Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • role_of_72

    tag

    válasz MeSKA #34799 üzenetére

    Ezzel a teszttel/ábrával igazából az a baj, hogy csak annyit látsz, hogy éles/nem éles a kép. Hogy ez most azért van, mert pontatlan a fókusz (inkább - ami vagy a váz vagy az obi sara), vagy azért mert optikailag nincs valami rendben az üvegekkel (kevésbé tartom valószínűnek, főleg ha 2-3 obira is ez a panaszod). Ez az ábra hamarabb alkalmas arra, hogy lásd decenteres-e az objektív. Elé-mögé fókuszálásra léteznek jobb tesztábrák.

    Hogy a fókuszt ellenőrizni tudd, azt is kell látnod ha a célpont elé/mögé fókuszál a cucc. Én még régebben találtam ezt az ábrát, nekem ez bevált. Van egy focus target a közepén, azt körbevágod sniccerrel - az asztalt nem szétkarcolva ;] -, felhajtod és merőlegesen lősz rá. Állványról, kikapcsolt stabival, tükörfelcsapással, 2mp késleltetéssel persze. Fontos hogy minden esetben adj jó sok fényt az ábrának, nehogy a kevés fény befolyásolja a fókuszrendszer pontosságát.
    Nem mondom hogy a felhajtható kis "Focus" feliratú biszbasz szöge feltétlen pontos, azzal nem is szoktam foglalkozni: lövök egy képet élőképes kontraszt AF-el, eltekerem az élességet valamerre, hogy újra élességet kelljen állítania a cumónak, majd lövök ugyanerre a célra a fázisos AF-el (tehát keresőből).

    Mivel a kontrasztos AF-nek pontosnak kell lennie, ezért ha a két kép eltér egymástól, az azt jelenti, hogy a fázisos AF téveszt. Hogy merre? Látni fogod, hogy a skálán hová esik az élesség. ;)

    Szerk.: látom friss hsz-re sikerült válaszolnom :)) :C Suldigung. Azért bent hagyom, hátha hasznos valakinek. :)

    [ Szerkesztve ]

    http://thebudapestproject.wordpress.com

Új hozzászólás Aktív témák