-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#98690560
törölt tag
Izgalmas ez az ismeretlen Casino Mocca tétel, szóval hogy nem tudni mi van a csomagban és hogy mit kellene várni tőle. 3 hetes pörkölésű, klasszikus beállitásokkal már baromi jó kávét kaptunk, van valami markáns édessége, és vicces, hogy mindenki más ízjegyeket érez ki, az eper és az alma hangzott el leginkább, plusz a végén van egy fanyar lecsengés, ami rettentő jól harmonizált az alap ízekkel. Most megint az van, hogy vagy megállunk itt es isszuk így, vagy elkezdünk mókolni a beállításokkal ide oda és megnézzük mit tud még a kávé, de ez most mindenkinek abszolút bejött elsőre.
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #127750 üzenetére
ha viszont úgy fogalmazod meg, hogy adott egy zöld kávé, és a pörkölő megpróbálja kihozni belőle a maximumot ilyen és olyan pörkölési szint mellett is legjobb tudása szerint, akkor kerek. és hát végülis erről van szó, a fogyasztó meg eldönti, hogy a végeredményekből tetszik-e valamelyik, és ha igen, melyik.
ezzel együtt vannak nagyjából objektív különbségek, bizonyos ízek kerülnek előtérbe, ahogy sötétedik a pörkölés, ahogy fordítva is. nekem továbbra is egész jó hasonlat akár egy steak (rare, medium, well), akár egy bor (savasabb, vékonyabb kontra barrique hordós tanninos stb.). nem illik megmondani a fogyasztónak, hogy melyiket szeresse, viszont van egy jellemző pályája annak, amikor valaki rákattan a témára: sötét, well, tannin, ahonnan indul, amit megszeret, aztán idővel megy "lefelé".
no mindegy. erősen gondolkodom egy flair 58e-n még mindig.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
mit vársz az összehasonlítástól? a mini gaggia korlátosabb: se akármekkora nyomáson, se akármennyi vizet nem tudsz csapolni vele. cserébe kényelmesebb, beállítod a hőfokot, teszel bele vizet és elfelejted, csapolhatsz bármennyit anélkül, hogy bármit csinálnod kéne. ha sosem akarsz 6-7 barnál és 35 ml-nél többet, akkor lehet "jobb", egyébként meg kompromisszum.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz aradebil2 #127755 üzenetére
Mostanában kezd úgy festeni, sok pörkölő termékeit jobb legalább egy hónapot fetrengve hagyni. Demagóg módon olyasmit fogalmaztam meg; aki jó alapanyagból (ergo drágán) készíti a cuccot, annak jót tesz. Aki feltehetően olcsóbb beszerzésből az akciós tavalyi raktárkészletet pörgeti, vagy a fene tudja miért sikerül jelentősen olcsóbban adni a dolgokat, na ott ez nem játszik. Most élek fel egy ilyen tételsort, másfél hónapot álltak lezárva és alig tudom beállítani, de már annyira finomra kell őrölni, hogy a kesernyét sehogy nem lehet megúszni
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
TDX
tag
válasz Parci #127754 üzenetére
kb. csak azt, hogy mennyivel jobb a workflow. Kicsit konzisztensebb lehet a hőmérséklet stabilitás/management is a mini+PIDn mint a F58-on, de nem várok igazából ebben kiérezhető különbséget. A F58 workflow nem rossz, de javítana a mini gaggia rajta úgy gondolom. Meg az is tetszik, hogy retró manuális karos amit nem nagyon nehéz használni mert hőstabil és jó a vízeloszlása, tetszik a dizájn, és kevesebb helyet foglal a pulton.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
brumi1024
veterán
Kávéajánló: Awaken kolumbiai Geshaja (FINCA HOLANDA) remek cucc. 6 bar környékén, 20 sec 19->40g, tiszta baracklé, kis mandarinos utóízzel.
-
Tomace91
senior tag
Esetleg erre tudna valaki válaszolni? [link]
-
RetepNyaraB
veterán
-
thomasrc
tag
válasz SoundON #127748 üzenetére
Valamit félreértesz, mert nem én akarom eldönteni a fotelből, hogy milyenre legyen pörkölve az a kávébab.
Arról van szó, hogy eddig többnyire sötét pörköléseket ittam. Kalmártól is sötétet fogok rendelni, de látom, hogy 12 ezer felett ingyenes a kiszállítás, ezért gondoltam hozzádobok egy 250 grammosat az Etiópból. Mivel ennél ki lehet választani, hogy közepeset vagy világosat akarok rendelni, ezért gondoltam megpróbálnám a világosat, hogy a tartománynak az az oldala milyen (lehet, hogy csalódás lesz, nem tudom...).
Ehhez kértem pár tanácsot, hogy mint világos pörkölés, van-e valami speciális dolog, amire figyelni kell, mert azért lássuk be 250g nem túl sok a kísérletezéshez. Én ilyen alapirányzatról tudok a világos pörköléseknél, hogy magasabb hőmérséklet, kevesebb dózis és érdemes előáztatni.
Amivel nagyon nem vagyok képben az a csapolási idő (hosszabbra vagy rövidebbel érdemes próbálkozni sötéthez képest?), az arány és az előáztatás módja/hossza.
Hőmérsékletnek én 94°C-ot gondoltam első körben és 16 gramm dózist IMS 12/18 kosárban, illetve 1:2-1:2.5 közötti lefolyást (sötétnél 1:75-2:00 között szoktam maradni).
Egyébként a melyiket rendeljem dillemára valószínűleg az lesz a megoldás, hogy most rendelek világosat és ha nem válik be, akkor következő alkalommal egy közepeset. Abban igazatok van, hogy a legjobb lenne egyszerre mindkettőből és akkor könnyen össze tudnám hasonlítaní, de én most így döntöttem, hogy extraként csak 1x250g fér bele a havi büdzsémbe.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz thomasrc #127767 üzenetére
Etiópot többnyire durvábban kell őrölni, mint gondolnád. A dózis majd kiderül, de sztem a 16g kevés lesz az ims-be. Húzz belőle egy 2,5-ös presszót 35mp alatt és kóstold meg.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Tomace91
senior tag
Ha esetleg bárkit érdekelnének: [link]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz thomasrc #127767 üzenetére
Boccs! kiontottuk a furdovizzel a gyereket. A lenyeg megvalaszolatlan maradt :-). Bar ezek a valaszok itt mar keresztbe-kasul megtalalhatok. Ami valszeg tenykent kijeltheto, hogy a vilagosabb porkoles a zartabb szerkezet miatt finomabb orlest es magasabb homersekletu vizet kivan. Azt, hogy mi az adag, az donti el, hogy milyen hosszu shotot akarsz belole huzni illetve minden szuronek van egy idealis toltete. A sotet porkoles azonos orlobeallitas/adag mellett (en nagy kupos orlot hasznalok többnyire) nagyobb terfogatu.
-
RvD
csendes tag
válasz rastacsz #125784 üzenetére
Nekem elég szimpatikus ez a DF64V, de mivel még nagyon új, így nem tudni milyen problémák lehetnek vele. Persze lehet, hogy elsőre is tökéletes lesz. Egy biztos, akarok egy ilyen örlőt. De még a DF64 v5 sem tűnik rossznak, illetve van még egykét jónak tűnő örlő ebben az árkategóriában, de azokat is nehéz beszerezni. De a DF64V viszont pont olyan, amilyet álmodtam magamnak.
Az kicsit elszomorít, hogy itthon semmi normális egyadagos örlőt sem lehet kapni. Tudom, tudom, nem vagyunk piac. -
thomasrc
tag
Értem, akkor maradok a 18 grammnál. Azért voltam bizonytalan, mert utánaolvasva több helyen is a kisebb dózist emlegetik a könyebb kivonatolás érdekében, de akkor ezek szerint ez úgy értendő, hogy magát a kosarat is érdemes kisebbre váltani, ha megfogadom ezt a tanácsot.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Tomace91 #127764 üzenetére
Megveszed a zacskó kávét, nem bontod ki, nem piszkálod, nem rakod hűtőbe, csak berakod egy árnyékos és lehetőleg hűvös helyre.
Hűvös alatt értsd kb. 20-22 fok. Tehát télen nem radiátor mellé, nyáron nem 30 fokos szobában. Előbbi esetben nagyon hamar le fog dögleni, utóbbi esetben azért nem azonnal, de ha 22 fokon adott kávé 2 hét pihentetést igényel (a konkrét szám csak példa), akkor 30 fokon kevesebb után fog ugyanott tartani. Direkt napfényen ugyancsak pillanatok alatt ledöglik.
Széljegyzet, de pont ezek miatt nyáron nem érdemes szabad téren magában álló csomagautomatába rendelni kávét, sem napon álló kocsiban hagyni.[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
hramon94
tag
Sziasztok. Kicsit tanácstalan vagyok annyira elvesztem a topikban. Tehát jelenleg nincs semmilyen kávéfőzőm és szeretnék venni egy használt gépet amivel finom kávét tudok készíteni. Használva nem lenne túl sokszor nagyjából heti 2-3 alkalom. A keret 30-40k. Van ajánlott ebben az ár kategóriában? Gaggia Evolution ami 2011-es gyártásút láttam már 30k-ért használtan.
-
rastacsz
tag
Én megvárnám a második, harmadik "verziót", mint ahogy már a v5 van a sima df64 esetén, vagy a df83 is már v2.
A vezérlő elektronika hal le sok df64v őrlő esetén. A turingrinderes srácot látom, hogy ő nyomja rendesen ezeknek a "fejlesztését", jobban mondva, ő az, aki a gyártóval leegyezteti a javításokat, módosításokat, stb, a kávés közösségek visszajelzései alapján. Aztán az csorog le EU-ba a homebarista.be-hez, meg a bohnendealerhez.
Az viszont érdekel, hogy a benne lévő dlc bevonatos kés milyen italmill cikkszámon van, mert már nem mazzer koppintás, hanem az ssp espressohoz hasonló espressora, filterre viszont tisztább. A kés bevonat nélküli verziója van TALÁN most a df64 v5-ben.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz hramon94 #127775 üzenetére
Ezzel e kérdéssel légyszi fáradj át a kistotyikba
De azt gondolom ennyi pénzből végy egy bialetti mokát (kotyogó) és egy alap kézi őrlőt (Timemore C2). Jobb lesz, mint az ipari hulladék vackok. Lehetne még valamelyik kajadiszkont akciós karos gépe is, de az őrlő nélkül kerül kb. ennyibe. Az Evolutionhoz is kell őrlő. ÉS vacak. Plusz fixen felújítós a 2011-es darab.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
300e körül milyen gépet érdemes megpróbálni pressora?
C késes Major lenne a párja..
-
-
roBEEsz
csendes tag
válasz ribarszki #127781 üzenetére
Köszi a visszajelzéseket!
Őszintén szólva pont a Flair 58-asat néztem tegnap, csak egy kicsikét tartok tőle... Egyrészt jelenleg még nincs olyan mérlegem, ami beférne alá, másrészt értelmes vízforralóm sem.. ezek pedig gondolom nem ártanának..
Alapvetően klasszik vonalra szeretnék törekedni, de persze nem kizárt 1-2 világosabb tétel sem..
Tejes italokat nagyon-nagyon ritkán iszom, főként pressozni kéne (tejkrémre meg ott van a jó öreg frenchpress)
A fő kérdés: Robot / Flair előrelépést jelent-e egy közel full tuning Gaggia Pro-hoz képest? Vagy ez olyan mintha almát szeretnék körtéhez hasonlítani?
Robot/Flair használók: mennyire macera ezekkel a manuális gépekkel bűvölni?
-
roBEEsz
csendes tag
-
őstag
válasz roBEEsz #127785 üzenetére
inkább úgy értettem, hogy klasszik vonalra mi az amit nem elégít ki a GC, miért akarsz feljebb/tovább lépni? Ízben / csészében mi hiányzik?
Mert világosra a dimmer, nyomásmérő az hasznos még a GC-ben is, ott (gondolom) bőven van potenciál a robotban, de 9 bar + PID egy jó sötétre szerintem bőven elég. (Pont most került elő a fagyasztóból egy Kapucziner Espresso Italiano, sokat nem kell vele vacakolni )
"... and I hope you have a great day!"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz roBEEsz #127782 üzenetére
Az előrelépés az elvárásaidtól függ. Ha elégedett vagy a gandzsával, nincs értelme váltani. Amúgy a modern karosakkal magasabban van az elvi maximum, igen. Azt is tapasztalom, hogy a robottal sokkal nehezebb elrontani egy shotot, mint a GC-vel.
Macera? Ha a GC-n van időkapcsoló és használod is, akkor nagyon gyorsan tudsz csapolni két kv-t. Többet ugye nem, mert összeomlik a hőrendszer; illik várni 5-10 percet. Ehhez képest mondjuk a robot gyakorlatból feszesre húzva is 5-6perc/lövés (előmelegítgetve).
Flair58 mellett szól az összes gandzsás kiegészítő további használata, a méretazonosság miatt. Ellene meg az ára.
Kis Flair és robot mellett bukó a kiegészítő tár. A robot hülye kosárformája bizonyos kompromisszumot jelent (nem nagyon tudsz 13g alá menni, azt is gyanúsan). A kis Flair magas kosara kiemelkedően jó kivonatolásra képes. Cserébe nekem túl macerás a melegítgetése.
Klasszikra én talán kis flairt vennék. Költséghatékony, szimpla-dupla játszik, a melegítős bohóckodással, meg a dugattyúbillegéses tervezési malőrrel együtt kell élni.
58-as nekem zsákutca; nem azért adtam el a
gc-t, hogy egy másik konnektoros hibridet kerülgessek a pulton."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
verti1
tag
Classic Flairt használok lassan 4 éve, előtte GC volt. 90% világos kávét fogyasztok. Minden bizsergésem elmúlt azóta technikai fejlesztés terén. Ha egyedül kávézol és nem a családot akarod vele napi háromszor kávéztatni akkor nem macera. Kb. ennyi az összes hátránya. Cserébe lesz tökéletes vízterítésed, elfelejtheted a rezgő szivattyú pulzálását, tudsz profilozni és minden kávéd friss vízzel fog készülni.
-
brumi1024
veterán
Talan az eddigi legszimpatikusabb DIY Moonraker design. Nem sok anyag, kiprobalom.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #127788 üzenetére
Nagyon régóta próbálkozok megbarátkozni a Classic-kal, de sajnos nem sikerül.. Nem állítom, hogy nem velem van a probléma.. ittam már jó kávét Classicból is, de azt nem én készítettem.. Eljutottam odáig, hogy most áll egy Specialitam, egy Majorom és a Classic az amúgy is kicsi konyhába és nem használom.. Egy hónapja volt nálam egy Victoria kipróbálásra és nekem sokkal könnyebb volt azzal dolgozni, sokkal jobb volt a végeredmény, nem volt kilógó íz, kerek volt a végeredmény (még egyszer kiemelem, valószínű, ez az én hibám, hogy ez a Classic-kal nem megy.)
Az utóbbi heteket azzal töltöttem, hogy a legrandomabb éttermekben, jobb s kevesbe jó kávézókban ittam sötét perkből duplákat.. és mindenhol jobb volt..
Én mikor húzok egy duplát, utána egyből megiszok egy liter vizet és még akkor is benne marad egy harsány, kellemetlen íz a számban.. Gondolhatjátok.. a kellemestől marha messze van ez… ami elég frusztráló egy 3500-4000 ft/250g csomag kavenal, ill Fecoter viznel..
-
billyjoe
csendes tag
Ha esetleg valaki koffeinmentest keres, ezt merem ajánlani (már ha lesz megint raktáron) :
[link]Nagyon szépen adja a nugát és málna ízjegyeket, meg nem mondanám hogy mentes ha nem tudnám.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest