Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz Vamp #22 üzenetére

Hello. Hozzászólnék.

Jég. Én úgy tudom, hogy egy liter vízből valamivel több mint egy köbdeciméter jég lesz, és ez vica versa érvényes. Egyes számítások szerint ha az antarktiszi és grönlandi teljes jégtömeg elolvadna, a világtengerek szintje hatvan (!) méterrel emelkedne meg. Ez nem valószínű, hogy bekövetkezik a mi életünkben, inkább pár ezer év kellene hozzá a nagy hőtehetlenség miatt, és lehet hogy addigra megfordul a folyamat. (kihal az emberiség...:) )
    De mindenesetre egy 'szolid' 5 méteres vízemelkedés már grandiózus pusztítást okozna.

Szén-dioxid. A Vénusz bolygón szén-dioxid légkör van, a felszíni hőmérséklet 450-600 fok egyensúlyi állapotban, az üvegházhatás miatt... Ennyit arról, hogy a 'független', 'korrekt', 'becsületes' amerikai tudósok szerint a szén-dioxod nem okoz üvegházhatást...

Üdv

• ollie

MODERÁTOR

Valszeg módosítanod kéne a cikkedet Mackósajt hozzászólásai fényében.

• Mackósajt

senior tag

Az Antarktisz körül tényleg hatalmas jégtömegek vannak a tengerszint alatt is, mivel a tenger a partvidék jelentős részén kb. 200m-es mélységig befagyott körülötte, de még mindig jelentősen kisebbek, mint fölötte. Tehát, amit mondasz igaz, csak a mennyiségi arányok egyértleműen a tengerszint feletti jég javára állnak. Főleg akkor, ha az Antarktisz ki is emelkedik a jég olvadásával.
    Ez utóbbihoz egy idézet a Természet Világából :
    ''Az Antarktisz iszonyatos jégtömege ugyanúgy belepasszírozta a kontinens kérgét a mélybe, mint a pleisztocén idején Skandináviát az ottani jégtakaró. Becslések szerint a keleti rész 1000, a nyugati úgy 500 méterrel emelkedne meg, ha az összes jég elolvadna. E hatalmas jégnyomás másik érdekes következménye, hogy az itteni jégmentes selfek kissé a kontinens belseje felé lejtenek. Normális körülmények között a lejtés iránya a kontinentális lejtő, mely a selfeket elválasztja a mélyóceántól.''

Vagyis: lehet, hogy a kontinens fölötti jégmező alja is tengerszint alatt van most, de ha elolvad, ami fölötte van, már nem lesz így.

A két sarkvidék szerepe nem egyforma. Az Antarktiszon tízszer annyi jég van, mint az Arktiszon.

De: most még nem arról van szó, hogy az Antarktisz teljes felolvadásától tartanak. Ha ez megtörténne, Magyarország legalacsonyabb részei csak 20-25m méterrel maradnának tengerszint fölött... De 1m emelkedéshez korántsem kell ennyi. Egyes számítások szerint ennyi akár a hőtágulásból is összejöhet 50-100 év alatt.

[Szerkesztve]

• Mackósajt

senior tag

válasz Vamp #20 üzenetére

Kétszer is elolvastam a hozzászólásod, de nem értem. Milyen fagyott víz van a szárazföld és a sapka között? :F

Ha arra célzol, hogy a tengerben lévő jég most vizet szorít ki, és ez emeli a tengerszintet, akkor azt kell mondjam, ez az olvadáshoz képest elenyésző hatás. A jég oroszlánrésze ugyanis a szárazföld fölött van (a ''sapkában'', ahogy te nevezed), a tenger fölött sokkal kevesebb. Az Északi Jeges Tenger jégpáncélja sokkal vékonyabb, mint az Antarktisz vagy akár Grönland jégpáncélja. (Az északi sarkot elérték jégtörő hajóval, és tengeralattjáró is felszínre emelkedett ott. Ehhez képest az Antarktisz hatalmas jégtömegei néhol több kilométer vastagok, nagyrészt a _szárazföld_ fölött.)

+ a tengerszintet nem csak az olvadás, hanem a vízhőmérséklet emelkedése is növeli. A víz 4°C-on alegsűrűbb, e fölött tágul. Ez talán nem elsöprő hatás, de nem is elhanyagolható.

+ Azok szárazföldi területek, amelyeket most több kilométer jég borít, valószínűleg valamelyest megemelkednek, ha eltűnik róluk a jég, ezzel pedig valemelyest tovább emelhetik a tengerszintet. (Hiszen a most tenger alatt lévő parti sávjuk is feljebb jön.)

Történetesen, ha minden jég elolvadna, a szintemelkedés nagyobb lenne 1-2m-nél, de ez a veszély egyelőre nincs az orrunk előtt. Az 1m emelkedés azonban reális veszély nem olyan sok időn belül.

A folyamat már elkezdődött. [link]

szerk: 1m tengerszintemelkedés durva saccal 350 000 köbkilométer jeget igényel. Ha van 350 000 négyzetkilométer kiterjedésű, 1 km vastag szárazföldi jégemzőnk, ez a mennyiség már meg is van. A finomságokat persze elhanyagoltam, de nagyságrendi különbség nem származhat belőlük.

[Szerkesztve]

• Flashcash

Közösségépítő

válasz Vamp #16 üzenetére

Bizonyos mértékig ez érthető is hiszen minden embert de akár államot is a jelen az aktuális jólét megteremtése foglalkoztatja. Az hogy most mi elindítunk egy folyamatot aminek a mostaninál komolyabb hatásait majd 30-40 év múlva érzékelhetjük senkit nem érdekel. Valóban ez a probléma nem minket hanem a következő generációt érinti majd nagyobb mértékben.

Ráadásul a globális felmelegedés neve csalóka, nem mindenütt jelenthet ez felmelegedést vagy csak rossz irányban történő éghajlat változást sőt vannak országok akik még érdekeltek is benne.

Azt hogy magyarországot milyen módon érinti majd arra két forgatókönyv van, pont azért mert előre nem lehet tökéletesen modellezni hogy milyen változások lesznek. Itt lehet erről bővebben olvasni: [link]

• Flashcash

Közösségépítő

válasz Vamp #11 üzenetére

Világszerte játszották a mozikban, de magyarországra nem tudom eljutott-e.
    Még itt is lehet próbálkozni vele: [link]
    Ez pedig a magyar forgalmazó weblapja: [link]

[Szerkesztve]

• Flashcash

Közösségépítő

válasz Vamp #7 üzenetére

''A nagyobb gond az, hogy ha nő a CO2 menyisége a légkörben,''
    Ez már rég nem ha, hanem biztos csak rá kell nézni Kínára, ahol sok helyen most indulnak be igazán a szénkitermelések mert olcsó energia kell nekik, de ugyanígy az ottani emberek igényei autóvásárlások stb. drasztikusan fogják növelni a kibocsátást.

A vízszint emelkedéstől nekünk nem kell tartanunk de lesz és volt eddig is. Erről inkább a Hollandokat kellene megkérdezni. De ismét csak a fenti filmet tudom ajánlani amiben az eddig említett témák mind bennevannak.

[Szerkesztve]

• Drótszamár

őstag

válasz Vamp #7 üzenetére

Értem, csak ott az antarktisz, amin a jég nincs a vízben.

Egyébként szerintem nem a vízszint emelkedéstől kell befosni, hanem a szélsőségek növekedésétől. Sokkal nagyobb gáz lesz, ha jön egy szupercella, és ''megöntözi'' a búzát. Lepakol oda 2 havi csapadékmennyiséget, dió nagyság jéggel fűszerezve, vagy felkap egy falut, és 2 megyével odébb letesz :) . (ezek most is vannak, csak nőni fog a gyakoriságuk)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés