Keresés

Aktív témák

• btotyi

tag

válasz Imrege #12 üzenetére

Például onnan, hogy megpróbálja betölteni a gds32.dll-t. Ha sikerült akkor megvan az aatbázismotor. Tehát ha a path-on keresztül eléri akkor nyertél. :)

• btotyi

tag

válasz Imrege #9 üzenetére

Most a munkahelyemen vagyok ezért csak röviden próbálom meg leírni.

FB Install : Bővebben: link Itt elég érthetően leírják, hogy mit kell csinálni. Ha nem lenne világos a különböző nevű (gds32 ill. fbclient ) dll-ek akkor csak annyit kell tudnod, hogy az InterBase-hez (IB) készült cuccok mindig a gds32 nevűt akarják betölteni mivel az a kliens. Az fbclient ezzel teljesen kompatibilis így az ib-s cuccok gond nélkül natívan tudják használni. Én általában így használom. Az INTL könyvtárra szükséged van mert ott tárolja a nyelvi (nem angol) rendezéshez stb. szükséges dolgokat.

Adatbázis létrehozásához elég az ISQL program :). De azért inkább töltsd le az IBManager vagy IBExpert programok valamelyikét.

Adatbázis elérés: Természetesen használhatod a Delphi Adatbázis-tábla komponenseit de nem igazán javalott. Egyrészt fölösleges overheadet generálnak másrészt használatukhoz telepíteni kell a Borland adatelérési réteget (BDE vagy újabban dbXpress). Az SQL szerverek egy picit más gondolkodásmódot kívánnak meg, mint a korábbán adatbáziskezelőknek nevezett de valójában recordmanager eszközök. Azok (file) tábla szerkezetkben gondolkodtak míg az SQL halmaz megközelítésű. A Delphiben található (professionaltól felfelé) IBX komponenscsomagban találsz adatbázis, tranzakció és egyéb komponenseket. Minimálisan szükséged lesz egy IBDataBase, IBTransaction és legalább egy IBQuery komponensre.
    A IBDatabasenél leginkább az adatbázis útvonal megadása szokott problémát okozni. MIvel te lokális (beágyazott) szervert használsz így csak a HELYI útvonalat pld.: c:\SajatProgDir\Adatok\adatok.gdb (Firebirdnél szokott még lenni fdb a kiterjesztés is, nem kötelező ilyen kiterjesztést használni de konvenció) kell megadni. Az adatbázisod létrehozásánál/használatánál célszerű megadni karakterkészletet. Magyar ékezetek helyes használatához a win1250-es kódolást kell megadni. Lehet, hogy elsőre mindez bonyolult de valójában egyszerű dolog.

• btotyi

tag

válasz Imrege #6 üzenetére

Semmi, ugyanúgy tudod használni mint a ''rendes'' FB-t. Nézd meg az IBManager -t Bővebben: link fizetős de x napig (talán 30? használható). Az interbase progik általában jók az FB valamiben többet (kevesebbet) tud mint az IB. Delphiben egyszerűen használd az IBX komponenseket. A példaprogramok között találsz olyat ami IB-t használ de ha nem megy nagyon szívesen segítek.

-1 hsz. : Én a ZIPMastert Bővebben: link használtam nem olyan rég.

[Szerkesztve]

• btotyi

tag

válasz Imrege #3 üzenetére

Ha csak zip-be(ből) akarsz tömöríteni arra van egy csomó komponens. Az adatbázis kezeléshez ajánlom a beágyazott firebird-ot. Csak egy (na jó két) dll-t kell a progid mellé tenni és gond nélkül tudja mindazt amit leírtál (ingyen). Ha pedig nagyobb (több gép, konkurens használat stb) kell akkor újrafordítás nélkül használható a progid egy nagy (FB vagy IB) szerverrel.

[Szerkesztve]

• btotyi

tag

válasz Imrege #1 üzenetére

Bár magyarországi forgalmazót nem tudok de szerintem gond nélkül beszerezhető külföldről is. Esetleg más alternatíva ? Zipre biztosan találsz, a másikban mi az amire szükséged van ?

Aktív témák

Hirdetés