- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sztanozs
veterán
válasz
E.Kaufmann #31599 üzenetére
Az első Pi-n az SMS (vagy SMC vagy SMSC, mindegy is, az USB vezérlő) chipre kell a legnagyobb hűtés (vagy hardveresen módosítani kell a lapot). Tervezési hiba miatt nem a lieáris táp IC, hanem az SMC chip alakítja át a feszültséget a legtöbb első generációs lapon: [link]
-
sztanozs
veterán
válasz
Murdock1981 #31550 üzenetére
Ha .NET-ben szeretnél fejleszteni egy ablakkezelő nélküli rendszerre, akkor ez a neked való windows (igen csak IOT támogatott jelenleg, de mivel lassan jön az ARM-os windows van remény, hogy ez változni fog).
-
sztanozs
veterán
válasz
Flowtation #31293 üzenetére
Próbáld meg másik kábellel, hátha.
-
sztanozs
veterán
Ha lesz rá driver (és ki lehet kerülni az UEFI követelményt), akkor majd lesz raspira is rendes Win 10.
Addig felejtős a dolog; de tény, hogy már itt van a kanyarban.rosejbli - azok Win 10 Mobile OS-sel szereltek (és zárt bootloaderesek, szóval raspire nem fogják felrakni). De ahogy nézem ezzel az őszi frissítéssel lassan megszabadul a MS a Mobile vonaltól és lesz egy általános ARM-os vonala.
-
sztanozs
veterán
válasz
Szakbarbár #30342 üzenetére
Vsz nem tetszik a sticknek az OTG kábel késleltetése, de ezt a HUB már le tudja kezelni.
-
sztanozs
veterán
válasz
danielberndt #30114 üzenetére
A routered nem tud ilyet alapból? Ha custom firmware van rajta (WRT például, abban biztos van). Szerintem nem fogod tudni úgy beállítani a pi-t, hogy a routeren ne kelljen semmit konfigurálni.
-
sztanozs
veterán
válasz
kovbandi82 #30104 üzenetére
Baja nem lesz, legfeljebb fagy, zörgős lesz a hang vagy elcseszi a memóriakártyán a fájlrendszert.
-
sztanozs
veterán
válasz
mr.perfect #30074 üzenetére
Ez mono-fm hangot ad, ami nem szükségszerűen felel meg egy filmnézős elvárásnak.
-
sztanozs
veterán
Nem is igazából a 2.5 A a fontos, hanem a 5.1 (5.2) V. Sajnos elég nagyot esik a feszültség a polifuse-on, és ezt már nem tolerálja jól a Pi (ezért a villám jel). Egy alacsonyabb terhelhetőségű, de megfelelő feszültségű táppal simán menne még a cucc villám nélkül is.
Ikonok: [link]
-
sztanozs
veterán
válasz
AcCEsS #29534 üzenetére
Amit a cikkben nem említenek, de a videóban benne van, hogy az új dizájnban nem külön power switch-ek vannak minden külön célra, hanem egy darab 4-utas power supply chip van rajta. Remélhetőleg ez majd megszünteti a nem sztenderd USB (5.2 V-os) táp szükségességét és az egyéb tápellátási anomáliákat.
PoE HAT viszont még nem elérhető, csak később lesz majd.
-
sztanozs
veterán
válasz
RAiN91 #29249 üzenetére
Viszonylag egyszerű, ha fizikailag össze tudod rakni.
1) Kell hozzá valami mozgásérzékelő (ezek általában sima kapcsolóként működnek egy GPIO jelet kell ellenőrizned)
2) kell valami, ahonnan hívást tudsz kezdeményezni:
a) egy telefon (vagy soros portra köthető modem), vagy
b) egy SIP előfizetésKb itt le van írva, csak nem riasztóra, hanem árvíz (csőtörés) érzékelésre: [link]
-
sztanozs
veterán
válasz
cinemazealot #28996 üzenetére
Érdekes egyébként, hogy bejelentkezve nem eszi meg nekem a a saját kulcsot (ráadásul pont azzal az accounttal lett csinálva) - viszont, ha kijeletkezek, akkor megy (csak nincs history, meg egyéb plusz dolog).
-
sztanozs
veterán
válasz
hallali #27083 üzenetére
Ezt nem tudod.
Ez a GPIO init sorrend:
- Powerup
- CPU wiring setup (GPIO0/2, GPIO1/3, GPIO4, GPIO7 és GPIO8 - Pullup, a maradék Low)
- Firmware betöltése
- I²C pár lábak és TXD Pullup
- OS betöltése
- config alapján GPIO Pullup és Pulldown beállítva -
sztanozs
veterán
Éjszakánként újraindítom a routert, ezért ugrik a hálózat reggelre - hogy tudnám Kodi (OpenElec talán?) alatt megcsinálni, hogy ha elhal a LAN, akkor újracstlakozzon?
-
sztanozs
veterán
Magic Packethez (legalább is a feldolgozásához) WOL-t támogató LAN chipset kell, és power management, amit a WOL lábbal kapcsolgatni tud. Bár a LAN9514 chip, ami a PI-n van támogatja a WOL-t, a WOL láb nincs sehova se bekötve a PI-n, mivel nincs rajta power management áramkör.
Kicsit bővebben: [link] vagy [link] -
sztanozs
veterán
PC-s Kodihoz, esetleg...
Pi-n nincs se WOL chip, se power management logika.
Még ha nyomsz egy shutdown-t a futó OS-en, akkor is csak a chip áll le, de táp alatt marad a lap (és a chip által nem vezérelt részek). Nincs logika/hardver arra, hogy ezután újrainduljon a chip, csak a táp megszakítása és visszaadása. Lehet rá külső shutdown/powerup logikát rakni, de az esetek nagy részében egyszerűen nem éri meg a fáradságot. -
-
sztanozs
veterán
válasz
artiny #26286 üzenetére
Nem, ez nincs rendben. A V amúgy Warning-ot jeöl: [link]
Nem fixált a jel, kültéren kellene kipróbálni, hogy rálásson a műholdakra. A timestamp 060180 gyakorlatilag hard-reset utáni állapotot mutat: 1980-JAN-06
Ilyenkor a régebbi eszközöknek kell legalább 5-10 perc, mire fixálnak.
-
sztanozs
veterán
válasz
artiny #26262 üzenetére
Nem, mert a gps valószínüleg csak sztenderd NMEA sorokat tol át a TTL soros porton. De mindegy is milyen fajta, a protokolt kell csak használni.
-
sztanozs
veterán
válasz
Kiratheonly #26205 üzenetére
Nem nagyon akcióznak. Ha használtan hajlandó vagy venni, akkor itt a hardverapro (néha van használt olcsóbban), vagy ebay.
-
sztanozs
veterán
5.1V kell neki, az a baja - az RPi-n levő polyfuse miatt (alapból is) esik a feszültség a terhelés hatására. A gond a mezei telefon töltőkkel, hogy az USB szabvány szerint 4.4 és 5.25 V között bármi megengedett és nem is nagyon szokták a megengedett maximum közelébe húzni a töltőket, inkább kicsit lefelé.
-
sztanozs
veterán
Rendeltem egy W-t, meglátjuk milyen gyorsan érkezik meg...
-
sztanozs
veterán
válasz
toth_janika #24469 üzenetére
Nem is tudsz típust beállítani?
Amúgy azért adja SMB-n a "Filmek" nevet, mert az a mappa neve.
Nekem mondjuk az a forrás neve, hogy External és kézzel beállítottam "Movie" típusúra: [link]Itt a kérdésedre a válasz: [link]
Note: UPnP won't work with the library features (scanning data in like summaries and movie covers) in Kodi, but just about all the other options should be fine.Szerintem az alapvető gond az, hogy a DLNA nem ad elég metadata infót (vagy nem konziosztens az adat, pl változik az UPNP URL minden egyes lekérésnél) és így a Kodi nem tudja konzisztens módon kezelni a DLNA-ból jövő adatokat.
-
sztanozs
veterán
válasz
MaCS_70 #24442 üzenetére
BME 280 is megy RPI-vel: [link]
A DHT22-ben van humidity, de nem 1-wire protokoll-os. Ha ugyanaz az utp megy végig a falban (és az összes ér be van kötve), akkor max 6 eszközt tudsz sorba kötni, mert mindegyiknek kell egy külön GPIO port.
Vagy csinálhatsz hibrid megoldást
1 - VCC 3.3 / 5V
2 - GND
3 - 1-wire
4..8 - GPIO -
sztanozs
veterán
válasz
MaCS_70 #24433 üzenetére
Ha vezet mindenhova kábvel, akkor a DS18B20-at ajánlom, ez (nem túl messzire) elmegy akár egy érpáron is.
[link]Ráadásul akármennyi vezérlő elmegy egy GPIO-n (egymás után felfűzve), mert a 1-wire protokoll támogatja a párhuzamos használatot és minden eszköznek gyárilag egyedi 64 bizes azonosítója van.
-
sztanozs
veterán
válasz
toth_janika #24434 üzenetére
UPnP Devices - ezt a media source típust kell kiválasztani
-
sztanozs
veterán
válasz
toth_janika #24408 üzenetére
1. Minidnla-ról akarsz behúzni PI-s filmeket, vagy pi-ről a minidnla-n megosztottakat?
2. opensubtitles - beállításoknál hozzá kell adni a magyar nyelvet:
http://kodi.wiki/view/HOW-TO:Set_up_subtitle_services -
sztanozs
veterán
válasz
matyi08 #23776 üzenetére
Az UTP csatlakozó LED-jén a fizikai réteg forgalmát látod, amiben benne vannak a router által generált csomagok és a raspberry-n futó szolgáltatásk hálózati forgalma is (dhcp, ntp...)
Amúgy az
iftop
paranccsal meg tudod nézni, hogy melyik nyitott porton mennyi a forgalom, utána pedig:sudo netstat -tup
Ezzel azonosítható a process a port alapján.
Vagy azntop
parancs megadja egyben (de ezt telepíteni kell). -
sztanozs
veterán
válasz
azbest #23769 üzenetére
Köszi!
Kipróbáltam és kicsit felemás az érzésem az új mintavétellel kapcsolatban.
Ha nem nyúlok hozzá, akkor jól megy a dolog film, minimális CPU terheléssel (egyáltalán meg lehet nézni KODI-n a VPU terhelést?), de ha film közben behozom a menüt, akkor valamiért belassul a hang 2-3 másodpercre, azután visszaáll (kb?) megfelelőre. Egy 20 perces sorozatrészt néztem meg, nem tapasztaltam csúszást vagy hangproblémákat. Nem tudtam max hangerőn nyomni, szóval a korábbi torzítást (mély hangokkal) nem tudtam tesztelni. -
sztanozs
veterán
Az OpenELEC 6.0.3-nak tudnia kellene a sigma-delta audit samplinget? (audio_pwm_mode=2)
Beállítottam config.txt-ben és borzasztó lett a hang. -
sztanozs
veterán
válasz
robohw #23372 üzenetére
Igazából egyik mögött sincs normális community, magadnak kell jobb híján a disztribúciót hegeszteni, vagy csomagokat fordítgatni és a Mali chipset a legkevésbé támogatott az összes GPU között.
Egy headless rendszernek talán jó, de nem bízná rá nemhogy az életem, de még a házautomatizálást sem. A wifire is azt írták a fórumon, hogy jó, ha működik.
Szóval játszásra jó, de szvsz még kell neki kb egy év, mire kinövi magát és lesz rá legalább egy stabilnak mondható linux disztibúció.De ez már tényleg nagyon offtopic...
-
sztanozs
veterán
válasz
schferenc77 #23335 üzenetére
Kodi alatt kell?
Keymap fájlban kell matatni:
<F12>XBMC.RunScript(/home/pi/script/valami.py)</F12>
vagy
<F12>System.Exec(/home/pi/script/valami.py)</F12> -
sztanozs
veterán
válasz
.Farkas. #22795 üzenetére
Érdemes végignézni az elérhető 5250 emulátorokat. Az IBM hivatalos terminálja nem fog menni (mert x86 alapú).
-
sztanozs
veterán
válasz
MasterDeeJay #22688 üzenetére
Ezt sikerült megtalálnod?
-
sztanozs
veterán
válasz
petya220 #22666 üzenetére
A szivárvány azt jelenti, hogy az adott áramfelvétel mellett már nem tudja a táp biztosítani az 5V feszültséget.
Lehet, hogy nem rosz minőségű a táp, csak nem ekkora áramfelvételre:The rainbow warning means that the 5V line has dropped beneath 4.65V.
Amúgy simán lehet az is, hogy a kábelben az ér nem elég vastag. Nekem is van otthon egy olyan "töltőkábelem", amivel konstans szivárvány van, egy másikkal meg sohasem látni.
-
sztanozs
veterán
válasz
junhum #22657 üzenetére
De működhet fordítva is, csak úgy a telón nem lesz net (hacsak nincs a RPi-n egy mobilnet adapter, vagy nincs LAN-on összekötve egy mobil routerrel.
Esetleg ez is segíthet - persze nem egy yatsee
-
sztanozs
veterán
válasz
bogabi #20045 üzenetére
BD könyvtárakkal (NFS-en keresztül) nekem is gondom volt. Valahogy a részfájlok összeillesztésénél csúszhat el a dolog, mert az első fájlt még jól lejátsza aztán az első váltás után akad a kép és a hang.
Asszem hanyagolni fogom az NFS-t és visszatérek SMB-re. Csak gondom van vele.
-
sztanozs
veterán
válasz
Keef_Lee #19225 üzenetére
Hát az az ÁFA, ami nekem ott van (5.35 £ - 20%), az tuti nem a magyar (7.22 £ - 27%)...
Magyar oldalon majdnem ugyan annyi, csak ki kell még pengetni egy 1.000 forintos szállítást:
Összesen 11 235 Ft
ÁFA 3 303 Ft
Megrendelés végösszege 15 538 FtFDH Kft meg: Nettó végösszeg: 9,888.‑Ft, szvsz ez még az RS-nél is olcsóbb (Br 12558 Ft).
Rendelési számba ezt kell tenni, ha nem kell kártya se táp: 2525225
-
sztanozs
veterán
válasz
DarkByte #18501 üzenetére
1541EMU nem rossz ötlet, de csak akkor, ha audio out-on tudud nyomni a lejátszó hangját is...
-
sztanozs
veterán
válasz
szasanyi #17898 üzenetére
Ezt is a neten lőttem (példa):
OpenELEC:/flash # cat /proc/cpuinfo
processor : 0
model name : ARMv6-compatible processor rev 7 (v6l)
Features : swp half thumb fastmult vfp edsp java tls
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x0
CPU part : 0xb76
CPU revision : 7
Hardware : BCM2708
Revision : 000d
Serial : 00000000a71e83d4
OpenELEC:/flash #Biztos az lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Nintendo Switch
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Philips LCD és LED TV-k
- Nintendo Switch 2
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Hobby elektronika
- Yettel topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Fujitsu Esprimo D738 Megbízható asztali számítógép irodai és otthoni felhasználásra
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged