- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Inkább itt válaszoltam, mert itt az Ubuntun már nagyon off lenne a sok Arch.
Szép lassan csak elenyészik ez a mennyi GB is kell a disztrónak polémia is, mert Raynes ft az Arch-on gyűjtötte a gigákat bőszen, ami ugye a rolling rendszer frissítési metodikájának és annak tudható be, hogy soha nem törölte a cache-t, mert 2 hetes hArchos még az nem tudja, hogyan kell.
-
válasz
spammer #24770 üzenetére
Köszönöm, ez a gond megoldva!
(sajnos Raynes ft nem tudta hogyan kell megnézni az fstab-ot Arch-on)
Haladóbb szelleműnek gondoltam az Archot, de úgy látszik legalább az Antergosnál észnél voltak és javítottak rajta noatime-ra és nem egy kompromisszumos megoldást raktak be.
Az is lehet, hogy arra számítottak az Archnál, hogy mindenki használ Mutt v. hasonló programot!
-
válasz
spammer #24767 üzenetére
Gondoltam erre a kézzel bepötyögős megoldásra, de alapból a Toshiba lapiba vettem az SSD-t, azon meg írtó hülye billentyűzet van, lehet, hogy asztalin csinálom meg és utána rakom át, de akkor innen kell áttenni az Intel SSD-t, hogy induljon valami, mert nincs semmilyen meghajtó a laposban, pendrive, meg az asztaliban lesz ezalatt! Pedig cinmanóra gondoltam, mert azt még a használhatatlan billentyűkkel is tudtam kezelni a múltkor az asztali SSD-ről, pont az első ilyen telepítésemen még egy idegen kezelő felület is.
Később azért, ha megszokom az Archot, ki kéne próbálni egy ilyen csonti WM-et.(#24768) Raynes
Antergos nem jó, épp azért akarom alap módon felrakni, mert vita alakult ki az SSD fstab beállításával kapcsolatban és kíváncsi vagyok, relatime van-e alapból v. noatime. Antergosban noatime volt, az biztos.
Ez már 2 napja idegesít, így meg kell néznem!A Mint-közösségnek pedig ne áruld el, hogy dezertálni készülsz. Ciki lenne?
Mondjuk arra készülj fel, hogy nincs rá mint updater, meg nem olyan stabil, mint egy Debian
Ezekre eléggé fel vagyok készülve, tudom, hogy rolleres disztró!
Kicsit aggaszt azért ez a pötyögős, mert még Evo/Lutionnal is volt vagy 2 óra a telepítés és általában max. 10-15 perc alatt szokott ez más disztróval lenni! Manjaro vezet 6+2 perc telepítési idővel!
-
válasz
Raynes #24765 üzenetére
No, ez nagyszerű, akkor az új 128 GB-os SSD-re ráférne az Archom? Csak mert, hogy nálad szinte exponenciálisan növekszik az Archod.
Nem vicc, holnap felrakom rá, csak még nem tudom hogyan, múlt év 01.01-én tettem fel utóljára, de akkor is Evo/Lution volt a segítőm. Most leszedtem az Architect nevű iso-t, vagy azzal csinálom vagy colomb2 szakfórumtársunk írása alapján, de ahhoz olvasnom kell folyamatosan, hogy mit írjak be!
Melliket javallod?
-
válasz
nemurea #24757 üzenetére
Na ez sokkal profibb válasz volt! Kösz, de ez csak azért lehet, mert sűrűn olvasgatom az SSD-s topikokat!
nincs más választásom, ha jó SSD-t akarok venni
Míg egy hozzáértő nem írja le érthetően, itt egy összehasonlítás GTK vs Qt kiindulásnak.
És ez azt is jelenti, hogy ha pl. Kubuntu környezethez szánják, akkor más környezetbe telepítés esetén a fél Kubuntu DE-t lehúzza függőségként?
Esetenként elég sok KDE-s csomagot leszed egy QT-s program GTK-s DE alatt futó disztrónál, de annyira általában nem vészes.
-
válasz
#63761920 #24752 üzenetére
64 GB-nál kisebbet nem éri már megvenni. A Milyen SSD-t vegyek topikban meg akkor válaszolnak, ha ezt kitöltöd:
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
2. Mekkora SSD-re van szükség?
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?Az se mindegy, hogy a laptopban 7 vagy 9,5 mm-es a hely, alig drágább fajlagosan a 128 GB-os Adata SP9200 és ahhoz biztosan van 7 to 9,5 mm kiegészítő keret.[link]
-
válasz
Raynes #24671 üzenetére
Te exKUbuntus!
Én a Debiant is megcsináltam pont olyanra, mint a Mint, néha nem is tudom, melyiken vagyok, nem zavara a nonfree rész sem, acsomagokkal is levagyok, ha kell valami újabb, aktiválom a sid vagy experimental depot arra az időre. A körülötte lévő állandó hype és túlmisztifikálás nekem fel se tünt, a Debian az Debian. Az Arch meg Arch és inkább itt érzem, hogy a felhasználói kör kicsit magasabbról tekint le a Debian/Ubuntu és forkjaira. Ahogy említed, nagy az Archuk!
Desktopon valóban felhasználóbarátabbak a Debian származékai, főleg a Mint, ez nem vitás, abszolút kezdőnek nem ajánlok én se Debiant, de kezdőnek már igen, mert azzal már tanul is valamit, nem úgy mint a Mint-tel.
Amúgy meg ne félj, amellett, hogy belepofázok a Manjaro és a Chakra topikba simán, csinálom a feszkót az Arch-topikban is, téged is szívesen látunk.
Szerinted nem lehet észrevenni?
Volt fenn Antergos már tizenX-ként, de le kellett szednem, mert ha másik disztrónál grub-update-et csináltam, vagy 5 percig olvasta be az Antergost, nem tudom miért, eleinte azt hittem, a grubbal van baj, míg nem rájöttem erre a furaságra.
Igen, nagy kár, hogy az Arch topikban nem tudok topikgazdáskodni, valóban.Az ubyegon nicknek semmi köze az Ubihoz, már évtizedek óta megvan. Amúgy is, akkor mintegonnak kéne lennem, ha már.
Látom, mit írkáltok az OFF-ban, F43R jól beindított azzal a divatlinuxos szöveggel.Kicsit keményen kezdte, de most már állnia kell az ütéseket, hogy egy boxhasonlattal éljek.
-
válasz
Raynes #24662 üzenetére
Az ubuntus jelzőt meg minden itteni archer nevében kikérem.
Higi, ha az Ubuntu topikban írkál valaki okosságokat oktató jelleggel, azt jogosan Ubuntusozzák le!
Eddig a Debiant degradáltad, bár sokáig származékait használtad. Két hete Archoskodsz mindössze, lehet ettől a fellegekbe archerkodtad magad, de állj már le ezzel a minden sz*r stílussal, légy oly bátyám!
Ha nem a Win-t kell szapulni, akkor már jó minden Linux disztró is, ami nem Arch!?
Miért nem az Arch topikban aktivizálod magad?Sorry, ez még korai lenne 2 hét tapasztalattal! -
válasz
King Unique #24631 üzenetére
No, szerencsére, örülök megoldódott, mondjuk én csak legacyban gondolkodtam, amikor kérdezted!
Valószínű, hogy gui-s megoldás nem lesz, csak colomb2 ft módszere. hacsak ez nem jó
-
válasz
King Unique #24629 üzenetére
Neki is kezdtem az írásnak, ami 52%-nál elakadt, de most elvileg kiírta, hogy végzett. Na kíváncsi leszek, vajon bebootol-e?
Csak akkor, ha alul be van jelölve, hogy mutasson minden eszközt
Ez a linkelt leírásban is le van írva.
Erre én is kíváncsi vagyok! Már emlékszem, a felénél nekem is úgy csinált, mint ha lefagyott volna a program.
-
válasz
King Unique #24622 üzenetére
de pont Legacy boot módban akarom próbálni, ahova pedig NTFS. Tehát utóbbihoz az UNetbootin is kilőve...
Ne lődd még ki, én már sikerrel használtam az UB 494-et, viszont mindig legacy módot használtam eddig, egyszer majd átállok UEFI/GPT-re.
Csatold le a pent filekezelőben és látnia kell a partíciót, nem csak a meghajtót.
Magát a meghajtót mutatja egyébként? Én Nemoval csatoltam le, másodikra nekem se sikerült, megvan:
megnyitom a Nemot, utána megnyitom rootként a nemot, úgy csatolom le és onnan indítom az Unetbootint.
A normál Nemoban lecsatolás után ellenőriztem és ott van a meghajtó, de nincs csatolva, ha normálban csatolom le, akkor a meghajtót sem látja.(#24626) growler Ja. De ez is jó akkor, nem?
-
válasz
King Unique #24618 üzenetére
Logikus, hogy rajta kell, hogy legyenek. Szerintem megvan a probléma, le kell csatolni a pendrive-ot és úgy be fogja olvasni a/dev/sde1 nem csak az sde-t.
-
válasz
King Unique #24614 üzenetére
Érthetetlen, hogy ami az egyik alkalommal/helyen működik, máshol nem akar.
Ebben az ablakban nem látja az iso-t?
Az a baj, hogy rohadt régen próbáltam, de nem emlékszem, hogy valamivel szórakozott volna.
ntfs-3g mellett a fuse is rendben fenn van?
-
válasz
King Unique #24604 üzenetére
Unetbootin 494, nekem ezzel a változattal működött a Win7-es telepítés.
-
válasz
#40553216 #24570 üzenetére
Nekem a Win7 kinézetével, elrendezésével se volt túl sok bajom, nem azért tértem át még az előző gyengébb konfigommal a Linuxra. Abszolút kezdőként a Gnome érdekes volt, az Unity rémisztő, a Cinnamon meg pont megfelelt minden szempontból, így azóta nem nagyon variálok.
Chakrára akarnék még rákattanni, de soha nem sikerül.Kapitány mindig azt mondja, hogy majd most a következő verzió már megfelelő lesz.
-
válasz
Raynes #24536 üzenetére
Az ábéegon fel se tűnt, végül is mindegy, mert a gyurmafigura meg a kék lufi mellé ez is befér, csak nem asszociáltam eddig az uborkára, pedig logikusnak tűnik.
Nem akartam csípős lenni, de ezt le kellett írnom, mert bosszant az ilyesmi:
"Olvastál egy cikket, nem értetted, de alkalmaztad az abban leírtakat."
Emellett azért próbáltam meggyőzni a nopara dologgal.
(#24535) Raynes Nekem a Cinmanó bőven elég (főleg, ha Jessie-n frissebbet teszek fel
), még sok is néha, nem kell csilivili, csak normálisan nézzen ki, ilyen LXDE tuningot se csinálnék, akkor már egyszerűbb lenne az LXLE-t felrakni. Unity....no, nem bántom, mert páran mégis szeretik!
Amúgy, ha a desktopom mindent elbír, akkor miért használjak lightos DE-t?(#24538) enginev3.0Logikus. Használd egészséggel.
-
válasz
enginev3.0 #24533 üzenetére
Elméletileg igen, mivel a Lubuntu ugyanaz az alap, csak a DE asztali környezet más, mint az Ubuntun, ahol a csodás Unity kápráztatja el szemünket. A Lubuntu LXDE-je meg fapados és jóval kisebb erőforrással beéri, mondhatnánk, hogy nem a szépségéért szeretjük.
-
válasz
King Unique #24522 üzenetére
Hasonló stílus, ez jó...
Helyes! Ne is hagyd, hogy ily módon degradáljanak.
(#24521) Raynes uborkaegon
-
Ez igaz, viszont, ha nem azon a meghajtón van, ahol a Linux is, akkor kár keresgélni.
Amúgy nem árthat az újratelepítés, ez is igaz, fenti esetben meg kifejezetten szükséges lesz! Ha például le lett törölve a Win partícióval, akkor még reboot előtt még lehetne telepíteni, utána már csak Live Linux segít.
Minden leírásban kiemelik, hogy hová kell telepíteni a grubot, nem hiszem, hogy máshová került volna.
(#24494) Foose Volt reboot? Indult a Linux?
-
Bocs,de ennyire hülye én sem vagyok
Dhampir ft-ban ez fel sem merült, de benned sem az, hogy nem mindenki ismeri mások képességeit ismereti szintjét, ezért csak segíteni akar szimplán!
A komolyabb gond ott van az ilyen megfontolt írással, amire cigam ft is utalt, nem teszel jót senkinek, csak remélem, hogy a "nagy tisztogatók" nem figyelnek fel rá.
A továbbiakban a topikon kizárólag jogtiszta wines játékok, programok virtuális futtatásáról essen szó!
-
A firefoxban ki is írja a tesztoldal: You have version 20,0,0,286 installed.
Van egy másik felhasználóm, amin csak bankolok. A netes bankfelületet nem tudom használni, mert kiírja, hogy 9-esnél magasabb verziójú flash kell neki.Nekem ez gyanús, Linuxon FF-ban 20-as verzió, de minek a verziója?
Vegyük úgy, hogy csak nekem volt mindig szerencsém a netbankolással Linux alatt.
Legjobb ha áttolom a biciklit a read-only sávba...
Érdekes, általában én szoktam felkapni a vizet, ne vedd ezt véresen komolyan! Mindenben egyet kéne mindenkinek érteni? Az lenne csak az ideális, de ezt inkább a minielnökünk erőlteti, ne légy te is olyan.
Higgadalom! legalább egy hétig nem reagálok, ha hülyeséget írsz, -deal?
-
Így kell sorok között olvasni!
Mindig ez van, most vagy én értelek félre állandóan vagy nem egyértelműen fogalmaztad meg ezt sem!? Én amúgy csak írtam, hogy nekem régóta gond nélkül megy a netbankolás (a fenn lévő flash is elég volt ehhez), az se teljesen logikus számomra, hogy a rengeteg lehetőség közül miért visszafelé tereljük a fórumtársat a Win irányába, amikor Linuxon biztonságosan meg lehet oldani valamit.
az ő bankja új flash verziót követel
Nem, az ő bankja 9. ill. annál újabb verziót követel, ez nem éppen ugyanaz!konklúzió: csak akkor ajánlgassuk a Wint, ha tényleg nincs megoldás Linuxra
-
Olvastál egy cikket, nem értetted, de alkalmaztad az abban leírtakat.
Ez így nem olyan kényelmetlen mint a live, de a win-nél sokkal, a sima felhasználónál egy kissé biztonságosabb.
Kényelem és biztonság együtt! hmmm... ezek ritkán járnak kéz a kézben! Egy pendrive-on lévő Live Linux alkalmazásával 5 perc alatt intéztem el a havi utalásokat, mikor kipróbáltam.
A virtuális billentyűzet mit segít? Van, akit megnyugtat.
Egyébként a keylogger miatt van értelme, ha valaki véletlenül beenged ilyet a gépére.A bankok már 256 bites titkosítást használnak, ráadásul egy utalás több lépcsős, mobilon is jön jelszó.
Biztonság!? Az utcán leszúrnak pár ezresért vagy a mobilodért.(#24466) Syl
valószínűleg a bank követelménye is egyszerűbben teljesül egy win-en, mint linuxon
Mióta Linuxozok, simán tudok netbankolni!
-
Ha azért van másik felhasználód, hogy bankolásra használsz, le is szedheted! Mitől vagy nagyobb biztonságban, ha másik felhasználóval netbankolsz? Semmivel. Ha parázol, akkor két lehetőséged van, live rendszerről netbankolsz, vagy a normál felhasználóddal, de nem használod a billentyűzetet, hanem felraksz egy virtuális billentyűzetet, például az Onboard-ot és egérrel kattingatsz mindent.
A másik felhasználóval meg az lehet a gond, hogy nem jó csoportba ill. nem jogosítottad fel arra, hogy fogadja az ilyen frissítéseket. Gondolom lejelszavaztad, így a root joggal való frissítés az alapfelhasználó /home-jához fér hozzá, mert a Firefox ott van, mindkét felhasználónál a /home-ban. szerintem az első javaslatomat használd, ezek a felhasználók jogosultságai témát én se vágom annyira magabiztosan, nem is csináltam még másik felhasználót
A másik felhasználóddal tudsz telepíteni mondjuk Synaptic-ból?
-
válasz
szimi57 #24440 üzenetére
Szia!
A Win nem tudja kezelni a Linux által létrehozott két partíciót. Linux alatt Gparted segítségével egyesítsd a 2 partíciót és utána formázd FAT32-re, ha csak nem akarsz 4 GB-nál nagyobb állományt rámásolni, ahhoz exFAT v. NTFS kell.
Most látom, hogy nem pendrive-ról, hanem pendrive-ra tetted a Mint-et!
Ebben az esetben Diskpart (clean), vagy egy külső partícionáló programmal kell megcsinálnod az egyesítést, formázást. -
válasz
alitak #24431 üzenetére
Ez igaz, viszont a kisebb erőforrásúak közül Mintben jobban tetszik az XFCE. Majd eljutsz ahhoz is.
már nagyon vártam a decembert, hogy cserélhessem a Maya verziót Rosa-ra.
Akkor miért hagytál ki a Mint 13 után három verziót, ha frissebbet akartál a Maya-nál?
Linux Mint 17 "Qiana"
Linux Mint 17.1 "Rebecca"
Linux Mint 17.2 "Rafaela" -
válasz
alitak #24429 üzenetére
Ha a Cinnamon tetszett, akkor mit akarsz a Mate-val? Az csak egy másik DE, az alapok számítanak, az meg ugyanaz.
Mindegy, 17.3 verzióval próbáld ki a frissebb csomagok miatt: xorg 1.17, mesa 10.5.9
Linux Mint 17 "Qiana" (kernel 3.13, xorg 1.15, mesa 10.1.3)
Linux Mint 17.1 "Rebecca" (kernel 3.13, xorg 1.15, mesa 10.1.3)
Linux Mint 17.2 "Rafaela" (kernel 3.16, xorg 1.15, mesa 10.1.3)
Linux Mint 17.3 "Rosa" (kernel 3.19, xorg 1.17, mesa 10.5.9) -
válasz
lionhearted #24423 üzenetére
Értem, tudom, hogy létezik, de nem a repok létezése lepett meg, hanem, hogy a PPA-ban már ott van a 16.04-hez való verzió a programból. Ezek szerint ez csak nekem szokatlan.
(#24427) alitak Ubuntu azért nem csak Unityval létezik, választhatsz még jó párat. A Mintnek egyik nagy előnye, hogy nincs Unitys felülete, bár biztosan fel lehet rakni rá.
-
válasz
fpeter84 #24410 üzenetére
Nem értem hogyan került fel az acl, minek egyáltalán kiterjesztett jogosultság-kezelés?
Szerintem acl nélkül egyszerűbb lenne, de ha nem, kijavítanak a hozzáértőbbek.
Próbáld leszedni az acl bejegyzéseket és csak normál csatolásokat, jogosultságokat csinálj! még egy link próbáld ki, de hozzáteszem nekem ez szürke terület, de elindulásnak talán... -
válasz
#40553216 #24404 üzenetére
Értem, nekem is simán ment tavaly az akkori alap Mint 17.x-en, nem emlékszem milyen java volt. Ettől még nem értem, miért akar valaki 2014. évi bevallást csinálni most.
(#24405) Sonja
OK, van alfa, de mennyire gyakori, hogy van egy leendő verzióra bármilyen PPA-s csomag? engem meglepett, nincs vele más gond -
válasz
Mtbsrác #24356 üzenetére
Bocs, de belekeveredtem a számokba, ez tényleg nem az és nem is találom az Ubuntu pacgages oldalon.
A tar.gz-t úgy próbált meg, hogy ahová kitömörítetted a a .gz fájlt, ott megnyitsz egy terminalt és ezeket az általános parancsokat kiadod:
./configure
make
sudo make installNekem így nem sikerült, de az install nevű fájl tartalmaz telepítési leírást.
-
-
válasz
DeSanto #24296 üzenetére
Disabling a keyboard key in console
Disable Escape key in linux? ez is hasonló megoldást javall
Setting Up Ubuntu as a Kiosk Web Appliance
How to disable/remap a keyboard key in Linux?Vannak kifejezetten kiosk telepítések. How to Easily Create a Ubuntu Kiosk Computer
-
válasz
lionhearted #24201 üzenetére
Igazad van ebben, de épp pár napja volt valaki hasonló mérettel, akinél nem volt rendesen beállítva a frissítés és egyszer csak nem indult neki a disztró, később kiderült, hogy a cache eldugult nála. Ritka az ilyen, de ha valaki nem ért hozzá, előfordulhat. Nálam is elfér a legtöbb disztró 6 gigán, amin vannak sallangok, az már 10 gigán, de annak több helyet is hagytam.
Összefoglaló nincs ebből semmi, félreértettük egymást, ilyen is előfordulhat néha
-
válasz
lionhearted #24179 üzenetére
Nem vettem észre a hsz-ed, sorry!
Én nem mondtam, hogy a linuxmint.hu etalon lenne, csak annyit, hogy anno onnan szedtem össze az itteni Mint topikos íráshoz az anyagot, mert abszolút semmilyen összefoglalója nem volt! Ahogy látom a TG megbeszélőben, páran milyen Összefoglalókat csinálnak, csak pislogok.
Laikusként én csak ezt tudtam összehozni, ezért is mondom, bárkinek van bármi használható írása, ötlete, abból össze lehet hozni valamit.
Addig meg ott a link, ami annak segítség, aki nem ismeri a narancsos oldalt.(#24193) cooi111 Az a 10 GB Ubuntunak nem biztos, hogy sokáig elég, 5 frissítés és már tele is van, ha nem üríted mindig a cache-t.
-
-
válasz
lev258 #24181 üzenetére
Inkább csak azért említettelek meg, mert a jelenlegi és jövőbeni körülményeket látva, egyedüli autentikus személy vagy, aki erre alkalmas, én csak az említett honlapot tudtam volna alapul venni. Mostanában nem is érzem, hogy egyáltalán van-e itt bármilyen alapom TG-nek lenni. Ahhoz ugyanis szerintem fontos egy ottani aktív jelenlét is.
-
válasz
lionhearted #24176 üzenetére
Ahogy nézem lev258 TG társam nem tervezi túlzottan, ubuntu.hu-n Ő van otthon engem pillanatokon belül kiutáltak a földműves stílusú öregek onnan s mivel azt vettem volna alapnak, mint a Mint-nél is a linuxmint.hu leírásáit, így én már kiestem az Összefoglaló készítői közül. (igaz, a linuxmint.hu-ról is kiutáltak, de akkor már kész volt a Mint összefoglalója) Mindkét helyen friss reges voltam, az olyan meg mit képzel, hogy beleokoskodik a topikjukba.
Viszont bárkinek van ötlete vagy összedob egyet, azt szívesen berakjuk, ahogy a kezdőben is a Kapitány írását, mert a mostani állapot sem ideális.
-
válasz
Neil Watts #24174 üzenetére
A szabályok szerint oda már nem engedélyezik a képek berakását, a régiek maradhattak. Mivel ez elavult az Összefoglalóval együtt- így nincs kép!
Jogos az észrevétel, köszi!
-
válasz
spammer #24141 üzenetére
Amit írsz, az szerintem bőven hozzátartozik bármely Linuxos topik témájához, ne legyen off!
A kritika az meg kritika, miért ne tennéd, ha értelmezhető dolgot írsz az adott disztróról!? (amúgy sem pejoratív maga a kritika, sok esetben éppen építő jelleggel bír) - szerintem -
-
válasz
qwertly #24121 üzenetére
Szia!
Első kérdésedet nem értem pontosan, de most nem is tudom megnézni a wifi beállításokat, mert szétszedtem a notebookot.
Második kérdésre szerintem az alábbi beállító helyeken lehet a képernyővédőt, zárolást, kikapcsolást állítgatni:
Egyébként ezt inkább a Mint-es topikba kellett volna kérdezned.
Itt már csak féltékenységből sem kapsz választ az ubisoktól! -
válasz
TheProb #24067 üzenetére
Szia!
Ha azt javallották, hogy Linux alatt, akkor ne Win alatt próbáld megnézni! Egy live módban bootolt Linux kell neked, a Gparted live kifejezetten jó erre a célra, de más live Linuxban is többnyire ott a Gparted partíció kezelő. Elsőként abban nézd meg a meghajtót.
-
válasz
wjeszy #24033 üzenetére
Nem árt. Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is és a benne linkelt Gyorstalpaló, mint forrás.
-
Nem normális, de ha jól olvastam, az Opera is Chrome alapú, nemrég voltak ilyen problémák itt is, de lehet, hogy az abszolút kezdő topikban.
Rákereshetsz, mi a megoldás vagy akár használhatsz olyan böngészőt, ami jól működik!
Lehet valami védelem se ártana ezek ellen a FB beágyazottak ellen, mert előbb utóbb kellemetlen trükkök áldozata leszel.
-
válasz
Toby888 #24005 üzenetére
Nem jól látod. Nekem viszont ennél is jobban szúrja a szemem az ilyen stílusú válasz. Figyelj oda a helyesírásodra és, ha valaki kijavít, akkor beszóló stílus helyett inkább köszönd meg, hogy segítenek, ha már magadtól nem megy!
így például:
Köszi, bocs, jobban odafigyelek erre!
Köszönöm, a közösség nevében is!
(#24008) Foose Szerintem az inkább a FB sara, ha amúgy jól megy a YT, a FB már betöltésével is nyekeregteti az erősebb gépeket is néha! Nem nagyon tudsz mit kezdeni vele vagy raksz még be plusz memóriát.
-
válasz
Neil Watts #23960 üzenetére
Szia!
Kéne neki indulni secure boot nélkül is, mert az csak annyit jelent, hogy az opciót bekapcsolva indiláskor csak azok a driverek töltődnek majd be, melyek megfelelő aláírással rendelkeznek. Emiatt okoz gondot a Linux mellételepítése, ha nincs kilőve az opció.
-
válasz
jimmy399 #23941 üzenetére
Persze, az Arch nem, de ott nincs is grafikus vagy más telepítő, azt teszel fel, amit akarsz! Ha nem akarsz DE-t felrakni, azt sem teszi fel, gyakorlatilag megállapíthatjuk, hogy az Arch semmit nem tesz fel.
Azokra a disztrókra gondoltam, ahol pár gombnyomás és feltelepül.
-
válasz
#40553216 #23951 üzenetére
Ja, sorry, félreértettelek. Majd egy újabb verziónál frissítem, de most választanom kellett, hogy mi a fontosabb, a többi oprendszert meg el kellett érnem valahogyan.
Annyira nagy biztonsági kockázat azért csak nincs az előző GRUB-bal.Ja, egyik sem ubuntus grub volt, mert Jessie-ről van szó.
-
válasz
King Unique #23947 üzenetére
Nincs mit!
Én igazán azóta figyelem a GRUB verzió frissítéseit, mióta Debianban frissítette magát és semmilyen más oprendszert nem volt hajlandó felismerni reboot után a Jessie-n kívül! Akkor is vissza kellett rakni az előző verziót Synapticból és zárolni keményen. -
válasz
King Unique #23943 üzenetére
A GRUB mostanában frissülget, ilyenkor újra átveszi a hatalmat a többi disztró felett, mivel lefut az update-grub parancs. Többnyire ez a jelenség oka.
Használj verzió zárolást a GRUB-nál, én Synapticban szoktam, de van parancs is rá, de az nem ugrik be most. -
válasz
nemurea #23940 üzenetére
Na ja, ennyi hsz közül megtalálni valamit, ha keresel, majdnem a lehetetlennel egyenlő. Én sokszor nem találom a saját hsz-emet, ami pont egy adott kérdésre újra alkalmazható lenne...
Ez van, a rios fórum motorja nem tudja ezt, gondolom.A keresés nem egyszerű sajnos, ráadásul egy-egy problémára egyre többször ilyen választ adnak a fórumtársak:
Pedig így is megtehetnék pár plusz kattintással és már használhatóbb is lenne, akár keresésnél:
Benchmarking Linux systems with command line tools
Kedves fórumtársak figyelmébe ajánlom a fenti linkelési módszert!
-
válasz
nemurea #23938 üzenetére
A többi az simán mehet, nálam van HDD-n egy data meg egy torrent partíció és minden SSD-n futó disztrónál csatolom az FSTAB-ba, így a legegyszerűbb, szerintem felesleges linkelni a home-ba.UUID után:
/media/ubyegon/Data ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
/media/ubyegon/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0Variálhatsz az opciókkal, ha van hozzá kedved.
-
válasz
nemurea #23935 üzenetére
Az UEFI mód a Win8 miatt kell gondolom, mert amúgy felesleges átállni, itt sokan még ki se próbálták.
Az első napokban én is csináltam ilyen közös /home-ot.
Pont azok miatt, amiket írtál, ez nem járható út, csak ugyanazon disztrónál érdemes használni a külön home-ot, ha például teljesen újratelepíted. Eltérő rendszereknél ne alkalmazd ezt a módot.
Mit kezd a Manjaro az Ubuntu home-jával, ha belegondolsz? -
válasz
nemurea #23931 üzenetére
Az Arch vonal a csomag kezelésben más teljesen, mint a Debian vonal, így a terminal parancsok is teljesen mások. A másik lényeges különbség, hogy az Arch rolling frissítési metodikát használ, mindig a legfrissebb tesztelt csomagokra folyamatosan frissít, a Debian vonal meg stabil ún. freeze állapotban tartott csomagokat használ, a csomagok nem frissülnek folyamatosan, friss csomagokhoz külön tárolókat tart fenn (testing, experimental), ahonnan telepítheted, ha szükséged van rá. Lényegében a Debian/Ubuntu alapúak az új verziókkal kapják a frissítéseket.
Egyébként annyi disztrót raksz fel egymás mellé, amennyi elfér a meghajtón, valóban felrakja mind a saját GRUB-ját, de utána visszarakhatod bármelyik disztróét, ha az jobban tetszik, ha kiadod alatta a
sudo grub-install /dev/sdx parancsot.
-
-
válasz
Pocak89 #23519 üzenetére
Telepítésnél alapból az SSD-re akarta rakni aztán mivel nem voltam biztos benne azt választottam ki ahova a linuxot telepítette.
Az jó lenne, ha nem a partíciót választottad, hanem a meghajtót!
Ha az SSD az sda és a Linuxot például az sda5-re telepítette, akkor a grub helyének az sda-t és nem az sda5-öt kell választani.
Ettől még ez a probléma persze nem oldódik meg.
-
válasz
spammer #23496 üzenetére
Különben tényleg piszok nehéz megszokni.
3 hónapja adtam el a főnökömnek a régi konfigomat, de mondtam neki, hogy Linux Mint XFCE lesz rajta, ha nem tetszik nekik, akkor azt raknak rá, amit akarnak. A 6 éves lányának vette egyébként, aki addig a nővére Win7-es gépét használta. 3 hónap alatt egyszer hozta szóba a főnököm a Linuxot, amikor megjegyezte, hogy ezt még ő is tudja használni, nem csak a gyerek. A főnököm a melóhelyi XP-vel eddig igen nehezen elboldogult.
-
Ez a gond a Mint-tel, nem tanulsz semmit vele, mert csak telepíteni kell és minimális tudással is be tudod állítani kedvedre és használod. Mondjuk, mikor tanulósabb kedvem volt, akkor Debiant tettem fel.
Az még Cinnamonnal is tud izzasztó lenni, igaz, hogy az LMDE2-ből húztam rá a legfrissebbet anno. -
Ezt nem gondoltam volna.
Még szerencse, hogy a Unityt nem ismerem, de gondoltam, annyira csak beállítható tweak nélkül, mint az alap Cinnamon.
Kicsit meglepő is ez, tekintve az dev apparátus erőforrásait. Persze, sokan tudjuk, hogy a Unity létrejötte hozta fel a Mint-et, ki érti ezt...
Mondjuk a dconf is pofonegyszerű. -
Nyugodtan fogadd, ott ez a standard, vagy lehülyéznek vagy kirögnek/kigúnyolnak egymás közt, de nyilvánosan leírva ezt.
Mély tisztelet illeti a normális kivételeket azon a fórumon! Aki olvassa, úgyis tudja miről és kikről van szó, mindkét oldalon. (akikkel itt is találkozhatsz, ők ott is korrektek)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest