- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Újabb fotó mutat Pixelre hasonlító iPhone 17 Air hátlapot
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Megjöttek a Redmi Note 14-es telefonok Magyarországra, ennyibe kerülnek
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 12 - az izmos 12
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz #16514048 #233 üzenetére
Erre próbáltam utalni, hogy egy mobilon másodperc törtrésze alatt lefutó algoritmus eleve csak primitívebb zajcsökkentéssel dolgozhat, az sosem fog annyi részletet megtartani, mint utómunka során csinált zajcsökkentés.
De a mobilfotózást alapvetően nem erre találták ki, hogy utómunkával dolgozz rajta. Sokan még dedikált géppel készített képeknél sem szeretnek utómunkával vesződni. Persze mai, megfelelő szenzorméretű gépeknél nem is feltétlen akkora kompromisszum a gépből kipottyanó jpeg-et használni.
Lényege az ennek az egésznek, hogy a zajosodást (ill. ha az nem is látszik, a zajcsökkentő algoritmus hatását) én elég nagy problémának látom továbbra is, nem vagyok biztos, hogy ez most javult vagy sem a quad bayerrel. -
törölt tag
válasz #16514048 #221 üzenetére
A jó zajcsökkentés számításigényes. Az egyik legjobb DxO-féle Prime zajcsökkentési algoritmus asztali gépen egy 10-20 megapixeles képet jpg-be exportálva elszöszöl fél percig (de megéri).
Amúgy az említett telefon képeit flickr-en megnézve már nem annyira rózsás a helyzet a zajt illetően:Összességében nekem általában az az érzésem az utóbbi 1-3 év mobilos kamerafejlesztéseivel szemben, hogy oldalra lépések: bizonyos tekintetben jobbak, bizonyosban meg rosszabbak. Sokszor meglepődök, hogy régebbi Iphone-okból mennyivel természetesebb hatású képek pottyantak ki, mint újabbakból.
Lehet persze raw-ba fotózni a mobil zajcsökkentését hanyagolva, és utómunkázni, azzal sokkal jobb eredmények érhetőek el, de ez aligha általánosítható, ráadásul sokszor a gyári szoftverrel nem is lehetséges raw-ban fotózás.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #16514048 #210 üzenetére
De tényleg jobb? Egy kicsit morbid a budagyöngyés képen, hogy egy pár méterre álló nő fülét így elintézi a zajcsökkentés. 100-as ISO-val 1.9-es rekesszel 1/1800-as záridő az az elég fény kategória. Nekem még a mobilfotós körökben elavult (és a maga idejében is maximum középszerű) Mi A1 sem csinál ilyet egy nappali fotón kevesebb fény (pl. 200-as ISO, 2.6-os rekeszérték, 1/100-as záridő mellett, ez több mint 4 FÉ-kel rosszabb, ha kiszámoljuk) mellett.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #16514048 #201 üzenetére
Köszi a cikket. De ez miért is ad jobb eredményt a hagyományos szűrőelrendezésnél? Negyedakkora a pixelméret, mint lehetne, ez önmagában nyilván nem kicsi hátrány. Ha most én összefogok 4-et egy szuperpixellé, az miért jobb, mint a hagyományos? Nekem nem annyira egyértelmű, és mekkora pixelterülettől érdemes ezt alkalmazni, hiszen ezt kifejezetten mobilokra találták ki?
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba áron új, bontatlan, iPhone 15 kártya-független, apple világgaranciával
- Ú, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- új, bontatlan, iPhone 14 gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Iphone 12 128 GB kártyafüggtlen
- OnePlus 12 16/512GB Új állapotban 12hó jótállás+Áfá-s számla!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest