Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
"Pedig ez az egyetlen, amiben újdonságot mutathat ez a fene nagy fúzió."
Pedig nem, de hadd ne ismételjem magamat.
Arról nem beszélve, hogy ezzel sokkal több gépbe kerül nem kis teljesítményű, OpenCL 1.1 compliant GPU, mely gépekbe az eddigi trend mentén jóval gyengébb cucc került volna.
"Minden másra eddig is nagyszerűen tudtam használni a GPU + CPU párost."
1. Gondolom, a "minden más"-t nem kell szó szerint venni...
2. Milyen konfigban és driverrel tetted ezt? Vagy úgy érted, csak a GPU számolt, a CPU-n pedig "aknamezősöztél"?"De, 10 %-os teljesítménynövekedés általában pont elhanyagolható."
Kivéve, ha olyan, összetettebb számításokról van szó, amiknél erősen visszaesik a GPU-k teljesítménye, mely esetben akár a többszöröséről is beszélhetünk annak a 10%-nak.
Nem tudom, milyen monitorod van neked, de a kék és a zöld vonal ugyanott kezdődik.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
antikomcsi #58 üzenetére
Speciel én sem értem, hogy az E350 miért csak ITX-es alakban fordul elő.
-
wad
tag
"Ne csak full párhuzamos végrehajtásra gondolj,"
Pedig ez az egyetlen, amiben újdonságot mutathat ez a fene nagy fúzió. Minden másra eddig is nagyszerűen tudtam használni a GPU + CPU párost.
"de azért nem elhanyagolható,"
De, 10 %-os teljesítménynövekedés általában pont elhanyagolható. Cserében van némi overhead, mert a CPU és a GPU azért csak külön memóriatartományon dolgozik, azokat egyesíteni is kell. A plusz programozási munkáról nem is beszélve. Ja, és még szegény procit is leterhelem kvázi feleslegesen, aztán nem fogok tudni aknakeresőzni a háttérben.
A nullától függetlenül, amiben igazad lehet, a csíkkal kapcsolatban igazán az érdekelne, hogy miért nem ugyanott kezdődik a kettő. Nem azt akarják mutatni, hogy még a Moore-nál is gyorsabban fejlődik ez az architektúra? Akkor legalább a kiindulásnak ugyanannak kéne lennie.
-
dezz
nagyúr
Ne csak full párhuzamos végrehajtásra gondolj, hanem amikor egy több lépéses feladatban komplikált, de kisebb adatigényű és egyszerűbb, de nagy throughputot igénylő feladatok követik egymást.
Egy Sandy Bridge 256-bites AVX kóddal elméletben 200 GFLOPS körül van (gyakorlatban persze kevesebb). Bár ez a tizede egy komolyabb grafkártya teljesítményének, de azért nem elhanyagolható, főleg ha komplikált algoritmusról van szó.
Ha a nullán lenne, akkor a fehér vonal a kék csík közepénél lenne, de nem ott van, hanem picivel felette. Szerintem semmi gond sincs azzal a görbével, csak egyszerűen a feleződésben (visszafelé nézve) a 0-hoz konvergál, ahogy annak kell... Fogjál csak egy "kockás" lapot, és kezdd el visszafelé berajzolni, pl. 10 "kockától" kezdve.
-
wad
tag
"Az az értelme, hogy a GPU-k a viszonylag egyszerűbb algoritmusokat szeretik"
Ha az egyszerű alatt a kevés elágazást érted, akkor igaz. De ez nem válasz arra, hogy hogyan van elképzelve az APU-n belüli CPU és GPU párhuzamos kihasználása. A legtöbb algoritmus esetén haszontalan az ilyen típusú párhuzamosítás.
"Ez viszont értelmetlen, mert 1-1 CPU mag a ugyanúgy SIMD"
A CPU magok szervezése, ami MIMD, nem a magok magukban. És igaz, a compute unitok szervezése is MIMD, a bennük lévő skaláris processzorokat akartam írni. Egyébként az SSE vektorutasításai valóban lehetőséget adnak a CPU GPU-szerű programozására, ezen alapul az Intel OpenCL drivere. De 4 mag még SSE-vel sincs sehol - egy SIMD párhuzamosított kód esetén - a GPU-khoz képest. Mi értelme, tehát?
Visszatérve a csíkhoz: nekem határozottan úgy tűnik, hogy 2005-nél a közepe nullán van. Ha mégis van valami epszilonnyi értéke, akkor is teljesen abszurd GFLOPS-ban.
-
dezz
nagyúr
Most is években mérhető, csak éppen párhuzamosan futnak -- nem akkor indul az új, amikor az előző már teljesen készen van.
(#12) Abu85: ...ami ráadásul jó, ha a felét fogja hozni GFLOPS-ban.
(#24) mr_ricsi: Nem éppen. Az Intel is a köv. gen. mutogatásával szokott kedvet csinálni az aktuálishoz -- mindamellett bemutatják, hogy nem zsákutca, stb.
És az sem lehetetlen, hogy valamilyen szinten kompatibilis lesz az FM1 (amibe a Llano jön) és a Trinity majdani tokozása, az FM1r2...
(#45) antikomcsi: Mintha az Intelnek nem lenne szokása 1-1,5 évvel korábban demózni a köv. fejlesztését, akár az előző piacra kerülése előtt... Csak ez eddig az AMD-től nem volt megszokott.
(#47) Móci: Attól, hogy most bemutatták, nem tudják még piacra dobni a jövő héten. Addig még sok munka van hátra, kb. egy év múlva lehet majd kapni. Valójában nem változott semmi, minden prociból legalább egy évvel a piacra dobás előtt van működő példány, csak mint fentebb is írtam, AMD-től nem megszokott a korai mutogatás.
-
dezz
nagyúr
Cikk: "fontos a tranzisztorok minél hatékonyabb felhasználása, így a rendszer grafikus vezérlője a Cayman GPU-tól örökli meg a shader tömbök felépítését, és a vezérlést. Ez lehetőséget biztosít a vállalat számára, hogy extra tranzisztorok bevetése nélkül növelje az IGP teljesítményét."
Nem tudom, ez önmagában elegendő-e az 50%-os teljesítménynövekedéshez. Szerintem ugyancsak fontos tényező, hogy a BD-féle modulok (amik két magnak felelnek meg) kisebb helyet foglalnak, mint 2-2 K10.5-ös mag, így tehát a CPU rész is kisebb helyet fog elfoglalni azonos csíkszélesség mellett.
(#16) Geller_1972: "Ez kliens oldali program lebegőpontos számítási teljesítményében jelentkezni fog? Lehet egyáltalán ilyesmire használni?"
Pfff, te hol voltál eddig?
Egyébként igen, nagyon is! Szerintem gyorsan nézz utána: GPGPU, OpenCL.(#51) wad: Nézd csak meg közelebbről azt a grafikont...! 2005-ben sem 0-(á)n van a kék csík, hanem fölötte.
(#52): Ha nem teljesen érted, akkor nem "semmi értelme[...].", hanem "mi értelme[...]?" <-- kérdőjel
Az az értelme, hogy a GPU-k a viszonylag egyszerűbb algoritmusokat szeretik, de azokat nagyon gyorsan és nagy adathalommal tudják számolgatni, a CPU-k viszont az összetettebbektől sem feneklenek meg -- magukhoz képest.
"A jelenlegi szisztéma szerint ráadásul szeparált címtartományon dolgoznak (ami APU esetén tényleg teljesen értelmetlen, és gyermekbetegségnek tekinthető)."
Ez igaz. (Bár meglepődéssel hallom. Valaki tudja esetleg, hogy mi végzi a címfordítást, ill. hogy kerül át az adat az egyik memóriaterületről a másikra a Llanonál?)
"Ez nem lehetséges, amíg a GPU compute uniktok SIMD-ek, a CPU magok pedig MIMD-ek."
Ez viszont értelmetlen, mert 1-1 CPU mag a ugyanúgy SIMD (pontosabban tud SIMD-et a SISD mellett, az SSEx, AVX, stb. révén), és a GPU számolóegységei is csak kisebb-nagyobb blokkokon belül SIMD-ek, más-más blokkok más-más szálat futtathatnak.
-
wad
tag
Több dolgot nem teljesen értek. Ha sikerül egy algoritmust SIMD architektúrára párhuzamosítani, semmi értelme azt az egy-két nagyságrenddel lassabb CPU-n is futtatni a GPU mellett, akkor sem, ha össze vannak integrálva. A GPU-s futás mellett, persze csinálhatok tök mást a CPU-n, de egységes vektorprocesszorként kezelni őket értelmetlen.
Ebből kifolyólag nem látom értelmét egy közös cache-nek, ha a CPU és a GPU más adatokon más utasításokat hajt végre. A jelenlegi szisztéma szerint ráadásul szeparált címtartományon dolgoznak (ami APU esetén tényleg teljesen értelmetlen, és gyermekbetegségnek tekinthető).
"A cél viszont egyértelmű: logikailag el kell fedni a CPU és a GPU közötti különbséget."
Ez nem lehetséges, amíg a GPU compute uniktok SIMD-ek, a CPU magok pedig MIMD-ek. Ha pedig ez változik, az már nem beszélhetünk GPU-ról és CPU-ról.
-
wad
tag
Moore törvénye eredetileg tranzisztorszámra vonatkozott, de aztán még egy rakat dologra kiterjesztették ("akkor illesszünk erre is exponenciálist" alapon). Az a diagram ettől függetlenül egy különösen pofátlan szemfényvesztés: kezdjük ott, hogy mintha a kék görbének (bármi is legyen az) 2005-ben 0 lenne az értéke, ami két ok miatt érdekes
1. nem lehet tisztán exponenciális függvény, mint Moore jóslata
2. 2005-ben 0 GFLOPS-nál kicsit gyorsabb processzorok voltak már. -
mr_ricsi
veterán
válasz
antikomcsi #45 üzenetére
Már termékekben vannak, csak kell pár hét, mire Kínából ideúsznak.
-
Móci
addikt
Még a boltokba sem ért el a Llano, de már itt az utód (jelképesen). Nem semmi.
Lassan már a procikat is ki lehet dobni fél év alatt.
antikomcsi: hát jah, nem ártana, ha már lehetne kapni az FM-1 tokozású lapokat/processzorokat. -
mr_ricsi
veterán
"Már csak azt nem értem, mi a búbánatért kell az "i" betűt naggyal írni? 1 éve körül, mikor kezdett terjengeni a név gőzöm sem volt, hogy az egy nagy "i", avagy egy kis "l" betű."
Ha gyerekkorodban olvastad volna Karl May "A sivatag szelleme" című könyvét, (ami ott játszódik), akkor most tudnád, hogy LLANO.
-
antikomcsi
veterán
Bejelentgetni, meg mutogatni az új portékákat az megy. Már csak azt kéne elérni, hogy a jelenleg kijött termékeket lehessen kapni is. Esetleg amiből még lenne is, azt értelmes termékekbe rakni. Bár ez utóbbi inkább az egyéb gyártók hibája.
-
luw2win
őstag
Kicsit ,off de a kepen szereplo noti nekem bejon, egyszeru nem tulcsicsazott es teljesen elfogadnam ezzel a platformmal
-
Zeratul
addikt
válasz
huskydog17 #39 üzenetére
Akkor ebből kifolyólag a trinityt meg egyenesen Jézussal?
-
Oliverda
titán
Igen, de van ilyen Bobcat is.
Az meg külön érdekes, hogy a latin neve Lynx rufus.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17 #30 üzenetére
Az egyelőre a járműveket jelent. A Bulldozer az nagy munkagép, míg a Bobcat az ilyen kisebb teherautóféleség. A Husky-t nem tudom. Lehet, hogy te adtad nekik az ötletet.
-
Destructo
senior tag
válasz
Renato1993 #31 üzenetére
-
mr_ricsi
veterán
"Valaki mondja már el, a LIano neve mi, minek a rövidítése?"
Spanyolból fordítva a Llano = síkság, a Zacate = fű, a Brazos pedig "fegyver".
De pl. Texasban található a Llano folyó, a Zacate patak, a Brazos folyó és a Trinity folyó.
Nekem a texasi folyóvizek tűnnek esélyesnek. -
kovy79
őstag
2013-ban ~1TFlops! Huhh, nem semmi...
(#24) mr_ricsi, egyetértek, most a LIano-t kellene a középpontban tartani!
Valaki mondja már el, a LIano neve mi, minek a rövidítése?
-
csƵ
addikt
Egyre közelebb vagyok ahhoz (illetve a gyártók tartanak ott), hogy elfelejtsem végleg a PC-t és notebook legyen a következő gépem...
Már csak a valódi LED-kijelzőkre várok. -
mr_ricsi
veterán
Azért ez egy óriási marketinges balfogás az AMD részéről! Most mindennek arról kellene szólni, hogy az 1 napja megjelent Llano-t vegyék a népek, nem pedig az utódját működőképes állapotban mutogatni, és elhúzni a mézesmadzagot az 50%-kal nagyobb számítási teljesítménnyel.
-
DraXoN
addikt
Csak elfelejted, hogy a llano mellett jön még a bulldozer magos CPU is, az nem APU lesz, hagyományos CPU, de az hozhatja a várt CPU erőnövekedést.. a llanotól ez ügyben nem is lehetett sokra számítani és a phenom II hasonlítást sem értem, mindig is Athlon II ről volt szó, mert nincs hozzá L3cache.. így meg inkább az Athlon II vonal tekinthető a CPU alapnak ami benne van..
Az új generációs erősebb mag a bulldozer (majdani FX széria).
Ebből a szempontból érdekes a trinity mert az megkapja a némileg finomított bulldozermagot, és a jelenlegi GPU-k shardereinek elrendezését (meg a vele járó más finomságokat)..
Én igazán attól várom majd igen sokat... (főleg mert a megjelenése egy fél évvel az előtt van, hogy gépfejlesztést tervezek.. így... remélem esélyes lehet majd)
-
-
T.Peter
őstag
Ez a továbbfejlesztett Bulldozer a Bulldozer NG? Ebben a cikkben a Bulldozer NG megjelenésére 2013-14-et írnak .
"Later on, perhaps in 2013 - 2014 timefroma, the world's second largest maker of chips may introduce the so-called Bulldozer NG micro-architecture (Bulldozer 2) and new processors on its base." Vagy ez a Bulldozer NG nem a továbbfejlesztett Bulldozer, hanem a szó szerinti új generációs Bulldozer (2) ? -
mrhitoshi
veterán
"A cél viszont egyértelmű: logikailag el kell fedni a CPU és a GPU közötti különbséget."
Csak jöjjenek már az asztali gépekbe szánt "APU"-k. -
HPAA
őstag
700-800 GFLOPS....
szép kilátások elé nézünk
-
Geller72
veterán
Ez kliens oldali program lebegőpontos számítási teljesítményében jelentkezni fog? Lehet egyáltalán ilyesmire használni?
-
atti_2010
nagyúr
Én már tudom mit csinálok, a Phenom II helyet beújítok egy 4 magos Bult, az 1156 méregdrága lapom meg eladom és Trinity lesz belőle, sokat vacilláltam a Bull meg a Llano között de ez így lesz jó.
-
Taragas
aktív tag
#11) DraXoN: Én is így gondolom, hogy szándékosan lettek "lebutítva", hogy nem maguknak ássák a gödröt. Én annyit tennék még hozzá, hogy integrációs fejlesztés ide vagy oda, de szerintem a procik is azért nem hozzák egy phenom II-es szintjét, hogy maradékot is el tudják adni az előző generációból. Ezért szűnik meg szerintem, a X6-os procik gyártása előbb mint az X4 eseké, mert mindenki azt venné inkább, mer ár értékbe jobban megéri+gazdaságosabb gyártani. A másik, hogy gyártó kapacitással sem bírták volna szerintem, ha erősebbek lettek volna a jelenlegiek. Ezért reménykedek benne, hogy év végére már tudnak kiadni erősebb Llanot(phenom II szintűt), ami erősebb vgaval is képes dualban menni.
-
DraXoN
addikt
Ígéretes kis dög..
Bár számítottam is ilyesmire figyelembevéve a fejlesztéseit.. (2.generációs bulldozermagok és cayman féle gpu felépítés) ...
Egyébként nem tudom, hogy vagytok vele de nekem olyan érzésem van a jelenleg megjelenő llanokkal kapcsolatosan, hogy a GPU része szándékosan visszavan fogva (igen alacsony órajel) ... ennek oka szerintem a fogyasztás mellett (asztali gépeknél beleférne) az lehet, hogy minnél kevesebb kategóriát öljön meg, de azért az ellenfelet (sandy) földbedöngölje...
Szerintem az új radeonok megjelenése után (amiben a jelenegi alsó kategória lehet hiányzik majd... én legalábbis erre tippelnék) egy 1-2 hónapra kiadnak egy pár magasabb órajelű llanot is a trinity előtt..
Persze, hogy ez az elmélet igaz lehet e majd kiderül az asztali llanok megjelenése után, hogy a gpu része a magnak mennyire húzható órajelesen... Ha nagyon akkor esélyes egy erősebb verzió úgy január legkésőbb február környékén ... én így gondolnám legalábbis...
-
Puma K
nagyúr
"Mivel a Llano pontos képességei nyilvánosak, kiszámolható, hogy a leggyorsabb A8-3850-es APU heterogén módban valamivel több, mint 520 GFLOPS-os nyers számítási teljesítménnyel rendelkezik. Az információk szerint a legerősebb Trinity APU ezt a paramétert 700-800 GFLOPS közötti értékre tornássza majd fel."
Intelnél minek felel meg, az 520-as illetve a 700-800as GFLOPS heterogén számítási teljesítmény?
-
O_L_I
őstag
Mondjuk Moore törvénye összetettségre vonatkozik és nem teljesítményre tehát nem nagyon vágom hogy a kék vonal mit reprezentál
-
bagyusz
őstag
" A hosszabb távú cél az architektúrális integrálás, amikor a CPU és a GPU teljesen koherens memóriát oszthat meg egymással, és rendelkezzenek egyesített címtartománnyal"
Ez egy nagyon merész újítás lesz.
Összességében tetszik ez a magas fokú integrálás.
-
capulet75
addikt
Érdekesek ezek a megoldások, kiváncsi vagyok mikor lesz már relative olcsón, ( 100k) erős noti a piacon .Na majd lesz megint hogy az én APU-kám erősebb!
-
ftc
nagyúr
Minek várni? Ha vársz sose veszel semmit se!
Ha nem notebookban gondolkozol akkor veszel egy FM1-es alaplapot egy Llanot bele azt ha nem lenne elég a teljesítmény akkor cseréled.....
2 irányba lehet elmenni most.... AM3+ illetve FM1 fele.... attól függ mire kell a gép... Ha nem a pontokkal játszol illetve nem üzemeltetsz otthon filmstúdiót illetve nem is dolgozol kemény programokkal rajta akkor elég a Llano is.
-
Zeratul
addikt
az 50% számítási teljesítmény növekedés elég impresszív tekintve hogy a Cayman nyers számítási képessége alacsonyabb mint az Evergreené . Komoly CPU és GPU teljesítménynövekedésre lehet számítani.
mdraco: ha notit akarsz venni akkor meggondolandó, asztaliban meg inkább Bullt érdemes kivárni, ha nagyok az elvárásaid.
-
mdraco
őstag
Ígéretes.
Llano-ra vártam fél évet. Most várjak erre?
Zeratul: Notira gondoltam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 5800 Eladó!
- Eladó Intel i7-6700 Processzor Hibátlan Működés!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest