- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Barátommal telepítettünk tetőre egy LHG-LTE6 eszközt. Akármit csinálunk a térerő nagyon gyenge. A vodafonos usb modemen a szobában bent gyorsabb a net mint a mikrotik eszközön ami a tetőn van egy 3m póznán. Egy órát töltöttünk a forgatásával, a legjobb amit összehoztunk SINR 3db, RSRP - 89dB, RSSI - 60dB vodafone hálózaton 2km-re levő toronyra.
Speedtest 4-2mbps le, 6fel
Modemen 6mbps le, 6 fel
A kérdéseim a következők:
-hogy lehet, hogy gyorsabb a modemen a szobában a net?
-Vannak-e beállítások amik a sebességet és a jelerősséget befolyásolják? -
daninet
veterán
Hmm.. Ez elég pro-nak tűnik ráadásul 70ezer a licensz. Ha nem gond ezt nem fizetem ki, hogy a haverom hálózatát kipróbáljam
Persze lehet, hogy amit keresek ingyenes verzióban nem létezik. Vagy egyáltalán nem létezik. Valami olyat képzelek el, hogy lerakok eszközöket katalógusból, összekötöm őket és rákattintva bejön a mikrotik admin felülete annak az eszköznek. Cisconál láttam ilyet.
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Van valami virtuális környezet ahol próbálgathatok mikrotik konfigokat?
Relatív egyszerű lesz a dolog, egy eszköz routerként lesz konfogolva, kettő pedig switch-ként. Az egyetlen svédcsavar, hogy a 3 eszköz optikai vezetéken kapcsolódik majd nem csavart érpáron. Gondolom ez nem befojásol sokat, csak az interfész más. Csak át akartam nézni a beállításokat mielőtt átmegyek ismerőshöz állítgatni. Ne ott kelljen majd gugliznom fórumoznom ha valamire nem jövök rá. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Van egy mikrotik sxt eszközöm a tetőn egy ***** nagy pózna tetején. Érthető okokból nem férek hozzá könnyen
Tegnap óta feláll a 10/100 link a routeremmel, de a router nem kap tőle IP címet, a routeren a LED-ek csak fixen világítanak. Értelemszerűen az eszközt sem érem el 192.168.88.1 címen. Van még bármi amit megpróbálhatok mielőtt fel kell másznom oda? -
daninet
veterán
Sziasztok!
Mikrotik SXT 4g eszköz, szeretném az lte interface adatforgalmát havi/napi lebontásban látni. Ezt meg tudom valósítani további eszközök nélkül a routerOS felületén? Nem kell grafikon, nekem egy szám valami logban elegendő. -
daninet
veterán
válasz
Zwodkassy #13829 üzenetére
ez egy jó hír. Van okos switch-em, egy Unifi USW 24, (bár nem tudom mennyire eretnek dolog ebben a topikban ezt a márkát emlegetni
) megnézem van-e hasnoló funkciója.
Aláírattak velem egy nyilatkozatot, hogy az általam telepített eszközök nem az ő felelősségükA többi az ő bajuk ha így oldják meg a korlátozást
-
daninet
veterán
válasz
ekkold #13824 üzenetére
Kecskemét és környéke
Holnap megpróbálok akkor még egy kellemetlen telefonbeszélgetést velük meglátom mire jutok. -
daninet
veterán
válasz
Reggie0 #13819 üzenetére
6.45.9
Kaufmann: mintha lenne opcióm szolgáltatók között váltogatni azért őket választottam
Egyik rendszergazda jött beállítani, ő mondta, hogy nyet. Esetleg talán ha a fő rendszergizda jóváhagyja, de eddig senkinek nem csinálták ezt lol.
Ha valahogy konzolon vagy hasonlón ki tudnám olvasni a pppoe logint már az is elég lenne és bebaxnám a szekrénybe ezt a routert -
daninet
veterán
Sziasztok!
mikrós szolgáltató adott egy kis mikrotik hap ac2 eszközt. Nem adtak hozzáférést semmihez, még az SSID-t sem állíthatom át meg a 24 karakteres wifi jelszót
PPPoE a kapcsolat, nem adták meg nekem a logint sem így esélytelen hogy saját routerem használjam. Admin jelszó megváltoztatva.
van bármilyen módom az eszköz factory reset-je nélkül hozzáférnem a beállításokhoz? -
daninet
veterán
válasz
E.Kaufmann #6412 üzenetére
ezek szerint nem volt fix cime mert kapott egyet amit nem én állitottam be
na mind1 hosszu sztori volt ez kicsit feleslegesen. köszi mindent
-
daninet
veterán
válasz
E.Kaufmann #6410 üzenetére
végül sikerült, winbox megtalálta de egy másik IP-je volt mint amit beállitottam adresses-nél
ráadásul valamiért nem jelent meg a másik routerben a dhcp client-eknélde most megy, fasza minden. köszi a segitséget
-
daninet
veterán
válasz
E.Kaufmann #6394 üzenetére
minden kész, mindent beállitottam, működik, fasza
viszont a mikrotiket többet nem érem el mióta switch
de működik
-
daninet
veterán
semmit nem csináltam még
akkor ezek szerint ez valami switch módban van dhcp-vel?
Adresses-nél kell valamit csinálnom? A szolgáltatói router a 100-asKaufmann: a H betű mit fog csinálni? Mit jelöljek majd ki?
mindjárt vége a munkaidőnek és nekikezdek
Amugy baromi sokat variálok, sztm ha reset-elem és a quick set-ben beállitom bridge modba kész is vagyok, nem?
-
daninet
veterán
válasz
E.Kaufmann #6388 üzenetére
-
daninet
veterán
válasz
Core2duo6600 #6386 üzenetére
draw.io online rajzoló, van benne csomó ábra, pont ilyen nyilazós folyamatábrákra van kitalálva
-
daninet
veterán
válasz
E.Kaufmann #6381 üzenetére
minden része megvan, viszont a "RouterOS-en az összes portot a LAN oldali bridge-be rakod" részt tudnád részletezni?
Most bridge-ben egy darabot látok bridge1 néven, interface-ben van egy további rakás ethernet.Szóval akkor: Szolgáltató routeren engedélyezem a DHCP-t, a router IP-je jelenleg 0.100-ra végződik, átállitom ezt 1.1-re az egyszerűség kedvéért (igy nem kell ujrakonfigolnom az AP-t)
A mikrotik lesz 1.2Mikrotiken kikapcsolom a DHCP-t, átrakom bridge-be az összes portot (ezt részletezd légyszi). Kihagyok valamit?
-
daninet
veterán
válasz
daninet #6379 üzenetére
ezt a fórumtémát találtam, ami beigazolta a gyanumat, hogy ez igy harmat gyenge
őszinte leszek, nem nagyon vagyok képben a switching és routing koncepciójával. Tudom én most switchként használni ezt az eszközt a digi router mellett?
illetve ezt most hogy kell akkor abszolválni?
-
daninet
veterán
Sziasztok
Egy scripttel szeretném a noip dns-t frissiteni. A problámám az, hogy egyik interface sem a külső IP-met adja vissza.
Az ether1 a bemeneti interface de ott sem kapok semmi használhatót.
Valami ötlet?
Igy nez ki a script:
# No-IP automatic Dynamic DNS update
:local noipuser "username"
:local noippass "password"
:local noiphost "hostname-kamu.ddns.net"
:local inetinterface "ether-inet"
:global currentIP
:global previousIP
:if ([/interface get $inetinterface value-name=running]) do={
:local currentIP [/ip address get [find interface="$inetinterface" disabled=no] address]
:for i from=( [:len $currentIP] - 1) to=0 do={
:if ( [:pick $currentIP $i] = "/") do={
:set currentIP [:pick $currentIP 0 $i]
}
}
:if ($currentIP != $previousIP) do={
:log info "No-IP Updater: Current IP address $currentIP is not equal to previous IP, update needed"
:set previousIP $currentIP
:local url "http://dynupdate.no-ip.com/nic/update\3Fmyip=$currentIP"
:local noiphostarray
:set noiphostarray [:toarray $noiphost]
:foreach host in=$noiphostarray do={
:log info "No-IP Updater: Sending update for $host"
/tool fetch url=($url . "&hostname=$host") user=$noipuser password=$noippass mode=http dst-path=("no-ip_ddns_update-" . $host . ".txt")
:log info "No-IP Updater: Update change requested. Hostname $host will be updated with $currentIP"
}
} else={
:log info "No-IP Updater: Previous IP address $previousIP is equal to current IP, no update needed"
}
} else={
:log info "No-IP Updater: $inetinterface is not currently running, so therefore will not update"
} -
daninet
veterán
Köszönöm!
Végigcsináltam amit írtál és megjavult -
daninet
veterán
Hello!
Itt az export: https://pastebin.com/4ZRnTFeY
rekop: ott DHCP-n van nekem is
-
daninet
veterán
válasz
animal1987 #4174 üzenetére
Ezt tudtam, viszont ha kikapcsolom a DHCP-t az APben, statikus IP-re állitom fel sem éled és azt irja disconnected.
Eddig működött két dhcp-vel, nem akartam piszkálni. Nem nagyon nyitogatok portokat szoval kb mind1. Frissült a mikrotik és most semmi nem megy. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Ma délután frissítettem a mikrotik routerOs v6.39.3-ra, és amióta felrakta, a wifi AP nem kap internetet. Egy UniFi AP-ról lenne szó, eszközök bírnak rá csatlakozni, csak nincs net. Update előtt működött rendesen, most a mikrotik megadja az 1.100-as címet, UniFi-n pedig 1.20-as van. Nem nagyon tudom hogy kéne konfigurálni, vagy melyik részen vérzik el a dolog. Ha valami hibát észrevesztek köszönöm.
Képek:
https://imgur.com/a/VI7Ma
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- DELL T40 EMC Szerver
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest