Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Apple iPhone 17 - alap
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorola Moto G06 Power – nagyfater új zakót vett
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busterftw
nagyúr
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Nem tudom pontosan talan valamivel 50% feletti az iPhone arany, magasabb mint mashol.
De mivel mobilpiacon van tucat mas opcio/marka, aligha lehet monopoliumrol beszelni.
Ha jol emlekszem epp az US Epic perben mondtak ki, hogy nincs monopolium, ugye az Epic is ezzel probalkozott.Most kiderul mi sul ki ebbol.
-
Domonkos
addikt
-
mepet
addikt
Kozben lehozta ph is a hirt: Az USA beperelte az Apple-t: túl drágák az iPhone-ok
-
mepet
addikt
válasz
Domonkos
üzenetére
Lejart az nyt elofizetesem es nem is ujitottam meg. Nagyon szerettem a cikkeiket olvasni, de a BLM ugyben annyi baromsagot hordtak ossze anno, hogy megharagudtam rajuk, es sosem fizettem ujra elo.
Igy csak a portfolios cikket tudtam elolvasni. Eszerint kb. annyit szeretnenek elerni, mint amit az EU a DMA-val. Ez nagyon jol mutatja, hogy az EU peldamutato szabalyozast hozott letre amit lassacskan majd az egesz vilag szeretne lekoppintani. Az Europai Unio diktalja a tempot, peldat mutat az egesz szabad vilagnak! Az USA ebben a kerdesben utanunk kullog. Ha minden teruleten ilyen megfontolt, minden europai szamara elonyos dontesek szuletnek a jovoben tovabbra is, akkor sok-sok mas teruleten is leelozhetjuk a szabad vilag vezeto nagyhatalmat es ez az ut egyertelmuen Europa nagyhatalomma valasahoz vezet. Egy uj fajta nagyhatalom lehet az EU. Nem az a fajta, amit eddig ismertunk, amitol retteg a vilag. Hanem az, amelyre felnez a vilag, amit kovet, utanoz, majmol, amit melyen tisztel es szeret. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Domonkos
üzenetére
A beadott peranyag azt említ amit akar.
Te engem beperelhetsz azért, mert mert elloptam a vízilovadat a kertből. Állítólag. Ez ott lesz a peranyagban.Először tisztázzuk a monopólium fogalmát és a piac fogalmát.
Amit te állítasz az azért fontos, mert ha van "iPhone-ok piaca" akkor mindenki fog perelni mindenkit.
Mert akkor piac és monopólium az LG az LG mosógépek piacán, a Motorola monopólium a Motorola telók piacán ésatöbbi. -
Domonkos
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
A peranyag 31-szer emliti a "smartphone monopoly"-t - mig az "iphone monopoly"-t csak ketszer.
Egyebkent hogy minek forditjuk ebben az esetben a "monopoly"-t az majdnem hogy teljesen mindegy. Mert amennyire befolyasos cegge notte ki magat az Apple az iphone-ok megjelenese ota, es amilyen hatalommal birnak a sajat felhasznaloik felett, az mindenkeppen korlatozasra szorul.
-
Domonkos
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Nos, ugy tunik, hogy most a monopol poziciojuk miatt perlik oket.
-
törölt tag
válasz
DarkChild
üzenetére
“Nem használok Apple terméket.”
Nincs több kérdésem. Szerintem téged beijesztettek a megélhetési youtuberek, mindig ezeket linkeled. Ha használnád saját tapasztalattal, talán nem szólnád le ennyire. Sok millió darabot eladnak ezekből évente, szerinted mind rossz?Remélem az megvan, pont videóvágásra (is) kiváló a Mac. A youtuberjeid többsége is azon vág, ha már… Főleg a Final Cut tuti, mert ugye Adobe és optimalizálás egy mondatban haha, de egy Pro használatra vett Mac az Adobe hülyeségeit is megoldja erőből. A Pro ventije és egy Windows laptop ventije közé ne rakj egyenlőségjelet amíg nem próbálod ki. Az Airben pedig nincs is és mégis lehet komolyabb feladatokra is használni, akinek általánosan nincs szüksége egy Pro teljesítményére, de néha olyasmit is csinál.
Már csak arra lennék kíváncsi, ha még egy Pro se felel meg neked, akkor milyen laptopot használsz most? Mert nagyon tuti lehet. És akkor még trackpad, hangszóró, webkamera, kijelző, ház minőségéről nem is beszéltünk. Meg egy Mac user nem nagyon fog önszántából Windows-ra (vissza)váltani. Out of the box a macOS ezerszer kényelmesebb. Ha nem Windows specifikus program miatt muszáj, pláne ha videóvágás az pont a Mac egyik kedvenc terepe.Remélem tudod, másfél milliárd iPhone user elégedetten használja a telefonját, neked volt 10 éve egy rossz eseted és akkor már örök általánosítás? Mintha azt írnám egy 10 évvel ezelőtti touchwiz Android rossz volt, akkor azóta is rossz a legújabb Galaxy is?
Szerintem feleslegesen félsz, nyugodtan lépj be az Apple világába, ha érdekel. De úgy látom az általad írtak alapján sok a prekoncepció és youtube-on ezt és azt hallottad, akkor te lennél az a fajta user, aki panaszkodik az iOS nem olyan mint az Android és a Mac is más mint a Windows stb. -
cog777
őstag
válasz
aujjobba
üzenetére
En is gondolkodom egy mackbook-on. A ceg adott egy millios HP zbook-ot, de ez szamomra mint ellenpelda, tokeletes. Hal'istennek intel procival rendelt, 8/16-os, ha egy proci mag porog, akkor mar 100 fok kozeleben a laptop, es az nvidia videokarit be sem kapcsoltam
, touchpad egy hulladek, es 1 ev utan mar dead pixelek vannak a kepernyon. 2x volt mar szervizelve, szerintem megfozi magat...
Asszem kivalo peldaja, hogy NE tervezzunk munkaeszkozt. -
aujjobba
addikt
válasz
DarkChild
üzenetére
Nalunk a fejlesztoi gepek egy resze M2 Max, honapokig azt gondoltuk passziv hutesu, mert sosem indult be a venti.
Pedig ki vannak hajtva rendesen, egyszer probaltam rabirni a ventilator bekapcsolasra, csak celzott terheles tesztre sikerult egy kis idore.Az elodjeik i9-cel voltak szerelve, az kb. par percig tudott normalisan mukodni, aztan jott a helikopterfelszallas hang es az akadozas.
Ami persze az alma hibaja is, ha nem terveztek normalisan a hoelvezetessel. -
DarkChild
senior tag
válasz
üzenetére
Nem használok Apple terméket.
iPhoneom volt vagy 10 éve, és vicces(?), de már annál is voltak hálózati problémák, csak én más jellegűeket tapasztaltam. Nálam olyan jelenség volt, hogy hívás közben megszakadt a beszélgetés pár másodpercre és közben elkezdett ilyen digitális gépzajokat kiadni a hangszóró, hasonlót, mint amilyeneket anno a betárcsázós modem produkált
Valamilyen hangtömörítési hiba lehetett, heti egyszer-kétszer előfordult. Viszont utána Androidra váltottam és azóta se tapasztaltam hasonlót, szóval egyértelműen iPhone-fail volt.MBP-t lehet, hogy vennék, ha nem lenne forrasztott az SSD. Vágok videókat is, így nálam a szokásosnál nagyobb terhelésnek lenne kitéve a meghajtó, emiatt nem kísérletezek a jelenlegi modellekkel, ameddig csak alaplap cserével oldható meg az elhasználódott SSD javítása.
Mac Studion gondolkoztam erősen, de inkább a hordozható gép fele hajlok."nem rohan mérgében random ventis HP, Dell gépet venni"
A MBP-kban is van venti. És ha meg vannak hajtva, azok is ugyanolyan zajosak tudnak lenni
Csak annyi a varázslat, hogy az Apple hagyja 100 fok környékéig melegedni a procit és utána pörgeti maximumra a ventilátor(oka)t. A MaxTech csatin van is erről vidi, mondja a srác, hogy bőven 6500 rpm fölé is felpöröghetnek az M3-asban a légkavarók, jól hallható zajt produkálva.
Ez mondjuk elég brutál érték, az én Inteles gamer NUC-om maximum 3000 rpm-re szokta fölpörgetni a ventiket amikor videót kódolok és már az is elég zavaró számomra... -
törölt tag
válasz
DarkChild
üzenetére
Megélhetési youtuberek helyett próbáld több 10 millió db skálán elképzelni a dolgokat. Apple-nél mindenből hír van és ügy, közben milliók használják elégedetten.
Amúgy minden évben kicsit más modem kerül bele, lehetnek különbségek, csak ne sarkítsd le mintha akkor már nem is működne és rossz vétel, az úgy túlzás. Az iOS és app frissítések miatt elmúlt a 15 széria megjelenéskori melegedés hiszti, most a youtubereknek lapozni kell másra. (Akku és kamera feldolgozás ami még szokott változni, azokról is mindig megy a hiszti youtube-on, de nem akkora ügy mint ahogy felfújják, persze vannak esetek amikor valakinek tényleg deal breaker valami, pl. lense flare téma, azt nem kell szőnyeg alá söpörni)Egyébként voltak hírek a saját processzor mellett majd saját modemet is terveznének, hogy kisebb legyen a Qualcomm függés, nem tudom ez hogy halad, vagy elvetették már. Most ha megnézel egy pl. Audi (bármi kedvenc autómárkád) review-t youtube-on és valami dologban lehúzzák, akkor már soha nem is vennél?
MacBooknál is azt felejted ki, technikai szempont mellett a gyártás is olcsóbb nekik így összeforrasztva. Egy-egy youtuber a saját kis mintájából magyaráz, az Apple sokkal nagyobb skálán tervez és számol, hogy na gyártsunk 10 millió laptopot ilyen módszerrel, ha X ezer megadja magát Y éven belül, az is még vállalható. Az elégedettségi mutatók és márkahűség bizonyíték. Ők látják a számokat, statisztikát. Konkrétan pl. a butterfly keyboard nagyobb ügy volt, az jogosabb kritika volt szerintem. Csereprogramok és újratervezés. Ehhez képest most már 5+ éve forrasztják le a tárhelyet és nekem nem úgy tűnik visszatáncolnának belőle, nincs visszahívás, nincs újratervezés. “Más gyártók” hogyan csinálják, hát az Apple gyakran a saját feje után megy. Képzeljük el kiadják az iPhone-t billentyűzettel, SD kártyával és Flash támogatással, csak azért mert akkor az volt a divat.Én nem gondolom az a céljuk, hogy na basszanak ki a vevővel. Megint ugye az elégedettség és márkahűség tény. Nyilván pénzt is akarnak keresni. Tehát pl. az M chip Air az utóbbi évek legjobb ár/érték laptopja átlagusernek, viszont ha bővíteni akarja, na ott kaszál az Apple a bővítés feláron. Vagy ha a marketing át tudja terelni Pro vásárlásra, hiába csak netezés, Netflix használatra lenne. Mert ugye az alap Pro gépet nem igazi pro user veszi. Ki van találva a kínálat, hogy mindenféle user talál magának és a cég is keres.
Szerintem ha egy Mac user hangtalan és sok óra üzemidős laptopja éppen elromlik garin túl, akkor nem rohan mérgében random ventis HP, Dell gépet venni és Windows hülyeségeit elviselni, hiába az szerelhetőbb. Ha elromlik a lapostévé, nem keres régi kockát. Ha elromlik a mosógép, nem keres régi elektronika nélkülit. Szerintem túlbecsülitek az otthon szerelés, bővítés témát.
Szerintem a youtuber dumákat is osszuk el kettővel. Pl. bírtam az M2 Air feltételezem a kínai covid chiphiány miatt csak egy chip SSD volt, kicsit lassabb mint ha kettő. Sok youtuber levágta a hisztit, miközben nem élet-halál kérdés. (M3 már újra két chip mint M1 volt)
Szerintem az se hülyeség, hogy pl. iPhone-nál is látjuk bizonyos alkatrész párosítva alaplaphoz. Egyre több cécó a tolvajok számára, ez jó.
Az Apple-ről mindig lehet órákat beszélni pro és kontra, szerintem abban meg lehet egyezni a sikerüknek oka van, jó termékek nélkül nem lennének ott ahol.Egyébként neked melyik saját Apple termék romlott el, hogy ekkora bosszúság számodra?
-
azbest
félisten
válasz
DarkChild
üzenetére
Az, hogy esetleg adnak ki alkatrészt néhány fajta javításhoz, nem jelenti sajnos, hogy olcsó lesz. Eddig nekem úgy tűnt, hogy az eddigi hasonló javítós megoldások gazdasági totálkárral érnek fel. Csak akkor lehet érdekes némelyik, ha pl csak azon a készüléken van meg valami adat, kép, ami kéne és olyan hibája van, ami nem függ összte alaplappal (és rá forrasztott dolgokkal).
-
DarkChild
senior tag
-
mepet
addikt
válasz
DarkChild
üzenetére
Ha a javitas jogara vagysz, akkor szerencses vagy, hogy az Europai Unio polgara vagy. Ugyanis ebben az ugyben is kuzd az Europai Unio a jogainkert, a jogaidert. 2023 vegen dontes szuletett a kerdesben, az Europai Unio egyertelmuen allast foglalt a javitas joga mellett:
New EU rules encouraging consumers to repair devices over replacing themElobb-utobb lesz hatarozat is, amit kesobb a tagorszagok kotelezoen beemelnek a jogrendszerukbe es maris garantalt lesz a javitas joga.
-
DarkChild
senior tag
Most nézem, hogy a Magyarósi épp az iPhone 15 Pro Max gyenge telefonálási képességeiről / hálózati problémáiról panaszkodik a legújabb YT-videójában:
https://youtu.be/xZhJcBKGRmA
Pedig eddig az volt a mondás, hogy az csak "működik". Ejnye!
(Na jó, nem trollkodok
) -
joey04
titán
válasz
Kókuszdió
üzenetére
De ha nem akarod, nem telepítesz másik store-t. Itt nem ez a baj. Hanem ha valami csak másik store-ban lesz elérhető, akkor vagy telepíted, vagy lemondasz az alkalmazásról. Ez a baj. Szóval fölösleges olyan telefont szerezni, amire nem telepítheted fel, mert az itteniekre sem kell, csak akkor ott lesz a veszély, hogy nem fogod tudni használni az appot. És ez az amcsi telefonon is így lesz.
-
DarkChild
senior tag
Így van, otthoni körülmények között a Studioban sem cserélhető a meghajtó, hiszen az Apple nem is árul alkatrészként cseremeghajtót.
Úgy értettem, hogy ha bedöglik a drive, akkor nem kuka az egész alaplap, mint a MBP esetében (valójában vissza kell küldeni az Applenek, és ott talán újrahasznosítják), hanem lehetséges önmagában cserélni a hibás meghajtót, a hibátlan alkatrészek megtartásával – mindezt a szakszerviz által, természetesen.
Árban jóval kevesebből kijön egy ilyen manőver, mintha a teljes alaplapot kellene kicserélni.
(A "kevesebből" kifejezés persze relatív az Apple dimenzióban, hiszen biztos vagyok benne, hogy a Studioban is 6 számjegyű összegért cserélik ki a defektes NAND chipeket tartalmazó lapkát. A vezérlő ott is az alaplapra van égetve, de az ritkán döglik meg.) -
válasz
énvagyokAdam
üzenetére
Nem tudnak normális rendszert fejleszteni ,pedig volt rá jó pár év.
rá szállnak a legjobbra ,ez nekik a legkönnyebb.
Sajnálatos az ,hogy ezen a részén is csak az Európaiak isszák meg a levét.Én simán benne lennék ,hogy a következő iPhone kiadást Amcsibol hozatom be ismerőssel abban az esetben ,ha kikerülhetem ezzel a sok sebezhetőséget… De lehet nem ,mert regio valtas során automatik. ugyanott vagyok.
Szerk.
Am nagyon jól beszélsz ,minden szavaddal egyetértek
-
azbest
félisten
válasz
DarkChild
üzenetére
Azt hiszem hivatalosan a studióba sem tudsz venni másik ssd-t, csak a mac proba.
Esetleg két azonos fajta studio közt tudsz ssd-t cserélni, ha tudod milyen kombináció és sorrend a megengedett a chipeken lévő flash program miatt. Mármint anélkül, hogy újra kéne programozni a chipeket "illegálisan". -
DarkChild
senior tag
"Viszont a bontott chipekkel az a baj, hogy sehonnan nem tudod kideríteni, hogy mekkora rajta a TBW."
Igen, mondja is a srác (Rossmann) a videóban, hogy ő nem fog használt Mac-ből kiszerelt NAND-ot ráforrasztani egy javításra bevitt MBP-ba sem, mert nem lehet tudni, hogy a donor alkatrészre korábban nem írtak-e már vagy 50TB-nyi adatot.
Szóval ja, EU emiatt is elp*csázhatná már Apple-t, ha már az amerikai kormány nem teszi (néha rácsodálkozom, hogy mennyire "fontosak" nekik a saját fogyasztóik
).Technikailag simán megoldható lenne, hogy egy olyan slotos SSD-t rakjanak a MBP-kba, mint amilyet a Mac Studioba tesznek, hiszen abban is nagyon gyors az eszköz, szóval az hülye kifogás, hogy lassabb lenne, ha nem forrasztva lenne.
A vékonyságot sem kellene feláldozni miatta, hiszen rengeteg PC-s ultrabook van, amelyekbe érdekesmód belefért az M.2-es slot, valahogy nekik sikerült ezt a technikai bravúrt megugrani...
De nem, az Applenek egyelőre fontosabb, hogy megszivassák a vásárlóikat a bajban. -
bunfi
őstag
Viszont a bontott chipekkel az a baj, hogy sehonnan nem tudod kideríteni, hogy mekkora rajta a TBW. Úgy meg lutri mindenkinek még a legnagyobb jószándék mellett is.
Ezeket a (szándékos?) tervezési hibákat addig nagyon nehéz bárkinek a torkán letolni, főleg az átlagemberén, ameddig nem éri el a kritikus tömeget, pl. butterfly switch fiaskó. Ahol természetesen a környezetvédelem jegyében kellett a teljes top coverrel együtt cserélni, mert már a kínai munkásokat sem voltak hajlandóak megfizetni, hogy csavarozva legyen, hanem csak szimplán rászegecselték. Az ilyenekre nagyon nehéz politikai kampányt építeni, amit az átlagpolgár is képes asszimilálni, főleg úgy, hogy kondícionálva van a környezete és saját maga által is a problémák tagadására, elbagatelizálására.
-
azbest
félisten
válasz
DarkChild
üzenetére
Az ssd-re flesselt bios főleg arra jó, hogy szoftvert copyright-ot kelljen sérteni a javításkor. Tehát ne csak hardveresen legyen nehéz javítani, mert bga chipeket kell forrasztgatni, és mert nem lehet megvenni a chipeket sem a gyártótól, de a szervizes még szerzői jogot is sért azzal, hogy leklónozza a flash-re az apple szoftverét, hogy az működjön adott modelben.
Ma már nem elég, hogy az apple logó ne legyen az alkatrészen. Nem elég, hogy a bontott alkatrszészen átfestik a logót, nehogy a vám megfogja és megsemmisíttesse a trademark megléte miatt. Hanem a rajta lévő szoftverre is lehet hivatkozni, hogy illegálisan másolták le. Most is sok olyan chip van a gépekben, ami csak a rátöltött szoftverrel együtt működik, azokat is kénytelenek másik hasonló gépből bontani.
Na például az ilyen gyártói gyakorlattal kéne foglalkoznia az eu-nak is aktívabban.
-
DarkChild
senior tag
Új vagy még az interweben?

Manapság mindenhol kattintásvadász címeket használnak, máskülönben az emberek nem böknek rá a videóra, illetve a cikkekre. Részemről azokban az esetekben ez megbocsátható bűn, ha a videó vagy cikk valóban arról szól, amit a cím sugall.
Ahogyan a linkelt videó is – a fazon egy szétszedett MBP-t próbál megjavítani, miközben arról beszél, hogy miért szar megoldás a leforrasztott SSD, jellemzően mi okozza a meghibásodást (testzárlat) és miért lehetetlen gazdaságosan megjavítani.
Erre szerinted milyen címet kellett volna adni?
Ez a srác egyébként már több videót is készített ebben a témában, de más csatornákon is foglalkoztak már a problémával, pl. iBoff RCC-n.
Hogy mennyire gyakori az eset? Az alábbi videójában azt mondja, hogy az ő műhelyébe naponta legalább 3 db SSD hibával kinyúvadt MacBookot visznek be, ami nyilván nem egetrengetően sok, de nem is kevés (vigyázat, a videó címét egyesek clickbaitnek tarthatják): The design of Apple's soldered in SSDs is worse than I thought!
Azt is hozzáteszi, hogy a régebbi modelleknél nulla közeli volt a meghibásodás aránya, jellemzően inkább az újabbak pusztulnak Elmondása szerint a 2019-es A2141-es modell volt a leghulladékabb széria, azokban halt le leggyakrabban az SSD testzárlat miatt.Szóval attól, hogy sokan homokba dugják a fejüket és nem vesznek tudomást a probléma létezéséről, attól az még változatlanul fennáll. Az ilyesmi általában addig nem szokta érdekelni az embereket, amíg nem lesznek ők is károsultjai a dolognak...
-
mepet
addikt
válasz
DarkChild
üzenetére
Bevallom en soha nem nezek ilyen videokat, mert nem erdekelnek. De az extran kattintasvadas cim az eleg arulkodo szerintem. Ha egy valoban nagyon gyakori hibarol lenne szo, nem kene ilyen cim, akkor is megtalalnak az emberek es meglenne a nezettseg.
Elnezest, hogy igy okoskodom, anelkul, hogy megneztem volna a videot, csak fel szerettem volna hivnina figyelmedet erre, ami nekem elso ranezesre feltunt. -
törölt tag
Másképp látjuk, maradjunk ennyiben.
Jobban számít a statisztika, mint az állítólag anekdota példáid. Csak szólok a forrasztott SSD nem az M chip MacBookkal jött be a képbe, hanem már előtte is Intel gépeknél a T2 chip környékén. M gépek messze jobbak a korábbi Intel gépeknél, akkor azoknál még tovább nő az elégedettségi mutató.Dehogynem érdekli őket, mert akkor az elégedett vevő legközelebb is Apple terméket vesz.
Te nem látsz benne logikát, hogy ahol számít a hely és hő szempont: MacBook, iMac, Mini ott minden összeforrasztva, ahol van hely ott nem Mac Pro, Mac Studio. Most ha a te konteód lenne igaz, utóbbi gépeknél miért nem rakják egybe? Ha szerinted a lehúzás a cél? Ha szerinted gyakorlatilag tervezési hibás az összes M chip MacBook, hol van a világbotrány? Harmadik szériánál és sok millió eladott darabnál tartunk. Azt mondod 3 év akkor most kellenne hallani millió számra az első M chip MacBook halálokról, hiszen lassan 4 évesek lesznek.
Meg úgy eleve: az Apple-ről beszélünk, hát az egész cég úgy indult Wozniakkal szemben Jobs úgy képzelte zárt doboz, zárt rendszer, user ne is akarjon otthon bővíteni. Akkor miért is csodálkozunk az összeépítésen? Az iPhone, iPad se olyan, hogy teszek bele még utólag ezt meg azt.A swap kapcsán sem tudok újat mondani, mint amit már írtam: mai rendszereknél a swap nem bűn és nem kell leragadni a régi szemléletnél, vehetsz kimaxolt gépet, akkor is lehet swap adott programra, ha a rendszer úgy ítéli meg. Az egész AI, ML irány is amit próbálnak, mutatja a rendszer figyeli hogyan használja user és úgy kezeli az erőforrást. Valamit RAM-ban tart, valamit kirak SSD-re.
Nem félni kell, használni. Többet nem tudok mondani. -
azbest
félisten
válasz
üzenetére
Ha azért swappel, mert nincs elegendő ram, akkor kényszerből swappel. Gyakran.
Ettől a korlátozott élettartamú, kis kapacitás miatt intenzívebben kopó ssd miatt statisztikailag lényegesen magasabb eséllyel elhalálozik a belépő model, mint a több rammal, nagyobb ssd-vel rendelkező változat.Elektronikai hiba kapcsán arra gondoltam, hogy az ssd buck konvertere is jobban igénybe van véve az intenzívebb használattól a kis modellen és az is statisztikailag hamarabb kiég és viszi magával a nand chipet. De az is elég, ha csak a kopástól pusztul el a nand és lezár. Ezután nem bootol be többé a gép még külső ssd-ről sem. Állítólag ez a leggyakoribb elhalálozási ok mostanában ezeknél.
Az oké, hogy van sok 10 évet is megérő készülék. Az, hogy a gyártó nem örök életre tervezi, hanem kb annyira, ami után sok felhasználó amúgy is cseréli, átlagos gyakorlat. Az nem érdekli őket, hogy az aprón vett 5-10 éves gép meddig fog működni, nekik az nem vásárló.
A régi (6-8-9 éves), inteles, bővíthető macekről hozott statisztikák nem reprezentatívek az újabb, forrasztott, integrált változatokra.
Ettől még lehet jó használni, jó hordozni, elégedett lehet vele a user. Max kicsit bosszankodik, amikor kukába dobja és vesz egy másikat a 10x-es fizetéséből a kelet-európai panaszkodókkal szemben

Ha több kommentemet is olvasod, más témában is apple kapcsán, akkor láthatod, hogy nem szoktam köpködni haterként, hanem igyekszem objektív véleményt alkotni róla. És ebbe az a teljesítmény és sok tekintetben jó paraméter mellett benne van az is, hogy vannak öngyilkos megoldások és más vásárlásra, cserére ösztönző megoldások beletervezve. És ezt sok pc laptop gyártó is utánozza.
-
törölt tag
16 GB RAM-ra bővített Mac is swappelhet egyébként, mert úgy van tervezve a macOS, mai hardverek mellett a swap nem olyan bűn, mint régen. Nem tudok mit kezdeni olyan érvekkel, hogy "elektronikai hiba is lehet" hát ez elég nagy közhely. Komoly, egy elektronikai eszközben? Hát akkor ne használjunk semmit, mert hiba lehet. Ne üljünk autóba, mert baleset lehet. Ne vegyünk lapostévét, mert a régi nagy kockát könnyebb volt szerelni.
3-5 év? Nézz körül hardveraprón, lassan 8-10 éves MacBookokat is látok, hogy még 100 ezerért elpasszolható.
Az Apple általában vezeti, vagy élbolyban az elégedettségi, megbízhatósági listákat, amelyek több ezres felmérés alapján készülnek. Talán nem egy-egy esetből kellene általánosítani.Apple on top of American Customer Satisfaction Index for Macs & iPads
MacBooks Top Consumer Reports Survey in Reliability and Customer Satisfaction
Apple's MacBooks Are the Most Reliable On the Market
Consumer Reports survey finds Mac laptops most reliable
Why Apple Was Graded as the Most Reliable Computer Maker on the MarketElmúlt tíz évből cikkek és ezek még az Intel korszak. Hát akkor azóta közkívánatra dobták a pillangó billentyűzetet és touch bar témát, visszajöttek a portok és a saját M chip gépek akár hangtalanul, kiváló üzemidővel kiváló teljesítmény. 3,5 éve jelent meg az M széria, a harmadik generációnál tartanak, több millió darabot eladtak, az Apple ellen minden ügy miatt class action suit szokott lenni és tech oldalak, youtuberek Apple hírekből megélnek, szóval hol vannak azok a cikkek miszerint a Mac-ek ezer számra romlanak el a világon, mert össze van forrasztva... világbotránynak kellene lenni ebből, de nincs. Akkor felfújt dolog szerintem. Nyilván ha pont te fogsz ki egy hibásat az szívás, attól még X ezer másik user elégedetten használja az övét.
Én csak a bővítés lehúzós ára miatt kritizálom őket, a gyártás módja miatt nem, mert objektívan jó termékeket csinálnak.
-
DarkChild
senior tag
Pedig mintha pont ennek az iBoffnak az egyik videójában láttam volna, hogy a MBP NAND chippek nem különböznek egy "átlagos" chiptől, csupán az Apple DRM-mel lekódolja őket (ahogyan minden más alkatrészt is), hogy kicserélés esetén ne ismerje fel a gép az új darabot.
De a vezérlő külön helyezkedik el az alaplapon.
És valóban, a BIOS az SSD-n van, nem külön chipen, ahogy PC-nél szokás.Van egy Louis Rossmann nevű technikus arc a YT-on, aki több videót is csinált az utolsó Intel procis MBP-król, amelyek állítása szerint tömegével hullottak SSD hiba miatt, mert valami szar minőségű félvezető túlfeszültséget adott az SSD NAND-okra, ezzel megsütve öket.
How most 16" Macbook Pros often kill themselves & why they're unfixable -
azbest
félisten
válasz
DarkChild
üzenetére
Ja és az Apple ugyanazokat a NAND chipeket forrasztja az alaplapra, amelyeket a PC-s meghajtókba gyártanak a cégek.
Sajnos, azt hiszem ez nem igaz. Olyan chipeket használ, amik közvetlenül pcie sávon kommunikálnak. Ezért nem triviális másikra cserélni, akkor sem ha valaki ügyesen tud forrasztani. A másik ok, hogy miért nehéz cserélni, hogy a "bios" rá van flashelve (nem külön chipről tölt be), így a gép sem indul el, ha nincs felflesselve az ssd-re az. [link]
A gyártók nem a felhasználó élettartamára terveznek, hanem csak a termékcikluséra. Így nekik tökéletesen elegendő, ha kihúz 3-5 évet.
#156 M1995
az alapváltozatoknál gyorsabban kopik. A sok swappelés a kervés ram miatt, ami ráadásul kis tárhelyen oszlik el. Plusz elektronikai hiba is lehet. Külső ssd-ről nem bootol, ha meghalta belső. -
törölt tag
válasz
DarkChild
üzenetére
Több száz TB írást kibírnak, nekem is van 10 éves SSD amire torrent megy, szóval kijelenthető időtálló már. Akár petabyte mennyiség. (lassan 10 éves cikk...)
Aki napi több száz GB-nyi videót vág, az profi használat és egyéb okból előbb cseréli a gépét újabbra, mint meghalna az SSD. De természetesen aki emiatt nem akar Apple gépet venni, vehet mást, miért baj ha egy gyártó nem úgy csinálja mint a többi? -
DarkChild
senior tag
válasz
üzenetére
"Forrasztott processzor lehet, forrasztott memória lehet, forrasztott tárhely már nem?"
A gondolatmenet ott hibázik, hogy (ahogyan azt már fentebb bővebben kifejtettem) a CPU és a RAM is egy viszonylag időtálló alkatrész, amelyeknek az élettartamát a tartós használat csak csekély mértékben csökkenti, addig az SSD-ről ugyanez nem mondható el, ott nagyon is látható mértékű a kondíció romlás az idő múlásával.
iPhoneban pedig azért romlik el ritkán a tárhely, mert abban nincs akkora igénybevételnek kitéve, mint egy laptopban, amelyben akár napi több száz GB-nyi adatírás is előfordulhat, ha épp videóvágásra használja valaki.
-
törölt tag
válasz
DarkChild
üzenetére
Szavazz a pénztárcáddal, ha nem tetszik ahogy az Apple csinálja a laptopjait, akkor ne vegyél Apple laptopot. Ők a szoros integráció útját választották. Nekik megvan rá a technikai indokuk, szerintem a forrasztásnál sokkal nagyobb kérdés, hogy a bővítés költsége irreálisan magas még USA vásárlóerővel számolva is. Ott nincs technikai kérdés, az csak lehúzás.
Persze, hogy előfordul meghibásodás. De általánosítani nem tudsz pár esetből. T2 chip óta, hány éve forrasztják egybe és millió számra mégse hallani a halott Mac gépekről.
Egyébként ha az Apple szarul csinálja, hol vannak olyan PC laptopok, amelyek venti nélkül olyan üzemidőt és teljesítményt nyújtanak mint egy Air?
-
bunfi
őstag
válasz
üzenetére
A töltőt azzal kapcsolatban említettem meg, hogy amit az Apple csinál - sajnos - azt másolja mindenki más is. Pl. vékony, portok nélküli, alumínium asztaldíszek.
Az iPhone doboza fele akkora lett, tehát kétszer annyit szállít a böszme konténerhajó. Ez jó környezetvédelmileg.
Nem különben, ha helyben gyártatna. Lenne mondjuk egy gyára Arizonában és egy Franciaországban is.
Dehogy van halálra ítélve az egész eszköz, újra felhasználják amit lehet. Refurbished programjuk is van.
Előtte volt nekik iPhonebezúzó csodarobotjuk, csak továbbgondolták, hiszen mekkora biznisz már kétszer eladni valamit haszonnal.Elolvastad az Apple környezetvédelmi eredményeit, vállalásait, céljait?
Igyekszem minimalizálni - főleg a greenwashing - propagandát az életemben. -
törölt tag
"Igen, ahogyan a telefonok töltője is kikerült nagyon sok más gyártónál is a dobozokból. Annak sem nagyon örült igazából senki."
Most döntsétek el jöttök a környezetvédelemmel, vagy az a baj nincs továbbra is minden telefon dobozában töltő, füles, kábel, hiába van már otthon több kábel és több töltő. Szidjátok a tűzhelygyártókat is, mert nem adnak hozzá serpenyőt is.
Az iPhone doboza fele akkora lett, tehát kétszer annyit szállít a böszme konténerhajó. Ez jó környezetvédelmileg.Nézz utána M chip tervezés, unified memory dolgoknak Apple oldalán. Nem nagyon hallom millió számra pusztulnának meg a MacBookok a forrasztott memóriával és SSD-vel, így a feltételezés tönkre fog menni vélt kétségek dologgal nem győzöl meg. Forrasztott processzor lehet, forrasztott memória lehet, forrasztott tárhely már nem?
Az iPhone-ban lehet cserélni otthon a tárhelyet? Nem. Vásárláskor kell eldönteni. Mégis látni akár 10 éves iPhone-t használatban? Millió számra.Dehogy van halálra ítélve az egész eszköz, újra felhasználják amit lehet. Refurbished programjuk is van.
Elolvastad az Apple környezetvédelmi eredményeit, vállalásait, céljait? -
DarkChild
senior tag
válasz
üzenetére
A memória leforrasztás talán egy fokkal bocsánatosabb bűn, hiszen az valóban nagyon ritkán hibásodik meg és nem is "kopik el" az intenzív használattól. Továbbá a procihoz közel elhelyezve valóban tapasztalható sebességnövekedés. Hátrány persze, hogy nem lehet bővíteni, ha később kiderül, hogy mégis többre lett volna szükség belőle, mivel az Adobe alkalmazások memóriaéhsége évről évre nő...
Viszont az SSD alaplapra forrasztásának szükségessége megindokolhatatlan. Technikailag teljesen fölösleges, hiszen az eszközt nem muszáj az alaplapra párhuzamosan szerelni, lehetne azzal egy vonalba is csatlakoztatni a slot 90 fokos elforgatásával (láttam is már ilyen megoldást PC-s vonalon) és akkor nem kellene amiatt sírni az Applenek, hogy vastag lenne az alkatrész miatt a laptop.
Hozzáteszem, hogy rengeteg vékony Windows-os laptop létezik, amelyekben alaplapra párhuzamosan van szerelve az SSD, mégis hasonlóan vékonyak, mint a MBP.
Például az új ASUS Zephyrus ROG 14.
Szerencsére nem is nagyon láttam még PC-s laptopot (persze biztos van 1-2), amelyben le lenne forrasztva az SSD, pedig szinte minden tesztet el szoktam olvasni a NotebookChecken.Szóval ez is csak Apple "kuriózum", egy bicskanyitogató pénzlehúzás, hogy a user véletlenül se tudja olcsón bővíteni a tárhelyet, és ha meghibásodás miatt javítani kell, akkor azt is csak méregdrágán lehessen kivitelezni. (Alaplapot ki kell cserélni, persze a hibás lapot visszakéri az Apple a szerviztől, gondolom kicserélik rajta a hibás chipet, aztán mehet az egész egy refurbished gépbe, amit jó drágán újra eladnak
)És nem, nem lesz gyorsabb a leforrasztástól. A mostani PCI Gen4-es meghajtók is ugyanazt a sebességet hozzák, mint a MBP-kba szerelt meghajtók (7-8000 MB/sec olvasás), az új PCI Gen5 SSD-k pedig utcahosszal verik a MBP-k meghajtóit (12GB/sec olvasás).
Üzemidőben sem hinném, hogy kimutatható mértékben számítana, hiszen technikailag kábé ugyanannyi NAND-chipet, tranzisztort kell ellátni árammal, minimális a veszteség, ha egy plusz sloton kell áthaladnia az elektronoknak...Ja és az Apple ugyanazokat a NAND chipeket forrasztja az alaplapra, amelyeket a PC-s meghajtókba gyártanak a cégek. Tekintve, hogy nincs már sok ilyen gyártó... Úgy rémlik kioxia (Toshiba), WDC és micron chipek kerülnek a MBP-kba, szóval nincs egy ilyen "prémium NAND chip" gyártó, amelyik kézzel válogatott, egyenként leellenőrzött chipeket szállít az Applenek.
Egyébként bizony-bizony előfordul, hogy MBP-kban is meghibásodik az SSD, tessék itt van egy eset a Redditről, ahol nem egy 10 éves, hanem egy 2 éves M1-es gépben robbant le az SSD, 600 USD-s javítási számlát hagyva a tulajdonosra (az egyik válaszban egy másik user is megemlíti, hogy hasonlóan járt). És akadnak még ilyen beszámolók Redditen – nem gyakori, de nem is egyedi esetek.
Ami pedig az Apple környezettudatosságára vonatkozó kijelentésemet illeti, azt nem is magyaráznám jobban (így is hosszú lett a komment), ebben a cikkben körüljárják a témát: Apple accused of ‘swerving’ questions on sustainability and product repairability
-
bunfi
őstag
válasz
Juhaszatti
üzenetére
És mellette JDEC szabvány lett a cserélhető DDR5 megoldásuk.
-
törölt tag
válasz
Juhaszatti
üzenetére
Nem találkoztál nem jelenti nincs. Dell XPS 13 laptopból akadt olyan, Chromebook, Surface Go?
Persze akinek nem tetszik ahogy az Apple csinálja a laptopjait, van sok más gyártó, ahol nincs az SSD ráforrasztva. RAM már a többieknél is gyakran úgy. Processzort se nagyon lehet utólag otthon cserélni laptopokban.
-
bunfi
őstag
válasz
üzenetére
A notch megszokás kérdése, a design miatt a menü sáv feljebb került, így a tartalom rész gyakorlatilag nyert egy plusz sort. Ha nem tetszik: TopNotch
Ha valami teljes képernyőn fut (játékok, filmek, sorozatok, youtube stb.), akkor sajnos ez sem segít. Továbbra is intrúzív.Más gyártók is csinálják.
Igen, ahogyan a telefonok töltője is kikerült nagyon sok más gyártónál is a dobozokból. Annak sem nagyon örült igazából senki. A DDR5 memóriát szokták forrasztani jelintegritási problémák miatt, de már van szabvány a cserélhető megoldásra.A memória és SSD alaplapra forrasztás előnyei felülírják az otthoni cserélgetés előnyét.
Mik lennének azok az előnyök azon kívül, hogy vékonyabb lehet az eszköz? Nem lehet cserélni, nem lehet fejleszteni. Vásárláskor el kell dönteni, a nagyobb tárhelyméretek gigabájonkénti ára már-már az enterprise megoldások árával vetekszik. Ha tönkremegy, akkor az egész eszköz halálra van ítélve, mert a chipeket ugyan le lehet cserélni, de csak donorboardokról, helyazonosan, látszatmegoldásként, mert a kontroller az SoC-be került.Gondolom egy 10 ezer forintos random márka PC SSD kisebb élettartamra lett tervezve, mint amit Apple rendel prémium termékbe.
Elképzelhető, azonban az Apple nem ad meg TBW adatokat a forrasztott adattárolóira, amelyekhez a chipeket a Samsungtól szerzi be, így kétséges, hogy kirívóan magasabb élettartamuk lenne, mint bármelyik másik high-end ssd-nek.egy M chipes gépet simán meg lehet venni akár 10 év használatra.
HP Elitebook 8460p. Idén fog "ballagni" általános iskolából. Még mindig működik, fejlesztettem rajta háttértárat, bővítettem a memóriát, meg leejtettem a sarkára ~1 méter magasról. Túlélte. A ventillátora döglött meg 2 hete, várom a cseredarabot, mert még mind a mai napig lehet hozzá kapni.elárasztották a piacot mindenféle termékkel, gyakran koncepció nélkül.
Attól, hogy ez sem jó környezetvédelmi szempontból, az sem, amit az Apple csinál. A gyártás a lábnyom 82%-a, innentől, ha egy eszköz nem javítható vagy csak board replacementtel javítható nem igazán látom a környezetvédelmi előnyét a terméknek. Reduce, reuse, recycle. A greenwasher cégek csak az utóbbit szokták hangoztatni. -
Juhaszatti
addikt
válasz
üzenetére
"A memória és SSD alaplapra forrasztás előnyei felülírják az otthoni cserélgetés előnyét. Más gyártók is csinálják."
Munkámból kifolyólag tucatnyi laptopot szedek szét minden héten, a legújabb, éppen aktuális modelleket is beleértve. De forrasztott SSD-vel más gyártónál még nem találkoztam. Forrasztott memória az gyakori, bizonyos kategóriákban, de a forrasztott SSD nem.
-
törölt tag
válasz
DarkChild
üzenetére
A notch megszokás kérdése, a design miatt a menü sáv feljebb került, így a tartalom rész gyakorlatilag nyert egy plusz sort. Ha nem tetszik: TopNotch
Az adatvesztésed user error volt, mert nem volt biztonsági mentésed.
A memória és SSD alaplapra forrasztás előnyei felülírják az otthoni cserélgetés előnyét. Más gyártók is csinálják.
Vékonyabb lehet a laptop, gyorsabb és több üzemidő. Tekintve, hogy normális SSD akár tíz év használatot is kibír, akár petabyte írást, előbb avul el a gép másban. Gondolom egy 10 ezer forintos random márka PC SSD kisebb élettartamra lett tervezve, mint amit Apple rendel prémium termékbe. Egy meghalt gépet pedig újrahasznosítanak, nem az erdőben dobják el. Az Apple termékeket sokáig lehet használni, sokáig van támogatás, egy M chipes gépet simán meg lehet venni akár 10 év használatra.Azért kíváncsi lennék, ha az Apple-lel problémád van környezetvédelmi okból, akkor mégis mit használsz? Mert a többi gyártó rosszabb ebből a szempontból, hiszen alsó-közép kategóriában elárasztották a piacot mindenféle termékkel, gyakran koncepció nélkül.
-
DarkChild
senior tag
A MacBook Pro nekem is tetszik – legalábbi külsőre, leszámítva a notchot, ami a világ vicce egy laptopon. Gondolkodom is rajta már jó ideje, hogy be kéne ruházni egyre.
Bár én bizonyos tulajdonságai miatt nem annyira szeretem a MacOS-t, de elboldogulnék vele, ha váltanom kéne Windowsról.Ami viszont abszolút deal breaker nálam, az az alaplapra forrasztott SSD.
Mivel korábban az egyik laptopomban döglött már meg minden előjel nélkül 100%-os kondíciójú SSD, így tudom mekkora szopás tud ez lenni (teljes adatvesztés), de a PC-ben legalább egyszerű és relatíve olcsó cserélni.
A MBP-ban viszont kuka az egész alaplap, ha ilyesmi történik és ha mindez a gariidő lejárta után következett be, akkor gazdasági totálkárunk van, nem éri meg javítani (vagyis új alaplapot venni bele).
Úgyhogy nálam az az elhatározás, hogy amíg ezt a kopóalkatrészt is ráforrasztják az alaplapra, addig biztosan nem fogok MBP-t venni ettől a magát környezettudatosnak hazudó cégtől
-
vmarci21
tag
válasz
üzenetére
Geo lockban egyet értünk, a legjobb az lenne ha EU egyben lenne kezelve, és hogy ez így legyen, azt az EU tudná megtenni. De amíg ez nincs meg, addig jó dolgok Androidon a 3rd party app store-ok.
NFC fizetés meg igen, most legelterjedtebben bankkártyára épül, Apple Pay és Google Pay nem is támogat mást. De ez nem jelenti azt, hogy csak így működhet, van néhány (nem sok) ország, ahol van már banki átutalásra épülő NFC-s fizetési megoldás.
Igazából nyártól nekünk is lesz, mert az új azonnali fizetéses jogszabály előírja ezt a szabványt.
Meg amit olvastam az EU-s Digital Wallet-ről, ők is a SEPA rendszert preferálnák és nem a Mastercard /Visa párost. -
törölt tag
válasz
vmarci21
üzenetére
"Amire már használtam Androidon alternatív app store-t, meg hallottam mástól is, az külföldi országban helyi alkalmazások elérése."
1. Ez szerintem nem alternatív store kérdése, hanem geolock jogi izélés, amiben az EU rendet tehetne egy tollvonással, mert hát sajnos a digitális világban is országhatárok lettek. És akkor a "magyar" Meki app is használható lenne rendelésre és kuponra egy prágai Mekiben is. A "magyar" Lidl app a szlovák Lidl boltban is használható lehetne beállítások és ország kiválasztás helyett, hanem csak egy EU Lidl app lenne. A "magyar" és többi Netflix helyett lehetne egy EU Netflix legnagyobb kínálattal. Szerintem a Google és Apple is örülne sok ország jogi környezet helyett egy EU félével kellene működni. Userként még szeretném látni, hogy az EU írja elő, ha különösebb ok nincs rá, akkor ne lehessen régió és nyelv függővé tenni bizonyos funkciókat. Ott van pl. az Apple Fitness+, az Apple saját szolgáltatása, övék minden jog. Mégse érhető el minden országban. Vezessék be az egész EU piacon.
2. Az Epic visszahozza EU-ban a Fortnite-ot, keresnek megint egy rakás pénzt, aztán amikor megint rájuk jön az öt perc, hogy mégse fizetnék a core technology fee-t az Apple-nek, akkor megint cirkuszolni fognak?
3. NFC és telefonos, órás fizetés csak kényelmesebb, biztonságosabb, de ugyanúgy bankkártyára épül, a bankok és kártyakibocsátók fizetési rendszereire. (nem az Apple és Google mentek oda Mari néni boltjába beszerelni a terminálokat és végezni az adminisztrációt) EU Digital Wallet egy kiegészítő dolog lesz, nem meglévő módszerek helyett:
Használható-e az európai digitális személyiadat-tárca banki szolgáltatásokhoz?
Igen, a polgárok teljes biztonságban és a személyes adatok védelme mellett használhatják majd az európai digitális személyiadat-tárcát a fizetések, számlanyitás és egyéb szolgáltatások során szükséges azonosításra és hitelesítésre. Mindezen esetekben a tárca nem helyettesíti, hanem kiegészíti a bankok által kínált megoldásokat. -
Busterftw
nagyúr
A platform és az ezt használó userbázis a hozzáadott érték (+fejlesztői eszközök stb).
Tehát egy 3rd party nem usereket ér el, hanem Apple/IOS usereket.Azok az userek akik nem akarnak az Apple szabályai szerint ugrálni, mehetnek másik platformra. Nekik sem kötelező.
A többség ezt teszi, egyértelműen látszik a market sharebol. -
mepet
addikt
válasz
DarkChild
üzenetére
"magyarázhatod akárhogy a rajongótábornak":
A vicc az, hogy kb. en vagyok a legnagyobb Apple fan. Imadom a termekeiket. Sosem csalodtam meg egyikben sem. Ugy gondolom, hogy az Apple termekek premium cuccok igenyeseknek.
Akar mondhatjuk, hogy kozvetetten reszvenyes is vagyok. (ETF-em van, amiben van AAPL is)
Ennek ellenere a tisztessegtelen piaci magatartasukat nem kedvelem.
Ertelmisegikent fent tartom a jogot, hogy sajat velemenyt formaljak kulonbozo kerdesekben. -
vmarci21
tag
válasz
üzenetére
Egyébként kíváncsi vagyok, írjatok már példákat ki milyen sideload appokat vár?
Amire már használtam Androidon alternatív app store-t, meg hallottam mástól is, az külföldi országban helyi alkalmazások elérése. Mikor biciklit/rollert/bármit akarsz bérelni, vagy elektromos autót tölteni, stb. de az alkalmazás fejlesztője úgy töltötte fel App Store és Play Store-ba az alkalmazást, hogy bekattintotta a geo-lockot is, akkor nagyon jól jön egy 3rd app store, amin át mégis el tudod érni az appot. - de ebben nem hiszem hogy változást hozna a mostani Apple feltételek mellett iOS platformra bármelyik 3rd app store, így ez továbbra is Android only megoldás lesz.
Ami szerintem várható, az a játék piac átrendeződése, Epic Games kb. biztos akar saját boltot, de Netflix is nagyon be akar lépni mobil játék piacra, így ott is van egyély, hogy előbb-utóbb a Netflix alkalmazáson vagy saját Netflix Games-en belül legyenek a játékaik. Meg volt még cloud gaming szolgáltatókkal is ilyesmi vitája Apple-val, és végül nem lehetett saját alkalmazásuk iOS alatt, csak weboldaluk, ott is most már lehet hogy valamelyik szereplő be fog jönni alkalmazással is.
Amit én szívesen fogadnék az az NFC fizetésnél egy olyan egész Európában működő megoldás, ami nem bankkártyára épül, mert akkor ki lehetne hagyni a Visa / Mastercard-ot a folyamatból, akikre fizikai kártya esetén még szükség volt, de NFC esetén már nem feltétlenül. - és ez még egybe is vág az EU-nak a Digital Wallet terveivel, így még esély is van rá.
-
bunfi
őstag
Neki nem lehet saját jogon szabad döntése? Ezelőtt még ott tartottunk, hogy nyugodtan csinálhat saját telefont, saját operációs rendszerrel és ott majd azt teheti, amit akar... Most meg nehogymár ne merészelje az AppStoreba nem feltenni az appjait... Vagy hogy is van ez?
Az Apple csak annyit kellene, hogy engedjen, hogy a szolgáltatás fogyasztásához készült appplikációkban történő előfizetéseket nem veszi le annyival, mintha maga az applikáció lenne a termék. De ugye a profitéhség határtalan...
Megint bedobok egy érdekes tényt, a tranzisztor jogait az AT&T-nek a negyvenes évek végén $25 ezer dollárért bárki számára biztosítania kellett. Miért? Mert az emberek életét és a technológia fejlődését alapvetően meghatározó felfedezéseket nem lehet kisajátítani, mert az gazdasági problémákhoz és az innováció halálához vezet.
-
joey04
titán
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Remélhetőleg így lesz.
Lehet, hogy nem kell majd több store-t használni, de lehet, hogy igen. Lehet, hogy nem használnak majd a bankok saját szart, de lehet, hogy igen. Itt az a baj, hogy megkapták a lehetőséget.
-
törölt tag
Én sem értem, te miért nem érted, de hát ez van. "Ha az Apple nem létezne" most akkor valami képzeletbeli világról akarsz beszélgetni vagy a valóságról? Az Apple walled garden létezik, egy termék adott tulajdonságokkal és sokan választották, userek is és fejlesztők is, mert sikeres. Nem kötelező használni, de használják mert jó. Miért vannak ott userek jelentős része? Mert jó. Nem értem miért nem érted.
Csak azért mert más rendszeren több áruház is létezik, miért baj van egy olyan rendszer is, ahol csak egy? Miért baj, ha egy cég máshogy akar működni? Ha minden zártabb rendszert nyitottabbá teszünk, akkor nem csökken a választás lehetősége? Azoknak, akik a zártabb rendszer előnyei miatt választottak adott terméket.Amúgy Windows, Android oldalon is van ilyen adott tulajdonság téma. Pl. Windows elé ülök és Google Chrome mint a világ legelterjedtebb böngészője, természetes első dolog felrakok kiegészítőket. Android Google Chrome-on már nem tudok kiegészítőket használni, ott nem engedi a Google. Akkor választanom kell mégse használom és Firefox-ra kényszerülök. Miközben fun fact, a csúnya Apple-nél Safariban ugyanazt a kiegészítőt tudom használni iPhone-on és Mac-en is.
Egyébként most iOS 17.4 frissítésnél egyszer rendben elfogadom feldobta a böngésző választó képernyőt, de ha esetleg minden frissítésnél el kell ezt játszani (ne legyen így) akkor menjenek a törvényhozók a fenébe, bosszantó lesz mint a cookie törvény megvalósítás. És mint rokonság tech ügyeletese nekem kell azzal is foglalkozni valaki véletlenül a yandex-re bökött a listán, hogy kell visszacsinálni, vagy ha lesz saját motor Chrome és Firefox, akkor esetleg jobban merül a telefon. (Mac esetében egyértelműen Safari takarékosabb a különböző böngészők között)
Újra leírom: Nem vagyok a cégek szabályozása ellen, csak a hogyannal vannak problémáim, illetve ne tartsunk már ördögtől valónak egy zártabb rendszert.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
énvagyokAdam
üzenetére
Átlag user Androidon sem biztos hogy tudja hogy van 3rd app store, De ha minden megvan amit a Play Store-ban megkap, akkor nem is fog más megoldás után nézni.
-
bdzsana
csendes tag
válasz
üzenetére
Nem értem hogy lehet ennyire nem érteni. Én mint fejlesztő nem azért tolakodok az Apple platformra mert olyan jó hanem mert ott van a userek egy jelentős része. Ha Apple nem létezne én nem veszítenék semmit mert a userek egy másik platformon használnák ugyanúgy az adott appott vagy szolgáltatást.
Ezt nem bírod megérteni hogy amikor arról beszélünk hogy apple nagy kegyesen beenged a birodalmába, akkor nem az ő általa létrehozott piacteret kell érteni, hanem az ő általa körbefalazott piacot.
Ha ő hozta volna létre akkor az Apple eltűnésével az a piactér is eltűnne és akkor azt mondom igen milyen fasza hogy van nekünk ez a cég mert emiatt több a bevételem. De nem így van. ha apple eltűnik azok a userek ugyanúgy használni akarják majd máshol a netfluxet spotifyt stb.
A hozzáadott értéket úgy kell számolni hogy mi van akkor ha apple mint cég létezik vagy nem. nem úgy hogy engedi az appodat a körbefalazott piactérre vagy sem -
énvagyokAdam
tag
Ha a példádnál maradunk, akkor a "rendszerhasználati díj" pont az a 30% amivel Apple megvágja a fejlesztőket. Ennek a mértékéről lehetne vitázni, de a szükségességéről szerintem felesleges.
Továbbá ha 3rd party app store-ok kerülhetnek az iOS-re, esélyes, hogy az az átlag felhasználóknak több problémát hozta, mint amennyit megoldana és ezáltal a bizalom erősen sérülne magában az eszközben is. -
törölt tag
[link]
Azt, hogy Ön jogosult-e alternatív alkalmazás-piactereket használni, a készüléken végzett feldolgozási műveletek alapján határozzuk meg, és az Apple-nek csak a jogosultsági jelzést küldi el a rendszer. Az Ön adatainak védelme érdekében az Apple nem gyűjti be a készülék tartózkodási helyét. -
törölt tag
1. pontod: Hát akkor a piac beszélt, sokan választották az Apple zártabb rendszerét, hogy nem érdemes kikerülni és a fejlesztők is jól jártak vele, hiszen az egyik legsikeresebb platform számukra. A zártabb rendszer előnyeivel.
Miért baj, hogy valami máshogy működik? A nyitottabb PC-n számomra nem kényelmes, hogy Epic, Steam és a többi Store legyen három launcher telepítve, meg ott Windows feltétel van kimondatlanul. Gyerekkoromban én is buheráltam a számítógépet, lemezek, rar kicsomagolás, telepítők, driverek, kékhalál minden ami "szabadság" velejárója, közben inkább a gép rabjának éreztem, hogy működjön és számomra az volt a szabadság, amikor leültem a zárt Nintendo elé játszani minden probléma nélkül. Egy terméket úgy veszek meg, hogy megnézem az adott tulajdonságait. PlayStation: nem várom el fusson rajta a Photoshop, hiába van benne processzor, háttértár, memóra, tehát gyakorlatilag számítógép. Mert nem arra való.Amúgy az ilyen vitákban nem egészen értem ezt se: mondják Androidon is van sideload, de 99% nem használja, akkor ne tartsanak tőle iOS userek se. Hát akkor visszakérdezek, ha 99% ott is a Google áruházat használja, akkor minek ez a nagy cirkusz? Miért nem lehet meghagyni az iOS rendszert olyannak amilyen.
A választás szabadságba adott volt eddig is, hogy nyitottabb Android vagy zártabb iOS. (Amúgy hétköznapi user szemmel az Android se olyan nyitott már, legnagyobb gyártó Samsung nál előtelepített, eltávolíthatatlan 3rd party appok.)Egyébként kíváncsi vagyok, írjatok már példákat ki milyen sideload appokat vár? Általában warez szokott szóba kerülni. Ráadásul a random weboldalról letöltött APK sideload az új törvénnyel sem lesz lehetséges, szerencsére. Annak is örülök, hogy bár EU-ban ki kell nyitni az NFC-t más fizetési módszereknek is, de úgy tudom a bankoknak muszáj lesz Apple Pay-t is támogatni, ha a saját cuccaikat is akarják kínálni.
2. pontod: Te magad is írtad az előbb hülyék lennének nem jelen lenni az Apple platformján. Akkor valamit mégis ad az Apple. Aki az Apple autópályáján akar közlekedni, akkor miért ingyen? Egy rakás Apple által készített részt használnak, Siri, CarPlay, HomePod és hát a legfontosabb, hogy másfél milliárd usert érhetnek el az Apple termékein keresztül. El tudod képzelni a hisztit, amit a Spotify levágna, ha holnap az Apple lekapcsolná a Siri stb. támogatást, hiszen ha azt mondod az Apple nem tesz semmit hozzá... pont az van, hogy az iPhone sikerén lett sikeres a Spotify is. Egyébként a Spotify alapvető működése is az, hogy kényelmesen egy helyen kínálja a zenéket, nem kell usernek a különböző kiadóktól vadászni a dalokat, különböző fizetéssel, különböző számlázással, különböző felületeken.
3. Bírom az ilyen vitákban mindig az megy, állítólag szarul csinálja az Apple, de mégis tolakodnak a fejlesztők ott lehessenek a platformon. Valamit mégis jól csinált akkor az Apple?
Nem vagyok a cégek szabályozása ellen, csak a hogyannal vannak problémáim. Pl. a weboldalak cookie szabályozás jó ötlet volt, a megvalósítás borzalmas. Szerintem ha már belenyúlnak a cégek működésébe, akkor csinálják rendesen:
Hol voltak a hatóságok, amikor a Microsoft próbált új mobil platformot csinálni, de a Windows Phone-t akadályozta a Google a Gmail, Maps, YouTube visszatartásával, mert a Lumia telefonok minőségben, ár/érték arányban köröket vertek az akkori Android mobilokra?
Hol voltak a hatóságok amikor engedték Zuckerbergnek, hogy a Facebook és Messenger mellé felvásárolja a WhatsAppot és Instagramot is?
Hol vannak a hatóságok, hogy a Google növeli az uralmát az internet felett? EU-ban most már iPhone-on is lehet Chrome böngésző motor a szabadság nevében, így tovább nőhet a Google befolyása.
Miért is engedték most a Microsoftnak az Activison felvásárlást?
Ha én indie fejlesztő lennék, továbbra is fizetném a 15%-ot az Apple-nek a bejáratott és működő áruházban. Az Epic és Spotify nagy cégek azért csinálják mindig a cirkuszt, mert évek óta nem tudnak profitot elérni és mindig más hibája, ha valami nem úgy van, ami az ő érdekük. Véletlenül sem az ő üzleti modelljükkel van baj, az nem lehet.
-
joey04
titán
Semmi nem kötelez arra, hogy élj bármelyik lehetőséggel, amit a DMA vagy bármelyik másik jövőbeni szabályozás kényszerít ki.
ez nem egészen így van.

mi van, ha egy fejlesztő majd úgy dönt, hogy csak a saját store-ba pakolja fel a cuccát? vagy egy bank nem támogatja majd az apple pay-t, hanem a saját szarját kell használni?akkor kénytelen lesz az ember idegen store-t felpakolni, vagy AP helyett mást használni. -
bunfi
őstag
Semmi nem kötelez arra, hogy élj bármelyik lehetőséggel, amit a DMA vagy bármelyik másik jövőbeni szabályozás kényszerít ki.
Ezt nem értem, aki maradni akar zártban, az maradhat zártban és SEMMI nem fog változni, hacsak nem direkt, te magad váltod ki.
#117Domonkos
Állandóan ezt a biztonságot hallom minden egyes Apple fejes nyilatkozatában. Ami azért fura, mert épp egy honfitársuk, Benjamin Franklin mondta ki a nagy igazságot a biztonság kérdésében: Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
Egyébként a biztonság hamis illúziójánál nem sok veszélyesebb dolog van. -
Busterftw
nagyúr
"De a fejlesztőknek kötelező, ha kihagyják a piac felét az öngyilkosság."
Mint minden üzleti tevékenységnél, a fejlesztő eldönti a 30% feevel neki azon a platformon rentábilis a dolog vagy sem."Az Apple semmilyen hozzádott értéket nem ad a Spotifyhoz. A platformjával nem piacot teremt"
Fentebb még azt írtad öngyilkosság nem jelen lenni, akkor most van hozzáadott érték vagy nincs? -
Adee_91
aktív tag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
De miért az Apple tegye meg? Az EU erőltette a sideloading-ot és társait.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Hát ha már ezek a profitorientált cégek az userekkel takaróznak, igen, kérdezzék meg az usereket.
-
Adee_91
aktív tag
-
Domonkos
addikt
Tagadhatatlan, hogyha csak egy store van es minden onnan erheto el, akkor az sokkal kenyelmesebb, mint az altalad vazolt eshetoseg.
Ellenben ekkora szabadsagot feladni egy ilyen kis kenyelem erdekeben szerintem hatalmas bakloves.Lehet hogy masok tobbre ertekelik a sajat kenyelmuket, mint a szabadsagukat; de en nem.
-
joey04
titán
Újabb katona

-
bdzsana
csendes tag
-
bdzsana
csendes tag
1. "Mindenki eldöntheti melyik platformot használja nem kötelező IOSt használni"
De a fejlesztőknek kötelező, ha kihagyják a piac felét az öngyilkosság.
2. "Az Apple szerzi nekik a felhasználókat jó hogy pénzt kérnek érte. Nekik köszönhető a milliós bevételük".
iOSen nincs is más lehetőséged. Ha a PC-t vesszük alapul ott nincs egy fő store aki mindent irányít. Ott több store van plusz storen kívül is lehet értékesíteni az alkalmazásokat/játékokat és láss csodát tudnak felhasználót szerezni.
De vegyünk egy konkrét alkalmazást pl a Spotify-t. Több millió ember használja IOSen. Mi lenne ha Apple holnap megszűnne? Elveszítené a Spotify a bevételét? Nem hiszen a felhasználók nem tűnnek el az Applel együtt, választanak egy alternatív platformot Apple híjján ahol szintén használni fogják a Spotify-t. Az Apple semmilyen hozzádott értéket nem ad a Spotifyhoz. A platformjával nem piacot teremt, hanem egy meglévő userbázis x százaléka köré falat emel és vámot szed.
3. Az Apple építette fel az egészet, semmi joga senkinek beleszólni.
Kivéve hogy de van. Még a sarki hamburgeresre millió szabály vonatkozik és azok is bármikor változhatnak amit Mari néninek kutya kötelessége betartani. Csakhogy itt van egy nagy különbség. Mari néni hamburgerezőjétől nem függ még vagy 50.000 màsik cég részlegesen vagy totálisan. Az Apple egy policy változássa több 100 céget tud csődbe vinni.
Az ilyen hatalmas cégekre külön szabályok vonatkoznak, amik a többi Applenek kiszolgáltatott piaci szereplőt hivatott védeni.
4. Akkor a wallmartnak is be kell raknia a polcra amit az EU mond?
Nem, mert a fizikai terméked ugyan jó boostot kap ha bekerül egy neves áruházba, de neked ezer egyéb lehetőséged van árulni a terméked, és lehetőséged van elérni a piac 100%át a webshopodon keresztül, és olyanoknak is tudsz értékesíteni akik egyébként a Wallmartba járnak. Mobil piac nagyon nem ilyen.
5. Csináljon jobb OS-t aki akar ennyi...
Nem a jobb OS-en van a hangsúly. Az appok mennyisége már régen elérte azt a kritikus mennyiséget, hogy hiába csinálsz jobb OS-t nem tud versenyezni contenttel. A felhasználók nem fogják használni mert a meglévő platformok app választéke sokkal nagyobb, a fejlesztők meg nem fejlesztenek rá mert nincs user. Ezt a deadlockot nem sikerült feloldania se a Microsoftnak, akinek azért valljuk be van némi tapasztalata OS fejlesztésben, és öntötte is a végtelen pénzt a fejlesztőkbe csak portoljanak, se a legnagyobb androidos készülékgyártónak nem sikerült ezt megoldania a Tizen rendszerrel.
Ha ők nem tudták megoldani mégis kiktől várjukhogy fejlesszen saját platformot... -
-
törölt tag
Igen. USA-ban az Apple nagyrészt nyert bíróságon, amit a legfelsőbb bíróság is helyben hagyott, ott nem muszáj visszaengedniük az Epic-et. Az Apple azt mondta amíg az Epic folyamatosan támad, nem is fogják.
Az Epic most a perköltségen vitatkozik, szóval nem mostanában fognak kibékülni. -
törölt tag
Elvileg az Epic most megígérte Apple-nek nem szarnak többször a szőnyegre és EU levelek is mentek ide-oda, így jelen állás szerint engedni fogják:
Epic Games just got unbanned by Apple — again
Apple confirmed the decision in an email to The Verge. “Following conversations with Epic, they have committed to follow the rules, including our [Digital Markets Act] policies,” said Apple spokesperson Fred Sainz. “As a result, Epic Sweden AB has been permitted to re-sign the developer agreement and accepted into the Apple Developer Program.”
Így mindenki elmondhatja nyert. Ha az Epic valóban küldi a lóvét az Apple-nek, miután az első 1 millió Fortnite letöltés megtörténik. Ami a DMA miatt lett: Core Technology Fee
Az Epic várhatóan továbbra is megtalálja a módját a panaszkodásnak, hiszen ők inkább semmit nem akarnak fizetni és miért más hibája a veszteséges működésük, de mondhatják ők is nyertek, mert visszakerültek iOS-re. -
Busterftw
nagyúr
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Azt az Epicnek kell eldönteni hogy éri meg jobban, AppStore-ban 30%-ot fizetve (korábbi pénzügyi adatok és a peranyagok alapján nagyon nagyon megérte nekik a fee ellenére is) vagy 3rd party store-ként az új fizetési rendszerrel.
Majd kiderül.
-
Busterftw
nagyúr
Kit vernek át? Max ugyanannyi lesz 3rd party store-ban mint az AppStore-ban.
Te meg egy profitorientált cég érdekeit véded egy másik helyett.
Mekkora win.
Én például a mi cégünk érdekeit nézem, mert nem támogatom azt, hogy az általunk évtized és euro millióból fejlesztett platformunkat csak adjuk át a konkurenciának, ha ezt ők úgy akarják. -
DarkChild
senior tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Ez a 25% nekem annyira hihetetlenül alacsony számnak tűnik (hozzáteszem, én is valami ekörüli értéket láttam egy korábban olvasott cikkben).
USA-ban (kis túlzással) szinte már a hajléktalanoknak is iPhoneja van. Ha felmegyek Instagramra, majdnem minden selfie-s fotónál iPhonet látok a userek kezében. Megnézek egy akármilyen YT videót, tuti, hogy valamilyen iPhone lesz az influenszer birtokában. Tegnap voltam WestEndben, amíg vártam a kajámra, épp a telefonnyomkodó embereket bámultam unalmamban, és 10-ből 8-nál iPhone-t láttam (jellemzően inkább a Pro/Pro Max-ot, mert gondolom a 2 kamera már cikinek számít a fiatalabbaknál, mint a "zöld buborék"
).Szóval ez a 25% szerintem úgy jön ki, hogy Kínát, a túlnyomó részben szegény lakosságú Indiát, meg még néhány elmaradott vásárlóerejű ország lakosságát is belekalkulálják.
De ha csak a gazdaságilag fejlett, sokat fogyasztó országok lakosságát vizsgálnánk, szerintem bőven 50% körül/felett lenne az iPhone tulajdonosok száma.
(Kíváncsiságból megpróbálom majd AI-val kigyűjteni az adatokat...) -
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Busterftw
üzenetére
Csak szerintem az Epic meg azért sem fogja elindítani, simán lehet hogy az egész arra volt jó hogy az Apple vissza vegye őket az App Store-ba.
Vagy lehet hogy ki számolták az Apple jogászai hogy egy esetleges bünti az nekik lesz veszteség csak...
😁
Vagy pedig tényleg rájöttek hogy ezzel ők is vesztenek. -
cog777
őstag
"Amugy nekem szimpatikusabb lett osszessegeben a platformjuk, hogy egy kicsit nyiltabb lett. "
ezt en is eszrevettem, ipad-en mar van fajl kezelo, latom a tobbi cloud szolgaltatot. pl raspberry pi-hez csatlakoztatott ssd-t elerem vpn-en es a fajlkezelon keresztul.
hatarozottan jot tett neki hogy nyitottak. -
Busterftw
nagyúr
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Most már lehet. Csak fizetni kell érte.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Persze hogy nem egységes a piac. Pont ezért nincs monopólium.
Zárt megoldással nem illegális versenyezni, semelyik piacon. -
Busterftw
nagyúr
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Kapott egy második esélyt az Epic úgymond , Sweeney azt nyilatkozta ők is elfogadják a szabályzatot.
Ezt az Apple gondolom úgy vette, az Epic fizetni fog az előírtak szerint.Ha az Epic cseszekedik megint, az már az EU-nak is elég lehet a későbbiekben, ha az Apple dobja őket.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Jó de most ezzelmmit akarunk mondani?
Egy profitorientált cégről van szó, az az érv, hogy az Applenak már van "elég" pénze, nem kell neki több, vonuljon vissza?Ha fáj a konkurenciának, hogy hardveren is keresnek, lehet belépni a piacra és próbálkozni.
De ez a várom a sültgalambot nyavalygás a konkurencia részéről már gyomorforgató. -
hemaka
nagyúr
Minek kellett amúgy is ez a baromság, az epic meg a többi csőcselék magának köszönheti, hogy ki lettek paterolva az appstore-ból...
-
Zsolt,72
őstag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
-
stellaz
veterán
Ezért kérhet rendszerhasználati díjat, de semmi köze pl a streaming jogdíjakhoz és szolgáltatáshoz, ami nem is az apple szerverein megy keresztül.
A Spotify elérhető webes felületről is, szóval tényleg röhej, hogy 30 százék felárat kérnek, hogy kicsit rendezettebb formában lehessen használni a telefonon.
Az egész dolog piszkosságát jelezi, hogy az apple letiltotta a webes szolgáltatások külön ikonra helyezését, pont azért, hogy a fogyasztókat még ezzel is appok felé terelje, ami +30 százékos sápot jelent.
Ti meg ennek tapsoltok, hogy át vagytok verve és azokat kéritek számon, akik ezt szeretnék megakadályozni.
A külső fejlesztők nélkül amúgy pont úgy lehúzhatná magát az apple is a retyón, mint ahogy a Microsoft tette a Windows phone esetén, csak szólok. -
Dreimus
senior tag
Csak sokan meg azt felejtik el, hogy a fejlesztők az Apple-től nem a semmit kapják 30%-ért, hanem a vásárlóbázishoz férnek hozzá, fejlesztői környezethez kapnak támogatást illetve a szerverek fenntartását és karbantartását is ebből finanszírozzák. A zárt rendszer védelme minimálisan magasabb, mint egy nyitott rendszeré.
-
stellaz
veterán
Te összekeversz valakivel. Egyrészt fentebb részletesen leírtam a véleményem, másrészt apple dologban sem szoktam gyakran kommentelni.
Az van, hogy nektek itt már többen is leírták, hogy mi a probléma ezzel, ha már a cikkből nem jön le és az EU szakjogászainak sem akartok hinni.
De ti csak ragaszkodtok a ti faék egyszerű gondolatmenetetekhez.
A magyar jogban pl a hasonló dolgokat úgy szokták hívni, hogy piaci erőfölénnyel való visszaélés és keményen büntetik.
Tudod, ha egy cég jókor volt jó helyen és ezért domináns lett egy piacon, még nem akadályozhatja meg, vagy nehezítheti szándékosan a versenytársak piacra lépését, vagy korlátozhatja azok működését.
Az Apple pedig az ios zárt rendszerével és az egyoldalú feltétel rendszerével pedig pontosan ezt teszi.
A zene streamingbôl vagy játék licenszek után neki nem járna semmi, mert nem is tesz ezekhez hozzá semmit, de visszaélve a iOS kizárólagosságával, ezt rákényszeríti az egyes cégekre, miközben rivális szolgáltatásokat is nyújt, így a 30%-os sáppal tisztességtelen verseny előnyhöz jut.Ez nem jó senkinek, fölég nem a fogyasztóknak, mert monopólisztikus piac alakul ki áruforgarhatatlan belépési korlátokkal, ami de facto a szabad verseny ellentéte.
-
aprokaroka87
nagyúr
jól értem hogy visszakerül az App store-ba a fortnite?
-
Tajrexi
tag
Eddig tartott a tiltás.
-
azbest
félisten
Ha már app store-ok. Majdnem minden store úgy árul appot, hogy bármikor elvesztheted. Ha törlöd a fiókodat, másik store-ra szeretnél váltani, nem viheted át a már megvett appjaidat. Ez viszont marhára versenyellenes.
A legtöbb storeban az app nem termék, hanem szolgáltatás. Így nem adhatod el ha meguntad és persze szintén, bármikor elvehetik a használati jogot.
Ezekkel is kéne foglalkoznia az eunak.
-
azbest
félisten
Bár nem tőlem kérded

Ha minden kiadó saját appstoret csinál, vajon felteszik-e az apple appstoreba is a programokat? Én arra tippelnék, hogy nem fogják, hanem mindegyik a saját pecsenyéjét sütögeti.
És nem lesz választási lehetőségem, hanem úgy járok, mint a streamingnél, hogy van 5 előfizetésem, összességében 3-4x annyit fizetek, mint régen. Mert nem úgy versenyeznek, hogy majd én választok kinél veszem meg, hanem exkluzíven csak egy-egy boltban kapni valamit.
Technikai szempontból pedig jobban merül a telefon a párhuzamosan futó 4-5 szolgáltatás miatt, ami ugyanazért fut, feleslegesen megvalósítva ugyanazt. Mindegyik folyamatosan netezik, üzenetközvetítést végez, infókat gyűjt. Mint pécén 4-5 game launcher a háttérben.
Plusz én fejlesztői, üzleti szemmel is nézem. Hogy egy helyett 4-5-tel kell leszerződnöm, mindegyik különböző szabályzatára és engedélyezési eljárására figyelni.
Vagy persze a többség megmarad a központi, hatékonyabb cégnél és elhalnak ezek a próbálkozások. S csak jogi csesztetés, ingyenélés kiharcolása, nem pedig valódi versenyzés a lényegük.Sajnos én úgy látom, hogy sem fejlesztőként, sem vásárlóként nem feltétlen az legjobb, ha nem egy-egy központosított megoldás van. Egyedül a kiadóknak jó ez, akik így több pénzt tudnak szakítani, de ettől sem a fejlesztők nem kapnak több pénzt, sem a vásárlóknak nem lesz olcsóbb. Nem is lehet hatékonyabb ugyanazt 5 párhuzamos módon vinni.
Valahogy máshogy kéne gátakat állítani, nem a hatékonyság rombolásával.
-
azbest
félisten
Na ebben egyetértünk. Sajnos lassan és nem kellő prioritással foglalkoznak vele. Szerintem nem is igazán akarják megoldani, mert a politikusokat támogató cégeknek szükségük vannak ezekre a kiskapukra.
Viszont ez nem az a probléma, amiről a topic szól (jutalékrendszer és platform szabályzat), hanem egy teljesen másik (szoftverszabadalmak, szellemi jog visszaélésszerű alkalmazása).
Plusz durván bürokratikus, életszerűtlen, betarthatatlan az egész jogrendszer, amit össze-vissza foltozgattak. Ki kéne takarítani az elavult jogi szabályokat és újraírni, egyszerűsíteni őket. Buta tiltások helyett standardizálni. Most egy új belépőnek többet kellene költenie az ügyvédekre, mint a termékfejelsztésre, reklámra, hogy megfeleljen a hatóságoknak és a szabadalmi/jogvédők se találjanak rajta fogást. Ezzel is kéne foglalkoznia az eu-nak.
-
vmarci21
tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Pedig nem az, szerinted egy kezdetektől nyílt platformon miért a Play Store a legnépszerűbb?
Akkor ezek szerint az Apple App Store egy nagyon rossz alkalmazás lehet, ha ennyire félnek attól, hogy alternatívát nyújtsanak, mert ha egy jó alkalmazás lenne, akkor a példád alapján kb. észre sem kellene vegye az Apple, hogy vannak alternatívák is.
-
Busterftw
nagyúr
Pedig nem az, szerinted egy kezdetektől nyílt platformon miért a Play Store a legnépszerűbb?
Kényelem, megbízható (értsd, nem fog el tűnni 5 év múlva) , egy helyen van minden.
Ugyanezért kérdezi a többség PC-n vagy vár 1 évet az exkluzívitás után (Epic lol, bezzeg ez oké), hogy mikor lesz a játék Steamen. Hogy 1 helyen legyen minden.Az Apple egy viszonylag jól működő ökoszisztémát kínál a platformon belül, annak nagyon sok előnyével és nyilván hátrányával. Az user eldöntheti melyik kell neki.
-
Domonkos
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Nem hiszem, hogy ennyien lennenek azok akik a zart platformot "preferalnak". Miert lenne az jobb? Ki szeretne maganak kevesebb lehetoseget? Ez annyira butasagnak hangzik.
Viszont azt elhiszem, hogy van 18%-nyi ember, akit "nem erdekel" a zartsag es ez a szempont nem befolyasolja oket.
Amugy nekem szimpatikusabb lett osszessegeben a platformjuk, hogy egy kicsit nyiltabb lett.
A ceg elveivel tovabbra sem tudok azonosulni, de ez most egy jo lepes volt - meg akkor is ha csak kenyszerbol tettek.
-
Busterftw
nagyúr
Én meg hivatalos adatokkal megcáfolni.
2023-ban az Apple 18%-os piaci részesedést ért el a zárt rendszerével. Az összes többi szereplő nyitott platformmal versenyez.Egyértelmű a preferencia az usereknél, viszont az is egyértelmű vannak akik a zárt platformot preferálják, ekkora részesedéssel miért kell egy piaci szereplőt arra kényszeríteni, hogy váljon kvázi Androiddá?
-
azbest
félisten
Sajnos pont nem ez a trend, hanem mindig is ez volt és kb a pécé részben kivétel.
Amiért talán jobban feltűnik, hogy ma már minden "okos", ezért valami szoftver fut rajta. És azért nem tudod javíttatni, azért nem lehet a filléres chipet átcserélni egy másikra, mert a szoftvert a sima szerelő nem teheti a chipre
Van, hogy csak azért kerül be valami szoftver, mert a szoftverszabadalom / copyright megkerülhetetlen úgy a javításhoz legálisan. -
Domonkos
addikt
En is latom, hogy ez a trend, de nagyon nem szeretnem, hogy igy legyen vagy maradjon.
Pompas lenne, ha a gyartok nem a felhasznalok karara alkalmaznanak hasonlo praktikakat.Ami egyeb dolgokat felsoroltal azoknal is elkene valami hasonlo rendelkezes, de azoknak egyelore kisebb lenne az impakjuk. Ha a mobilokat sikerulne rendbe rakni, az egy jo kezdet lehet.
-
Domonkos
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Megprobalom a legegyszerubben megfogalmazni, hogy ez neked, nekem, nekunk miert jo:
Az EU probalja elerni, hogy a legnagyobb telefongyartok ne tudjanak ennyire egyoldalu (licensz)szerzodesekkel telefonokat itt eladni.
Probaljak elerni, hogy a leheto legnagyobb mertekben rendelkezhess a sajat keszuleked felett.
Ez minden felhasznalonak jo. -
azbest
félisten
válasz
Busterftw
üzenetére
Ebből látszik, hogy mennyire nincsenek tisztában az egészzel.
A fizikai világbéli termékek és szolgáltatások kapcsán nemhogy nem szednek jutalékot, hanem (talán a kezdetektől fogva apple és googlenál is) tilos a platform fizetési rendszerét használni, kötelező 3rd party fizetési megoldást implementálni. A szabályzatban van pontosan, hogy mire vonatkozik ez.
-
azbest
félisten
Nincs ilyen döntési lehetőséged. A gyártónak van döntési lehetősége, hogy milyen terméket árul és neked van lehetőséged eldönteni, hogy megveszed -e. A monopólium akkor játszik, ha nem lehet másik telefont venni.
Fontos, hogy a gyártó dönti el mi a terméke. Van amelyik gyártó olyan készüléket gyárt, amin cserélgetheted az os-t, mert anno kezdetekkor valamelyik cég nem gondolta, milyen nagy piac lesz évtizedekkel később (pécé) ezért nem védette le anno és így terjedt el.
De a legtöbb termék teljesen a gyártóhoz zárt. Feature phone-ok, butatelefonok. Játékkonzolok. Tévék. Projektorok. Pécék biosa. Kombájn. Traktor. Autók.
Bármilyen elektronikai eszköz, ma már szinte minden chipen valami szoftver fut belül. És majdnem az összes gyártó nem támogatja, akadályozza, hogy kiolvasd vagy lecseréld a szoftvert. Sőt, ha valaki visszafejti, alternatív szoftvert ír hozzá, az elterjed, akkor azt beperlik szoftverszabadalom vagy a visszafejtés miatti IP védelem sértés miatt. És nyernek. Az a ritka, hogy valami tényleg nyílt és módosítható, választható.Azt sem szoktátok érteni, hogy miért volt más az ms helyzete az IE és más cucca kapcsán, mint az applenek. És azt sem értitek, hogy a samsung (és többi) telefon is zárt nagy mértékben. Szimpátia alapján próbáltok érveket gyártani.
-
Busterftw
nagyúr
Közben lehetne frissíteni a cikket, mert az Apple feloldotta a developer accountot.
-
Busterftw
nagyúr
Csak ugye nincs, mert az iOS-t licenszeled, nem a tiéd.
Ezt vásárlás után a mobil felajánlja elfogadásra, vagy elutasításra és visszaviheted a telót."Azert mert egyedul soha az eletbe nem tudnek egy fullos mobil-OS-t lefejleszteni"
Nem is kell, most a cégek sokkal könnyebb helyzetben vannak mint az Apple. Előveszed a kész, ingyenes Androidot, átnevezed EpicOS-ra, előretelepítesz azt amit akarsz és megvagy.
Sőt, írsz egy tetszőleges kínai OEM-nek, leemeled a kész mobilt és lehet az userekért versenyezni saját hardverrel.A milliárdokat amit büntetésre, perekre , veszteséges EGS-re költenek, tolhatták volna ebbe.
Az Applenak anno ez nem volt meg.
-
Domonkos
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Ami epp a problema gyokere.
Felhasznalokent had legyen mar dontesi lehetosegem, hogy mit telepitek a telefonomra!Az iOS-re nem azert nem lehet egyeb alkalmazasokat telepiteni, mert az Apple keptelen ezt a lehetoseget megteremteni, hanem azert mert aktivan probal cockblock-olni mindenki mast aki probalkozik.
Es hogy miert kell egy ilyenhez az EU-nak beavatkoznia? Azert mert egyedul soha az eletbe nem tudnek egy fullos mobil-OS-t lefejleszteni, vagy ilyen giga-perre vinni ezt az ugyet.
-
Busterftw
nagyúr
Hát akkor tessék saját platformmal versenyezni ezen a piacon az userekért.
A legtöbb disztribúciós platformon 30% a fee, nem látom a visszaélést. Akkor érteném a példát, ha az AppStore egyedül lenne a piacon és egy idő után megemelné 70%-ra.
De az évek alatt nem hogy nőtt, csökkent illetve nagyrészt maradt ugyanannyi.Ha egyik csoport nem akar valamit, azzal veszít. Ezek nem csak objektíven mérhető dolgok.
-
Busterftw
nagyúr
Gondolom az meg neked világos, hogy profitorientált cégek nem a két szép szemünkért vannak. Tisztességes lol.
A fee pont arra volt kitalálva, hogy ne lehessen ezt egy "ingyenes" appal megkerülni.
"fejlesztette ki"
fejleszti.Az Epictől sem tisztességes, hogy a 10. Fortnite skin megvásárlása után nem adják ingyen a többit.
-
Domonkos
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Mi lenne veluk?
Csak siman kimaradnak az egeszbol es ugyanugy hasznaljak tovabb az AppStore-t, mint amikor meg nem volt lehetoseguk masra. Sima (passziv) dontesuk lesz a felhasznalok ezen reszenek.De milyen eredmenyt varsz egy ilyesmi felmeresbol? Aki szeretne, hogy legyen alternativa az 100%-ban orulni fog neki. Aki nem, annak meg mindegy lesz, mert semmit nem fognak elvenni tole.
Az egyik csoport nyer vele, mikozben a masik sem veszit semmit.
Rendben, akkor nincs monopol helyzetben. Viszont azt tovabbra is tartom, hogy egyetlen cegnek sem lenne szabad olyan hatalommal birnia, amivel ilyen mertekben (plusz ennyi felhasznalo felett) vissza tudna elni.
A visszaeles ellehetetlenitese es az alternativak kinalasa pedig az osszes felhasznalonak elonyos. -
mepet
addikt
válasz
DarkChild
üzenetére
A monopolium kifejezest szerintem ne eroltessuk, nem errol van szo. Ezert talaltak ki a kapuor kifejezest.
A peldamutato rendelet alapjan a kapuorok platformjai pedig vigan uzemelhetnek birsagok nelkul tovabb, amennyiben tisztessegesen mukodnek:
"A kapuőröknek továbbra is minden lehetőségük meglesz arra, hogy innovációs tevékenységet végezzenek, és új szolgáltatásokat kínáljanak. Az új szabályok egyszerűen csak megtiltják, hogy tisztességtelen üzleti módszereket alkalmazzanak a tőlük függő kereskedőkkel és vásárlókkal szemben, és így jogtalan előnyökhöz jussanak."
Az gondolom meg Busterftw szamara is vilagos, hogy, ha az altala keszitett app-ban elad valamit, es a bevetel egy szamottevo reszet le akarja huzni rola az Apple, az bizony nem tisztesseges. Akkor sem, ha sok-sok milliard dollarert fejlesztette ki az Apple az AppStoret. -
Busterftw
nagyúr
válasz
DarkChild
üzenetére
Milyen monopoliumrol van szo?
iOS-nak kb 25%-os piaci reszesedese van mobil piacon.
Ha a Spotify-t nezzuk a zene streaming piacon, EU-ban 56% dominans szereplo.Azert kerdem es nagyon nagyon figyeljunk itt mirol van szo, mert ha azt a logikat akarod hasznalni amire gondolok, akkor tajekoztatlak az Epicnek monopoliuma van az EGS-ben.
Az Epicnek 100%-os monopolouma van a Fortniteban.
A Spotifynak 100%-os monopoliuma van a Spotifyban.Aztan akkor most lehet tovabbgondolni, csak nezz korul a lakasban az eszkozok gyartoinak tobbsege monopoliummal rendelkezik.
-
Busterftw
nagyúr
De hat eddig is volt lehetoseg alternativ lehetosegre a mobil piacon, az alkalmazbolt piacon, Android a neve.
Kommenteltek itt mar elegen, userek, akik nem akarjak ezeket az valtoztatasokat, van mar egy Android a piacon, nem kell az iOS-bol azt csinalni. Akkor veluk mi lesz?
Ezert kerdezem, mifele user felmeresre hivatkozunk?Az Apple 25% iOS piaci reszesedessel nincs monopol helyzetben.
-
DarkChild
senior tag
válasz
Janika(1982)
üzenetére
Ti nem fogjátok fel, hogy mit jelent az a szó, hogy MONOPÓLIUM és miért tartják ezt aggályosnak többek között az EU-s döntéshozók.
Persze, nem kötelező az IKEA-nak jelen lenni az Apple rendszerén, csak hát nem tehet mást, ha el akar érni sok millió iPhone usert a termékeivel (tekintve, hogy már az iPhone a legkelendőbb készülék a világ nagy részén). Onnantól kezdve meg az Apple diktál, az IKEA teljes mértékben ki van szolgáltatva neki. Na ez a baj.
-
Domonkos
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Hat, ha en felhasznalokent kapok egy alternativ lehetoseget a meglevo zart melle, akkor annak nem tudok nem orulni. Es nem latom, hogy ezzel miert lenne akarki maskepp. Ha az uj alternativa rosszabb, akkor nem lesz hasznalva - nem vesztunk vele semmit - ellenben ha jobb...
En azt nem latom, hogy ez milyen szempontbol lehet (akarmilyen tavon) karos.Egyebkent az Apple ezek utan sem lesz megfosztva a beveteleitol, csak egy kicsit vissza lesznek fogva, hogy (legalabb az EU-n belul) ne tudjanak korlatlanul visszaelni a monopol helyzetukkel.
-
Busterftw
nagyúr
Melyik felhasznaloi felmeres szerint?
Szerintem 1-1 cegre alkalmazva nem pozitiv, hosszutavon pedig karos, mert ez azt mutatja, hogy nem eri meg dollarszazmilliardokat es eveket valamibe olni kesobbi haszon remenyeben, mert azt egy tollvonassal "atadjak" a konkurencianak.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Az IKEA ezt nyugodtan megprobalhatja.
-
vmarci21
tag
válasz
énvagyokAdam
üzenetére
Amúgy nem köteles senki iOS-t használni, vannak alternatívák, amíg az ELMŰ esetében ezt nem tudnám így kijelenteni
Ez egy tök jó példa, mert szépen mutatja, hogy nem hasraütésszerűen választotta ki az EU az Apple-t, mint ahogy sokan láttatni akarják azt, hanem itt (az energia paicon) is pont ugyanaz az EU célja, mint ami most a DMA kapcsán, hogy verseny legyen több piaci szereplő között, egy olyan helyzetben, ahol szabályozások nélkül sosem lenne verseny. - Tehát ebben a témakörben egész átlátható az EU, legalább 2 évtizede tökéletesen ugyanazon elevek alapján hozza a szabályokat (legyen verseny több cég között, olyan piacokon is, ahol az fizikailag máshogy nem érné meg (pl. energia-piac esetén, nagyon nem érné meg a dolog, ha a meglévő pl. áram hálózat mellé egy sajátot kéne felhúznod, ha árammal akarsz kereskedni. Így viszont hogy azok a szereplők, akiknek kábeleik vannak be kell engedjenek a hálózatukra másokat is, így meg tudtak jelenni új piaci szereplők is az energiapiacon, és így lett verseny az energia-árakban.)).
Így az EU-s szabályozások értelmében áramszolgáltatót is tudsz váltani, mert külön lett választva az infrastruktúra meg maga az energia. Ezért van a számlán külön Rendszerhasználati díj és energiadíj. Az egyiket fizeted annak, akinek a kábele / csöve / bármilye fizikailag bejön a házba (Rendszerhasználati díj), a másikat meg annak, akitől veszed az energiát (áramot, gázt).
Más kérdés, hogy Magyarországon ennek nincs jelentősége a fix, limitált árak miatt, mert így gyakorlatilag senkit nem érdekel, melyik szolgáltatótól veszi az áramot, úgy sem változik lényegileg a számla végösszege. De hogy nincs verseny az áramszolgáltatók között az nem az EU-s szabályozás hibája, hanem a magyaré, ami értelmetlenné teszi az EU-s szabályozást, és így csökkenti a cégek közötti versenyhelyzetet.Most az áram hálózat helyére helyettesítsd be a "mobil operációs rendszer" kifejezést, az energia kereskedés helyére pedig a "3rd party app store"-t, és máris megkapod az éppen vitatott DMA-szabályozásokat..
-
DarkChild
senior tag
Köszi, hogy leírtad
Pár napja a másik hasonló témájú topicban kábé ugyanezt akartam kommentelni, csak már nem volt türelmem hozzá
Szóval igen, ez a probléma az Apple megoldásával, hogy még az "átmenő forgalmat" is durván lesápolja. Ha csak annyi lenne, hogy egy fizetős alkalmazás (mondjuk egy pizzarendelős app) letöltése után levesz a fejlesztőnek kifizetett pénzből 30%-ot, akkor az oké. De hogy utána minden egyes az alkalmazásból eladott pizza árából levegyenek 30%-ot, az egy kicsit bicskanyitogató. (Csak egy szemléltető példa volt a fenti, nehogy beírja valaki, hogy a pizzák árából nem kérnek jutalékot
)Én is elég zabos lennék, hogy havonta fizetek egy nagyobb összeget az Adobe CC csomagért, aztán utána még a Microsoft is lehúzna rólam 10-20 eurót, csak azért, mert Windowsos gépre töltöttem le az Adobe appokat (amihez egyébként nekik semmi közük). Mindezt úgy, hogy a Win-ért is fizettem már egyszer.
#30 énvagyokAdam: "Amúgy nem köteles senki iOS-t használni, vannak alternatívák"
Milyen alternatíva van iPhone készülékre az iOS-en kívül...?
-
mepet
addikt
válasz
énvagyokAdam
üzenetére
Az Europai Unioban a dontesek nem pofara szuletnek. A DMA pontosan meghatarozza, mi alapjan kapuor egy vallalat. Teljes a transzparencia, semmilyen informacio nincs titokban tartva.
Itt reszletesen elolvashatod a kriteriumokat, minden informaciot megtalalsz kozertheto formaban az Unio osszes nyelvere leforditva, angol nyelven meg videos formaban is, sot meg a rendelet teljes szoveget is elolvashatod szinten az Unio osszes nyelven:
A digitális piacokról szóló jogszabály: a tisztességes és nyitott digitális piacokért -
stellaz
veterán
válasz
énvagyokAdam
üzenetére
Igen és nem.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Janika(1982)
üzenetére
Akkor sem ha az adott app áruházat müködtető cég bele esik a kapuőr kategóriába?
Vagy lehet elég ha csak az app áruház lesz az, ha lehet olyan. -
stellaz
veterán
válasz
énvagyokAdam
üzenetére
Azért baj, mert az ios-en használata miatt le akar minden bevételt sápolni 30%-ra, azt a bevételt is, amihez semmi köze.
Mintha az ELMŰ pénzt kérne az általa adott árammal üzemeltetett fagyizó forgalma után.
Az ios és az android kvázi közművek lettek, kérhet közmű használati díjat, de csak a szoftver miatt lesápolni bárkit 30%-ra az elég durva. És még csak nem is szoftverhasználati díjról van szó, hanem zene szolgáltatásról, aminek csak egy technikai eszköze a szoftver.
Kb hasonló, mintha az ikea appján keresztül rendelsz egy komódot, de az apple levesz ezért 30%-ot.
Vagy a böngésző is lesápolna minden rajta keresztül történt vásárlás után. Nonszensz.Pluszban az ios soha nem lett volna az a külső fejlesztők nélkül, ami most, szóval arra hivatkozni, hogy ez az ő játszóterük, az önmagában elég furcsa.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Nem hiszem, nincs gatekeeper plecsni.
Valami kifacsart logika menten egy ceg zart szoftvere gatekeeper, mig a masik ceg zart szoftvere nem az. -
Janika(1982)
senior tag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Nem!
Ahogy az Apple sem köteles!
-
aprokaroka87
nagyúr
Egy elvi kérdés, a mostani tény állás szerint bármelyik 3rd app store köteles be engedni az Apple saját termékeit, ha az Apple azt szeretné?
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Janika(1982)
üzenetére
Pénz éhesebb annál az Apple is
-
Busterftw
nagyúr
"Ohm, arrol, hogy ne az Apple diktalja, hogy a cegek mit es hogyan kommunikaljanak a felhasznalokkal."
Ez nincs igy. Elhelyezhetnek kulso hivatkozasu linket mar az alkalmazasban, amivel a Spotify nem el.Illetve nem magyarazza, ennek ellenere a Spotify miert dominans EU piacon, ahol perel.
-
nozs23
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Ha az Apple Musicot nezzuk, amivel a Spotify versenyez, a Spotify 56% piaci reszesedessel rendelkezik az EU-ban. Mirol beszelunk?
Ohm, arrol, hogy ne az Apple diktalja, hogy a cegek mit es hogyan kommunikaljanak a felhasznalokkal. Emiatt nyeltek be a birsagot.
Es csak azert, mert nem mukodik a teljesen nyilvanvalo self-preference, anti-competitive viselkedes meg nem okes, legalabbis az EU szerint.
Esetleg megprobalhatnanak egy olyan zenei streaming appot irni, amit a vasarlok akarnak is hasznalni.
Igazabol egy kudarc, hogy 10 ev alatt, ilyen viselkedessel egyutt sem tudtak megkozeliteni a Spotify-t. Raadasul a MAC-emrol meg csak le sem tudom torolni azt a szart.Az az Apple, amit megszerettek a vasarlok, azert lett az, ami, mert folyamatosan jobbnal jobb termekekkel jott elo, hogy elnyerje a vasarlokat a MS-tol. Konkretan uszitott a nagy goliat elnyomása ellen. Ezért szomorú látni, hogy manapság mást sem csinálnak, csak azt, ami ellen anno olyan aktivan kuzdottek. Ami pedig kulon irritalo, hogy azokat a cselekveseket, amiket olyan nyilvanvaloan azert tesznek, hogy termeljek a profitot a fejlesztok hatan becsomagoljak egy ilyen user-vedo uzenetbe.
-
joey04
titán
válasz
énvagyokAdam
üzenetére
hagyd

-
Busterftw
nagyúr
válasz
janeszgol
üzenetére
Az AppStore az iOS resze, mi az, hogy ugyanolyan szolgaltatast nyujt?
AppStore 2008 ota van, EGS meg 10 evvel utana jelent meg.Csinaljak en is egy ceget, pereljem be az Epicet, hogy he, az Epic Game Store zart, en ingyen akarok ott Fortnite skineket arulni, de az Epic ellehetetleniti a versenyt.
Ha az Apple Musicot nezzuk, amivel a Spotify versenyez, a Spotify 56% piaci reszesedessel rendelkezik az EU-ban. Mirol beszelunk?
-
Janika(1982)
senior tag
válasz
énvagyokAdam
üzenetére
EU foglalkozzon azzal amivel kéne!

Óraállítás+satöbbike?
Az lesz a vége,Apple helyében-kivonulnék az EU-ból,amerikából árulnám tovább a termékeimet.
EU meg bekaphatja!
-
énvagyokAdam
tag
válasz
janeszgol
üzenetére
Bizony, hogy nem értem.
Ok, Apple nagyobbat szakít, mint mondjuk a Spotify. És ez miért is baj? Ha beleölök pár millió dollárt egy termék fejlesztésébe, akkor valószínűleg szeretnék vele utána pénzt keresni. Most akkor emiatt az Apple szemét? Ott a lehetőség másnak is utánuk csinálni. Senki nem tiltja meg a Spotify-nak, Epic Games-nek és társaiknak, hogy saját mobil OS-t, saját hardware-t és saját App store-t fejlesszen ahol aztán eldönthetnék hogy mi legyen benne és mennyiért.
-
janeszgol
félisten
válasz
énvagyokAdam
üzenetére
Látom nem érted. Tehát platformot ad, de közben ő ugyan olyan szolgáltatást nyújt. És nyilván jóval olcsóbban, mert nem elég a fejlesztői fiókot kifizetni, még minden szaron ott a 30% másnak.
A vásárló a végösszeget nézi. Nyilván érezhető az Apple terve. Nagyon sokat fejlődött a Music az utóbbi 2-3 évben és még gondolom sokat fog fejlődni. Így mire vége lesz ennek, akkor is az Apple megoldását választja az ember, mert sokkal jobb, mint a többi.
Lehet így is.
-
mepet
addikt
A DMA es a DSA a 21. szazad eddigi legfontosabb tortenesei az informatikai szabalyozasok vilagaban.
Arrol szolnak, hogy az Europai Unio megvedi az unio polgarait a multicegek onkenyetol. Igy vegso soron az egesz informatikai vilag szabadsagat segitik, nagyon jo peldaja annak, hogy egy lokalis torekves, hogyan fejt ki pozitiv hatast globalisan is.Ez mar nem az a kaliber, amikor kikenyszeritettuk, hogy adjanak ki n verzios windowst, ami mara teljesen hasznalhatatlanna valt. Nem latszatintezkedesek. Hanem tenylegesen meghuzzak az Europai Unio valasztott, profi donteshozoi a vonalakat az amerikai multiknak, hogy eddig, ne tovabb. Be vannak szarva a penzehes oriasvallalatok, mar minden hetre jut egy jo hir, hogy hogyan hunyazkodnak meg vegre-valahara.
En buszke vagyok ra, hogy az Europai Unio ilyen hatekonyan dolgozik ertunk. Szerintem, ha mas teruleteken is fel tudjuk venni a kesztyut ilyen hatasosan, akkor jo iranyba haladunk ahhoz, hogy az Europai Unio nagyhatalomma valjon.
-
énvagyokAdam
tag
Apple gyárt egy telefont, ír rá egy OS-t és pár alap szoftvert. Nem kevés munkájuk van a rendszerben. Külső fejlesztőknek is lehetőséget ad fejleszteni rá, lehet rá panaszkodni, hogy drága, de ez akkor is az Apple rendszere, ő írja a játékszabályokat, ő teszi oda az arcát a felhasználó elé ha valami nem jó...
Nem érzem egészségesnek felülről belenyúlni egy-egy cég termékébe, főleg hogy elég szelektíven történik a dolog. Hol van ebben a határ? Ma Apple, holnap meg a Coca Cola receptet akarják majd módisítani, hogy egyéb alapanyag beszállítók is jól járjanak?
Értem, hogy sok a 30%, de azért cserébe kapnak egy elég masszív platformot a fejlesztők. Ha nem tetszik, ott a lehetőség saját rendszert tervezni. Majd a piac eldönti...
-
Busterftw
nagyúr
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Azt azert valamennyire ossze kell egyeztetni az aktualis jogszabalyokkal.
Az US perben sem tettek szova, hogy az Apple es az Epic kozotti szerzodes nem volt ervenyes/jo.
Jogosan dobtak ki az Epicet. -
joey04
titán
válasz
aprokaroka87
üzenetére
kifizetik, aztán burkoltan áthárítják a vásárlókra.

kösz eu

-
joey04
titán
Sok topik van már a vitával a kapcsolatban, és nem közelednek az álláspontok, szóval hogy jogos-e vagy nem ez az egész abba most nem mennék bele, de ami viszont tény: van valami, amit az apple nem akar, de a törvény kötelezi. Egyértelmű, hogy minden kiskaput ki fog használni, minden pert húzni fog ameddig lehet, mindennel be fognak próbálkozni. Szóval ismerve a jogi folyamatok sebességét, még több év mire itt változás lesz, ha nem enged ennyik fél sem.
btw: elhallgattatással fenyegessen fejlesztőket.
Semmi feneyegetés nem volt, kibaszták őket mint macskát szarni. 1 percig nem fenyegették őket.
-
anulu
félisten
szerződés szegés miatt lettek kitéve, ráadásul benne van a developer leírásban, hogy ilyen esetben fenntartja a jogot az Apple a további együttműködés megtagadására. az Epic számára ez nyilvánvaló kellett, hogy legyen, most mégis játszák az ártatlant. miről is beszélünk akkor?
-
BiP
nagyúr
DMA, DSA, P2B.
Mintha valami multicég megbeszélésére ültem volna be.
Így, hogy nem követtem napi szinten az ügyet, és fejlesző sem vagyok, így elég kínai, de utánanézek. -
Busterftw
nagyúr
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Ez benne van a pakliban, a jogaszok majd lebokszoljak, de gondolom Bretonnak is vilagos, hogy az EU Bizottsag sem ugy mukodik, hogy mindenkit beengednek, hanem valamilyen feltetel rendszer alapjan lett o maga is EU-Biztos.
-
Busterftw
nagyúr
"szerinte a DMA fényében nincs lehetőség arra, hogy egy kapuőr elhallgattatással fenyegessen fejlesztőket"
lol.
Breton csávó el van varázsolva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- alza vélemények - tapasztalatok
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Epic Games
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- OLED TV topic
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Asus ROG Scar 18 - RTX 5090 - 64GB Ram 2x2TB SSD
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i5-6GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP Pavilion 15 - i5-4GEN I 8GB I 750GB I 15,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- GAMING PC! Intel i5-14600KF / 9070 XT / 32GB DDR5 / B760 WIFI / 1TB NVMe / 850w! BeszámítOK
- 0perces SAMSUNG DDR5 6400MHz vadiúj 2x16GB memória 1 év garancia (6400B)
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Lenovo IdeaPad Slim 3 - 15.3" WUXGA - Snapdragon X X1-26-100 - 24GB - 1TB - Win11 - Garancia
- LENOVO ThinkBook 14s Yoga touch 360 - i5-1135G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Valamilyen hangtömörítési hiba lehetett, heti egyszer-kétszer előfordult. Viszont utána Androidra váltottam és azóta se tapasztaltam hasonlót, szóval egyértelműen iPhone-fail volt.

Az iPhone-ban lehet cserélni otthon a tárhelyet? Nem. Vásárláskor kell eldönteni. Mégis látni akár 10 éves iPhone-t használatban? Millió számra.