- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
Nem kell, ha nem tuningolsz, nem emeld a modulok üzemfeszültségét akkor nem fog borda nélkül sem túlmelegedni.
Levin01: Azért, mert a szabvány érték hivatalosan 800MHz maximum, tehát ha nem tuningolsz akkor az 1066-os ram is csak 800-on fog menni. Tehát nem nyersz semmit a 800-ashoz mérten tuning nélkül hiába van 1066-os ramod.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
ro_bert17 #29846 üzenetére
Ájáj, nem emélkszem pontosan, hogy F hányas billentyűvel lehet pause-t nyomni boot közben. Ha van esetleg post screen azt lődd ki. Bár ez régi lap, akkor még nem volt divat.
A bench progit láthatják, mert fizikailag benne van és érzékeli, csak vmiért a win nem címzi meg. A'szem én passzolok inkább, nincs több ötletem per pill.
Amúgy ha egyenként (külön-külön) rakod be akkor gondolom látja a win is.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
04ahgy #29820 üzenetére
Átgondolva, értekezve másokkal ara jutottam/jutottunk hogy ez így ok, de pl a QPI fesz is maximalizálva van 1,35V-ban. Nyilván ez "csak" Intel ajánlás, de franc se kockáztat egy 50+k-s proci esetén, hogy 1 év múlva megdöglik vagy annyira degradálódik a növekvő elektronmigráció miatt, hogy jó ha allapon elmegy 1,5V-al.
Részemről marad a max 1,65-1,66V ram fesz i7 900-nál. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
ro_bert17 #29840 üzenetére
Úgy bizony.
Szóval post-nál látja az összeset win alól meg csak a fele látszik? Feladatkezelőben mennyit ír ki a win? Ez vmi integrált vga-s lap? Mert ha igen akkor az integrált vga fogja le a ramot.
bazzze: Jól okoskodtál, így van/lesz. Bukod a DC-t de 1,5GB ramod lesz. Igazából 1GB olyan kevés ma már, hogy többet gyorsul a +512MB-től mint amennyit lassulna az egycsatornás módtól.
Am kösz, de a pusziról ezúton lemondok. -
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
CsiguszMaxim #29791 üzenetére
Az az OCZ nem olyan nagy durranás, volt nálam ilyen tuningteszten és csalódtam benne. Azzal a Mushkinnal nincs tapasztalatom de biztos, hogy van olyan jó mint az az OCZ.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Fornax #29785 üzenetére
Nem, annyi, hogy az új Intel-es procik ram támogatására szigorúbb szabályok vonatkoznak. I3/i5/i7 mellé csak max 1,65V-os ram tehető, AMD mellé meg mehet 1,9V-os is akár. Ha AMD mellé teszel 1,65V az nem baj.
Nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fog menni. Nyilván a lap gyártója nem teszteli végi az összes piacon kapható rammal a deszkáit. Általában a közkedvelt ramok mennek a deszkákban.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
seederking #29765 üzenetére
Crossfire a vga-nál van, ram nál DualChanel-nek hívják. Egyfomrát kéne venni, márkára nem muszáj elég ha az időzítés és a sebesség illetve a méret egyforma. De sjanos akkor sincs rá garancia csak ha kiteszteltet vennél (KIT-ben árult ramok ilyenek).
Elixir: Nem tuning ram, de korrekt ramokat gyártanak.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Robophobia #29756 üzenetére
Az időzítés azt jelöli, hogy milyen gyorsan tudja a műveleteket végrehajtani. Értelemszerűen minél kisebb annál jobb.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Chesterfield #29742 üzenetére
Nem kell, jó az borda nélkül is. Viszont ha nem húzod a cuccot akkor elég egy 1333-as Kingmax, mert a hivatalos max ram sebesség 1333MHz i3 esetében.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
04ahgy #29728 üzenetére
Totál egyetértek! Én is ezeket tapasztaltam/tapasztalom.
Silentfrog: Vista driver van az jó! W7 megeszi azt is!! Azt tedd fel akkor, azzal jónak kéne lennie! Ugyanígy jártam, a wlan adapteremhez nincs W7 driver csak Vista. Feltettem azt és azzal tökéletesen működik. W7 amúgy is "csak" egy finomított Vosta szóval egy próbát megér sztem.
mod:
szbptr: Ram szorzót kell felvenned a bios-ban (ha a procit nem akakrod húzni csak a ram-ot). QPI feszt tedd 1,35V-ra a ram feszt meg 1,66V-ra.
De nem biztos, hogy mennifog így sem. Az i7-es procinál a ram órajel duplájának kell lennie az uncore órajelének ezek a procik meg nem bírják a 4000MHz-es uncore órajelet.
Ha van még kérdés akkor javaslom az i7 topikot.Ha QPI dram fesz kínai akkor meg ezt olvasd el első körben: i7 tuning.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
04ahgy #29722 üzenetére
Ezek a DDR3-as OCZ-k nem sikerültek túl jól. i7 topikban sem én vagyok az egyetlen akinek kifingott az OCZ-je (és nem azért mert halálba feszeltük volna), meg itt is azért fel-fel bukkannak ilyenek.
Eleve a kis fingi-lingi borda ami rajta van sz@rt se ér. Úgy melegszik mint atom.
Kingmax és Corsair eddig bevált nekem, meg a G.Skill is jó és a Mushkin is... szóval vannak jók minden árkategóriában. Hülye voltam. Mondták, hogy ne az OCZ-t vegyem hanem a Corsair-t. Nem hallgattam rájuk, és így jártam.Silentfrog: Akkor elég +1GB.
Próbáltad úgy, hogy a tuner progiját xp kompatibilis módban futtatod? Úgy is röcög?mod:
Jah és úhy hogy rendszergazdaként futtatod? Hiába van rendszergazdi fiókom, van olyan progi ami csak akkor indul el, ha külön rednszergazdi módban futtatom.
Van még mit csiszolni de alapvetően jó a W7 sztem.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Silentfrog #29718 üzenetére
DC már nem olyan sokat számít mint régebben. Anno akár +70%-ot is tolt ma már kevesebb mint 10%-os a gyorsulás a DC-től. Ezt is csak a nagy sávszél éhségű progikban lesz igazán érzhető (pl nagyméretű fájlok Winraros tömörítésénél). A több ram itt már érezhetőbb gyorsulást hoz. Berakhatsz mellé még 2x1 GB-ot, ha 512-es 4850-ed van attól még lát 3,5GB-ot és a DC-t sem bukod.
De ha csak az általad írt kettő opció közül kéne választani akkor inkább a több ram mint a DC.
Amúgy a W7 64bit nagyon jó oprendszer, én is azt használom kvázi mióta megjelent (sőt már előtte is használtam az RC-jét). Anno próbából feltettem a W7 64bit-et egy másik partícióra az egyiken meg maradt a jól bejáratott XP. Miután egyszer kipróbáltam a W7-et többet nem is használtam az XP-t.
mod:
barko: Hehe dettó így jártam. Megdöglött az OCZ és helyette Corsair-t kaptam. Szerencsére.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Silentfrog #29716 üzenetére
Attól függ mire használod a gépet. Ha olyan progikat amiknek sok ram kell akkor inkább 3GB. Ha csak netezel pl, meg ilyenek akkor elég a 2GB is.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Daralo:) #29700 üzenetére
Igen a Kingmax nem csak saját chipeket használ, átcímkézett termékei is vannak.
Esetleg próbáld meg, hogy az északi hídnak adsz +0,1V-ot (G)MCH néven fut a bios-ban elvileg. Legalábbis P35-nél így hívták. Az időzítést állítsd a bios-ban a gyengébb modulhoz.
Gyárilag mennyi feszt írnak elő a ramnak? 1,9V-al is megküldheted amúgy bátran. 2-2,2V-ig ezeknek semmi bajuk nem lesz. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
szemese #29694 üzenetére
w7 memo tesztje nem sokat ér, eleve OS alól nézve nem ad kellően biztos eredményt. Mint azt látod is. Boot idejű ram tesztet csinálj (Memetest86+). De valószínűleg a lapod nem komálja ezt a kit-et.
Vagy ha van lehetőséged akkor próbáld ki egy másik deszkában is (ismerős/öcsi gépe pl). -
Qru
MODERÁTOR
Mi a pontos konfigod? Adatlapod kitölthetnéd igazán...
De akkor lehet a proci vérzik el, nem a ram.
daa-raa: Ha húzom a szajrét és auto-n maradnak az időzítések nekem is hajlamos a Giga deszkám össze-vissza állítani az időzítéseket. Bár a mostani Corsair-em nem érzékeny rá, az OCZ Platinum viszont össze-vissza bukdácsolt amíg be nem lőttem rendesen. Igaz az OCZ CL7 ez meg CL8-as tehát valószínűleg azért.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
scream #29662 üzenetére
Nem lehet. Legalábbis nem tudok róla, hogy lenne ilyen adatbázis (ami persze nem jelenti azt hogy nincs is).
A puding próbája az evés...Egyre gyakoribb az átcímkézés a gyártóknál. OCZ-k pl azért olyan gatyák tuningban mert 1600-asnak a jobban sikerült 1333-asokat adják el. Ennek okán nem csoda, hogy az 1600-asaikban kb egy centi extra tuningpotenciál sincs.
Corsair-re inkább a visszacímkézés a jellemző. Náluk az 1600-as Dominator modulok döntő többsége megy a bikább Dominator órajelén (1866) vagy -1CL-en is a specifikált értéknél. Szóval érdemes tájékozódni vásárlás előtt.
Ami nyilván nem garancia, hogy pont egy átcímkézett darabot fogsz ki. De ugye az olcsóbb darabokra nagyobbb a kereslet globálisan így sokszor hiába megy 1866-on stabilan ha 1600-asként tudják értékesítani akkor olyan címkét nyalnak rá a gyárban. Kvázi a gyártási költség ugyan annyi mind a kettő esetében csak a haszon kevesebb. De a kevesebb haszon is több a semminél így azokat is szépen kiszórják a gyártók. Szóval ez (ismét) csak a profitról szól, nem arról, hogy megszánnák a szegény tuningolni vágyókat. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
scream #29660 üzenetére
SuperTalent egy nagyon jó nevű cég. Olyan 1800MHz környékén el kéne mennie CL9ben simán. Van itt is szórás azért nem merek konkrétabb értéket megjelölni. Ha mákod van, akkor csak egy átcímkézett 2000-est kaptál. Van ilyen is.
TheChos3nOne: Mikor bedöglött az OCZ kit-em olyat vettem. Csak jót tudok mondani róla. Nem tuning bajnok (ez váltottam Dominatorra végül) de gondolom nem is az lenne a célod, hogy 2000MHz-en menjen CL2-ben 1T-n.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
SpongyaBob #29640 üzenetére
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Regirck #29626 üzenetére
NB vagy (G)MCH néven szokott futni az északi híd.
Azt is bios-ban. Dram timeings vagy vmi hasonló néven fut. Asus deszkám marha rég volt. De a lap topikjában biztos vágják fejből minek mi a pontos neve.
mod:
esfrost: Ez 800-on megy. Amúgy pont a CPU-Z memory fülét nem linkelted pedig az lenne a lényeg.
Mivel DDR-ramod (Double Data Rate) van az ott kiírt a valós órajel, az effektív órajel ennek a duplája vagyis pont 800-on teker a ram. Ez így teljesen ok. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Regirck #29624 üzenetére
Ilyenkor mindig a leggyengébbhez kell állítani mindent. Ha pl az egyik 1066 CL5 1,8V a másik meg 1066 CL6 2V akkor csak az utóbbi specifikácón lesz stabil a rendszer.
Nem tud külön időzítést (legalábbis az a chipset ami neked van) adni a ramoknak, meg külön feszt / órajelet (azt máshol sem lehet).Szóval: 2V-ra lődd a ram feszt és úgy állítsd 1066MHz-re a ramot, az időzítést tedd olyanra, hogy mindegyik bírja (nem tudom CL5 vagy CL6-osak-e a kit-ek).
Ha ez sem segít, akkor az északi hídnak tolj +0,1V-ot. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
>Dragon> #29622 üzenetére
800MHz a max hivatalos órajel, tehát az 1066-os tuning ramnak számít és csak tuningal érhető el a 1066-os sebesség. Ezért ha nincs húzva a rendszer előfordulhat hogy a diagnosztikai progik csak 800-asnak látja, pedig a gyártó garantálja a 1066MHz-es stabil működést. Szóval közel se biztos, hogy átvertek.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Balu972 #29619 üzenetére
Ezek szabvány ramok, ha DDR1-es ramot vettetek bele akkor annak belekéne mennie. Van egy bevágás, ami kvázi egy rövidebb és egy hosszabb élre osztja a csatlakozó sort a ramon. Azt nézd meg, hogy jó irányból teszed-e be. Tehát értelemszerűen a rövidebb csatlakozó részbe a rövid a hosszabba a ram hosszabb csatlakozó része menjen/megy be.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
gurugrafik #29586 üzenetére
A bios-ban tudod állítani az időzítést.
Elvielg nem nagyon de lehet alapból nem CL7-ben indul akkor az időzítést meg a feszültséget (1,65V-ra, alapból csak 1,5V-ot kap) kell a gyártó által meghatározott értékre belőni.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BigBlackDog #29549 üzenetére
2,3V a nagyon max, többet ne adj neki. Passzol a procidhoz nem ezzel van a baj. Az északi hídnak adj +0,1V-ot, az szokott segíteni.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BigBlackDog #29545 üzenetére
Kevés a fesz, adni kell egy kicsit, annyit amennyit a gyártó előír, anélkül nem fog menni 1066MHz-en.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Laca 012 #29495 üzenetére
CL3 és 5 között alig van különbség. De ha megnyugtat vedd a CL3-asat, de igazából semmit nem vesztetsz a lassabbal sem. De ha tényelg 200Ft a különbség jöhet a CL3-as. Placebo-hatása lesz max. Akkor veszel észre különbséget csak, ha egy mesterséges mérőprogival leméred. De mondom valós felhasználási területen nem veszel észre különbséget a kettő között. Inkább a méret számít mint az időzítés ezen a szinten.
Lackó86: Ha nem vagy az a tuningolós/fejlesztgetős típus akkor elég az i7 860.
i7 900 előnye tuningban jön ki, meg akkor ha egy-két év múlva veszel bele egy 6 magos 12 szálas procit, mert akkor nem kell deszkát is cserélned hozzá.
Ramból meg 4GB bőven elég de ha keményen számltatsz vele (render, stb ami sok ramot zabál) akkor elkélhet 8GB de ezen kívül tök felesleges.
Nekem 6GB ramom van játékra használva a gépet soha nem használtam egyszerre 3-3,5GB-nál többet. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Laca 012 #29487 üzenetére
800-as ram megy 533-on (fordítva nem igazán működne). Az időzítést is visszább vehető, kérdés mennyivel, meddig marad stabil. Minden estre nincs nagy különbség a kettő között, mint látod a ns értékekből. Max bench progiban veszed észre a valóságban nem. De végülis 200Ft... Annyit megér, de mondom kb 0,5 sec-el gyorsabban jön be a Win ilyen szintű az "idő nyereség".
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
leonel #29412 üzenetére
Gigabyte lapok szeretik a Kingmaxot, meg a Corsairt. Nekem utóbbi van és nagyon elégedett vagyok vele.
A szabványos alapfesz az 1,5V, a ramgyártó meg arra vállal garit, hogy 1,7-1,9V-on tudja a ram az 1600MHz-et. Kérdés másik lapban sem vagy csak a tiédben. Ha máshol sem, akkor mehet gariba. Jó lenne ha egy másik dezkában/konfigban megtudnád nézni a ramokat.
MCH +0,2V-t sem segített?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
leonel #29410 üzenetére
MCH-nak adhatsz +0,2V-ot, lehet az segít. Mivel jóval magasabb órajelen jár a ram a memvezérlőnek is jóval nagyobb teher mint a 800-as DDR2 volt.
Nem inkompatibiltási hiba, mert akkor egyáltalán nem menne a ram, szóval cserélni nem sok értelme lenne sztem.
2V-nál többet ne adj a DDR3-nak, mert megdöglik szegény. Érted 1,5V az alapfesze, a 2V elég magas de még éppen belefér.
Amit még érdemes megnézned, hogy van-e frissebb bios a lapodhoz. Lehet javítottak közben a ramkezelésen egy frissebb bios-ban.
Az meg, hogy nem gyorsabb ne csoda, mert a procid a szűkkeresztmetszet. Ugye az NB-ben van memvezérlő (is) a proci meg ezzel/ezekkel a QPB-n keresztül kommunikál ami az alap FSB-d 4x-e. Ez egy fix szorzó, tehát max az fsb feltolásával tudod növelni a sávszélességet. Szóval az az igazság, amint láthatod is, hogy Core2 mellé nem sok értelme van DDR3-at pakolni. Nem véletlen nem terjed el ez a felállás (mert igazából ismétlem nem gyorsul tőle számottevően a Core2 architektúrás rendszer).
Ezért költözött az NB-ből a prociba a - következő generációnál i3/i5/i7 - memóriavezérlő, hogy oldják ezt a úm bottleneck-et (szűk keresztmetszet). De ez már végülis egy másik történet... -
Qru
MODERÁTOR
válasz
leonel #29400 üzenetére
Cmost resteld, mert bekavarhat az előző beállítás.
pszihó: Elvielg még a DC-t sem bukod. Szóval nem lesz gond. 4 modul többet eszik, többet fűt, de amúgy más hátrány nem ér (tuningot leszámítva).
mod:
Előny meg, hogy gyorsul a gép. Főleg ha XP-ben a 3GB-os kapcsolót aktiváltad/-od.
-
-
Qru
MODERÁTOR
Nem kell rá borda, többnyire csak dísznek vannak amúgy is. Az igazán gyors ramokon van értelme ami 1,9-2V körül szánkáznak 2000MHz-en, de amúgy simán belefér a hőtűrésükbe az hogy nincs rajta borda.
Nem, alapból egyforma feszt ad nekik a lap (1,5V, ennyi a szabványosított érték), nem is tud különböző értéket adni.
mod:
Csomag01: Azok kemények már DDR2-ben. SuperTalent T800, vagy a Diablo. Ezek tudnak 1200MHz-et (bár az én T800-am "csak" 1150 körül volt stabil). Igazából egy 1066-os is bőven elég lenne, sok különbséget nincs már 800 felett, alig pár %.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Csomag01 #29382 üzenetére
Maradhat a 4GB (1+1+2), a DC miatt kb 5-7%-ot lassul a dolog, az nem vehető észre gyakorlatilag.
Van, úgy hívják Memetest. Vagy jó még erre a Prime95, az fut win alól is.
Alex123: Igen, 1600-hoz 1,25V 1866-hoz 1,35V kell. DDR3 alapfeszem meg 1,5V. Szóval ez LV ram.
Alapból 1333MHz-en fog pörögni, de kis tuninggal könnyen eléred az 1600-at.
Gazsi00: Valószínűleg menni fog, a gyárban nem tesztelik ki az összes piacon lévő rammal a lapjaikat, csak a legközkedveltebbekkel.
-
Qru
MODERÁTOR
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A Tesla és a Google volt mérnökei AI által írt szövegek után kutatnak
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Netflix
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest