-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
válasz
CPT.Pirk #17294 üzenetére
Mondjuk azt sem értem, miért akar valaki gnome-shellt. Én a gnome-mal nagyon jól elvoltam, sőt a gs-t is használtam bétaként és akkor is adtam neki lehetőséget, amikor kezdett kiforrottabb lenni, de inkább elmenekültem az openbox-hoz egy idő után.
Mondjuk elég ciki, hogy most Qt-vel fejlesztek valamit, nem?
-
Siriusb
veterán
válasz
salaam #17277 üzenetére
Valószínűleg azt kellene végrehajtani, amit mondd, frissíteni az adatbázist. Ha egy olyan repo dobja a hibát, ami már nincs, akkor azt vedd ki.
Az is lehetséges megoldás - első körben ezt kellene megpróbálni - , hogy ne magyar szervert állíts be, régebben sok panaszt hallottam rá. -
Siriusb
veterán
válasz
rybank #17059 üzenetére
Arch-nál nem tetszett, hogy mindig mindent fordítani kellett
Na, ez az, ami így nem igaz. Rengeteg minden van a hivatalos tárolókban, s amit nem találsz, azt tudod telepíteni az AUR-ból. Szvsz ez elég kis része a használt csomagoknak, szóval nem sokat kell fordítgatni.
Namost a beállítások alatt valamit mindig elcsesztem és használhatatlanná avanzsáltam.
Ezt nem tudom értelmezni. -
Siriusb
veterán
Nem kell tőle félni, utána kell olvasni a problémának, vagy segítséget kérni, pl. itt.
Első körben VGA problémával kapcsolatban, ne a catalystot rakd fel, hanem a nyílt drivert.
Hang a legegyszerűbb: terminálban alsamixer parancs és húzd fel a csúszká(ka)t.Nekem 9 éves gépen is kiválóan elmuzsikál az Arch Linux.
-
Siriusb
veterán
válasz
kiskaktusz #16581 üzenetére
Így van. Leírás
-
Siriusb
veterán
válasz
kiskaktusz #16575 üzenetére
Fel kell telepíteni megfelelő cuccokat is. Nálam pl. 1,5 óra az alap, laptop-mode-tools-szal pedig 3,5-4 óra. Persze vannak fontos tényezők, melyek jelentősen befolyásolják az üzemidőt: kijelző fényereje, futó programok cpu igénye, használsz-e usb eszközt stb.
-
Siriusb
veterán
válasz
kiskaktusz #16565 üzenetére
Szólj, ha elakadsz valahol. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek esetleg tűnik.
Szerk:
esetleg még ezt érdemes átfutni. -
Siriusb
veterán
válasz
kiskaktusz #16561 üzenetére
Alakul. A fancontrol csomag kell még neked. Ha jól emlékszem, Vladi logoutjában találsz leírást is, hogy kell beüzemelni.
-
Siriusb
veterán
válasz
Picturemaker #16469 üzenetére
Nekem is volt régen problémám fényképezővel, nem tudtam felcsatolni, thunarban ezt a scriptet használtam, hogy gThumbbal válogassak az importálandó képek közt:
#!/bin/bash
CAMPORT=`gphoto2 --auto-detect | grep 'S2 IS' | cut -c 38- | sed 's/ //g'`
gvfs-mount "gphoto2://[usb:$CAMPORT]/"
gthumb
gvfs-mount --unmount-scheme gphoto2 -
Siriusb
veterán
válasz
CPT.Pirk #16409 üzenetére
Én nagyon jót vidultam, amikor a win 7 térben megjelenített ablakváltásától el voltak ájulva az emberek, én meg vígan forgattam a kockát.
Tényleg hihetetlen effekteket hoztak létre a compizban, de ez véleményem szerint az egyszeri felhasználóknak jó, aki dolgozik a gépen, annak inkább zavaró.(#16406) rybank
Ha szeretsz kísérletezni, akkor van jó néhány ablakkezelő, ami még sorban áll.
1-2 évvel ezelőtt még ez e17-et is nézegettem. -
Siriusb
veterán
válasz
CPT.Pirk #16382 üzenetére
Gnome 2 volt eleinte, persze compizzal megfűszerezve. Aztán elkezdtek zavarni a csili-vili effektek. Volt egy kis kitérő KDE 3 irányban 1-2 hónapra, aztán vissza Gnome-ra. Majd KDE4-re voltam kíváncsi, órákban lehet számolni, meddig volt fent.
Végül a gnome-shell akasztott ki. Kipróbáltam az openbox-ot és vissza sem néztem. Egyébként tényleg inkább minimalista beállítottságú vagyok. Amennyire idegenkedtem eleinte a termináltól, annyira megkedveltem mostanra. Sokszor egyszerűbb megoldani egy feladatot néhány utasítással, mint kattintgatni.
Tint2-ből egy valamit hiányolok, a futó alkalmazások csoportosítását, de már belőttem kiegészítésnek a dockbarx-et.
-
Siriusb
veterán
Szia!
A BIOS-ban tudod beállítani a sorrendet, az USB-t pakold a HDD mögé, ha nem szoktál rendszeresen USB-ről boot-olni. Általában a gép bekapcsolása után, pl. F9, F12 billentyűvel kézzel is tudsz választani, miről akarod indítani (a képernyőre kiírja a megfelelő billentyűt). Amennyiben általában a merevlemezről indítasz, legyen az a legelső.
Szerk:
(#16305) colomb2
Aki Arch-ot használ, az csak egyszer telepíti fel a rendszert. Kit érdekel, milyen a telepítő?! -
Siriusb
veterán
Ha azt akarod, hogy minden hardware működjön, akkor maradj a gyári SLED-nél a HP által biztosított driverekkel. Hátránya: szűkös repóból telepíthető program kínálat.
Én Arch Linuxszal használom, tapipad LED-jét nem tudom működésre bírni és a dGPU-t sem, állandóan a HD3000-rel megy. -
Siriusb
veterán
válasz
nolika #13859 üzenetére
A SLED-hez adott driverrel tudod használni a Radeon 6490-et. Én Arch linuxon nem tudtam megoldani (vgaswitcheroo) a váltást a nyílt driverrel (ami egyébként csak újraindítással, de legalábbis X restarttal működik).
Ha neked sikerül, légyszi oszd meg a megoldást.Egyébként 4530s esetén laptop-mode-tools segítségével 5 óra üzemidőt el tudok érni.
-
Siriusb
veterán
válasz
lionhearted #13778 üzenetére
ROFL.
Most már tényleg ki kell próbálnom ezt a fedorát.Vagy virtualboxban vagy valami szívemnek kedves ember gépére feltelepítve.
-
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
Ez most vicc vagy szivatsz? Minden sor kommentelve van!
Egyébként ha terminálból elindítod a conky-t vagy bármi mást, sokat segít a hibakeresésben.
Ha terminálból nézem a világot, akkor a conky csak az asztalról tünik el, mintha nem épülne bele a háttérképbe.
Ez most mit akar jelenteni? Meg van jelenítve a conky, de terminál megnyitásának hatására eltűnik? -
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb #12988 üzenetére
És ezt is elolvashatod: http://ubuntu.hu/node/23128
-
Siriusb
veterán
válasz
randras #12945 üzenetére
Régebben valakinek az aláírásában szerepelt: nem a linuxot megtanulni nehéz, hanem a windows-t elfelejteni.
Szerintem keresgélj a neten, biztos találsz leírásokat (angolul 100%). A linux alapjainak megismerésére akár egy 10 éves leírás is használható, alapparancsok, jogosultságok stb.
-
Siriusb
veterán
válasz
randras #12928 üzenetére
Ha a hivatalos csomagkezelővel telepítesz valamit akár GUI (pl. szoftverkp), akár parancssor igénybevételével, arról a rendszer tud, tehát automatikusan frissülni is fog, illetve függőségek is számon vannak tartva. Ha sutyiban telepítesz, a hivatalos út
megkerülésével, akkor magadnak kell gondoskodni a frissítéséről és a működtetésről. Ez utóbbi módszer nem is igazán ajánlott, hacsak nem látod át teljesen a rendszered.
-
Siriusb
veterán
válasz
randras #12925 üzenetére
Grat.
Azt a nevetséges méretű swap particiót inkább töröld, hiszen legalább akkorának illene lennie, mint a RAM. 3-4 GB memória esetén már fölösleges swap, azonban ha hibernálni akarsz, mindenképpen szükséged van rá (általában a RAM mennyiségének 1,5 - 2x-ét szokták javasolni).
/etc/fstab fájlban ki kell törölni a swap sort, ha a swap partició megy a levesbe.Sok sikert a továbbiakban.
-
Siriusb
veterán
válasz
randras #12922 üzenetére
Ez tipikus félelem a linuxszal ismerkedőknél, de legalább némi körültekintésre vall.
Egy fontos tanács, olvasd el az üzeneteket, amit a linux kiír, mert windows-zal ellentétben tényleg fontosak, nem csak az OK gombot kell nyomogatni.Hülyeségek elkövetése ellen fontos védelmi vonal.
Természetesen megoldható, hogy külső HDD-re rakd, ez linux, itt nagyjából mindent lehet. A rendszerbetöltőt (grub) is erre kellene telepítened (a telepítés során lehet megadni) és akkor nem fogja piszkálni a windows HDD boot sectorát, tehát az a merevlemez teljesen érintetlen marad.
Amennyiben a későbbiek folyamán dual boot-os rendszert alakítanál ki, s több operációs rendszer tanyázna ugyanazon háttértáron, a grub általában felismeri ezeket, s a gép bekapcsolása után megjelenő listában ki lehet választani, melyiket indítanád. -
Siriusb
veterán
Szia!
1. windows alól nem piszkálunk linux-t, de nem is tudnád formázni, mivel windows nem támogat más fájlrendszert a sajátján kívül.
2. inkább 12.04-et javasolnám, talán érdemesebb ehhez hozzászokni, ez az új LTS
3. 8 GB ramhoz teljesen fölösleges swap (ha csak nem futtatsz pl. néhány virtuális gépet, amivel meghaladnád), illetve akkor kell, ha hibernálni akarsz. Egyébként elfelejtheted. Ha mégis szükséged lenne rá később akáw swap fájl, akár swap partició formájában is hozzáadhatod különösebb vesződség nélkül.
4. telepítéskor a manuális particionálást válaszd, grafikus felületen tudod formázni méretezni a helyeket. -
Siriusb
veterán
válasz
rlazol #12721 üzenetére
[link]
Ha feltelepítetted a VirtualBox-ot, letöltöd az Ubuntu telepítőt (iso fájl), létrehozol a VirtualBoxban egy gépet, és a telepítő iso-t csatolod a virtuális gép CD meghajtójába, majd indulhat a telepítés.
Ubuntu-ból a 10.04 LTS verziót javaslom letölteni, az biztosan stabil. Bár a 12.04 LTS-sel is próbálkozhatsz, ám mivel az viszonylag friss kiadás, esélyesebb valami hibába belefutni, de nem feltétlenül. -
Siriusb
veterán
válasz
Dead Zone #12144 üzenetére
Letöltöd a nagyonjodisztro.iso fájlt. A weboldalon fel van tüntetve mellette, hogy az md5sum ellenőrző kódja pl.: aaa.
A letöltött fájlon végrehajtasz te is egy ellenőrzést: md5sum nagyonjodisztro.iso. Nos, ha a kimenet aab, akkor jobban jársz, ha letöltöd újra, mert a weboldalon tárolt és a te gépedre letöltött fájl nem egyezik meg teljes egészében. Ha aaa-t látsz, akkor minden rendben, a két fájl megegyezik, hiba nélkül sikerült a letöltés. -
Siriusb
veterán
válasz
Dead Zone #12142 üzenetére
Eredetiség ellenőrzésre szolgál, illetve hogy letöltés közben nem sérült-e meg az állomány.
-
Siriusb
veterán
pacman -S --recursive pacman
Elvileg függőségekkel együtt újrarakja. Még soha nem használtam.Szerk: jobban belegondolva a hibaüzenetedbe (és a visszatérő problémáidra a pacman-nel) én kipucolnám a letöltött csomagokat valamint a db-ket a
pacman -Scc
paranccsal, majd
pacman -Syyu
Igaz jelen esetben elég lenne a -Syu, de máskor használhatod az előbbi verziót, hogy biztosan szinkronban legyél. -
Siriusb
veterán
válasz
BigManus #12116 üzenetére
Csak tisztázásképpen, mivel sokan gondolják ezt a Wine-ról.
Wine Is Not an Emulator
Is Wine an emulator? There seems to be disagreement. -
Siriusb
veterán
Re m-i-t / kmod, most már tudom értelmezni a képet, amit feltöltöttél
Nincs itt semmi probléma, az m-i-t elbúcsúzik, a kmod veszi át a helyét. Arra figyelj, hogy a /etc/modprobe.d/modprobe.conf át lesz nevezve, tehát ha abban voltak beállításaid, nevezd vissza a fájlt. A lényeg, hogy ezután az ebben a könyvtárban lévő fájlok, amennyiben nem .conf-ra végződnek, nem lesznek figyelembe véve! Tehát ha blacklistet vagy mást külön fájlokba tettél, bizonyosodj meg arról, hogy .conf-ra végződnek. [link]Ha szükségét érzed, mivel az udev is újabb lett, az initramfs-t újra generáltathatod.
-
Siriusb
veterán
Ez nem pacman 4.0 miatt van. Bizonyos csomagok frissítése esetén manuálisan kell végrehajtani néhány feladatot, vagy éppen az mtab - os esetednél a filesystem csomagot kellett a force kapcsolóval frissíteni, mert az mtab már csak egy symlink.
Ez korábbi pacman verzióval is ugyanígy lett volna. -
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11961 üzenetére
Egy mondatban:
"As always, please make sure to merge your pacnew files!"És ezt érdemes elolvasni: http://allanmcrae.com/2011/12/pacman-package-signing-4-arch-linux/
-
Siriusb
veterán
fsck -f /dev/sdX vagy e2fsck -f /dev/sdX
Az -f kapcsoló arra jó, hogy ellenőrizzen akkor is, ha egyébként clean-nek van titulálva a fájlrendszer.Úgy érted, hogy a torrent kliens a fájl létrehozásakor behal? És mennyi időre? Mégis mekkora fájlokról beszélünk és milyen hdd-én (SATA?)
Ha ez akkora probléma, miért nem veszel egy SSD-t és az elkészült letöltéseket átmozgatod a végleges helyére a merevlemezre. Szerintem a legtöbb kliens tudja e funkciót. -
Siriusb
veterán
Extents replace the traditional block mapping scheme used by ext2/3 filesystems. An extent is a range of contiguous physical blocks, improving large file performance and reducing fragmentation. A single extent in ext4 can map up to 128 MiB of contiguous space with a 4 KiB block size.[1] There can be 4 extents stored in the inode. When there are more than 4 extents to a file, the rest of the extents are indexed in an Htree.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ext4Úgy tűnik, az extent-tek száma nem jelenti feltétlenül azt, hogy töredezett a lemez.
Én az adat partíciómon soha nem láttam még 4%-nál nagyobb töredezettséget fsck szerint.Szerintem az általad mutatott helyzet elég egyedi lehet. Feltételezem torrenttel töltötted le a fájlokat (feltehetőleg lassan), a fájlok helyét nem foglaltad le előre, s a leech alatt sok egyéb írási művelet volt, ezért lett ilyen. Viszont ez a helyzet elkerülhető.
-
Siriusb
veterán
Ahogy MacCaine is mondta, mindegy. Ext4-nél pl. nagyobb a maximális fájlméret - ez nem hiszem, hogy érintene téged -, viszont talán nagyobb eséllyel tudsz törölt fájlt visszaállítani ext3-ról.
Igazából lassan a btrfs-ben érdemes gondolkodni, ezt tartják a jövőnek, de hogy mikorra lesz kiforrott... Talán egy éve próbáltam, stabilnak elég stabil volt, ám ha jól emlékszem, a snapshotok készítésénél volták problémáim. -
Siriusb
veterán
Akkor ellenőrizd, nincs-e hiba a fájlrendszerben.
Nem ismerem ilyen mélyen a pacman lelkivilágát, nem okoz-e ez valamilyen durva problémát, de én átnevezném a db-ket a /var/lib/pacman/sync - ben, és kényszerítenék egy adatbázis update - et a pacman -Syy paranccsal.
Jobban belegondolva, nem hiszem, hogy ez bármiféle problémát okozna, mert pacman -Scc esetén megkérdezi, törölheti-e a nem használt repók adatbázisát. Szóval szerintem nyugodtan elteheted láb alól azokat az adatbázisokat.Szerk:
Ez a hír nem érinthet téged? Igaz fogalmam sincs, releváns-e jelen esetben. -
Siriusb
veterán
Ezek szerint látja az optikai meghajtót. Felcsatolhatod kézzel a mount paranccsal is, ahogy írtad, de ne a /mnt -be, hanem a /media - ban hozz létre egy könyvtárat, és oda.
Vagy pl. a Thunar - t démon módban futtatod: thunar -- daemon & és felrakod hozzá a volume manager plugint, amivel GUI-ban be tudod állítani a különböző opciókat.Ha jól emlékszem, openbox-ot használsz, szóval az autostart-ban még ezt is indíthatod: /usr/lib/notification-daemon-1.0/notification-daemon &, melynek szerepét a neve is mutatja.
-
Siriusb
veterán
válasz
kekkec #11643 üzenetére
Lehetséges, erre próbáltam célozni. Pl. gyakran olvastam régen olyat is, hogy szabálytalanul lett a windows leállítva, így nem lehetett az ntfs partíciót csatolni linux alól. Persze a te problémád más tészta, és úgy gondolnám, a kikapcsolásnak meg kellett volna oldania, de mégsem tette. Szóval valamilyen állapotban beragadhatott az a hálózati eszköz?
Sajnos ehhez már nem tudok hozzászólni, de bizonnyal ismét a livecd-ről bootolva próbálkoznék helyreállítani.
-
Siriusb
veterán
válasz
kekkec #11641 üzenetére
Amint azt sh4d0w is mondta, másik oprendszerbe biztos nem nyúl be a linux. Azért javasoltam a teljes kikapcsolást, mert esetleg az elképzelhető, hogy blokkol egy hardvert, nekem ez néha dvd íróval fordul elő (és csak linux van a gépen), lehal az eszköz, mintha nem is lenne a rendszerben, s csak a kikapcs segít.
Viszont az, hogy bios default után meg valamennyire jó lett... Passz. Tényleg talán hardver. -
Siriusb
veterán
válasz
Carasc0 #11608 üzenetére
Arch linuxnak nagyon jó a wiki-je, sokat tanulhatsz már a feltelepítéséből is.
Ha süket módon módosítgatsz mindent, teljesen mindegy, milyen disztró, úgyis összeomlik. Igaz, ha finoman, de kényes részen, akkor is.
Ellenben ezekből lehet tanulni, mert linuxnál nem újratelepítünk, hanem megoldunk. -
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11530 üzenetére
Aki ATI kártyát használ, az készüljön fel a szívásra
Szerintem jóval többen vannak nvidiások, ezért nehezebben kapsz itt választ, mondjuk én a hivatalos arch fórumot használtam volna helyedben.Szerintem vedd ki a catalyst repót, és az [extra]-ban levő xorg-ot telepítsd (elvileg a cache-ben még benne kell legyen, hacsak nem ürítetted közben). Ha működik, fuss neki megint a catalystnak.
Amint a logban látszik, nem találja a modulokat (ati, vesa stb) és a végén közli is:
No drivers available.A vesa a legáltalánosabb, így a legnagyobb a valószínűsége, hogy azzal működni fog.
Még annyit, hogy a repók sorrendje nagyon nem mindegy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vezetékes FEJhallgatók
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mobil flották
- OLED TV topic
- Milyen GPS-t vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Futás, futópályák
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest