Hirdetés
- iPhone topik
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Honor 400 Lite - szegény ember kameragombja
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Nyáron jöhet a második Skyline
-
Mobilarena
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz
inf3rno #65565 üzenetére
Szerintem nem fogsz ilyet találni, 30e már 1 évvel ezelőtt is határeset volt Cherry kapcsolós billentyűzetre. Ebben az árkategóriában volt a Gateronnal szerelt CK550 V1, de azt magyar kiosztásban nem árulták piros kapcsolóval, az utód pedig drágábban visszalépés.
krisz74: Esetleg más opció?
Nem ezt a választ várod, de valaki úgyis megemlíti majd: a nevedben a 74 alapján a fiad még fiatal, tanuljon meg minél hamarabb vakon gépelni, heti pár óra gyakorlás árán sokat fog profitálni belőle a jövőben.Kék Outemuval szerelt billentyűzetet nem akarsz a lakásba, majd a többiek ajánlanak valamilyen Redragont vagy hasonló árú darabot.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
Csandi #65560 üzenetére
Ugyanez. A billentyűzet előtt kényelmesen elfér A4-es papír is, ha arra van szükség.
Ha van 75-80 cm mély az asztallap, akkor nem lenne probléma legtöbb monitor lába sem, de nekem is egy kétmonitoros karon pihennek a kijelzők.
Sokáig használtam csuklótámaszt még így is, de aztán kiderült (egy alacsonyabb billentyűzetnél zavaróan magas volt a csuklótámasz), hogy anélkül is megfelelően tartom a kezemet bármilyen billentyűzettel, nem törik meg a csuklóm. A csuklótámaszt nem "kötelező" feltolni a billentyűzethez teljesen, nekem volt olyan, ahol 2 cm távolságról volt a legjobb, egy 12 fokos törésszögű ergonomikusnál pedig eleve adott volt a nagyobb távolság egyenes csuklótámasszal.
-
dqdb
nagyúr
válasz
agent_k #65549 üzenetére
Úgy nézem, hogy módosítani kell az előző hozzászólásomat, mert ellenőriztem a korábban olvasottakat: például a K2-nél a V2 ugyan alacsonyabb a V1-nél, de még így is nagyon magas, ahogyan a K8 is az, a K6 kicsit alacsonyabb. de még az is felül van a kategória átlagánál a 28 mm-es elülső magassággal.
Összehasonlításképpen az elülső magasság 18 mm-es annál a billentyűzetnél, amin most gépelek (ez alacsonynak számít), és a legalsó sornál a kupak teteje 26 mm-re van az asztaltól.
-
dqdb
nagyúr
válasz
ribizly #65536 üzenetére
A lag mellett az akkuteljesítmény is pocsék lenne, mert a sem a billentyűzet, sem az egér firmware nem úgy van megírva, hogy bármiféle energiatakarékos megoldást alkalmazzon, hiszen vezetékes működésre tervezték őket. A pocsékat kikapcsolt világítással kell érteni, bekapcsolttal a pocsék rettenetesen pocsékba fordulna át.
-
dqdb
nagyúr
A Gateron Próról írtakat annyiban módosítanám, hogy stock állapotban majdnem tökéletes (úgy használom ebben a pillanatban). Van egy nagyon kicsi rugóhang, így azt érdemes szerintem megkenni 105-tel, de a kapcsoló többi részéhez nem nyúlnék, mert mind hangban, mind érzetben nagyon jó. És eközben az egyik legolcsóbb a piacon a darabonként 0,3 USD alatti bruttó, házhozszállított árával.
-
dqdb
nagyúr
válasz
robotzombie #65522 üzenetére
Ha a billentyűk sötétben láthatósága miatt kellene a világítás, akkor lapos an ott van a Cherry Stream 3.0. A világos kupakokat szépen lehet látni a monitor fényénél.
-
dqdb
nagyúr
válasz
agent_k #65515 üzenetére
Azt mondják, hogy magasabb, mint a varmilo
Ez a régebbi modellekből a V1-re volt nagyon igaz, azok érthetetlenül magasak voltak. A most kapható V2-k és az újabb modellek már átlagos magasságúak.[link]Felhasználó kérésére módosítva.
[ Módosította: philoxenia ]
-
dqdb
nagyúr
válasz
copass #65509 üzenetére
Ha a plate-et nem atomstabilan rögzíted, hanem hagyod kicsit mozogni, akkor sokkal több erőt fel tud fogni. A mozgás nem kell, hogy extrém flexibilis gépelési élményt jelentsen, és a plate látványos meghajlását, mert maga a plate lehet ehhez akár merev is, ha tud fel-le 0,1-0,2 mm-t mozogni gépelés közben.
nyunyu: Aha, szóval újabban ez a divat o-ring helyett?
Custom vonalon úgy egy éve kezdődött a tömjünk ki mindent szivaccsal mozgalom, mert akkor jobban fog szólni a billentyűzet. Nem a némítás/halkítás a cél, hanem a custom világba újonnan belépők által Szent Grálnak tartott thock hangzás elérése. És mivel egyszerűbb a vevőhöz vágni egy adag poront/EVA habot/szilikont, mint jó hangzásúra megtervezni egy billentyűzetet, ezért maradt a szivacsot szivaccsal megoldás, és mára sok embernek a thock hangzást a térkitöltőként használt szivacs hangja jelenti.Amúgy a halkításhoz sem kell egyáltalán szivacs, ha jól van megtervezve az isolation mount plate rögzítésére, elég halkított kapcsolókat használni. Ha nem jól, vagy nem isolation mountot használ a billentyűzet a palte rögzítésére, akkor persze halkításhoz nem árt a szivacs.
-
dqdb
nagyúr
Az R2 PCB vastagsága miatt pl. a Durock stabbal ügyeskedni kell. A WS stab viszont tökéletesen fog passzolni.
Nem kellene ügyeskedni, ha a Wuque a PCB mellé adna stabilizer shimet, amit az 1,2 mm vastag nyákok mellé szoktak mellékelni, és ami egy 0,4 mm vastag műanyag lap a magasságkülönbség eltüntetésére (Durock/Everglide stabilizátoroknál sokszor szükség sincsen rá, mert azok szorosabban rögzülnek a nyákba, mint egy GMK clip-in vagy screw-in). -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #65502 üzenetére
A Wuque szerintem világossá tette az R2 gyors indításával (némileg alávágtak a saját vendorjaiknak is, mert előbb bejelentették az R2-t, minthogy eladhatták volna azok az R1 extrákat), hogy folyamatosan pörgetni fogják az Aurora sorozatot, így ha most nem tetszik a választék, akkor várd meg a következő kört fél év múlva vagy egy jobban tetsző speciális kiadást (látok esélyt arra, hogy az Aurora megnevezés nélküli teljesen alumínium sorozatot is visszahozzák).
A rendszeres és korlátlan elérhetőség valószínű mellékhatásaként ezek a billentyűzetek a speciális kiadásokat kivéve nem fogják tartani olyan jól az árukat, szóval többet akkor érdemes csak venni, ha szükséged van rá/annyira szereted, mert idővel egyre nehezebb lesz eladni bukás nélkül.
-
dqdb
nagyúr
A remake-ben nem tévedtem, a konkrét típusban igen: CRP Peacock volt a videóban a billentyűzeten.
-
dqdb
nagyúr
válasz
kutkut #65484 üzenetére
Ha "Double injection keycaps" és hasonló hangzatos kifejezésekkel látják el őket, az azt jelenti, hogy ezek az időtállóbb, anyagukban színezett kupakok?
Alapvetően igen, a felirat nem fog megkopni (ha doubleshot ABS-ről van szó, akkor a fényesedés elő fog jönni). Ha magyar feliratos billentyűzetet veszel, akkor biztosan nem doubleshot kupakokkal fogod megkapni, hanem festett-lézerezett kupakokkal.A Redragon Broadsword-Pro K588 elvileg optomechanikus. Van ennek bármilyen hátránya, akár a modolhatóságot tekintve?
Az optikai kapcsolók beszerezhetősége sokkal rosszabb (vagy néha lehetetlen), csak ugyanazon gyártó ugyanazon termékcsaládjába tartozó kapcsolót lehet betenni, azaz nincsen gyártók közti kompatibilitás (a K588-ban passz, hogy kinek a terméke került be, talán Outemu a stem alapján). Ha halkítani szeretnéd, akkor nem tudok egy gyártónál sem halkított optikai kapcsolóról. Cserébe nagyon simán tud járni egy optikai lineáris.A többire majd más.
-
dqdb
nagyúr
válasz
copass #65477 üzenetére
MT3 esetében sokkal nagyobbak a mélyedések a kupakokon, mint SA-nál, körülbelül az SA mélyített F/J mélységének felel meg az MT3 átlagos mélysége. A kupakok felülete MT3-nál kisebb és lekerekítettebb is egyúttal, ezt ötvözve a nagyobb mélyítéssel jön össze egy olyan profil, ami szinte vonzza az ember ujját gépelés közben (angolul a suction cup profile elnevezést használta valaki, ami szerintem tökéletesen leírja). Felületre egy SP SA tükörsima, de nem csúszik, az MT3 PBT mindennél rücskösebb, és a Susuwatari MT3 ABS-se is erőteljesen textúrázott. Gépelésre szerintem az MT3 a létező legjobb profil, de numpadon nekem nem "működik", mert nem siklanak úgy az ujjaim a számok felett a kupakok kialakítása miatt, hanem beleakadnak (ez a jellegzetesség gépelésnél éppen ellenkező előjellel a pozitív oldalon van).
Ha esetleg kellene fotó Susuwatariról, akkor holnap tudok lőni párat.
Az SA sokkal népszerűbb profil, mint az MT3, és könnyebb eladni is, ha úgy alakulna.
A profilos képen naracssárgával R5-öt támogató MT3 szerepel (1-1-2-3-4-5), azonban az összes ABS változat R4-gyel jön, ahogyan a PBT változatok egy része is (1-1-2-3-4-4).
-
dqdb
nagyúr
válasz
copass #65474 üzenetére
A konkrét terméktől függ: általában New Jersey-ből küldik, de volt, hogy Kínából jött.
Domikey SA-val nincsen tapasztalatom, nem tudom, hogy milyen minőségi szintet képvisel a Signature Pasticshez képest. Az biztos, hogy rengeteg Space-t kapsz a pénzedért
Eltérésnek nevezhető az R4 alsó sor az SP R3 alsó sorához képest.
-
dqdb
nagyúr
válasz
copass #65472 üzenetére
Érdemes nézni a használtpiacot is (MKEU Discord, Mechmarket Discord), rendszeresen lehet akár GB ár alatt is találni szinte 0 kilométeres SP SA készletet, mert rájönnek, hogy ez magas nekik. Vagy most is van még a Dropon az SA Godspeed extráiban TKL-re elegendő méret.
Vagy ha magasra vágysz, és nem csak SA lehet, akkor szintén Drop, és válassz a készleten lévő MT3 készletek közül.
Sajnos az utóbbi időben a kínai gyártók sokat drágultak, az EPBT valaha olcsó volt, de az EPBT Ping árain pár napja akadtam ki.
-
dqdb
nagyúr
válasz
copass #65468 üzenetére
még így is kényelmesebb mint az XDAS, arról lecsúszik a kezem játék közben egy idő után
Képzeld el az XDA-t, aminek még nagyobb és laposabb felületeNem véletlenül próbáltalak meg lebeszélni róla, amikor azt hittem, hogy a kettő megegyezik.
Ez nem SA, hanem legfeljebb magasságában SA-ra emlékeztető valami, más a kupakok formája.
Úgy nézem, hogy sajnos bejött a sejtésem, már félig oldalról is látszott, hogy nem stimmel valami. Most nincsen előttem SA készlet, de az R1 íve is eléggé furcsának tűnik.--------------------
A korábbi vegyetek milky top Gateront, ha olcsón akartok jó lineáris kapcsolót szöveget arra módosítanám, hogy vegyetek Gateron Prót, ha olcsón akartok nagyon jó lineáris kapcsolót. Minimális wobble, minimális rugóhang, simábban is jár (a közel kétszer olyan drága Gateron X-hez hasonlóan simán). Állítólag gyárilag kenve van valamivel (ez a Gateron X-hez képest minimális rugóhangot meg is magyarázza), majd kiderül az igazság, ha szétszedem.
-
dqdb
nagyúr
válasz
dgabor80 #65460 üzenetére
Én a merítésbe bevenném a contactless kategóriában a Hall-effektusra építő megoldásokat is (Wooting LE/HE, SteelSeries Apex Pro). Mivel ezeknél a megoldásoknál a két legfontosabb előny egyike a simán, bármiféle reszelés nélkül járó kapcsoló, ezért kizárólag a lineárisok között nézelődnék, a másik előny pedig az analóg működés lehetősége, így olyat keresnék, ahol az érzékelési pont konfigurálható, és be tudod állítani neked megfelelőre (a V1 Razerek nem ilyenek, a V2 ilyen).
Emellett a jövőbeli javíthatóság érvet is szeretem felhozni a magasabb árkategóriában, vagyis lehessen rá kupakot venni, ha kopna/törne (az Asus RX kapcsoló csúnyán elhasal az egyedi megoldásával), és lehessen kacsolót is venni (ez már nehezebb ügy, de néhány esetben nem megugorhatatlan).
Én személy szerint a Wooting felé nézelődnék (pontosítva múlt idő, mert LE volt és 60HE lesz), de ezek még csak preorder státuszban vannak.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #65450 üzenetére
Inkább az EPBT remake-je az eredeti helyett.
A magyar és cseh kiosztásnál az AltGr réteg nagyon közel van egymáshoz.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Jaj de szép hangja van a rugónak, nem hiába, a Cherry azért Cherry, vannak dolgok, amiket ők jobban tudnak a többieknélA kapcsoló teljesen gyári állapotú Cherry MX Black Hyperglide.
Az iróniát félretéve a bekoptatást és kiforrasztást követő rugócsere+kenés után már jó kapcsoló lesz belőle. Extrém simán járó nem, amire a Hyperglide névvel próbálnak utalni, reszelni fog még akkor is kicsit a konkurenciához képest, de hangra a legjobbak között lesz majd.
Nem az én videóm.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
4nick8 #65415 üzenetére
Előre leszögezném, hogy nagyon szeretném, ha lenne a piacon jó minőségű magyar kupakkészlet.
soha nem fogyna el. Még 100 darab se. Max 20.
Nem értem, hogy miért vagy ilyen pesszimista, hiszen a KAT Napoleonic GB során a Doppelkaiser kit eladási számai bizonyították, hogy milyen nagy fizetőképes kereslet van rá /s. Ez PBT dyesub volt, azért jöhetett létre egyáltalán a magyar nyelvet is támogató kit.A valóság az, hogy prémium vonalon a méretét és fizetőképességét tekintve is a magyarnál nagyságrendekkel nagyobb angol+német+skandináv custom közösség sem képes a legtöbb group buy esetében megfinanszírozni a NorDEUK kitet úgy, hogy ott már az öntőformák is rendelkezésre állnak. 5000 darab készlet abszolút értelemben véve is rengeteg, ilyen számot csak a legnagyobb GMK group buy-ok tudnak elérni világszinten, ahol az európai piac eltörpül az amerikaihoz képes.
-
dqdb
nagyúr
Ha van kiforrasztáshoz céleszközöd, akkor hajrá, ha pákával és ónszippantóval esnél neki, akkor én azért meggondolnám, hogy megéri-e azt a sok órát, amit a 240 forraszponttal el fogsz tölteni.
LED-ből alapvetően ugyanolyat kell venni méretre, a szórásszög körülbelül mindegy (csak ne legyen extrém nagy), mert a LED a mélyen a kupak alatt ül.
lehet ehhez valamilyen fémházat venni vagy ez nem így működik?
Ez nem így működikFogj egy fekete alkoholos filcet és satírozd végig a karcolásokat, ezzel csökkenteni lehet azok láthatóságát.
Vagy hagyjam a fenébe az egészet és vegyek valamilyen Red Dragon billentyűzetet (ISO + Numpad természetesen) és kezdjem el az építkezést?
Egy alapvetően bevált, stabilan működő és szeretett billentyűzetet én inkább nem cserélnék le. -
dqdb
nagyúr
A G915-nek ugyanúgy a kupakkészlet a gyenge pontja (kapcsolót könnyű szerezni hozzá, mert a Logitech GX a Kailh Choc átmatricázása), és szó szerint, mert könnyen törik a két vékony pöcök, ami a kupakot rögzíti.
Mi most a legjobb clicky billentyűzet?
Próbálj meg lecsapni egy Varmilóra Kailh Box White kapcsolókkal, ez egy gyenge taktilitású, könnyű clicky kapcsoló. De azt ne kérdezd, hogy holVegyél egy hotswap Keychront/GMMK-t és tegyél bele ilyen kapcsolót (vagy ha nehezebbre vágysz, akkor Box Jade-et. ha még nehezebbre, akkor Box Navyt).
Ha még szebb hangra és jobb gépelési élményre vágysz, akkor ott van a vintage út USB konvertert használva Alps SKCM White vagy Blue kapcsolókkal: Apple M0117AB, Acer 6012, Acer KB-102A.
-
dqdb
nagyúr
válasz
copass #65395 üzenetére
A csomagolásról készült kép alapján megvan a két hiányzó ISO billentyű is.
Ez nem SA, hanem legfeljebb magasságában SA-ra emlékeztető valami, más a kupakok formája. Képek alapján nem tudom azt eldönteni, hogy minden sor magassága azonos (SA R3 azaz 3-3-3-3-3-3) vagy pedig sculpted (Signature Plastic estében 1-1-2-3-4-3, Domikey és Maxkey esetében 1-1-2-3-4-4).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mephike #65387 üzenetére
Milyen a minősége ezeknek a sapkáknak?
Ha az árat nem nézzük, akkor sem túl jó, ha az árat is nézzük, akkor sokkal rosszabb.Lehet ehhez netán valahol rendelésre ékezetes karakterekkel rendelkező sapkákat venni ehhez a billentyűzethez?
Lehet, de a kupak annyiba fog kerülni, mint a billentyűzet volt. -
dqdb
nagyúr
A Keychron már Q3-tart, ez TKL a 75%-os Q1 és 65%-os Q2 után.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #65377 üzenetére
electric: 65-75%-os billentyűzetre ne akard feltenni, az alsó soros novelty kupakokat csak 1800-ra tudod feltenni
fehér japán: 65-75%-ra korlátozottan alkalmas, de akkor már inkább egy olyan, ami bizonyított és jobb kompatibilitása van
fekete-fehér: 65-75%-ra korlátozottan alkalmas
white crane: 65-75%-os billentyűzetre ne akard feltenni, 1800-ra sem
acid house: végre van 7u és korrekt 65-75%-os támogatás
poker: korrekt 65-75%-os támogatás, nincsen 1800-as támogatás
handarbeit: 65-75%-ra korlátozottan alkalmas
dots: nincsen 1800-as támogatás, valamint az ISO Enter eléggé furcsára sikeredett a függőleges vonal helyett a sok pöttyel, de amúgy egész korrekt készletFotókat nem néztem a review-kban, hogy milyen a dyesub/reverse dyesub minőség, valamint nem olvastam review-kat, hogy a space kiflisedik-e vagy sem.
Ezek a nem túl drága doubleshot PBT aero/actic/olivia/jamón/merlin/schoko klónok vajon HK Gaming kupakok akarnak lenni?
Mivel még az "inspirációul szolgáló" GMK készleteknek a nevét is másolják, ezért valószínűleg igen. Nagyon jó kompatibilitás, R2 Ctrl, HHKB, split Num+ és Alice támogatás is van, de csak accent space-szel (ahogyan 7u támogatás is csak így van), egyedül a split BS hiányzik. -
dqdb
nagyúr
válasz
Krisztianby #65285 üzenetére
Ezen pontosan ugyanolyan érzés lesz gépelni, mert pontosan ugyanolyan mikrokapcsolókat használ. Persze billentyűzetként használhatatlan, legfeljebb poénnak jó.
-
dqdb
nagyúr
[link]
a Corsair is feltalálta a színes kupakokat -
dqdb
nagyúr
válasz
thatsofemre #65319 üzenetére
[link]
árban hasonló, a többi meg majd kiderül -
dqdb
nagyúr
kicsit magas hozzá a csuklótámasz, azt lehet cserélem majd
Amikor én így jártam egy billentyűzetnél, hogy magas volt a csuklótámasz hozzá és kényelmetlen, akkor a csuklótámaszt betettem a szekrénybe, és azóta sem vettem elő, pedig azóta visszakerültek olyan billentyűzetek is az asztalomra, amelyeket csuklótámasszal használtamHa kellően sokáig használtál csuklótámaszt (én 4+ évig), akkor nagy az esélye, hogy az izommemóriád megfelelően fogja tartani a csuklódat.
-
dqdb
nagyúr
Ez a GMMK Próval csak nagyon korlátozottan hozható össze, mert eléggé merev lesz a végeredmény még PC vagy POM plate-tel is.
Ha kiszeded a szivacsot a plate és a PCB közül, akkor rugalmasabb lesz. A PCB alatti szivacs eltávolítása is segíthet ezen (feltéve ha így a PCB nem bottom outol a házon).
Kenni nem akarom
Kenni három dolog miatt kell/érdemes:
1. ne pengjen a rugó, a Cherry erre közepesen hajlamos
2. simábban járjon a kapcsoló, ez a silent redre nagyon ráfér
3. mélyítsen a kapcsoló hangján, ez a Cheryt nem érinti, mert a nylon felsőrész eleve jó mélyebb tónusú hangot ad neki -
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #65314 üzenetére
Mennyi is egy Cherry MX pergésmentesítési ideje? 5-6ms?
10ms-sel már egy sok éve nyúzott MX-nál sem vennéd észre, hogy pereg.
Előkotortam pár adatlapot, ami kéznél volt.Cherry MX: Bounce time: < 5 ms (during actuation with 0,4 m/s)
Kailh (Cherry klón PG1511 és BOX is):
Before Life cycle: On: 5ms Off: 5ms MAX
After Life cycle: On:10ms Off: 10msDurock: Bounce time: < 5 ms (during actuation with 0,4 m/s)
Gateron KS3 datasheet: Bounce Time: 5msec Max. (at 16 in/sec actuation speed)
Greetech GT02-nél szintén 5 ms 400 mm/s sebességnél, de abból a PDF-ből nem lehet értelmesen másolni.
Firmware szintjén a QMK többféle algoritmust támogat, az alapértelmezettnél szintén 5 ms az alapértelmezett debouncing érték.
Na meg a billzetek hangja is instant agyfaszt generál nálam.
A második legtöbb like-ot kapó Imagine going through all this effort and still having a dogshite sounding space bar kommentre gondolsz? -
dqdb
nagyúr
válasz
kelna91 #65306 üzenetére
Cherry MX kompatibilis kapcsolóknál a stem kitakarja a fény egy részét, ezért gamer billentyűzeteknél a kapcsolókat 180 fokkal elfordítva szerelik be, hogy a LED-ek északra nézzenek és a kupak felső részét világítsák meg. A másodlagos funkcióra pedig az a megoldás szokott születni, hogy vagy azt is belezsúfolják a felső részbe, vagy marad az alsó részen, aztán jut rá annyi fény, amennyi.
Fehér kupak kell fekete feliratokkal háttérvilágítás nélkül, és látszódni fog a monitor fényénél a kupak teljes felülete, de az nem gamer, csak praktikus.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
Csandi #65270 üzenetére
Még csak a várható időpont van meghirdetve, a vendorok nem, akiknél kapható lesz majd a kupakkészlet (Európában ez a MyKeyboardot, Oblotzkyt, esetleg a Candykeyst fogja jelenteni). Csatlakozz biip Discord szerveréhez, és megy majd a ping, ha elindul a GB vagy nézz rá időnként a Geekhack topikra.
A group buy várhatóan egy hónapig lesz nyitva, jelen állás szerint 2023Q3-nál korábbi szállításra nem érdemes számítani, mert olyan hosszú a várakozási sor a GMK-nál.
Mennyire bírják a festett felületek, ha tapizod őket (mártogatós kupakkészlet, telefon oldalán fémszínűre festett műanyag díszcsík)? Ha jól, akkor valószínűleg az ABS sem fog hamar kifényesedni az ujjaid alatt, ha rosszul, akkor hamar számíthatsz erre.
-
dqdb
nagyúr
válasz
4nick8 #65247 üzenetére
40-50 nap vámolással együtt egészen jó idő Kínából hajóval. Billentyűzetes GB-k esetében mostanában a vonat hódít Kína-Európa vonalon, mert gyorsabb, mint a hajó.
DroiDMester: nem jött semmi válasz rá
Kicsit feljebb írtam ezt, így tőlem konkrét ajánlásra az aktuális választékból nem igazán lehet számítani, de ha látok egy listát, akkor abból már könnyebb tapasztalatok/specifikációk alapján rámutatni valamire vagy megemlíteni a problémás pontokat. -
dqdb
nagyúr
válasz
DroiDMester #65222 üzenetére
Úgy nézem, kiváló érzéked van kiválasztani azokat a billentyűzeteket, ahol a kupakkészlet pótlása igazán problémás tud lenni
A Hermes esetében óvatosan szedd le a kupakokat takarításkor, mert az a két függőleges pöcök eléggé sérülékeny és könnyen tud törni, és erre való kupakkészletet még angolban is kihívás találni, nemhogy magyar feliratokkal.
Az ASUS ROG Strix Scope TKL szintén kerülendő a kupak felől nézve (és most nem a rettenetesen igénytelenre sikeredett magyarított feliratokra gondolok), mert az alsó sor idióta 2.25-1-1.25-5,5-1.25-1.25-1.25-1.25 kiosztása miatt nem kapni rá semmit sem (5.5u Space-t láttam már, de 2.25u széles Ctrl-t még sosem).
-
dqdb
nagyúr
Igen, erről van szó, és én sem találtam meg az eredetit. Annyi volt a történés, hogy a HKGamingtől egy alkalmazott levelet írt Oblotzkynak, hogy nem szeretné-e forgalmazni a kupakjaikat, erre ment vissza a teljesen normális, de eléggé értetlenkedő válasz, hogy miért akarná az általa amúgy vendorként forgalmazott készletek klónját árusítani. Eddig rendben is volt a történet, félrement a kérdés, van ez így. Aztán belépett a beszélgetésbe a HKGaming főnöke, aki egy reply all keretében először az alkalmazottját tolta le undorító stílusban, hogy miért akarja eladni a termékeiket olyanoknak, akik nem érdemlik meg, aztán még ugyanabban a levélben pát sorral lejjebb Oblotzkynak szólt be hasonló módon.
-
dqdb
nagyúr
válasz
szasanyi #65232 üzenetére
Nem tudom, egyáltalán nem követem a készen kapható billentyűzetek piacát egy ideje, főleg a régebbi slágerdarabokat ismerem, és az újak közül azt, ami véletlenül szembejött, de az árakkal még annyira sem vagyok tisztában. Most rákattintottam a linkekre, a CK550 V2 ára is eléggé sokkolóan hatott (valaha 22e volt a CK550), de az ismeretlen kapcsolós CK352 32e forintos ára ütött igazán (18-20e volt korábban az Outemu kapcsolós CK350).
Az biztos, hogy az RGB világítás .. nem mindenhol csak a karakterek jobb láthatóságához feltételt nehéz lesz teljesíteni, mert a SMD LED-ekkel szerelt floating design billentyűzeteknél (ahol kilátszanak a kapcsolók) dőlni fog a fény minden felé, és az ilyen billentyűzetek alkotják a kínálat jelentős részét.
-
dqdb
nagyúr
válasz
szasanyi #65229 üzenetére
A régebbi. A V2 visszalépés drágábban.
nyunyu: Azért a HKGaming nem kicsit pofátlan.
A HKGaming nem azért köcsög, mert klónoznak, az Akko is ebből él például, [hanem] [az] [ilyenekért]. A legszebbet, amikor Oblotzkyt keresték meg, hogy árulja az általa forgalmazott készletek klónjait tőlük, nem is találtam meg. -
dqdb
nagyúr
Glorious lépett egy HKGaminget és leklónozott két létező kupakkészletet a tervezők bármiféle értesítése/beleegyezése nélkül. Az igazán "szép" az a történetben, hogy az egyik készlet tervezőjével munkakapcsolatban is voltak, mert a GMMK Pro bevezető kampányában építettek az általa készített médiatartalomra.
Az már csak extra a történetben, hogy mocsok drágán adják nevetségesen nulla kompatibilitással.
nyunyu: Ha valakinek ócó Handarbeit * klónra lenne szüksége.
Zseniális, hogy a 7u alsó sorhoz minden kupakot adnak, kivéve a 7u Space-t. Készletben lévő dupla 1.5u Ctrl+Alt párosnak még a klasszikus WKL 1800-as alsó sor esetében lenne értelme (6.25u Space-es 65%-hoz elég lenne ezen kupakokból egy darab), de ahhoz megint a 7u Space hiányzik -
dqdb
nagyúr
[link]
Hamarosan érkezik a Ducky One 3 sorozat, hotswap egy szivacshegy várható, de a tray mounttól még mindig nem bírtak elszakadni, talán negyedik nekifutásra az is sikerülni fog. -
dqdb
nagyúr
válasz
DroiDMester #65198 üzenetére
Ahogyan a többiek is írják, én továbbra is a supportot keresném meg először, hogy tudnak-e adni kupakokat.
Itt van ez a korábban linkelt ábra és itt van a kapcsoló méretezése. Világítós kupakkészletben OEM akadhat, ami nem szabványos méretű, a képen a Tai-Hao és OEM között bármi lehet, és mindegyik magasabb, mint maga a kapcsoló. És azért csak akadhat, mert magyar feliratosban az sincsen köszönhetően a 6.5u space-es alsó sornak (angolban a Corsair készlete talán jó, talán nem). Nem világítósban magyar kiosztással Cherry profilos kupakkészlet létezik még, de azt sem tudod rátenni az alsó sor miatt (és meg nem mondom kép alapján, hogy van-e kompatibilitási problémája a kapcsolóház formáját erőteljesen kihasználó Cherry profilnak vagy sem).
-
dqdb
nagyúr
válasz
b0bcat #65183 üzenetére
a gombok egy részét ki tudnám cserélni
Bármelyik kapcsoló kicserélhető forrasztópákával. Az az információ, hogy Outemu kapcsoló van egy billentyűzetben, nem jelenti azt, hogy forrasztás nélkül kicserélhető. Nem minden gyártó használja a hotswap megoldással kombinált kapcsolóikat, a Redragonnak is akad beforrasztott Outemu kapcsolós modellje.a kapcsolók gyártmányát sajnos nem tudták megmondani
Valószínűleg a gyártó sem, mert azt a noname darabot teszik bele, ami éppen a legolcsóbban beszerezhető.ugyan RGB-s, de nem egyesével vezérelhető
Szépen látszik a képen, hogy mire számíthatsz: fix színű LED-ek zónákra bontva. -
dqdb
nagyúr
Logitech G613: csak taktilisben létezik, Romer-G kapcsolókkal szerelik, amiket méregdrágán ugyan, de be lehet szerezni, ha baja lenne. A kupakkészlet más kérdés, ha nekiáll kopni, korábban láttam a Logitech oldalán külön kapható kupakkészletet, de eltűnt, AliExpressen 1-2 helyen akad, de ISO támogatás nélkül.
Logitech G915: low profile.ASUS Claymore II: van belőle clicky is. Szervizelhetősége nulla, az egyedi felfogatású kapcsolók miatt kupakot sem veszel hozzá, ahogyan kapcsolót sem, és nevetségesen magas ára van.
Corsair K63: csak piros kapcsolóval szerelik.
És még vannak ugyebár a Keychronok. Az optikai kapcsoló előnye, hogy nagyon simán jár, hiányzik belőle a Cherry MX Red reszelőssége (mondjuk clickynél ez nem fog kijönni), kapcsolót AliExpressről lehet szerencsére szerezni, kupakból ugyanolyan kell rá, mint a hagyományos változatra, de ha az optikai oldallal történik valami a nyákon egy kapcsolónál, akkor azt nagyon nem egyszerű javítani.
Üzemidőket nézzél mindenképpen (nem csak a hivatalosakat, hanem Redditen felhasználói tapasztalatokat), mert egyes billentyűzetek nevetséges akkuidővel bírnak.
---------------------
[link]
Ha valaki építeni akar nagyobb méretű billentyűzetet. Nem is tudom, hogy hány százalékosnak nevezzem, 96-nál több, 100-nál kevesebb, mert persze meg kell keverni a layoutot a kurzorblokk környékén, talán a 65% + numpad a legjobb elnevezés rá. Első group buy-a a tervezőknek, azaz nem bizonyítottak még szállítás terén, és nem is vendorokon keresztül fut, így rizikósabbnak nevezném a szokásosnál. -
dqdb
nagyúr
válasz
kecstama #65165 üzenetére
Az előző válaszom tartalmazta az összes alternatívát. A Tesoro Gram XS kifutott, a Corsair K60-ban és a CM SK650-ben használt Cherry MX LP kapcsoló csak a nevében low profile, legfeljebb csökkentett magasságúnak nevezhető.
Jóféle membrános nem létezik nagyon régóta, ollósban talán az MX Keys.
-
dqdb
nagyúr
válasz
ribizly #65157 üzenetére
Igen, az ablakos megoldás nagyon jó. Hátránya a sokkal komplikáltabb kupakgyártási technológia szükségessége. PBT dyesub kupakkészlet esetében doubleshot kell hozzá PBT alappal és PC ablakkal (Geekark és Varmilo tud ilyet). ABS doubleshot kupakkészlet esetében vagy tripleshot a megoldás (ilyet a JTK és a Domikey kínál jelenleg), vagy a GMK megoldása, ahol az ABS alap és ABS ablak mellé a felirat UV printinggel kerül fel (ami eléggé tartós tud lenni a bevonat miatt, de extrém használattól azért kopni fog).
SP-nek is vannak ablakos ABS készletei SA és DCS profillal, ebben az esetben biztosan nem tudom, csak valószínűsítem, hogy a GMK féle megoldással feliratozva.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
[link]
fémházas Filco, ahol a fémház tényleg acélból készült fémház a maga 4,4 kilójával, és nem csak a szokásos, marketingesek által annak nevezett "fémház" -
dqdb
nagyúr
brown-nak amúgy nincs hangja igazából, nem clicky
A taktilitásnak mindig van hangja egy ugyanolyan típusba tartozó lineárishoz képest, minél erősebb és minél kevésbé lekerekített a hupli, annál nagyobb.Lineáris kapcsolónál fokozatosan nyomja össze a stem a két fémdarabot, míg taktilisnál ez a lenyomás egy szakaszában gyorsítva történik meg, így nagyobb erővel ütődik össze a két fémdarab. Ha erősen taktilis ez a kapcsoló és a taktilis hupli egy tüskéhez hasonlít inkább, mint egy lekerekített görbéhez, akkor hangban közelebb lesz az a kapcsoló egy clickyhez, mint egy lineárishoz.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #65131 üzenetére
miért kéne kompatibilisnek lennie minden nem szabvány stabbal IS?
Nem mindennel is, hanem a célpiac legnépszerűbb darabjával.Egyáltalán a szélesebb lyukba bele lehet rendesen pattintani egy Cherry jellegű stabot anélkül, hogy az lötyögne?
PCB mount és nem plate mount, szóval a szélesebb lyuk előny.Eddig azt hittem, a GMMK Pro is plate mount stabit használ, mint az alap GMMK.
A piackutatás ezen részét elvégezték, hogy a célközönség a PCB mount híve. -
dqdb
nagyúr
válasz
airwawes #65126 üzenetére
nem kompatibilis az alu plate-el
Reszelő és kompatibilis lesz. Nem a GMMK az egyetlen nagyobb gyártó, amelyik utólag lepődik meg, hogy sikerült olyan méretűre venni a kivágást, hogy "csak" a célpiac legnépszerűbb stabilizátorával nem kompatibilis.Alumínium és réz plate simán reszelhető, műanyag plate-ekhez (PC, PP, POM, nylon) elég egy csípőfogó vagy éles kés, egyedül a CF és FR4 problémás, ezekhez nem szabad hozzányúlni megfelelő védőfelszerelés nélkül.
-
dqdb
nagyúr
válasz
boogie84 #65122 üzenetére
Örülök, hogy bejött. Szerintem ez a típus kötelező darab mindenkinek, aki rendelkezik mechanikus billentyűzettel.
------
[link]
Ha valaki a Microsoft Natural Keyboard osztottságára vágyik TKL méretben és modernebb köntösben, akkor most indult ez a group buy (és nagyon mély zsebe is van, mert rettenetesen drága). Ebben a kategóriában egy szerintem kívánatosabb group buy-ból is várható következő kör hamarosan (kívánatosabb, mint F-sor kialakítása, esztétika és plate rögzítés), de várhatóan az ennél sokkal limitáltabb lesz a mennyiséget illetően, és sokkal nehezebb lesz lecsapni rá. -
dqdb
nagyúr
válasz
copass #65120 üzenetére
Eléggé hiányos az ábra, kihaltnak tekinthető profil szerepel rajta (XDA, G20), míg az SA-hoz és Cherryhez hasonló történelminek nevezhető és egyúttal igencsak élő DCS például nem (plusz a klasszikusok közül a DSS-t, a modernek közül HSA-t, MDA-t és MT3-at is hiányolom).
[link]
már linkeltem ezt a site-ot itt (a DCS innen is hiányzik érthetetlen módon) -
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #65093 üzenetére
Olyat nem, de a Model F AT kiosztása ihlette billentyűzetet igen
Top mount csavarral vagy műanyag távtartóval, plateless, ISO, 10u space támogatás.
Most nézem csak, lehagyták az NC80-ról a PrintScr, ScrLk, Pause triót a lock LEDek kedvéért.
A nyákon ott vannak a kapcsolóknak a helyek, nem csodálkoznék, ha a LED-es ablak eltávolítható lenne és ezzel három kapcsolóra cserélhető. A nyákon ott van a WK kiosztáshoz szükséges két switch helye, valamint támogat 6.25u alsó sort is, így nem csodálkoznék, ha jönne WK változat is a házból később. -
dqdb
nagyúr
[link]
Ha valaki egy igazi oldschool billentyűzetet szeretne modern belsővel a kategóriájában alacsony áron. Két színben érhető el (Cherry G81-3077 szürke felső és bézs alsó résszel, valamint alul-felül bézsben), tray mount, van belőle forrasztható és hotswap PCB-s változat, rendelhető külön csak a ház. Bár azt írják, hogy fix ANSI kiosztású, ez alapján ez a megjegyzés a hotswap változatra igaz, a forrasztható támogat ISO-t is.[link]
review -
dqdb
nagyúr
[link]
és persze
is, mert van egy trend, ami éppen erről szól
-
dqdb
nagyúr
WinCompose és még egy rakás speciális karaktert be lehet vinni, valamint saját szekvenciákat is lehet definiálni logikus névvel. Nálam Pause a compose key, ami rá van kötve Fn+.-ra is, így Pause Space - vagy Fn+. Space -, és máris ott van a szövegben egy em dash space-ekkel körbevéve. A módszer előnye, hogy olyat is be tudsz így írni, ami Alt+számok formában nem érhető el, például a nyilak ← ↑, amiket én írok napjában sokszor vagy törtek ¾ és társaik.
-
dqdb
nagyúr
válasz
ribizly #65066 üzenetére
>+6::NumLock
>+7::Numpad7
>+8::Numpad8
>+9::Numpad9
>+u::Numpad4
>+i::Numpad5
>+o::Numpad6
>+j::Numpad1
>+k::Numpad2
>+l::Numpad3
>+m::Numpad0
>+.::NumpadDot
>+0::NumpadDiv
>+p::NumpadMult
>+;::NumpadSub
>+/::NumpadAddEz az AutoHotkey script az RShift+789uiojlm billentyűkre mappeli a számokat, próbáld ki (lehet, hogy a működéséhez le kell nyomnod előtte az RShift+6-ot, hogy a NumLock bekapcsolódjon).
Mindegyik billentyűzetemre felkerül egy rétegben, mert elfér, de szerintem nagyon nem kényelmes használni sem hagyományos, sem split billentyűzeten. Bal kézre még rosszabb mappelni, mert ott a stagger miatt vagy az eredeti négyzetrácshoz képest sokkal inkább elnyújtott parallelogramma lesz, mint a fenti mappelés (például 456ertsdfz)), vagy kicsavarva kell tartanod a csuklódat (például 123qweadsdy).
Szerintem külön numpad, southpaw kiosztás vagy a számsor használata a megoldás, ha az eredeti helyén nem jó a numpad.
-
dqdb
nagyúr
válasz
ribizly #65056 üzenetére
A gyártók manapság már nem tesznek ilyen elavult dolgokat Fn rétegre, amikor sokkal hasznosabb feature-öknek kell az értékes hely, mint a háttérvilágítás beállításához szükséges 10-15 különböző gomb. /s
AutoHotkey lesz valószínűleg a te barátod és egy olcsó kínai wireless Amazonról.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
copass #65034 üzenetére
Kapcsolókkal és kupakokkal együtt ~70 dollárra jön ki a vége, és ha már kit, akkor ennyiért szerintem alap lenne az olyan feature-ök támogatása (mivel a firmware-en kívül semmibe se kerülnek), mint a + billentyű kettéosztása, ha szükség van egyenlőségjelre, a 0 kettéosztása 0-ra és 00-ra, balkezes használathoz optimalizálva a műveleti jelek bal oldalra helyezése, valamint ezek tetszőleges kombinációja. Ja, és persze a 4×5-ös macropad.
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Keychron PBT Dye-sub Cherry Profile Keycap Full Set MX-style - Iceberg
- Redragon Anivia, wired mechanikus billentyűzet, RGB, magyar
- Redragon Draconic Compact RGB Wireless Red Mechanikus, Bluetooth gaming billentyűzet, magyar
- Logitech G915 TKL Lightspeed Wireless (Tactile)
- WS Silent Tactile kapcsolók, 70 db
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Apple iPhone 14 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest