Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• birno

addikt

válasz GD #1678 üzenetére

Ezzel majd még eljátszadozom, per pill azonban idegesítőbb gondjaim is vannak.
    Most átvariáltam a particióim, újraraktam az ubuntut, be kell vallanom, hogy eddig rootként használtam.
    Most sima userként, de az idegeimre megy!

Az első kérdés: ha betörnek a gépre akkor így még a jelszavam is meg kell szerezniük és csak úgy lehet root joguk, igaz?
    Ha rootként használom akkor meg csak a gépig kell eljutniuk, ennyi a különbség?

Második kérdés(sor).
    Miért van az pl, hogy kirakom a thunderbird ikont a felső panelre, de nem indul el mert azt mondja hogy már fut s csak akkor indul el ha sudo-val indítom.
    Pl Filezilla ikonnál nincs ilyen és mindkettő az /opt könyvtárban van(netről ugye egy kész tar.gz csomagban szedhetők le, telepíthető formában csak régebbi verziók vannak).
    Sima sudo-nál ugye grafikus felületen nem tud mit csinmálni, gksudo-nál meg a root könyvtárból töltené be magát
    Sőt, ''kdocker -m thunderbird'' indítanám, ha elé rakom a gksudo-t akkor csak a kdocker indul el.
    Ez rohadt idegesítő, miért van ez??

Másik pl, hogy ha fordítok egy programot a ./configure résznél olyan hibákat is ad amiket ha rootként csinálom nem.
    Plusz a végén sudo checkinstall is hibával fut le, nem tudja létrehozni a könyvtárakat az /opt alatt, de a sudo make install igen.
    Miért?

Szerintem az olyan mint Vistán az UAC, többet árt/idegesít mint véd...

Aktív témák