- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Mobilhasználat külföldön
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
S. Szabi #31419 üzenetére
Na, akkor ez már kétszeres megerősítés, hogy nem véletlenül nem ajánlott az Intel 535. A 3 TB-os írásmennyiség rettenet kevés, főleg egy ilyen MLC-s meghajtónál, ehhez képest a 70%-os kondíció nagyon alacsony. Planár TLC-s SSD-k ennyi írás után simán 97%-on vagy afölött vannak, 3D TLC-sek 99-100%-on, majdnem mindegy, hogy hány évesek. Bár az is lehet, hogy az Intel oldotta meg ilyen hülyén, hogy az 5 évhez képest nézi az időmúlást, és arányosan csökkenti a kondíció értékét akkor is, ha szinte 0 írás van a meghajtón. Ha tényleg ez a helyzet, akkor meg nem kell foglalkozni vele, hogy mit ír kondíciónak.
(#31421) TIT: gondolom itt az optimalizáció az az összes szabad szektor TRIM-elése (Linux alatt ezt csinálja az fstrim progi). A security erase az összes szektort TRIM-eli, azt is, amelyik nem szabad, hanem volt rajta adat, így a meghajtóról minden adatot töröl (Linux alatt ezt tudja az hdparm és az fstrim is). Utóbbit akkor alkalmazzák, ha belassul az SSD, néha helyreállítja a sebességet, vagy ha el akarják adni, de előtte minden adatot törölni akarnak róla. A Windows magától csak azokat a szektorokat TRIM-eli, amiben törléskor a törlendő fájl volt (Linux alatt ezt csinálja a mount parancs discard paramétere alapján a kernel), ennek is elégnek kéne lennie.
-
Frawly
veterán
válasz
S. Szabi #31402 üzenetére
Igen, valóban tettél be, most már rémlik, elfeledkeztem róla. Nem baj, legalább megvan kétszer is.
(#31405) Breaker: ez 120 gigás SATA SSD-től (pláne nem sebességbajnoknak tartott SU800-tól) nagyon nagyon szép eredményt, főleg, hogy félig van telítve. Mások itt a szekvenciális írásra csak 300 MB/sec-et kaptak (nem SATA2 korlát, mert az olvasásra meg 500 mega fölött), és azt is majdnem üres meghajtóval mérték.
-
Frawly
veterán
válasz
S. Szabi #31392 üzenetére
Kösz a visszajelzést a Mikronról. Egész kulturáltnak tűnik a progikjuk, nem tudtam, hogy nekik is van ilyen. Egyéb tapasztalat az SSD-ről? Gyors, bevált? Itt a gyorson nem annyira benchmarkeredményeket értek (bár jöhet CDM és HD Tune mérés is), hanem hogy te sebességérzetre mennyire érzed gyorsnak, megfelelőnek, volt-e a telepítésével valami probléma.
-
Frawly
veterán
válasz
S. Szabi #31227 üzenetére
350 ojróért ajándék volt, még 390-ért is mocskosul megéri benevezni egyre. Én is külföldön vagyok, azért szoktam angol eBay, angol Amazon, stb. online helyekből rendelni, mert helyben a kiszállítás is ingyenes szokott lenni, meg él a helyi jótállás. A magyar árakkal én sem tudok mit kezdeni, de a legtöbb ember a topikban M.o.-n venné ezeket, a hajára kenheti a külföldi online oldalakat, külföldi gari, meg fizetheti rá az áfát (ha EU-n kívülről jön, akkor vámot is), úgy már nem éri meg.
Ja, az első SSD mindig fura érzés. Csendes, kussban van, ha passzív hűtésű géppel használod, akkor olyan, mintha okostelóról vagy táblagépről tolnád, semmi hangja nincs. A másik furcsa dolog, amit szokni kell, hogy szinte soha nem pislant fel a HDD led. A töltési idők megszűnését nem is említem, mert az annak is evidens, akinek még nem volt. Persze az ember a tutihoz nagyon gyorsan hozzászokik
-
Frawly
veterán
válasz
S. Szabi #31224 üzenetére
Mennyiért vetted? Amikor én néztem pár hete, akkor M.o.-n a legolcsóbb SSD a WD Blue volt 1 TB-os méretben 72 ezerért, a 2TB-osak közül meg a Crucial MX300 2TB 162k-ért.
Én is tervezem egy nagyobb SSD-t venni, nekem elég lenne az 1 TB-os is, de amilyen drágák még most is, inkább kivárok. Az előző MX300 1TB-osat még pont az áremelés előtti 58k áron vettem, erről az árszintről most már csak álmodni lehet, már bánom, hogy nem vettem mindjárt kettőt. 2 terásat már csak azért sem vennék, mert az ultraprémium kategória minden márkánál, kapni is alig lehet, meg ha egy olyan drága meghajtó purcanna ki gariidő után 1 nappal, az eléggé fájna, ennyi pénzt egyszerre nem szívesen kockáztatok. Viszont az is világos, hogy gépbe én többször HDD-t nem teszek, max. csak külső HDD-ről lehet szó archiválni, mentéseket csinálni.
Plusz akarok még venni kb. 500 gigás méretben egy mSATA-sat, mert csak ennek maradt hely az egyik laptopban, de az mSATA már nagyon kikopott, meg a 480-525 gigások is elég drágák. Nem tudom meddig lesznek az árak a plafonon. SSD-knél kicsit mintha csökkennének, mióta a gyártók frissítették a termékpalettáikat, és kifuttatják a kereskedők a régi modelleket, de még mindig nem kellően olcsó.
-
asynur
tag
válasz
S. Szabi #31145 üzenetére
Tényleg túlbonyolítod picit
Ha a C: -t nem piszkálod akkor a jelenlegi D: -d ről átmásolva mindent (rejtett file-okat is stb.) az új SSD re majd ezután a régi D: -t lecserélve az újra (akár fizikálisan akár csak a meghajtó jelet) mindennek mennie kéne.
CsengődiGeri: amit a felhasználáshoz leírtál arra ez elég, a proci a gép legerősebb pontja az ssd- szerintem elég hamar kevés lesz helyben, a memória ahogy nézem egyszerűen bővíthető ha kicsit esnek az árak és kevésnek érzed, de 8gb-vel is el lehet még lenni, a videó kártya is 1080p-hez elég kell legyen egy darabig még.
-
kiskornel
addikt
válasz
S. Szabi #9573 üzenetére
Nekem anno a régi alaplapomon a kondik csesződtek el. Jelenség a következő: egyszer csak levállt a vinyó. Olyan, mintha a rendszervinyót kihúzták volna a gép alól. Egy ideig még megy az egérmutató, de semmire nem reagál, aztán kék halál.
És ugyanígy teleszemetelte a winyók SMART-ját, mintha gyenge szektorok lennének... pedig csak akkor választotta le az alaplap a vinyót. Érdekes, hogy az új gépemmel semmi gond sincs, de a smart már nem törölhető...Ha fel tudod nyitni a géped, és alaplapod cuccait át tudod tekinteni gond nélkül, akkor vizsgáld meg... szétnyílt, púpos kondikat keressél. Tudom, hogy laptop, meg hogy viszonylag új (gondolom), de azért egy próbát megér.
-
Bodor
veterán
válasz
S. Szabi #9535 üzenetére
Minden ugyan így, eredeti ACHI driver vissza állítása után
Minden az eredeti helyén: SSD a gyári merevlemez helyén, HDD az optikai helyén::Maradjon is így, és majd meglátjuk, hogy produkálja-e a hibát .
Ha igen ,akkor én is csak a HDS-re hagyatkoznék, azaz "Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése."HDS mit ír ki az SSD hőmérsékletére, mikor aktívan használod a gépet?
Illetve érdemes lenne a többi komponens hőmérsékletét is monitorozni, hátha...(#9536) xuldar : Ez is segítség lehet: Drive Controller Info 2.1.4
-
mrrr74
aktív tag
válasz
S. Szabi #9527 üzenetére
Azt hiszem nekem is valami hasonlót csinál, csak nincs kék halál. Sokáig az Unifying egységre gyanakodtam, de nem.
Ha sokáig nem használom, nem tudom életre kelteni, mert sem az egérre, sem a billentyűre nem reagál.
Újraindításkor nem indul, ilyenkor áramtalanítok, megmozgatok pár sata kábelt, kiveszem-visszateszem a RAM-ot és egyszer csak elindul a rendszer. valószínű elindulna ezek nélkül is valamikor.
Csak SSD óta csinálja, AMD driver van fent és fogalmam sincs miért.
eSATA engedélyezve van bios-ban, lehet ezt letiltom és úgy is tesztelem. -
Bodor
veterán
válasz
S. Szabi #9530 üzenetére
Első körben zárjuk ki a illesztő program hibát, mivel úgy látom, hogy tettél fel chipset driver csomagot. A linkelt cikk 4. pontjában írtak szerint állítsd vissza a Windows alap AHCI driverét.
Ugye az SSD a HDD helyére került, és nem az optikai meghajtó helyére?Illetve ha kérhetnék még egy HardDiskSentinel-ről készített képet is!
-
Bodor
veterán
válasz
S. Szabi #9527 üzenetére
További információra lenne szükség, úgyhogy ennek a cikknek a 6. pontjában kértek szerint dobj ide be képet a két programról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Robogó, kismotor
- Le Mans Ultimate
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- iPad topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Assetto Corsa EVO
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, külső akkumulátor eladó
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 PRO 2TB Digital játékkonzol extrákkal garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest