Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• LGLuke

őstag

válasz Robb202 #4384 üzenetére

Huh, jó sok kérdésed van! :DD
    Nah sorban:
    A RAID5 esetében egy meghajtó kiesésével még működhet a rendszer és valódi gyorsulást hoz, csak 2 probléma van vele:
    1. legalább 3db HDD kell hozzá.
    2. Ehhez normális RID kártya kell, mert különben iszonyúan terheli a CPU-t a szoftveres RAID, ráadásul, ha megfő az OS, akkor verheted a fejed a falba, a kártya ára pedig 100k+ HUF

Én RAID-et nem ajánlom otthonra, ha nem muszáj. Amennyiben csak rendszert akarsz RAID-be vágni, akkor elég a szoftveres RAID0. 2db Seagate 7200.12-es szériás 500GB-os HDD-ből. Erre mehet az össze progi, meg még akár adatok is, de azok mindenképpen legyenek meg egy másik adat HDD-n is a biztonság végett.

Én egyébként otthonra elegendőnek tartok egy 7200.12-es 1TB-os Seagate HDD-t. Ez a leggyorsabb 7200RPM-es, de a leghalkabb is. Eddigi tapasztalatok szerint elég megbízható is.

• christprhrdv

tag

válasz Robb202 #4377 üzenetére

Szia!

A raptorok, meg 10.000 RPM-es vinyók, nagyon gyorsak, sőt, ha ezeket RAID0-ba kötöd, akkor meg ... A rendszerbetöltés ideje viszont egyáltalán nem biztos, hogy megfeleződik, még akkor sem, ha a RAID0 köteted kb 2X lesz gyorsabb, mint egy vinyóval!

De ha ilyen procid és ennyi RAM-od van, és egy nem "össze-vissza telepített" vistád, akkor szinte biztos, h más gond is van ott! A rendszerbetöltés nem lehet 7 perc...
    A frissen telepített Vista-d, driverekkel, progik nélkül mennyi idő alatt bootolt?

Nekem egy 4850E-s 45W-os AMD procim és "sima" WD Caviar Blue-m van 500GB-os 16MB cache-el (ja és 2G RAM-om volt), de sztem nem boot-olt másfél percnél tovább! És nekem van fent progi bőven!

Sztem mielőtt pénzt költesz bizonyosodj meg róla, h nem vmi hardware v software gond ez! Meg megnézhetnéd mondjuk akár HD Sentinel-el a vinyód állapotát!

üdv!

• LGLuke

őstag

válasz Robb202 #4375 üzenetére

Akkor szépen sorban:

RAID0-ba kötve 2 HDD-t tényleg gyorsulhat a rendszer.
    A rendszertöltés fontos tényezői a fordulatszám, és az adatsűrűség.
    A mai magas adatsűrűségű HDD-k igen jól kárpótolják a kicsit magasabb késleltetéseket.
    A VelociRaptor egy jó alternatíva lehet, mivel a magas fordulatszámának köszönhetően sokkal alacsonyabbak az elérési- és keresési idők. Ezért a kis fájlokból álló töredezett meghajtóval is elboldogul viszonylag gyorsan.

Sokan azt mondják, hogy tetszőleges 2 gyors HDD is elég hozzá. Pl. Seagate 7200.12-es szériából 2db 500GB-os változat, és fölösleges drága HDD-ket venni.

A lényeg, hogy a leglassabb HDD sebessége fog duplázódni, ezért célszerű 2 teljesen egyforma lemezből építeni a tömböt.

Az SSD-k a legjobbak, ráadásul abból elég 1db is. Amennyiben SSD vételén töri valaki a fejét a komoly teljesítmény miatt, akkor mindenképpen SLC-s változatút érdemes beszerezni. Vannak már 64GB-os változatok is viszonylag olcsóbban.

Seagate Cheetah szerverekbe való SAS/SCSI csatolós HDD. Gondolom nincs kedved 500k-t kiadni csak vezérlőre. Persze lehet kapni olcsó pár 10000 HUF-os SAS/SCSI vezérlőt is, de akkor is plusz költség lesz, és horror ára van a Cheetah-nak, főleg 2-nek. Szóval ez még drágább lenne, mint 1 nagyon gyors SSD.

RAID0 egyébként főként a lineáris olvasási- és írási sebességet duplázza, így régebbi HDD-k esetében hoz töltési időben gyorsulást. Késleltetés még egy picit növekszik is.

Üdv!

• Petya-wh

tag

válasz Robb202 #4377 üzenetére

:F

na most ezt konkrétan miért is nekem céloztad?

élöben még nem is láttam i7-t :D

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés