- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Magisk
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Hosszú idő után visszatértem a süsühöz Arch-származékokról.
Annyi a kérdésem, hogy van-e valamilyen ajánlott beállítás, vagy módosítás, ami javasolt manapság.
Slowroll-t telepítettem.Kössz!
-
válasz
urandom0 #4300 üzenetére
Sziasztok!
Arról van infó, hogy sacc/kb. mikorra várható a végleges slowroll verzió?
Illetve, van arról tapasztalat, hogy egy régi low-end gépen (AMD Brazos E350 - 2 mag, 1.6GHz) egy debian-hoz képest milyen a sebessége?Most debian van a NAS-on, de jó lenne valamikor valami megbízható rolling-ra váltani.
-
válasz
urandom0 #4295 üzenetére
Köszi szépen a választ!
Közben fent is van a Thumbleweed Mate desktoppal jónéhány napja, tényleg egész jól megy eddig.
Viszont észrevettem valamit.
Java fejlesztésre használok Netbeans-t.RPM-ből tettem fel, és hiába jelent meg az újabb verzió, nem frissül.
Debian-on a .deb-ből felrakott csomagok frissültek, mert a telepítő része volt a repo hozzáadása.
Az, hogy itt ez nem történt meg, az lehet az .rpm csomagformátum sajátossága?
Létezik, hogy nem tud ilyet (bár miért nem tudna shell scriptet futtatni egy telepítő)? -
válasz
urandom0 #4293 üzenetére
Köszi szépen a választ!
Őszintén szólva, soha nem volt dolgom ilyen komplexitású rendszerrel, és nem tudom, hogy ennek a több rétegnek milyen erőforrás-beli plusz igényei vannak.
Az Arch nálam elfogadható stabilitással megy, csak a laptopom nem bírja a forrásból fordítást, ez a váltás oka.
Vagyis az erőforrás-használat kritikus.Ezen a téren milyen a Thumbleweed vagy az Aeon?
-
Sziasztok!
Arch után váltanék vissza Thumbleweed-re.
Nagyon régi a tapasztalatom vele, szóval, mintha nem is lenne.Van valakinek összehasonlítási alapja?
Feltételezem, hogy a kevésbé minimál a rendszer, mint az Arch, de azt nem tudom, hogy mennyivel.
Erőforrás használat, pörgősség terén mik a tapasztakatok?
Nem túk izmos a laptopom (Ryzen 3 3200U, nem bővíthető 8GB rammal), ezért is zavar, hogy az Arch-on az AUR-ból pár csomagot órákig fordítja.Gondolom, a stabilitás alkalmassá teszi munkára is, ugye?
Feltettem egy másik partícióra, eddig okés, de hosszabb távon csak akkor ölök bele energiát, ha nincs róla határozott negatív vélemény.
Kösszi!
-
Sziasztok!
A cairo dock-ot szeretném feltenni.
Próbáltam innen, de a folyamat végén azt modja, hogy csak részben sikerült az install, pedig se a repo-t nem adta hozzá, se a csomagokat nem tette fel.
Kérdés, hogy akkor mit csinált?A másik kértdés, hogy ha az opensuse oldaláról akarom feltenni, akkor csak "unstable" forrásból fogja tudni felrakni, ami hozzáadja a factory repo-t. Ha pedig ezt enmgedem neki, akkor egy rakás csomag befrissül onnan, amit nem akarok.
Létezik olyan opció, hogy a factory-ból csak azok a csomagok frissüljenek, amiket onnan tettem fel?
Vagy csak az a megoldás, hogy install után kitörlöm a factory repo-t, és kézzel frissítem időről időre az innen feltett csomago(ka)t?Kössz!
-
-
Noss, húzhatom újra a rendszeremet.
Feltettem pár progit 1click installal a webről a Tumbleweed opció alól.
Ezek a progik hozzáadták a factory repo-t.
Ezután toltam egy update-et, és egy tonna frissítés jött le, amitől eltört az egész Cinnamon (failed to start session "cinnamon"), és a GUI-s yast2-ben nem nyílik meg semmi (gnome alól). Homokórázik egy kicsit, majd semmi nem történik.Az a kérdésem, hogy hogy tudom ezt elkerülni a jövőben?
Gáz, ha egy progi felteszi a factory repot? -
Kipróbáltam az alábbi paracsot is:
@localhost:~> sudo lshw -c video | grep configuration
configuration: driver=radeon latency=0Ezek szerint elvileg műxik a driver, nem?
A glxgears is frankón pörgeti a fogaskerekeket.Viszont feltettem a Cinnamon-t, ami csak szoftveres renderrel műxik, normál módban csak egy alsó sáv jelenik meg és egy hibaüzenet, hogy probléma van a megjelenitéssel.
Vagyis valami tuti nem jó...
-
válasz
#82679040 #3718 üzenetére
Heló!
Kössz a tippet!
Ez lett az eredmény:...@localhost:~> /sbin/lspci | grep VGA
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Kabini [Radeon HD 8400 / R3 Series]
...@localhost:~> glxgears
Running synchronized to the vertical refresh. The framerate should be
approximately the same as the monitor refresh rate.
300 frames in 5.0 seconds = 59.969 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.997 FPS
XIO: fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0"
after 2456 requests (2456 known processed) with 0 events remaining.
...@localhost:~> ^C -
Sziasztok!
Tumbleweed-et használok Gnome-mal.
A kezdetek óta szaggat az egész ablakkezelő, pl. az Activities megnyitásakor.
Most lett időm utánanézni, és gondoltam első körben nyomok egy Hardware Information-t a Yast2-ben.
25%-ig felment szépen, utána nem megy tovább. Két órája a Framebuffer Device-on áll.Kezdek gyanakodni a GPU driverre.
Merre kezdjek el nézelődni hibák után? -
Sziasztok!
Feltettem egy Thumbleweed-et network install lemezről.
Az install után kb 3-4 alkalommal újraindult a gép, amikor már látható az animált háttérkép, de még nincs login képernyő. A hibaüzenetet nem tudtam elolvasni, mert nem volt rá idő, olyan rövid ideig látszott.Végül, amikor le akartam fényképezni, akkor már elindult a az OS, de akkor is hibaüzenettel:
Csodálkoznék, ha hardver hiba lenne, mert akkor eddig nem ment volna hibátlanul a Windows 7.
Mi lehet ez?
-
Sziasztok!
Az OpenSuse verzió ugráskor mennyire kockázatos simán upgrade-elni tiszta installhoz képest?
Egészséges átmenetet keresek az Arch-féle rolling release és a Debian-féle ősrégi csomagokkal működő rendszer között.
Nagyjából friss rendszert szeretnék anélkül, hogy rendszeresen újra kelljen húzni a rendszert, vagy meg kelljen bírkóznom a friss, de instabil csomagokkal.Kössz!
-
Sziasztok!
Süsü telepítésén töröm a fejem Gnome 3-mal.
Felmerültek kérdések még mielött nekiállnék:
1.) - mennyire fürge distro? (egy 5400rpm-es 8Mcache-es laptop winyóra kerülne fel AMD Brazos E350-el és 4GB RAM-mal)
2.) - olvastam erről a Tumbleweed nevű cuccról. Ez még létezik? Sajna a weblapról nem egyértelmű, hogy ez régi vagy még létezű dolog. Mivel rolling distro-t szeretnék, ezért fontos lenne ennek a jó működése. Mennyire tartják frissen ezt a repot? Teljes rolling release-nek számít ezzel?Kössz!
-
válasz
dr_strange #1245 üzenetére
Hali!
Először is köszi!A 2,3,4 OK, de az elsőhöz kell samba? Ez tuti? Sima file megosztáshoz? Vagy azért kell, hogy a winfos is lássa? Az is elég, ha a linux látja a win-t...
Ja, és ami még érdekel: Hogy tudom a távoli asztali kapcsolatot aktiválni? Olyasmi kellene, amivel egy windows-os gépből látom a linux-os képernyőt...Köszi!
-
Sziasztok!
Elkezdtem beállítani a süsüt, de sajnos van pár láma kérdésem, mivel kezdő vagyok.
1.) A hálózat nem akar menni. Lát a linux egy Windows Network nevű valamit, de alatta nincs semmi. A win nem lát semmi linuxos dolgot.
Így állítottam be: fix IP: 192.168.0.1 netmaszk: 255.255.255.0 átjáró a router IP-je, és a szolgáltatótól kapott DNS-eket is beállítottam.
A gép nvét is beállítottam, és a domain-t ugyanarra állítottam, ami a windows-nál a workgroup.
Amikor meg akarom osztani az egyik könyvtárat linux alól (/akármi, vagy /akármi/másikakármi), akkor kiírja, hogy nincsenek jogosultságaim, de akarom-e, hogy a file kezelő (nautius) beállítsa? mondom igen, de azt írja ki, hogy nem lehet megváltoztatni a josultságokat.
Az azonos alhálón lévő szintén fix IP-s Windows-os gépek simán látják egymást, és az internetnet is egyből működik, routeren keresztül is fix IP-vel.2.) Nem tudom felinhalálni a nyomtatómat.
A típusa: HP Laserjet 5L. (Printer portos)
Azt mondja, hogy nem talált nyomtatót a printer porton. Amikor megpróbálok valami hasonló HP laserjet cuccot beállítani, akkor az Apply gombra nem reagál, és amikor generic-et állítok be, akkor működik, de csak üres lapokat nyomtat végtelenül.3.) Felraktam a csomagkezelővel a Wine-t, és a monotorrent-et, de sehol sem találom őket, pedig sikeres install-t írt ki. Hoyg tudom őket működésre bírni?
4.) Hogy tudom megoldani, hogy amikor pl. konfig fájlokat írogatok át (pl.: xorg.conf), akkor ne kelljen belépnem root-ként, hanem csak simán kérje el a root jelszót?
Köszi, üdv.: Bici
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox tulajok OFF topicja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Elektromos cigaretta 🔞
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Eredeti játékok OFF topik
- Bittorrent topik
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- Philips LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest