlenül használja az Ubuntu tárolóit? Osztályozva és tesztelve vannak a frissítések, a rendszerre ártalmasak nem települnek csak úgy. Egy frissítés teljesen tönkreteheti a Mintes rendszert, Ubuntuék csöppet sem foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Jobb esetben csak egy téma száll el, a bejelentkező képernyő, vagy ilyesmi. Persze a MATE esetében kicsit jobb a helyzet, tekintve, hogy teljesen külső és különálló fejlesztés. -
válasz
eternam #3218 üzenetére
Viszont akárhogy is van, a kapott információkból még nem fogom tudni megoldani a problémát, illetve én abban sem vagyok biztos, hogy bármit is kellene javítani. Ahhoz mit szólnál, ha mondjuk a TeamViewer segítségével közvetlenül elemezném a jelenséget? Akkor jó eséllyel többre mennénk mint most. Persze ha ez nem játszik, akkor az sem probléma, valós bug esetén úgyis kiderül előbb-utóbb.
-
válasz
eternam #3209 üzenetére
Az az érdekes, hogy ha nem sikerül kizárólagos zárat szerezni, akkor egyáltalán nem is végezheti el a frissítést. Akkor nem telepíthet vagy távolíthat el csomagokat, hanem hibaüzenettel elszáll.
Te mondjuk azt mondtad, hogy a legvégén lép fel a probléma, akkor pedig már csak a szükségtelenné vált csomagok eltávolítása van vissza. Szóval azért próbáld meg kiadni ezt a parancsot is:sudo apt-get autoremove --purge
Bár nekem gyanús, hogy pont ilyenkor miért lenne zárolási problémája, ugyanakkor a hibaüzenetet az apt generálja, így származhat innen is.
(#3215) Laybee: Túl sok választási lehetőséged nincs, a legfrissebb verziót telepítsed. Ha bármi problémát észlelsz, akkor pedig légyszíves jelezd.
-
válasz
eternam #3209 üzenetére
Ez most nem az szerintem, mert ha ez a hiba áll fent, akkor el sem indul a frissítés, hanem feljön egy külön ablak a hibaüzenettel. Bár végül is a frissítés közben is zárolódhat egy másik alkalmazás által, de erre kevesebb az esély, legalábbis ha nem nyitsz közben egy csomagkezelőt például. De tényleg nem ez lehet az eredeti probléma, mert zárolás híján biztosan nem megy végbe a frissítés, illetve ha a végén mégis sikerül kizárólagos zárat szerezni, akkor rendben lefut az egész frissítési folyamat.
Szóval zárj be minden csomagkezelőt, és úgy futtasd a frissítést. -
válasz
eternam #3205 üzenetére
A kimeneti fájlt te határozod meg, mondjuk a saját könyvtáradba már biztos létre tudja hozni.
Ez amit kiír, hogy hibák léptek fel, ez rendben van, ezt tudom, mert ezt a szöveget én írtam. De a konkrét hibaüzeneteket még előtte írja ki, azok eredményeként jön elő ez.
A gombkombináció meg azért kell, igen, hogy abbahagyja a végtelenített frissítést. -
válasz
eternam #3202 üzenetére
Most nézem, hogy elírtam a dpkg-set, az
sudo dpkg --configure -a
Na de mindegy, mert egyébként hibát nem ír ki, úgyhogy ezzel itt nincs semmi probléma.
Akkor mivel elég gyorsan mennek a dolgok, próbáld meg átirányítani a hibaüzenetet egy fájlba:sudo systemback systemupgrade 2>/kimenet
Csak nyomj egy Ctrl+C billentyűkombinációt ha párszor lefutott a hiba, majd csekkold le a fájlt.
-
válasz
eternam #3194 üzenetére
A Rendszermenthez már nem érkezik több frissítés, jó ideje leváltotta már a Systemback.
A leírt problémád viszont nem is hiszem, hogy a Systembackben javítható lenne, ott valami tőle független hiba léphetett fel. Add ki a következő parancsokat, majd a hibaüzenetet másold be, hogy pontosabb képet kaphassunk:sudo apt-get update
sudo apt-get dpkg --configure -a
sudo apt-get install -f
sudo apt-get dist-upgrade -
Azt szerintem így nem lehet Lubuntunak nevezni, hiszen hiányzik hozzá az LXDE asztali környezet.
Az eszközök moduljának betöltését lehet megakadályozni, már ha a drivereik abban vannak (de valószínűleg igen). A /etc/modprobe.d könyvtárban kell létrehozni neki egy .conf fájlt, vagy simán a blacklist.conf aljára is írhatod őket (blacklist modulnév). Az lsmod parancs kimenetéből lehet kikövetkeztetni, hogy melyek lehetnek ezek amik a kezelésért felelősek.
Ha megvan, akkor futtasd asudo update-initramfs -uk all
-
De egyébként természetesen igen, nem minden úgy megy Ubuntu alatt mint Windows esetében. Ilyesmi megoldásokra gyakrabban lehet szükség, és sokszor nem mennek olyan kényelmesen a dolgok. De ettől függetlenül teljes mértékben használható a rendszer, a legtöbb dolog megoldható és sosem lesz szükség Windowsra.
Ennek fényében eldöntheted, hogy inkább melyiket használod. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is. -
Ebben az esetben nem olyan egyszerű, igen. Normál esetben egy Androidos telót csak feldugsz, beállítod a háttértár (MSC) módot, és az SD kártya felcsatolódik.
Egyébként Windows esetében csak annyi, hogy csatlakoztatod és magától megy? Nem kell hozzá semmi driver vagy ilyesmi? Mert amennyiben nem natívan támogatott a dolog, akkor a Windows sincs előrébb, és a termék gyártójától kell kérni támogatást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- body007: Magyarország kifosztásának története
- Windows 11
- Parkside szerszám kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- sziku69: Szólánc.
- Arena Breakout: Infinite
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- Szerezd meg a tökéletes házat most!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged