Keresés

Aktív témák

• béla2255

csendes tag

válasz pukee #387 üzenetére

Hát akkor meg vónnánk :C

Bocs de off-line voltam 2 hétig

Én a zenét a tartalmáért hallgatom, ha élvezkedni akarok, akkor koncert :DD

Üdv

• béla2255

csendes tag

válasz pukee #385 üzenetére

Könyörgöm ez nem Hi-fi ez Házimozi!!!

Ha a Hi-Fi szabványt vesszük alapul, akkor ez is több annál!

Amiről beszélesz az AudioFill :(

Ha nem érdekelnek a törvények, akkor pedig ne dobálódz általánosságokkal.
    Nagyon sok audiofill rajongót ismerek, ott nem a mért értékek a fontosak, hanem a hangzás, ebben igazad van :R . Aki klasszikust hallgat annak más az igénye, mint annak aki normál akusztikus zenét. Közülük senki sem beszél hangról, karakterisztikát mérnek, a kábelek, a hangszedők, az d/a konverterek jelleggörbéit nézik, szigorúan vezetési irányba kötik be a kábeleket, stb. Sajnos nekem már nekem nincs ehhez fülem, öregszem :(
    Aki tisztán elektronikus zenét hallgat, az pedig nem tudja megmondani milyen az eredeti, ahogy a szerző/előadó is csak egy stúdió monitoron halgatta meg, amikor bólintott a vágásra.
    A DVD-k komputeres hangját nem minősítém, mert tisztelet a néhány kivételnek, nem lehet jót mondani róluk, egyszerűen effektprocesszorok öncélú alkalmazása hallható (a filmek többségét 1 vagy két mikrofonnal veszik fel, az effektek a stúdióban készülnek el).

Házimozira szerintem max 200-300 Huf beruházás elég. Ha valaki a zenét nem a hangzásáért, hanem a tartalmáért hallgatja, akkor egy ilyen kategóriájú cucc erre is elég.

A további szerintem az audofill kategória, ott viszont csak sztereó van, árban egy nagyságrenddel feljebb (2-3 millió). Ahhoz viszont süketszoba stb. kell. De az már nem házimozi.

Mellesleg tudsz a bakeliten kívül valami rendes forrást? Mert én nem :(

P.S.: Azért némi villamosságtan nem ártana :W

• béla2255

csendes tag

válasz pukee #383 üzenetére

Az átviteli karakterisztika egy 2 dimenzós koordináta rendszerben ábrázolható. X-tengelyen freki logaritmikusan, Y-on impedancia lineárisan/vagy csillapítás dB-ben lineárisan (bár a dB maga logaritmikus dolog).

A hangot továbbra sem befolyásolja, hanem az áttvitt elektromos jeleket (feszültség és áram) :)

Az ideális kábel megközelítően 0 dB impedanciájú/csillapítású közel 0 Hz és az emberi hallás felső határa x 2 AC tartományban.

A hang a forrás+erősítő+kábel+hangsugárzó rendszer által keletkezik, a hangsugárzó által.
    A kábel, jelen topik esetében ökölszabályok szerint választható, nem sokat segít a hangzáson. Természetesen a ''villanydrót'' és egy korrekt közel 1000 HUF/m árú kábel között hatalmas a különbség, de a több(tíz)ezer HUF/m árú kábelhez milliós nagyságrendű cuccok kellenek + halló fül.

Természetesen a kábel befolyásolhatja a hangzást, de fenntartom továbbra sincs hangja.:)

Üdv

• béla2255

csendes tag

válasz as_Rock #375 üzenetére

Maximálisan Egyetértek Veled :)

Ez itt házimozi topik ugye? :F

• béla2255

csendes tag

válasz pukee #358 üzenetére

Villanytan könyvet láttál már?

Ha az impedancia fogalmát magadévá teszed, akkor megérted, hogy abban az ohmikus, kapacitív és induktív komponensek benne vannak, természetesen frekvencia függően. Én végig impedanciáról beszéltem :) De fenntartom, hogy a kábelnek nincs hangja, csak átviteli karakterisztikája. A dielektrikumok világába belemehetünk, de azt kishazánkban talán két ember ha érti (ebben sem vagyok biztos, villanytan tanulmányaim után)

A skin hatás azért erős túlzás a házi mozi kategóriában. Ha az 1-5 kW körüli hangosító rendszereket tekintjük, akkor rendben.

A kábelek minősége valóban a gyártás technológiától függ, de egy 100 e HUF körüli cucchoz védőgázas, ''PI-vízzell kezelt és észak-dél irányba sodort'' kábel nem oszt szoroz.

A sok süket hifista sajnos tényleg eltart néhány kókler céget.

Én nem idiótáztalak le, a gitár pedig majdnem bescületsértéssel ér fel személyes okokból!
    Mellesleg a gitár sem a kábelek miatt szól jól, hanem a FA miatt, ezért szerintem még mindig a hangfal a legfontosabb!

• béla2255

csendes tag

válasz Winzsolt #353 üzenetére

Mint mondtam, a szobádat nem tudod elvinni tesztelésre. A ''korrekt'' hátsó reflexesek feltételeznek maguk mögött sík felületet. Nem bebúg, hanem dinamikus mélyeket lehet hallani. Ha a hátsó reflex csak ''dísz'' (nincs a dobozban megfelelő akusztikai csatorna)
    akkor ''búg''. Falikaron szerintem bátran használhatsz hátsó reflexest, de tapasztalotom szerint sokkal többet számít az, hogy a hangfalat tüskékre tudod-e állítani, illetve van-e ''súlya''. A mély visszaadás miatt fontos, hogy lehetőleg ne a szoba tárgyai, hanem a ''levegő'' kapja meg a kisugárzott energiát.

• béla2255

csendes tag

válasz pukee #334 üzenetére

Sokban más.

Az első basszreflexet nyílt térre fejlesztették, azaz az akusztikus tér nincs tele bútorokkal, stb., legalább 1-1.5 m-es körzetben. A hátsó reflex fal (sarok) közeli helyet igényel, akkor szólal meg. Én vettem ilyen hangfalat úgy, hogy az eladóval berakattam egy sarokba, és amikor az meghallotta a hangját lesett az álla. El is vittem féláron, mert le volt értékelve, az eladó meg majdnem magához nyúlt.

Még valami, sajnos a szobádat nem tudod elvinni a tesztre:(

Üdv

• béla2255

csendes tag

válasz pukee #333 üzenetére

Szia!

Nem bátorság, tapasztalat. 10Hz-100Khz +-1dB lineáris átvitelt ma megépíteni nem nagy gond erősítőben. A csilli-villi effekteket ne vegyük ide, az ízlés kérdése. De csinálj ilyen paraméterű hangfalat, a Hi-fisták Istennek fognak tekinteni :) , nem is beszélek arról, hogy hála a fülzsír tisztító fejhallgatónak, a mai ember 50Hz és max 10 kHz között hall.

Persze ha csúcs Hi-fi-be megyünk, akkor csakis csöves, de az nem a kérdéses topic témája :( , nem beszélve az áráról. (mellesleg zenélek, és nem mindegy milyen gitárerősítő fejem van, de az attól függ mit játszom, ezért több is van!)

Tisztázzuk, a kábelnek nincs ''hangja'', átviteli karakterisztikája van. A vastagsága a csillapítási Impedanciáját határozza meg, a szigetelő anyagokkal együtt. Amit leírtam az egy ököl-szabály, de szerintem ezer Ft/m árkategóriában nagyon rosszat nem vehetsz, ami pedig fölötte van az a több százezer Ft-os cuccokhoz kell.

• béla2255

csendes tag

válasz FTeR #328 üzenetére

Szia!

50 e HUF kategóriában ne keress jót, nézdd meg a hangkártyák környéki topikokat, ott vannak ehhez guruk, akik az egybeintegrált rendszereket (hangfalak saját erősítővel, genius, blaster stb...)ismerik. Másik megoldás 30-50 közötti integrált rendszerek, tele van velük minden ''bolt'', de akkor egy rádió és DVD boldog tulajdonosa is leszel, bár az nem biztos hogy ''jó kis'' erősítő.

Házimozi rendszerben a belépő szintő erősítő 50e HUF :( és akkor kaptál a kimenetén helyet néhány hangfalkábelnek (min. 100e HUF a kábelek másik végén, és akkor ocsók voltak :( )

Bocs nem elkeseríteni aakrlak, de ezek a tények

Üdv :R

• béla2255

csendes tag

válasz Winzsolt #329 üzenetére

Szia!

Nem az erősítő a gyenge pont, hanem a hangfal. Nem tudom nálad mit jelent a ''polc'' hangfal, de neked valószínűleg hátsó basszreflexes doboz kell, amennyiben a polcnak nincs háta!. Elég egy kétutas is, főleg a mérete miatt, mert minőségben nem rosszabb a a háromutasoknál, sőt ... tudnék mesélni :R (persze nem biztos, hogy olcsóbb) csak lehetőleg ne legyen japán :(

Az erősítőt elnézve, ''sajnos'' kell egy sub is.

Persze egy stereo cucc jobb csak zenére (bár nem árultad el a hang forrását :( )
    A szobád mérete alapján, kb 2,5 - 3,5 méterre raknám a két hangfalat és egy kb egyenlő oldalú háromszög harmadik csúcsában hallgatnám. Nem akarok reklámot senkinek, de a media(mar**)gagyiban is van ''hallgató szoba'' csak ott minden kb 1.5-ös szorzóval kapható, de megghallgatni lehet. Bp-en a Hifi barlang, és hasonszőrű társaiban mindent végig lehet probálni saját anyaggal is, bár én annó a Keravillba is megtettem ezt, akár tetszett az eladónak, akár nem, ugyanis jogod van vásárlás előtt kipróbálni a cuccokat.
    Nem szoktak tiltakozni, sőt néha ennek láttán még tanácsot is kérnek. :)

Ekkora távolságra 1,5 mm2 kábel elég, max 1000 Ft/m árkategóriában, de jobb lenne a 2,5 mm2 hasonló áron. Nem Tudom mire pakolod, de ha lehet, akkor olyat vegyél, aminek tüskéje van (illetve a helye ott van alul és vegyél hozzá tüskéket és állítsd rendesen vízszintbe)

Üdv

• béla2255

csendes tag

válasz Sicilian #324 üzenetére

Az ''itt vedd meg'' céggell vigyázz, engem 2 hónapig ámítottak, oszt nem volt meg a cucc. A 2005-ös modellév különösen gyanús :)

• béla2255

csendes tag

válasz pukee #319 üzenetére

Hangkari+pc csakis akkor, ha külső dobozos az a/d konverter, mert különben a PCI sínen anyyi zaj jön be, hogy az csuda. Egy SB Audigy-m van, helyből -45 db-n rezeg a saját zaja, dughatom én bármelyik slotba :(

Az MM kontra MC háború szerintem eldönthetetlen, sasszi és ízlés kérdése. Nekem X5-MC-m van, egy Technics DDR sasszin, király. Igaz én inkább akusztikus felvételeket hallgatok, nem elektromos zenét.

• béla2255

csendes tag

válasz klepto #315 üzenetére

Szia!

Akkor eldőlt a kérdés. MD-t csak a Sony-tól. Tíz éve egy barátommal végig néztük a cuccokat. Az MD a Sony-é. Ha korrektet akarsz akkor Sony (esetleg Aiwa, ha neki van, mert az ugye a kifutott Sony :) ) De ''MD annó'' annyit jelent, hogy nincs :( . Nekem volt egy csúcs kategóriás Sony CD playerem, 20 éve vettem 120 e HUF - ért, 15 évet bírt, 5 éve 160 e HUF - ért akarták javítani.

Ha magnót akarsz venni ahhoz komoly ideológia kell. Nekem van kb. 500 kazim. Ennek 95 %-a már megvan DVD-n, van kb 5% saját emlékem (esküvő, gyerek kicsi volt, meg zenélgettem 25 évet) amit ha 10 év múlva berakok a magnóba, akkor elsírom magam, hogy hol a felvétel. Ezért ezeket bedigiztem, amíg volt alkatrész a magnóhoz (ékszíj, fej ...) Nem szarabb, mint a kazin lévő (pedig metálon őrizgettem sok mindent) és nem is romlik tovább :( . Én a helyedben leszámolnék lassan a szalagos archívummal, ezzel szemben a bakelitet viszont megtartanám, de kizárólag MC hangszedős rendszert használva, akkor meg eleve kiesik a beépített phono erősítő iránti igény.

Szerintem

Üdv

• béla2255

csendes tag

válasz klepto #312 üzenetére

Szia!

Néked olyan cucc kellene, nem akarok (nem is tudok) típust mondani, ami régen 2+3.1 /pl 2*150+3*70+sub/ rendszerű volt. 7.1-ben még nem láttam ilyet.

Én megtartottam a régi gagyi (szégyellem leírni) Fisher erősítőmet (STK végfok IC-vel - párba válogatott tranyókkal ellátott AB osztályú hibrid) és az egyetemista koromban épített phono erősítőmet.

Ez van, valamit valamiért.

Szerintem a házimozi és a ''rendes'' Hi-Fi nem dobozolható egybe. Keresdd meg a kompromisszum határát. (Bár nem tudom mit hallgatsz)

A Sony-ról még mindig lebeszélnélek - műsorszolgáltató cégnél dolgozom :( - a Sony egyszerűen szemfényvesztés (legalábbis szerintem. Aki milliós kategória alatt nem képes megbízhatóan működő, egyszerűen kezelhető, alapvető paramétereket betartó eszközöket forgalomba hozni, és csak a processzor cserét ismerő szintű szervízhálózatot üzemeltet, az ne akarjon eladni csak a Tecsóban+Madaras Tecsóban) Annak idején a Metró nevű giga gagyiban lehetett kapni no name típusú dvd lejátszót, ami ha belenéztünk a 6* drágább Sony volt 1 az 1-ben, de nem volt lebutítva a szoftvere. Igaz 1-2 dB-s eltérések voltak bizonyos paraméterekben, amik a denevérek számára rendkívül fontosak.

Üdv

Boldog Új Évet

És ne feledd a Hangfal, a Hangfal, a Hangfal ....

'Nem vagyok paranoiás' 'Nem és Nem és... d..o .. kt.. or .. Úr ....' :)

• béla2255

csendes tag

válasz klepto #304 üzenetére

Infóim szerint az Onkyo és a Denon egyesült, bár eddig is nagyjából ugyanazt gyártották, csak más dobozba volt csomagolva :)

• béla2255

csendes tag

válasz klepto #296 üzenetére

Szia!

Nekem Onkyo-m van (igaz 503-as), de nagyon bejött. Most vettem mert kifutó (jön az 504-es). A 800-as sorozat csak a dekóderekben különbözik, azokból meg általában 2-3 féle van, mindenki azt ''dobozolja'', így azt elrontani nem nagyon lehet, csak rossz szoftverrel.
    Az Onkyo erősítő építése technikája viszont nagyon korrekt, független csatorna tápellátást alakítanak ki, át merik engedni valóban direktben (effektek nélkül) a hangot stb.

De szerintem ma nem az erősítő a gyenge láncszem (eltekintve néhány alapkategóriás modelltől). Én a hangfalakra esküszöm. Nekem agy Tannoy Mercury szériából összerakott
    rendszer szól (nem dübörög) mögötte (2xF3 elől, center, 2xF1 hátul). A subja nem tettszett, igy az egy Heco sub 30 lett (beszabályozással visszafogva).

Az Onkyo természete olyan, hogy csak frontokkal nem ''dübörög'', korekt precíz, de visszafogott basszusa van, a dinamius mélyeket rábízza a sub-ra, nem akar beletolakodni a sub életébe. Hogy legyen elképzelésed az ízlésemről, a Sony, Pioneer, Yamaha vonal nekem nem jön be, nagyon ''japános''. Japán hangszórót elvből nem veszek - volt egy Sony párom, az erősítőm teljesítményénak tripláját tudta a névleges teljesítménye (40 W erősítő/120 W hangfal) két év után a mélyek elkezdtek finoman surlódni a hangszóróházhoz, kukában végezte azonnal. Azóta csak európai cuccokat hallgatok (angol,dán stb) A Tannoy nálam az ár/érték miatt futott be.

Szóval, én ajánlanám az Onkyót, de olyan helyen kellene meghallgatnod, ahol minőségi hangfalakat is tudsz rátenni, és erősen javaslom a végleges subbal való tesztelést. Amiről erősen lebeszélnélek az a Sony (csak stúdió cuccokat tud jó minőségben gyártani, azt meg nem tudod megfizetni.

Aktív témák

Hirdetés