Hirdetés
- iPhone topik
- CES 2026: Bluetooth hangszóróvá összetekerhető fejhallgató a TDM-től
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Akula
félisten
Igaz. A tuning egy szertencsejáték, senki nem garantálja hogy a másiknál is fog menni. Ennyi erővel a folyékony nitrogénes eredményeket is vehetnénk alapul, így akár azt is kijelenthetnénk hogy az AMD-vel már nem 7 meg 8000 MHz-eket lehet kihozni a ramokból, hanem 11.000-et.

-
PuMbA
titán
"Egyébként hülyeség amugyis 1080p-t nézni,"
Igen, itt inkább az számítana, ha esport játékokkal tesztelnék, mert ott fontos, hogy mondjuk 200 fps alá ne essen, akik 240 vagy 360Hz-es monitoron tolják.
"Pontosabb lenne azt mondani, hogy nem lehet OC-t tenni a 7800X3D"
UV-val simán ki lehet hozni nagyobb boost frekvenciát, hiszen a 140W-os TDP közelébe sincs a 7800X3D. Alapjáraton 80W-nál megáll, illetve memória OC-val lehet még finomítani.
"Csak mert az AMD nem huzható, azért ne huzuk a másikat sem? What? Miféle real world scenario ez?"
Mondom, ha a cikkben lenne OC-zott 7800X3D eredmény, én azzal hasonlítanám, de sajnos nincs
Ha mutatsz OC-s összehasonlítást, azzal hasonlítom. -
Sinesol
veterán
Ez így eléggé csúsztatás, pontosabb lenne azt mondani, hogy nem lehet OC-t tenni a 7800X3D, re mert már igy is határon van, megsülne.
Csak mert az AMD nem huzható, azért ne huzuk a másikat sem? What? Miféle real world scenario ez?De legyen, ragaszkodjunk hozzá, legyen a 20fps 1080p-ben, ami azon a nagyságrenden kb. egy nagy semmit sem számit, plusz ugye mennyi az, 11%? Vajon csak annyival drágább egy 7800X3D? Sajnos nem. Egyébként hülyeség amugyis 1080p-t nézni, akinek erre van pénze, az vesz egy közepes kártyát is és jó eséllyel 1440p-ben fog játszani, ott meg ez a 11% különbség sem lesz meg, plusz ugye a gpu limit is bejátszik majd erősebben.
-
PuMbA
titán
Én semmit nem látok. 4K-ban GPU limit van, tehát ott a CPU erőt felesleges nézni, mert akkor AMD oldalon is ugyanazt hozza a 7700X vagy a 7700, ami 14600K árban van

1080p-ben, ahol a CPU erő különbség kijön, a 7800X3D 20 fps-sel gyorsabb a 14600K-tól (stock vs stock, hiszen a 7800X3D nem OC-zva van mérve), tehát teljesen helyénvaló, hogy a 7800X3D drágább.
-
Sinesol
veterán
[link] Szinte elhanyagolható különbség, miközben az árkülönbség jelentős. Átlagfps-ben valamivel nagyobb a differencia /bár ott sem árkülönbséggel arányos), viszont a minimumfps mutatja meg, hogy milyen simán fut egy játék. Az átlagfps esetén amugyis sokszor olyan számok vannak, hogy még egy 5000-es Ryzen is overkillnek tűnhet, szóval sokat nem mutat.
-
brabbitz
aktív tag
ez mind szep es jo, de a CPU igenyes alkalmazasokhoz, jatekokhoz (persze ha nem budgetrol van szo), az i3 lepkefing lesz.
Az a baj sokan sztaroljak egyik-vagy masik cpu gyartot, es nem eppen azt keresik ami szamukra megfelelő és a legjobb arban van. High-Endnel meg 'szepen' szolva mar majdnem oly-mindegy, akinek telik CPU-ra, annak telnie kell alaplapra es hutesre is meglatasom szerint.
Ha most epithetnek egy High-end gepet, szamomra a AMD most reszrehajlobb lenne, de nincs kizárva az se hogy mire eljutok oda, az Intel lesz megint előnyben. Egyebkent gondolkodtam mar egy 10.gen i3-on, apron lattam felkonfigot 50-ert, masodik gepnek jol jott volna az FX helyett. Csak az a franya ddr4...
-
PuMbA
titán
Ez is oké, de a SuperPi-t nem tudom használni semmire, ami nekem valós tevékenység
Én a gépen játszok, netezek, zenét hallgatok, videót nézek vagy képet szerkesztek, nagy ritkán videót konvertálok. Nem futtatok SuperPi-t sose. A szintetikus eredmények ezért nekem nem mondanak semmit. Tőlem gyorsabb lehet benne akármelyik proci, mert valós alkalmazásokba úgyis más eredményt fogunk látni. -
Ez ok. De a 7950X3D topic sincs teleírva azzal, hogy mennyire béna, mert még egy i3-12100 procival is jobb single core teljesítményt lehet elérni.
Persze, mondhatjuk, hogy páran csak jóindulatból írták a 7800X3D-t, Ők igazából a 7950X3D-re gondoltak, amikor ki van kapcsolva az egyik fele

-
PuMbA
titán
"A 7800X3D-t meg behozni a topicba, azzal hasonlítgatni, de persze csak bizonyos műfajban, semmi más mint trollkodás."
Azért érdekes ez a helyzet, mert a 7950X3D-nél a 7800X3D gyorsabb játékok alatt, ha nézel teszteket
A 7950X3D-ben, ha letiltod a 3D V-Cache nélküli magcsoportot, csak akkor kapod meg pontosan a 7800X3D játékok alatti teljesítményét. -
Nem emelik meg a PL2-t 400 Wattra, ez marhaság. Nem tudom honnan vetted, senki nem írt ilyet.
Amikor kikapcsolják a PL korlátokat (ami 250 Watt), akkor felmehet akár 400 Wattra is.
De ez nem tudom miért hír, mert felmehet 500-ra, 600-ra, akármennyire. Csak attól függ, milyen extrém az OC és mennyire extrém hozzá az alkalmazott hűtési megoldás.
Pont ugyanúgy mint az AMD extrém tuningok esetén.Nincs elég jó hűtésed, nem tuningolsz? Akkor gyári értékeket (250 Watt) kell forceolni a DIY tajvani, koreai géped BIOSában és kész.
Nekem pl. az első lépés a mostani idióta alaplapdefaultok korában, hogy kikapcsolom az "ASUS optimális beállítást" meg hasonló automata "gyorsításokat". Kézzel beállítok mindent gyárira, vagy inkább még alá megyek.
Ahogy nézem az AMD topicot, ott is pont ugyanez a történet. Mindenki UV-zik ahogy csak tud és szenved a hűtéssel.És mi történik amikor a hűtésed totál gáz szintű? (furcsa párosítás lenne a KS-sel, de nem baj) Akkor állíts kisebb órajelet, kisebb TDP limitet, játékra kapcsolj ki pár E-groupot. Vidd le 88 Wattra ha úgy tetszik. Akkor is rohadt jól fog teljesíteni.
Ott van pár hozzászólással fentebb, hogy ilyenkor mit hoz, simán hozza az AMD 7000-es procik tudását hasonló TDP-n, hiába készültek azok TSMC N5-ön.Ennél kisebb fogyasztáson már jobbak az AMD-k. Aki 15 Wattos, 30 Wattos megoldást keres, az jelenleg az AMD-nél jobbat nem talál PC vonalon. (A Core Ultra meteorok nyitása nem volt fergeteges, de lesz az jobb is)
A 7800X3D-t meg behozni a topicba, azzal hasonlítgatni, de persze csak bizonyos műfajban, semmi más mint trollkodás.
Egyáltalán nem egy ligában versenyeznek.
Az egy jóval gyengébb processzor, kifejezetten a jelenlegi játékokra belőve. A KS-sel ellentétben az egyáltalán nem való OC-ra, ott az életben nem mehetsz 140 Watt fölé, mert tönkremegy azonnal. Munkára van jobb.
Más a közönsége, igaz van átfedés.
Ráadásul rendkívül túlárazott - ami elég szokatlan, lévén nem egy top processzor.A 7950X3D amivel versenyzik a KS. Azzal sokkal jobban összehasonlítható, hasonló a tudásuk és az áruk is.
-
Ribi
nagyúr
Cikk arról szól, hogy 400Wra emelik a PL2 limitet. Erre jön a kifogás, hogy jaj hát az nem is olyan meg hát játék alatt nem is használ annyit, meg játék alatt nem is kell csak 8 mag és le it lehetne tiltani azokat.
De akkor ott a 7800x3d, ami gyorsabb és kevesebbet eszik.
Erre megint jön a kifogás, hogy de hát az alkalmazásban néddmán mennyivel gyorsabb nála.
El kellene dönteni, hogy mikor melyik kifogást akarja valaki használni.
Tudjuk intel olcsóbb meg kevesebbet eszik meg gyorsabb. Csak ebből rendszerint egszerre 1-et kellene választani és nem mindet is beirkálni amikor épp tetszik. Ha ez megvan, akkor lehet kifogásozni.Lehessen már szánalmasnak nézni, hogy az Intel 400W-ra emeli a PL2-t anélkül, hogy egy inteles előugrik 1 bokorból, hogy aszondhassa há de nem is annyi a izé a...
-
PuMbA
titán
Hasonlítsuk akkor a 14600K-hoz, nekem nincs kifogásom ellene
Az egyetlen kikötés nálam csak az, hogy közel azonos árú és azonos rendeltetésű procikat vizsgáljunk egymás ellen. Én úgy látom pár teszt átnézése alapján, hogy játékokban a 7800X3D nem csak kicsivel erősebb a 14600K-tól, de ha van olyan teszt, ahol közel van, akkor azt linkeld. -
Sinesol
veterán
Akkor vajon forditott esetben, jatekban miert ahhoz van hasonlitva, amikor pl. 14600k nem sokkal kap ki a 7800X3D-töl, munkaban hasonlo/kicsit jobb is, miközben joval olcsobb…
hja tudom, kifogas mindig kell..
@Ribi: itt is erdekes, hogy hirtelen ne hasonlitsuk, mert 24 magos, bezzeg maskor megy a kifogas, hogy az igazabol csak 8 magos es csakazajemdé a True sokmagos..
-
PuMbA
titán
"csak fogyasztásban van lemaradásuk."
Meg talán árban, játékok esetén
7800X3D-t belerakhatod egy 50 ezres lapba és nem fog egy pillanatig sem throttlingolni, illetve memóriából is elég egy lazább cucc. Egy ilyen ár összehasonlítást se nagyon látni, pedig ez is egy fontos dolog lenne. -
Sinesol
veterán
válasz
brabbitz
üzenetére
Mi köze ennem az FX-hez? AZ FX egy ócska , semmirevaló hulladék volt, míg ez bőven tartja a lépést a konkurrenciával, csak fogyasztásban van lemaradásuk.
Dr.Akula: Igazából nem is lenne rossz, ha fűtene, megspórolnám a fűtést, de sajnos nem ez a helyzet, szobánként bőven kell egy 1500-2000wattos fűtőpanel a kellő komfortérzethez, ez meg attól nagyon messze van. Még passziv házhoz is vérszegény, na meg ott már annyi amugyis a pluszköltség, hogy évtizedek alatt se jön ki az előnye egy normál, modern házhoz képest.
-
brabbitz
aktív tag
AMD FX szagot érzek
-
Dr. Akula
félisten
"De mehet játékgépnek is."
Kár hogy a táblázatra a 7800X3D-t már nem merték felrakni, így csak az előd, az 5800X3D ellen villoghat az Intel, hogy 2x annyi Wattból akár +10% fps-t rá tud verni, így ki tudja hány év után csak összejött az előző gen AMD beelőzése, csak kár hogy már van nextgen.
Az Intel mellett csak 1 érv szól: nincsen tele az AMD-re jellemző bugokkal. Cserébe nem kell fűtés a lakásba.
"Munkagépnek meg minden on, és van a 7800X3D-nél egy 2x 3x gyorsabb géped."
Feltéve hogy olyan a "munka", ahol mag darabszámmal lehet előzni. Csak arra meg ott a 7950X, az meg lenyomja az Intelt is. Az X3D a 3D cache miatt órajelben nagyon vissza van fogva, a sima nem. És ott 16 P magod van, nem 8 + szotyi. Igaz az AMD P mag 1 szálon gyengébb kicsit az Intel P-nél, de ez is csak eddig volt igaz, a Meteor Lake-nél már az Intel is kénytelen volt gyengíteni a sajátján, mert nem a betonkeverővel akart egy súlycsoportban indulni fogyasztásban.
-
válasz
warrior93
üzenetére
1 éves videó, még a 13900K-ról, de minden benne van:
Testing and Tuning the new 13900K for EfficiencyEgyszer munkagépnek.
Gyári beállítással, TDP limittel szabályozva (erre egy KS példány talán túlzás, de amúgy jobb lenne)
Látható, hogy az i9, 200 Watton, 13.800 pontot hoz CB-R20 alatt.
Egy AMD 7800X3D kb 6500-7000 pontot tud. Vagyis 200 Watton is több mint kétszer gyorsabb ... khmm ... a 13900K
Ilyen power/perf görbét simán hoz bárki itt a PH topicban is, nem extrém esetről van szó.
A témaindító írásban ugye 14900KS-ről van szó. Azzal átlag 5% pluszt várhatunk hatékonyságban, de lehet többet ... attól függ, mennyire jól sikerült 13900K-hoz viszonyítjuk.
De mehet játékgépnek is.
Itt már inkább ki kell használni a K-s jellegét. (ez az amit a GamersNeuxus totál lesz@rt, plusz valami hiba is lehetett náluk annyira extrém rossz eredményeket hoztak Intel oldalra)
Lehet ezt okosan is csinálni. Egy kis UV és az E-core-ok órajele lentebb lett véve egészen alacsonyra (lévén nincs szerepük a játékprogram futásakor, csak háttér feladatokra van)
Habár a 7800X3D nincs benne, de az Intel processzorok optimizálhatósága jól érzékeltethető a teszten.
Gyári állapotban 125 Wattot evett.
Optimalizálva 63 Wattra esett a fogyasztása, cserébe 9%-ot veszített fps-ből.
A memóriák és az IMC-k azóta egyre gyorsabbak, ezek az Intel malmára hajtják a vizet.
A fenti videóban a HT-ról nincs szó, lehet azzal nem kísérletezett a videó készítője, pedig Intel oldalon az is sok energiát képes elvinni, miközben a játékokban a legtöbb esetben felesleges.Plusz egy Cyberpunk 1% low fps ábra 4090 RT 720p alatt:

Nekem ami lejön belőle, hogy van tartalék az Intel procikban, van tér optimalizálásra. A másik, hogy a 8 mag nem elég a csúcsra.
Kell a háttérfeladatokra pár plusz mag, hogy ne essen be az fps.
Na erre tökéletes bekapcsolva hagyni E-magokat is, csökkentett órajelen akár. -
tusi_
addikt
Van ettol nagyobb problemajuk is most szvsz.
[5:42]
tol erdekes
-
Vagy nem jól optimalizáltak. Inkább a grafikai részletesség hiánya, vagy a minimum minimumára állított graphics setting ami jellemző versenyeken.
Mondjuk CS2-nél pl az árnyékok zabálják az erőforrást rendesen. Cserébe helyzeti előny mert van ahol a fejed folott maszkalo jatekos akkora mozgó árnyékot vet mint ide Lacháza...
-
PuMbA
titán
Én egy esport címmel játszottam, ahhoz egyáltalán nem kellett proci
A Valorant átlag 350fps-sel ment anno a Ryzen 5600X-emen, lassú DDR4 RAM-mal, méghozzá egy RTX3060-on, ami már szintén nincs meg. Az esport címek általában nagyon jól optimalizáltak, hiszen a világbajnokságokon a versenygépekbe sem raknak i9-14900K-t. -
Sinesol
veterán
Nem csak aktuális AAA játék van a világon, ezek jó része manapság amugyis hamar megunható bugos bloatware hulladék, ezen kivül vannak mondjuk 2-3 éves gamek, amik népszerűbbek, e-sport cimek, neadjisten olyan gammák, amiket még optimalizálnak is, szóval rengeteg különféle játékkal játszhat az ember.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
hokuszpk
üzenetére
80286nak 3Wos TDPje volt, 47mm2es die size mellett. 80386nak 1.3W 46mm2en. 486bol a csucs DX4-100 evett 3.6Wot. Pentium 166nal ez 13.1W, Pentium2-400 24.3, Pentium 3 1000 29W, Pentium 4-2GHz 75.3W ami a 3.8Fnel 115Wig ment ugy, hogy ott meg az elso idoben nem voltak hocsoves hutok.
-
hokuszpk
nagyúr
"Sőt a legeslő procikon talán még arra se volt szükség. Emlékeim szerint a legelső alap 8086 és 80286-os procikon semmi se volt."
kerámiatokos 486 DX 33 még biztosan elketyegett borda nélkül, szerintem pár gyorsabb variáns is ; retro topicban biztos megaszondjak a sracok.
-
Robitrix
senior tag
Az már nem olyan biztos. a játékoknál nagyon jól jön a 3D cache. Játéktól függöen 4%-tól akár 25% is lehet a játék teljesítményének növekedése. Legalább is ha egy 7800x és egy 7800x3D esetében. A legtöbb játék ezért nem szakad meg a magok és szálak igényének hajszolásában azért. 10-12 párhuzamos magot/szálnál nagyobb igényű játékról nem is igen tudunk. De ezek is olyan ritkák, mint a fehér holló. 3D cache olyan programoknál érvényesül, ahol nagyon nagy a adatáramlás a CPU és a RAM közt és rengetegszer kell újra tölteni menetközben a cache tartalmát. Olyankor tényleg tarol a 3D cache. Más programokban meg simán lehet, hogy gyorsabb a 7800x,(amúgy is kicsit nagyobb az alapmodell órajele) mint a 7800x3D. Egy játék program nagy kódot használ sok adattal így gyakrabban fordul elő, hogy az aktuálisan szükséges adat vagy soron következő utasítás nem lesz bent a gyorsító tárban. Ilyenekor újra kell tölteni adattal a gyorsító tárat. A gyorsítótár töltése úgy müködik, hogy nem csak a konkrét pár bájt adato tölti be a RAM-ból a gyorsítótátba, hanem annak egy jelentős környezetét is. Abból a megfontolásból kiindulva, hogy 99%-ban a következő adat és utasítás az elöző környezetében lesz. Így döntőrészben bent lesz a gyorsítótárban. Aztán jön a játékprogram, ami röhögve alátesz a feltételezésnek. Aztán hirtelen olyan kódot akar kiszámithatatlanul, ami nem zalában van már hanem Szabolcsban. Ezért Zala kidob és szabolcs betölt..... hogy aztán rövidesen hirtelen Somogy megyére legyen szükség. anyád ismét kidob adat és cache újra tölt. Na a 3D cache ezekben az újra tötltésekben remekel. Más programnál meg ami kisebb és nem olyan rabszodikus. simán elvan végig végi csak zalában. Ergo nincsen szükség folymatos gyorsítótár utántöltögetésre így nem érvényesül a 3D cache elönye. A kicsit kisebb órajel miatt akár még hátrányba is kerül mondjuk egy primszámot kereső programban. A 3D cache terepe tényleg a játék. Szóval lehet, hogy egy adott játékban mégis csak leveri a 7800x3d az intel csúcs procit. A szintetikus tesztek ezért is csalokák. azok nyers számítást mérnek nem pedig rohangálást zala és Szabolcs közt.
-
Robitrix
senior tag
pont ezért kerültek be E magok, mert már igen nehézkes szinten tartani az ármfogyaztást és a hőtermelést. Intel ezeken az órajeleken nem képes Csupa P magból megalkotni a procit már. Ugyan a szálasítás elhagyása nőveli a teljesitményt magszám arányosan. Lévén a szálasitott CPU átlagos szálankénti teljesítménye alacsonyabb. Hála a közös gyorsítótűron egyszerre marakodó szálaknak. Mivel adott pillanatban a gyorsítótár csak egyetlen szálat képes kiszolgálni. Így a késöbb érkező szálnak várni kell egy kicsit mire hozzáfér a gyorsítótárhoz. De ezzel együtt is egy 8/8áas proci egy magos teljesítménye nagyobb, mint egy 8/16-os proci de össz teljesítményben azért jóval erősebb a szálasított proci. Persze ha játszom egy 6 magot használó játékot ott király lesz a 8/8áas proci, de ha nekem 12 párhuzamos program ágam fut ott viszont a 16 szál a menő mégis csak. Nem véletlen, hogy az intel kénytelen volt visszahozni a 10. generációtól a szállasítást a CPU-ban, hogy képes legyen fel venni összteljesítményben a versenyt az AMD procikkal. És az se véletlen, hogy megjelentek az E magok a 12-ig generációnál. Kellet az E magok teljesítménye is egy teljes kihajtás esetén, hogy pariban tudjanak maradni anélkül, hogy 1 KW-ot zabál a CPU.... Már a 300 watt áramfelvétel is nehezen kezelhető egy CPU esetében. Olyan kicsi felületen kell levenni a hőt a CPU-ról, hogy egyre nagyobb gond a hatékony hütés. Fiatalkorom CPU még elvoltak passziv hütéssel is és csak hütőborda volt rajtuk Sőt a legeslő procikon talán még arra se volt szükség. Emlékeim szerint a legelső alap 8086 és 80286-os procikon semmi se volt. Aztán elkezdték emelni az órajelet és akkor már egyre inkább kellett hüteni.
-
PuMbA
titán
Szóval számomra az lenne egy érdekesebb teszt, amit még sehol sem láttam, hogy például egy 4090 mellett 4K-ban meddig lehet lemenni procival, amivel még ugyanazt az fps számot megkapod, mint egy 14900K-val. A játékok hány százalékában lehet lemenni? Van olyan játék, ahol így is szükséges a 14900K? Jó kérdések

-
PuMbA
titán
"Ez mind szükséges a lagmentes élményhez, a szuper reszponzív rendszerhez."
Ez oké, én csak azt mondtam, hogy a videóban látott teljesítmény előhozható lenne gyengébb procival is, mivel GPU limit van
Optimális esetben addig költsük a lóvét, ameddig van értelme a saját felhasználásunk esetén. Ha nem látunk több fps-t a sarokban, akkor.... -
Szerintem akkor is ki van használva egy ilyen processzor tudása, amikor egy játék futása alatt csak 100 Watt-ot látunk vagy akár kevesebbet.
Az IMC pörög, a RAM 8800-on G2-ben, késleltetések alacsonyak, ring/cache szintén ezerrel dolgozik.
A P magok 6,2 GHzes tempóval tekernek.
Ez mind szükséges a lagmentes élményhez, a szuper reszponzív rendszerhez.Én kifejezetten nem szeretném látni Abu85 cikkét, ahol majd bebizonyítja nekünk az 500 Wattos fogyasztást a gyári beállításokkal, 32 szálas Blender terhelés alatt.

Sztem ember nincs a földön, aki egy ilyen tuning procit azért venne meg, hogy napi 24 órában dolgoztassa extrém terhelésen.
De ... amúgy arra sem lenne rossz ... legalábbis a megfelelő beállításokkal, többek közt egy 100-200 Wattos PL korláttal ott lenne a konkurencia mellett teljesítmény/hatékonyságban ez is. -
Ribi
nagyúr
Ott van, hogy Blender alatt ha eleresztik eszik 400Wot. Az nem szintetikus vagy stressz. Nem tudom mirol beszélsz.
Ott a teszt, elég sok alkalmazás alatt eszik 250W felett és ami több szálas az szinte mind 200W felett van. És ezekben csak azért ennyit eszik, mert ott alap beállításokon tesztelnek, nem eleresztve.
De akkor most mi számít neked ha semmi se számít? Nem értem mire akarsz kilyukadni.
Amúgy meg értelmetlen elereszteni, mert 30% + fogyasztásért kapsz kb 1-3% sebességet. -
Sinesol
veterán
Csak hát hol van az adat erről a zabálásról? Mert real world programok mérései szerint sehol nem eszik 400-at, de még 300-at se. Az meg hogy stressztesztben, szintetikus benchmarkban mit eszik, mint mondtam kb. kutyát se érdekel.
Nyilván sok progi nem is használ sok szálat, de hát hol érdekel az engem, hogy mi hány szálat használ, maximum érdekességnek jó, mivel engem az érdekel, hogy milyen az adott program teljesitménye a proci mellett. Mondhatod, hogy x játék csak két szálat használ és azért erős nagyon, de ez semmit sem változtat az eredményeken. -
Ribi
nagyúr
Ha megnézed ezt a tesztet és megnézed a 7800x3D és 7950x fogyasztásokat akkor ott kis látszódik, hogy a sok mag szénné feszelve játékok alatt nem megoldás. 14900k is emiatt eszik annyit amennyit. Szénné feszelik, hogy baromi magas órajelen járjon ezzel fos lesz a fogyasztása. Nincs semmi trükk, csak aki 14900k-t vesz az a fogyasztást is leszarja. 14900k ha nincs fogyi limite, all core megeszi a 400Wot, de játékok alatt semmit nem ér, van ahol még lassabb is. 7800x3d meg vissza van fogva hogy ne süsse meg magát, emiatt eszik nagyon keveset.
170W alkalmazás átlag max azért volt, mert sok alkalmazás csak 1-2 szálat használ ki. Amúgy zabál 2 pofára. -
Sinesol
veterán
Alkalmazások átlaga 170 watt volt, abban volt több tucat program, egyéb kifogás?

Nyilván megeszi a 400 wattot stressztesztben, de kb. kutyát se érdekel mit hoz ott, csak arra jó az az adat, hogy Abu itt riogathassa vele a népet....@vrob: ami tesztet néztem, ott is 130watt volt az átlag, szóval egybecsengenek az eredmények. Mondjuk a tiednél már magasabbnak kellene lennie, de gondolom ott rendesen finomhangolva volt a cucc, plusz ugye utóbbi időben mondják, hogy a HT elavult dolog, feleslegesen komplex tőle, a chip ki lehet kapcsolni és semmivel sem lesz kevesebb az fps, az E-core gyakorlatilag kiváltotta a HT-t, miközben jóval kevesebbet fogyaszt. Ahogy olvastam a hozzáértők 8+8+HT OFF-ban nyomják és jóval hűvösebb, kevesebbet eszik aproci, az fps meg uyganaz. Szerintem igaz lesz az a pletyka is, hogy az Intel elhagyja a HT-t, feleselgesen vannak ott a plusz részegységek, kevésbé hatékony, mint az E-core.
Dr. Akula: Vagy csak simán kóklerek, nem ez az első eset, hogy furcsa eredmények jönnek ott ki. -
Dr. Akula
félisten
"hogy sikerült nekik már alap órajelen, ugyanezen játék alatt 270Wattos csúccsal, átlag 200 Wattot hozni egy sima K-s prociból, és hozzá extraként 14%-kal lassabra kihozni az X3D mögött CyberPunk alatt, ami már tényleg minden egyéb helyen fellelhető összehasonlításnak ellent mond"
Valószínűleg úgy hogy csak ennyit tud, és nekik nem fizetett az Intel hogy meghamisítsák az eredményeket.
-
proci985
MODERÁTOR
[link] namost vagy ez nem az o setupja, vagy csak egy videokartya van benne. 640 megtekintes van egyebkent arra a videora amit linkeltel, szoval ha mar upgradelt, akkor nem artana be is mutatni. btw, az itteni epitett vizhuteses topikbol ez a setup nem logna ki, szoval en azert annyira nem lennek tole oda.
btw, azert olyan alacsony a CPU kihasznaltsaga, mert az ejjel kozepen, ilyenkor a Cyberpunk2077ben egy kvazi kihalt teruleteket mutat. Igy nem nehez. Azert ilyen magas az FPSe, mert az ejszaka kozepen, kvazi kihalt teruleteket mutat. erre jon a dupla framegen, szoval tiszta GPU limitje van, ami kisebb CPUfogyasztast jelent.
GamerNexus meresei rendszeresen stimmelnek a tobbiek mereseivel, szoval az "intel hater"kedes helyett inkabb lehet az van, hogy az altalad linkelt teszt a ketfele framegeneratorral nem igazan realis. Jo eg, mekkora lehetett az input latency, meg az a frametime graf is elegge erdekesen nez ki*. Csak ugye az nem latszik egy videon.
*mas kerdes, hogy valszeg a driveres meres a dupla driver miatt itt kb semmit nem jelent.
-
hokuszpk
nagyúr
"Ezelőtt nem hallottam róla, hogy van mód a gyártók frame generálását kombinálni. "
-
PuMbA
titán
"Szerintem nagyon durva, nem nagyon látszik artifact."
Én látok. 3:17-nél a legközelebbi lámpa nagy csíkot húz maga után. Egy 4K kijelzőn borzalmasan nézhet ki. Na meg ide teljesen felesleges a procituning, mikor GPU limit van és a frame generationnel eléri, hogy ne legyen CPU limit.
-
Robitrix
senior tag
már csak az a kérdés, hogy hová lehet rakni a gépen majd a folyékony nitrogén tartályt, ami a hűtéshez kell...
-
Egy kis érdekesség a témában: Cyberpunk 2077: Phantom Liberty 14900K 6.3Ghz, 8800 RAM, épített vízhűtés
Valami hasonlóra lehet számítani, illetve egy kicsit jobbra.
Ez a tuningcucc, többnyire 120Watt-130Watt között ingadozott a videó alatt. Volt 100Watt és 160Watt is egy-egy pillanatra.
Ez egy hozzáértő, igényes felhasználó gépe.
Érdemes megnézni a gépének a bemutatóját is.
A témaindíró írásban szereplő KS proci éppen ilyen rétegigényre készül. Pár emberek, akik a maxot kihozzák majd belőle, és mindent megtesznek ennek érdekében.
Olyanoknak akik jóval gyorsabbat akarnak az AMD X3D-knél.
És láthatóan nem kell túl sok extra áramszámlát sem feláldozniuk az ügy érdekében.Mondjuk a legérdekesebb része mégsem ez a videónak, hanem hogy egyszerre megy benne egy RTX4090 és egy RX6900XT
Az NV nyomatja a DLSS FG-t, az AMD meg az AFMF technológiáját.
Ezelőtt nem hallottam róla, hogy van mód a gyártók frame generálását kombinálni. Szerintem nagyon durva, nem nagyon látszik artifact.
Így van meg neki a 160-170 fps 4k-ban.A GamersNexus meg, a lejárató videójával számomra bebizonyította, hogy nekik nem való ez a terület. Nem gondolnám, hogy nem értenek hozzá, de arra nincs magyarázat, hogy sikerült nekik már alap órajelen, ugyanezen játék alatt 270Wattos csúccsal, átlag 200 Wattot hozni egy sima K-s prociból, és hozzá extraként 14%-kal lassabra kihozni az X3D mögött CyberPunk alatt, ami már tényleg minden egyéb helyen fellelhető összehasonlításnak ellent mond.
Majd az ebben a szörnyű állapotban lévő gépre, következő nekifutásra még TDP limitet is raktak, tovább bizonyítva menthetetlenségét, a veszett fejsze nyelét.
Egyszerűen lesz@rták. Pontosabban a videó célját elérték, Intel haterkedtek egyet. -
mcs
veterán
Nyilván ezt is szépen vissza lehet szabályozni a biosban, hogy harmad annyit fogyasszon normál felhasználással, és megmaradjon a kellő mennyiségű kraft. Nem kötelező 6,2 Ghz-re felturbóztatni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Lord Amper
üzenetére
257mm2 a felulete a chipnek, amibol a P magok aranya kb lesz ranezesre kb a fele a 14900K die shot alapjan.
-
-
korren
aktív tag
válasz
Lord Amper
üzenetére
A topic hozzászólása nálam!
-
proci985
MODERÁTOR
ettol meg 400Wra kell az alaplapi VRMet es a tapot meretezni, szoval egyszerubb lenne a TDPt arra hasznalni, amire valo. iszonyatosan es feleslegesen megdragitja a komponenseket azert, hogy egy 5perces szintetikus benchmark tudjon tippre +15%ot ha semmi mas nem fut a hatterben.
a hutesnel annyira nem kritikus, mert par pillanatnyi tuske a hotehetetlenseg miatt nem erdekes, az utemezo meg ezt tudja kezelni.
-
Sinesol
veterán
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Most engem pont nem érdekel mi megy, vagy sem, egyedül az a lényeg, hogy hogyan teljesít a processzor. Alkalmazások alatt gondolom be volt kapcsolva, amikor 170watt környéke jött ki átlagra, az sem vészes szerintem. Mondjuk most hogy belegondolok, szerintem nem biztos, hogy játékok alatt nem mennek, mivel volt teszt ahol manuálisan kikapcsolva az E-magokat, az fps is alacsonyabb lett, bár játékfüggő is a dolog, de nekem ott az jött le, hogy az egyszálas teljesitményt is javitják az E-magok, lehet bizonyos esetekben besegitenek a P-magoknak, de ez egy csak tipp, pontosan nem látunk bele.
-
Sinesol
veterán
Jó, hát ezek ilyen eltulzott bench fogyasztások, mert kell valami hírverés, egyik korábbi proci sem fogyasztott annyit, amivel riogattak itt Ph-n. A 14900k esetében is csak 130 wattos átlagfogyasztás jön ki játékok alat, egyéb alkalmazások alatt meg 170 watt körüli az átlag, miközben már ott is ment a sarazás, hogy több száz wattokat megeszik, szóval nem érdemes ezekre tul sokat adni.
-
proci985
MODERÁTOR
400Wot tartosan ekkora feluleten epitett viz se tud megfogni, a letezo legjobb blokk is elfol. egy csucs blokk valahol 0.1-0.15C/W deltaT ertek korul lesz (folyadekho felett), viszont a blokkok hokapacitasa nem vegtelen, meg egy ponton a talp es a paszta is szuk keresztmetszet lesz. vizesblokkoknal a gumigyuruk meg annyira nem szeretik, ha nagyon forro a blokk (azaz a kapacitasa szelen megy), szoval huzamosabb ideig nem jo otlet 85+ fokos CPU_packageon jaratni.
400W az LN2 territorium ekkora feluleten. HEDTnel es SHEDTnel voltak blokkok amik birtak ekkora homennyiseget is (GPUnal foleg), de ott feluletre a tobbszoroserol beszelunk.
-
carl18
addikt
Számomra az a baj a 12. Gen óta megint csak reszelgetnek. Alder Lake új generáció volt tény és való, de Raptor Lake L2 Ugrade 14. Gen meg minimális órajel fejlesztés volt+ Pár E-Core. Nesze semmi fogd meg jól.

Skylake esetén 1. Gen 6700K. 4. Refresh Skylake a 10900K volt.
Órajel is megszám emelés történt de másba nem igazán volt újdonság.Ez alapján könnyen ki lehet számolni az intel ha ez folytatja jön a 15 genes Arrow lake és minimum 1 Arrow Lake Refresh. Magyarán hiába jön 3 generáció egy foglalatba (LGA 1700) Reszelgetés kis csiszolgatás itt ott.
Gondolom ez azért is teszik minimális energia befektetéssel több legyen a profit.Szóval LGA 1851 (Idei rajt) Jön egy 15 Genes Arrow Lake(Without Hyper Treading. (2024)
2025 (16. Arrow Lake ReFresh+2mb L2) (With Hyper Treading) Például.
2026 (17. Arrow Lake RereResh +1MB L2+200mhz+32E core.)Szóval nagyon el tudnak ők játszani ezzel.

Csak az figyelembe kéne neki venni az AMD-t már nem hagyja magát úgy mint eddig.
Mert 2022-2023 fele indult volna Mainstream vonalon a Meteor Lake de nem lett belőle semmi.
14. Gen helyet a Meteornak kellet volna jönni. Gondolom nem lett volna több teljesítménybe, aztán jóvanazúgy.
A 11.Generáció se volt több mint a 10. Gen Skylake. Mert addig reszelgették az órajelet.
-
wolfman
veterán
válasz
BusinessGuy
üzenetére
Khm, akkor mondom az Intel CPUkat védők védőbeszédét:
De eeeez csúúúcsprocesssszzoooooor! Ez a toptíííírr! -
joey04
titán
igaz off, de még az off topiktól is sikerült offba csúsznod.

akkor nem kell télen fűtés, ha rövidnadrág pólóban nem fázok se kint se bent.
Ez kétlem, hogy így lesz 5 éven belül.Ez is valami régi decathlonos cucc. Páromnak meg pont wedze van, ha hideg van, ő is fázik. Nem csak ruhától függ. Én 25 fok alatt nem érzem magam komfortosan.
-
carl18
addikt
Nagy kabát? Attól függ mire kell sok valami hiába divatos ha 0 a hőszigetelése.
Amúgy mióta Decathonos Wedze kabátom van a fázás mint fogalom eltünt az életemből.
-10 fokig tudja amit kell, néha arra gondolok néha hiába divatos valami ha kifagysz benne.
Férfi síkabát - 100-as
Szerintem remek.
Milyen kabátba fáztál?
Én néha edzek outdoor street workout, ha a Wedze össze van cipzárolva szó szerint ömlik rólam a víz 2 perc után. Szóval lekopogom ilyen meleg kabátom még sose volt.Karácsony körül voltunk karácsonyi vásáron, mindenki meg megfagyott -5 fok körül lehetett. Én kérdeztem a többit fáztok? mindenkibe belefagyott a shit.
Én csak áltan egyhelybe mozgás nélkül is kitartott a Wedze, és ilyen 1,5 órára gondolj. -
joey04
titán
Hát én 2 napja is rohadtul fáztam nagy kabátban, vastag pulcsiban. Nehezen tudom elképzelni még a mostani helyzetben is, hogy 5 év múlva egyáltalán nem kell fűtés, amikor most még hónapokig kell. Persze melegszik a klíma, és melegebb a tél mint régen, de annyira nem, hogy ne kelljen fűtés.
-
carl18
addikt
Igen, az intel is biztosan alul lehet feszelni stb.
Mondjuk aki videót vág annak fontos a Hyper treading és a sok teljesítmény hatékony mag.
Játékra elég a 8/16 szál, de más teljesítmény igényes folyamatnál jól jön a sok mag.
Igazság szerint esetek nagy részébe úgy is a kártya lesz a limites.
Ryzen 7 7800X3D vs Core i9 14900K
Ez alapján már a sima 14900K is sokkal többet eszik, akkor a KS ez felett fogyaszt gyárilag. A Kérdés hogy reagál az alul feszelésre?
Mert gondolom az intel a legnagyobb órajelet tolt ki belőle.
Magyarán ahogy leveszünk a feszültségből már ugrott is a 6ghz.
Szóval renderelés alatt biztos kijön a 14900K előnye. (LGA 1700)
Csak innen nem lesz hova tovább lépni, egy AM5 7800X3D meg 3 év múlva még simán cserélhető egy Zen 6 3D processzorra.
Már ha intel akkor inkább az Arrow Lake lenne a igazi. -
Maga a szilícium lapka a prémium, nem a gyárilag beállított brutális értékek.
Ugyanolyan értékes lenne, ha default 88 Watton (AMD 65 Watt) jönne, 30.000 pont CBR23 mellett, mint egy R9-7950X ECO módban, de szerintem úgy gondolkodtak a marketingesek hogy inkább a maxot mutatják meg, amit a konkurenciánál nehezebb elérni.Amúgy igazad van, pont az órajel az erőssége, általánosságban kár lenne visszavenni. Jobb megoldás a pl1-pl2 értékekkel játszani, azzal korlátozni, az alkalmazott hűtési megoldásnak megfeleltetni.
Játék alatt hagy pörögjön 6,2 GHz-en, munka terhelés alatt meg a TDP limit miatt majd leesik automatán amennyire kell. -
Cefet
aktív tag
válasz
BusinessGuy
üzenetére
napelem, meg kerti fényvető, hogy éjszaka is legyen termelés...
-
Cefet
aktív tag
válasz
B.Á.L.!.N.T
üzenetére
+ folyékony fém
-
carl18
addikt
De a KS felárat megfizeted, akkor miért mondanál le a prémium órajelről?
Az hogy HT-Off-E-Mag off és undervolt minden extráról lemond az ember amiért fizetet.
A 7800X3D meg gyárilag tudja ezt, bocsi az 8/16 SMT.
Ha intelnél kikapcsolod a HT-t és ez E-core-t már csak 8/8 szálas. -
Sinesol
veterán
A 7800x3D 50wattot fogyaszt, a 14900k 130 wattot játékok alatt, igazából ez utóbbi sem túl sok, bőven belefér, ha számit az a plusz teljesitmény, 10 perc piritóskészitéssel elmegy ennek a többszöröse..
Habár minek ennyit költeni procira, amikor a14600k meg 76 wattal is elvan, miközben játékok alatt elver minden normál 7000-es Ryzent... -
K-s procit bármilyen feladatra be lehet állítani. Bármilyen igénynek megfelelve, munkára, játékra, OC-ra. Nagy fogyasztásra, kis fogyasztásra, halkra, hangosra.
Csak a 8 P-core, HT off, E-mag off, plusz egy kis UV, és máris semmivel nem fogyaszt többet és gyorsabb is játékok alatt a 7800X3D-nél.
Munkagépnek meg minden on, és van a 7800X3D-nél egy 2x 3x gyorsabb géped.
Még akkor is ennyivel gyorsabb, ha pár százalékkal visszavesszük az órajeleket, hogy 200 Watt fölé ne menjen még extrém terhelés alatt sem. -
Prescott te vagy az?
-
aujjobba
addikt
Vegulis ez mar felveszi a versenyt az apple m2-vel, ha teszek melle eromuvet es folyekonynitrogenes hutest?
-
carl18
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Idén járon jön a EL nino szóval nagy buli lesz az biztos.
Ne agyald túl, 10-ből 3 ember tesz valami a maradék 7 meg szarik az egészre.
Addig úgy se veszi komolyan még a saját bőrén nem érzi komolyabban.
Mikor nem lesz mit enni, majd akkor indul a társadalmi összeomlás de lehet 10-20 év is mire ide eljutunk.
Sokan még mindig szénnel fűtenek, ami tudtommal egyik legrosszabb.
Sok-sok Co2 megy tőle a levegőbe, itt csak úgy lesz változás ha összeomlik a rendszer.
Vagy elfogy az összes foszilis anyag.
A bolygó átlag hőmérséklete magasabb lesz 1,8 fokkal, ez még jelentheti magyarországon 5 fokkal lesz melegebb mint mondjuk 1970-1980-ba.
Amúgy a 2050-re igért max 1,5 fok szerintem nem lesz meg sehogy se.#12Sinesol
Elkényelmesedtél, nem a időjárásnak kell alkalmazkodni az emberhez.
(Intel 14900KS)
Processzoroknak nem kéne valami limit? Mi az adott max amit egy háztartási (Mainstream) gép felvehet maximum. (Mondjuk 250 watt) és ez a határ?
Értem én hogy gyors ez, de a pár százalék extra órajel nem ér ilyen felárat dupla annyit kérjen.
Játékra a 7800X3D keveset eszik még is nagyon jól szerepel.
Nekem a alul feszelt R5 3600 30-35 wattból el van játékok alatt.
Hiába gyorsabb a 14900K gyorsabb úgy hogy 3X annyit fogyaszt az hol előrelépés? -
Dare2Live
félisten
"Mégis miért kellene odaköltöznöm? wtf, miért nem te mégy oda, ha ennyire ajámlod?"
Te írtad a véleményed a hosszú magyar télről valamint, hogy te milyen könnyen megszoktad a nyári dél spanyol hőmérsékletet.
Klíma szempontjából neked ajénlom logikus a döntés. Költözni kell.
Én nem bírom azt amikor éjjel heteken keresztül 30C van nappal meg 40C de délben simán 44C+. Teszem hozzá ők sem.Nekem a gondom a globális felmelegedéssel kapcsolatban, hogy rémítően el van bagatelizálva. ld hszed ez csak n+1edik teória, egyszer ezt mondanak aztán mást amúgy is ez csak teória, tudósok tök hiteltelenek mert lehet jobb, rosszabb, telejesen más...
Ehez képest vannak tények. pl 2023 volt az iparosodás óta a legmelegebb év a földön. [link]
De 2024 januárja is a legmelegebb január... [link]
Ha jól rémlík az elmúlt 10évből 7 rekord volt...
Egy ábra az első linkből:
Ezek nem teóriák. Tények. (Most tekintsünk el attól, hogy a kemény konteos ezeket is megkérdőjelezi mert a nap jobban világít, nem is mérték régen, nem látta=nem igaz....)A "jóslatok" egy másik kategória. Nehéz jósolni amikor nem tudjuk, hogy folytatódik a CO2 kibocsátás. Hogy mikorra, milyen sebességgel olvad a permafroszt ahonnan bődületes mennyiségű CO2/CH4 szabadulhat ki. Oceáni áramlásokról pl AMOCról is korlátos a tudásunk. Írtózatosan nehéz ezekkel kalkulálni. Ami klímatudósok szerint kvázi fix, hogy a globális felmelegedés folytatódni fog. Itt vannak "teóriák" amik szórnak, hogy 2030/50...ig mennyire fog emelkedni a föld átlaghőmérséklete. De csak a mértéke a kérdéses.
Csak mert: Az én teóriám, hogy mivel fullba tapossuk a gázt (co2 kibocsátást) igy meglesz a 2040-2050re a 2.5-3C. 2035-2050 fele a permafroszt elkezd érdemben olvadni ami bődületes co2/ch4 felszabadulást okoz. Innen pedig megfut a folyamat... Elég doom de ez van. -
Sinesol
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Mégis miért kellene odaköltöznöm? wtf, miért nem te mégy oda, ha ennyire ajámlod?

Nem vitattam egyébként a globális felmelegedést, nem tudom hol láttad, csak annyit mondtam, hogy kicsit azért túltolják a hisztit, szokásos viulágvégevárást, miközben azért eléggé képlékenyen változnak a jóslatok, lehet jövőre megint mást mondanak. Na meg bármit is prognosztizálnak, az teória, mivel még nem történt meg, elég sokszor kiderült már klima kapcsán is itt-ott, hogy a valóságban nem minden ugy történik, ahogy a tudósok megjósolják, lehet jobb is, roszabb is, vagy csak valami teljesen más.
A konteós részt nem is értem hogy jön ide, attól nem lesz valaki konteós, mert van véleménye, felejtsük már el ezt az egybites világnézetet. Eléggé követem egyébként a témát és minél többet olvasol, annál inkább rájössz, hogy mennyire sok változós a dolog és mennyire nem biztos szinte semmi. plusz ugye én nem vagyok depire hajlamos, inkább pozitivan állok a dolgokhoz, szerencsére nem kötelező napi 2 órát szorongva a semmibe révedni, hogy "minjá világvége.
-
Dare2Live
félisten
A dél spanyol pl Valenciai 40-42C+t ami csak este kezd enyhülni és éjjel is hetekig 30C+ van a spanyolok is nagyon nehezen bírják, nem igazán megszokható. Ha neked sikerült akkor tényleg javaslom az elköltözést.
2024ben tudományos körökben kvázi egyetértés van a globális felmelegedéssel kapcsolatban. Már a nagy olajcégek se vitatják akiknek elég létkérdés pedig anno rengeteg pénzt öltek a konteoik terjesztésébe. Persze a konteos laposföldhívő vonal az most is.

btw a nagy globális éghajlati rendszerek megborulása pl az amoc leállás az brutál katasztófa lenne Europára nézve (is). -
Szörnyű olvasni ezeket a kommenteket. Nyílván ennek is megvan a célközönsége és épített vizzel le lehet hűteni.
-
yanna
addikt
válasz
BusinessGuy
üzenetére
Helyedben több darabot is vennék...

-
powerage76
csendes tag
Az rendben van, hogy a processzor folyadékhűtőbe folyékony nitrogén kell majd víz helyett, de ezt majd kell esetleg külön hűteni valami plusz hűtővel?
-
fatpingvin
addikt
már megint az inverteres hegesztőnek is beillő tápegységeknél tartunk. csak tíz év múlva ne ez a a dal legyen...
-
nexwo
őstag
Ide már nem contact frame hanem szárazjég fürdő kell
-
Dr. Akula
félisten
Egy all core 6.2-höz szerintem a 400W is kevés lesz.
-
Molyzsa
aktív tag
Intelnél nem tudják, hogy magyarban csak évi 2523 Kwh-ig "ócsó" a villany??
-
Sinesol
veterán
Voltam pár éve Dél-Spanyolországban, ott valós volt az általad leirt helyzet, ráadásul délután 7-8 fele kezd enyhülni, nem 4-5 fele, mint itt, aztán egész jól birják, 2. hétre én is egészenmegszoktam. Bár ugye az nem kicsit van délebbre tőlünk, nem is kell itt random afrikai országokkal dobálózni...
Egyébként nem tartom túl valószínűnek, egyrészt kicsit hajlamosak tulhisztizni a klimaváltozást, van ugye az emberekben egyfajta "világvégevárakozásra való hajlam" már jo pár ezer éve, másrészt meg a legfrisebb/aktuális joslatok hoszabb távon hidegebb éghajlatot prognosztizálnak, mivel a klimaváltozás miatt az óceáni áramlatok átalakulnak és kevésbé melegitik majd Európa éghajlatát. Ma persze ez is csak az n+1edik jóslat, ami vagy bejön vagy nem. Igazából az elmult években kb. már mindent IS jósoltak, csak az a közös pont, hogy mindmeghalunk.

-
törölt tag
válasz
BusinessGuy
üzenetére
Gondolom leválogatott darabok ezek és csak csúcsra járatva, bencsmárk vadászat közben zabál ennyit. Annyi nem lesz belőle szerintem, hogy ez döntse romba a klímát. Be lehet kötni hűtését a bojlerbe, mindjárt nem vész kárba a delej. Majd muter lekiabál az alagsorba: "Kisfiam jádszódjál valamit, mert mert mennénk tusolni!"
-
KROK640
nagyúr
csúcs proci, csúcs fogyasztással
-
BusinessGuy
őstag
Igy jobban belegondolva már robogok is előrendelni hisz lehet hogy akár 10-20%-al is gyorsabb lesz egyes alkalmazásokban illetve akár pár százalékkal játékokban (már ha épp nem 4k-ban játszom) is mint a jelenlegi kox terhelésen 90w-on futó AMD processzorom ami galád mód az 50-55 fokot is alig érinti.... Végre beszállhat a számitógép is a fütésbe télen ami kifejezetten jó lesz mert mig télen eddig csak a gázszámlával szivtam majd most a villany is felmehet a csodálatos magyar "rezsilimit" fölé, igaz nyáron a klima is majd győzheti hüteni a szobát amikor bekapcsolom az intel csodafegyverét garantáltan elszállva a villanyköltségekkel de üsse kő minden fillért megér, hisz télen besegit ugye....
-
Alogonomus
őstag
Nem ért komoly meglepetésként a hír. A Meltdown/Spectre lebukása óta már lassan az 5. generáció óta konstatálhatjuk, hogy mire képesek az Intel termékei, ha nem segíti őket betervezett könnyítés.
-
wolfman
veterán
Komolyan nem tart ott a technológia, hogy optimalizálják a fogyasztást? Értem, igeeeen ,tudooooom, csúcsprocesszoooor. De akkor is ildomos lenne már visszafogni az energiaéhségét, nem?
-
-
ricsi99
addikt
a "zájemdé" melegszik
Ennyi
-
jeni
félisten
Mi fogja igazán ezt a procit lehűteni?
A lég vagy a vízhűtésű hűtő? -
BandiT85
aktív tag
Játékban meg talán elver egy 50W-ot fogyasztó 7800X3D-t...
-
IgorKGB
csendes tag
az intel mar átüti a 6 ghz-et, ez nagyon jó, valószínüleg ha kiveszi a multithreadet a panthernál meglesz a 7-8 ghz is
-
yanna
addikt
Legalább besegít a fűtésbe.
-
mad823
őstag
És valahol távol felsír egy bébifóka
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- CES 2026: Bluetooth hangszóróvá összetekerhető fejhallgató a TDM-től
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gaming notebook topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Éjszakai műszak
- Vicces képek
- Autós topik
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- További aktív témák...
- iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- 100/100 - 0Perc - WD BLACK SN850P 1TB - Playstation 5
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3852
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ha mutatsz OC-s összehasonlítást, azzal hasonlítom.