- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Új hozzászólás Aktív témák
-
Motaba78
addikt
Sziasztok
Olyan kérdéssel fordultam ide, mert kicsit tanácstalan lettem.
A problémám:
Pénteken használtam a gépem, majd hétvégére elmentem otthonról, vasárnap hazaérve, mondom olvasgatok kicsit, amikor is a gép nem ezt gondolta.
Először is kékhalál, fagyások fogadtak, majd elkezdtem szelektálni az alkatrészeket, hátha valami megmakkant, de nem jutottam előrébb, egy ram, cpu vga, ram különböző foglalatokba, cmos reset, minden megvolt, de nem jutottam semmire.
Már ott tartok, hogy a deszka unkown processzor ír ki, és a legnagyobb gondom hogy biosba sem tudok belépni, mert mindig restartol a gép, így biost sem tudok frissíteni.
A gép giga 790xt-ud4p alaplap (F6 bios), 1090T amd cpu, 2*2GB Kingmax ram, 7770 VGA, egy 500GB vinyó, dvd író.
Mik lehetnének a következő próbatételek, vegyek új deszkát, ilyesmi válaszokat hanyagoljuk.
Előre is köszönöm. -
Motaba78
addikt
válasz
ebegab92 #4641 üzenetére
még én sem terveszem a cserét, elég mindenre főleg hogy 6 valós maggal vagyok (jelenleg alapórajelen alulfeszelve)
, photoshopra + a jelenlegi játékokhoz nagyon megfelel.
Aztán megnézzük, mit sikerül alkotniuk, ha mégse hozza az általam elvárt szintet, akkor mivel úgyis deszkát kell cserélnem akkor már a cpu-t kell pluszba vennem.
Jelenleg az i7-2700k és a sima i7-3770 között nézelődök, egy asrock z44 extreme 4 deszkával.
A mostani fx-ekre nem éri meg lecserélnem az 1090t-t.
-
Motaba78
addikt
sziasztok
érdeklődni szeretnék, hogy van egy 790xt-ud4p deszkám.
Milyen beállításokat kell csinálnom biosba, hogy az usb-n lévő dolgokat is lekapcsolja a gép leállítása után ?
(az egér és a bill is világít)előre is köszi a választ.
-
Motaba78
addikt
válasz
polgcsabi #4592 üzenetére
"Talán az AMD Phenom II procijai ilyen szarok, hogy nem tudnak lekezelni 8gb-ot?"
tuti biztos,hogy nem ez a probléma nekem 16GB-al is simán ment a giga deszka.
Ilyen felállásban nekem frankón működik:
2*2GB
4*2GB
2*4GB
4*4GB
Ott sem a cpu lesz a ludas, persze ha nem a cpu a hibás, és rongyá volt feszelve előtte. -
Motaba78
addikt
-
Motaba78
addikt
sziasztok
ma szereztem ilyen ram kittet Kingston hyperx (khx1600c9d3k2/8g)
az alaplapomhoz a gyártó oldalán ezt a romot dobta kide 1600mhz-re (8*)állítva biosban 1,65V, és az spd értékek 9-9-9-24 illetve auton is battlefield 3 ban kék halál, illetve fagyást okoz, jelenleg 1333Mhz-n (6,66*) és auto spn 1,65Von úgy tűnik stabil.
Kicsit el vagyok keseredve, eddig 4*2GB rammal tökéletesen futott, minden hiba nélkül (igaz azok 2GB modulok és kingmax gyártmány)Alaplap: gigabyte 790xt-ud4p F8 biossal
Cpu: PH2 X4 965 C2 rev. alapon (17*200)Merrefelé találhatok stabil értékeket a ramokhoz, spd, és feszültség ?
-
Motaba78
addikt
ez csak akkor igaz, ha nem lépi át a 140W-os határt, mert akkor már felléphet esetleges instabilitás.
az adataimnál szereplő 790-es deszkára eleinte csak a 4 tűs csatit csatlakoztattam, majd tuning alkalmával nagyon instabil lett bizonyos fesz adás után, aztán eszembe jutott, hogy cpu cserém volt és a másik 4 tűs csatit nem csatlakoztattam időközben, miután rádugtam azóta nincs problémám.
-
Motaba78
addikt
szia
nem tudom mi a kérdés, vagy mi a probléma ezzel kapcsolatban.
eszközkezelő
miért ne lehetne sp3-as xpt telepiteni ?
semmi gond vele, win7 alatt sincs semmi gond. -
Motaba78
addikt
-
Motaba78
addikt
ez esetben több lehetőség kínálkozik.
1. GA-890GPA-UD3H cfx, sata 3 és usb3-al kb 34000FT 16/8 cfx
2. GA-890FXA-UD5 esetben már 16/16/8/4 cfx erősebb tuningal és több vga-s lehetőség. kb 45000Ftén ezt a kettőt tudnám javasolni hosszú távra, új chipsettel.
A 16/8 és a 16/16 cfx között nincs olyan nagy különbség, kb a 16 és a 8* között kb 5% eltérés van (ha 16* 100%, akkor a 8* 95%)
-
Motaba78
addikt
szia
mindenképpen cfx-et akarsz építeni ? egy gyors egy kártyás rendszer nem elég ?olcsóbb is, kevesebb hőt is termel valamint nem kell hozzá sokkal erősebb táp sem.
(egy nvidia gtx460 1GB / ati 6850 jelenleg elég mindenhez)sata 3 még teljesen nem lényeg, mert a leggyorsabb ssd-k is most kezdik feszegetni a sata 2 határait, árban meg nagyon drágák jelenleg.
mennyit szánnál deszkára ?
utána tudunk segíteni a választásban, esetleg van kimondott gyártó akit preferálsz ?
-
Motaba78
addikt
nekem a 770t-ud3p-n van ilyen enzotech hűtés, és nagyon megvagyok elégedve vele, rengeteget levesz a fetekről.(egyébként full vörösréz az egész hűtő)
szerintem szánd rá a pénzt (persze ha jó a lapodra), hogy ne neked kelljen mókolnod, illetve nekem az enzotechen volt ilyen hővezető paszta szivacs szerűség.
ha nem tudod a lapod pontos méreteit, akkor neked kell levenned a lapról a pontos méreteket.
ha mégis saját gyártás mellett maradsz akkor sok sikert hozzá, valamint mikor elkészül oszd meg velünk képekben az eredményt.
-
Motaba78
addikt
válasz
CoolMan #3887 üzenetére
"Milyen táp volt? Ja látom a superB hmm nem gondoltam volna..."
hát a mai tömeggyártásos világ az ilyen, nem olyanok a termékek mint 10-20 évvel ezelőtt.
mindenből ki lehet fogni gyártásihibásat.
Nem megfelelő tesztelés a gyárban, illetve sok gyártónál a végfelhasználó maga a tesztelő, csak sokszor nem tud róla. -
-
Motaba78
addikt
válasz
harddeejay #3799 üzenetére
ha a lapon nem is megy,de a lapba belehelyezve és az oprendszer alatt a megfelelő driver telepítése után bizonyára működik.
-
Motaba78
addikt
válasz
proximus #3791 üzenetére
ha a beállított érték eltér win alól ezt hivják droppolásnak, ez ennyit jelent hogy kevesebb a fesz mint amit beállítottál üzem közben, minden lap droppol valamennyit, el kell fogadni.
a deszka ki fog szolgálni a jövöben is 6 illetve 8 magra váltásnál is.
memóból nem tudom milyen alkalmazásokat futtatsz, de vehetsz 2*2 vagy 2*4 GB ramot is.
esetleg most kettöt majd eladod és 2*4re váltasz.
-
Motaba78
addikt
"Amikor még májusban összeraktam akkor is csinált ilyet amikor a win7 telepítéskor újraindította, de miután leszedtem az oldalát a háznak már újra jó volt,"
első körben a melegedést kellene kizárni a dologból, milyen hőfokokkal ment a gép ?
a cpun a hűtő rendesen fennt volt ? pasztázás rendben volt ?a memóriákról kicsit pontosabban 1333 vagy 1600Mhz ?
volt valami tuning a biosban ?első körben csak a cpu+hűtő és 1 db ! memória, vga és vinyó legyen a gépben bekötve, biosba lépj be és állítsd alaphelyzetbe a biost (load default...)
majd restart és nézd meg mit mutat, (biosban is megnézheted a hőfokokat, ha a rendszer nem indul el)második körben a vga kártyát kellene megnézni ha van rá lehetőséged másik gépben
ment pü is.
-
Motaba78
addikt
válasz
Skeleton01 #3778 üzenetére
a ramok milyen sebességűek ? (1333 vagy 1600)
mióta csinálja ? mit telepitettél fel mostanában ?
-
Motaba78
addikt
biosban nem állítottál el valamit ?
látom adatlapodon neked is 1600Mhz-es ram szerepel, esetleg megnézhetnéd. hogy a ramok mennyi feszt kapnak, lehetséges hogy minimálisan emelni kell a ram feszültségén.(nézd meg a gyári érték mennyi a csomagoláson és mennyi van a biosban)
-
Motaba78
addikt
"ezutóbbi a mem csak 1333-on fut fagyás nélkül. ehez kellene az AOD az AMD-től."
na már most mivel az amd mem vezérlője ami a cpuban van csak 1333Mhz-s így az 1600-as ramokat ha 1600Mhz-en akarod hajtani akkor biosban kell mindent beállítanod, vagyis tuning kell, amire ugye semmilyen garancia nincs egyrészt, másrészt az hogy most a ram 1333Mhz-en megy, észre sem vennéd ha 1600Mhz-en menne, a kettő közötti különbség szinte észrevehetetlen a hétköznapokban, csak tesztekben lehetne látni azt a még 1%-ot sem.
Alaphelyzetben az 1600as ram "csak" 1333Mhz-en megy.1600 Mhz-hez valószínűleg feszt is emelned kell mind a ramoknak, mind a többi comóhoz, hogy stabil legyen, amit saját felelősségre csinálj.
-
Motaba78
addikt
válasz
atti_2010 #3505 üzenetére
te tudod rosszul itt nem az alaplapról van szó hanem a cpuról !!
az alaplap persze hogy lekezeli, de a cpuban lévő memó vezérlő tud 1333MHZ-t
-Support for unregistered DIMMs up to PC2 8500(DDR2-1066MHz) and PC3 10600 (DDR3-1333MHz) – AM3
az amd honlapról a forrás -
Motaba78
addikt
"Valaki segitene ebben meg azt sem értem hogy a ramok miért nem megy benne 1600Mhz-en!
Valaki valami ötlete?"a ramok ezért mennek 1333mhz-n mert az amd hivatakosan 1333mhz-ig támogatja a sebességüket, ha 1600mhz-t akarsz akkor OC vel (túlhúzás)tudod elérni amire nincs garancia. vagy megy vagy nem.
a tuning leírást előttem már linkelték neked. -
Motaba78
addikt
válasz
elfelejtette #3190 üzenetére
jól néz ki a hűtő, de ez nem fogja lehűteni a mosfeteket.
-
Motaba78
addikt
válasz
DoMeS001 #3177 üzenetére
a mosfetekre vigyázz, mert nekem 28°C szobában x3 720 4 magosítva 3,2Ghz-n prime 95 teszt közben 20 perc után már 70°C volt
, hűtés nélkül, most hogy rajt van egy enzotech-MST-88 full réz hűtő már csak 45°C
, a cpu-n nekem egy hyper tx3 van, így a cpu 45°C
az alaplapi chipset is 50°C volt a borda tetején mérve infra hőmérővel.
és én csak alapfeszen néztem és ezeket az értékeket mértem.itt is köszönetet mondva audi100td kollégának a hűtő segítségért.
-
Motaba78
addikt
és az ugyanarra a magra épülő 955-965 BE cpuk miért kb 3.8-3,9ghz-et mennek átlagban 4 maggal ?
persze jóval több fessz adással megy az, de azt hűteni is kell már, és nem gondolom, hogy te is 24/7be 3,9ghz-n használod 1.425v-al ami kb 10%al a gyári fesz felett van.
persze én is láttam p4-est 5Ghz-n menni folyékony nitrogénnel
[link]
[link] -
Motaba78
addikt
válasz
DoMeS001 #3166 üzenetére
a 4 ghz-t nem hiszem, hogy te elfogod érni, mivel ez már extrém lenne a deneb magtól,
ezeknek a magoknak a vége olyan 3,8ghz körül van, ezt még meglehet esetlegesen csípni.
mivel hűtöd a cpu-t, a mosfetet illetve a chipsetet ?
mert ha minden az alap hűtő akkor már nem feszegetném tovább a + feszültséges dolgot.
Pont most írom blogba a saját tapasztalatom a 770t-ud3p + x3 720 tapasztalatom egy kis tuningal és hőmérséklet értékekkel, illetve én szereztem a mosfetre hűtőt és azzal már rengeteget számít hogy rajta van a saját méréseim szerint.
De pontos részleteket mikor elkészül a blog. (remélhetőleg ma vagy holnap már kész képekkel, hőmérséklet értékekkel, de nálam csak alapfeszes tuning van és már úgy is elég magas volt egy két alkatrész értéke az alaplapon.)
-
Motaba78
addikt
válasz
DoMeS001 #3156 üzenetére
azt mondod teljesen default módban van mégsem veszi vissza a szorzót ?
pedig kell hogy menjen ha a ingadozik a cpu értéke (1500-3100mhz)
biosban mennyit matattál ? csak feszt állítottál vagy az energiabeállításoknál is elállítottad ?
easy saverben nem állítottál el valamit ? mikor megy a win akkor lehet elmentettél egy profilt és azt tölti be win indulásakor.biosban szerintem csinálj egy set default beállítást.
-
Motaba78
addikt
sziasztok
érdeklődni szeretnék, hogy van valakinek tapasztalata azzal kapcsolatban hogy a giga 770t-ud3p alaplapon mennyire melegszenek a fetek alapon illetve tuningal ?
azért kérdezem mert sikerült szereznem ehhez az alaplaphoz egy enzotech mst-88 mosfet hűtőt és egy infrás hőmérőt.
délután ha valakit érdekel lemérem mire jutottam ezzel a dologgal egy x3 720 BE 4 magosítható cpuval. (alapon 3 maggal, 4 maggal és tuningolva )
-
Motaba78
addikt
válasz
bobababa #2470 üzenetére
ha a fenti szempontokat nézzük
akkor a 770ta-ud3 mellé szavazok, sata3 és usb3 is van rajt, illetve a tuning is megy vele, ha nem is szempont illetve olcsóbb is ha jól emlékszem.
igaz a 790ben is megy a tuning, de ha nem kell crossfire akkor a 770TA is nagyon jó választás.
-
Motaba78
addikt
Kellemes Gépmeghibásodásból Mentes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok minden Kedves Fórumtársnak.
-
Motaba78
addikt
ezt én is tudom, alapon 1333mhz-n járnak az 1600 ramok is, de nekik az a gond hogy hiába jár 1333on az 1600 ram akkor sem stabil nekik.
erre írtam próbáljon 1333 ramokat szerezni valahonnan tesztelni hogy ram-e a ludas.
(én amúgy azért vettem 1333 ramokat, mert BE cput vettem amin csak szorzót kell állítani így a memókat nem kell tuningolni.)
-
Motaba78
addikt
jövőhét folyamán a cégnél (ha sikerül alapanyagot vennem ami rézhasáb) elkészítünk egy mosfet hűtést a cpu mellé, a lefogatopontok a lapon vannak csak ki kell mérni és sima marógépen kialakitani a lamellékat nem tudom esetlegesen van e itt valaki aki ma-770T-udp3 lapja van és gondolkodott hogy rakna fel oda egy kis hűtést, mint ahogy a nagytesokon is van ?
a pirossal keretezett részről van szó
ma-770t-ud3p
gondoltam ártani nem árthat, semmi extra csak rézből vagy aluból amit kapok, oda sima egyenes lammellákból álló hűtést eszközölni. -
Motaba78
addikt
válasz
camalot #1640 üzenetére
nem kell elbizonytalanodni, azokból válassz ramot amik szerepelnek a lap tesztelt memóriái között.
vagy keress másik olyan lapot ami szintén megfelelne az igényeidnek és találsz olyan ramot amit abban teszteltek.
gigabyte 770T-UD3P ebben tökéletesen mennek az 1333mhz 2Gigás kingmaxok hiba nélkül.Én azért választottam ezt a lapot, mert mehet benne a többmagosítás, valamint nincs szükségem több vga-ra, de kell firewire csatlakozó, meg sok usb csati + legyen kicsit tuningolható és a jövőre nézve fejleszthető legyen.
-
Motaba78
addikt
válasz
vizirider #1622 üzenetére
de segítettem....
1. "ha az amd vagy a gigabyte fizetné....."
az amdnél le van írva hogy hivatalosan 1333mhz amit támogat felette pedig OC van amire nincs garancia.2. a gigabyte szemszögéből [link] le van írva hogy működik abban az esetben ha a támogatott memóriák között szerepel mert azokkal tesztelték.
idézet a gigabyte honlapjáról ahol az alaplapod adatai szerepelnek, ott is PIROSSAL
"DDR3 1666+ is supported with combination of AM3 processors and qualified memory modules, please refer "Memory Support List" for detail memory support information."
náluk egy kingmax szerepel ami 1600mhz az is dupla oldalas a tied is dupla oldalas ?
ha nem dupla oldalas akkor nem szerepel tehát..... előbb vásároltál mint olvastál, ez user error. -
Motaba78
addikt
válasz
vizirider #1619 üzenetére
volt már szó róla, hogy hiába veszel 1600 az ramokat, nem szeretik a giga lapok,
a cpuban ahogy az adataidnál látom x3 720 van, annak 1333 alapban az FSB-je, próbáld ki 1333as ramokkal.
gpu-z-t ha indítod alapból ellenőrzi mi van a gépben (memo, cpu) lehet az miatt fagy le, mert 1600mhz a RAM. -
Motaba78
addikt
-
Motaba78
addikt
válasz
camalot #1603 üzenetére
van bizony különbség
-más chiset 770@785G
-egyiken van integrált vga a másikon nincs, illetve 1 és 2 vga hely az alaplapon
-egyik 4 a másik 8 fázisos tápellátás a cpunak (itt az esetlegesen nagyobb étvágyú cpuk is beleférnek)
-hátlapi kivezetéseknél egyiken kicsi és nagy firewire a másikon egy nagy firewire port van, -usb kivezetésből 6/8 a lapok között
- optikai mindegyiken de koax kivezetés az egyiken
-memória túlhajtásban egyik 1666+ a másik 1800+mhs memókkalnagyon hirtelen ezeket találtam.
-
Motaba78
addikt
sziasztok
nekem is lenne egy 770T-UD3P alaplap és olvastam hogy mozog rajt a chipset hűtés, mondom megnézem én is rajt, nekem is mozog.
Ahogy elnéztem a rögzítő pöcöknél lévő rugónak nincs annyi ereje hogy rendessen leszorítsa.
Orvosolta valaki a problémát ? vagy esetleges lecserélte valaki a hűtést rajt ?
én erre gondoltam a cserét [link], erről a hűtőről mit lehet tudni jobb mint a lötyögös ami rajta van ?a másik kérdésem a mosfet hűtéssel kapcsolatban.
találtam egy ilyen fajta frankó kis mosfet hűtőt HR-09 U/Sén ahogy nézegettem az "U" verzió nem is lenne rossz találtam is kishazánkban ahol lehet venni, de a kérdés hogy ez biztosan jó lenne az alaplapra ? ahogy mértem durva mérés szerint kb 100mm a távolság a furatok között.
-
Motaba78
addikt
sziasztok
lenne egy ilyen lapon GA-MA770T-UD3P és egy phenom 720 black edition proci, a bios ban esetlegesen mit kell állítani hogy megtudjam nézni a letiltott magot lehet-e aktiválni ?
a bios verzio f2 vagy frissiteni kell f3 vagy f4 verzióra ?illetve ha nem sikerül aktiválni vagy instabil akkor minden probléma nélkül vissza lehet zárni és minden marad a régiben tehát a biztos 3 mag ?
-
Motaba78
addikt
sziasztok
segítséget szeretnék kérni, mivel még nem volt AMD-s gépen(csak a régi időkből 486 dx133)
vettem egy ilyen lapot GIGABYTE GA-MA770T-UD3P és hozzá 2 db KINGMAX TinyBGA 2048Mb DDR3 1333Mhz ramot valamint egy AMD Phenom II 720 2.80Ghz AM3 BOX Black Edition procit, a táp egy gigabyte 460w superb1.biosban mire kell figyelnem, esetleg miket kell beállítanom a stabil megbízható működéshez ?
2.Illetve a feszültségeket hagyhatom auto-n vagy manuálisan állítsam be ?
3. a memóriáknak milyen feszültség kell ? mert a honlapon ha jól látom 1,5v -ot írnak de a biosban ha jól emlékszem 1,65V van auto beállításon. kingmax adatlap
4. BIOS az alaplapon f2 érdemesebb frissíteni f3 vagy f4-re ?
húzva nem lesz a gép (tudom ezzel procival kellene).
Előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- PlayStation 5
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen program, ami...?
- Trollok komolyan
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Battlefield 4
- További aktív témák...
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest