- Magisk
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
doberman #356 üzenetére
Régebben én is simán a
developmaster tetejét buildeltem, de azán párszor probléma volt vele. S rászoktam arra, hogy megnézem a repositoriban a stabil verzióhoz tartozó hash-t / tag-et és azt buildelem [link]Úgy látom v4.2.6 a stabilból a legújabb (ezek valamilyen hibát javítottak a 4.2-es ágon) és 4.3 pre-release is régebbi. Ugyanez egyébként igaz az oscam-ra is, ott sem feltétlen ad bármi pluszt fejlesztői verzió.
Ettől persze simán lehet forrásból feltenni, nem muszáj bináris repo-ból.Raspberry pi esetén nekem anno többször meggyűlt a bajom, mert az újabb verzió már támogatta a hbbtv-t (ez a netes stream tévé adáshoz kapcsolása, pl mindigtv esetén néhány csatornát lehet 720p minőségben online nézni hbb-t tudó tévén az antennás sd helyett, pl natgeo meg talán még pár). Na szóval úgy tűnt, hogy a hbbtv-s csatornára lépve kressel a tvheadend. Eleve csak úgy lehetett pi-re lefordítani, hogy kikapcsoltam az ffmpeg vagy ilyesmi codec lib hozzá fordítását. Csakhogy úgy meg kresselt, mert a hbbtv-hez valamiért használni akarta volna. Szóval talán 4.0.x ágnál maradtam végül. Ha azóta megoldották a build problémát, akkor lehet valamikor majd újrateszem az egész rendszert.
TVHGuide az htsp protokolt használ (9982 port), nem m3u playlistet. Azért tud epg-t is.
-
azbest
félisten
óóó shit... a legutóbbi nagy frissítőpakk alávágott nálam is, visszatette a pipát a hardver driverek letöltéséhez.
A már linkelt módon kikapcsolni az automatikus driver frissítést.
Tuner bedug.
Eszközkezelőbe elmegy.
Eltávolítás, pipa hogy törölje az illesztőprogramot is.
Tuner kihúz.Futtattam a realtek driver telepítőt, mivel előtte is volt már fenn, előbb egy eltávolítást csinál.
Újraindítás később.Telepítő exe újra futtatása, végigmegy.
Tuner bedug. Eszközkezelő a 2012-es drivert mutatja.
Örül
-
azbest
félisten
ellenőrizd a driver verziót. Ha sajátot telepítettél, akkor is hajlamos a win10 lecséerélni egy régebbire. Korábban volt pár instrukció arra, hogyan lehet leszoktatni arról, hogy régi, a mostani tunerekkel nem működő verzióra cserélje a friss drivert: [320as komment]
A régi, elavult driver használatának tipukus jele, hogy nem talál egy csatornát sem, hiába futtatsz hangolást.
Ha rtl-sdr drivert telepítettél akkor azt lehet előbb le kell szedni, mert vagy normál vagy srd-es debug módú driver lehet fenn. A realtek chip mellé sokféle rf chipet társítottak már. Amikor egy újabbat kezdenek el használni, ahhoz újabb driver kell. Azért nem tud a régi driverrel semmit sem behangolni.
Neked milyen drivert mellékeltek hozzá?
(#345) FF23
a linkelt tuner elvileg r820t, csak a neve megtévesztően e4000
De egyébként úgy tapasztaltam, hogy az újabb tunerhez készült driver ismeri és kezeli a régi tunerek rf chipjeit is. Szóval a rlgi e4000-res változat is működik azzal, amit r820t-hez lehet telepíteni. Ez azért is jó, mert így tud működni egy gépben többfajta realtek tuner is. -
azbest
félisten
Nem alkalmas. A tévé adás 8MHz sávszélességű. Debug módban, amit az SDR használ, 3MHz-nél már elvesznek az adatok, talán 2MHz körül van a stabilitás határa.
Csak a nagyon drága sdr eszközök képesek szélesebb sávot befogni.
ezen kívül szoftveresen kicsit erős gép kellene hozzá, hogy matematikai transzformációkat végezzen annyi adaton
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
A blaze csak egy program. Ne azt használd, egyébként is elég ócska, ráadásul a kínaiak valószínűleg kalóz kulcsot adtak mellé.
Előbb kaptál egy linket, ahol több freeware tévénéző program is szerepel.
Pécén én a smartdvb-t használom, de az kicsit több hozzáértést igényel. Másik topicban javasolták a SichboPVR-t, az lehet jobban megfelelne neked.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
nézd meg eszközkezelőben hogy a verzió az -e mint amit telepítettél. A win10 elég agresszívan cserélgeti a drivereket magától is, alapértelmezés szerint.
A rednszer tulajdonságai, hardver részen van eszköztelepítés beállításai. Az alapból win update telepítésre van véve 10 alatt.
A saját driver telepítés után pár másodperccel már cseréli is át a régi verzióra, ami win updateről jön.
-
azbest
félisten
Ha otthon is és a melóhelyen is elég gyors a net, akkor otthoni gépen futó adást távolról is el tudhatod érni, akár telefonról is. Mondjuk a duna hd kapcsán 10mbit feltöltés kell otthonra, ahol nézed meg letöltésnek annyi.
Sőt, most nézem hogy t-home-os tévéd van, akkor simán el tudhatod érni neten át most is az előfizetésben lévő élő adást. [link] Akár notin, akár telefonon. Részletesebb leírás [link]
-
azbest
félisten
Hihetetlen értékeket ír úgy, hogy még erősítő sincsen benne.
A szobaanetenna valahol itt kezdődik: [link], de ennyiért már normális kültéri antennát is kapni. [link]. Van hogy jobb egy olyat feltenni a szekrény tetejére is akár.
Persze minden a vételi helyen múlik.Saját tapasztalatom az volt, hogy a vidéken, ritkábban lakott helyen 50 km távolságból sikerült befognom a szentesi adót egy kerek hálós szobaantennával. Persze érzékeny volt ha a közelben wifi vagy mobil működött. Aztán kitettem inkább egy filléres kislepkét a kerti oszlopra. Az erősség hasonló volt, de nem zavarták az elektromos berendezések.
Városban ahol a kis 12 centis pálcika antenna is néha befogja a jelet pedig egyáltalán nem vált be az erősítős szobaantenna. Ott valószínűleg nem a vétel erejével volt gond, hanem a zavaró hatásokkal (rengeteg wifi és telefon). Meg talán a helyi tv adó közeli adótornya. Ott még a sok elemes nagy antenna sem segített, mert kültérre nem tehettem ki. Végül hajtogattam egy dupla nyolcas antennát leírások alapján és azzal csak néha van vételi zavar.
-
azbest
félisten
Win-en, ha előfizetői kártyád is van, akkor az ingyenes smartdvb megfelelő (acamd + oscam kell az előfizetői kártya kezeléséhez, persze a mezei smartcard reader - kártyaolvasón kívül.)
Ingyeneshez is elmegy. Ha minimalista megoldás is játszik, akkor az ingyeneshez a vlc + playlist fájl a csatornalistával (példa, a mindigtv oldalán lévő táblázatok alapján könnyen módosítható).
Linux alatt valamilyen backend program, pl tvheadend és ahhoz frontendként vlc vagy xbmc/kodi vagy más. Persze magában a vlc itt is jó ingyenes adáshoz.
-
azbest
félisten
Lol, most nézem csak a képen, hogy milyen jelzés van a hátulján
Egyébként nagyon népszerű lehet ez a fajta tuner, ezt a logout postot eddig 55 ezren nézték meg. Gondolom driver és infók után kutató emberkék a nagyvilágból. A postjaim közül csak a 6 éves windows írás előzi meg 137 ezrével, a laptopos is csak 50ezres
-
azbest
félisten
Természetesen ott vásárolsz, ahol neked tetszik, sőt örülök, hogy támogatod a magyar gazdaságot
Csupán azért lepődtünk meg ekkora árkülönbségen, mert 6eft körül lehetett a noname gyártók átbrandelt tunerjeit találni itthoni boltban. A konkrét példány pedig 8 usd szállítással kínából. A szotveres körítés is valószínűleg a kínai árusnak köszönhető
A 4 hét várakozás miatt gondoltam azt, hogy a tiedet is közvetlenül a te címedre rendelték csak egy kínai árustól, mert csomó magyar netes árus így csinálja. Persze, az áfás számla miatt, akkor ez egy korrektebb eladó.
Nekem is van 3 ilyen az asztalomon, mostanában 5 darabot lehet kapni annyiért, mint amennyiért vásároltad. Természetesen ezzel nincsen semmi baj azzal sem amit te vásároltál. A kínából rendelt áruk is átesnek vámkezelésen, küldeményenként 22 euro alatt áfa és vámmentesen hozza a postás. Garancia korlátozottan lenne rá, de nem is érdemes vele foglalkozni, mert ha az egyik elromlana még mindig van 4 másik
Szerk. közben láttam, hogy írtál. Ha legközelebbi rendelésemkor is olyan szoftvert mellékelnek, akkor én is kipróbálom, mert a Blaze progi az csapnivaló volt. Nézd meg, hogy tud-e dab+ és fm adást is fogni, arrafele lehet hogy mindkettő elérhető
-
azbest
félisten
A NewSoft PVR-5 felkeltette kicsit az érdeklődésemet. Úgy látom az is egy kínai program. Korábban a kínaiak a Blaze progi egy változatát adták kb mindenféle tunerhez, csak valószínűleg kalóz kulcsokkal terítették, mert volt legalább 6 féle kulcsom a különböző tunerekhez, de egy idő után mindegyiket letiltották, gondolom ugyanazokkal a kulcsokkal adták mindenkinek. Szóval jó kérdés, hogy a kínaiak adják már másik programmal vagy tényleg hozzátettek valamit a magyarok... de gyanítom, hogy a kínaiak változtattak a lemezmellékleten.
-
azbest
félisten
Dab Playert találtam [link], csak ez meg lehet nem tud fm-et
-
azbest
félisten
Hát, én eddig kétféleképp használtam rádióhoz. A mellé kapott blazetv proginak van primitív rádiós része... tévézésre ez a progi túl gagyi, meg úgy tűnik kalóz kulcsokat adnak mellé, mert kb mindet letiltották idővel, pedig volt vagy 10 kulcs a tunerek mellé.
valamint sdr módban feltelepítve valamelyik progival. De az utóbbi feleslegesen nagy gépigényű, ha tényleg csak hallgatni kell.
-
azbest
félisten
Annó nekem is bekavart a win driver cserélgetése. Esetleg fel tudnád tölteni valahová / emailben át tudnád dobni a gyári driverpakkodat, hátha újabb már, mint amit hozzá kaptam és másnak is jól jöhet, ha nálad jól működik
Én még nem váltottam win8-ra, mert amihez nekem win kell az jól és kiforrottan megy win7 alatt. A kollégáimnál meg azt látom, hogy olyan problémákkal küzdenek, ami nálam win7en nem jelentkezik. Előbb utóbb muszáj lesz váltanom, de hadd küzdjék csak le a problémákat a többiek
-
azbest
félisten
sikerült a raspi-n lefordítani és futtatni (make install nem ment, de nem is kell, mert az srcb-en itt a bináris).
Elég nagy a szórása a tunerjeimnek. Nem tudom mennyire számít a jelerősség ilyenkor.
Egyik R820T:
Found Rafael Micro R820T tuner
chan: 42 (943.4MHz + 32.017kHz) power: 28237.86
chan: 46 (944.2MHz + 32.080kHz) power: 90274.40
chan: 57 (946.4MHz + 31.192kHz) power: 24035.39
chan: 59 (946.8MHz + 31.315kHz) power: 28125.07
chan: 117 (958.4MHz + 31.913kHz) power: 15075.77Másik:
chan: 42 (943.4MHz + 8.586kHz) power: 25670.30
chan: 46 (944.2MHz + 8.376kHz) power: 61563.61
chan: 59 (946.8MHz + 6.664kHz) power: 24148.28Harmadik:
chan: 46 (944.2MHz + 38.174kHz) power: 57486.11
chan: 59 (946.8MHz + 36.337kHz) power: 23889.07Többszöri futtatás némileg eltérő eredményt ad, de elsőre 5kHznél nem láttam nagyobb különbséget.
És a kakukktojás e4000 tunerrel
Found Elonics E4000 tuner
chan: 32 (941.4MHz + 8.763kHz) power: 204486.16
chan: 36 (942.2MHz + 9.212kHz) power: 993234.27
chan: 43 (943.6MHz - 23.669kHz) power: 197034.04
chan: 47 (944.4MHz - 23.458kHz) power: 1019351.62
chan: 49 (944.8MHz + 10.244kHz) power: 200843.22
chan: 60 (947.0MHz - 22.684kHz) power: 196524.98Nocsak, lehet nem véletlenül volt jó hírük ezeknek. több frekvenciát talált. De nem ugyanazokat
#195:
néha felmerül a téma, nem tudom mennyire sokan próbálkoznak vele. Repülő telemetriát kipróbáltam, meg fm rádió vételt, de utána hamar ráuntam. Lehet komolyabb antennákkal érdekesebb volna, mint egy drótdarabbal -
azbest
félisten
hogyan buildelted le? a bootstrapet futtattad?
szerk:
aha, úgy látom az autoconf automake libtool kell hozzá, a többi jön vele és akkor minden megvan amit a bootstrap akar futtatni.sudo apt-get install autoconf automake libtool libfftw3-dev librtlsdr-dev
meg lehet más is, raspin az rtlsdr-it lehet forrásból kell feltenni mert nincs kész csomag úgy tűnik../configure
make
make install -
azbest
félisten
válasz
Kalandor #168 üzenetére
Az OSX kapcsán azt hiszem az a baj, hogy nincs egy közös és szabványos alrendszer, ami úgy általában az ilyen eszközöket kezeli. Ezért kell külön osx támogatás hozzá, mert az nem csak egy szimpla driver. DE lehet, hogy nekem hiányosak az ilyen ismereteim. (virtuális gép meg hasonlók az már bonyolítás*)
Viszont éppen találtam egy videót, de azt hiszem ez csak az sdr használatához való, ami meg nem normál hanem debug módban kapcsolódik a tunerhez, így tévézésre nem jó. [link]. Debug módban max 3MHz körüli sávot tud befogni és szoftveresen értelmezi a kapott adatokat. A tévé adás meg 8MHz-es. Ilyen módban rádiózni lehet vele, meg spéci rádiós formátumokat hallgatni.
* Virtuális gép: egy virtualbox / vmware gépecske minimál linuxszal, amire fel van csatolva az usb tuner. Azon meg futhat valami stream szerver, pl tvheadend és akkor például vlc-vel mac-ről natívan lehet lejátszani az adást a csatorna playlistből. Ez már akár működhet is, de nem tudom kipróbálni. Régebben lakótárssal próbálgattuk, de meggyűlt a baja az usb virtuális géphez rendelésével, meg nem is nagyon erőltettük, mert fut egy külön linuxos gép (pc vagy valami arm board), amiről streamként nézzük az adást pécén, macen, androidon.
Azt nem tudom hogy van-e olyan független tévé néző progi mac-re, ami többféle tunert is támogat. Tehát, hogy nem csak egy gyártó eszközéhez van kötve. Ez esetleg olyan lehet: [link]
-
azbest
félisten
válasz
Atomantiii #165 üzenetére
Az ide tartozó blogpostban van driver windowshoz, persze azóta lehet újabbat is adtak ki.
-
azbest
félisten
válasz
baitsee23 #159 üzenetére
A blazetv program elég gagyi, ráadásul a kínaiak rendszeresen kamu kulcsot mellékelnek hozzá, amit a program fejlesztője idővel letilt. Ha azt kaptad mellé, akkor külön tévé és rádió üzemmódja van.
Tévézésre én a smartdvb ingyenes programot használom, de som más alternatíva is van.
Annyit tennék még hozzá doberman szavaihoz, hogy digitális rádió adást is lehet vele fogni (dab+), de az csak bp környékén van egyelőre, nem is nagyon néztem hogy azt milyen programmal lehetne fogni.Ja közben olvastam, hogy ezt próbáltad is már. -
azbest
félisten
Windowsos gépre rá van dugva folyamatosan, de csak időszakosan fut a program amivel nézem. A linuxos gépre most nem ezek vannak dugva, mert szerintem a kernelbe került driver bugos és hajlamos megborulni. Majd ha lesz időm kipróbálom a legfrisebb 14.04-es ubuntuval is. A 13.10-nél az újabb kernelektől csak még rosszabb lett. Ha háromat dugtam rá, akkor rövid idő alatt úgy elhasalt a kernel, hogy még a lemez is írásvédettre fallbackelt.
Azóta sokat piszkálgatták a dvb alrendszert, nem tudom stabilabb lett -e ettől.
Akkor is könnyen pusztulhatnak, ha lespórolták a védelmet az antenna felől. Bár az r820t változatomon úgy látom ott a védelem [link], míg az it9135-ön nem szokott lenni [link]. Az e4000-esről is lespórolták [link]. Az af9015-nél is van amelyiken van, míg másikon nincs.
-
-
azbest
félisten
válasz
doberman #135 üzenetére
Ha r820t rf chipse, akkor azt csak a 3.11 körüli kernelektől támogatja alapból a rendszer. Nekem még bugosnak tűnt. Külön telepítés is lehetséges [link]. Valószínű, hogy az rtl-sdr-t le is kell szedni, hogy normál tunerként lehessen használni. A legfrissebb kernelekben már úgy hallottam, hogy támogatja mindkét módot a rendszer .
-
azbest
félisten
az it9135-ről is van bejegyzésem, ott van hozzá firmware is ha aktuális még.
Nem olyan vészesek ezek. Az af9015 volt olyan forró, hogy szinte égette a kezet. Nem kell hűtőborda.
Azt hiszem én is visszatérek 3.9-reA backports mappából úgy emlékszem csak azt alkalmazza, ami bele van írva az egyik parancsfájlba
Az a media tree build mindig a leges legfrissebb, szóval az elvileg már tartalmaz mindent ami kell hozzá.
-
azbest
félisten
Érdemes hangolás előtt a tunernéll kivenni a pipát az "autodetect muxes" elől, mert ha az be van pipálva, akkor az adással sugárzott alternatív frekvenciákat is felveszi a listára.
Továbbá érdemes úgy csinálni, hogy egy tunerhez csak egy frekvenciát viszel fel (mivel 3 tuner 3 mux jelenleg lefedi a teljes kínálatot), így nem váltogatja a frekvenciákat köztük és sokkal gyorsabb a csatornaváltás a kliensen.A minőség kijelzés nem feltétlen valós. A tunernél érdemes kivenni onnan is a pipát, hogy monitor signal quality, ha a jó vétel ellenére letiltogatja a muxokat.
Ha jó az adás és nem ír continuity error-okat a logban (felnyitható a böngészőben alul a felfelé mutató << jelnél), akkor ne foglalkozz a kijelzett számokkal. Ha ír continuity errorokat, akkor a disable pmt monitoring-ot is érdemes bepipálni, mert egy driver bug is okozhatja az akadozást, és arra jó hatással van hogy ezt a pipát beadva kevesebb pid-et használ fel a tvheadend a tunerekhez.
Az viszont előfordulhat, hogy az antenna elosztó kimenetei nem egyforma csillapításúak. Ha tunerenként csak egy mux van, akkor be lehet optimalizálni, hogy melyik tuneren/csatlakozón melyik mux jön jobban, ha valamelyik gyenge, akkor lehet érdemes átváltani hogy másik antenna csatlakozóról vegyék azt.
-
azbest
félisten
Igazad van, a 3.10-től benne van az r820t.
Az hogy különböző jelszinteket jelet különböző tunereknék, az teljesen normális. Ez nem egzakt tudomány, attól függ, hogy az adott driverben mit adnak vissza értékként. Az it9135 tunereimmel volt hogy 1% mellett már nézhető volt az adás (vidéken, ritkán lakott helyen), városban meg 90% körül is beakadozott (sok wifi és mobil). Ha túl közel van egymáshoz több it9135, akkor képesek zavarni egymást.Az fm-es dolgot belinkelheted, a reatek tuner tud pár okosságot. DAB+ adást is lehet fogni vele elvileg
-
azbest
félisten
A realtek + r820t -t még nem néztem mennyire nehéz linux alatt beüzemelni, az még nincs benne tudtommal a mostani linux disztribúciókban, hanem külön kell buildelni media tree-t. Az it9135 már támogatott a 3.5ös kernel óta, az már elterjedt. Talán a realtek jobban teljesít, ha gyengébb a vétel. De az it9135 tunerek közt is van különbség, attól függően, hogy milyen felépítésűre csinálták. Például abból, mintha jobb lenne a kis méretű változatom.
-
azbest
félisten
az már egy kicsit régi, de ő is a hivatalosból leírásból vette a lényeget:
http://linuxtv.org/wiki/index.php/How_to_Obtain,_Build_and_Install_V4L-DVB_Device_Drivers
Nemrég került be az R820T támogatása.git clone --depth=1 git://linuxtv.org/media_build.git
cd media_build
./build
sudo make installPersze, ahogy írtad, kérheti néhány csomag feltelepítését.
-
azbest
félisten
ubuntu live cd / pendrive esetén ha bekapcsoljuk a csomag forrásokat, akkor pár kisebb dolgot fel lehet telepíteni a memóriába. A pendrive változatnál meg lehet adni valamennyi helyet is ahová menthet.
Ahoz nézem azt a scriptet it9135 és realtek tunerek sem szerepelnek benne. A realteknél az r820t márcsak azért sem szerepelhet, mert a kernelbe csak most került be a támogatása (tlaán a 3.10 vagy utána következő verzióban lesz benne, addig külön scripttel lehet telepíteni).
A script egyébként a tegrás változatot készíti el, de talán át lehet írni más fajtára is.
-
azbest
félisten
az enyém is 3.0.8+
Valószínűleg a kernel forrás is kellene hogy sajátot fordítsunk, ez elvileg kinn kell legyen valahol.Az rtl2832u felel a tévéért és rádióért... szal majdnem mindenért. Az r820t a tuner, ami a frekvenciákkal dolgozik. Csak ugye ez más fajta, mint a többi (a reatek chip mellé tucatnyi féle rádiófrekvenciás chipet társítottak már) és ennek az rf chipnek a vezérlése még nem volt benne a kernelben. Ez kell ahhoz, hogy egyáltalán valamilyen frekvenciára rá lehessen hangolni a készüléket. De ennyire nem értek a műszaki oldalához
A neten keringő driver forrás pedig még 2.6-oshoz volt és akik értenek hozzá, azok szerint eléggé gányolt minőségű. Ezért az ügyes kernel fejlesztők (Antti Palosaari és Mauro Carvalho Chehab) újraírták az elérhető specifikációk és a korábbi driver forrásában lévő infók alapján
-
azbest
félisten
Az r820t azért sem egyszerű, mert a 3.0 kernelben még híre sem volt. Meg eleve a Google féle kernel nem pont ugyanaz mint a Linus féle. Viszont már megjelent a kernel fában végre a driver hozzá. Így a 3.10-es kernelben már benne lehet majd. A régihez / Google változathoz viszont backportolni kéne.
-
azbest
félisten
Az omnikey is jó olvasó. A párosított kártya viszont nem fog működni mással. Azt csak úgy tudod számítógépben használni, ha olyan tunert veszel, aminek van ca slotja és a cam mdult abba teszed. Ilyenkor valószínűleg csak a tunerhez kapott programmal működik az előfizetés, mert a programoknak kell támogatni a modult.
A tuner driverében lévő inf fájlban szétnézve lehet következtetni a tuner chipsetjére. Többféle revizió is van belőle, így lehet többféle chipsettel szerelték.
-
azbest
félisten
Csak akkor érdemes számítógéppel próbálkozni, ha a kártya saját eszközben is használható, azaz nincsen összepárosítva a szolgáltatótól kapott készülék a kártyával.
Nekem Ez100pu és alcor micro AU9520 olvasóm van. Mindkettő működik windows és linux alatt is. Az alcor raspberry pi-vel is használható, mert a linux alapból felismeri. de bármilyen pcsc kártyaolvasó jó lehet.
-
azbest
félisten
Windows alatt a Homesys a legegyszerűbb, csak már leálltak a fejlesztésével, az alapból képes kezelni sokféle kártyaolvasót és néhány szolgáltatással működhet is. A smartDVB 2.5 + aCamd plugin + oscam windowsos változata is megoldás lehet, de itt már kell némi utánajárás, hogy minden jól legyen beállítva. Nocsak jött ki új smartdvb verzió, amit még nem próbáltam.
Egyébként linux alól használom a mindennapokban, ott oscam és tvheadend programok vannak beállítva. VLC és XBMC programokkal nézem az adást. Ha olyan kedvem van, akkor pedig az androidos tableten TVHguide programmal.
MindigTv Extra előfizetésem van, a földfelszíni dvb-t adást nézem a számítógépemen
-
azbest
félisten
Frissítettem a linuxos részt, úgy látom dolgoznak a támogatáson, így várhatóan hamarosan bekerül a legfrissebb fejlesztői kernelbe és akkor telepíthető lesz a mostani linuxok alá is.
-
azbest
félisten
Szerintem ő raspberry pi-re gondolhat (vagy az openelec pc változatára).
A fórum linkjét szívesen látjuk
Már van tabletem, talán jövő héten lesz már helyreállító kép is hozzá, hogy ha valamit nagyon elbarmolnék akkor helyre lehessen hozni, még csak ismerkedem az androiddal és pécéről streamelt adást próbálgattam rajta (xbmc, tvhguide). [link]
-
-
azbest
félisten
Jövő hónap elején benevezek egy androidos tabletre (csak érkezzen már az országba / boltba: concorde speed tab). Lehet majd ilyesmit is kipróbálok rajta. Elsősorban pc-ről streamelt adást akarok nézni vele, mert kényelmesebb, mintha a tabletből lóg ki a tuner
Ha jól értettem az sdr-hez debug módban működik a tuner, hogy nyersen átadja azt ami vehető, míg a dvb-t esetén a vett (demodulált) mux tartalmát adja csak át.
-
azbest
félisten
válasz
mackosajt #49 üzenetére
Ha hagytad, hogy a win lecserélje a driverét egy régebbire, akkor valószínűleg nem tudja azzal hangolni a csatornákat. Van a windowsnak ilyen hülye szokása, hogy néha a gyári új driver helyett is erősködik és fel akarja tenni a helyére a több éves régit.
Megoldás: újratelepíteni a drivert, és nem engedni hogy lecserélje (lehet jelölni is windows update részen, hogy azt a frissítést ne mutassa többé)
-
-
azbest
félisten
Rövid próbálkozás után azt kell mondjam egyelőre nem működik win8 alatt a tuner. Nem engedi feltelíteni a drivert.
-
azbest
félisten
Azt mondtad hogy szétszedve r820t van benne.
Ha régi verziójú sdr progit használsz, ami még nem támogatja, az lehet hogy rosszul ismeri fel.
Ez az sdr_test jól írja ki a 820-at. [link], zadig_v2.0.1.160.7z drivert tettem fel hozzá.
Gondolom tévézés előtt leszedted a zadig drivert mielőtt feltetted a normál reatek drivert. Ha valóban fc tuneres, akkor azt lehet hogy kezeli az a driver amit a windows magától feltesz windows updateről hozzá.
-
azbest
félisten
Este megnézem, hogy nálam milyen értékeket ír ki ez az R810T rf vevős változat. Nálam ennél vételtől függően változó volt az erősség és a minőség is. Viszont nem tudom, hogy kifejezetten jó vételnél hány százalékig megy fel.
Van egy rtl2832u+e4000 tunerem is, annál úgy emlékszem 55%-ot jelez mindig a jelerősségre. Ilyet is láttam már ilyen fekete tokban.
Ezen kívül még sokféle rf chippel szokták párbarakni az rtl2832u-t. Hogy mi van mellette, azt 100% biztossággal csak úgy lehet megtudni, ha belenéz az ember. Ha úgy érzed ki tudod nyitni a műanyag burkolatot, akkor esetleg megnézheted, de nem akarlak rávenni
körömmel általában könnyen szétpattinthatóak ezek a műanyag tokok, a fekete kapaszkodói kicsit törékenyebbek, mint a régi ezüst festésűeké. Szétszedés nélkül esetleg kipróbálhatod a mellé kapott drivert és a nálam linkelt drivereket (az ittenit és az e4000-esét is hátha neked olyan van és valamiért nem szereti az újabbat).
-
azbest
félisten
Pontosan ugyanúgy használod az antennát, mint az előző tunerrel? Az erősítőjének a tápfeladója is rendben? A tuner nem ad neki tápot az antennán keresztül, tápellátás nélkül pedig az erősítők többsége épphogy elvágja a jelet. Nem lehet, hogy éppen túl erős a jel és túlvezérli a tunert? Elég komoly antennának tűnik, ami olyan helyeken indokolt, ahol egyébként rosszak a vételi viszonyok.
Mivel a digitális tévé része pont ugyanaz, mint ami a rádiót kezeli, így ha az egyik megy, akkor a másiknak is jónak kéne lennie.
-
azbest
félisten
Az sdr -hez speciális drivert kell használni, amivel másra nem nagyon használható a tuner.
Ugye a dab/fm/tévé vételhez feltetted a friss drivert, amit cédén mellékeltek hozzá (az írásomba is tettem letöltési lehetőséget hozzá). Azzal a driverrel, amit a windows magától feltelsz nem fog működni a vétel mert 2010-es, ez a változat pedig néhány hónapja létezik.
Egy időban vagy sdr vevő driver lehet fenn, vagy a normál realtek driver. De ezt gondolom a programok panaszolnák is. Eszközkezelőben meg lehet nézni a bedugott tuner által használd driver pontos verzióját.
-
azbest
félisten
Igen, előfordulhatnak különbségek a tunerek érzékenysége közt. Per pillanat a Cinergy T Stick+ -hez láttam win8-as drivert (2012 decemberi), az is reatek chipsetes. Csak hát az 40 euró és annak nem általános realtek drivere vagy hanem saját fejelsztésű, így nem megy vele más tuner.
Kár, hogy a realtek nem teszi közzé a legfrissebb tuner driver. Az újabbakkal más régebbi tunerek is menni szoktak. Az r820t vevősével megy az e4000 változatom is.
-
azbest
félisten
Ha jól sejtem neked az af9015-ös változat van, amit már régóta ismer windows és linux egyaránt. Az újabbakat, amik it9135-öt tartalmaznak szintén felismeri a windows, de túl régi drivert telepít. Ha jól sejtem nem telepítettél külön drivert hozzá, így gyakorlatilag nem is talált csatornákat vagy nagyon hosszú ideig tartott a keresés. Az it9135-höz van már új, win8 kompatibilis driver is: [link]. Az af9015-öt sajnos már nem lehet beszerezni.
Az itteni fekete tokos tunerhez 2012 májusi driver van, jó eséllyel megy win8 alatt is, de nem próbáltam ki. Ezzel is az a helyzet, hogy a windows magától is telepít hozzá drivert, de túl régit és azzal nem találja meg a csatornákat. Ezért kell a friss drivert feltelepíteni, amit mellékelnek hozzá (vagy amit közzétettem a blogban). Ha setup.exe-vel nem menne fel, akkor ki kell csomagolni azt és az eszközkezelőből betallózni a drivert amit tartalmaz.
-
azbest
félisten
Van egy readme a doc mappában mellette a fordítás menetével.
Viszont mivel neked nexus7-re kellene, ezért vagy a készülék rendszerén kell elvégezni a fordítást vagy cross-compileres környezetben kell fordítani, hogy olyan platformra fordítsa le, amit a nexus7 használ. Ha van olyan leírás, ahol video-for-linuxot fordítanak rá, akkor azt nézd meg hozzá. -
azbest
félisten
Mondom, fentebb linkeltem, már van driver, de nem póbáltam linux alá feltenni. A driver a kernel része (annak egy modulja) gyakorlatilag. Ha a hivatalos kernel része és úgy van buildelve a kernel, akkor alapból működik vele. Ha nem része a hivatalos kernelnek, akkor utólag lehet próbálkozni lefordítani hozzá.
itt egy régebbi változata a drivernek, ami még nem ismeri az r820t-t, ezt valamikor használtam és ment az e4000 chipes változattal. A lényeg, hogy van pár soros leírás is hozzá:
https://github.com/ambrosa/DVB-Realtek-RTL2832U-2.2.2-10tuner-mod_kernel-3.0.0Korábbi hozzászólásban meg ott a frissebb, ami már támogatja a r820t-t, ránézésre olyan, mint az előbbi, csak újabb. [link]
-
azbest
félisten
itt látszik ,hogy a 3.9-es kernelben még nincs benne [link]
Fentebb linkeltem egyet, azt valami fórumban találtam. Az a realtek driver valamilyen fejlesztői változata, de nem tudom, hogy hivatalos-e és hogy kitől származik.
A kínaiaknál ez egyébként jellemző, hogy mire egy tuner támogatása kiforr, akkor már kezd kikopni a piacról és helyette valami újabb jelenik meg. Így voltam az af9015-tel is, hogy amikor vettem, akkor az elején még bütykölni kellett a linuxot hozzá. Később, amikor már kifejezetten azt kerestem, meg már nem lehetett kapni. Az it9135-ös most ilyen, hogy elterjedt és már éppen jól támogatott is (van hozzá win driver, de ezt sem mindegyikhez mellékelik, nekem is a dx-es rendeléssel jött csak és linux alatt is relatíve könnyen beüzemelhető.) Most meg a reatek chipsetből ez a változat kezd terjedni, ahogy ebay-en láttam.
-
azbest
félisten
a splash lite is egyszerűen kezelhető és lehet vele tévézni, csak nekem annó még a régebbi verziónál furának tünt a képe, lehet valami efektet nyomott rá, ami inkább rontott mint javított a minőségen [link]
Ha horizontális polarizációval adnak, akkor valami fém felületre cuppantsd fel az antennán fektetve.
-
azbest
félisten
A blaze mondjuk rádiózni jó, egyébként tényleg elég gyatra. Mivel én előfizetéses adáshoz használom, így smartdvb progival tévézek win alatt, mert azzal oldható meg az előfizetői kártya kezelése külön kártyaolvasóval. Elég finnyás a codec-ekre, monogram heaac codec kell neki a hanghoz és én ffdshow-val használom a képhez, de dxva képes videokártyával lehet más jobb.
A homesys sem rossz program, az is kezeli a kártyaolvasót, az olyan media center szerű.
Ingyenes adásokhoz sokféle progi működhet. Ha olyan windowsod van, ami tartalmazza a windows media centert, akkor az sem rossz.
A leges-legegyszerűbb a vlc player használata megfelelő playlist fájllal, ami tartalmazza a csatornákat. Itt egy példa [link], a frekvendciákat írd át olyanra, amilyen az ottani. A mindigtv oldalán a csatornák részen, szolgáltatási paramétereknél van táblázat a programok azonosítóival, amiből tudja melyik csatorna az [link]. Vlc alatt a váltottsorosság megszűntetését sem árt bekapcsolni, hogy szép legyen a kép.
jan 6ig kódolatlan az axn is.
-
azbest
félisten
Hoppá, azt hiszem máris módosítanom kell az előbbi véleményemen. Találtam egy netes hozzászólást, ahol mellékelik a újabb rtl2832u drivert, amiben már van r820t tuner driver is: [link]
-
azbest
félisten
Talán valakinek hasznos az r820t chip adatlapja: [link]
Egyelőre - tudomásom szerint - nem támogatott linux alatt, mert nem látok drivert a legfrissebb linux media tree-ben sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Path of Exile (ARPG)
- MÁV topic
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Dune: Awakening
- Elektromos autók - motorok
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G - 8/256 - Media Markt garancia
- Xiaomi Redmi 9at - 2/32 - szürke
- Xiaomi Mi8 - 6/128 - fekete
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 8-16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged