- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Google Pixel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
truebaba8
tag
Ugy olvasom, juniusig (szerintem inkabb julius lesz az) nem lesz AM4-es lap.
Magyarorszagra meg ki tudja mikorra jon be, lehet karacsonyra. -
truebaba8
tag
ez csak a jeghegy csucsa volt, a hazban kimertem akkor mindent, es lefeleztem konkretan a villanyszamlat per ho.
Sajnos mostanaban mar nem figyelek ra, es megint szepen elkezdett hizni a villanyszamla, 13-14e ft per ho
Nade az orszag is jobban teljesit, ennyit el lehet viselni :-)
-
truebaba8
tag
Szia, en nem irtam, h csak a processzort csereltem le!
ezt azert maskeppen szamoltam, sulinetes radeon 9800 pro - alaplapi radeonra cserelve , valami 120w-os proci, mar nem emlekszem mi volt, sok kartya beledobalva, sok vinyo, nem green tap, szerintem kijott 100W orankent a csokkentes.
0-24h megy a gep, az 2.4Kwh az kb 72ft per nap,ez evente 26 000 ft.
Az nem volt keves amikor bejott 7-9 eve a valsag.
-
VirsLee
őstag
válasz
truebaba8 #144 üzenetére
Lecserélni egy processzort a fogyasztása miatt felesleges pénzkidobás. Ha megnézed, hogy mennyit fogyasztanak, akkor láthatod, hogy átlagos felhasználás mellett 20-30W különbséget érhetsz el.
i7-6700k 30W/32W/60W
i7-5775c 34W/38W/98W
i3-4330 29W/34W/56W
A10-7870k 32W/41W/110W
A8-7650k 31W/42W/86WAz első érték az idle, második HD film, harmadik pedig GRID játék. Mindegyik IGP-vel.
Idle: max. 5W, HD film: 9W, GRID 54W különbség.
Az utóbbinál figyelembe kell venni, hogy 54W-ban nem fér el annyit teljesítmény amivel játszható lenne a játék, így nem érdemes szerintem figyelembe venni.Szerintem nem tudsz így gazdaságilag racionális fogyasztáscsökkenést elérni. 30W óránként? 120W naponta, 3,6kW egy hónapban. Az úgy 150-170 forint egy hónapban. Ha azt nem tudod kigazdálkodni, akkor a cserét sem
Csak akkor tudsz érdemleges csökkenést elérni, ha a felhasználói szokásaidat is megváltoztatod. Pl. leteszel a játékról, kivágod a durva videókártyát a gépből, és nem tolsz napi 3 óra játékot 400W-os fogyasztás mellett. Akkor biztos, hogy érezhető. Egy komoly konfiggal rendelkező HC gamer esetében akár 3-4e is lehet havonta a villanyszámlában a difi, ha leáll a játékkal
-
truebaba8
tag
volt olyan idoszak a valsag kezdeten, hogy sok kollega pont lecserelte a villanyszamla miatt..
en is akkor valtottam hatekonyabb 350w-os tapra, es kidobaltam meg a audigyt is a lapbol, mivel volt integralt :-)
sott meg a mosogep zarlatos zajszuro kondijat is kiforraszottam, mert kihuzni elfelejtettem sokszor a konnektorbol..Hal istennek a fidesz jobban teljesit :-) es mar nem kell sporolni annyit
-
-
VirsLee
őstag
válasz
truebaba8 #138 üzenetére
A lényeg, hogy amikor piacra dobják, akkor legyen egy kicsit kiforrottabb, mint ahogy a skylake piacra került. Érdemes olvasni néha azt a fórumot is. Nagyon nem szeretném, hogy ha veszek egy AM4 alaplapot akkor cserélgetni kelljen procit, memóriát esetleg a lapot is, mire kijön egy olyan kombináció, ami működik együtt. Megjelenéskor vettem kaverit és semmi gond nem volt vele, ezt szeretném most is
Persze még az is kellene, hogy amit elsőre kiadnak AM4-be APU, annak a teljesítménye haladja meg a 7870k-t. Nem tudom, hogy erre mekkora az esély, ha 65W-on belül maradnak.
-
truebaba8
tag
válasz
Plasticbomb #131 üzenetére
Amugy meg, kerdem en, ha 2016 vegeig nem lesz ZEN, marpedig nem lesz,
akkor ugyan minek jelentetik meg elobb a lapot?mit raknak bele? Ha nem lesz proci, amit tamogasson?
-
Plasticbomb
addikt
válasz
truebaba8 #130 üzenetére
"Viszont azt tobb helyen olvastam, hogy jo sokaig szeretnek futtatni az am4-et"
Pont ez a lényegi része. Pont ez az egyik ok, amiért nem fog belemenni egy régebbi proci sem. A helyében te sem akarnád, hogy mindenki megvegye az új alaplapot, és ahelyett, hogy újat vennének a régi procikkal használják, amikből te már nem látsz olyan formában pénzt, de attól még szenvedj egy sort vele, hogy minden klappoljon a régiekkel, és az újakkal is... Én egyedül annyit szeretnék, ha a hűtőfelfogatás nem változna, ahogy már jóideje nem változott.
-
truebaba8
tag
válasz
Plasticbomb #128 üzenetére
Pedig mintha valahol olvastam rola, de most nem talalom, nameg talalgatas az egesz csak.
De en sem tartom valoszinuleg.
Viszont azt tobb helyen olvastam, hogy jo sokaig szeretnek futtatni az am4-et
-
válasz
truebaba8 #127 üzenetére
Nem annyira hülyeség, amit mondtál (AM3 proci AM4 lapba), mert hát a Bristol Ridge támogat DDR3-at és DDR4-et is. Viszont az a helyzet, hogy az AM4 platform csakis DDR4-et fog támogatni, a BR csak akkor kaphat DDR3-at, ha SoC-ként FP4 tokozással teszik az alaplapra és ott DDR3-as kiépítést valósítanak meg.
Ettől függetlenül gyanítom, hogy fizikailag eléggé el fog térni a foglalat az AM3(+)-tól, mint ahogy az FM2(+) is eltér. Hiszen látjuk, hogy egy APU-nak nem kell 940 lábas foglalat. Na meg aztán ha PGA formátumról áttérnek véletlenül az Intel által régóta preferált LGA formátumra, akkor tényleg nincs miről beszélni.
Persze elméletben lehetne AM3(+) kompatibilis socketet csinálni, és az alaplapon kiépíteni 2db DDR3 és 2db DDR4 foglalatot, hogy az alaplap megvétele után bele lehessen tenni a meglévő AM3-AM3+ procikat, hogy majd a Zen érkezésekor lehessen upgradelni, de ezt 100% nem fogja megcsinálni az AMD, mert miért is akarná a 2016-os, vadi új platformján támogatni a 2009-től megjelent processzorokat? Valószínűleg sok újítást fel kéne áldozni a régi architektúrák miatt, és erre most tényleg nincs szüksége az AMD-nek.
-
truebaba8
tag
Detto.. a 8 eves alaplapombam meg szepen elketyeg a phenom x4 910e amig kijon az AM4,
valtok akkor ddr4 16gb-ra , atrakom bele a phenomot, amig ki nem jon a ZEN es 8 evig nem kell uj vas megint.Most vettem meg 4GB ddr2-t olcsoert, hogy fussanak az idei jatekok maximum/Ultra beallitasokkal 60fps(!) felett, en most tudok varni :-)
Meg a 350w-os tapomat sem kell lecserelnem!
-
törölt tag
válasz
Kolbi_30 #124 üzenetére
Az alaplapi vezérlők nagyrésze 5 V-ról vagy 3,3 V-ról megy. Ahogy a VDIMM is 5 V-ból van előállítva. Szóval a lap önmagában vagy 20-25W-ot gyűjt be erről a két feszültségről. A meghajtók vezérlőelektronikája megintcsak 5V-ról megy. SSD-k esetén meg nem mondom, de lehet az egész meghajtó. A PCI-E kártyák vezérléséhez is kell 3,3 V, ahogy a SATA staggered spinuphoz is kell a 3,3 V.
-
törölt tag
válasz
Kolbi_30 #117 üzenetére
Nem, a tápegységekre a kimeneteiken maximálisan leadható teljesítményt írják rá. Tehát a 400W-ot le tudja adni. Ha 80% a hatásfoka maximumra hajtva, akkor ilyenkor 500 W-ot vesz fel a hálózatból.
Egyébként ha 450 W a felvett, és a hatásfok 80%, akkor valóban 360 W-ot ad le a táp. De arra meg képes egy valamirevaló 400W-os is.
-
Kolbi_30
őstag
amit te itt kiszamoltal az ne lehet hatasfok..(lehet de akkor 100% folotti..) a 450W tap 80% hatasfokkal az 360W a 450W az az az ertek amit max terhelesen kivesz a konnektorbol..es ennek a 80% adodik ki a felhasznalonak..senki nem tanult itt fizikat? Vagy muszaki targyakat egyetemen kozepiskolaban? aki meg wikipediazik az megerdemli..oda én is beirhatok bármi buzisagot..
-
törölt tag
Hatásfokra nincs előírás, elvégre azt abból fűtöd el, mai már a lakásban van. PFC-t kötelező elméletileg építeni beléjük, hogy a hálózati veszteségek csökkenjenek.
AxBattler: H az alaplapot tisztességesen megtervezték, azaz kellően széles és vastag vezetősávokat biztosítottak neki, akkor nem kellene, hogy probléma legyen belőle.
-
nyunyu
félisten
A 8350-esem, a 290-essel, és az egyéb sallangokkal egyetemben, egy-két játék alatt belenyalt a 450Wattt-ba ( konnektoros mérőműszer )
Nem hiszem, hogy nálam labdába rúghatott volna akár melyik dzsunka XY táp is , főleg hosszútávon.
Ehhez barmelyik tisztessegesen megepitett 400W-os tap eleg lenne tizenparezerert.
(400W terheles / 80% hatasfok = 450W a konnektorbol)Egyaltalan forgalomba hozhato meg olyas ocska tap, ami nem tud 80% hatasfokot teljes terhelesnel?
Mintha par eve be akartak volna tiltani az ennel gyengebb kovuleteket. -
jedis
senior tag
válasz
Raysen623 #107 üzenetére
Egy alap netezős PC-nél még nem nagyon veszed észre, hogy az alkatrészek kiválasztásánál a költséghatékonyság volt az első szempont, de ha már egy kicsit is komolyabb gép kerül a képbe, ott már az alsó kategória teljesen felejtős. Hányszor belefutottam már életem folyamán ilyen "spórolós játékos gépekbe ".
Nem kis agybajt okoztak a gazdáiknak, és nekem sem, mivel én szereltem őket állandóan.
A 8350-esem, a 290-essel, és az egyéb sallangokkal egyetemben, egy-két játék alatt belenyalt a 450Wattt-ba ( konnektoros mérőműszer )
Nem hiszem, hogy nálam labdába rúghatott volna akár melyik dzsunka XY táp is , főleg hosszútávon.
-
Raysen623
addikt
"Azt ne mondd hogy időtálló, mivel már most kiderült, hogy a nagyon okos régi GCN túl sokat nem fog érni az uj DX12 gamek alatt
"
Ezt mondjátok ti legalábbis, mert én ilyet nem olvastam ezidáig. VR-hez bármelyik jelenlegi átlagos VGA kevés lesz, de DX12-höz nem. Egyébként meg ez akkor fog kiderülni, ha végre lesz olyan játék ami az új API-t fogja használni.
-
Raysen623
addikt
válasz
Raysen623 #105 üzenetére
Ez a szerkesztési időkorlát kikészít... A lényeg és én ezt látom: mindegy melyik procit veszi az ember 500-600 Wattos tápokat ajánlanak mellé az eladók. Meg lehet csinálni kisebbel is ez tény, de akkor nagyon kell tudni mit pakolsz mi mellé. Nekem is 400 Wattos Enermax tápom volt kb 8 éve. Mostanra elkezdett haldokolni, ezért vettem újat és nagyobbat. Nem használom ki jelenleg ez biztos, de lehet pár év múlva már ki fogom.
Az ilyen jellegű alkatrészekkel szeretek hosszú távra tervezni.
(#106) jedis : egyet értünk. 80+-os tápot vettem most is
-
jedis
senior tag
válasz
Raysen623 #105 üzenetére
Szerintem ő eleve ezekre a nevenincs650-esekre gondolt, no azokból egy közepes konfighoz is tényleg elkel a 650-es. Főleg hogy láttam belőle olyat, amin 1db 8-as tápcsati volt .
Másik véglet a 650-eseknél, nagyjából az én Thermaltake Toughpower Gold 650-esem lehet , mivel azon 4db 8-as tápcsati van.
-
Sinesol
veterán
válasz
Plasticbomb #103 üzenetére
Mert hol is volt szükség azokra a bizonyos hiányzó alkatrészekre?
Előfordult valamelyik játék alatt, hogy lényegesen erősebb volt a hasonló kategóriás termék?Forditsuk meg a dolgot: Mi szükség van bepakolni felesleges dolgokat, amikor semmi szükség rájuk? Azt ne mondd hogy időtálló, mivel már most kiderült, hogy a nagyon okos régi GCN túl sokat nem fog érni az uj DX12 gamek alatt
Szóval lehet itt mantrázni a betanult szólamokat egyik vagy másik oldal mellett, de kutyát se érdekli mi van az adott vga-ban, egyedül az számít, hogyan teljesit a játékok alatt.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
attila9988 #96 üzenetére
"Ha megnézed a vga piacot, ott egyébként még siralmasabban állnak ezen a téren."
Úgy baromi könnyű spórolni az energiával, ha a cuccban eredetileg lévő részek felét kidobod....
-
Kroni1
veterán
válasz
attila9988 #83 üzenetére
Nem mondtam hogy vegyél új hűtőt, akkor vegyél ha akarsz.. Csak leírtam, hogy én sosem használok gyári hűtőt, terhelés alatt azoknak a 6centis 2500rpm felett pörgő ventiknek elviselhetetlen a hangjuk számomra, legyen szó intelről vagy amd-ről. Én szeretem a halk 800-1300rpm-es 12-14cm-es ventiket, a házamban csak ilyenek vannak, és ezzel sokan mások is így vannak. Mellesleg a CPU hűtőmet még 2006-ban vettem Oliverdától, azóta hűségesen kísér, tökéletesen kompatibilis minden AMD konfigommal, intelnél csak 775-re ment fel merthogy olyanom is volt, a többivel már sajnos nem lenne jó.
Olyat sem mondtam, hogy jobb az AMD, és hogy mindenkinek az való. Leirtam, hogy az intel nagyon jó, az emberek nagy százalékának pont igy a tuti, hogy nem kell hozzányúlni. (a nem K-shoz ugye nagyon nem is lehet..) Valóban egyszerűbb kényelmesebb. FX annak a gamernek vagy kevesebb pénzből épitkező való aki tuningolna, (magyarán rászán annyi időt, hogy boisban a szorzót feljebb viszi kicsit, ezzel nyerve 4-500MHz-et) esetleg megvan a bivaly hűtője is. Merthogy FX-et bűn nem tuningolni, mindegyikben rengeteg potenciál van még, amit nem aknázott ki a gyártó, de utólag szinte "kötelező" megtenni.
Csak annyit mondtam, hogy nem kell annyira lesajnálni az FX-eket és tulajaikat mint ahogy azt néhányan megteszik, mert pl. több szálat kihasználó alkalmazásokban/játékokban nemhogy az i5 de akár a jóval drágább i7 szintjét is el lehet érni egy 35k-s 8magos FX procival.
Igaz valóban többet fogyaszt, az én FX-em 4.5GHz-en HD7850-essel üresjáratban 60W-ot vesz ki a falból, játékok alatt 220-230W-ot eszik. A 450W-os tápom még csak felhangosodni sem szokott alatta. Persze nem tagadom, jobban örülnék egy 140W körüli fogyasztásnak, de csak a tudat miatt, merthogy ennél a lámpák is többet fogyasztanak a lakában, valódi jelentőssége csak a melegedés szempontjából van, energiafelhasználásra nem igazán van kihatással.
Raysen623: Ezt a 650W tápot én sem értem, olvasd el az utolsó bekezdésemet! Inkább egy minőségi, halk 450W táp, (ami 550W alatt sem sz@rja össze magát) mint egy olcsóbb kategóriás amire rá van írva hogy 650W és a valóságban kevesebbet tud, és azt is kevésbé stabilan..
-
attila9988
őstag
válasz
Raysen623 #84 üzenetére
Képzeld el én megvettem az FX 4170-et, bepattintottam és azóta megy. Soha nem tuningoltam, hűtőt viszont cseréltem, mert nekem zajmentes kellett.
Én meg nem vettem hűtőt, mert csendes kellett, és a gyári is az volt...
És másnak sem szoktam javasolni hogy vegyen hűtőt, csak akkor, ha vagy tuningol, vagy amd -t vett, az erősebb fajtából.
Na most akkor mi van? 10fps-el több van neked valahol?
Nekem? Nekem sehol sincs 10fps, mert nem játszom... de akik i5 -öt vettek játékra, azoknak több van. És nem 10fps -el. Az a baj, hogy nem olvastad el, miről volt szó fentebb. Az i5 -ökről, és az azok ellenfeleként kezelendő fx 83xx -es cpu -król. Ezek mellett az volt az érv, hogy olcsóbbak, és ha tuningolod, akkor lehet olyan, mint az i5, mert az architekturális hátrányt lehet pótolni jóval magasabb frekivel, valamint természetesen nagyobb fogyasztás mellett, amihez meg már biztosan kell egy drága, utángyártott hűtő.
Az i3, és azok ellenfelei esetében ezek a dolgok már máshogy működnek, azt én is írtam, hogy alsó, alsó-közép kategóriában jó az amd, legalábbis van megfelelő terméke, a megfelelő helyre. A 4170 -esedre is igaz ez. Bár... én ahelyett már inkább apu -t vennék, de ez részletkérdés. Az fx sorozatból még a 6xx -esnek is látom értelmét azon az áron, ahogy adják.
Nekem az amd -vel az i5 teljesítménye környékén van bajom, illetve afölött, ahova már nincs is terméke.
Fogyasztás meg nem érdekel, mert alapjáraton elhanyagolható a különbség, terhelve meg nincs olyan nagy mint azt hiszitek.
Az fx 4 -eseknél nincs. De az nem is i5 szint, így inkább az i3 szintjével kell összevetni.
Manapság meg 650 watos tápnál kisebbet venni asztali gépbe nem igazán ajánlott processzorrtól függetlenül.
Ez hülyeség. Kis 450 -esekkel elmennek az átlagos gépek. De ha megnézed, hogy egy 750ti mennyit eszik, akkor még azt is elmondhatjuk, hogy az asó közepes játékos masinák is.
Kb 80 watt a két CPU közti különbség terhelve (4170 vs 2500k), amivel éves szinten spórolsz max 6000 Ft-ot.
Az hatalmas különbség. És nem azért, mert a villanyszámla annyival magasabb lenne. Az eszközök fogyasztásának éppen a hűtés miatt van igazán nagy jelentősége, valamint mert erősebb táp, hőt jobban tűrő alkatrészek kellenek mellé. Csak ezek után jön a villanyszámla, ami akkor kezd számítani, ha nagyon sokat használod a gépet.
A fogyasztás, számít. Minden alkatrész esetében. Tudják ezt az amd -nél is, és fejlesztenek is ilyen irányban. Régen a p4 korában még marketing -et is építettek erre. Ha megnézed a vga piacot, ott egyébként még siralmasabban állnak ezen a téren.Mindenki vegye azt, amit akar vagy szüksége van rá. De csak azért bizonygatni az egyik felsőbbrendűségét mert meg akarod védeni a beruházásodat, felesleges.
Igazad van. Egyetértek. Szóval ne próbáld bebizonyítani, hogy a fogyasztás nem tényező, és azt sem, hogy a gyári hűtő mindenképpen rossz dolog volna, csak mert az egyik gyártónál az esetek többségében jelenleg tényleg az.
-
jedis
senior tag
válasz
#65675776 #87 üzenetére
Hopsz ! Úgy látom kicsit elbeszéltünk egymás mellett ! Nekem 990FX Extreme4-esem volt, a képen is az van fentebb, és eddig is arról beszéltem.
-
Remus389
veterán
Az kiderült hogy az AM4 foglalatra jók-e a régi AM2-es, AM3-as hűtők?
Tehát a furattávolság megegyezik?
Mert az öregfiút [link] rápattintanám a Zen-re, még mindig tetszik
(Jobban mint ez a csoda amit kifejlesztettek)
-
törölt tag
A 970 Extreme 4 ugyanolyan gyenge tápellátással rendelkezik, mint az említett egyetlen Fatal1ty 970-et (illetve annak újabb változatát) leszámítva az összes 970-es Asrock lap. Szóval soha sem volt a legjobb.
-
jedis
senior tag
válasz
#65675776 #82 üzenetére
Amit leírtál,azzal az utolsó betűig egyet értek, hisz ha én ezzel a témával kapcsolatban írtam volna, szinte ugyan ezeket írtam volna le. Az Extreme4-es a megjelenésekor az egyik, ha nem a legjobb deszka volt a (valós)AM3+ -os vonalon. Csak meg kell nézni mennyi olyan extra volt rajta ( és adtak pusszba hozzá ), ami más hasonszőrű lapokon(már)nem . Pl. IDE csati is, ami nekem azért volt fontos, mert volt két olyan LG DVD olvasóm, amit az egyik "műszerészfélisten" haverom úgy belőtt ( igaz max. 5X-en olvastak ), hogy még a sajtostallért, meg a flex korongot is beolvasták volna, ha beléjük rakom
. Ami szinte mesébe illő, hogy akkor vettem "őnagyságát" újonnan 28EFt-ért, mikor mindenütt máshol (még) 43EFt volt
. Még a boltot is felhívtam, hogy nem é elírás, de megnyugtattak hogy nem.
Emlékszem, még egy 8GB-s pendrive-ot is rendeltem pluszba, hogy meglegyen a 30EFt, mert az felett ingyenes volt a posta.
Majd 4 évig használtam, és 25-ért adtam el úgy, hogy majdnem verekedtek érte az aprón
Mondjuk az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az "utolsó csavarig" minden megvolt hozzá.
Kroni1
Sajnos a mostani FX árakra én is azt mondanám, hogy már nem nagyon éri meg ( főleg a drágább FX8.... asok ), de mint fentebb az alaplapot, a 8350-es procit is nagyon jó áron vettem én is, igaz használtan de csak 3 hónapos volt. 35-ért anno, mikor újonnan 43 volt. Bő egy évig használtam, és 37-ért adtam el.Szóval ha azt nézem, az alaplapon "buktam" 3-at, de az procin "nyertem" 2-őt, így egy ezresért használtam az alaplapot 3.5 a procit meg 1 évig.
.
.
.
.
.
UI.: Most jut eszembe, hogy gyári hűtővel vettem a 8350-est, de eladni már az nélkül adtam, mert azt beépítettem egy gépbe, amibe ha jól emlékszem 2-be számoltam, szóval 1 ezres nyerőbe vagyok végül is . -
Raysen623
addikt
válasz
attila9988 #83 üzenetére
Képzeld el én megvettem az FX 4170-et, bepattintottam és azóta megy. Soha nem tuningoltam, hűtőt viszont cseréltem, mert nekem zajmentes kellett. Na most akkor mi van? 10fps-el több van neked valahol? Ez nálam a 'nemérdekel' kategória. Tökéletesen teszi a dolgát. Fogyasztás meg nem érdekel, mert alapjáraton elhanyagolható a különbség, terhelve meg nincs olyan nagy mint azt hiszitek. Manapság meg 650 watos tápnál kisebbet venni asztali gépbe nem igazán ajánlott processzorrtól függetlenül.
Kb 80 watt a két CPU közti különbség terhelve (4170 vs 2500k), amivel éves szinten spórolsz max 6000 Ft-ot. Árban viszont ennél jóval drágább volt az Intel. Egészségedre.
Mindenki vegye azt, amit akar vagy szüksége van rá. De csak azért bizonygatni az egyik felsőbbrendűségét mert meg akarod védeni a beruházásodat, felesleges. Vitát lezártam. -
attila9988
őstag
a gyári intel hűtőt is érdemes cserélni, mert 1-1.5 év után az is hangos lesz.
És akkor előre vegyek hűtőt egy olyan esemény miatt ami talán, majd, esetleg bekövetkezik valamikor?
Én csak akkor költök, ha kell. (és az emberek többsége is.. elhiheted. Annyi p4 van még, hogy el sem tudod képzelni... ) Feleslegesen nem... mellesleg. A sok éves q6600 -ashoz kapott gyári hűtő a mai napig csendes, és jó... Lehet hogy nekem külön hűtőt gyártott az intel...
A tény, az tény. Az fx -eket tuningolva, utángyártott hűtővel használva, több árammal el lehet vinni arra a szintre, ahol egy i5 van. DE... i5 -el nem kell csinálni semmit. Megveszed, bepattintod, elindítod... megy. Nem kell tuningolni, nem kell külön hűtőt venni. (ha másfél év múlva mégis kéne, akkor majd veszel. Ha meg mégis, 1500 ft -ért kapok másik olyat. ) és nem fogyaszt sokat, nem melegszik.... működik.
Lehet magyarázni, hogy de ha ez, de ha az, akkor jó az fx.... de így nem jó. Akkor jó, ha bepakolom, elindítom, és megy. Ez a dolga. Ha tuning is lehetséges, az nem baj, de ne legyen már alapkövetelmény. Gyári beállítások mellett jónak kell lennie, a tuning meg lehet extra.
Ami az amd -től jelenleg megéri, az az alsó közepes apu -k... azoknak van értelme, csak ez így kevés.
-
törölt tag
Az Asrock-kal alapvetően az a probléma, hogy gakorlatilag minden AM3 lapjára rányomta az AM3+ plecsnit, és beírta a kompatibilitási listába a legerősebb 8xxx szériás procikat is. Még a 2+1 fázissal megáldott lapoknál is megjátszotta ezt (ez mondjuk az Asus-nak is sikerült). A legtöbben az olcsó 970-es lapjaikat veszik, azok közül viszont egy sem alkalmas érdemben FX-ek hajtására. Egy darab Fatl1ty 970-es lapjuk van, ami tényleg való FX alá, de az meg drágább, mint a nála jobb Giga lap.
990-es lapok más tészta, ott vannak érdemleges lapjaik. De azokból töredéknyi mennyiséget adnak el, mint a 970-esekből.
A bármely gyártók által AM3+ ready-nek csúfolt 760G/780G-s valamikről meg már ne is beszéljünk. Azoknak nincs keresnivalójuk FX-es gépekben. Pláne, hogy nagyrészük még a 125W-os Phenom II-k alá is gyenge.
-
Kroni1
veterán
"Tegnap linkeltem, hogy játék alatt a FX 8350 az i3 szintjét hozza, tuningal éri el az i5 4460 szintjét."
- Akkor nem olvastad a cikket amit linkeltem ugye?
"Viszont ahhoz jobb lap kell, illetve hűtő. Máris drágább az AMD-s konfig, mint az Intel-é (az i5 és az FX egy árban van)."
- Én az ASUS AM3+ lapomat 20-ért vettem, simán megy 4.5GHz-en benne az FX, persze intel alá vehetsz 13-ért Asrock-ot, de őszintén szólva ennyiért alaplapot én nem igazán vennék. Ugyanakkor leírtam, hogy ne a 8350-hez hasonlítsd az 55k-s i5-öt, a 8350-est felesleges megvenni, az most valóban túl drága 50k körül (43k volt tavaly) és 4.2-4.5GHz-et ugyanúgy ki lehet hozni egy 35-38k-ért kapható 95W-os 8320E-ből..
"Mivel az i5 esetében nem K-s prociról beszélünk, pont tökéletes neki az a gyári hűtő."
- A "hűtő nem kell" téma vicc, a 8320E egy közepes CM TX4-es hűtővel is simán elmegy 4.3GHz-en. Nézz be a Milyen CPU hűtőt vegyek topicba is, ott leírják, hogy a gyári intel hűtőt is érdemes cserélni, mert 1-1.5 év után az is hangos lesz. Én az AMD és az intel gépeimhez is mindig vettem komolyabb hűtőt.
Lehet csavarni akárhogy, aztán mindenki eldönti, hogy neki mi kell. De kicsit úgy érzem, hogy te magadat akarod folyamatosan nyugtatgatni itt, hogy jó döntés volt az intel. Hozzáteszem nincs ezzel semmi gond, tényleg jó. Keveset fogyaszt telhelés alatt is, jó az egyszálas teljesítménye is, de azért hidd el szépen el lehet karistolni egy 35ezer forintos 8 magos 8320E-vel is..
-
Kolbi_30
őstag
FX ala Asrock lapot nem tennek..mert egy kalap szar a tapellatasa tobbnyire mindnek..20k ert lehet venni tuningra alkalmas lapot..
Az en procim 4.5 ghz megy nem melegedett meg 60-62 fok fole hyper t4 huti. sehol nem erzem kevesnek. Amikor vettem 29k volt boltban, alaplap 22.huto 7. ha ezt osszerakod 58 ezer..na most egy normalis I5 proci lap nelkul ennyibe kerul..es meg csak nem as K-s hogy huzhasd.(teljesitmenyben nem lesz szamottevo kulonbseg) -
oAcido
aktív tag
Épp ez az, jó ha tuningal befogják az i5 procikat.
A 3 éves Intel pedig pechedre pont a Haswell széria. Tegnap linkeltem, hogy játék alatt a FX 8350 az i3 szintjét hozza, tuningal éri el az i5 4460 szintjét.
Viszont ahhoz jobb lap kell, illetve hűtő. Máris drágább az AMD-s konfig, mint az Intel-é (az i5 és az FX egy árban van).Mivel az i5 esetében nem K-s prociról beszélünk, pont tökéletes neki az a gyári hűtő.
Ez már nem neked
Benéztem ide, összefoglalót lenyitva kerestem egy AMD-s és egy Intel-es lapot.Kisebb tuningra az olcsóbb Asrock 23k, a drágább Asus 28k.
Intel-nél ez az Asrock 19k, de akár H81-es alaplap is jó alá. Ott az Asrock 13k, az Asus 15k.
És akkor a hűtő hozzá is 6-7k, pl. CM Hyper.
Tehát azonos teljesítmény mellett drágább az FX és még többet is fogyaszt (na meg igp sincs benne, ha elhalálozna a VGA).
-
-
attila9988
őstag
válasz
Raysen623 #73 üzenetére
Mintha komoly gépépítő nem venne ugyanúgy külön hűtőt a zintel procihoz ugye?
Én pl nem veszek, mert nem tuningolok. Nekem az a lényeg, hogy egy számítógép képes legyen akár 24/7 -ben tökéletesen működni, akár teljes terhelés mellett is. Szóval elsődleges a megbízhatóság. A tuning pedig minden esetben kockára teszi a megbízhatóságot, és csak gondos, hosszadalmas teszt mellett megállapítani, hogy adott tuning beállítások mellett teljesen megbízható marad -e a gép. Egy játékosnak ez persze nem számít, mert ha egy hónapban egyszer kifagy neki egy játék, az pont nem érdekli. De gyors cpu nem csak játékosoknak kell, valamint az is igaz, hgoy a játékosok sem mind tuningolnak.
Szóval ez nem érv egy processzor vásárlásakor szerintem.
A cpu egy termék, amihez adnak a hűtésére alkalmas eszközt. Miért ne lenne ez érv? Épp ez az, hogy az intel -hez olyat adnak, ami gyári beállítások mellett alkalmas a hűtésre, és hangja sem nagyon van... Az amd -nek is jó hűtőt kell adnia, és kész... most úgy látom, dolgoznak is rajta.
Fogyasztás és melegedés jöhet szóba, de ha valóban az almát az almával hasonlítjuk össze és nem a körtével, akkor már ez sem érv.
Itt nem alma van körtével, hanem két alma.... csak az egyik standon 3 éves almát árulnak, és nincs nekik újabb, ezért azt kell összehasonlítani az ideivel.... Azt kell összehasonlítani, ami van. Bemegyek egy boltba, és adott teljesítményű cpu kell, akkor az amd -től az fx -et fogják javasolni, mert az amd ezt adja. Akkor mégis mit kellene összehasonlítanom az i5 -el, ha nem az amd jelenlegi kínálatát?
minek a többmagos proci ha az alkalmazások döntő része nincs erre optimalizálva?! Ennyi idő után én már szégyelném magamat fejlesztőként...
Ez nem úgy megy, hogy akkor te holnaptól az egyszálú algoritmusodat átírod többszálúra.... Ki kell találnod hogy miként lehet a feladatot felbontani, és abszolút nem biztos, hogy fel is tudod. Végtelen számú szálra meg pláne nem tudod, csak a feladatok egy igen kis részét.
-
sb
veterán
válasz
Raysen623 #73 üzenetére
Külön hűtő kell, ha igényes az ember és halk gépet akar. Csak mondjuk i5-re elég volt a 3k-s hűtő minimumra tekerve. Phenomon meg 160W-tal a 10k-s hűtő hoz halk teljesítményt. És így is lassabb.
És persze ha procinál leszarja az ember akkor vga-nál miért ne? 120W vagy 200W...
Ha így van akkor meg már ott tartasz, hogy a táppal is vergődni kell mert egy átlagos vegyes terhelés alatt nem 150W lesz hanem 300.Ezeket pl. én végigjártam, sakkoztam hova milyen hűtő, hogy kéne tápot halkítani (pedig alapból is az volt), stb... 100-200W sávba belőtt gépen meg évek óta nem kellett semmit piszkálni, csak lecsavarni mindent minimumra.
De ez elég unalmas ok-okozati lánc.Már mindenki végiggondolhatná egyszer...
-
Raysen623
addikt
válasz
attila9988 #65 üzenetére
Mintha komoly gépépítő nem venne ugyanúgy külön hűtőt a zintel procihoz ugye?
Szerintem az üzleti szférán kívül mindenki külön hűtőt használ a gépéhez ha van esze. Szóval ez nem érv egy processzor vásárlásakor szerintem.
Fogyasztás és melegedés jöhet szóba, de ha valóban az almát az almával hasonlítjuk össze és nem a körtével, akkor már ez sem érv.
Ami valós érv lehet az az egyszálas teljesítmény, de könyörgöm: minek a többmagos proci ha az alkalmazások döntő része nincs erre optimalizálva?! Ennyi idő után én már szégyelném magamat fejlesztőként... -
attila9988
őstag
Ha a Zen azonos kategóriájú darabja befogják az Intel azonos kategóriájú darabjait, akkor az AMD nem fogja féláron adni a prociját, hanem ugyanúgy meg fogja kérni az árát, mint ahogy az Intel teszi.
Ez így van. Nyilván az amd cpu -k jelenleg azért olcsók, mert annyit is érnek, amennyiért adják őket, illetve egy keveset engedniük is kell ehhez képest, hogy életben maradjanak. (az intel meg emelgetheti, mert csak tőlük kapsz)
Viszont... abban az esetben, ha lesz nekik megfelelő képességű termékük (zen) az versenyt jelenthet, ami pedig összességében biztos hogy alacsonyabb árakat is jelent majd azokban a kategóriákban, ahol jelenleg az amd nem tud felmutatni semmilyen terméket. Ha megnézed, látható hogy a legkisebb i5 -ösig viszonylag normálisak az árak is. Azonban i5 felett, ahova az amd nem ér el, hatalmas az árugrás. Én azt várnám a zen -től, hogy az i7 -ek, és a legnagyobb zen cpu -k zuhanjanak szépen be oda, ahol a helyük lenne, 60e ft alá... vagy még lejjebb. Ha a zen jó lesz, az mindenkinek jó lesz.... Ha nem, akkor az amd -nek valószínűleg úgyis annyi.... aztán az i3 is 100e ft lesz.... -
attila9988
őstag
Az FX sajnos melegszik, nem értek vele egyet..az enyém 60 fokot is ritkán éri el..
Viszont az egyik érv az fx mellett, hogy ha tuningolod, 4ghz felett már lesz olyan, mint az i5 3.3, 3.7 ghz -en... ha viszont azt teszed, akkor megugrik a fogyasztás, és a hőtermelés is.
A másik dolog pedig az, hogy a gyári hűtővel szemben, alapórajel mellett is sok a panasz a hangjára, valamint hogy felpörög egy weboldal megnyitása esetén is, a visító hangja pedig bosszantja az embereket.VAlamint sokan elfelejtik hogy az FX procik meg 32 nm-en gyártódnak az új intelek meg 14 meg 22...ha a 3 éve megjelent intelekhez hasonlítja, akkor pedig pariban vannak..tudod almát almával..
Amit mondasz, az akkor lenne lényeges tényező, ha a már nem kapható termékeket hasonlítanánk össze egy új termékvonallal. Azonban, ezek az fx -ek az amd jelenlegi kínálatát tükrözik. Ha fx -et akarsz, ilyet kapsz. Innentől kezdve pedig teljesen mindegy hogy mikor gyártották azokat, vagy hogy milyen technológiával, ezeket kell összehasonlítani az intel jelenlegi kínálatával, mert ez a választási lehetőség. Az ember pedig nem úgy vesz cpu -t, hogy az egyik gyártónak máshogy értékeli a termékét, mint a másiknak, hanem úgy, hogy megnézi mit lehet kapni, és abból kiválasztja azt, amelyik tudja amire neki szüksége van. Tehát nem hasonlíthatjuk a 3 éve kapható intel cpu -khoz az fx -eket, mert ezek a jelenlegi termékvonal éllovasai, így a skylake -ekhez kell hasonlítani őket. Az egészben pedig az a szomorú, hogy az amd tényleg ezekkel a sokéves termékeivel akar versenyezni, mert nincs neki más.
-
válasz
attila9988 #65 üzenetére
Ha a Zen azonos kategóriájú darabja befogják az Intel azonos kategóriájú darabjait, akkor az AMD nem fogja féláron adni a prociját, hanem ugyanúgy meg fogja kérni az árát, mint ahogy az Intel teszi. Biztos lesz valamiféle árharc, de nem lesz olcsó és gyors procink akkor sem. Ez tiszta sor, erről szól a biznisz.
-
Kolbi_30
őstag
válasz
attila9988 #65 üzenetére
Az FX sajnos melegszik, nem értek vele egyet..az enyém 60 fokot is ritkán éri el..(gyári hűtője tuningra nem, alkalmas de ha nem húzod akkor elég) tuningra az intel hűtője sem alkalmas..VAlamint sokan elfelejtik hogy az FX procik meg 32 nm-en gyártódnak az új intelek meg 14 meg 22...ha a 3 éve megjelent intelekhez hasonlítja, akkor pedig pariban vannak..tudod almát almával..
-
-
attila9988
őstag
Az 1 kutya már, olcsóbb?
Igazából nem, mert az fx sajnos nagyon melegszik, és a gyári hűtője vacak, szóval venni kell rá... (nem, a 4460 -ra nem kell... ) ráadásul többet is fogyaszt, és nem is gyorsabb, így nem igazán jó vétel. Tulajdonképpen nem spórolsz vele.
Az lenne jó, ha a zen képes lenne befogni az i7 -eket. Akkor végre megint normális árakon lehetne jó cpu -kat venni.
-
válasz
rottenbull #57 üzenetére
Nekem sem tetszik minden itt, a fórumokon, de 15 éve itt vagyok, és ez számomra pont annyira szakmai, amennyire kell. Különben sem itt kapják a diplomát az informatikusok, bár itt többet tanulhatnak, mint a felsőoktatásban.
Egyébként meg nem kötelező látogatni a PH fórumát, ha nem tetszik.
-
leviske
veterán
Egyáltalán nem lett volna sértő, ha legalább azt leközlik, hogy az eddigi AMx/FMx hűtések jók lesznek-e. A Wraith alapján gondolom, hogy igen, de jó lenne erről hivatalos megerősítés.
-
törölt tag
Csak gratulalni tudok az amd-nek ahhoz, hogy am1-re 4 db szaros procit voltak kepesek kihozni.
Es akkor az intel meg az nv a szemet megavallalat.. -
válasz
rottenbull #53 üzenetére
Neked mi bajod?
-
rottenbull
őstag
A szakmai forum elnevezesbe erosen bele lehetne kotni.
Az, hogy vannak jelen olyanok, akiknek a szakmajuknak van IT kotodese, meg nem teszi ezt szakmai forumma. Es nehany topikon kivul nem is az. -
hupisom1
tag
Én a 750k nál , kilőttem a c6módot +a cool amd quiet -et biosban , azután jobb lett ( wot ) ban
-
sb
veterán
Én ezt kettébontanám:
1. a. Én is Phenom II-ről váltottam, de 3.6-ra volt húzva. Értelmes fogyasztású itt már nincs, tekintve, hogy alapból 125W TDP. Húzva nálam 160W volt, de átlagban nézzünk 160-180-at. I5 meg 95W. Itt a 10k-s hűtőt nem lehet megúszni csak i5-tel. Itt rögtön majdnem feleződik az árkülönbség.
b. A 2500k azért jóval erősebb. Ha olyan játékkal próbáltad ahol nem jön ki akkor nyilván tök mindegy, de pl. egy régi GTA IV-ben min fps-ben is eléggé durván ráver. Meg min fps-ben általában sok helyen.
2. De ha régi játékra kel és gyakorlatilag nincs rá szükség akkor a teljes 1. pont részletkérdés. HA elég a proci felesleges váltani. Bármiről bármire. Ebben egyetértünk. -
nyunyu
félisten
Formailag új dolognak számít azonban, hogy az AMD új Socket AM3+ és FM2+ foglalattal felszerelt alaplapok érkezését jelentette be. Ezek elsődlegesen az USB 3.1-et hozzák, amely elérhető lesz Type-A és Type-C aljzattal is, illetve a termékeken lesz M.2 foglalat is. Technikailag ez nem számít újdonságnak, mivel az alaplapgyártók korábban is gondoltak az új csatolókra, ráadásul szinte mindenki az ASMedia ASM1142-es vezérlővel egészítette ki az AMD vezérlőhídját.
Meg egy bor a doglott oroszlanrol?
Ha valakinek AM3+ cucca van *, es mindenaron USB 3.1-et akar, akkor egyszerubb bepattintani egy PCI-E kartyat a gepbe, mint alaplapot cserelni.
*: Khm, 3 eve csereltem AM3-rol 3+-ra RAM bovites (+DDR2-rol DDR3-ra valtas) miatt, de maradt ugyanaz a most mar 6 eves Phenom II X4 proci.
Akkor ugy terveztem, hogy valamikor befigyel majd egy Vishera utani proci, de azota az Amd torolte a roadmapbol az AM3+-t, aztan nem lesz ujabb proci az alaplapomba...
Visherara valtasnak most meg mar nem latom ertelmet, annyira nincs egy ligaban az Intelekkel. -
Kroni1
veterán
Én boltban újonnan pont 20-ért vettem anno az ASUS M5A97 8 fázisos AM3+ lapomat amiben vigan elszalad az FX 4.5GHz-en. Persze őrült tuninghoz lehet AM3+-os Sabertooth lapot is venni 50-60-ért, de egy Sabertooth intel oldalon 80-100k körül mozog..
Hűtőből persze nem árt egy jobb, de ez intelre is igaz szerintem. Még szerencse, hogy AMD-nél nem változott a rögzítés ősidők óta, ugyanazt a BigTyp-ot használtam anno S939-en, aztán S775-ön, és AM2-n is ami AM3+-ra is.
A 8320 vagy a 8320E jobb ár-érték arányú, mint a 8350-es és aki tuningol annak mindegy, kb. ugyanaddig huzhatóak. A 8350-es szerintem sem olyan jó vétel, főleg 50-55k körül, mert most januárban valóban felvitték az árát. Az akkor volt jó mikor 43-44k volt a bolti ára! Ellenben 95W-os 8320E-t (boltban, újat) 35-ért vettem karácsony előtt unokaöcsémnek, az simán megy komolyabb hűtő nélkül 4GHz-en, a 8350-hez képest alacsonyabb feszen!
-
Raysen623
addikt
FX 4170 és HD 6950-el pont az általad megadott játékokkal játszom én is:
- WOT 50-60 fp között erős High beállításokkal
- WoW új motor, sokkal jobban is fut (szintén 50-60 fps)
- War Thunder-nél voltak a későbbi patch-el lassulások így lejjebb vettem a grafikát ultra-ról. Az fps olyan 40 volt átlagban,
- Armored Warfare-nél is magas beállításoknál hozza az 50-60 fps-t,
- BF4 fut a legjobban szintén erős high beállításoknál.Szépen lassan persze cserélni fogom mindkét hw-t. Először a procit egy 8320-ra, majd a VGA-t valószínűleg R9 380-ra, de ha sikerül akkor erősebbre.
-
Petykemano
veterán
Nekem semmi.
A kolléga, akinek válaszoltam, kifogásolta meg, hogy szerinte azért még messze vannak az AMD procik az intelektől.Példaként hozott két tesztet, ahol low-ban tényleg elmaradnak az AMD procik. És hozott egy példát, hogy a 50e+alaplap i5 olcsóbb és jobb, mint az 50e+alaplap 8350 húzva.
Én annyit mondtam, hogy durva, hogy a 6-8 magosok már beérik azért az i5-öt. Illetve Ebből a tesztbőlaz derül ki, hogy a 25e Ft-os athlon 860k lehagyja a 38eFt-os i3 6100-at és a 45eFt-os i3-4360-t ultra beállításon.
És hozzátettem, hogy ez alapján a teszt alapján épp most kezd fantázia lenni abban,hogy ilyen athlonból épüljön L3 és IGP nélküli, de 6-8 magos változat XV alapon
Azt viszont én nem tudom megítélni, hogy csalt-e valaki a tesztjével.
-
Kolbi_30
őstag
válasz
Petykemano #39 üzenetére
Semmi részrehajlás nincs a tesztben. Nekem a beta alatt a 280X highon minden ment 90-100 fps között egy fx6300 tarsasagaban..FHD felbontason..Ez az elso normalis jatek ami rendesen meg lett irva tobb szalra..igy a csucs mega intel meg a szar amd kb ugyan oda kerult teljesitmenyben..
-
válasz
Petykemano #39 üzenetére
Mi a baj azzal a teszttel? Mi nem tetszik benne?
-
macman507
aktív tag
Valaki szóljon az ASUS-nak is, hogy olcsóbb lett a kártya, nem drágább, pont 12-én emelkedett meg elég durván náluk.
-
D.Orion
veterán
Köszönöm a tanácsokat. Viszonylag egyszerű és régi játékokkal játszom én is már csak.
World of Tanks(álá WoT), World of Warships, WarThunder, Armored Warfare, BF4(szerintem ez a legmegterhelőbb).Az egyszálas támogatástól van nekem is ki a hajam, de akkor ráveszem magam a tuningra. Hűtőm már a kezdetek óta van hozzá egy AC Freezer 13Pro tárgyában. Én egy percig se hallgattam a gyári ventilátor üvöltését.
-
Én tavaly váltottam 955BE-ről 2500K-ra, mert nem bírtam magammal. Volt, ahol láttam a plusz proci erőt (Borderlands 2 Baddass crater arena), de utólag azt mondom, nem éri meg a +20k árkülönbözet (955 15k, 2500K 35k), főleg úgy, hogy régi játékokat vettem elő, amikkel még nem játszottam (pl. Mass Effect). Én a helyedben 3.5-4.0GHz közötti épelméjű fogyasztásos órajelet keresnék, amihez nem kell 10k-s hűtő, és megvárnám az AM4-et.
FPS hajhászáson kívül semmi nem indokolja (számomra) a gyorsabb procit.
-
MongolZ
addikt
Akkor végre megérjük azt a kort, hogy az AMD procikhoz adott ventik átmérője eléri az alattuk lévő hűtőbordák szélesséhét?
Eszméletlen, hogy egy 6 cm-es p*csköszörűt tesz egy méretes hűtőbordára, aztán foroghat 5000-5400-zal... Az intelé sem sokkal halkabb, de azért van különbség.
(#32) hupisom1: Beállítás kérdése. Totál low beállításon talán egy Brazoson is elmegy. Nekem i5-4440 és FX-8320 mellett (alapbeállításon mindkettő) 7950BE mellett nem tudta tartani a fix 60-at mindenből a legjobb beállításon (kivéve motion blur és flora, azok kikapcsolva). AMD procik nem szeretik a water qualitit és a post processt maxon, ezt eggyel vissza kell venni, fogalmam sincs, hogy miért.
-
hupisom1
tag
válasz
Plasticbomb #16 üzenetére
hd7870 wot 35-40 fps , g3258 60fps fix
21 k volt .
-
MongolZ
addikt
Mint Phenom II X4 965 és i5-4440 után FX 8320 tulaj, azt javaslom, hogy inkább várd meg az AM4-et. Amiket én használok, ott a 8320 totál pariban van az i5-tel (konvertálásnál pl. sokkal jobb, de WoT-nál kicsit gyengébb az 1 szál miatt). Szvsz várj, nem olyan hatalmas ugrás az FX, vagy várj az AM4-ig,vagy próbálj meg olcsón venni egy Haswell, vagy Skylake i5-öt (esetleg K-sat). Nem sokkal drágább.
(#30) D.Orion: Ha elégedett vagy, ne cserélj, várj. Van annak a pénznek jobb helye is
-
oAcido
aktív tag
válasz
Plasticbomb #16 üzenetére
Khm... Akarod mondani alap órajelen baromi közel teljesítenek az i3-hoz? És brutális tuning mellett örül, ha egy alap órajeles i5-hoz van közel? (SW Battlefront tesztek)
http://www.gamersnexus.net/game-bench/2199-star-wars-battlefront-cpu-benchmark-bottlenecks
http://www.overclock.net/t/1580891/various-star-wars-battlefront-pc-gpu-cpu-benchmarks-full-game-fourth-update
Tessék csak nézelődni.
Még egy i5 55k (1150-es foglalat), egy 20k-s lapban is vígan elvan a gyári hűtővel (ugye nem K-s, így nincs tuning se).
Az FX 8350 szintén 55k, kell alá egy combosabb lap a tuning végett (kétlem, hogy 20k-ért kapsz), nem mellesleg egy jobb hűtő se árt hozzá.
Tényleg jó áron hozza az i5 teljesítményét...
-
Petykemano
veterán
De hát foglalkoznak az AM3+ platformmal, most adnak ki rá frissített képességeket, és ráadásul egy csomó minden költséget ezzel kapcsolatban ők állnak.
Van kereslet, de mégsincs, foglalkoznak vele, de mégse?
Egyébként tényleg elég durva, hogy talán ez az első játék/teszt, ahol a 4-6 magos AMD procik beérik a i3 és i5 ellenfeleiket. Külön kiemelhető lenne a az Athlon X4 860K, ami lehagyja az i3 6100-at. Persze ez csak egy teszt. Ez alapján én pont azt látom, hogy most kezd fantázia lenni ebben. Képzelj el egy IGP nélküli 8 magos Athlont (45eFt)
-
Zanik
addikt
Én tavaly előtt váltottam AMD-ről Intel-re, és bár nem bántam meg, a szívem mégis valamennyire visszahúz az AMD felé (Pentium 3 után eltöltöttem pár generációt a zöld?/piros? oldalon). Szóval ha jön az AM4 és végre mutatnak valami "többet" az új AMD-s CPU-k és APU-k, akkor lehet hogy újra oldalt váltok. Majd meglátom.
-
Kroni1
veterán
válasz
Petykemano #15 üzenetére
Azért mert a ZEN-re koncentrálnak. Nem sok értelme volna foglalkozniuk már az AM3+ platformmal.
Persze, értem én hogy ők is az alacsony fogyasztású, mobil szegmens felé tolódnak, és az asztali PC piac már kevésbé fontos nekik, ezzel nincs is semmi baj, de még mindig elfogadhatónak tartom a Vishera teljesítményét, főleg az árához képest. Hogy a játékok nem tudják kihasználni a 6-8 mag erejét?! Lehet, de csak jól kell(ene) optimalizálni a játékokat, és nem lenne semmi gond:
Az adott tesztben nézd meg hogy szerepel pl. az FX-8350-es 4GHz-en. Hozzáteszem a FX-eket nem "illik" alapórajelen használni, az én 8320-asom (amit 40k-ért vettem) lazán megy 4.5GHz-en.
D.Orion: Ha tudsz várni jövőév eleéig akkor én nem biztos hogy most váltanék, de az még elég messze van, amikor majd itthon is vehetsz majd AM4-be való FX procit, csúszás is lehet a kiadás idejében, szóval neked kell dönteni, hogy mennyire kevés vagy sem a jelen konfigod.
-
-
D.Orion
veterán
Most akarok(?) váltani X4 955-ről -> FX-6300 v. FX-8300 -ra, de ehhez kell vennem egy AM3+ alaplapot is...
El kell, hogy merengjek azon, hogy váltsak-e v. megvárjam az AM4-et...
Kinézett AM3+ alaplap 30K + proci 40K-50K.
Ehhez képest az AM4-hez már csak a DDR3->DDR4 váltás plusz költsége jönne hozzá. Bár itt meg költségről nem is beszélhetünk, mert akkor 16GB DDR3-mat váltanék 8GB DDR4-re.Gondolkozhatok és számolhatok...
-
egyedülülő
őstag
A nano igen jó ár/érték arányú kártyává léphet elő ezzel az új árazással. Úgyis mindenki arra panaszkodott, hogy pöppet drága.
-
Medocsabi
addikt
Én gondolkodtam már egy apu-s gépen,de sajnos ez még harmatgyenge nekem.Azért az sztem vér ciki hogy az ezer éves intel q9400-as cpu-m processzorerőben teljesen fej-fej mellett van a legújabb(!!!!) AMD zsenialitással.és emellett ott a RÉGI 7770-em...
-
törölt tag
A hűtő: ezt jó alaposan átgondolták. Még nem volt késő.
Nano: várjuk szeretettel kis hazánkban is is az árcsökkenést
-
ddaydome
senior tag
válasz
AxBattler #14 üzenetére
Nem kell senkinek sem magyarázkodni, csak szerintem egy szint után nem éri meg a felár. Persze ettől még lesz olyan, aki megvásárolja. A 9 wattos TDP-s különbség az már valami
A hőmérséklet meg nyilván az értékhatáron belül van.Miért kéne 10k-s hűtő hozzá? Eléri a gyártó által megadott maximális hőmérsékleti értékhatárt a CPU? Tényleg olyan hűtőt adnak hozzá alapból, hogy üzemképtelen?
-
Plasticbomb
addikt
És arról mostanság már nem vagyok meggyőződve, hogy csak az AMD tehet. Hogyne, az FXek nem csúcs XEONok, de egész jó áron olyan terméket kapsz, ami alap órajelen pl baromi közel teljesít az I7ekhez (SW Battlefront tesztek), és akkor még nem beszéltünk arról, hogy brutálisan lehet őket tuningolni. Mindet.
Most vettem 7870K-t, Crossblade Ranger alaplappal 16 GB 2400MHz RAMmal, és úgy voltam vele, hogy most az a fontos, hogy legyen végre egy gépem, aztán majd később lesz belőle gamer gép, de a pofám leszakad, hogy AW 40 FPS medim fullhd, 40 FPS WOT Full HD medium, 120 FPS LoL FULL HD Very High beállításokkal szaladgál. Nem vártam, úgy voltam vele, hogy majd ha más nem jól lebutított grafikával eljátszogatok, ehhez épes élmény.
Szóval most úgy gondolom, hogy az AMD meglátása elképzelése működhet. Olyanoknak, mint én, akik csak játszani akarnak, de nem fps buzi, APU, a maradéknak meg ott a dGPU, lehet venni igen jó darabokat. AMD oldalon.
Közben megint letöltött egy játékot, megyek is kipróbálni.
-
Petykemano
veterán
Nos, bevallom, én wishful thinker vagyok. Fiery "ábrándított ki" abból, amit Te most állítasz.
Tehát ha van kereslet, akkor miért nem dob össze az AMD egy 6-8 magos L3 nélküli XV magos FX-et. Nevezze Athlonnak, (csak ne legyen benne a 2 lakapcsolt IGP)
De elfogadható számomra, hogy megmaradt készletek vannak, ha úgy van, ha van némi kereslet, de nem annyi, hogy új terméket megérje építeni rá, akkor annak a kis keresletnek a fenntartására elég lehet, csak ez így nincs kimondva a beszámolókban.
-
"Persze, ha az a fontos hogy minden letöltött játékod fusson FULL HD-ben minden extrával akkor vehetsz i7-st meg csúcs VGA-t meg 16 GB ramot és el is költöttél kb 350e ft-ot azért, hogy minden remekül fusson. Nagyon megéri.... Azért ennél fontosabb dolgok is vannak az életben."
Bocsika, de hogy kinek mi éri meg, és hogy mennyire fontos neki egy erős konfig, az erősen egyénfüggő. Nehogy már valakinek magyarázkodnia kelljen a preferenciái miatt! Röhej!
Ha meg tudja engedni magának, akkor miért ne?Ja és ne tegyünk már úgy, hogy csak két véglet létezik: APU-s casual játék, és i7+GTX980. Köszönöm, én teljesen jól elvagyok az i3+GTX750Ti konfigommal, és nem kellett érte 150k-t sem fizetnem. Kitől kérjek elnézést?
(#13) ddaydome
Fogyasztásban, hőtermelésben van köztük különbség. Az i5 elmegy egy alap utángyártott hűtővel (pl. AC Alpine 11 Pro rev.2), míg az FX-re kell egy kb. 10k-s hűtő - az árelőny már el is párolgott. -
ddaydome
senior tag
Fentebb ott az FX 6300-tól felfele tökéletes kihívója az i5-nek és olcsóbb is. Neked fontos az, hogy még erősebbet adjanak? Szerintem elég szűk réteg az, aki már 50e ft felett vásárol processzort. Vállalati szinten persze más a helyzet, de mi consumerek vagyunk. Szóval itt is megtalálod a számításod. Persze, ha az a fontos hogy minden letöltött játékod fusson FULL HD-ben minden extrával akkor vehetsz i7-st meg csúcs VGA-t meg 16 GB ramot és el is költöttél kb 350e ft-ot azért, hogy minden remekül fusson. Nagyon megéri.... Azért ennél fontosabb dolgok is vannak az életben.
-
flashpointer
őstag
Ugy latszik az elmult evekben a ventijuk kapta a legnagyobb fejlesztest : q
-
-
Kroni1
veterán
válasz
Petykemano #6 üzenetére
Az elmúlt években valahol olvastam korábban, hogy az FX-6300 volt a legnagyobb példányszámban eladott termékük APU/CPU fronton, ugyhogy szerintem igenis van kereslet még mindig a Visherára. Aki dedikált VGA-s gamer gépet szeretne építeni, annak még mindig nem igazi alteratíva az APU szerintem, AMD fronton az FX-eket látom még mindig a jobb döntésnek.
-
ddaydome
senior tag
Szerintem ez erősítés!
Én nem régiben vettem egy A8 7600-as APU-s (valós 4 magos) konfigot és képzeld a GTA V HD felbontásban játszhatóan megy, normál (alap) beállításokkal 8 GB 1600 MHZ-s ram társaságában IGP-vel. Ezt még meg tudnám növelni egy Dual Graphics megoldással, amihez rendes profil is van vagy egy erősebb VGA-val. Esetleg a hasonló kategóriás i3 tud ilyen megoldást?Az APU 26 e ft-ba került és kb. egy i3-4150-s (2 magos) szintjét tuti hozza csak kb. 10e-el olcsóbb. Az i3 IGP részével kb. a CIV4-et tudod futtatni játszhatóan.Csak nem arra kell gondolni, hogy mondjuk egy i5-el szemben az, de nem is kerül 50e ft-ba. Szóval a kategóriáján belül az AMD APU megoldása igenis alternatíva, csak almát az almával, körtét a körtével kell összehasonlítani.
-
Petykemano
veterán
"Az idei év tekintetében az AMD a foglalatváltást tartja szem előtt. "
De jön AM3+ és FM2+ frissítés?
Az Fm2+ még érthető, most jön bele a 7890k, meg a gigabyte szerint carrizo athlon. De ha a 6-8 magos amd procira annyira nulla igény van, hogy ha lenne, akkor az amd már biztos csinált volna vishera upgradet, akkor mekkora piaci igény van a visherára, amire érdemes am3+ lapkafrissítést kiadni, aminek ráadásul mindenféle validációs költségét az amd magára vállal? Olyan, mintha nem is az alaolaogyártóknak lennének céljai ezzel, hanem az amdnek. Ennyire sok vishera maradt készleten? Mennyivel teszi csak ez kívánatosabbá a vishera procikat azon cél érdekében, hogy legyen valami a zen érkeztéig?
-
A Nano ára itthon is csökken?
-
Armi1P
csendes tag
"tehát erre majd érdemes figyelembe a vásárlás során."
-
Valdez
őstag
A nano nem jön custom coolerrel?
-
Az AMD akar alternatívát kínálni a piacon a mainstream cuccok körében is, vagy csak ezt az alsóközepes megoldást erőlteti? Mert netezni ,filmezni jó.. De kicsit erősíteni kellene, szerintem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Intel i7-6700 Processzor Hibátlan Működés!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! Intel Core I5 14600K Processzor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged