- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- One mobilszolgáltatások
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Amazfit GTS 4 - divatos megjelenés
- Garmin topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_seth_
veterán
Lusta vagyok és nem görgettem vissza a legelső hozzászólásodig csak az utóbbi párat néztem. Felmerült a 17-55, ami egy kiváló obi, nagyon éles, a tartománya viszont egy mezei kitobi, amit persze meg lehet szokni, de kell mellé mások obi. Volt aki írta a 24-105-öt ami apsc-n valóban nem a legjobb alap obi bár sokan használják ennek ellenére is. De egy 5D2/6D + 24-105 L párossal minden létező APSC és EF-S obi párosnál jobb képeket tudnál készíteni, illetve a 105-ös vég miatt a tele sem hiányozna annyira. És bár "csak" F4, de stabival és végig F4. Bármilyen munkára is akarod használni (kivétel sport/természet oda vagy apsc kell olcsó obikkal vagy FF de akkor sokba lesz az obi) sokkal könnyebb dolgod lesz vele.
Anno én is játszottam 70D 17-55 IS párossal majd a végeredményt látva az egész APS-C és EF-S rendszeren olyan gyorsan túladtam ahogy csak tudtam, helyette 5d3 és 24-105F4 lett, na azóta csak finomítgatom a technikát, de nagyrészt elégedett vagyok vele és a végeredménnyel is azaz a képekkel. Ma már szerintem az említett FF váz és alap obi ára két átlagos esküvő fotózás ára...
-
Surfym@n
senior tag
aki komolyabban gondolja, az megy FF-re =! Croppos géppel nem lehet pénzt keresni.
Először pusztán egy olcsóbb alternatívát kínáltam a 17-55 helyett, ami még sokoldalúbb felhasználásra is alkalmas lehet.
Hisz magad is írtad, hogy még tanulnod kell a szakmát.
Erre jössz egy másik sablonnal, s számba adod, hogy croppos géppel nem lehet pénzt keresni... egy szóval nem mondtam ilyet. Így segítsen neked az ember... Nyilván külön igaz a másik része is annak amit mondasz, de a kettő között nincs ok okozati összefüggés. -
PuMbA
titán
Persze. Nekem lett volna pénzem megvenni a jobb obit is a kezdetektől, de a rosszabbat vettem, amit aztán ugye cseréltem, mert elértem a tudott határait 1 éven belül. Így volt rossz nekem. Ha neked nincs pénzed jelenleg megvenni egy használt 17-55 f/2.8-at, akkor viszont nincs kérdés.
-
PuMbA
titán
Amit én javasoltam akkor jó megoldás, ha tényleg kicsit komolyabban gondolod
Én anno megbántam, hogy 55-250-össel meg ezekkel hülyéskedtem, mikor tudtam, hogy 1-2 év múlva úgy is kell a jobb obi. Így buktam vagy tíz-húsz ezret, minthogy egyből ezekkel kezdtem volna.
Surfym@n: A Canon mindkettőnél jobb obi és a szalagszakadás se jön elő feltétlen. Az enyémnek már minden baja van, karcos a frontüveg széle, tiszta por a belseje, de a képminősége csodálatos. Eszembe nem jutna más gyártó, tekintve, hogy visszafejtésből dolgoznak, azaz egyik fókusza sem lesz olyan jó, mint egy gyári obinak. MILC-eknél ez már nem gond, de DSLR-nél igen.
-
Surfym@n
senior tag
Canon 17-55-össel vigyázz, mert sok közülük szalagszakadásos lehet (konstrukciós hiba). Inkább a Tamron 17-50 fix 2.8-asa (nem képstabis változat), vagy egy Sigma 17-70 f/2.8-4 C ami nem fix fényerőért cserébe ad képstabit, ultrahangos fókuszálást és nagyon jó a közelpontja.
-
BEndre34
tag
Szia!
Pont ez volt a dilemmám nekem is és az eredeti kérdésed előtt kaptam is rá választ.
Az általad is írt ár miatt nekem az IS nélkülire esett a választásom. Igaz, nálam sport fotózás (hobby) a cél, amire teljesen jó. Hozzáteszem azóta pont erre nem használtam, viszont gyakorlásnak készült vele esti karácsonyos kép (szigorúan 8 óra előtt), tájkép és madár fotó (nyilván nem repülés közben). Kellő odafigyeléssel lehet ezzel is még tele állásban is bemozdulás nélküli képet lőni alacsony ISO (este 1000, szürkületben 500 alatt).
Persze ha van rá keret, nyilván az IS verziót válaszd (nálam szűk volt a keret és a használt okok miatt is jó a non IS). Esetleg kölcsönözz ki egy napra egy IS-t és próbáld ki be és kikapcsolt állapotban, úgy a legkönnyebb eldönteni (kb 10e körül lehet egy napra). -
Surfym@n
senior tag
Sokszor esnek dilemmába ezen optikák miatt az emberek. kivétel nélkül az L-es obi a nyerő...
fő érvek:
L-es obi képminősége (már max fényerőn is), ring-USM motorja (gyorsaság) nem összehasonlítható a 70-300-éval,
70-300-as optikák általános rákfenéje, hogy 200 felett jelentősen gyengülnek, tehát egy jó vágással az L-es 200mm-ből többet tudsz kihozni, mint egy kommersz 300mm-ből,
L-es obi mérete nem változik sem zoom sem fókuszáláskor,
L-es obi fémből van és értékálló (F4L változat használtpiaci ára évek óta 110-130 között leledzik),
L-es obihoz alapból van napellenző, és opcionálisan állványgyűrűvel is szerelhető,
L-es obi telekonverterekkel kompatibilis (1,4x-ezővel már megvan a 280mm egy rekeszérték árán de nagyon jól használható minőségben).ha valami kimaradt szóljatok, de ennyi bőven megteszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Milyen videókártyát?
- Apple MacBook
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Spórolós topik
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- OLED TV topic
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged