- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
brd
nagyúr
válasz
Larry303 #3303 üzenetére
Egy ilyen művelet mindig veszélyes, ezzel számolni kell.
Viszont működik a PQMagic OS alól is (bár spec. 2003 alatt még nem próbáltam). Ahogy elmondtad, az simán megoldás lehet neked, hogy leállítod a az SQL service-t, átmásolod a két, érintett partícióról az összes adatot máshová, átméretezed őket, majd mehet vissza az adat.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Larry303 #3301 üzenetére
Idézem amit priviben küldtem. Szerintem egyértelmű, és a Többiek is ugyanezt mondják.
"
Igen, át tudod méretezni, a RAID5 nem fog szétesni. Azért, mert kifelé egy drive-ot látsz. Az adatok sérülése viszont bekövetkezhet. Program vagy adminisztrációs hiba miatt, esetleg a drive bizonytalanságából (erre van a legkisebb esély, de....), memóriahiba miatt. A sérülés veszélye a két átméretezendő partíciónál a legnagyobb.Tételezzük fel: C D E F partícióból D-t szeretnéd megnövelni. Akkor E-t csökkenteni és az elejét hátra csúsztatni kell (vagyis a vége marad eredeti helyén). Az így keletkező "lyukkal" tudod D-t megnövelni. Mivel ezek adat és adminisztrációs területek mozgatásával, módosításával járnak, bármikor okozhatnak hibát.
Minden fontos adatot esetleg jogosultságokat (profilokat) is menteni kell. Utána szabad csak nekiugrani az átméretezésnek. Ha van mentésed nagy valószínűséggel nem lesz gond, és sok installtól mented meg magad, ha viszont nincs, tutira bebukik a rendszer.
A műveletek lehetnek hosszú idejűek. Megszakítani nem lehet, tehát megfelelő nagy kapacitású üzembiztos szünetmentesről is kell gondoskodni.
"Leegyszerűsítve: Maximális biztonsággal az összes adat mentésével lehet elvégezni az átméretezést. Több rizikót felvállalva elég csak a két érintett partíciót menteni. Aki meg bátor, az mentés nélkül belevág.
Egy fontos dolgon viszont nagyon el kéne gondolkodnod. A működési biztonság és az adatbiztonság két külön fogalom. A RAID5 a működési biztonságot adja, de a controller, tápegység, egyéb meghibásodásából az adatok sérülhetnek, így ez nem elegendő az adatbiztonsághoz. Azt csak úgy tudod elérni, ha az adatokról fizikailag is máshol tárolt biztonságos másolatod van! Vagyis minimum időszakos teljes mentést úgysem lehet elhagyni! Ha valaki vakon bízik a RAID5-ben és nem készít plusz mentést, az előbb-utóbb kopogtat nálam. Szívesen segítek, de az súlyos pénzbe kerül egy ekkora rendszer esetén már. Jobb megelőzni!
-
Sunzi
aktív tag
válasz
Larry303 #3298 üzenetére
A nem érintetteknek nehezen eshet bántódása, lévén, nem nyúl hozzá semmi, de, azért azokról is van backup némi rendszerességgel, gondolom...
Mivel nem kockáztathatsz, mindenképp kell backupolnod a 2 érintetet, onnantól viszont mindegy, hogy törlöd a partíciókat, és újakat csinálsz, vagy PM-el átméretezed. PM annyiból jobb, hogy nem kell visszamásolni az adatokat, drive letter-t állítgatni, meg a megosztásokat újrabeállítani.re: brd: na, ja ez jó kérdés...
-
brd
nagyúr
válasz
Larry303 #3298 üzenetére
Semmi sem biztos, de elvileg nem lehet baja.
A megy/nem megy pedig úgy dönthető el, hogy elmondod, jelen esetben te a partíciót hogy érted? A windows lemezkezelőjében látható partíciókat hívod annak, vagy a RAID vezérlő configjában létrehozott logikai diszkeket? Előbbi esetben az áll, amit én mondtam, utóbbiban pedig lazydog írása a releváns. -
lazydog
addikt
válasz
Larry303 #3291 üzenetére
Hello!
Bár nem tudok semmit az ellített vezérlőről, biztos vagyok abban, hogy adatvesztés nélkül megoldhatatlan az átméretezés. Ezt csak a vezérlő tehetné lehetővé, ha volna ilyen opciója.
Mi több, a PM és hasonló programok nem is "látják" a RAID-tömb lemezeit, és ez így van jól.
Nem látok más megoldást, mint lementeni az adatokat, és létrehozni az új tömböt. -
brd
nagyúr
válasz
Larry303 #3291 üzenetére
Nem.
Bővebben: ha a PQMagic látja a RAID5-öt, akkor ugyanazok a veszélyei, mint egy nem RAID esetében, az átméretezésnek. Ő ugyanúgy nem tud a RAID-ről mint az OS. Neki az csak egy háttértár. Tehát max. a rajta lévő adatokat boríthatja meg, a RAID-et nem. Ettől függetlenül történhet bármi, áramszünet, lefagy a program valami külső ok miatt stb.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Larry303 #2701 üzenetére
Őszinte leszek, nem tudom. A nagy file meg relatív. Ugyanis annak csak részeit mozgatja a rendszer, nem az egészet állandóan. Minden esetre a gyors pozicionálás talán pont az előzőek miatt eléggé sokat jelenthet. A két drive (rendszer swap) használata meg már önmagában is gyorsít. Pláne ha egyedül vannak egy-egy csatornán.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Larry303 #2697 üzenetére
Ez amit vennél OEM termék, így más a szériaszáma is. Vagyis nem tudsz rákeresni a gyártó oldalán. Az adatok alapján szerintem ez a típus lehet: ST373307LC
-
liksoft
nagyúr
válasz
Larry303 #2693 üzenetére
A nagy kérdés, hogy melyik szériából. Ha régi és 10k-s, akkor a Raptor jobb (ahogy kem írta), ATA - SATA egyéb winyókat viszont megver. Ha viszont 15k-s újabb változat, akkor irígyelni foglak.
(Nekem nem kell akkora tempó, ezért nem teszek a gépembe - inkább csend, így noti winyót használok.)
-
liksoft
nagyúr
válasz
Larry303 #2690 üzenetére
Szia!
Csak HW RAID kártyáról tudsz boot-olni. A soft RAID boot esetén nem megy. A 29160 pedig RAID-et nem tud. Tehát a 34GB-ról boot esetén letehetsz ezzel a vezérlővel.
A 10000-es fordulatszám és a kisebb seek idő miatt gyorsabb mint egy mai SATA winyó. Akkora különbség viszont szerintem nincs ami miatt célszerű lenne erőltetni. Egy Raptor megveri. Azt kipróbálhatod, hogy az egyik 17-es a rendszer, a másikra teszed a swap és temp területet. Gyorsítani ezzel is lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- Revolut
- Micro Four Thirds
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest