- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
a legjelentősebb gyártó nyilván az IBM, viszont a fejlesztésekbe többen is belelógatták a kezüket, pl a POWER9 már tud NVLink-et. Nem tudom pontosan mire vagy kíváncsi, neked kevesebb effort ezt elolvasni mint nekem kitalálni hogy mit akarsz hallani: [link]
egyébként a Libre SOC is POWER ISA-t implementál, és igen, hardverben is létező dolog. -
fatpingvin
addikt
úgy érzem ehgy kicsit ez már kötözködés
szakítást attól a felfogástól értettem hogy "az asztali gép az x86" elnézést ha pontatlanul fogalmaztam.
"és akkor felosztanád valahogy a dolgokat, valami kötelező quota alapján vagy hogy legyen kettő helyett 3?"
ezt viszont nem értem mire írtad."Jó legalább akkor duplán kell kiadnunk az sw-t vagy valami emulátorra dolgozni aztán végül... "
miért kéne duplán kiadni? úgy kell megírni hogy ne legyen tele x86-specifikus blokkokkal. ha ezt oprendszerek kerneleivel sikerült megcsinálni hogy pontosan ugyanabból a forráskódból ugyanúgy lehet x86-ra, ARM-re, SPARC-ra, RISC-V-re, POWER-re és még nemtudom hány ISA-ra fordítani, akkor egy higher level applikációval is meg lehet tenni, pont.
igen tudom hogy a Linux kernel is tele van ISA-specifikus .asm beágyazásokkal, de ugye ezeket a gcc tudja szelektíven kezelni. -
fatpingvin
addikt
a PPC régen az volt, a POWER viszont már egy licenszelhető ISA. [link]
rájöttek hogy nem lehet a végtelenségig kuporgatni a dolgaikat, ha nem akarnak megfulladni nyitni kell.
nem véletlen hogy a jelenleg piacon elérhető legnagyobb teljesítményű teljesen open-source platform az két darab POWER9 processzort teker. [link] nem mellesleg évekkel előzték be az x86 piacot új technológiák hardveres implementációjával, úgy is mint PCIe 4.0, CAPI 2 és társaik. -
fatpingvin
addikt
nem értem a kérdésedet.
nem azt mondom hogy cseréljük le az x86-ot ARM-re, az majdnem ugyanolyan rossz lenne ugyanis van nagyjából 3 olyan nagy cég akik ARM-es desktopokat tudnának produkálni.
amellett kardoskodom hogy növeljük a változatosságot. a cross-compatible szoftveres támogatás már megvan, nincs akadálya annak hogy alá is pakoljuk a hardvert. a piaci szoftverekből élő cégek meg kezdjenek el megdolgozni a pénzükért és fejlesszenek az összes platformra. -
1dude
senior tag
Akkor még az ARM nem volt elég erős, a PPC vonal meg már nem tudta azt nyújtani, ami nekik kellett. A másik meg, hogy nekik egy kész megoldásra volt szükségük.
ARM -nál nagyobb azért a mozgástér. De hosszabb távon szvsz lesz egy kis ARM dobozka és a többit felviszik a felhőbe. Nem a következő generációnál még, de a rá következőben már eléggé esélyes. -
fatpingvin
addikt
a PPC-ről ugyanazért jöttek le amiért az Apple: az IBM eltöketlenkedte a fejlesztést, ami hatalmas hiba volt. ugyanazt csinálták mint az intel nemrég, volt egy nagyon ütős termékvonaluk és belekényelmesedtek ebbe a helyzetbe, ahelyett hogy ütötték volna a vasat tovább amíg meleg. az intel meg elhúzott mellettük a Core procikkal.
a POWER most kapja össze magát újra az OpenPOWER konzorcium fennállása óta, bár desktopra valószínűleg már csak nagyon kis részben fog visszajönni. (egyetlenegy cégről tudok akik desktopra gyártatnak POWER platformot, ez a RaptorCS de ők se egy valami hatalmas cég, és finoman szólva nem az árral vágnak alá az x86-nak.) -
fatpingvin
addikt
az x86-tól való örvendetes szakítást. önmagában nem rossz platform dde ami lett belőle az aggasztó, arról nem beszélve hogy brutális monokultúra.
átlagjózsinak meg semmit, csak ne kapálózzon hogy ez hülyeség. Én az elsők között tervezek lenni amint a megfizethető ARM procis ATX deszkák megjelennek a konzumer piacon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest