Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
A akkor mit lehet arra használni, hogy hány pixel egy monitor?
Mert úgy tűnik erre végül is nincs meghatározás. Habár köznyelvben szinte senkit sem érdekel, hogy milyen sűrűn vannak a pixelek és arra külön ott a pixel density mondjuk.
Igazad van ezek szerint, csak fura, hogy mindenki másra gondol, de meghatározás szerint nem is azt jelenti.
Főleg, hogy a pixel sűrűséget nem is szokták megadni sehol, de minden weboldalon, gyártói oldalakon is így használják, akkor lehet ideje lenne a meghatározást átírni. -
-
Tigerclaw
nagyúr
Azért ne felejtsd el, hogy bár négyszer annyi képpontot kapsz, ami elvileg nagyobb munkaterületet jelent, de ha emiatt minden túl kicsi lesz az éppen hogy akadályozni fog a munkában. Gondolj bele hogy hiába van egy 5 inches telefonnak is full HD vagy akár nagyobb felbontása, mégse tudnál rajta fotót vagy videót szerkeszteni, vagy alkatrészt, épületet tervezni, mert egyszerűen kicsi az a kijelző. Egy 4k-s monitor vagy TV nagy vizuális élvezetet tud nyújtani, ha például 4k-ban nézel rajta egy filmet, vagy a foci VB-t, és egyablakos módban még munkára is kíváló lenne, de ha mondjuk 4db full HD-s ablakot nyitnál rá, hogy egyszerre láthass több szoftvert is, akkor az nagy csalódást okozhat. Például egy 28 inches 4k-s monitorra ki kirakhatsz 4 full HD-s asztalt, de az ára az lesz, hogy kapsz 4db 14 inches monitort. Ha neked megfelel 4b 14 inches a full HD monitor, vagy ha csak egy darab nagy desktop kell neked akkor persze hajrá, mert tényleg egész olcsó
-
dkekesi
tag
-
dkekesi
tag
Az általad linlet Wikipedia cikk is az én álláspontomat erősíti:
Note that for broadcast television standards the use of the word resolution here is a misnomer, though common. The term "display resolution" is usually used to mean pixel dimensions, the number of pixels in each dimension (e.g. 1920 × 1080), which does not tell anything about the pixel density of the display on which the image is actually formed: broadcast television resolution properly refers to the pixel density, the number of pixels per unit distance or area, not total number of pixels. In digital measurement, the display resolution would be given in pixels per inch.
Azaz attól, hogy rosszul használja az emberek 99%-a, attól még nem lesz helyes. Persze engem nem zavar ez a szóhasználat, csak azért "repültem rá" a témára, mert az egyik fórumtársnak szabadkoznia kellett az amúgy helyesen deklarált nézete miatt, miszerint a szóban forgó monitor felbontása a kétszerese a Full HD-nek. -
maross
nagyúr
"Ha több munkaterület kell, miért nem a 21:9-es monitorok felé kacsingatsz ? (2560x1080)"
2560x1080 minden csak nem megoldas a fullhd utan. nem egy negyed monitor pluszra van szuksegem ugy hogy kozben elfoglal masfel monitornyi helyet
3440x1440 pedig ha jol sejtem mar boven uhd árban van, azon felul hogy fullra nem praktikus hogy ilyen szeles legyen. Jaó lesz az az uhd, en mikor eloszor lattam az árukat, mar elkonyveltem, hogy leghamarabb 2015 es nagyon fog fajni, most mar elorehoztam 2014 karacsonyra, es még olcsobb is mint gondoltam
-
Ribi
nagyúr
Hamár Wiki akkor mi erről beszélünk perpill, nem image resolution-ről.
-
Ribi
nagyúr
Tegyük hozzá hogy ez az Image resolution, de sokféle resolution van. Eleve a felbontás nyilván analóg irányból ered, ott pedig szeritnem nem dpi-t jelent, hanem ugye a 2 még egymástól megkülönböztethető pont közti távolságot. Image resolution meg inkább nyomattás felől ered. Viszont amikor monitor felbontásról beszélünk, az nem image resolution kategória. Szerintem nem sokan vannak akik ilyen esetben erre gondolnak, de úgy tűnik mégis. Azért mert wikipédián valaki egy kalap alá veszi a 2 dolgot még nem lesz ugyanaz. Szerintem pont a közhasználat miatt sem kellene összekeverni a kép felbontást és a monitor felbontást. Nagyon attól függ milyen környezetben használjuk. Szerintem.
-
dkekesi
tag
A felbontás általánosságban arról szól, hogy n-dimenziós kiterjedés mentén hány darab mintavétel történik. Ez SOHA nem egy szám, hanem egy ARÁNY: DPI (dots per inch), LPI (lines per inch). És a te példádnál maradva: de igen, a két monitornak ugyanakkora a felbontása, de más a pixelszáma! A probléma, hogy a felbontás szót itt helytelenül használják, csak így ragadt meg a köznyelvben.
Lásd Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Image_resolution
"...But when the pixel counts are referred to as resolution, the convention is to describe the pixel resolution with the set of two positive integer numbers, where the first number is the number of pixel columns (width) and the second is the number of pixel rows (height), for example as 7680 by 6876. Another popular convention is to cite resolution as the total number of pixels in the image, typically given as number of megapixels, which can be calculated by multiplying pixel columns by pixel rows and dividing by one million. Other conventions include describing pixels per length unit or pixels per area unit, such as pixels per inch or per square inch. None of these pixel resolutions are true resolutions, but they are widely referred to as such; they serve as upper bounds on image resolution..." -
Ribi
nagyúr
A felbontásnak nem DPI szerintem a mértékegysége. Az csak a képpontok sűrűségét jelzi, de nem a felbontást.
Ugyanis az csak egységnyi terület képsűrűségét jelzi. Pl. kameráknál is a felbontás az összes pixelszámmal jelzik, nem azzal, hogy x területen mennyi pont van. Mert ugye akkor egy 10 colos 640x480 és 20 colos 1280x960-as monitor felbontása is ugyanaz lenne, pedig ez nem igaz. DPIben ugyanaz, de felbontása különbözik. -
dkekesi
tag
Amennyiben a felbontás bevett "mértékegysége" a DPI - és amikor pár napja néztem még az volt -, akkor igazad van. A felbontás valóban a duplájára növekedett és nem négyszeresére. A pixelszám lett négyszeres, ami nem azonos a felbontással. Ha a felbontást DPI^2-ben (dot per square inch) mérnénk, akkor lenne igaz az állítás, hogy 4-szeresére nőtt a felbontás.
-
dezz
nagyúr
Abból a cikkből: "The average distance that people sit from their TV is currently around 9ft. Someone with 20/20 vision sitting that distance from a 4K TV would need a screen size of above 80inches to start to see an appreciable difference between Ultra HD and Full HD."
Ez máris egy nagy hülyeség. (Tudom, miért írják ezt és hogy hol tévednek. Sajnos jobban hisznek egy félreértelmezett grafikonnak, mint a saját szemüknek.)
-
Seikai
aktív tag
Személy szerint örülök, hogy egyre élesebb képeket kapunk mindenhol még, ha nagyítóval is esünk neki a panelnek! Viszont ahhoz, hogy játékos szemmel is jó legyen el kell telnie minimum 2-3 évnek mire olyan áron nyújtanak vga-k teljesítményt a 4k-s felbontáshoz mint teszik ezt most a fullhd alattl!
2 hónapja vacilláltam egy 2560x1440 és egy 1920x1080 144hz-es 27"-os asus monitor között. Nálam nem munka volt a lényeg, hanem fps-ek multiban. 30-40cm-ről tűéles a kép persze mehetnék közelebb is, de akkor már virítanak a pixelek. Most meglett mind2 ezért van egy kis viszonyítási alapom.
Most kicsit off: volt gamer lapim 17" fullhd-val overkill volt minden annyira aprónak tűnt rajta... (ok lehet skálázni mindennek a nagyságát) 1600*900-as panelt tetettem bele később és még úgy is minden tűéles maradt.
A tv-m 42" és fullhd 1 méterről éles képet ad már (Killzone shadow fall a tv arcába ülve igazi élmény)
A 4.8"-os telóm sima hd és szintén éles a képe.Most azt mondom még szorozzuk meg 2-vel a felbontást hogy a tv-t 50cm-ről a monitort 15 cm-ről a telefont meg kb 5 cm-ről is "élvezhessük"
Szerény véleményem viszont az, hogy az uhd-nak max 30-40" felett van értelme, több dolog miatt is: egyrészt a szövegek és az ikonok vagy ábrák méretét nem lehet a helytakarékosság miatt addig csökkenteni, hogy nagyító kelljen hozzá, másrészt egy bizonyos távolságból nem fogjuk megmondani ez most 2k vagy 4k...
Persze mindig lesznek mesterlövészek azzal a bizonyos szemmel és stb.A4k jó, de, hogy már egy lg telóba is lassan belerakják az már túlzás.
Ezzel is az lesz mint amikor az intel mondta 10Ghz... aztán jöttek a magok.
Tegyük fel pár év múlva lesz 30" alatt 8k vagy 16k ezt ki fogja tudni érzékelni? Vagy kapunk hozzá olyan szemgolyóprotézist is felárér ami észreveszi a különbséget?Mielőtt jönne a mert neked nincs meg nem láttad, hangsúlyoznám, hogy láttam kiállított darabot csak nekem már a 2560-as felbontás is tökéletes munkára vagy bármire 30"-ig.
experten írtak is erről a témáról egy kis tudományosabb kritikát akit érdekel
-
maross
nagyúr
-
-
törölt tag
Hiába "gamer monitor", az erőforrásigényük miatt én habozás nélkül 1080p-re állítanám a játékokat (egy ekkora kijelzőn teljesen jól néz ki a Full HD, és a kép is pixelhelyesen elfér), 2D módban pedig évezném (kihasználnám) a nagy felbontást.
Számomra ez a monitor is olyan, hogy dolgozni szuper lenne, de ha játszani akarok, akkor inkább maradnék a falon lógó TV mellett.
-
Tigerclaw
nagyúr
Valószínűleg igazad van. Vagy nagyobb panel kellene vagy nagyon közelről kellene nézni, ami egyrészt nem épp ideális egészségügyi szempontból, másrészt nem is ideális a TFT panel alacsony betekintési szögeihez. Aztán ne felejtsük el, hogy a 16:9-es képarány se biztos hogy frankó ha a nagy munkafelületre van szükség.
-
-
autox3c
tag
A cím alapján nagyon ígéretesnek tűnt...addig, amíg el nem jutottam a TN paneles részhez. A jelenlegi körülmények között alapból nem látom semmit értelmét egy 4K monitornak, egy 200k Ft-os TN panelesnek meg még kevésbé...
-
X Factor
addikt
28" 4k mellett nem lesz használhatatlanul pici minden, ha már nagy munkaterületről van szó?
-
maross
nagyúr
Nekem munkaterulet miatt kell egy, az ara mar szinte megfelel (kerdes mennyi lesz mire ideer, 150k az ami meg annyiar nem fajna, 250 mar biztos hogy nem jatszik /ez most attol fuggetlen hogy ez mennyibe kerul/). Persze orulnek ha jatekok is elrocognenek rajta, már amit elbir egy 770oc..kerdes hogy egyaltalan ra tudnam e kotni.
-
MASSlag
tag
CAD-re, olyan munkára ahol nem számít a szín csak a munkaterület, már simán jó ára van.
Viewporthoz elég egy középkategóriás firepro vagy quadro is. Ha ilyen áron lesz kishazánkban is, akkor lehet beszerzek egyet. -
Findzs
addikt
defranco már rávilágított a tévedésemre, esetleg maradhatnánk a topic témájánál, vagy jön még pár okoskodó fórumos?
-
Joshi
titán
Szerintem a monitor paramétereit tekintve még az ára is elviselhető.
Mivel ez kimondottan játékos monitor így a TN+film panel nem meglepő viszont azt nem tudom hogy milyen proci+vga páros képes ilyen felbontáson hozni a ~100fps-t. Az oké hogy többkártyás rendszer az alap de azt is tudjuk hogy sok játéknál akadnak problémák a multigpu terén.
Nekem 1440p azaz 2k van de már az is határeset a mai single csúcskártyákkal.
-
Findzs
addikt
tévedtem volna?
lehet, ez az uhd téma új nekem, én józan paraszti ésszel gondoltam azt, hogy duplája a számok alapjánmert 1920 duplája a 3840
és a 1080 duplája a 2160ha viszont a képpontokat nézem akkor tényleg 4x -es a különbség
na akkor elnézést a félretájékoztatásért, jól bekavart
-
Findzs
addikt
válasz
Tigerclaw #15 üzenetére
" full HD felbontáshoz sincs jó gamer konfigja, nemhogy a ahhoz képest 4x felbontású UHD-hez"
a cikkben szereplő monitor 3840x2160 felbontású tehát duplája az 1920x1080 -nak nem 4x -ese
"persze nem TFT panellel"
TN panelt akartál írni szerintem
egyébként egyetértek a hsz -eddel
-
kriszpontaz
veterán
Jöjjenek csak a 4K monitorok és tolják szépen le az árát a WQHD 27"-os monitoroknak, akkor legalább tudok értelmes áron venni egyet.
-
Tigerclaw
nagyúr
Jobban esik a 4k-s TV-k, monitorok ára mint ahogy korábban gondoltam, ami jó hír is lehetne, de egyrészt se TV műsor, de BD film nincs 4k-s, a játékosokat tekintve meg a többségnek még a full HD felbontáshoz sincs jó gamer konfigja, nemhogy a ahhoz képest 4x felbontású UHD-hez. Ha jól tudom a két friss next konzolnak is nagy falat ez a felbontás. Talán épp ezért kénytelenek a gyártók gyorsabban árat csökkenteni, mint szokásuk.
Ami 4k tartalom lehet a demofilmek és a home video mellett az a néhány stream videokölcsönző, de könnyen lehet hogy ők is csak felskálázott HD filmeket adnak majd alacsony bitrátával.
Ami talán az átlagembernek is hasznos lesz ebből az az, hogy várhatóan továbbesnek a Full HD-s TV-k árai.
Monitor esetén persze a video és fotószerkesztésben jól jöhet a 4k felbontás, de persze nem TFT panellel.
-
hoffman_
nagyúr
...Szerencsére az iiyamánál nem követték el azt a hibát...
-
Jack@l
veterán
Jó lesz az majd 80e-ért is, ilyen panellel én szégyellem magam az iyama helyett... (régen még ért valamit ez a név)
-
maross
nagyúr
200k es mindenki visit..par honapja még 800k volt ugyanez..
-
Speed®
titán
Alakul az árazás, de sikítok a TN paneltól 20" felett sajnos. 40"ban kérném szépen S-PVAval hasonló áron, aztán jöhet az asztalra a 27"/1200p helyére
-
törölt tag
Mi a különbség a PiP és PoP közt?
Net szerint egyformák, de ez valami más... -
Findzs
addikt
nem rossz csak az árával van bajom
meg egy olyan gép is kéne hozzá amivel ki tudnám használni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook
- Hobby rádiós topik
- Megújult a PROHARDVER!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ASUS routerek
- Milyen videókártyát?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kompakt vízhűtés
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- További aktív témák...
- LG UltraWide 29WQ60A-B LED IPS Monitor! sRGB 99% / 5ms / 100Hz / FreeSync
- LG Ultragear 27GN60R-B (Garanciás)
- Gamerek, tartalomgyártók FIGYELEM! DELL Alienware LCD monitor
- Samsung ViewFinity S6 34" (S34C650TAU) UltraWide ívelt monitor garanciával, dobozzal
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged