Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Penge_4

veterán

válasz Fred23 #121 üzenetére

Valójában évtizedekkel ezelőtt már a KGB-nek is megvoltak az eszközei a lehallgatáshoz. Igazából én elsődlegesen nem is attól félek, hogy a Google követ. Úgyis ezzel fizetek az ingyenességért és ha letiltogatok dolgokat, akkor csak kényelmetlenséget eredményez, de ha akar, akkor úgyis követ. Kikapcsolt telefonnál is. Aki a szoftvert írja, mindig isteni jogkörrel rendelkezik felette. Ennyi.

Az idegesítőbb az, amikor ilyen Facebook-féle ganaj cégek rákényszerítik az embert, hogy osszon meg magáról mindent a külvilággal. A Facebook ostora pedig a társadalmi elvárás, lassan barlangban lakó ősember, akinek nincs Facebookja. És abban a pillanatban, hogy csatlakozol, egy feneketlen kút felett egyensúlyozol, ahol egyre jobban magába akar szippantani az egész ökoszisztéma.

Ekkora patkányságot még a Microsoft sem csinál és ő szintén ad cserébe egy operációs rendszert. De a Facebook mit ad? Egy felületet biztosít, ami hulladék úgy, ahogy van. Csak monopol helyzetben van.

A Google-t életemben nem láttam még önmagát reklámozni. A Chrome-ot egy diszkrét banneren nyomja, amikor más böngészővel használod, de ennyi. Egy időben a Google Plus-t nyomta, utáltam is miatta, de azóta az is ment a levesbe. Valahogy az egyetlen olyan cég, ami tiszteletben tartja azt, ha az ember introvertált és nem szeretne kifelé, vadidegen emberek meg ostoba ismerősök felé (akik nem barátok, csak érdekkapcsolatok, munkatársak, főnökök, stb.) kamuéletet felépíteni meg ostobaságokat lájkolgatni egy olyan átláthatatlan felületem, ami szándékosan mellőzi még a legelemibb kronológiai sorrendet is, ennyire elkurvult a profit oltárán. Emiatt még az az egyetlen érv sem állja már meg a helyét, hogy RSS helyett gyors információszerzésre alkalmas. Már arra sem...

És továbbra sem védem vagy tartom szentnek a Google-t, csak mindig idegesített az "egyik szemében a szálkát is, a másikéban a gerendát sem" mentalitás. Míg a Google Account a külvilág felé mindössze egy email cím, addig egy átlagember Facebook profiljából többet megtudok a személyiségéről mint a saját pszichológusa. Sokszor még ha nem vagyok az ismerőse, akkor is.

És az igazi veszély nem a titkosszolgálat meg a kormány. Igen, vannak extrém esetek meg diktatúrák, de valójában egy nyugati "demokráciában" nagyságrendekkel nagyobb veszélyt jelent egy átlagemberre bármelyik hozzá közelálló átlagember. Legyen az kolléga, szomszéd, rokon, párkapcsolat vagy bárki, aki irigykedik rá vagy csak utálja.

Illetve egy ilyen ember sokkal hamarabb fog terhelő információt szerezni úgy, hogy felhívja Mancikát a kórházi recepcióst vagy Julikát a NAV-os irodavezetőt, esetleg Erzsikét a rendőrségnél, minthogy bármilyen módon is hozzáférjen ahhoz az információhoz, amit ilyen cégek tárolnak az emberről, mint a Google.

A hirdetőket pedig szintén nem az érdekli, hogy az adatbányászat során kinyert információ Kovács Józsihoz tartozik-e vagy Szabó Bélához, hanem kizárólag a konverziós mutatók, ami alapján profitot termel.

És igen, ismerem ezt a videót, de ez megint nem az a műsor, amiért pont a Google esetében aggódni kellene.

Új hozzászólás Aktív témák