Hirdetés
- Motorola G86 - majdnem Edge
- iPhone topik
- CES 2026: Bluetooth hangszóróvá összetekerhető fejhallgató a TDM-től
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton
nagyúr
a cikkben említett
"mp3 szól az igo alatt és ha navigál, akkor elhalkul a zene"
hogyan valósítható meg?
Egy wayteq 410-em van 2006-os igo plus-sal.
(van rajta zenelejátszó, el tudom inditani navi közben),Mit és hol kéne állítanom?
Aztán mehet az egész az autóhivire egy FM transzmitterrel
köszike
-
zoli4290
csendes tag
Halihó!
Olcsó vas navigációhoz (Wayteq N400 és BluePanther V350, ha érdekel vkit):
http://gopc.shp.hu/hpc/ws_member_3g.php?azonosito=gopc&tcskod=gopc1194965414&alcsoport=3,5%20coll&title=3,5%20coll -
krixkrax
tag
A Tibo A1700 tulajdonosokhoz lenne nehany kerdesem:
A tesztben irtak szerint "Az MP3 lejátszó könnyedén fut a háttérben, miközben az iGO navigál úgy, hogy Moha bá hangja felülírja a zenét, de ha épp nem beszél, akkor szólhat gőzerővel a muzsika.", mig az edigitalon egy ertekeles szerint: "a navi
és az MP3 nem megy együtt, a navinak van prioritása, az MP3 gyakran lelassul vagy
megáll". Ez tehat ket kulonbozo tapasztalat. Ti mit tapasztaltatok? Esetleg szerepe van a tul nagy (az mennyi?) kbps-nak, vagy ha epp nem kovetjuk az utasitast, akkor az utvonalujratervezes miatt nem kap eleg proc idot az mp3 es ekkor akadozik? Vagy maskor is elofordulhat? Vagy lassu volt a mem kartya?
Tovabbi felvetes az edigitalon, h nincs benne szamologep. Ez mondjuk nem lenyeges, csak kivancsi vagyok, h tobbfele firmware-rel adjak el ezeket?Es az okositasrol. Tfh, uj tajakra kell navigalni, es ehhez beokositjuk olyan terkepekkel, amik nem tartalmazzak az egyebkent leginkabb hasznalt Magyarorszagot. Hazatereskor ugye vissza kell 'butitani'. Kerdes, h az okositas reverzibilis-e? Tehat nem nyul bele a firmwarebe, illetve az eredti kartyarol mindent vissza lehet allitani es ugy mukodik mint uj koraban?
Elore is koszonom a valaszokat.
-
zorbo00
csendes tag
a tibo is okosithato, ha az ember megfelelo helyen keresgel...
-
shev7
veterán
nem biztos, hogy akarkit is erdekel, de azert leirom

viszem vissza a Tibo cuccot, mert kicsit furan ertelmezik a Teljes Europa terkepet. cserelem egy masik keszulekre, aminek a teljes europa terkepeben 13 orszaggal tobb van. Tudom az en hibam miert nem neztem utana jobban.
-
shev7
veterán
A Tibo cuccrol azt olvasom, hogy nem nagyon sikerult a terkepet frissiteni Igo-n keresztul, igaz ez?
MOD: vagy felreertettem, es feltorni nem sikerult nekik? mert ez utobbi nem igazan erint.
[Szerkesztve] -
erdoke
titán
válasz
Viktor0610
üzenetére
Az nem tűnik jó vételnek, a C520 már bruttó 85e körül vihető Kelet-Európa térképpel, Euronicsban 99e teljes Európával.
Érdeklődök még márkakereskedésben dolgozó ismerősnél, bár nagy reményeket nem fűzök hozzá.
[Szerkesztve] -
_seth_
veterán
válasz
Viktor0610
üzenetére
Kipróbálom, hátha

-
_seth_:
Elvileg fut, mert nem csak azzal tudod használni, ami van hozzá. Ezért a bővíthetőség.
erdoke:
Program nélkül 70 e Ft a Mio C320. Ez mellé a térkép (pl. iGo), 19 e Ft indulóárral van (Mo.) Olcsóbb csomagban venni, viszont csak Kelet Európa térképpel nem találtam belőle. -
_seth_
veterán
válasz
Viktor0610
üzenetére
Ha nekem van egy PNA-m (Wayteq) és veszek egy IGo SD karit és beteszem a PNA-ba akkor futni fog rajta? Nem csak az megy rajta amit adtak vele? (Az is igo csak vmi brandelt cucc, keleteurópával azaz 13 ország).
[Szerkesztve] -
erdoke
titán
Az ára dönti el, hogy van-e helye ebben a témában, de éppen azt nem tudom, mert nem forgalmazák, csak márkakereskedőknél. Szóval a Mio C320-as ára érdekelne. Ha minden igaz, hálózati töltőt és Nyugat-Európa térképet nélkülöz a C520-hoz képest, bár utóbbinak is van csak Kelet-Európát tartalmazó változata.
A nagyobb méretű és felbontású kijelző miatt mindenképpen ez a széria érdekelne, de nem biztos, hogy van szükségem (és keretem) a C720 extráira. Hálózati töltőt pedig később is szerezhet az ember, ahogy térkép bővítéseket is, ha szükségessé válik. A C520 bruttó 90e magasságában van Kelet-Európa térképpel, vajon mennyi lehet a C320?
-
kiszu
senior tag
Sziasztok. Lehet,hogy nem pontosan ide illik a kérdés,hanem másik Gps topcba estleg,de hátha...
Milyen Gps készüléket vegyek ha csakis és kizárólag Magyarország fontos.
Ha totál nincs más ország rajta,még az se gond.
De a magyar ,az legyen a mai lehetőségekhez mérten a legpontosabb.
Hallottam,hogy az Igo az 98 százalékos.
De melyik olcsó készölék az ami Igo-s és nem Igo alapú. Vagy az is jó? Ezügyben kissé homályban tapogatózom.
Nem kell semmi extrát tudnia,mp3-at,videókat nézegetni,vagy képeket nézegetni. Csak navigáljon,de azt nagyon jól az országon belül-
Mert az országban nagyon sokszor kell mennem ismeretlen helyekre,szóval,nekem jó lenne.
50-nél többet nem adnék szívesen. -
rdi
veterán
útlezárásokra, dugókra ott (lenne) a TMC

kíváncsi vagyok egyébként, hogy mikor lesz nálunk?
Most voltam Lengyelben kétszer, és a legrövidebb út tényleg a legrövidebb, de az optimális az néha érdekes dolgokat művelt.
Egy autópályáról azért minden gps bemondásra nem hajt le az ember a földútra, egy - egy utazás előtt kell térképezni is.
Viszont Magyarországon az abonyi elkerülőnél szerintem jobbra kanyarodás helyett balra kanyarodást javasol
-
Pompi
nagyúr
-
Pompi
nagyúr
válasz
feketepeti
üzenetére
''Továbbá egy beépített bt kihangosítót és akkor szintén nem kell semmivel kínlódni.''
Vagy egy olyan PNA-t ami BT kihangosító is egyben
-
feketepeti
aktív tag
Nem csak pestből áll az ország és mondjuk Mátészalkán odatalálni egy címre is egyszerűbb navival, főleg annak, aki életében nem járt ott.
Másrészt, ha Bp-en annyira faszául ismered a csíziót, akkor indulj nyugodtan arra, amerre tudod, hogy fasza, a navi majd szépen újratervez, a cél közelében meg majd segít. Vagy csak arra tudsz menni, amerre a nyíl mutat?
))
Ettől függetlenül a tanulékony algoritmus hasznos lenne, Gellért barátunk elvileg az Aeromap következő, talán soha el nem készülő verziójába már nagyon régen beleálmodta.
A húzogatós útvonalszerkesztést pl. a Garmin Mapsource tudja pc-s felületen és onan a Garminokba betölthető a komplett útszakasz is, ez tényleg nagyon kényelmes és hasznos. De mondom, ha nem tetszik amit tervezett, akkor menj arra amerre gondolod és majd szépen áttervezi, előbb utóbb arra, amerre gondoltad. Soha nem éreztem még olyat, hogy könnyebb lett volna papír térképpel menni, főleg egyedül. Igaz én rengeteget járok ismeretlen helyeken, bel és külföldön egyaránt. Emlékszem még milyen volt idegeskedni a kocsiban, esőben eltévedve, fingom nem volt hol vagyok, mindíg megállni térképet nézni, közben a helyiek nyomják a dudát mert mennének...
Az útvonaltervezés elég jól paraméterezhető. Engem még életemben le nem vitt navi pl. autópályáról. (hacsak nem a legrövidebb út van beállítva, mert akkor értelemszerűen csak a fizikai távolságot számolja és ha 10 méterrel kevesebb, akkor arra megy)
(pedig elmondhatom, hogy már a Psion 5mx gépemen futtattam Tomtom route plannert, ami ugyan navigálni nem tudott, a térképe egy rakás szar volt, de mégis nagy élmény volt akkoriban...)
Javaslok egy aktív tartót, drótos gps-el, esetleg pna-t beépített gps-el és akkor nem kell csatlakoztatgatni semmit, annyi, mint egy telefon a kihangosítóba. Továbbá egy beépített bt kihangosítót és akkor szintén nem kell semmivel kínlódni. Ezek persze pénzbe kerülnek, de én pontosan ilyen kényelmes vagyok, hogy ha ezek nem lennének, nem is használnám.
Az, hogy eddig nem vettél navit, a te bajod
)) -
mrbig
csendes tag
Kicsit visszakanyarodnek a miert nem vettem eddig navit temahoz.
Eloljaroban: informatikuskent, mar regota szimpatikusak a navik, es szivesen eljatszok egy ilyennel, ennek ellenere az objektiv osszehasonlitasbol esetemben eddig mindig a terkepek jottek ki jobban - az alabb reszletezettek miatt. Aki nem akarja a reszleteket vegigolvasni, csak nezze meg a hozzaszom vegen levo osszefoglalot. De ha vitatkozni akartok, akkor kerlek, a reszletekes is olvassatok at elobb.
Bar nem vagyok kimondottan hetvegi autos (gyakran havi 4000-5000km is osszejon), ezeket altalaban megis megszokott utvonalon vezetem, igy itt nem sok ujat tudna egy navi mondani. Az atlag autos szerintem meginkabb igy van ezzel, csak meg kevesebbet vezet.
Ismeretlen utvonalon mar lenyegesen ritkabban vezetek, altalaban csak az evi rendszeres sieles, illetve egy-ket nyaralas, kirandulas ilyen, mondjuk evente ot alkalom. Raadasul az alap navikhoz adott terkepekrol nagyon hamar lerohanok: Ausztria, Szlovakia, Szlovenia, Franciaorszag... hogy csak a sicelpontokat emlitsem. Ahogy neztem, ha akkor szeretnem a navit hasznalni, amikor arra tenyleg szuksegem lenne, akkor bizony kemenyen ki kellene pengetni a teljes Europa terkep arat. (Hogy fair legyen a terkepes osszehasonlitas a lopott iGo-t most ugye kizartuk).
A terkep frissitese amugy jo dolognak tunik, amig ingyen van, ha mar fizetni kell majd erte, akkor valoszinuleg nem jon ki olcsobbra a papir alapu terkepnel. En egyebkent Budapesten nagyon jol eltajekozodom egy 2002-es atlasszal, de vesz eseten a tiz eves darabokra szakadt terkep is jol hasznalhato, egyaltalan nem valtozik annyit a varos, hogy evente frissiteni kellene a terkepeket. A kritikus uj epitesu utak (peldaul elkerulok) pedig mar nagyon regota szerepelnek a terkepeken, mint tervezettek: hala a ''gyors utemu'' magyar epitkezeseknek. Az elavult es az uj terkepek osszehasonlitasara csak egyetlen pelda: emlekezetes marad szamomra az a szilveszteri ut, amikor az M7-es beerkezve a varosba probaltam meg Csillebercre eljutni, es a t-online terkepszoftvere talalt egy gyors, kozvetlen utat Budan at, ami a valosagban 2km-en at sajnos egy harminc centi hoval boritott folduton vezetett keresztul. Itt vettem elo a fent emlitett tiz+ eves terkepet: ezen ugyanez az utszakasz egy szemmel alig lathato halvany szurke csikkal volt jelolve: biztosan nem mentem volna magamtol arra. A t-online terkepen viszont ugyanolyan minosegu utnak jelolte, mint a tobbit. Tudom, ez terkep fuggo, de tenyleg nem letezett meg digitalis terkep Magyarorszagon, amikor az a papirterkep mar jo volt.
Utvonaltervezes: szerintem az emberi agynal egyik keszulek sem tud jobban utvonalat tervezni, foleg, ha nem atlaszt, hanem nagymeretu ''kiteritos'' terkepet hasznalunk. Akar 1000km feletti utvonalat is gyakorlatilag ranezesre meg lehet tervezni. A szamitogep precizsegere csak ott lehet szukseg, ha tobb nagyon hasonlo alternativa kozul nem tudok donteni: ilyenkor, ha tenyleg fontos, akkor amugyis tobb tervezoprogrammal futtatom meg, hogy szerintuk melyik rovidebb. Csak ebben a topikban ti is szamtalan peldat emlitettetek olyan esetekre, amikor a szoftver ertelmetlen roviditesekkel probalkozik. A magyarazat szerintem egyszeru: az emberi tapasztalat egyszeruen tudja, hogy mikor, mennyire erdemes megbizni a terkepben, es egyszeruen a szukseges helyeken felulbiralja azt.
Nemregiben iGo x verzioval mentunk Ausztriaba, az elso autoban volt az iGo, a hatsoban a papirterkep, a ket kocsi kozott radio kommunikacio. A papirterkepet nezve tobb esetben is hihetetlen volt, hogy az elol meno auto miert ter le hirtelen egy apro kis utra a szeles foutrol: kiderult, az iGo talalt valami roviditest. Az oda-vissza ut, es az ott tartozkodas alatt ez legalabb harom-negy alkalommal is elofordult. Raadasul ilyenkor meg a vezetot is tobbszor jol osszezavarta, aki hirtelen nem tudta eldonteni, hogy a gepnek, vagy a sajat agyanak higgyen, hiszen tobbszor sejtheto volt, hogy a gep altal jelzett ut nem biztos, hogy a legoptimalisabb.
Mindehhez hozzatartozik, hogy bar a keszulek (kozepkorosztalyu) tulajdonosa munkaja soran nap mint nap hasznalja azt, a szolgaltatasok 80%-at nem ismerte, nem tudta hasznalni, ugyhogy szerintem is lehet valami abban, amit Calt irt par bejegyzessel korabban. Ennek kovetkezmenye az volt, hogy amig nem egy kelloen tapasztalt (pl en
szemely kezelte a navit, a kritikus esetekben a sofor elkezdett jobbra-balra csaszkalni a savban, lathatoan nem tudott a vezetesre figyelni, kritikusabb esetekben ugyanugy felre kellett allnia, amig ertelmezi a helyzetet, mintha papirterkepet bongeszett volna.
A POI szolgaltatas szerintem is jo lenne, de mar Ausztriaban meglehetosen hianyos volt: szuksegunk lett volna egy auto szerelore, illetve egy autosboltra, de mindegyiket csak 100km-en tul tudott mondani, pedig a szomszed kisvarosban volt mindketto, nem is egy. IRL benzinkutat is altalaban konnyen talalok, meg terkep nelkul is
Ahol meg szuksegem lenne ra, az, ha Budapesten belul kell idegen cimre eljutnom. Az eddig megkerdezettek mindegyike azon a velemenyen volt, hogy Budapesten belul nem lehet utvonaltervezesre hasznalni, mert fogalmuk sincs arrol, hogy a terkep alapjan jonak tuno korutak a gyakorlatban hasznalhatatlanok napkozben. Jo lenne, ha vegre nalunk is lennenek aktualis forgalmi informaciok, bar felek, hogy ezek is majd annyira lesznek megbizhatoak, mint a radiokban elhangzottak: azokat a helyeket, ahol mindig dugo van, mar be sem mondjak.
A szamomra elfogadhato gepesitett utvonaltervezes valahogy igy nezne ki:
1) megadom honnan-hova akarok menni (eddig mar megy ma is)
2) megkapom a teljes utvonalat egy jol attekintheto, de kelloen reszletes terkepen, hogy a hibakat azonnal kiszurhassam (ezt sajnos mar a kepernyo korlatozott merete, illetve a hardver esetleges lassusaga miatt mar nem tudjak a mai keszulekek biztositani)
3) a hibas helyeken gyorsan, es egyszeruen (pl. drag & drop) athuzom a rosszul valasztott utszakaszrol a jora a tervezett utat. (ez mar a mai hardware-ek miatt elmeletileg is lehetetlennek tunik)
4) a rendszer intelligensen tanul a felulbiralasaimbol, es lehetoleg ugyanazt nem koveti el ujra. A hangsuly itt az intelligensen van: rajon, hogy az autopalyat nem akarom elhagyni par perc roviditesert a ket szamjegyu utakon, megtanulja, hogy a Hungaria koruta napkozben kerulendo, de este 10-11 ora utan mar javasolt, stb. (Ez mar az MI olyan kategoriajaba tartozik, aminek iranyaban ma meg csak tapogatozunk)
A navit a terkeppel szemben leginkabb az idegen varosban, pontos cimre eljutasban erzem erosnek. Valoban, itt mar a papirterkep nem rughat labdaba, sem nem olcsobb, sem nem konnyebb a kezelese. En atementi megoldaskent ilyenkor azt valasztom, hogy valamelyik online utvonaltervezovel kinyomtatom a celterulet terkepet, es igy mar nincs gondom. De ilyenkor a navi jobb lenne. Az altalam megkerdezett taxisok is hasonloan hasznaljak: utvonalat nem terveztetnek vele, ha megis, akkor azt csak a kulvarosi eldugott cimek eseteben teszik, es olyankor is csak az utolso par kilometeren hagyatkoznak a navira, a megkozelitest a sajat tapasztalataik alapjan vegzik, mert ezzel a navigator nem tud versenyezni.
Tovabbi arnyalat: az ev 10-15 foknal melegebb, es nem tul csapadekos idoszakat motoron kozlekedve toltom, ezen a kozlekedesi eszkozon viszont szerintem mind a papir-, mind a digitalis terkep hasznalata kesz eletveszely. Ugyhogy ilyenkor egy valasztasom marad: megnezem az utvonalat, majd memorizalom a kritikus pontjait, es megprobalok az utjelzo es az utcanev tablak alapjan tajekozodni. Legrosszabb esetben pedig valoban: megallok, es megnezem a terkepet.
A napi hasznalatra az autoba mar kenyelmetlennek erezem a navit: valahanyszor beulok elhelyezni, bekapcsolni, csatlakoztatni (muholdat, esetleg kulso antennat), megvarni mig muholdat talal, cimet beadni, kiszallaskor mindez visszafele. Mar most is kirakom a telefont a tartoba, bluetooth headsetet bekapcsolom, csatlakoztatom, kiszallaskor ugyanez visszafele: koszonom, de mindennap mar nem tudnek tobbet eljatszani. Raadasul nekem meg egy ocska autoradiom van, igy nem kell annak az elolapjat is magammal vinni. Ugyhogy az okos, ugyes (draga) keszulek valoszinuleg otthon ucsorogne, mert a kesztyutartoban azert nem szivesen hagynam. Az eredmeny: pont akkor nem lesz nalam, amikor hirtelen kellene.
----------------------
Osszefoglalva:
- ha a ritkabb, de navit tenyleg igenylo hosszu, kulfoldi utjaimra hasznalnam, akkor meg kellene venni a borsos aru teljes Europa terkepet
- a gyakori, napi rendszeresseggel bejart utakra teljesen felesleges
- az alkalmankenti, Budapesten beluli idegen cimre torteno eljutasnal nem partner az utvonaltervezesben.
- eggyel tobb, draga eszkoz amit ki-be kell tenni az autobol, csatlakoztatni, figyelni, nehogy bent felejtsem, mert kulonben ellopjak
- idegen cimre torteno eljutasnal tapasztalatom szerint ehhez is kell egy operator, a biztonsagos hasznalatahoz
- nincsen aktualis forgalominformacio (a papirterkepnel sincs, de en azert sejtem, hogy merre erdemes, es merre nem erdemes menni az adott idopontban)
Mindenesetre, amiket leirtam arrol szol, hogy miert nem vettem eddig navit. Figyelem az ar/ertek aranyt, es biztos vagyok benne, hogy eljon az a nap amikor nekem is, es a tobbsegnek is megeri majd atterni erre. Tovabba egyetertek azzal is, hogy azok szamara, akik rendszeresen vezetnek idegen utvonalon, ez egy nagyon hasznos eszkoz, es megeri az arat. Szamomra viszont a mostani aron max kb 50 ezeret erne meg egy teljes Europara tervezo, jol hasznalhato eszkoz. Tudom, mar eleg kozel jarnak az arak, mint a cikkben emlitett ket eszkoz is. -
Csuki
csendes tag
Köszi szépen RDI!
Amit éppen most tudok olcsóért az a ''TravelPilot Lucca 3.3 Európa'' navi. (PNA)
Meglehet azt tenni, hogy akár egy NoniGps programot is feltöltsek a készülékre az IGO mellé?
Azért kérdem, mert azt az információt kaptam róla hogy ezen nem windows van és gondolom ezekhez a térképekhez pedig az kell.
Itt egy link, innen lehet letölteni az OS-t: [link]
Ebből ki lehet hámozni valamit? -
rdi
veterán
nem erről van szó. A pna -ák elsősorban autós navira készülnek. Ezért bennük általában a win 4.2 CE oprendszer különböző változatai vannak.
De simán megoldható, hogy túristatérképeket tegyél föl rájuk, meg persze megfelelelő programot.
Olvasd el a blogoszférás írásaimat.
Én egyébként a NoniGps progit ajánlom mindenkinek, a turistautak.hu oldalon meg találsz olyan térképeket, amiket át tudsz alakítani ozimap formátumúkra... -
calt
csendes tag
válasz
feketepeti
üzenetére
Vagy például a Blaupunkt autórádiós, illetve standalone navik is tudják a dead reckoningot.
-
feketepeti
aktív tag
Ja, főleg ha van több elág, valamiért fékezel, máris rossz helyre tesz, az elágazásban rosszfelé mész valami miatt, ez meg vígan mutatja, hogy csak így tovább
))
Ha tudom, hogy nincs jel, akkor jobban figyelek, mert egyébként hajlamos vagyok nem odafigyelni. De ez én vagyok. -
Gubro
senior tag
válasz
feketepeti
üzenetére
Ez igaz, azonban ezek hiányában is sokkal jobb, ha van esztimáció, mint régen, amikor leállt a navigálás.
Ez főleg akkor volt kellemetlen, amikor alagútban van elágazás, ott már azért kellemesebb a helyzet. -
feketepeti
aktív tag
Azért olyat ne mondjunk, hogy továbbtervez alagútban, mondjuk azt, hogy azt hazudja, mintha lenne némi fogalma róla, merre és milyen sebességgel megyünk.
Mert ha meg kell állni, akkor is azt mutatja, hogy százzal mész, ha úgy jöttél be.
Ez egy egyszerű esztimáció, semmi más.
Elég sok olyan alagutat ismerek, amikben elágazás van, ott giroszkóp és sebesség szenzor nélkül nem sokra megy egy navi rendszer, de ezek segítségével valóban tudnak tervezni is, jellemzően csak a gyári rendszerek, ill komolyabb Garminokhoz is kapható dead reckonig szett. -
Csuki
csendes tag
Megkérdem már, ha ilyen sok ember szakérti ezt a témát:
1., PNA navi készülékekre léteznek-e túrista térképek? És ha igen, akkor mi a választék, erről tud nekem valaki felvilágosítást adni?
2., Megyek ki augusztusban Írországba, repcsivel. Gondolom, ha beszerzek egy PNA készüléket, akkor csak nem fogok eltévedni – bár amióta sikerült Börzsönyben ott éjszakáznom, azóta minden megeshet
– Szóval léteznek-e már olyan térképek, amelyek Busz, villamosjáratokat is tartalmaznak?
Üdv és köszi a válaszokat! -
rdi
veterán
hmmmm
''PNA-t azok vásárolnak, akiknek nincs szükségük egy komplett PDA-ra, van mobiltelefonjuk is külön, de a kocsiba kell nekik egy navigációs berendezés. A PNA pont ezt nyújta, szinte semmi másra nem jó, mint tájékozódásra, cserébe az ára sem vészes.''
Most jövök lengyelből egy jó kis kesselés után .... -
Bog
HÁZIGAZDA
Hétvégén beszoptam az iGO-val Dunaföldváron rendesen. Az újonnan épült körförgalmat, a híd után ugyan ismeri, de a környező utak lezárásait már nem, úgyhogy egy jó 5 percet veszettem emiatt.
Viszont kompoztam iGO-val, ilyen még nem volt. Tihanyi rave:
Menj 100 métert, majd hajts fel a kompra. OK, megtettem. Komp elindult, kiszállok épp, amikor egyszer csak megszólal: túl gyorsan mész. Hát igen, a komp 10-zel ment. Gondoltam, hogy szólok a kapitánynak, hogy Moha bá szerint sok lesz a tempó

Ja, egyébként a redvás anyjukat: 10 perc kompolás a Balcsin 2190 HUF. Visszafele inkább jöttem körbe, ott meg Füreden elküldött kerülőre az iGO, mert szerinte az gyorsabb volt, mint a 71-esen végigmenni. Nem tudom, hogy igaza volt-e, de nem láttam értelmét a kitérőnek. -
chuck
csendes tag
LG nek is van egy gépe, 60 rugóért vettük 3 hete egyik ismerősömnek, azt is érdemes lenne összehasonlító tesztbe belevenni, ha egy mód van rá.
-
Gubro
senior tag
Pályán háromszor szól a lehajtás előtt. Még ha Neked késik is, akkor is le tudsz időben jönni. A kormányt nem tudja elforgatni helyetted.

Tavaly augusztus még nem volt egy éve, ugye? Olyanért háborogsz, ami már megoldott dolog (engem is idegesített, de már ugye ez múlt idő).
Az, hogy a topmap a legjobb térkép a Magyarországra, attól még nem tökéletes, és lehet, hogy a teleatlas térkép bizonyos pontokon jobb, de összességében fényévekkel jobb, mint bárki másé. Most.
Ne érts félre, tisztában vagyok a korlátaival, nem védel elvtelenül. Úgy érzem azonban, hogy Te úgy támadod, hogy nem vagy tisztában a pillanatnyi valósággal. -
tildy
nagyúr
Hm, hat ha ok is beismertek , hogy igen van egy kis kesese, akkor ... Nomindegy.
Közel egy éve továbbtervez alagútban. tavaly augusztusban meg nem igy volt. Akkor meg biza elvesztette a jelet es nem mutatta alagutban.
Jobb térképpel pedig jelenleg nem rendelkezik más a piacon Magyarországra,
Ez sem biztos, hogy igaz, amit elobb irtam cim , azt az igo nem tudja, mas navi igen. De szvsz tudnek meg par ilyet mondani.
Nem azt mondom , hogy rossz, mert maga a navigalasa nem rossz, csak vannak aprobb amde annal idegesitobb hibai. Valoszinuleg a keses is szubjektiv, mert lehet valakinek fel sem tunik. Nekunk, akik emiatt elb.sztunk egy autopalya lehajtot, azonban mar igencsak zavaroak ezek az aprosagok. Mindezekkel egyutt is emg mindig azt mondom, hogy a legkonyebben konfiguralhato es leglatvanyosabb navi a piacon. -
Gubro
senior tag
Közel egy éve továbbtervez alagútban.
Az hogy áttesz másik sávba bizony vashiba. Engem még soha nem tett át.
Nem tökéletes az igo, de ezek nem típushibák. A késést eddig más nem tapasztalta, ez is erre utal. Jobb térképpel pedig jelenleg nem rendelkezik más a piacon Magyarországra, a többiek még rosszabbak. Én spec. az új igo-t várom nagyon. -
Versus
senior tag
Én sem érzékelek késést,ebből még problémám nem volt.Egyszer lepődtem csak meg mikor a soproni vasútállomás 8km-re egy faluban találta magát!

Múlt héten Münchenben pl. nagyon okos volt,az útvonaltervezőkkel ellentétben tudta hogy az Olympiahalle nem az autópályán hanem 50m-rel beljebb a parkolóban van. -
tildy
nagyúr
Egyébként pár dologban segítettem is nekik, pl. ezeket elküldtem infónak:
Ui: Komaromi terkepen hianyzik a nokia utca, Balatonszepezden az Akacfa utca tevesen AKacos utcának van írva.. Mégvalami: IV. ker Szigeti Jószef utca 5-t nem talál. Pedig ott laktam
Szóval sok dolog a térkép pontatlansága miatt is lehet.
-----------------------------
A helyzet pedig hasonlatos a windowshasznalathoz: szidja szidja az ember, de csak hasznalja

Annyi a különbség, hogy az Igonál könnyebb hibát jelenteni a fejlesztőknek.
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Már nem járok (de regen parom 3 honapot volt). De mint írtam, használhatóságra, kezelhetőségre ez a legjobb, bár navigáción még lehetne mit fejleszteni. Meg a térképeken is-> Lasd a halasztelki példát.
Gondolom sejted a sírásom okát a fentiekből ... gyk. Végre egy könnyen és jól használható navi lehetne, ha: nem késne 1-2 másodpercet, ha alagút esetén próbálná a korábbi adatok alapján kiokumulálni hol lehetünk, ha pontos lenne a térképe, ha a korforgalom eseten nem ugrabugralna, vagy ha lassan megyek, akkor a hungárián nem rakna át a szembejövő sávba stb.. A késésre , pontatlanságra konkrétan rákérdeztem a fejlesztőktől, azt írták, szerintük ez a jobb , hogy késik... Pedig nem nagy wasistdas kicsit előbbre rakni azt a nyilacskát . Másrészt MO.-ra nincs meg más navim, csak ez. A vason is mulikra: igazad is lehetne akár, de ez nem magyarázat , hiszen a Marco polo akkor miert pontosabb? De mint lathato, sokkal kevesbe designos: [link] [link]
Utoljara az emlitett halasztelek csillag utcaba probaltam eljutni vele.(az egy dolog, hogy rajta sincs a terkepen). A Konyves Kalmanrol rossz helyen hozott le, olyan helyen akart balra forditani , ahol nem lehet, szoval szopacs volt. Ennek ellenére vannak olyan útvonalak, amin tökéletes.
Es korábban PÉCS főpályaudvarát sem adta meg poiként, apróbb vasútállomásokat pécsen igen, de a főpályaudvart nem, kénytelen kelletlen a saját agyamra kellett hagyatkoznom....
[Szerkesztve] -
-
Versus
senior tag
Volvo GPS.
Vadonat új céges XC70 magyar navival rendelve.
Szombathely-Schwechat repülőtér útvonal tervezése kb. 1 perc !
Kezelőfelület egy fekete távirányító egy négyállású gombbal középen és két kis gombbal alul.Nekem egy célpont bevitele kb 3-4 perc pedig nem vagyok béna de betünként kell ide-oda léptetni az infrás távkapcsolóval.Ezen az útvonalon nem ismeri pl. az S4-es autópályát ami azért elég régóta ott van.Van külön csak Ausztria térkép,autóból kiszállsz és a csomagtartóban levő cd-tárban(sok helyet foglal és miatta nem lehetett csomagrögzítő hálót rendelni) a kis kezeiddel kicseréled (nem ám dvd,hanem cd !).Magyarország viszonylatban csak főutak ,illetve utca szinten leginkább a főváros.Szombathelyen 3 út létezik.Falvak mintha nem is lennének,kétszámjegyű főutak leggtöbbje hiányzik.A műszerfalból kiemelkedő képernyő fényereje gyenge,a tegnapi napos-felhős időben már alig látszik hiába van érdekes szögben bedöntve a vezető felé.A megjelenítés finoman szólva is primitív ,az útvonalat kis sárga háromszögekkel jelzi ,magyar hangnavigáció nincs ,a német rettentő bénán hangzik.Menet közben a térkép mozgatása nagyon darabos,élsimítás nincs.Frissítése cd-nként (ha jól tudom) százezres összeg.
Mercedes Command Navi.
CLS.
Szombathely-Schwechat tervezés kb. 30 sec.
Beviteli felület középkonzolon levő képernyő alatt levő gombokkal,valamivel gyorsabb mint a Volvo-é ,de érintőképernyő itt sincs csak a virtuális billentyűzeten lehet ide-oda navigálni.A képernyő végig jól látható,ráadásul fordulók előtt a műszerfalon előtted is megjeleníti hogy mikor-merre.A hang kellemes búgó női ,nem gépies de ez már 5 éve is ugyanez volt a mercinél,magyarul nem tud.Mivel a Volvoval ellentétben integrált a cucc ,menet közben át tudsz váltani az audio,illetve video megjelenítésére(dvd-t is lejátszik).Az adattároló dvd szintén a csomagtartóban,elvileg full Európa,feltüntetve rajta a nagy H betű,ennek ellenére Szombathely szintén 3 útból áll,Szhely.-Bp. útvonal Bécsen keresztül,ugyanis 86-os út nem létezik ! Ausztriában az S31-es gyorsforgalmin haladva OFF ROAD felirat,végülis már 4-5 éve járok rajta.A megjelenítés szintén darabos,élsimítás nincs.Valamiféle POI létezik,benzinkutak és éttermek formájában.Alagútban giroszkóp segít.Frissítés utolsó információim szerint DVD-nként kb. 160 ezer forint.
Ha van érdeklődés szívesen csinálok róluk egy rövid videot a következő kiruccanáskor hogy akinek csak IGO-ra futja az is belássa hogy milyen szerencsés !
-
neduddki
nagyúr
HI!
Az elmult fel evben ahany ELTE-IK-s prog-os ismerossle beszeltem, az majd mind megmelitette hogy a nav-ek legaallabbis megkornyekeztek, mar akkor beszletek csendben egy komojj bovitesrol. ha jol tudom vna aki elvallata
udv
neduddki
p.s. Pompi: ha az 2 centivel feljebb jo emlexem, akkor estlegesen nem lesz nehez beszerezni frissitest, ha meg az is hozzateszem, hogy karos sorstars az lpc egyik tutaja akkor attol sem felek kulonosebben, ezert is ugrottam bele a c520-ba.
amugy kapcsold ki a joszagot /ne csak keszenlet/, majd fel nap mulva kapcsold be , kivansi vagok a Tied jo-e, vagy csak c520-as tulajdonsag -
calt
csendes tag
Az iGO 8-at én is várom, csak nehogy úgy járjunk vele, mint az iGO Black Box-szal (vagy ahogy most hívják iGO Limousine), amelyet először 2005(!) végére ígértek, majd idén április-május lett belőle, de még mindig nincs hír a végleges bolti verzióról.
Az előzetesek alapján én is úgy gondolom, hogy az új iGO le fog nyomni mindenkit tudásban és megjelenítésben, ennek köszönhetően jelentősen tovább fogja tudni növelni a piaci részesedését - megérdemelten.
Bár sokan azt hiszik, hogy az iGO túlnyomó részt noname készülékekhez (kivéve Acer, Mio) adja a motort, de magyarként jó érzés tudni, hogy egy-két igen komoly és világszerte ismert autó-hifi specialista új PNA-jában is az iGO fog ketyegni. Bár ez némileg insider info, de hamarosan itt a megjelenés, úgyhogy nem árulok el nagy titkokat: a japán Clarion már világszerte az iGO-t teszi az új PNA-iba, a Blaupunkt 1-2 hónapon belül a Kelet-Európai piacra szánt készülékeiben szintén iGO licensz lesz, és ami szerintem a legnagyobb név világszerte: a Pioneer nyár vége felé kijövő új PNA-ja is iGO-t fog tartalmazni.
Visszatérve egy picit az iGO ''könnyen'' kezelhetőségre: a Nav'N'Go Kft. egyik vezetőjének (ők fejlesztik a sofware-t) interjújában olvastam, hogy a felhasználói visszajelzések alapján az iGO 8-ban lehet majd választani egy könnyebben átlátható, egyszerűbben kezelhető, illetve egy ''geek'' típusú felhasználói felület/menürendszer között, mivel sok embernek bonyolult az iGO jelenlegi felépítése, tehát nem csak az én tapasztalatom az, hogy - egy-két kivételtől eltekintve (ld. Bog anyuka) - a középkorosztálytól felfelé sokaknak nem egyértelmű a kezelés. Általában az idősebb, nem annyi technikai affinitással megáldott embereknek is hosszan kell magyaráznom számomra egyértelmű dolgokat az iGO alap funkcióival kapcsolatosan (és itt még nem a beállítási paraméterezhetőségről beszélek, hanem csak egy egyszerű útvonal törlésről, 2D/3D nézet váltásról vagy arról, hogy mi a különbség a 'Térkép' és a 'Vezetés' nézet között), míg a Garmin kezelésével kapcsolatosan nem hívnak vissza még 2x-3x.
Tehát örülök, hogy az új iGO fejlesztésénél figyelembe veszik a visszajelzéseket: ma már egy igen széles réteg használja a készülékeket, akik jó része csak szimplán el szeretne jutni A-ból B-be és nincs érzékük a ''bonyolult'' menürendszerekhez - mert, ami nekünk egyszerű, magától értetődő és tetszetős, az másnak nem biztos, hogy az.
Így nagyobb piacot tudnak nyerni és maguk mögé fogják tudni utasítani az olyan lassan reagáló kövületeket, mint a TomTom és a Garmin (amióta navigációval foglalkozom, azóta ennek a két cégnek a térképi megjelenítése az autós navigációs eszközök piacán semmit sem változott, ami nagy hiba manapság). Hallottam, hogy például a Blaupunkt sem ül a fenekén és végre saját szoftver fejlesztésébe kezdett az eddig licenszelések után, s bár a szoftver ugyan még erősen alfa fázisban van, de már így is nagyon impresszív és jövőre nagyot szándékoznak vele robbantani. Majd meglátjuk... -
Pompi
nagyúr
C520
/meg kene nezni vmi hivatasoban hogy tenyegl nicns-e:- )/
Nincs. (C250-re varászoltam egy ''Andrea''-t a héten, majd megnézem, hogy erre megy-e).
kikapcs utan miert szar az ora?
Én egy hete az első bekapcsoláskor beállítotam és azóta jó az óra.
calt: köszi, közben már Bog is felvilágosított. -
calt
csendes tag
Valóban, de a régebbi készülékek térképi tartalmát nem tudod frissíteni, mivel a Mio oldalra feltett 3.2 bugos volt, a 3.3 pedig csak készülékre előretelepítve jött ki. Lehet, hogy a Mio-knál is lehetne a térképes adatbázist frissíteni az új készülékekhez adott Map Back-Up DVD-ről, de nem vagyon benne biztos, hogy egyrészt technikailag működne-e, másrészt, hogy teljesen legális-e az eljárás...
-
calt
csendes tag
Örülök, hogy ha hasznos kiegészítő információkat tudtam nyújtani.
A MyGuide-hoz a gyorsboltban sajnos csak a Nyugat-Európát tartalmazó kiegészítő SD kártyát lehet megvenni, ez sajnos nem tartalmazza a frissített Kelet-Európa tartalmat.
Viszont az korrekt dolog a MyGuide részéről - és ezt sajnos este elfelejtettem megemlíteni -, hogy az aktuális készülékek mindig friss térképet tartalmaznak, vagyis: a MyGuide 3000-es típus egy évvel ezelőtt az iGO 2006-os térképi lefedettséget és futtatókeretet tartalmazta, míg a mostani MyGuide 3000-es (tehát ugyanaz a hardware) a 2007-es iGO térképállományt és az iGO 2006 Plus keretet használta. Erről jut eszembe, lehet, hogy akkor a mostani MyGuide-hoz mellékelt backup DVD-n lévő térképi adatállományt rá lehetne tölteni a régebbi készülékekre is... -
neduddki
nagyúr
HI!
Na akkor en is:- )))
En nem tom mit teznek bele, de hogy a garmin gps vevoje honnan szedi ossze az adadtok az t nem tom, de ahol a tobbiek halodnak ezek meg vhonan kapar /pontos tipusokat nem tok, az egyik meg egy monos kek joszag, amikor arrol volt szo, hogy nincs meg bp terkep sem azon mar volt, utvonalat sem tud tervezni, DE maig kivalon muxik, sok ev utan is /nem tok pontos kort de erzeseim szeritn mar legalbb 6 eves/ asztan volt szerencsem folotteb rovid idore egy vizallohoz sargahoz is, ami mar szines es utvonalt is tervez; meg ranezesre tobbhoz is.
de inkabb az ocso joszagok mozogtak qtek meg airis igo-val. es en be kell valjam nagyon megkedveltem az igot, mindazok ellnere, hogy a 7.ker Barcsay utcabol nem ismeri a balrat a korutra, hogyha iranyitoszam alapjan keresem nem talalja meg 17. ker. Szarazhegyet /meg biztos van meg mas is de most ezekre nem emlexem/:- (
mult heten meg beleakadtam egy c520ba, mert nem kellet a rokonynak es ojjan arat alkudtam, hogy annyiert meg akkor is el kellet hoznom meg akkor is ha semmit nem tudtam rola:- )
Es ami feltuno, hogy az emlegetett lowcostokhoiz kepest lenyegesen jobbnka tunik a gps vetel /garmintol azert meg odebb/. es hogy tenyelg nincsennek rajta gombok attol neha fraszt kapok elleben kijelzovel tok jol elvagyok meg az almut napok napfenyeivel is. de noi hangot meg nem tuttam varazsolni benne /meg kene nezni vmi hivatasoban hogy tenyegl nicns-e:- )/ azt ellnebn nem tom ,hogy a sajat poi-kat kikapcs utan miert keveri ossze? hogy szinten kikapcs utan miert szar az ora? es gps adatokbol sem szedi jol ossze /na ez ami leginkabb zavar:- ((((/
udv
neduddki -
-
Bog
HÁZIGAZDA
Sorry, reagálnék a hozzászólás többi részére is.
Műholdak megkeresése, sebesség. Ebben én nem láttam különbséget. Mindkét kütyü beltérben is belőtte az eget, ha nem voltam túl messze az ablaktól. Kocsiban nem vettem észre különbséget, bár az én autóm nem kapott spéci szélvédőt.
Hogy Moha bá, vagy a Garmin-csaj hangja jobb-e az ízlés kérdése, de hogy melyik magyarosabb, az egyértelmű.
És végül a térkép láthatósága. Nekem a Garmin féle fehér alapon narancs utak verzió nagyon utopisztikus, mintha egy légüres térben lebegne a város. Zavart, hogy csak a következő keresztutca nevét látom kiírva, számomra nagyon ingerszegény a környezet. Ettől lesz jobban használható gyengébben látóknak. Az iGO viszont azt csinálja, amire szerintem szükségem van: odateszi egy olyan térkép darabját, mintha az atlaszból vágtam volna ki, én pedig tudom, hogy az a nyilacska én vagyok. Térképeken nőttem fel, kiskorom óta imádom őket, nekem a térkép az ilyen, nem pedig egy stilizált háló.
Nem akarom lehúzni a nüvit, önmagában biztos jobban értékeltem volna, de az iGO mellett számomra nem volt kérdés, hogy melyik a felhasználóbarátabb, átláthatóbb és kezelhetőbb navi. Pláne, hogy valamiért az olcsó PNA-król divat lespórolni a hardveres gombokat, pedig ez a legfontosabb, mert tényleg nincs időm és lehetőségem folyamatosan a kijelzőt tapicskolni, ha akarok hangerőt, zoom-ot, vagy valami mást állítani, nekem erre igenis legyenek ott a gombok. A nüvivel sikeresen eltévedtem Kecskeméten, ez jól elcseszte a kedvem, pláne, hogy bazira nem tudtam a POI-k között normálisan keresni, mert mindig az aktuális pozícióm alapján nézegette a lehetőségeket, én pedig a cél körül akartam megtalálni egy létesítményt.
Pompi: a C310-re azért van frissítás, mert az még nem MioMap szoftvert kapott, hanem az iGO PNA változatát, amely közelebb van a gyári iGO-hoz valahogy. A C250-en és a C520-on azért van frissebb verzió, mert később kerültek piacra.
calt: arra még azért kiváncsi vagyok, hogy szeptembertől az iGO frissítésekkel mi lesz. Ugyanis addigra itt a 8-as verzió, ami a preview-k alapján erősen aláz minden eddig látott navigációs szoftvert, kérdés, hogy mi lesz a régi térképekkel, hiszen azok nem tartalmaznak például magassági adatokat és épületeket. A TopMap persze nem ingyen adja a térképeket, de nem hiszem, hogy a frissítés árával szakítják a nagy lóvét. Hanem azért mert eladják a friss térképet az iGO-nak, a Garminnak, a TeleAtlasnak, stb. Hogy utána ez a három cég ezt milyen módon teszi pénzzé, az már az ő dolguk, de véleményem szerint elég bevételük van abból is, hogy csenget nekik a Mio (talán majd a Nokia is), és a végfelhasználó megveszi a PNA-t. (Vagy a Garmint)
A tartozékok kapcsán jogos az észrevétel, ezer éve áhítozom arra, hogy a miniUSB váljon general szabvánnyá ne csak a PNA-k, PDA-k, hanem a mobilok világában is. Ez persze hiú ábránd, köszi Nokia, sikerült a 8600-ra olyan portot tenni megint, ami semmivel sem kompatibilis, úgyhogy ennek nem tudom mikor lesz már vége. Szerencsére a Mio már rég miniUSB-t használ, ahogyan a Garmin is, de persze egy MyGuide/Tibo árkategóriájú készülék ebben még nem tudott felnőni a többiekhez (viszont a szintén nem drága Airis igen), de csak idő kérdése lesz. Ha pedig elkezdenek jönni az iGO 8-cal szerelt olcsó PNA-k, akkor a Garminnak nagyon fel kell kötnie a gatyeszt (a Tomtomról nem is szólva), mert megint komoly lépéselőnybe kerülhetnek a WinCE alapú PNA rendszerek a native navikkal szemben. -
tkazmer
addikt
válasz
Phantom Lord
üzenetére
Na igen, és ha jól olvastam, kell hozzá a gyári gps is, ez csak valami kiegészító, ami azt teszi lehetővé, hogy itthon is normális legyen. Mondjuk én nem engednék oda egy nem márkaszervíz beli szerelőt a 15millás autóm 600e-s gps-éhez, az biztos
Márkszervízben meg kétlem, hogy ilyesmit megcsináljanak.. -
-
Bog
HÁZIGAZDA
Nagyon köszönöm a hozzászólásodat, nagyon hasznos volt. Különösen örülök a konstruktív kritikának. A MyGuide-hoz viszont van kiegészítő térkép, amit utólag be lehet szerezni és ez tartalmazza az új iGO-t is, bár egy ismerősöm igen sokáig kajtatott utána, de a gyorsboltban kapott.
A láthatósággal nekem sosem volt bajom, de talán a koromnak köszönhetem. -
calt
csendes tag
Egyetértek sok mindenben feketepetivel a tesztet és a véleményét illetően is; független forgalmazó vagyok és elég sok PNA átfutott a kezeim között, hátha érdekesek lehetnek az én meglátásaim is:
A tesztben szereplő ''Tibo'' ugyanaz a vas, mint a MyGuide 3000-es széria (a 3020-as típus konkrétan). Ezzel a MyGuide termékkel hardware szinten nekem egy gondom volt. Az eszközön nincs dedikált reset gomb, a ki-/bekapcsoló gomb szolgál a reset gyanánt is. A hátulütője ennek az, hogy ha kikapcsolod a készüléket több, mint 30mp-re, akkor az automatikusan soft reseteli a masinát, és ha éppen volt vmi útiterv az iGO-ban, akkor annak lőttek, ráadásul visszakapcsoláskor a készülék főmenüje jön be és nem az iGO navigációs menüje. Nem tudom Bog, hogy ezt javították-e a Tibo-ban?
Tudtommal az iGO alapú PNA készülékeknek eddig nem jelent meg frissítése az elmúlt másfél évben (kivéve a Mio C310-et és egy-két Acer gépet), ellentétben ugye a PDA-s iGO szoftverrel, amihez nagyon rendesen (és ingyen!) jön a rendszeres frissítés. Megjegyzem, ez az előzetes infromációk szerint csak idén őszig lesz így, utána fizetős lesz a frissítés, mind a PNA-s, mind a PDA-s iGO vonalon, ugyanis a TeleAtlas sem adja ingyen a térképi tartalmat az iGO-nak és a TopMap-nél sem karitatíve járják az országot és gyűjtik az adatokat.
A Garmin készülékekhez menetrendszerűen évente kijön egy frissítés, mely teljes Európára vonatkozóan kb. $90-ra jön ki (hozzá kell tenni, hogy a Garmin Kelet-Európa lefedettsége a TeleAtlashoz képest elég szegényes, de évről-évre jelentősen bővül). Bár ez a $90 itthon sajnos egy komoly összeg, de az ember biztosan tudhatja, hogy nem kell esetleg hardware-t cserélnie, ha frissebb térképet szeretne. A MyGuide készülékekhez ezzel szemben még nem jelent meg frissítés pedig több, mint egy éve vannak már a piacon, ráadásul ez alatt az iGO-t vagy háromszor-négyszer frissítették (a MyGuide ugye iGO alapokon fut). A Mio készülékekhez ugyan pár hónapja végre kijött egy frissítés, de azt le is szedték pár hét után, mivel bugos volt és fagytak a Mio-k update után (a megoldás az volt, hogy vissza kellett tenni a régi térképtartalmat). A C310-re ez nem vonatkozik mivel az echte iGO-val működik és folyamatosan, remekül lehet frissíteni neten keresztül.
Nekem is szemet szúrt, hogy Bog szerint az iGO adatbázis nagyobb térképi lefedettséget biztosít, mint a Garmin NaviGuide Magyarország. Természetesen csont ugyanaz mind a kettő. (A Garmin magyarországi képviselete egyébként az egyik résztulajdonos az iGO-t fejlesztő cégben.)
A Garmin nüvi 2-es szériájának a fényereje jelentősen erősebb, mint akármelyik MyGuide, Tibo vagy új szériás Mio készüléké (pl. C520, C720). Ez szerintem autós használatnál - kiváltképp nyáron - fontos, és külön kiemelendő tényező.
A Garmin 200-as legnagyobb fényerőnél is simán elmegy 3-4 órát az akkujáról, míg a Tibo készüléke fele ennyit tud. Ez, ahogy Bog is írta, nem tudott kiderülni a teszt rövid ideje alatt, ezért ezt az empirikus úton szerzett infót el kell hinnetek nekem.
Egy londoni gyalogos vársonézésnél szerintem ez tud előny lenni.
A Garmin 200-as széria beépített GPS vevője jobb, mint a MyGuide/Tibo készüléké (bár nem tudom, hogy a Garmin mit használ, szvzsz egy friss generációs SiRF III van ebben is). A cégemnél épületen belül, a bemutató vitrinben egymás mellett van egy ilyen MyGuide 3020-as (a tesztben Tibo), egy Garmin nüvi 250-es és egy Mio C250-es bekapcsolva. Az ablak, ajtó körülbelül 3-4 méterre van, felettük vasbeton födém. Egyedül a Garmin nüvi 250-es ''lát ki'' az épületből és ad fixet a három készülék közül, úgy hogy ráadásul a MyGuide kihajható (tehát nagyobb felületű) antennával rendelkezik. A mindennapi használatban talán nincs nagy különbség, de nekem a fémgőzölt szélvédős Opel Zafirámból a MyGuide nem fogott műholdat, míg a Garmin 250 bármikor, és a Mio C310-es csak 10 perc után, letekert ablak mellett és álló autónál (utána viszont elég stabilan).
A Garmin készülékekhez (lévén a világ elsőszámú GPS készülék gyártójáról van szó, amennyiben az eladott darabszámot nézzük) lehet bármikor tartalék kiegészítőket vásárolni. A MyGuide-hoz az egyik ügyfelünk már 4. hete vár egy szivargyújtó töltőt.
A garmin.com hibajavításokat, és új szolgáltatásokat lehetővé tévő patch-eket folyamatosan tesz ingyenesen elérhetővé a honlapjukon keresztül. A MyGuide és a Tibo honlapja ezzel szemben sajnos egy vicc, a support rész meg nem is létezik.
Természetesen nem akar ez a hozzászólás Tibo/MyGuide fikázás lenni, hiszen én is értékesítem a MyGuide-ot, mivel ez a legolcsóbb PNA a piacon, és Magyarországon sajnos ez sokat nyom a latban a választásnál, de én is úgy éreztem, hogy a teszt kissé féloldalas volt.
Nyilvánvaló, hogy az iGO sokkal jobban egyénre szabható: az útvonaltervezés, és a különféle beállítási lehetőségek összehasonlíthatatlanul jobban paraméterezhetők, mint bármelyik másik navigációs rendszernél. Nagyon szeretem benne, hogy köztes célpontokat lehet megadni, és hogy pl. útvonalat lehet rögzíteni. A Garmin ehhez képest nagyon leegyszerűsített (legnagyobb piaca az USA ugyebár), s valószínű az útvonal tervezési algoritmusa sem játszik egy ligában az iGO-val, viszont összességében nem érzek akkora különbséget a Tibo és a Garmin között, mint amilyet Bog a tesztelési időtartam alatt tapasztalt.
Az a tapasztalatom egyébként az ügyfeleinkkel, hogy egy bizonyos kor felett, amikor picit rosszabb a szem és a fül, ráadásul az agy sem áll rá úgy az újdonságokra, akkor a jobban látható, áttekinthetőbb térképi megjelenítéssel (kevessebb sallang, vastagabb út, és utca ábrázolás) és menürendszerrel rendelkező Garmint választják, míg a fiatalabb korosztálynak jobban bejön az iGO technokratább megközelítése. Jó példa erre egy minapi középkorú ügyfél, aki egy évig használt egy Garmin 310-est (3,5'' kijelző), majd mikor kijött a Mio C720 (4,3'' TFT) egyből bejött egyet venni a nagyobb kijelző és a pozitív kritikák hatására. 2 nap múlva visszaszólt, hogy nem venném-e a vissza a Mio-t, mert a Garmin után a Mio-nak gyenge a fényere, kevésbé tetszik neki Moha bá hangja, nagyon vékonyak az utak, apróbetűsek az utcanevek és nem fér be a készülék az ingzsebébe. Pedig a Mio C720 szerintem egy marha jó készülék, de tényleg itt jön be, hogy ízlések és pofonok. -
tildy
nagyúr
Meg mindig varom, hogy valaki megmondja , hogy van e halasztelken csillag utca. Termeszetesen igo szerint.
-
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
feketepeti
üzenetére
Mindkettő pillanatok alatt felállt. Gyakorlatilag mire beütöttem az immobilizer kódját, elhelyeztem a telefontartóban az aktuális mobilom, bekötöttem az övet és felkapcsoltam a lámpát, addigra minkét kütyü lelkesen talált műholdat is. Jelvesztés nem volt.
-
feketepeti
aktív tag
Ez így igaz, ízlés dolga.
Amíg új volt az igo, addig rohadtul tetszett, el voltam ájulva, hogy ez aztán igen.
Aztán idővel valahogy rájöttem, hogy annyira nem fontos nekem ez a sok bizbasz, mert egy komplett 5000km-es európai túrát vígan lenyomtam a 60CSx-el is.
A Garmin nagyonjól kicsiszolta évtizedek alatt a felületet és ha valaki sokáig használja, rájön, hogy nem feltétlenül kell több.
A lényeg úgyis a fasza térkép! Ha az megvan, akkor majdnem mindegy mivel navigálunk.
No meg a beépített vevő érzékenysége és a mechanikai stabilitás, amiről nem sok szó esett.
Konkrétan a 200-as nagyon érdekelne egyébként, mert a sajtóanyagok mindenütt a szemérmes high sensitivity chipset-et emlegetik, semmi konkrét.
Hogy viselkedtek, milyen gyorsan fogtak fixet, volt-e jelvesztés?
Ilyesmiről még írhatnál pár szót. -
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
feketepeti
üzenetére
Szerintem maradjunk abban, hogy ez alapvetően ízlés dolga is, de:
Az iGO-ban mindenféle szirszart állítgathatsz, a zoom módját, az újratervezés sűrűségét, a tervezés alaposságát gyakorlatilag fokozatmentes csúszkával, a többletsebességre való figyelmeztetést. A fordulók előtt városban kétszer, autópályán háromszor figyelmeztet. A Garmin városban egyszer, autópályán kétszer szól a letérő előtt, a tervezésbe ennyi beleszólásod van, hogy leggyorsabb, vagy legrövidebb. A térkép nézetét is paramérezeted, kicsivel jobban, mint a Garminban, ahol részletesség 5 fokozat + 2D/3D nézet, aztán cső.
A tesztben a Lehel térről mentünk északnak, Káposztásmegyerre. A Garmin és a Nokia minden egyes sarkon ki akart vinni a Váci útra. Az iGO csak egyszer próbálkozott ezzel, aztán ment egyenesen, toronyiránt. Visszafelé Újpestről a Garmin és a Nokia 6,4 km-esre tervezte azt az utat, amit az iGO 4,1 km-esre kalkulált. Engem ez meggyőzött.
Továbbá tudomásul kell venni, hogy az 59e forintos Garmin cuccban van egy darab hazai térkép és csá, míg a konkurens termék rengeteg többletszolgáltatással és +4 szomszédos ország térképével rendelkezik - olcsóbban.
Az, hogy a kinagyított utasítás kinek mennyire fekszik, szerintem ízlés dolga. De az iGO grafikus felülete sokkal inkább ''térképszerű'', mint a Garmin matekfüzet jellegű rajzolata, több információt is hordoz, főleg ha az utcaneveket nézzük. A címbevitelek közötti különbséget sem kell túlmagyarázni, az iGO QWERTY elrendezésű gombsorából mindig eltűnnek azok a betűk, amelyek nem következhetnek az eddig beírt cím mögött, a Garmin pedig elétol egy ABC sorrendbe rendezett táblát. Beírtam, hogy Budapest, erre kijött 24 lehetőség, kerületenként. Köszi. És még csak meg sem jegyzi, hogy mi volt az utolsó város, ahol kerestem.
Egyszerűen az a baj, hogy az iGO megüti a jelenlegi nüvi cuccokat, és ez nálam hatványozottan kijött egy közös tesztnél. -
feketepeti
aktív tag
Az, hogy melyik, merre küldi a usert, azért a beállítási paraméterektől is függ.
Mindegyikben állítható a jármű tipusa, az elkerülendő utak tipusa, valamint a tervezés jellege (rövid, gyors, plusz iGo-ban gazdaságos is)
Én mindkettőben törzsgárda tag vagyok, de nem látok szinte semmi különbséget, külföldön viszont nekem sokkal jobban bejön a Navteq.
A kinagyított utasításában 99%-ban azt látom, ami az útjelző táblán is van, ami rohadt nagy segítség, az iGo, viszont mindenféle hasznavehetetlen apró számokat írsogál kiegészítő infóként.
Sok-sok ezer km-t mentem, úgy, hogy mindkettő ment egyszerre, sőt, mivel kütyübuzi vagyok, előfordult, hogy FS720 iGo-val, 60CSx, Nüvi360.
Biztosan különbözőek az ízlések, de ennyire nem lehet egy ''teszt'' szubjektív. Valamit rosszul kezeltetek, állítottatok, nem aktuális térkép volt fenn, vagy akármi, de nekem hihetetlen ez a nagy különbség. -
bolondember
MODERÁTOR
egy kis hiba: ''négyzet alakú dobozban'' (második oldal elején)- az inkább alaPú...

A Blaupunkt cuccokban ha jól tévedek teleatlas van - itthon tényleg szegényes, de állítólag az új frissítés (ingyé, csak vidd be a cuccot/dévidet) már sok mindent tartalmaz... És a kékpontos cuccok is autónagyítanak, ha lassítasz-közelítesz..
Kár, h ellopták a kocsiból szegényt... Mekkora áldás volt...
-
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
feketepeti
üzenetére
Ha megnézed a videót, akkor látszik, hogy a Garmin - azonos térkép ellenére - másfelé küldi a júzert. Illetve ha lekéred a településlistát, akkor az nem lesz 3000 bejegyzéses.
Ezért továbbra is az iGO a jobb. -
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
feketepeti
üzenetére
Szia,
igen, a Garmin is jelezte, úgyhogy mindjárt javítom. A promó csomagban ott figyelt az iGO mellett néhány zene is, nem én tettem rá, de ha már így alakult, akkor kipróbáltam. Az információval kezdje mindenki azt, amit gondol...
bog -
feketepeti
aktív tag
Bog!
Néhány érdekességet felfedezek ebben a tesztecskében!
-azt írod, hogy minél nagyobb kártyát beszerezni, mert akkor megy az mp3 meg Moha bá egyszerre. Ez ugye csak warezolt igo-val lehetséges.
-Garminék a Nüvi200-hoz, Naviguide térképet adnak, ami csontra megegyezik az iGo térképanyagával, mivel ugyanaz a Topmap térképanyag a kettő.
Nem azért mert akkora Garmin fan lennék (én mindkettőt használok rendszeresen), de meglehetősen ferde tények ezek így. -
tildy
nagyúr
Nem tudom a marco polo mit használt, de németben jóval pontosabb volt (bár egyébként meg jóval kevésbé user friendly, de ez más tészta ). (Jahm a horvátországi kavarásai is fincsik voltak az IGonak. Már nem messze voltunk a magyar határtól, amikor olyan utcába vitt be (főútnak jelezte és még mutatta is, hogy megy rá arra az útra ami nekünk kell később ), aminek a vége búzamező volt

Ezenkívűl please csekkoljátok már légyszi a Halásztelek Csillag utca-t
Nameg ahogy csepelre elnavigált minket...
Egyébként én is a legjobb szoftvernek tartom, ami piacon van, de rettentő sok zavaró aprósága van még
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Én is cáfolom amit te írsz, Frankfurtnál cirka 15 perces kerülőt kellett miatta tennünk, mert rosszul navigált rá az egyik pályára.
Mainzból mentünk Bad homburgba. VOlt két leágazás egymáshoz nagyon közel, kb 30 méterre, és a rosszra vitt fel minket . Itt a kép a mainz környéki autópályákról: [link]
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
-
Bog
HÁZIGAZDA
Persze, ez igaz. De az iGO az egyetlen, amely annál jobban zoomol rá a kereszteződésre, minél jobban közeledsz felé, ezért a hanghatás mellett a vizualizáció irdatlan sokat segít. A ''gazdaságos'' üzemmód nekem bejött, de nem lehet, hogy a térkép régi volt, és nem tudta, hogy az M3 nem csak Füzesabonyig tart?

Persze, nem tökéletes. De itthonra még mindig a legjobb. Pláne mióta láttam a Nokiát...
Az új iGO-ra nekem is fáj már a fogam, talán szeptemberben jelenhet meg a hírek szerint. -
tildy
nagyúr
Ez szerintem akkor szopacs, mikor már majdnem ott vagy(vagy épp ott is vagy már) a kereszteződésben. Jobban komálom ha azt mondja , hogy most. (persze előtte közölje, hogy 100 méter múlva így vagy úgy) .
Tény évs való, hogy kinézetre üt midnent, de közel sem tökéletes. (Nagykörúton olyan kavargást levágott már nemegyszer.... Eszem megállt. Meg ugye meséltem, mikor economy (optiimalisnak mondanám, mert valahol félutón van a leggyorsabb és legrövidebb út közt )r a volt állítva nyíregy-bp útvonalon, azt már gödöllőnél le akart hozni.. Nem hallgattunk rá, autópályán végig bejöttünk, kb 20 perccel hamarabb hazaérve, mitn amit az eredetire mondott.)
Bár lassan az új változatot is ki kéne próbálni. -
tkazmer
addikt
válasz
(Kolombusz)
üzenetére
A nissant nem ismerem, volvóéknál kb750e, illetve most volt árcsökkenés, mostmár ''csak'' 595e. A bmw-nél 407 a legolcsóbb, de adnak 584-ért is. De hogy megnézzük egy kevésbé prémium márka kínálatát is, a renault pl 700e-ért adja az espace-ba a navigációt, de még a sokkal egyszerűbb clióba is 400e. Bár ugye a drága az mindenkinek mást jelent...
(#14) Pompi
De a jövőre nézve akkor is hasznos lenne..
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Melyik mondja azt, hogy fordulj enyhén balra, meg fordulj jobbra most, meg ilyenek? Szimpi (szerintem nem az igo.)
-
t-shirt
veterán
Le vagyok nyűgözve hogy ingyé van a frissítés

Ha egy adott országot alapból nem tartalmaz azt is fel lehet rá tölteni ingyen vagy csak az eredetileg megvásárolt csomagot lehet frissíteni? -
Bog
HÁZIGAZDA
Azóta használok iGO-t, mióta létezik. Leginkább itthon. Vannak persze hibák ebben is, de nagyságrendekkel kevesebb, mint a többiben. Tavaly úgy navigáltam el a PH! táborba vele, hogy az valami puszta közepén levő tó egyik csücskében volt, és odavitt. Nem az utakkal van igazából a gond, hanem azzal, hogy nem mindig tudja a térkép, hogy merről merre lehet kanyarodni. Soroksárin végigjössz, akkor meglepően sokszor akar bevinni balra, pedig tilos, de Gödöllőn is bekarmoltam a HÉV sínek mellett, mert nem tudta, hogy az utcák le vannak zárva. Ugyanígy szívtam be a kecskeméti Holland-telepen, és szintén itt történt, hogy a szerinte leggyorsabb úton 5 méterenként fekvőrendőr ficergett, amire szintén nem készült fel a térkép. Hosszabb távú utazásoknál viszont halálpontosan számolja ki az időt (a CeBIT-re menet csak fél órát tévedett, mert Gubro nyomta neki a német autópályán, mint a disznó), az pedig hatalmas volt (és akkor jónéhány ember a kocsiban az állát kereste), hogy a szentesi sportcsarnokot úgy találta meg, hogy a belvárosban 4-5 utca lezárása után újratervezett, aztán kijelentette, hogy érkezés a célhoz, felnéztünk, és ott volt a sportpálya.
Én most frissítettem, a frissítés nem került semmibe, ha nem számítom, hogy egy gigányi adatot kellett lerántanom a netről.
De szegény Garmin és TomTom meghal vidéken. A budapesti lefedettségük még csak-csak (bár az Ecseri út mögött, a vasút mellett húzódó trükkös utcát ők sem ismerik... miképp a Gubacsival párhuzamos full kihalt utat sem, ami az Illatost köti össze a Lurdy-házzal), de ha kisebb települések felé mozdulsz, akkor sokszor okoznak gondot, a Garminnal én konkrétan úgy eltévedtem Kecskeméten, hogy öröm volt nézni. -
MaUser
addikt
Mennyire használható egyébként Magyarország szinten az igo? Mi két hónapja próbáltunk eljutni a 2006-os verzióval és friss térképpel Veszprémből Miskolcra, de egy katasztrófa volt a térkép: pl. Miskolcon egy vasútállomást ismert, de az is valami félreeső kis zugállomás volt, az M3-asról nem tudott elnavigálni az egyetemi városhoz, stb. Ez az egy útvonal fektette meg ennyire, vagy ez általános?
-
Pompi
nagyúr
''Ellopni ezt sem lehet, mert egy pattintással lekapható a szélvédőről. Engem sosem zavart, hogy ott van.''
Engem sem zavar. Viszont hallottam olyat, hogy előszeretettel törnek fel olyan kocsikat amiben ott figyel a tartó, gondolván, hogy az ülés alatt vagy a kesztyűtartóban ott figyel a kütyü
-
Bog
HÁZIGAZDA
A nagy márkák sajnos általában a TeleAtlas térképeit használják, amely magyar szempontból lófaszjóska. Az iGO már próbálkozik erre a piacra is betörni, de ez hosszú folyamat lesz, szerintem.
Ellopni ezt sem lehet, mert egy pattintással lekapható a szélvédőről. Engem sosem zavart, hogy ott van. -
t-shirt
veterán
Nem volt még navim, de kacérkodom vele ahogy egyre olcsóbbak. Egy kérdés merült fel bennem a frissítés. Mivel a cégek a „kellékanyagból” szeretnek élni így gondolom a frissítés fizetős dolog, nem csak letöltöm és csókolom. Vagy jár hozzá egy ideig frissítés?
Szóval akinek igo-s cucca van mesélje már el hogy is megy ez. -
tkazmer
addikt
Mennyit tudtok az egyes autómárkák gyári navigációiról(azon kívül, hogy rohadt drágák)? Ezekkel a külön beszerezhető navikkal az a baj, hogy elég csúnyák szegények, ha ott figyelnek a műszerfalon, ellenben pl egy volvo gps ha nem használod, szépen visszamászik a műszerfalba, és nem zavar senkit és semmit, nem beszélve arról, hogy olyan egyszerűen nem is lehet ellopni.
-
Pompi
nagyúr
válasz
(Kolombusz)
üzenetére
Ugyan ez itt most kicsit OFF, de leírom a tapasztalataimat.
N70-en és N80-on is használtam már a navigációt. Úgy gondoltam, hogy ha már van egy ilyen telefonom ami kisebb ráfordítással képes navigálásra akkor miért ne használjam.
A Nokia külső BT-s GPS vevője elég jó (többek szerint jobb, mint pl. az N95 belső vevője).
Sajnos térképek és szoftverek tekintetében már nem annyira rózsás a helyzet. Én a TomTom-ot használom (használtam). Szerintem jelenleg ez a leghasználhatóbb program S60-ra (állítólag készül az iGo is már). A hazai térkép lefedettsége a legfrissebb helyzet szerint olyan 47%-os - sokminden hiányos.
A kijelző mérete természetesen kicsi, de szerintem használható, a lényeg szerintem a hangnavigáláson van, menet közben nemnagyon szoktam nézegetni, hogy éppen milyen utcák mellett megyek el. Berakhatók a sebességmérő kamerák és beállítható, hogy hány méteren belül jelezzen, hogy ha a közelükbe érsz. Természetesen útvonal tervezésekor megkérdezi, hogy a fizetős utakat használni akarod-e.
Sokszor segített rajtam ez a telefon + gps +tomtom megoldás. Arra mindenképp jó volt, hogy belássam, hogy igenis hasznos dolog a navi. -
(Kolombusz)
veterán
Teljesen jogos, amit írsz.
Amennyiben a térképek frissítése ingyenes, akkor meggyőztél!
Érdekelne, hogy Te mivel navigáltál?
Mert az N80 is befogható naviba...
A bluetooth-os GPS vevők mennyire jók? Gondolok itt például egy gyári Nokiára.
És a Symbianos térképek? Azt tudom, hogy iGo nincs, de van-e valami színvonalas, jó lefedettségű térkép a platformra?
Továbbá: van-e ilyen beállitási lehetőség, hogy ne navigáljon fizetős autópályára?
[Szerkesztve] -
Pompi
nagyúr
válasz
(Kolombusz)
üzenetére
Számtalan előny van a navigáció mellett. Pl. nem kell újra és újra (sőt egyáltalán - hisz a papírtérkép se olcsó!) megvenni a papírtérképeket, arról nem is beszélve, hogy mennyi papírtérképet kellene magammal vinni akár ha csak Magyarországról beszélünk. Nemrég be kellett járjam az országot adott volt kb. 20 cím mindegyik más településeken. Akkor most be kellett volna szerezzek minden településről egy papír térképet (ez sem egyszerü) vagy megkérdezni Pista bácsit az ivó előtt, hogy merre van a Kukucska utca, aki aztán elmagyarázza, hogy a templom után balra utána a harmadik kakasnál jobbra és amikor meglátom a kutat a bal oldalon akkor jobbra. Szóval nekem pl. ez nem pálya. Rengeteg időt és energiát spóroltam meg azzal, hogy rögtön odataláltam ahova kellett.
Arról nem beszélve, hogy mellettem nem ül mindig valaki aki a papír térképet olvassa és folyton közli velem a jó irányt. Megállni és a térképet bogarászni (ha egyáltalán van) meg szintén nem pálya már ha egyszer van más lehetőség.
Eléggé navi ellenes voltam sokáig, aztán rá kellett jönnöm, hogy lényegesen egyszerübb vele az élet - szerintem ezt kár vitatni. -
(Kolombusz)
veterán
válasz
(Kolombusz)
üzenetére
Szerk.: továbbolvastam...

-
(Kolombusz)
veterán
Szia Bog!
Még nem olvastam végig a tesztez, az első oldalon járok.
Azt irod, hogy minden harmadik autón látsz már lassan navit és ez igy van jól.
Az lenne a kérdésem, hogy miért?
Mert én bejártam Nyugat-Európát navi nélkül és sosem volt gondunk, mert mindig volt nálunk rendes térkép. 3 éve én töltöm be a navigátor szerepét a családban és továbbra sincs semmi gond.
Szvsz ezeknek csak akkor van értelme, ha semmilyen tájékozódási pontod nincs, vagy ha teljes analfabéta vagy térképügyben. -
Ybear
tag
Arghhh! Emberek, ezek a navik együtt a legjobbak, mikor mindegyik mást mond!

Nagyon ütős! Köszönöm a videókat!
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4161, 91% Akksi
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 512GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4089
- PS4 Pro 1TB + DualShock 4 Controller Játékkonzol
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 8GB RAM 256GB SSD
- ÚJ könyv: Gloviczki Zoltán - A holnapután iskolája
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ha választok akkor is kilép ha nem akkor is pár mp után

))
), míg a 71-esen szabályosan lehet repeszteni.