Hirdetés
- iPhone topik
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Honor 400 Lite - szegény ember kameragombja
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Nyáron jöhet a második Skyline
-
Mobilarena
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71655 üzenetére
Nem is kell olyan nagyméretű szivacs, elég két kicsi porondarab a stabilizátordrót két vége alá.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71645 üzenetére
Az lényegében egy Let's Split egyik fele, de ebből nem tudok sem gyárilag készen szállított hotswap verziót, sem EU-n belüli forrást (splitkb és 42keebs sem forgalmazza).
-
dqdb
nagyúr
Maga a slider tipikusan analóg, a keebwerk nanónál például 10 bites felbontással nyerik ki az értéket, amiből 7 bites felbontású adat lesz végül a számítógép felé MIDI eszközként tálalva (azaz adja magát Photoshopnál is az integráció). Aztán az már másik kérdés, hogy a Glorious hogyan oldja meg.
Nem mindenki fogja egymás mellé tenni akármivel is, így számomra az eltérő méret sem olyan elrettentő tényező, ha kéne plusz numpad ezt (is) kipróbálnám.
Én olyan mellett tettem le a voksomat, amit támogatja a balkezes módot is a hagyományos mellett, aztán majd kiderül, hogy ez mennyire jön be a gyakorlatban, amikor egyszer megjön. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71637 üzenetére
De nem tudom abbol ki tudnám-e rendesen szippantani az ónt ha cserélni akarok kapcsolót.
Nagyon nagy szívás lenne kiforrasztani szerintem, mert a socketbe több ón tud bejutni, nem tudsz olyan egyszerűen vákuumot gyártani a pumpa ráfogásával, és a socket miatt sokkal több fém van a rendszerben, amit fel kell melegíteni, hogy az ón megolvadjon.Az ólom tartalmú forrasztó ón meddig szokta amúgy bírni billentyűzeten?
Ha nem sikerült eleve rosszra (=ridegre) a forrasztás, akkor ezeknél egyáltalán nem jellemző hibajelenség, az ólom nagyon sok rugalmasságot ad a forraszanyagnak. Tökéletesen működő 25-30 éves Cherry billentyűzetekkel padlást lehetne rekeszteni.nyunyu: 2006-tól.
-
dqdb
nagyúr
Glorious is kijött egy túlárazott custom numpaddel.
Egyetlen custom billentyűzetük van, de még így sem sikerült összehozni, hogy méretben passzoljanak egymáshoz.
-
dqdb
nagyúr
válasz
malystryx #71618 üzenetére
99%, hogy a kapcsolóknak semmi baja sincsen, és csak az ólommentes forrasztás repedt meg. Pákával meg kell folyatni a problémás kapcsolóknál a forraszpontokat és esetleg még némi extra ólomtartalmú forrasztóónt kell adni hozzá, hogy tartósabb legyen a végeredmény.
Megjavítani érdemes, de ahogyan felettem is írták, moddolásra az egyik legrosszabb alap a kapcsolókon keresztülfűzött LED-ekkel, mert háromszor annyi forrasztást igényel, mint egy SMD LED-es darab (és a felépítése miatt igazán halk sosem lesz).
Dr. Akula: az ónt szipuzni is nagyon egészséges
Az ón forráspontja 2600 °C, az ólom forráspontja 1750 °C, kiforrasztásnál még a legmakacsabb ólommentes forrasztás esetében sem megy 450 °C fölé az ember, ólmos forrasztást pedig 350 °C-on vígan ki lehet forrasztani. Aminek a füstjét lehet látni és érezni forrasztás közben, az a forrasztást megkönnyítő gyanta nulla százalék ólom és/vagy óntartalommal, ehhez elég egy egyszerű ventilátor, ami elfújja a munkaterületről (de kiforrasztásnál ez csak akkor jelenik meg, ha a kiforrasztást megkönnyítendő teszel a forraszpontra egy adag friss forrasztóónt).Abban igazad van, hogy kezdőként kiforrasztással kezdeni igazi mélyvíz és instant szívás, a jelen esetben ólommentes kiforrasztással kezdeni pedig még annál is rosszabb.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Alan[HUN] #71614 üzenetére
Én kétféle adatlapot találtam a Kailh megoldására 50 és 100 cserével, de ahogyan írod, az érintkezők visszatolásával újból működőképessé varázsolható. Gateron nem volt még a kezemben, így arról nem tudok nyilatkozni, de akad már a piacon noname klón is ki tudja, hogy milyen minőségben
micafighter: Bár ha minden kapcsoló lábát folyatja az ember, akkor már talán egyszerűbb a sima forrasztós PCB, nem is bánom hogy rendeltem azt is
Tudom, most hülyén fog kijönni ezt a mondat, mert neked lényegében ez volt a megoldás, de sose használj hotswap socketben kiforrasztott kapcsolót, csak olyat, ami még nem látott ónt. Ezek a socketek minimális tűréssel készülnek, hogy stabil legyen az érintkezés, és nem arra vannak tervezve, hogy az extra vastagságot tolerálják.Amúgy megoldás lehet a kapcsoló socketbe forrasztása is
Geekhacken akadt olyan, aki előre kijelentette, hogy márpedig a hotswap socket nem tartja meg a kapcsolót, mert ő úgy gondolja és akkor úgy is van, és amikor megérkezett neki a nyák (csak hotswap volt adott billentyűzethez), akkor bármiféle tesztelgetés nélkül azonnal beforrasztotta a socketbe a kapcsolókat.
Sima forrasztós nyákok amúgy vajon mennyi kapcsoló cserét szoktak bírni?
Elméletileg végtelen, gyakorlatilag attól függ, hogy mennyire kíméletes a kiforrasztás, és nem téped-e fel közben teljesen vagy részben a forrszemet (ami persze orvosolható, csak nem szép a jumper wire). Nagy magasságokig ritkán jutnak ez az emberek, mert ugyebár mindig van egy új és szép billentyűzet másik nyákkal, de 5-6 könnyen elérhető és 10 felettiekről is hallottam már, ahogyan olyanról is, aki egyetlen kiforrasztással kinyírta a fél nyákot. -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71591 üzenetére
Így belegondolva, nem biztos, hogy a R2-ben gyakori az 1.25...
A matek ott csúszott el a legvégén, hogy az R1 hiányzik és így R2 a legfelső sorR2-ben a bal szélen 1.5u széles a Tab, ennek a helyére jön egy 1u billentyű, R3-ben 1.75u széles a Caps Lock, ennek a helyére kerül egy 1.25u billentyű, és 2.25u széles a Shift, ennek a helyére kerül egy 1.75u széles billentyű. Jobb oldalon hasonló a helyzet: 1.5u pipe helyett 1u, 2.25u Enter helyett 1.75u és 2.75u Shift helyett 2.25u Shift vagy 1u + 1.25u Shift. Az alsó sor pedig tényleg változatos tud lenni, split space mindig opció, sok esetben HHKB (ilyenem volt, és bár nem bírtam megszokni, azóta is bánom, hogy eladtam) vagy WKL is lehet, és persze a poén kedvéért előfordul 10u spacebar támogatás is, plusz némelyiknél van kurzorblokk is.
Előfordul az is, hogy a jobb oldalon nem rövidítenek, így marad az ISO Enterrel kompatibilitás, vagy csak 0.25u-t rövidítenek, mint a 12.75u széles Minivan esetében, ami az egyik legnépszerűbb 40%-os kiosztás.
Közben beugrott egy 14u széles 50%-os (de nem erre gondoltam tegnap), itt csak egy billentyűt vettek ki, és így megmaradt az ISO kompatibilitás is.
Aztán van az az eset, amikor 5 soros a billentyűzet, de nem 15u széles az alfanumerikus rész, szóval 60% alatt nehéz mondani egy alap kiosztást, mert annyiféle akad.
Végezetül persze akadnak a trollkodásból bedobott ötletek, amire szintén trollkodásból ráharap a 40%-os közösség, és olyasmi válik valóra, aminek nem biztos, hogy valóra kellett volna válni, mint ez és ez
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71588 üzenetére
Van ilyen máshol is?
Igen, időnként előfordulnak ilyen kiosztások kompatibilitási megfontolásból, mert sok kupakkészlethez nem tartozik 40%-os kit. Például a TMOv2 és az Equinox XL is ilyen, ez talán a két legnépszerűbb modell a kategóriájában. Előfordulnak 15u-nál keskenyebbek is teljes méretű módosítókkal, pár hete láttam 14u széles billentyűzet IC-t vagy GB-t, de nem ugrik be most a neve. Ennél keskenyebb már nem szokott lenni, mert 40%-os módosítókkal a bal oldalon és jobb oldalon összesen 1u-t lehet spórolni szélességben ugyanannyi billentyűvel, ezért ahol a kompaktság a lényeg, ott élnek is ezzel.Én ebben a méretben főleg orthokat néztem korábban.
Űgy vettem észre, hogy 40%-os méretben a staggered vonal népszerűbb, sokkal több ilyen billentyűzetbe futni bele, a 40%-os Discordon is 4-5 staggered IC-re jut egy ortó. -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71585 üzenetére
Ez inkább 50%-os, a 14u-15u szélességű 4 soros billentyűzeteket már így szokták hívni, és a 12u-12.5u-13u szélességűek futnak 40%-os néven.
Nekem a kiosztást látva az jött le, hogy nagyon nem sikerült megérteniük ezt a részpiacot, és amennyire betaláltak a többivel, ez most legalább annyira félrement.
gyanítom nincs túl nagy kínálat belőlük rugalmas felfüggesztéssel
Akad, nem is kevés. -
dqdb
nagyúr
Ilyen billentyűzetet nem fogsz találni. A görgőt elengedve fentebb említett Keychron K8 a legolcsóbb jó opció, ami eléggé kilóg a keretből, és ahol a halkság egy eléggé jó szintjét is el lehet érni. A görgőhöz ragaszkodva az árkeretből nagyon kilóg a Razer DeathStalker, és ott a halkság az nem hangosat jelent.
micafighter: ez szemre XDAS. Az XDA laposabb hatású és az oldalfala nem ilyen ívesen szűkül be (az emlegetett DSA így néz ki).
G20 profilt nem próbáltam, a beszámolók szerint büntetni lehet a tökéletesen sík felületével, ahhoz képest az XDA maga a megtestesült ergonómia.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71556 üzenetére
XDA esetében szokásos kérdés: XDA vagy AliExpressről XDA néven futó XDAS? Mert az utóbbi a DSA-hoz áll nagyon közel, és a kettő ég és föld ilyen téren.
-
dqdb
nagyúr
Akkor most töröld ezt a topikot a kedvencek és a hozzászóltam listából is, nehogy egy kisördög megtaláljon és elkezdjen a füledbe súgni, és használd boldogan a billentyűzetet
az FR4 platet(PC volt a másik jelölt de az nem jött be annyira) választottam
Vagyis az ujjaidnak a bounce jön be inkább, amikor a teljes plate mozog fel és le, és nem a flex, amikor meghajlik a plate. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71540 üzenetére
A wobble mértéke főként a kapcsolótól függ, és csak másodsorban a kupaktól. Ha valaki érzékeny a wobble-re, akkor általában már Cherry profilnál is zavarja, ami magasabb kupak esetében sokkal észrevehetőbb lesz, míg akit nem zavar Cherrynél, azt tipikusan magasabb kupaknál sem zavarja.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71538 üzenetére
Eddig nem volt gondom a cherry profilos klónokkal, vagy csak szerencsém volt.
Cherry profilos dyesub PBT vonalon van pár nagyobb gyártó a háttérben, amelyik csak üres kupakokat gyárt, és a legtöbb gyártó csak dyesubot csinálja. Így például az XMI, a Shenpo és a Cannon Keys egyik "márkája" is ugyanazt az alapot használja, és dyesub terén vannak eltérések. A dyesub PBT kategóriában jelenleg etalonnak tartott CRP is úgy kezdte, hogy vásárolt kupakokra ment a dyesub, csak az egyik általuk indított group buy-nál a beszállítójuk beintett, és ott álltak egy rakás megrendeléssel kupakok nélkül, és beruháztak a kupakgyártásba is.Doubleshot vonalon a gyártó saját magának gyárt, és ott előfordulnak érdekes dolgok. A két linkelt CSA készlet amúgy 10 dollárba kerül .
Elsősorban nem B, inkább |\, <> lenne jobb (bár ez ISO-UK lenne mégiscsak) de akár egy 00 vagy blank is megfelel, ha nincs más.
Én második B-t, alfa színű blank kupakot, 1u 0-t és módosító színű felfelé nyilat tettem eddig oda, a második B és a blank a két legjobb választás szerintem.A profilok közül ugyan tetszik az MT3, de ha lehet inkább PBT-t szeretnék, mint tiszta ABS-t.
MT3 esetében jó tapasztalatom van az ABS változat fényesedésével.Az SA-nál van egy olyan érzésem, hogy nekem túl sokat szűkül a felület a tetején,
Szerintem itt kevered az MT3-at és az SA-t. Amit leírtál, az éppen az MT3-ra illik, ott sokkal kisebb a kupakok felülete és az is mélyebb, mint SA-nál.Így jött az MDA és legutóbb ez a CSA, amiről korábban nem láttam semmit. Az MDA még érdekel, csak a konkrét Iceberg klón vetettem el, de a profil lehet hogy jó lenne nekem.
Az MDA jó, az egyik legnagyobb felületű kupak, és olyan a profil kialakítása, hogy közben nem félreütésgenerátor, mint például az XDA. Elvileg a Melgeek saját profilja, de kínai cégeknél sosem tudni, hogy milyen összefonódás van a háttérben (és a partnercég árusít AliExpressen), vagy azt, hogy ők gyártják-e magát a kupakot vagy csak gyártatják (amit aztán a gyártó másnak is elad, és azért vannak nem Melgeek MDA készletek AliExpressen), vagy az is elképzelhető, hogy egy másik kínai gyártó klónozza a profiljukat.A Melgeek által forgalmazott MDA-ról tudok nyilatkozni, az egy gépelésre nagyon kényelmes profil közepes magassággal és kellemes ívvel R1-R4 között (a legalsó sor is R4), a kupakok minősége jó, nem csavarodik a stem, a felületük nagyon sima, a dyesub minősége eléggé jó (nincsen reverse dyesub). Simán lehet gépelni rajta az ujjaidat csúsztatva, R2 → R1 esetében sem akad be* az ujjad, a többi sornál pedig kisebb a távolság.
A profilnak szerintem egy nagy problémája van, és ez maga a Melgeek. A Big Bone esetében tökéletes volt a kitting, a Vision esetében már rosszabb, de még elment, ellenben amit műveltek a Dawnnal , arra nehéz magyarázatot találni. Sokan próbáltuk meggyőzni őket a Discord szerverükön sokan az IC után, hogy változtassanak** ezen, de semmi sem történt, azóta pedig az egész profil parkolópályára került náluk.
A helyedben még a KAT-ot nézném meg, a feltételeidnek megfelel. Ezek pár készlet kivételével csak group buy-ban voltak elérhetőek, szóval extrákat kell nézegetni, és abból pedig olyan készletet, ahol nem volt QC nyűg.
* szerintem itt az MT3-mal keverted, annál a kupakok kialakítása olyan, hogy vonzza az ujjakat, és ott tényleg beleakad az ujjad csúsztatáskor, mert így van tervezve. Többször jegyeztem meg a topikban, hogy akármennyire is imádom ezt a profilt, numpadra éppen ezért nem az ideális
** az összes készletben volt ISO Enter és az ISO Ű helyére kupak, de nem volt sem 1.25u Shift, sem Í helyére kupak, és még ez volt a kisebbik baj. A nagyobbik baj az volt, hogy minden méretre külön készlet készítettek, és ha azt szeretted volna, hogy 65% + TKL lefedettséged legyen, akkor két komplett készletet kellett volna megvenni az összes betűvel és módosítóval, és egy szimpla split jobb Shifthez még egy komplett harmadik készletet
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71534 üzenetére
Ha olcsón kell jó kupakkészlet AliExpressről, akkor Shenpo, ha a bézsen túli színek kellenek, akkor Aifei, ezekkel kicsi az esélye, hogy mellényúl az ember. Ha nem Cherry profil kell, na az drágább lesz. Itt találsz egy hosszabb listát tesztelt készletekről, a lista hátránya, hogy Taobaóról macerásabb rendelni, cserébe olcsóbb (a linkeket a Superbuy keresőjébe bedobva lehet megnézni), és egy részükre AliExpressen is rá lehet akadni.
A pár nappal ezelőtti MDA-s kérdéseid még élnek?
Mephike: ez a készlet olyan téren jobb, hogy az ISO színhibásan ugyan, de támogatott. De ez
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71525 üzenetére
Az ismert profilok közül szerintem az SA-ra hasonlít a legjobban, de egyértelműen nem az.
van esetleg valami minőségi vagy ergonómiai probléma velük?
Nézd meg itt a stepped Caps Lockot, a stemnél a körcikk negyede hiányzik. Vagy itt a tildétől balra lévő 1.5u kupakot, ott is hiányzik a stem egy része. Olyan 3 éve vettem Dropról OSA profilos készletet (ami nem tudom, hogy milyen viszonyban van a Keychron által OSA-nak hívott profillal), azóta tudom, hogy random profilos kínai kupakkészletrendelés előtt alaposan végig kell nézni minden fotót, ahol látszik a stem (visszaküldés nélküli refund lett a vége).A másik dolog, amit ugyanezen a készleten tanultam meg, az az, hogy az ISO Enter félrevezető, mert az általad linkelt készletből az Í helyére kerülő extra ISO billentyű (az alulról harmadik sorban lévő \| szemre ugyanolyan profilú, mint a mellette lévő Pause, azaz R1 és split Backspace-hez van, míg a legalsóban lévő \| szemre eltérő profilú, mint a mellette lévő numerikus 0, azaz nem R4, így az kerülhet az Ű helyére), és az Í helyére nincsen semmi a numerikus 0-n kívül.
További érdekesség, hogy minden felirat csupa nagybetűs, kivéve az Escape-é.
-
-
dqdb
nagyúr
válasz
Jano 87 #71517 üzenetére
Csak a saját kapcsolóival kompatibilis a K900 ?
Nagyon nagy valószínűséggel igen (vagy legfeljebb az adott OEM beszállítójuk kapcsolóival, mert közel 100%, hogy a kapcsoló minden, csak nem saját fejlesztés és csak egy saját nevet kapott).Felülről kompatibilis a Cherry MX kapcsolók kupakjaival (ahogyan a Razer optikai vagy a Wooting mágneses kapcsolói), azonban optikai és mágneses vonalon a nyák felőli oldalon nem alakult ki olyan kváziszabvány, mint a fémes kontaktuson alapuló Cherry MX klónoknál. Míg a hagyományos switcheknél a kapcsoló tényleg kapcsoló, azaz a két lába között átengedi az áramot vagy sem, addig ezeknél a típusoknál a kapcsoló önmagában semmit sem ér, az lenyomás érzékelése a nyákon lévő extra komponensek segítségével történik, szóval a kapcsoló minőségét a kapcsoló maga és az érzékelő elektronika minősége együtt adja meg.
Ha lineáris kapcsolóval vetted, akkor az biztosan kijelenthető, hogy sokkal simábban járnak a kapcsolók, mint egy hagyományos mechanikai billentyűzet esetében, a tartósságra pedig majd az idő ad választ.
-
dqdb
nagyúr
úgy tűnik, hogy a Monokei végre megcsinálta azt, amit már a nagyobb gyártók közül egynek legalább meg kellett volna szerintem lépnie: egy olyan billentyűzet, amelynél a billentyűzetfunkciót helyezték az előtérbe, azaz magas ház, műanyag plate, gasket mount, hotswap és mindezt az előzetes hírek szerint 130 dollárért (igaz, előrendelésben).
MyKeyboardnál kapható lesz, nem tudom, lesz-e ISO támogatás.
-
dqdb
nagyúr
válasz
mrviceguy #71495 üzenetére
Ha nem kizárólag ez a típus elfogadható valamiért, hanem valamilyen halkított lineáris kell, akkor ennél olcsóbban is lehet jobbat venni.
Dropnál szokott lenni még ennél jóval olcsóbban, de most nincsen. KBDFansnél is túlárazott, de KPrepublicnál akad a korábbi árán (ez már magyar áfás bruttó ár, míg a Reichelté 19%-os német áfás, ami drágább lesz fizetéskor).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71452 üzenetére
Az ollósra egy alternatív megoldás, ha egy halk gumidómost választasz és amikor kezdi megadni magát a membrán (felkeményedik, hangosabb lesz, ki-ki hagynak billentyűk vagy "ragadni" kezdenek), akkor jöhet a csere.
Sajnos simán lehet, hogy ehhez elég pár hónap a mai költségoptimalizált gyártás miatt, és bár opcióként a fejemben volt végig, végül ezért nem említettem meg. -
dqdb
nagyúr
válasz
Domonkos #71451 üzenetére
Abszolut nem igenyel semmi kezmozgast.
34 billentyű tényleg elég az angol abc 26 betűjéhez és még pár módosítónak, azonban kevés a magyar nyelv 35 betűjéhez, hogy ékezetekkel tudj írni anélkül, hogy az ékezetes betűk egy részét vagy egészét másodlagosan kezeled (a billentyűtakarékos repülőékezetes/dead letter megoldást is ide sorolnám), vagy a központozást lesz kényelmetlenebb használni.Az Enter problémát egyszerűen meg lehet oldani split Space vagy tapdance alkalmazásával is.
amennyire erre most lehetoseg van biztositva a nepszeru oprendszerek kozott, ugy ez egy valid kifogas
A Unicode karakterbevitel eléggé fájdalmas pont, de azonkívül nem túl sok dolog OS függő, ha az összes helyen telepítve van ugyanaz a billentyűkiosztás. Ha nincsen, akkor az tényleg szívás. -
dqdb
nagyúr
válasz
Hontel01 #71443 üzenetére
Egy bizonyos halkság relatíve olcsón elérhető egy ollós billentyűzettel (laptopbillentyűzetek szintje), hasonlót vagy kicsit halkabbat erre alkalmas mechanikus billentyűzet pimpelésével lehet kapni, az alá csak épített mechanikussal lehet menni a komponenseket a célnak alárendelve válogatva.
Tökéletes csend így sem érhető el, mert mégiscsak erők hatnak, de a telefonképernyőn gépelés szintje eléggé jól megközelíthető.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Azoknak ajánlom, akik a vastag ujjaim vannak, nagy billentyűket akarok kéréssel jönnek a topikbaVideó a billentyűzetről.
Ezek az Outemu kapcsolók mindhárom dimenzióban kétszer akkorák, mint egy hagyományos kapcsoló. Ha ezt is kicsinek találja valaki, akkor a manapság nehezen beszerezhető Kailh Big Switch lehet a megoldás, az mindhárom dimenzióban négyszerezi a méretet
micafighter: az akkumulátor feletti területen nem változott meg hallhatóan a billentyűk hangja? Ahol az akkumulátor van, ott valószínűleg nem, de a középső függőlegesen kimart sávban már elképzelhető. Ha így van, akkor pattints be oda valami műanyag lapot vagy némi szivacsot.
-
dqdb
nagyúr
Szerintem ha egy csuklótámasz nélkülit megemelek a kitámasztójával, az is jobb hatással lehet a kéznek, kevésbé fáraszthatja.
Ha nem úgy gépelsz, ahogyan kellene, azaz a csuklód a levegőben lebeg, hanem úgy, ahogyan sokan teszik, azaz a csuklód az asztalon van és hátrafeszíted a kézfejed, akkor a láb kinyitása még rosszabb hatással lesz az ízületeidre, mint kinyitás nélkül. A kinyitható lábak nem arról szólnak, hogy ergonomikusabb legyen a gépelés, hanem arról, hogy kinyitva jobban látszik a kupakok felirata a sas módjára gépelőknek.BTC 5149 (Packard Bell feliratú)
Ez nem mechanikus, hanem dome over slider. Manapság memchanical, félmechanikus néven futnak a hasonló designok, de a mechanikus billentyűzetekhez nem sok köze van, gumimembrános.Hasonló lehet az előbb említett BTC-hez, remélhetőleg nem lehet ennél hangosabb. Ahogy olvastam a Brown switches csendesebb a Blue, Red változatokhoz képest.
Valószínűleg hangosabb lesz, ahogyan egy barna kapcsolós billentyűzetet sem lehet a pirosnál csendesebbnek nevezni, meg a kilátszó kapcsolós gamer billentyűzeteket úgy egyáltalán nem hangosnak. -
dqdb
nagyúr
Ha az a kerdes, hogy mi szamit "igazi magyar" kiosztasnak, arrol szerintem megoszlanak a velemenyek, mindamellett viszonylag keves jelentosege is van a mi szempontunkbol.
Ezzel csak egyet tudok érteni. Ha a specifikációk és referenciák talaján akarunk maradni, akkor az IBM specifikációja és a Microsoft hivatalos implementációja alapján is a második tekinthető "igazinak". -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71418 üzenetére
Nekem a céges laptopon split left Shift + ANSI Enter párosa van, szóval a dedikált Í-met megkaptam a helyén, így probléma nélkül elvagyok vele, ha éppen nincsen rákötve külső billentyűzet.
Az alsó soros Print Screen eléggé gyakori megoldás mostanában. Attól ellenben gyorsan idegbajt kaptam, hogy Insert nincsen rajta, pontosítva AHK és már van rajta.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71415 üzenetére
Milyen plate-tel használnád? Ha az nem puha műanyag vagy nincsen a plate-en ugyanolyan flex cut, mint a nyákon akkor szerintem nem éreznéd a különbséget. 1,2 mm-es nyáknál az is probléma lehet, ha kijön a nagyobb rugalmassága úgy, hogy nincsen alatta elég hely, akkor gépelés közben hozzáér a házhoz rövidre zárva dolgokat.
A két nyákból a Jay60 tűnik jobbnak éppen azért, mert az alsó sor nem ementálira hasonlít.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71409 üzenetére
Én arra gondoltam, hogy megpróbálom vagy a baloldali B-re rakni az í-t, mert amúgy is jobbal ütöm le a B-t
Hmm, erre nem is gondoltam, ez egészen jó ötlet, mert én bal kézzel nyomom le mindig. Felírom a lehetőségek közé, ha végre sikerül megkenni egy billentyűzetnyi kapcsolót.esetleg elcsúsztatni az egész bal alsó betűsort és beszúrni az í-t a z helyére
Ilyet az ortolineáris XD75-ön próbáltam, és számomra nagyon nem működött (igaz, ott más sem igazán). Staggerednél persze más, de ott is furcsa lesz szerintem, hogy az YXCVB billentyűket 2 cm-re jobbra kell lenyomni, -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71407 üzenetére
Ja, hogy csináltak belőle? Ez nem is tűnt fel, csak a szokásos ISO+Alice gondolatokat írtam le
Így még furcsább, hogy egy részpiac egy részét kiszolgálják, miközben nincsen a sokkal többeket megcélzó K8 Próból és K10-ből.
Nem nagyon valószínű, ugye, hogy a PCB közös lesz?
Nekem ANSI-nál is jó lenne opcionálisan az osztott LShift.
Eddig is fix PCB-t használtak a Q sorozatban, valószínűleg ezután is. Nekem az a tervem egy Alice kiosztású billentyűzetnél, hogy kihasználom a QMK tap dance-t, azaz lenyomva Shift, lenyomva-felengedve í, duplán lenyomva-felengedve Í (vagy időlimites lesz, hogy sokáig lenyomva-felengedve is Í legyen), aztán majd gyakorlatban kiderül az elmélet. Egy másikhoz szerencsére lesz olyan nyák, amin támogatva van a bal Shift kettéosztása. -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71405 üzenetére
Alice/Arisu layoutból nem igazán lehet jól ISO változatot gyártani. A P betű környékén túl nagyok lesznek a távolságok, eltérő nyákot és eltérő házat is jelent. Az osztott bal Shiftnek lenne értelme és azt könnyű lenne támogatni, de az ISO Enterre szerintem nincsen jó megoldás.
Vagy V osztás, vagy görbítés kell törés helyett, ISO felhasználóként itt én is ANSI-ra szavaztam (és még nem építettem meg).
K8 Próból és K10-ből jöhetne az ISO, valamint a Q sorozatból is a készre szerelt ISO.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71395 üzenetére
Akkor már inkább MT3 Serika R2. Ugyanúgy PBT, R5 alsó sor és van ISO az alapkészletben.
Archttila: a legtöbb GMK készletnél én sem érzem, hogy megérik az árukat. Volt pár, amire azt mondtam az elmúlt években, hogy igen, de azokat sem vettem meg, mert a Cherry profil nem a kedvencem, ABS-ben pedig nagyon nem.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Archttila #71392 üzenetére
A group buy számok nem voltak rosszak (bár kiemelkedőek sem), így ha hasonlóan sikeres lesz a fogadtatása szállítás után, mint a Draculának, akkor valószínűleg ebből is lesz klón (Draculából már láttam, de csak ANSI-t). Mondjuk a Draculának hosszú és hírhedt előtörténete volt, mert a sok egyedi szín miatt rettenetesen hosszú volt a color matching folyamat, mindenki azon háborgott/röhögött, hogy miért tart ilyen sokáig a szállítás, aztán amikor végre szállították, akkor hirtelen mindenkinek kellett volna a kupakkészlet
Ezért is futott már belőle gyorsan R2 is, ennél legalább már nem lesz color matching, csak GMK lassúság. Érdekességképpen a lassú color matching/soha nem fogják szállítani mémet a Draculától a Nord vette át, amit szintén egy IDE színséma inspirált.
GMK kupakkészletet szerintem legfeljebb group buy áron érdemes venni, és mostanában, amikor az euró ilyen gyenge a dollárral szemben, még úgy sem nagyon, mert a GMK dollárban szerzi be a dollárban is drágább alapanyagot (a forint gyengesége nélkül is rosszak az árak az utóbbi pár hónapban, a forintot is figyelembe véve főleg).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Archttila #71388 üzenetére
Amugy is kerdeses, hogy van-e ertelme mindig mindennek tokeletesen passzolnia tekintve, hogy allandoan valtoznak korulottem a hardverek ezzel egyutt sokszor a szinek is.
Igen, és a passzol sokszor nem azt jelenti, hogy megegyezik a színük, hanem azt, hogy a színek kombinációja kellemes látványt nyújt.Ha színen belül kombinálnál, akkor a zöld a legproblémásabb, ott nagyon számít az árnyalat, elég egy kicsit sárgásabb/kékebb beütés, és az összhatás borzalmas lesz. A piros, ahogyan írtam, eléggé megbocsátó, ott még a két ellenpólus (mélybordó és narancsos beütés) is illeszkednek sokszor egymáshoz. Kéknél a lila mennyisége a döntő, a blurple lóg ki egyedül, amúgy a babakék-navy vonal is akár jól egyeztethető. A lila két kategóriára bontható, a kékhangsúlyosabb mélyebb árnyalatok jól mennek egymással, ahogyan a rózsaszínhangsúlyosabbak is, de a kettőt nem igazán lehet keverni. Szürke is megy szürkével, bár a hidegebb és melegebb árnyalat egymás mellett lehet furcsa. Türkíz/teal nagyon jól szín még, de azt önmagával halál kombinálni a zöldes behatás miatt, oda nem árt egy másik, lehetőleg semleges szín.
Még a fehér tud kényes lenni a kékes hidegfehérrel, de az ritkaság billentyűzetházban, ahogyan a többi kihagyott szín sem tipikus.
És ha már összejött az árnyalatok egyezése, akkor a felületek anyagának/textúrájának eltérésével lehet folytatni, hogy ne legyen egyszerű. Ezért kell bézs kupakokat venni, azok mennek mindenhez
-
dqdb
nagyúr
A Próhoz képest visszalépés lesz mindkettő simaságban, mert éppen a ház alsó része felelős ezért főleg. Az alapszínű Gateron kapcsolók esetében szerencsére a fekete alsó részes öntőformák a legjobbak ezen a téren, de a Próval vagy a Gateron X-szel ezek sem tudnak versenyezni.
-
dqdb
nagyúr
Az accent spacebar alatt a fehér space-re gondoltok?
Lemaradt a végéről, hogy 7u és split méretekbenA Dolch klónnál 6.25u space-ből van szürke, a többi méretből türkíz és piros akad csak, ahogyan a BoW-nél is csak fehér ezekben a méretekben.
Személyes preferencia, hogy 60%-os és TKL méretben a 7u space-es alsó sort sokkal jobbnak tartom, mint a hagyományos 6.25u-t, az Fn-nek szerintem jobb helye van a kettéosztott jobb Shift jobb oldalán, mint az alsó sorba bezsúfolva.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71375 üzenetére
Aifei a gyártó, doubleshot PBT néven fut, ahol PBT csak "PBT", mert PBT-ABS keveréket takar, ami a kopást illetően kevésbé tartós, mint a tiszta PBT, de a fényesedést illetően jobban bírja, mint az ABS.
Kompatibilitást tekintve eléggé jó a készlet, nekem egyedül a kötelező accent spacebar szúrja a szemem.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71367 üzenetére
Plusz itt el lehet sütni az áttetsző házat is, amit a Q-knál nem.
Ott is el lehetne CNC-zett PC házzal, amit akár meg is lehet festeni, hogy ugyanazt a füstös színt hozza. Csak azt drágább lenne gyártani, és sokkal kényesebb lenne a felhasználó számára.Amúgy a V-sorozatot is hozhatták volna a Q-s sorozat belső felépítésével, tab gasket mounthoz nem kell alumínium, a tab gasket mount IKKI68 Aurora sorozat is fröccsöntött PC.
kezdem azt hinni, hogy a V1 a külsőségekről szól
Én is. Az egész sorozat kicsit értelmetlennek tűnik ilyen formában, mert lényegében a saját K Pro-sorozatuknak állítottak kissé eltérő tudást nyújtó vetélytársat.0xmilan: az input lag tesztelő határozottan hasznos, a kupakkoptató remélem, hogy működik a gyakorlatban is, mert megmutatná, melyik gyártó költött lézerezett kupakoknál tartósabb bevonatra, de a harmadik gépnek szerintem ilyen formában nulla értelme van.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Throme #71362 üzenetére
Ehhez képest is elmondható, hogy "merev belső felépítésre és ebből eredően kemény bottom outra"?
Igen, merevebb. A K8 bottom mount felépítésű, azaz a plate van a ház alsó részéhez csavarozva, a nyákot a beforrasztott kapcsolók tartják a levegőben, és a csavarhelyek az alfanumerikus rész szélén helyezkednek el, így van lehetősége a belsőnek egy nagyon minimális mozgásra, nem olyan sokra, mint a tab gasket mount Q-sorozatnál vagy egy puha plate-et használó top mountnál, de érezhetően jelen van egy átlagos floating design billentyűzethez képest.A V1 ezzel szemben tray mount (a leírás alapján, egyetlen szétszedős videót találtam, aminek a minősége nem túl jó, azon is tray mountnak tűnik, de nem merem biztosan kijelenteni), azaz a nyák van a ház alsó részéhez csavarozva, és a plate csak felülről merevít, emiatt helyből merevebb az egész, valamint a csavarhelyekből az alfanumerikus rész közepére is jut kettő. A csavarhelyek elhelyezkedése eléggé egyenletes a szabványos 60%-os tray mount billentyűzetekhez képest (beleértve a Duckyét is), szóval bár merev lesz, de legalább egyenletesen merev, így ha valakinek a merev felépítés jön be vagy az erősebben taktilis kapcsolókat szeret, akkor ez előny.
Ezen javít egy gyűrű, nem?
Ha a célod a membrános érzés elérése, akkor javít. Egy keményebb O-gyűrű nem sokat változtat rajta, míg egy puhább hozza a membrános érzést bottom out esetében. Ez persze szintén preferencia kérdése.A QMK megléte nagy pozitívum, 75%-os méretben már jó dolog, ha szabadon tudod variálni a kiosztást.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71347 üzenetére
Biztos, hogy nem ez a legolcsóbb, de egy kipróbált, bevált és fejleszthető alap a K8, a Q3 meg végképp az.
Drágábban, ott lesznek majd valamikor a Freebird TKL extrái (ami gyártási minőségben valószínűleg valamennyivel jobb lesz, mint a Q3, ami a másfélszeres ár miatt elvárható, de gépelési érzetben már egyáltalán nem biztos, hogy jobbat/többet nyújt), és afelett pedig már csak group buy rendszer van sokkal magasabb árakkal és időszakos elérhetőséggel. Szerintem is a K8 (ha lenne ISO-ban K8 Pro, akkor inkább az) és Q3 kettőse tökéletesen jó ismerkedésre, az utóbbival már azt is meg lehet tapasztalni, hogy milyen is tud lenni egy jobb belső felépítés.de a kézenfekvő kupakkészlet [link] jelenleg (még/már?) nem elérhető
Valószínűleg még a helyes válasz. Hülye kérdés: te tudod, ezt hogyan lehet megtalálni a weboldalukon? Amikor tegnap ezt kerestem, akkor végignéztem minden kategóriát, de nem sikerült megtalálni -
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #71338 üzenetére
Nem álprobléma, hanem valós, de nem minden kapcsoló+Cherry profilos kupakkészlet kombinációjánál jelentkezik és ha igen, akkor is eltérő mértékben, erőteljesen függ a kapcsoló házának felső részétől. Itt a középső Gateron Oil King házát úgy tervezték meg, hogy immúnis legyen a legvastagabb falú Cherry profilos kupakokkal is akadásra, míg a jobbra lévő Cherry MX-nél lesz akadás.
-
dqdb
nagyúr
válasz
John D'oh #71332 üzenetére
Magyar felirattal ott van a KPrepublic készlete nettó 77 dollárért jó minőségű kupakkal és nem túl jó minőségű dyesubbal (keress vissza, már n+1 alkalommal volt linkelve a topikban), és ott van a Keychron két kupakkészletének vegyítése nettó (ami a tapasztalatok alapján bruttó is egyben) 80 dollárért (K4 + magyar készlet). Ez utóbbiból ígéret van arra, hogy a magyar készlet önmagában lefedi a K4-et majd valamikor (ami a te billentyűzeteddel megegyező kiosztású a numpad feletti feliratokat kivéve), akkor majd olcsóbb lesz.
Nem magyarban (bruttó 45 dollárért AliExpressen, nettó 25 dollárért Taobaón) van Shenpo jó minőségű kupakkal és egészen jó minőségű dyesubbal. Doubleshot "PBT"-ben hasonló áron akad többféle Aifei GMK készleteket koppintó színvilággal, ezek tartósságáról nem tudok nyilatkozni, a nem tiszta PBT miatt fényesednek majd idővel az ABS tartalom miatt, csak az kérdéses, hogy milyen gyorsan.
Dyesubban felfelé minőségben a következő lépés a CRP, de abból már kifutottak az ISO-t támogató extrák a 2551HAD kivételével, de az pedig feleslegesen nagy és emiatt drága is. A Shenpóhoz képest a többi nem noname gyártó (EPBT, MW, Geekark, Keyreative, Infinikey) pedig inkább drágábban oldalra lépés (vagy néha hátra), mint előre.
GMK, SP SA, SP DCS pedig group buy-ok területe jóval magasabb magasabb árral, és legfeljebb extrákra lehet ezekből lecsapni a szállítás után.
Vagy még ott vannak az MT3 készletek a Dropnál.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Peetey91 #71323 üzenetére
Az a tapasztalat, hogy az aktuális Redragon modelleket az Outemu hotswap megoldásával szállítják, azaz forrasztás nélkül tudod a kapcsolót másik Outemura vagy az általuk gyártott Gazzew-ra cserélni, de leírva tényleg nincsen, így garancia sincsen rá, hogy nem változott a helyzet.
A kapcsoló csak egy tétel a hangban, ha hangosnak találod gyári állapotában, akkor a kapcsolócserén túl több halkítást hozó módosításra is szükség lesz.
John D'oh: az eltérő méretű billentyűkön felül vannak eltérő sorban lévők is: neked R1 Del és PgDn kell, míg egy átlagos 105 gombos kupakkészletben ezekből R2-es van,
-------
[link]
Ha valaki maximális mennyiségű fényt/PWM villogást szeretne az arcába kapni. -
dqdb
nagyúr
válasz
John D'oh #71307 üzenetére
MyKeyboardnál és CandyKeysnél kapható pár készlet.
Ha nem világítós kupakkészlet a cél, akkor a minőséget/kompatibilitást nézve akadhat náluk jobb választás (feltéve, ha a nagy Enter ISO Entert jelent és nem big ass Entert).
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #71299 üzenetére
Mihez képest?
Mivel mai felhasználásról volt szó, így a jelenleg elérhető választékhoz képest értettem. Akkoriban nagyon is rendben volt a konkurenciához képest is (csodálkozom, hogy a Spectrumot hoztad fel, ami maga volt az ergonómia csúcsa a Primóval szemben), de ma már nem állná meg a helyét szerintem, míg egy AEKII vagy M1016/1018 bőven.
Az az elszabott mini1800 layout elég súlyos, nem tudom, minek spórolták le róla a Num-/+/Enter oszlopot.
Kétféle blocker méret, összenőtt F-sor, zsugorított numpad, dupla Delete, van pen rail, de nem végig, az egész egy vizuális káosz. A legjobb rész szerintem az, hogy R1-be került az 1u Num+, ami egyetlen kupakkészletben sem létezik, mert ez a billentyű R3 profilú. -
dqdb
nagyúr
[link]
avagy miért ne tervezz billentyűzetet begombázvakomoly kihívás találni olyan részletet, amin tovább lehetne rontani
Jorus: az idő sokat szépít, a C64 billentyűzete messze volt a jótól, de a kupakjai azok nagyon kellenének MX kompatibilis kivitelben. Remélem, hogy az ígéreteknek megfelelően ez hamarosan visszatér immáron monokróm készletként sötétbarnában (elfelejtve az érthetetlen bordó módosítókat)
-
dqdb
nagyúr
[link]
Stílusos C64 utánérzés, de ennyiért drága. 50 dollárral olcsóbban és anyagában színezett házzal nehéz lenne neki ellenállni ... -
dqdb
nagyúr
válasz
Archttila #71284 üzenetére
Mi a velemenyed arrol, hogy allitolag ezeknek a kapcsoloknak a kenese, sot egyesek szerint, szetszedese! sem ajanlott, mivel ilyenkor elveszithetiek a rajuk jellemzo out of the box simasag erzeset?
Van egy eléggé hangos csoport, aki szerint csak az a kapcsoló jó, amit ő kent meg, mert csak ő tudja jól megkenni a kapcsolót, nehogy már egy gyári kenés jobb legyen, mint amit ő kent meg. Akik nem ebbe a csoportba tartoznak, azoktól azt fogod hallani, hogy a szétszedés rontott a simaságon, akik ebbe a csoportba tartoznak, attól pedig azt, hogy kenni kell, mert csak úgy lehet jó.Nagyon hasonló karakterisztikájú kapcsolóra szerintem felesleges sokat költeni, a még egy kicsit simább vagy a még mélyebben szól érzés sokszor csak azért van, mert azt akarod érezni/hallani. Ha valami másra vágysz, akkor más karakterisztikájú kapcsolók között nézelődj vagy másik, lehetőleg más belső felépítésű billentyűzetben gondolkodj. Vagy csak simán élvezd azt, amid van.
-
dqdb
nagyúr
[link]
a Remap Keys után VIA-ból is készült böngészőben futó változat[link]
ha valaki a battleshipet is túl kicsinek érzi -
dqdb
nagyúr
régebben ezt a 101 gombos magyar kiosztás tudta
Ilyet új mechanikus billentyűzetben nem fogsz találni.Ha jól tudom, csak a UK kiosztás ilyen.
Még a nordic, olasz és román ilyen, valamint a US ISO kiosztások egy része. De ezeken sem fog egy rakás billentyű stimmelni, az eggyel jobbra csúszó két zárójel lesz a legzavaróbb szerintem. -
dqdb
nagyúr
válasz
0xmilan #71199 üzenetére
Ha a nyák nem DOA, akkor
1. hiányozhat dióda, ami könnyen orvosolható dolog
2. megrepedhet forrasztás, ami könnyen orvosolható dolog
3. letéped a hotswap socketet, ami orvosolható dolog, és garanciálisan amúgy is elhajtanának vele
4. megúsztatod a nyákot, de garanciálisan is elhajtanának ilyennel
5. áramtüske/sztatikus kisülés megsüti az MCU-t, ami orvosolható dolog a Q és K Pro sorozatokban, de nem egyszerű művelet (ismert az MCU típusa, firmware is van hozzá, így "csak" cserélni kell)Custom vonalon hagyománya van az extra PCB-nek, ez évekkel ezelőtt alakult ki, amikor volt 1-2 nagyobb név a Távol-Keletről, amelyik rettenetesen rossz minőségű/tervezésű nyákkal szállította a billentyűzeteit, és garantált volt bizonyos idő után a meghibásodás. Mára ez megváltozott, eleve jól bírják a jól megtervezett nyákok, sokszor daughterboardra kerül az USB rész megfelelő védelemmel, tele van a piac kompatibilis opciókkal, ha baj lenne, ettől függetlenül én mindenhez veszek tartalék nyákot, mert úgy biztos és/vagy a második build eltérő plate-tel/kapcsolóval olcsóbb, mint egy másik billentyűzet.
Remélhetőleg a Keychron előbb-utóbb felveszi a külön nyákot is a kínálatába.
4nick8: eddig nulla darab billentyűzetem hibásodott meg végzetesen a sokból, diódahiány akadt, azt megoldottam, és az XD75-ön voltak problémáim a hotswap socketekkel, így azt alkatrészforrássá nyilvánítottam
-
dqdb
nagyúr
Q5 és Q6 esetében nem kell lemondani a numpadról.
Itt a lista végén látható készletekből lesz magyar változat, képek alapján ezek nem azt a dőlt betűtípust használják, ami többeknek nem tetszett (szerintem jól néz ki), cserébe a többi
designhülyeségüketérthetetlen döntésüket kell elviselni (módosító színű Ű és Í, kötelező accent space bar az egyik készletben), és figyelem: nincsen compact 1800 támogatás (Q5 és K4).Másik magyar feliratos megoldás a KPrepublic készlete lenne, ami jobb kompatibilitást kínál, de kétszer ennyibe kerül és a dyesub minősége láthatóan rosszabb. Addig volt jó opció, amíg egyedül volt, és csak akkor jó opció jelenleg, ha olyan kiosztásra kell, ami a Keychron választéka nem tud lefedni.
Esetleg hol érdemes venni
Én Keychront közvetlenül a Keychrontól vennék, egyre több embernek van pozitív tapasztalata a topikban a tőlük történő rendeléssel. -
dqdb
nagyúr
Ez az extrákból összeállított bundle a készletkisöprés volt, mert group buy ár alatt adták, szóval relatív értelemben is olcsó volt, az extrák ugyanis 20-30%-kal drágábban mennek el. Figyelembe véve a csomag részét képező böszme nagy NorDeUK kitet, abszolút értelemben is jó áron ment. Összehasonlításképpen itt akad pár készletből extra raktáron, sokkal kisebbek mennek drágábban.
Egy GMK készlet ára erőteljesen függ a megcélzott MOQ-tól, a base kit méretétől, a NorDeUK mindig is drága lesz, mert rengeteg kupakból áll, attól is, hogy mikor futott, mert az USD-EUR árfolyamok vadul hullámoztak az elmúlt 2 évben egymáshoz képest, és persze attól is, hogy group buy ár, előrendeléses ár vagy extra ár.
A GMK árakat az EUR-USD keresztárfolyam is erőteljesen befolyásolja, hiába ment most a GMK Mictlán dollárban nagyon nyomott áron hatalmas base kittel 99 dollárért magas MOQ mellett, ha ez nekünk magyar áfa mellett 123 euróra jött ki.
GMK-ból olcsón a Dropról van a WoB, amit folyamatosan nagy mennyiségben rendel tőlük a Drop raktárkészletre, minden más vagy group buy, szóval a méretgazdaságosság rosszabb, vagy group buy extrája raktárról, ami +20-30% árban.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71184 üzenetére
Az átlátszó PC-t jelent szinte mindig, ami merevebb anyag, így kevésbé bírja a szétszedést. Én a nem RGBs változatott venném.
-
dqdb
nagyúr
Oldalra én egyik anyagnál sem tennék, mert úgy kicsit nagyobb tud lenni a bounce, de ez személyes preferencia.
A PC eléggé puha anyag, én alul-felül mindegyik fülre tennék poron csíkot. FR4-nél jó kérdés, ott is inkább felragasztanám mind a hatot, ha van elég.
Ragaszd fel alulra és felülre, aztán próbáld ki úgy. Majd ragaszd fel oldalra, próbáld ki úgy is, aztán döntsél, hogy maradjon-e vagy sem. Ez annyira preferencia kérdése (és sokszor a különbség nem is jelentős), hogy a konkrét billentyűzetet gyakorlatban nem ismerve nem lehet pontos tanácsot adni.
-
dqdb
nagyúr
A csavarokat ha teljesen betekered onnan érdemes visszaengedni legalább egy fél fordulatot.
Sose húzz meg billentyűzeten csavart izomból. Főleg ne olyat, ami a PCB-vel érintkezik, mert könnyen erősebb lehetsz, mint amit az FR4 még tolerál.Amúgy hotswapnál teljesen felesleges összecsavarozni még puha plate-nél is a plate-et és a nyákot, csak ésszel kell kapcsolókat cserélni és betenni: azaz ha a nyák az asztalon van, akkor a négy sarokba egy-egy kapcsoló, aztán középről kell haladni kifelé. Ha a házban van, akkor véletlenszerűen kiszedsz 2-3 kapcsolót, ezek helyére mennek be az újak, a lényeg az, hogy mindig pár kivételtől eltekintve a kapcsolók lába tartsa a nyákot.
-
dqdb
nagyúr
válasz
0xmilan #71172 üzenetére
Lineáris kapcsolókhoz készülnek ezek a rugók, szóval nem.
Taktilis kapcsolóknál bonyolultabb a rugócsere, ott a személyes preferencia mellett arra is kell figyelni, hogy a rugó képes legyen a taktilis huplin keresztül visszanyomni a stemet, az ilyen long, progresszív és hasonló rugók általában csak lineárisoknál működnek.
-
dqdb
nagyúr
[link]
látogatás a GMK-nál -
dqdb
nagyúr
válasz
petakpa1 #71147 üzenetére
Régiek, de hibátlanul működnek. Kényelem miatt csarélném, hogy 1 legyen csak.
Ha gépelésre kényelmesek számodra a meglevő billentyűzetek, akkor más megoldást javasolnék (USB2 változat, elvileg Alzánál is volt, de most nem találtam). A jobban kedvelt billentyűzetet hagynám az asztalon (a másik menne a szekrénybe tartaléknak), ami ebbe a switchbe lenne bedugva az egérrel együtt, a két gép felé egy-egy USB kábel megy a switchből, és a switch tetején egy gombnyomással tudsz váltani, és megy az egér is, nem kell azt külön kapcsolgatni.Ha BT-s billentyűzet a cél, akkor is meg kellene tartanod egy vezetékes vagy adapteres darabot azokra az esetekre, amikor BIOS-ban matatnál vagy operációs rendszert telepítenél. Azt a HP-t nem ismerem, de a Logitechet igen, az 20 évvel ezelőtt a csúcsmodelljük vagy eggyel alatti szint volt, jó minőségű, tartós membránnal, én egy ugyanilyet 2016 végén cseréltem le, és sokkal jobb állapotban volt, mint a feleannyi idős, hasonló árkategóriás másik Logitech vagy egy fél éves költségoptimalizált K120.
0xmilan: nekem nem volt problémám a házzal, azonban mivel 2018-as beszerzésről volt szó, azóta elronthattak bármit.
-
dqdb
nagyúr
válasz
0xmilan #71133 üzenetére
Meg nem rendeltem semmit, de miert lenne jobb a Lumberjack?
Csak saját tapasztalatról tudok mesélni.Próbáltam az XD75-öt az általad vázolt osztott módon, azaz 6+3+6 kiosztásban, és a középső blokknál csábító a kurzor és a full numpad látványa, de a gyakorlatban nagyon nem állt kézre, mert vagy kétkezes műsorszám volt a nyilak kezelése, vagy az egyik kezedet az alaphelyzetből el kell mozdítani.
Próbáltam a hagyományos staggeredre hajazó 15 oszlopos kiosztásban, ahol megvolt minden billentyűm, és mivel 15-nél jóval kevesebb billentyű van az alsó sorokban, így még a kurzorok is odafértek a jobb alsó sarokba. Itt azon kaptam magam, hogy volt egy rakás billentyű, aminek nem tudtam értelmes funkciót adni, mert staggered vonalon ott sem lett volna, miközben 3×1u széles Enterem volt, mert elfért, használat közben végig éreztem és tapasztaltam, hogy nem jó (a legvadabb kísérlet az volt, amikor R4-ben az extra ISO billentyűnek is szorítottam helyet, így a legalsó sor elcsúszott jobbra).
Próbáltam 12 + 3 felosztásban is, mint egy Preonic + 3 oszlop, ez volt talán a legjobb, de ez sem működött. Később volt egy ideig Preonicom is, annak a 12 oszlopa sokkal jobb volt, de az sem volt az igazi.
A Lumberjack kipróbálásra vár majd egyszer, azért ajánlottam, mert olcsó, és az XD75-tel ellentétben nem igényel speciális házat.
Számomra ez tűnik még érdekesnek, és kompatibilis szabványos 60%-os tray mount házzal, de gőzöm nincsen, hol lehetne beszerezni ehhez nyákot azon túl, hogy Japánból.
-
dqdb
nagyúr
válasz
0xmilan #71141 üzenetére
Ha belemenne az XD75 nyák a Q4 házába, akkor
1. le kellene töltened a Keychron oldaláról a plate fájlt, hogy meglegyen a plate körvonala,
2. fogni ai03 plate generátorát, és legenerálni vele az XD75 kapcsolói számára a kivágásokat,
3. ezután Fusion 360-ban vegyíteni kellene a két fájlt (ami nem bonyolult elvileg, de gyakorilatilag igen, mert a Keychron a megszokott DXF helyett PDF-ben adta ki a plate fájlt, amit az ingyenes Fusion 360 nem támogat),
4. és végül elküldeni a fájlt olyan helyre, ahol vágnak belőle neked plate-et a kívánt anyagban (Laserboost, ProtoTypist, 42keebs, ...).Így lehet, hogy bonyolultnak hangzik, de nem az, én nulla Fusion ismeretekkel valamivel több, mint 1 óra alatt terveztem saját fix plate-et billentyűzethez, ami legyártatva működött (és a második ilyen művelet már csak 10 percig tartott).
De nem megy bele, mert az XD75-ön fixen ott van az USB csatlakozó és nincsen JST csatlakozó daughterboardhoz), míg a Q4 daughterboardot használ, és abból sem a custom világban kvázi-szabványosat.
-
dqdb
nagyúr
[link]
kisgyerekeseknek "kötelező" deskmat -
dqdb
nagyúr
válasz
AlphaLionX #71124 üzenetére
előtte az alátétes megoldást megpróbálom
Integrated plate sajnos. Ha a plate fölé teszed a az alátétet, akkor nem ér semmit, ha a plate alá a csavarhelyekre, akkor sem ér semmit (cserébe még a ház teteje sem fog illeszkedni), mert a rezgések direktben mennek rá a plate-re, ami a floating design miatt a ház szerves része, és ráadásul mind a négy irányban még le is hajlik, hogy rontson a helyzeten.Rugókenés, plate és nyák közé szivacs, deskmat, ha még nincsen, más opció nincsen nagyon ilyen felépítés mellett.
-
dqdb
nagyúr
válasz
0xmilan #71118 üzenetére
Ugyanebből a boltból ez kell neked inkább. Elvileg jó a 3 pines és az 5 pines is abba a nyákba, de ilyenkor mindig az 5 pines változatot érdemes venni, mert abból a 3 pines előállítható, és hotswap esetében a plusz két láb javítja a stabilitást (főleg kupakcserekor).
XD75 helyett egy Lumberjack kellett volna inkább, bár ehhez forrasztani kell és sokat. Próbáltam az XD75-öt sokféle layouttal ~3 éve, akkor nem jött be, egyszerre volt egyik helyen túl kevés, míg a másik helyen túl sok billentyűm. Azóta split vonalon rengeteg tapasztalatot szereztem, így előbb-utóbb sorra kerül egy Lumberjack build, hátha most bejön. Ha meg nem, akkor legalább jól fog kinézni és olcsó volt.
Arra vigyázz, hogy nem minden 60%-os házba jó az XD75 a kissé eltérő helyen lévő csavarok miatt, szóval érdemes a saját házával megvenni (valamint eléggé sérülékeny módon voltak a hotswap socketek felszerelve a nyákra, ez azóta persze változhatott).
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71116 üzenetére
Hogyan folyna ki, ha csak a házon belüli részt kened meg? Kenj meg egy stemet, és próbáld meg róla lerázni az olajat (például mosdó felett előtte azt törlőpapírra kibélelve, hogy lásd, hogy egy cseppet is sikerül-e). Ha nem kented túl, akkor nem fog sikerülni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
AlphaLionX #71113 üzenetére
A plate valóban fém - gondolom alu, de nem tudom biztosan.
Ha floating design és látszik a fém, akkor alumínium lesz, ha hagyományos kialakítású, és nem látszik, akkor nagy valószínűséggel acél, mert olcsóbb.Semmi különös rögzítése nincs, normál csavaros történet, kb. 13 db a plate felől és 4 db a sarkokban a gumitalpak alatt.
Ez egy agyonmerevített konstrukciónak tűnik, ami a pengéshez vezető legrövidebb útnak nevezhető.Közben eszembe jutott ilyen, hogy az zsír/olaj nem tud kifolyni a switchből?
Nem. Itt a kenés ne úgy képzeld el, mint egy csapágyban, hogy vastagon áll a zsír a teret kitöltve, hanem úgy, mint egy nagyon vékony filmréteget az adott komponensen, amin fény felé fordítva a csillogásból látszik a kenés. Ha használod a billentyűzetet, akkor a kenés folyamatosan újra és újra végigkened a súrlódó felületeken, szóval a használat jót tesz neki. Ha sokáig nem használod, akkor a gravitáció miatt a kenés egy része lejjebb csúszhat a felületeken, de a használatba vétellel et vissza tudod fordítani. Kifolyni csak akkor folyhatna ki a stem lábairól az anyag, hónapokig fejjel lefelé fordítva tárolod úgy a billentyűzetet, hogy a kapcsolók be vannak nyomva (és a rugók kenése még ilyenkor sem tudna kifolyni).Azt hiszem Keychron exclusive Gateron Phantom (alapól megkent) kapcsolóknál láttam, hogy gyárilag tiszta maszat volt a PCB, ami elég gusztustalan tud lenni, ha az keycapekre vagy máshova is eljut.
Passz, hogy mit gányolt a Keychron ott. Olyan érzésem van, hogy rendes gyári kenés vagy szétszedős kézi kenés helyett valami stemlenyomós spray lubing volt, ami kerülendő. Egyesek kedvelik a stemre is a bag lubingot, mert az gyors, annak van ilyen mellékhatása, de egy normálisan megkent kapcsoló kívülről tiszta (legyen az gyári vagy kézi kenés).Force break mod esetleg erre a ping problémára?
Annak alumínium ház + valamilyen isolation mount párosánál van értelme, hogy tompítsa a ház alsó és felső része között a rezgések átvitelét, azonban a 13 darab csavar alapján az bottom mount lesz (azaz a plate-et a ház alsó részéhez csavarozod), vagy tray mount (azaz a nyákot a ház alsó részéhez csavarozod, a plate-en lévő lyukakon keresztül), vagy floating design estében integrated plate. Az utóbbi esetben nem tehetsz semmit sem. Az előbbi kettőnél a plate/nyák és ház alsó részén lévő csavarmenetek közé tegyél nagyon vékony gumi alátétet, és ne tekerd be izomból a csavarokat, csak annyira, hogy jól fogjanak, így a rezgések egy részét ezek az alátétek veszik majd fel. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71110 üzenetére
Vagy csak simán rosszul tette fel a kupakokat, előfordul az ilyen
Az ujjaim tudják az ÉÁ billentyűk helyes sorrendjét, az agyam nem mindig, tettem már fel ezeket fordítva.
totron: 200 wpm szerintem már egy másik szint angolul és központozás nélkül is, ezt már nem sokan érik el. Szerintem valahol 130-150 wpm környékén lehet a választóvonal a kevés és a rengeteg gyakorlással elérhető sebesség között, valamint a gyakorlásnál is fontosabb tényező, hogy mennyire erősen tudsz koncentrálni a teszt 30-60 másodperce alatt. Az illető amúgy 170 wpm-et tudott úgy az éjszaka közepén, hogy közben fejhallgatóval a fején Jabberwockyt olvastak fel neki.
-
dqdb
nagyúr
válasz
racskobalazs #71101 üzenetére
95%, hogy az ólommentes forrasztás repedt meg, 5%, hogy a kapcsolónak van nyűgje. Pákával meg kell folyatni az ónt a problémás kapcsolókon és/vagy hozzáadni egy kis ólomtartalmú forrasztóont.
Átmeneti szoftveres megoldás lehet ez, de ez csak elfedi a problémát a még nagyobb repedésig, és nem oldja meg.
-
dqdb
nagyúr
[kép]
igen, csak a space-en volt kupak -
dqdb
nagyúr
Az Owlabnek eddig is voltak merész ötletei, mint például a nagyon jól sikerült valódi laprugós rögzítés a Spring billentyűzetükben, de ez a nyák most nagyot ütött. Vajon a Model M után hajlított plate-re hajtanak MX kapcsolókkal?
-
dqdb
nagyúr
válasz
AlphaLionX #71097 üzenetére
Feltételezem ez csak a rugó miatt lehet. Kailh Speed Silver switchekről van szó
Igen.szinte ugyanúgy hallatszik ez a hang, szóval szerintem elsősorban a switch
A plate lesz az, az is tud pengeni, ha fémből van, és minél merevebben van rögzítve, annál jobban kijön ez.a sokat hallott Krytox 5000 Ft/3 csepp és hasonlókra, azt lehetőség szerint kerülném
Csak rugó kenésére van olcsóbb alternatíva, de kapcsoló belsejét én személy szerint csak bevált anyaggal kenném meg.Illetve bag lube elég hatékony-e ebben az esetben?
Ha a kenőanyag olaj, mint a Krytox 105 vagy a feljebb linkelt, akkor igen. Ha zsír, mint a közel mindenre jó Krytox 205, akkor nem.Egy box kapcsolóban én csak a rugót kenném megRosszul emlékeztem, ez hagyományos felépítésű kapcsoló. Ha a kapcsoló belsejét is meg szeretnéd kenni, akkor a stemre nem ajánlanám a bag lubingot, mert minden krytoxos lesz utána a billentyűzeten. -
dqdb
nagyúr
válasz
HornedReaper #71090 üzenetére
Legfeljebb akkor, ha kifogytál az összes lehetőségből a space tuningolására, és még mindig csörög-zörög.
-
dqdb
nagyúr
[link]
új vetélytárs a QK65 és a Zoom 65 mellé -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71051 üzenetére
Nekem az a tippem, hogy a Q és K Pro sorozatokhoz adott kupakkészlethez nincsenek meg az ISO billentyűk öntőformái.
Az árazás terén nyunyuval egyet kell értenem, a barebone-t ennél olcsóbban illene adniuk, vagy bedobni egy zacskó kapcsolót is mellé. A 20 dollár árkülönbségbe a kapcsolók nem férnek bele, nemhogy a kupakok is, legalább 50 dollárral többe kerül összehozni egy teljes ISO billentyűzetet. Persze ár-érték arányban még így sem rossz, de az ANSI változat kiválójától már messze van.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71042 üzenetére
Azt nem értem, hogy ha a többi Q-n mellőzni tudták ezt az agyzsibbasztó dedikált világításkapcsolót a jobb felső sarokban, akkor most minek kell erőltetni?
Nekem a kedvencem a Home-End páros elhelyezése.70%-os néven két kiosztás fut, a 60% + F-sor és a 65% + 1 oszlop. Ők az utóbbit választották, de ez nagyon nincsen átgondolva sem az alsó sorban (az a sok 1u billentyű blocker nélkül egyszerűen rossz szerintem is), de a két szélső oszlopban sem sikerült kitalálniuk, hogy mit kezdjenek annyi billentyűvel. Ez vagy ez jobban működne szerintem, bár inkább egy kicsit szélesebb FRL TKL lenne talán a legjobb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Garmin Fenix 8 51 mm Használt, karcmentes állapot
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P53 - i7-9750H I 16GB I 512SSD I FHD I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest