Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• MarQs

senior tag

válasz Karma #39 üzenetére

Így van! :) A FreeRunner igaz hogy ritka fecske és nem is túl profitábilis megoldás a mai trendekhez mérten, de legalább gyakorlati is szinten alá támaszt néhány gondolatot. :U
    Egy-két értelmezésemet elméleti síkon futtattam... ami azért ad alapot egy kis spekulálásra.
    Szerintem tudnánk még folytatni egy pár napig...:U

Ui.: a Wild Ducks-ra sajnos még jó ideig várhatunk.

• MarQs

senior tag

válasz Karma #37 üzenetére

Eléggé elrugaszkodtunk az eredeti kérdéskörtől, meg nagyon le is szűkült a téma a "Nokia vs. Symbian" felállásra!
    Eredetileg arra akartam rávilágítani, hogy a nyílt forráskódnak köszönhetően á-tól z-ig, flashelésig sok minden egyszerűbb és nem utolsó sorban gyorsabb lesz a múlthoz képest. Jó néhány pozitív változás várható, ami esetleg visszacsábíthat egy-két elpártolt szakit.
    De rátérve: ha úgymond "leemelnék" egy Nokiáról a rajta lévő OS-t és megpróbálnám áthelyezni egy teljesen más készülékre, az ebben a formában nem működne - ez evidens.
    Úgy nem lehet bármilyen telefonra rátenni a Symbian-t, ha az összes csomagot, az egészet ahogy van leemeljük, ill. önmagában lefordítjuk, mert ezek a Nokia-specifikus drivereket, csomagokat tartalmaznák olyan hardverekhez, amiket a Nokia gyártat, készíttet magának és ezek sehol nem érhetők el csak úgy, de a kernel és a GUI ettől függetlenül tökéletesen megvan magában.
    Innen nézve pedig érthető/látható az is, hogy a gyártók miért nyúlnak hozzá az OS-hez, de(!) az a buhera attól még nem lesz egy determináló domestic OS, egy ISA.

Amúgy ha már elrugaszkodtunk: nem látom okát, hogy mért ne tudna bárki hozzá értő profi kiadni egy Symbian alapú rendszert - nem kellenek a Nokia specifikus dolgai hozzá! Pont mint a Linux-nál: nem kell az Ubuntuhoz megvenned egy direkt Ubuntura tervezett gépet, amit az Ubuntu, mint vállalat ad el, készít, csomagol, stb... hanem hazamész, és úgymond bármely mezei PC-re felteheted.
    Symbian-nál az egyetlen limit az átfedő többszintű ROM, mert speciális ROM chip kell bele, de azt ugye viszont meg be lehet szerezni bárhonnan - ez nem Nokia specifikus.
    Életképes az önmagában: ott van a DoCoMo új S^2-es telefonja. Nem tűnik Symbian-nak, mert csak a kernel ugyanaz - a teljes GUI-t, meg mindent a japók írtak hozzá - ellenben mégis...

Szerintem lesz arra példa a (közeli) jövőben, amikor elérhetőek lesznek majd teljesen független mobilok is, mivel a Symbian és a flashelő alkalmazások nyíltak, így bárki megépítheti magának az OS-t - és végül is ha a gyártó a nyílt eszközöket használja, a flashelés még egyszerűbb lehet.
    A Symbian nyíltságával egyszerűbb lesz ezeknek az eszközöknek a működése, mert nem kell a ROM-ROFS képeket újraépíteni, azt a PDK megoldja. A programnak csak ki kell cserélni a meglévő FPSX fileban lévő képet az újra, átszámolni a HASH értékeket, beleírni, majd flashelni a kapott képet... de fölösleges is bonyolítanom tovább.
    Nem akartam ennyire belemenni és sanszos is, hogy a végén nem jutunk dűlőre :) - bár egyáltalán nem muszáj - de azért köszi ha végig olvastad, ill. bocsi ha kicsit kusza voltam! Nem tudtam több/elég időt szánni a kifejtésre...

Üdv!

• MarQs

senior tag

válasz Karma #33 üzenetére

Távol álljon tőlem! :)
    Én nem ellent akarok mondani neked, csak konkrét ill. korrekt alapokra akarom helyezni a dolgokat/vitát, mivel sokan forgatjuk ezeket az oldalakat - anomáliák elkerülendő!

NokiaTSY? Jaja... valami dereng: ETel szerver Vs. TSY modulok. :)
    De nem igazán értem, hogyan akarod összefüggésbe hozni ezt azzal, hogy hogyan házasodik a hardver és az OS, ill. azzal, hogy az előbbi tekintetében mit enged a nyílt forráskód és milyen mélységekig lehet hozzáférni a rendszerhez - legyen szó akár egy bug-ról, vagy akár csak egy új „fícsőr” fejlesztésről.
    A Symbiannak már a kezdetektől fogva megvan a saját, rugalmas kommunikációs architektúrája számos komponensével, ami alapot nyújt a licenccel rendelkező gyártóknak, hogy erre ill. ehhez építsék rá/hozzá a tervezett szolgáltatásokat, de ez attól még nem determinálja az nyílt OS lehetőségeit. Ez gyakorlatilag, leegyszerűsítve csak a modell konfigurálásáról szól...

• MarQs

senior tag

válasz Karma #21 üzenetére

Én ezt kicsit másképp... illetve nagyon másképp tudom/látom! :)
    A Symbian működtetéséhez nincs szükség semmilyen ISA-ra - arra más egyebek mellett csak az S30 és S40 platformoknál volt szükség. Ez volt a Nokia saját op.rendszere: az NOS - nagyon régi téma.

A Symbiannak saját kernel csomagja van - ez a Symbian Kernelhwsrv Package - mely tartalmazza magát a kernelt, a fájl ill. kliens szervereket, a meghajtó keretet, drivereket, az alap és felhasználói könyvtárakat... ergo mindent ami ahhoz szükséges, hogy magán a hardveren futhasson ez a rendszer.

És itt van a nagy különbség az Android vagy az iOS tekintetében: a Symbian nem egy külső, Linux vagy más alapú rendszeren lévő emulátoron fut, hanem egy az egyben a hardveren. A Symbian OS gyakorlatilag egy célzottan ARM-re írt közvetlen, natív OS, mely a fentebb említett kernel csomag segítségével - kicsit sarkítva - rengeteg hardveren elfut.

Így nem ördögtől való a vízió - sőt - hogy valaki neki áll "saját rendszert forgatni, hogy pusztítsa a bugokat" ill. az sem, hogy a Nokia - ahogy idő közben kiderült - a saját alapelemeivel már egy stabilabb fejlesztéssel rendelkezik.
    Minden adott ezekhez!

• MarQs

senior tag

válasz Misály #19 üzenetére

Valami itt neked nagyon nem jött át - vagy egyszerűen rossz helyre címezted! :N
    Hol van itt a fika? Kifejtenéd?

• MarQs

senior tag

Az új modell nem lesz makulátlan - ilyen ugye tudjuk hogy nincs sajnos, főleg Lappföldön :) - de ahogy én látom/gondolom, nem lesz a korábbiakhoz hasonlóan fatális a kezdés. Azért azokat a "háborús időket" nem csak a hű vásárlók, hanem a Nokia is vastagon megérezte - máig azt próbálja felköhögni...

De kicsit tovább lépve: az is bizakodásra adhat okot, hogy nyílt forráskódú lesz a hármas Symbi (is), így nem csak a szoft.fejlesztők, hanem remélhetőleg a gyártók, ill. a Nokia is sokkal gyorsabban, egymástól függetlenül haladhatnak saját munkájukban, a finomhangolásban - ellentétben a korábbi mamut méretű felállással.
    A nyílt forráskód előnyeivel gyakorlatilag eddig alig-alig számoltunk, pedig nem elhanyagolható...

• MarQs

senior tag

válasz Padlás #9 üzenetére

Ennyit persze, simán el lehet várni - sőt!
    De azért az csak áttételesen igaz, hogy "...a nokia kijelentette, hogy ők az N8-at béta állapotban adják ki."
    A Nokia és a Symbian Foundation nem egy és ugyan az! Pölö, egy ezen az oldalon olvasható mai cikkben is van egy apró szösszenet, ami ezt igazolja.

Cím: Videón a MeeGo 1.1 internettábla változata
    Lényeg: utolsó mondat utolsó fele.

"Az év végén piacra kerülő ARM processzor köré épített finn internettáblák kezelőfelülete várhatóan nagymértékben eltér majd az Intellel közösen fejlesztett alapkoncepciótól, hiszen például a Nokia N8 sem a Symbian Foundation által készített alapelemeket használja."

Van ill. lesz különbség az eredeti és a Nokia által kiadott op.rendszerben és ez akár azt is jelentheti, hogy mondjuk a Nokia már megoldotta a stabilitás kérdését.

• MarQs

senior tag

Szerintem ami eddig látható volt az N8 UI felületéből az elegendő és biztatónak mondható.
    Ennek fényében ez a cikk csak jó hír, hisz így még lesz új a nap alatt, ami kül- és belcsínyben egyaránt pozitív fejlődést hoz majd!

"...a hangsúly a tesztelésre és a már elkészített alkalmazások felületének és stabilitásának fokozására került."

Ha nem fog tömérdek fagyást produkálni a készülék - amire szerintem fektethettek némi hangsúlyt az N97 után - akkor nem lesz para!
    Érdemes megvárni az első teszteket és utána temetni a próbálkozást - bár abszolút megértem a negatív hangulatot is a témában...

Új hozzászólás Aktív témák