Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- Magyarországra is megérkezett a Poco M8 5G
- Telekom mobilszolgáltatások
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
blise
tag
válasz
balog tiby
üzenetére
Szia
a mosquito és a stinger biztos hogy tud nitroxot, a gekkora nem esküdnék, nekem a mosquito nál a pc interface volt szimpatikus, meg az, hogy óraként is hordható, hogy van -e iylen gauge üzemmódja azt most én sem tudom.
busman tudna mesélni a csipogó komputerről
, de gonosz vagyok... -
balog tiby
csendes tag
Nem mindegyiknek van a cobra tök ugyanazt tudja mint a viper csak levegő integrált ezért nyomást is mér.
A vitech meg annyival tud többet a vipernél hogy perogramozhatsz 3 gázt de csak oxigén nitrogén alapúakat /tehát trimixet nem/ és átválthatod a gázváltásnál a komputert is pl.: merülsz levegővel és 18m től dekózol 50-es nitroxal de ebből is vagy kettő vagy ugyanúgy kartábla és viper. Mivel trimixet nem számol a legjobb két valamien gaugéba tehető és lapozható kartábla arra rá fér a B-terv is
,a kartáblába nem merül le az elem 
-
F-ECT$
titán
válasz
balog tiby
üzenetére
Nem tudom, hogy minden suunto-nak van-e, de a cobranak van olyan módja, hogy gauge, és akkor tényleg csak mér, nem csipog ha túl mélyen vagy, nem kell kidekóztatni, stb.
-
balog tiby
csendes tag
Szia!
Pontosan nem tudom hogy a mosqito a stinger meg a gekko-nak van –e nitoxos üzemmódja de ha van akkor úgy lehet használni hogy átrakod a legnagyobb nitox % amit tud és végül is csak idő meg mélység csekkolására használod. A komputer ugyan csipog hogy a max PO2-t átlépted és úgy közlekedsz a víz alatt mint a kengyelfutó gyalogkakukk hogy percenkét biii biii de használható és mire a terved alapján kidekózol a komputer is kidekózik, ha meg nem ráteszed egy orsóra és lenhagyod dekózni ha végzett kihúzod. Ezt azért kell mert különben átmegy sos üzemmódba 2 napig ezt tudatosítja is veled te meg nem tudsz addig merülni. A 100m mélység meg sokáig elég. Van aki így használja de tényleg nem ideális rá. Nem kötözködni akarok csak van amikor az embernél egy komputer van és tartaléknak kölcsönkér valakitől egyet amiből egy merülésre tech komputert kell csinálni. Én is küldtem már át barátaim komputerét sos-be mert tudtam másnap mennek haza és nem akartam a horgonyon hagyni nehogy eltűnjön.A hajóba csipogott és aki nem ismert
az várta: na mikor bénul már le majd nem lesz ekkora arca. Amikor meg kidekóztattam a következő merülésükön a gép verte tele őket dekóval mert ugye benne volt nemrég mondjuk 70m 15 perc ő meg
mért adtam oda ennek a tuloknak. Én meg
ne aggódj most legalább biztoságosan merülsz.
na befejezem mert rájöttem csak az arcocskák miatt irkálok
[Szerkesztve] -
blise
tag
válasz
balog tiby
üzenetére
Szia
nos ha a két computer ennyit tud akkor valóban, nekem mosquito van és az 100 méterig jó a leírása szerint, ugyanennyit írnak a stingerre és a gekkora is.
a technikai búvárkodásról jóformán semmit nem tudok, ez lehet egyszer változik, de nem igazán ez a műfaj amit ki szeretnék probálni.
dehát ez a szép, hogy ahány ember annyifélék vagyunk -
Füge007
senior tag
válasz
balog tiby
üzenetére
Jövőhéten megyek Budapestre bekukkantok, főleg ha más látványosság is van
! -
Füge007
senior tag
válasz
balog tiby
üzenetére
Bocs elírtam arra gondoltam én is.
Nos igen ez a meglátásod is megállja a helyét, szerintem a gyakorlatban fog kiforrni sokminden.
Üdv -
balog tiby
csendes tag
válasz
Füge007
üzenetére
Ha az OMP az OMS [link]
akkor ennyit tudok meg esetleg menj be az ABYS ba és keresd a Nagy Gabit bár ugy tudom ő már nem forgalmaz OMS-t. Amit ajánlottam a DIVE-system az OMS másolat ezt a Tüzi forgalmazza két barátom is merül vele, azt hiszem ehhez is van átalakító monó palackhoz. Ha van kérdésed még dumálunk a wing nehéz ügy én is vagy két hóapig érdeklődtem és válogattam de engem a két kör dilivel fertőztek meg.
DIR igen erre céloztam én is, az elején amit besulykolsz az legyen jó és kipróbált dolg. De például: minden reduktorod legyen egyforma mert mert akkor cserélhatő egymással minden akár avízalatt is gázváltáskor ugye egymással szembe vagytok és a társad figyel melyik palack reduktorát veszed a szádba és te jól láthatóan mutatodneki mondjuk ha négy van nálad mert gázváltáskor meg nem összecserélfető. EZ ÍGY JÓ. De mi csináltunk már olyat is hogy fenék gázom 2 Apeks,utazó R190 dekó Posi. Társam bármikor rámnéz nem azt kell néznie honnan jön a reduktor melyik palackról mert a reduktorok eltérő alakúak és egyből látja jól csinálom-e vagy
éppen készülök a valhalába és vagy kitépi a számból a reduktort vagy állok a kaszás előtt és
. Én meg amikor megfogom már az alakjából érzem hogy jó van-e a kezembe csak mindíg ugyan arra a gázra kell használni az adott reduktor tipust mert különben lessz: a most melyikre is raktam melyiket
egy DIR oktatónak ezért hullana ki tőle a haja mert ez komoly hibalehetőség és a gázvátást is én így csinálom alatta lévő mélysoppon kinyitom a palackot elrendezem a reduktort megnézem nem ereszt müködik majd fölmegyek 3m-t a következőre és átnyomom, ha valami nem oké már egyből mutatom a táramnak átáltam a B tervre nem akkor történik minden mikor ő is éppen gázt vált. Meg én például szeretem a palckokat két oldalra pakolni DIR-be minden egyoldalon van, persze kell tudni a DIR-es verziót is. De volt olyan dolog amibe kipróbáltam mást és inkább visszatértem a DIR-es verzióra. Ha idegennel merülsz jobb a DIR mert mindenki ugyanazt az iskolát végezte ugyanazokat a vészhelyzeti eljárásokat tanulta és begyakorolta nem pánikol- na ezt írja a biblia legalább is egy hithű DIR-estől már hallottam ezt. De biztos ez? Megbíznál benne? Vagy inkább szépen összeszoksz valakikkel megismered a rigolyáikat, mit hogy visel és hidd el nem lessz minden teljesen más csak egy két dolg estleg. DE ERRŐL SOKAT LEHET VITATKOZNI.
Na most már dolgozok egy kicsit
[Szerkesztve] -
Füge007
senior tag
válasz
balog tiby
üzenetére
Szia!
Először is köszönöm a tanulságos utmutatódat, figyelni fogok a tanácsaidra!
Egyenlőre a vytec-et rendeltem meg az a jövő héten megjön, korrekt áron kapom. A többi cuccos vásárlását a jövő évre halasztottam, mindenképpen komolyan körülnézek az ügyben, töb vonalon is érdeklődöm az árakról. Arról is hallottam, hogy olaszországba megéri kimenni vásárolni ott olcsóbban beszerezhetőek ezek a felszerelések. Igen mindenképp fém háttámlásban gondolkozom, mivel egyenlőre még a kezdetek kezdetén vagyok single tankos kivitelt vásárolok. OMP szerelést is néztem, de azt nem tudom itt kapható, és hol. Mielőtt a vásárláshoz érnénk, még átrágom magam az egészen, és szívesen venném a segítségedet az ügyben!
A DIR legnagyobb előnyét abban látom, hogy uniformizált így könnyebben segítek a társamnak, tudom hova kell nyúlni, és a gyors problémamegoldás lent roppant fontos.
Azt most látom, hogy az isten pénze nem elég, de mivel már ''fertőzött vagyok'' valahogy megpróbálom kipréselni a rávalót
.
Üdv -
balog tiby
csendes tag
válasz
Füge007
üzenetére
Szia!
Én egy öszvér winget használok scubapro Xtec kiegyenlítő térfogat kétkörös tehát nem DIR-es és ez egy Halcyon háttámlára van szerelve csak én még egy vagy két D-gyűrűt rárakok hogyha kel át tudjam pakolni az első palackokat a jobb oldalamra is, egybe meg minden féle kacatot /pl:lámpa, redutor/ szoktam akasztani az egész fönt van a jobb vállamnál.
A Halcyon jó de én a helyedbe körülnéznék mert mostanában előfordult a Halcyonnál hogy a technika néha öntudatára ébredt és az inflátor felfújta magát /utoljára májusba láttam ilyet az Adrián én a vízbe, a társam meg a hajóba és mondta nem tud jönni mert a wing felfúja magát. Mondtam is neki látod az enyém csak akkor fúja magát ha én akarom és ha elromlana akkor is itt a másik kör, a szárazruhám meg még akkor is ott van tartaléknak és elmentem merülni/. A wing anyaga meg már nem olyan vastag és strapa bíró, mint régen ez akkor lényeges ha barlangban és roncsokban is akarsz vele csúszkálni. Láttam mostanában egy DIR-zon nevű winget meg egy DTD nevűt jónak tűntek merültem egy cseh barlangi búvár sráccal nemrég ő DTD használ és esküszik rá és ma láttam egyet a Molnárba is tehát van aki behozza őket. Egyébként mind a kettő Halcyon koppintás. Ha megfertőztelek az eretnekséggel és kétköröst szeretnél Dive-sistem gyárt olyat is ezek az olcsóbbak mert aztán a határ itt is a csillagos ég. Gondolkozz ha nem sürgős érdeklődj több irányból. Mindenfélekép fém háttámlás cuccot vegyél ne tech jackit az tekre kicsi hobbizni meg végül is feleslegesen nagy de legalább drága, bár én hobbizni nagyon szeretek vele ha olyat kapok kölcsön /eladtam a jackettemet mikor belevágtam ebbe a tech pénztemetőbe szerintem ez rosszabb mint a narkó be kéne tiltani mert még káros is
/.
Apexs tökjó vytec dettó.
DIR: nincs a rendszerrel semmi baj valamit meg kell az elején tanulni ez meg legalább uniformizált valami mindenkin minden ugyan ott stb… van benne egy csomó jó dolog én is sok dolgát használom.
Még dumálunk -
balog tiby
csendes tag
Szia!
Miért lettem tech búvár? Végül is a mélység mindig vonzott aztán rájöttem egy idő után, hogy a monó 12 sűritett levegővel-nek egyszer vége van. Aztán elkezdtem tanfolyamokat amik kb egy évig tartottak olyan 50 merült óra volt plusz sok elmélet. Érdekelnek a mély roncsok is, de először meg kellet tanulnom a trimixet használni, mert egyszerre nem lehet mindjárt mindent kevertgázok is, zártér is, akkor rövidesen a kaszással egyezkednék hogy én nem ezt a lovat akartam. Úgyhogy most tanulok tovább.
Mélymerülések ideje: végül is egy 55m-levegős merülést 20perc fenékidővel 50nitrox dekoval meg úszható kb 70 perc alatt. Aztán innen a határ a csillagos ég, minden merülést külön tervezel először megnézed levegővel hogy majd merre mész aztán ebből indul a tervezés, aztán a következő merülés trimix és van hogy utána egy még lejjebbre való trimix. Az én legmélyebb merülésem 110 méter volt és olyan 160-170 percig tartott, amikor letelik a dekoidő és nem sietek ki a vízből még elvakarózom egy darabig. A fenék idő 6 perc volt a mélységi megállók 57m-től kezdődtek.
Merre jártam: Adrián a kedvenc helyem Razanj volt teszek egy linket több, mint 100 rekrációsat merültem ott, és vagy 20 technikait.
[link]
Jövőre tervezem hogy lejjebb megyek Visre /oda már remélem tech roncsozni/ szigetre illetve nem is annyira lejjebb mert Razanjból jó időben látszott a sziget. Szeretem még Marsa Alamot ott az elmúlt évben lehúztam egy hónapot és nem igazán untam meg, végül is igazán Egyiptomba déli részt csípem St-Jons Brader ott olvastam te is voltál meg Elphinstonon is az az egyik kedvencem ott találkoztam Áprilisba egy cápával 90m-en végignézett minket aztán megfordult és eltűnt. Voltam még Balin az megy egy álom sziget oda akarok nyugdíjba menni mondjuk holnap.
-
balog tiby
csendes tag
Szia!
Miért lettem tech búvár? Végül is a mélység mindig vonzott aztán rájöttem egy idő után, hogy a monó 12 sűritett levegővel-nek egyszer vége van. Aztán elkezdtem tanfolyamokat amik kb egy évig tartottak olyan 50 merült óra volt plusz sok elmélet. Érdekelnek a mély roncsok is, de először meg kellet tanulnom a trimixet használni, mert egyszerre nem lehet mindjárt mindent kevertgázok is, zártér is, akkor rövidesen a kaszással egyezkednék hogy én nem ezt a lovat akartam. Úgyhogy most tanulok tovább.
Mélymerülések ideje: végül is egy 55m-levegős merülést 20perc fenékidővel 50nitrox dekoval meg úszható kb 70 perc alatt. Aztán innen a határ a csillagos ég, minden merülést külön tervezel először megnézed levegővel hogy majd merre mész aztán ebből indul a tervezés, aztán a következő merülés trimix és van hogy utána egy még lejjebbre való trimix. Az én legmélyebb merülésem 110 méter volt és olyan 160-170 percig tartott, amikor letelik a dekoidő és nem sietek ki a vízből még elvakarózom egy darabig. A fenék idő 6 perc volt a mélységi megállók 57m-től kezdődtek.
Merre jártam: Adrián a kedvenc helyem Razanj volt teszek egy linket több, mint 100 rekrációsat merültem ott, és vagy 20 technikait.
[L] http://www.adriadive.hu/Razanj/page16/page16.html[/L]
Jövőre tervezem hogy lejjebb megyek Visre /oda már remélem tech roncsozni/ szigetre illetve nem is annyira lejjebb mert Razanjból jó időben látszott a sziget. Szeretem még Marsa Alamot ott az elmúlt évben lehúztam egy hónapot és nem igazán untam meg, végül is igazán Egyiptomba déli részt csípem St-Jons Brader ott olvastam te is voltál meg Elphinstonon is az az egyik kedvencem ott találkoztam Áprilisba egy cápával 90m-en végignézett minket aztán megfordult és eltűnt. Voltam még Balin az megy egy álom sziget oda akarok nyugdíjba menni mondjuk holnap.
-
Füge007
senior tag
válasz
balog tiby
üzenetére
Szia!
Nagyon örülök hogy csatlakoztál köreinkhez! A vizsgáid láttán a sárga írígység emészt, persze csak átvitt értelemben
!
Engem ez a téma amit felvetetél a szívem csücske.
Milyen BC-t használsz, arról nem írtál?
Én most szeretnék beszerezni egy Halcyion Eclipse Single Tank Wings-et és hozzá egy Apex reduktorszettet kompletten. Remélem már a jövő szezont bennük merülöm. A computerem végülis úgy néz ki suunto vytec lesz.
Üdv -
F-ECT$
titán
válasz
balog tiby
üzenetére
A technikai merülések engem inkább csak érdeklődés szintjén érintenek, de majd Füge007 biztos kifaggat
Arra kíváncsi lennék, hogy miért lettél technikai búvár, mi vonzott a nagyobb mélységekben? (Roncsok, élőlények? Az Adrián és a Vörös tengeren pontosabban merre jártál?) Milyen mélyre merültél maximum, és az időket tekintve hogy néz ki egy 50m-nél mélyebb merülés (süllyedési, fenék, emelkedési, dekóidő)?
Nem technikai merülésekkel kapcsolatban: voltál valamilyen különleges helyen, ahová mi hobbi búvárok is eljuthatunk?
Felszerelés: az oktatómnak is Poseidoja van, de nagyon nem szereti, mert hangos. (Persze levegőt teljesen jól ad, és olyan strapabíró, hogy akár kalapácsként is használható, de a halakat elijeszti...) -
balog tiby
csendes tag
Szia
Üdvözöllek láttam te vagy a topik nyitó, már régen olvasgatom a topikot csak nem regisztráltam eddig.
Technikaiba: Advanced nitrox, Normoxid Trimix, Trimix végzettségeim vannak IANTD rendszerbe végeztem el ezeket. A Cave divert most végzem TDI-ben
Techet Adrián és a Vörös tengeren merültem eddig.
Felszerelés: Computert Vipert használok /Van spec tech komputer a VR3 de nagyon drága és abból amit ráköltenék inkább merülök és a VR3-ból vagy kettőt veszel vagy ugyanúgy viszed másodiknak a Vipert meg egy kartáblát./
Reduktorokból Apexset, Posoeidont
Ruha: szárazruhából egy trilaminált Barét elég erős anyagból készül nekem tetszik csak a nyak mandzsettát kicseréltettem latexra.
Ha valami érdekel kérdezz nyugottan. -
F-ECT$
titán
válasz
balog tiby
üzenetére
Egy tapasztalt technikai búvárt tisztelhetük személyedben? Ha igen, akkor lenne kedved többet is írni erről a témáról? (Milyen tanfolyamokon vettél részt, hol merültél már, milyen felszereléseid vannak, stb.)
-
balog tiby
csendes tag
Szia!
Egy- két dolgot rosszul tudsz a sunto Viper és a Cobra nem 100 hanem 150 méterig mér.
Ha technikait merülsz vele át kell rakni gauge módba ilyenkor csak időt mélységet és hőmérsékletet mér, és ha merülés után kijössz a vízből nem azt írja ki hogy SOS a víz. :
A terved meg a kezeden van felírva egy táblán. Tehát tökéletesen alkalmas technikai merülésre.
Azzal hogy technikai búvár vagy nem keresel pénzt csak több pénzt költesz, az ipari búvár teljesen más képzés.
Abban teljesen igazad van, hogy azért merülni kell hozzá bőven, de ha nincs meg a megfelelő vízbiztonság a tanfolyam végén úgysem tudja az ember bemutatni megfelelően a gyakorlatokat. PL: lebegés 30 percig mondjuk 4 palackkal 6 m-en, gázváltás időre bójalövés időre persze mindez lebegésből .
[Szerkesztve] -
F-ECT$
titán
Erről is sokat lehetne írni, de sajnos szinte az összes rendszer azzal henceg, hogy ők aztán milyen kurvára biztonságosak. Eszetlenül túlbiztosítják a dolgokat, pl van olyan rendszer, ahol a 10m/perc-es emelkedést is levitték 9m/perc-re, hát lol. Ide tartozik a mély merülés is, ami nekem 40m-től számít mélynek, persze lehet, hogy a PADI-nál, NAUI-nál, akárhol ezt már extra mélynek hívják, pedig semmi különbség nincs egy 15 vagy egy 25m-es merülésben.
-
Füge007
senior tag
Szia!
Persze tudom, hogy igazad van, de olyan régi nagy álmom ez a búvárkodás, de anyagilag soha nem engedhettem meg magamnak. Most, hogy végre tudok rá pénzt és időt áldozni, szeretnék haladni a létrán. Tudom, hogy még sok tapasztalatot kell szereznem, amihez sok sok türelem kell. Szerencsére a víz alatt már nem ''sietek'' meggondolok mindent többször is, hiszen nem csak magamért hanem a merülőtársaimért is felelősségel tartozom! Igazad van abban is, hogy erőssen biznisz íze van sok iskolának, ilyen vizsga, meg olyan vizsga, gyüjtsd a kártyákat, de tény és való nincs mogötte effektíve tudás. Szerencsére az oktatómmal jó a viszonyom és más merülésvezetők is alkamasnak tartanaak erre a technikai sportra, a szervezetem is jól bírja merülést. Igazából nem az a célom, hogy a merülési mélységeimmel hencegjek, a merülés csak egy eszköz, hohgy minnél többet láthassak egy sokak, számára sajnos elzárt, csodálatos világból! Sok ismerősöm kérdezi milyen lent lenni, csak azt tudom mondani ezt a saját szemeddel kell látnod, mert ami ott van igazából szavakkal leírhatatlan.
Egyszóval mindenkitől bocsánatot kérek, ha butaságot mondok, írjátok a lelkesedésem számlájára
!
És nem utólsósorban köszönöm a jókívánságaidat!
Üdv -
blise
tag
válasz
Füge007
üzenetére
szia
írtad, hogy lehet lassan haladni de az nem a te műfajod.
véleményem szerint, csak lassan lehet haladni, az hogy mondjuk én egy évben merülök kb 20-40 et, te meg mondjuk többszázat az egy dolog, én azt is lassú haladásnak nevezem... ez pénz és idő kérdése...
arra gondolok, hogy a merülésszám nélküli haladást nem szeretem, tehát ha épp megvan a kötelező és már lép is tovább az ember. szerintem kell a rutin, ahhoz hogy elsajátits dolgokat, hogy tökéletesen meg tudd csinálni, akkor is mikor tényleg oylan körülmények vannak
sajnos ismerek oylan 2-3 csillagos búvárt, aki hát hogy is mondjam... 15 méter alatt fél, alatta siet, és ha váratlan szituáció van akkor ő is szeret váratlanul viselkedni...
másik dolog:
a suunto tényleg hobbibúvároknak van amit a max 100 méteres mélység is mutat, igaz legtöbbünk számára ez elérhetetlen mélység.
ahhoz hogy technikai búvár lehess, gondolom még rengeteg vizsga (sok pénz), rengeteg merülés (még több pénz), és nagyon komoly elhatározás kell, mert szerintem ezt hobbiszintem már nem biztos hogy fel kell vállalni, hacsak nincs vele valamilyen megélhetési célod
amugy sok sikert a tanuláshoz és a merülésekhez -
blise
tag
Ha megnézed a különböző oktatási rendszerek tananyagát, akkor láthatod, hogy a mélymerülést mindenki valahol 1x métertől definiálja, pl. CMAS is. Az megint más kérdés, hogy melyik rendszer, milyen vizsgával és merülésszámmal enged le különböző mélységekbe. jellemző szabály a 40 méteres mélységhatár, horvát, egyiptom, meg még gondolom pár helyen. de ezt bizonyára mindenki jól tudja..., itt nem rád gondoltam, hanem füge barátunkra
-
busman
veterán
Okt 22 graz...ha rendbejön a fülem.

-
Füge007
senior tag
Milyen keverékkel merültél, és hol, és milyen felszereléssel?
Pontosan a roncsmerülés az ami a legjobban vonz! Mint írtam vannak terveim, kimondott hajóroncsok amit szeretnék élőben látni, ha egyszer eljutok arra a szintre, hogy biztongágosan tudok olyan mélyre merülni.
[Szerkesztve] -
busman
veterán
-
F-ECT$
titán
válasz
Füge007
üzenetére
40m-ig is nagyon sok roncs van hidd el. Az meg egy dolog, hogy megcsinálod a deep vizsgát, de én 100 merülés után kezdenék csak a technikai, 40m alatti, gázcserés merülésekkel foglalkozni... (Mellesleg a nitrox sem pont a mély merülésekről szól, bár ezt gondolom tudod
) -
Füge007
senior tag
Ezért is szeretnék DIR felszerelést beszerezni, hogy átléphessem a hobby búvár szintet. Ez pesze az én nézőpontom, és nem akarok okoskodni senkivel szemben, de vonz a technikai merülés. Az oktatómnak nagyon komoly merülés száma van, megnéztem a computerét és komoly mélységek vannak benne. Az élményeivel teljesen megfertőzött, innen a nagy lelkesedés
.
[Szerkesztve] -
Füge007
senior tag
Hévíz 41,8 méter! Persze ez már nem no deco merülés kategóriába tartozik. Most fogom a télen csinálni a nitrox, és a deep vizsgámat. Azért is van erre szükségem, mert szeretnék roncsmerüléssel foglalkozni, de 20 méteren túró sincs, sajna. Nagy álmom a Szent István csatahajóra merülni 62 méteren van, oda persze még vizsgák sokaságán kell átesnem, de nem adom fel. Egyszer csak sikerül.
A szabadidős búvár még 40 méterre sem mehet!
A coputer meg kinek mi jön be, ennyi. -
Füge007
senior tag
Végülis mindegy milyen a coputer, egy a lényeg megbízhatóan működjön
! Jövőre tuti merülök trimix keverékkel. Persze lehet lassan haladni, de az nem az én formám. Hévizen is csak néztek, hogy ilyen kevés merülésel megcsinálom, de megcsináltam nem is akárhogy. Természetesen mindent az előzetes megbeszélés szerint.
Ahol tanulok van lehetőség technikai merülésre, és járnak is, persze nem Gyékényesre.
Most nézem a jövő évet, és már elkezdtem tervezni hova szeretnék menni. Egyiptom az egyértelmű, Adria is biztos, meg megpróbálok hétvégéket beszúrni itthon, meg a sógoroknál.
Összehozhatnánk egy PH búvár merülést is!
Üdv -
F-ECT$
titán
válasz
Füge007
üzenetére
Hát én a helyedben még várnék egyrészt a trimixes merüléssel, másrészt a computer vétellel is, mert a suunto nagyon jó a hobbi búvároknak, viszont a technikai merülésekhez lehet, hogy van jobb.
Én is tapasztalatból mondom, hogy csúszkál, a konzolt meg úgy tudom rögzíteni a mellényemen, hogy csak lenézek és látom, nem kell érte nyúlni. -
Füge007
senior tag
Egyetlen egy dolog miatt maradok ennél, mégpedig timix gázkeverékes üzemmód. Mindenképpen kacsingatok a Deep merülés felé, és ez ahhoz elenghetetlen. Nem fog 40 méteren csúszkálni a kezeden tapasztalatból mondom! Viszont nekem a konzolos azért nem jön be, mert nyulkálni kell érte. Van egy kiegészítő gumipánt, arra az esetre ha kikapcsolódik vagy eltörik a szijja, már védve is vagy a leeséstől. Suunto vyper-rel merültem Hévizet is, nem volt gond vele.
-
F-ECT$
titán
válasz
Füge007
üzenetére
A D9 szvsz fölöslegesen drága (főleg a jeladó), én a D6-ot, vagy a Stingert javasolnám, ha ilyen óraként is használható computert szeretnél. Én is gondolkoztam ezeken, de nekem jobban bejött a Cobra + tájoló kombó, mert így tényleg 1 konzolon látok mindent, tetejében úgy, hogy nem kell gombot megnyomni ahhoz, hogy a különböző funkciókat (beleértev az iránytűt is) elérjem. Emellett nem kell a kezemre csatolni semmit, valamint attól sem kell félnem, hogy elszakad a szíj, vagy, hogy 40 m-en az összenyomódott ruha miatt elkezd csúszkálni a kezemen az computer. (Ha meg ott szorosabbra veszem, akkor emelkedéskor kell lazítani, és minden egyes ki/becsatoláskor nő az esélye, hogy egyszer leesik.)
-
Füge007
senior tag
Megnéztem a felszerelésed, szép summa lehetett.
Nálam még egyenlőre szerényebb.
Maszk: Technisub LOOK
Uszony : Cressi Rondine
Sznori: Tecnisub
Ruha: 7 mm Bare + csizma
Szeretnék egy SUUNTO D9 komputert, HALCYON DC-t és a speckó ehhez tartozó lélegzőautomatát.
Mindenképpen DIR-es cuccokra ruházok be.
Persze egy vagyon lesz, de évekig ki fog szolgálni, és remélem sok kellemes merülésben lesz részem a segítségükkel. -
Füge007
senior tag
Hali!
Igazából annyiból hátrány, hogy ha valami nem tiszta ott elmagyarázzák. Én SSI rendszerben tanulok, a Padi-t igazából nem ismerem, de nagy külömbség nem lehet. Igazából mindent a gyakorlatban sajátítasz el, de az elméletet is imerned kell. Ha valami nem tiszta, kérdezz nyugodtan megprobálok segíteni.
Üdv! -
Füge007
senior tag
Szia!
Azért kis teljesítményű, mert a saját műszereid leovasásához kell, a merülésvezetőd visz magával refiket, mert a forrásteremben kell, de ha tudsz vigyél egy erősebb lámpát, hogy te is tudj világítani magadnak.
Itt elolvashatod a komplett merülési tervet [link].
Ott van minden gázkeverékre vetítve is!
A 7 Bare tökénletes lesz
!
Üdv!
[Szerkesztve] -
krx
csendes tag
Igen a www.buvarkodas.hu őket választottam. Nem olvastam róluk rosszat az már egy jó pont. Egyébként hasonló árban vannak, mint a többi padi oktató. Munkahelyemtől 10 perc gyalog. Nem járok be tanfolyamra, (bízok benne, ez későbbiekben nem lesz hátrány) hazavittem a könyvet meg dvd-t. KB. 1 hét múlva szeretném a tesztet megírni, utána, amikor az idő engedi (kb. 2-3 héten belül) akkor a védett vízi gyakorlatok. A hideg miatt meg majd tavasszal a nyílt vízi vizsga (Gyékényesen szeretném), előtte legfeljebb még egy medencés gyakorlás (remélme addig nem felejtek sokat.).
-
F-ECT$
titán
válasz
Füge007
üzenetére
Nekem is 7-es Bare-m van (ha van kedved, akkor visszakeresheted: az egyik hozzászólásomban leírtam a cuccaimat, amiket most nyár elején vettem), akkor az jó lesz
A lámpát viszont nem értem, legalábbis azt, hogy miért kis teljesítményű kell
Mennyi ideig tartott a merülés, és ebből mennyi volt a süllyedés, fenékidő, dekózás? -
Füge007
senior tag
Szia!
Nekem 7 mm Bare normál ruhám van, mivel úgy gondoltam legtöbbet az Adrián merülök ezért választottam ilyen vastagot. Hévízen is ebben merültem. Hévízre az előírt merülési konfig: Teljes testet takaró ruha, 15 l palack, octopus rendszerű lélegeztető készülék, kis teljesítményű lámpa (inkább vigyél nagyobbat, mert amíg a merülőtársad körbeviszik te is tudj nézelődni). A megadott telefonszámon, Kovács Györgyel merülés előtt egyeztessél, a merülési konfig ügyében biztos ami biztos.
Merülés előtt úgy gondoltam meleg lesz ez a ruha ide, de a sok dekónál nagy a hőveszteség visszafelé már egyáltalán nem volt melegem, de nem is fáztam.
Én 5 mm alatti ruhát nem javasolnék!
[Szerkesztve] -
busman
veterán
Hát visszafalé elkél a vastag ruha,sőt a kesztyű is.
Én 7.5 -es félszárazban merültem meg a barlangot ,de visszafelé majd megfagytam...
Lent hamar megszokod a meleget,szinte fejbevág a forró víz,deko alatt meg a huszonegynéhány fokos vizet nagyon hidegnek fogod érezni.
[Szerkesztve] -
krx
csendes tag
Sziasztok!
Én még messze vagyok ezektől az élményektől, de megtettem az első lépéseket és beíratkoztam 1 OWD tanfolyamra. Most kezdtem el olvasni a könyvet. -
Füge007
senior tag
Felejthetetlen élmény lesz! Nekem a mélységgel semmilyen problémám nem volt, és a látótávolság is meglepően jó volt. Az áramlás érdekes volt, de a megbeszélés előtte sokat segített, így már nem ért felkészületlenül mikor odaértünk. Én még nem tudom mikor megyek ez évben, de nem hagyom ki az tuti. Már rég dédelgetett tervem vot az ottani merülés, és nagyon bejött. Eligazításkor csak nézett az a csoport akivel merültem, mármint a merülésszámomat. Viszont a merülőtársam azt mondta nem hitte volna el, hogy ilyen kezdő vagyok olyan profin végeztem a merülést, és ehez a merülésvezetőm is csatlakozott. Ezt is nagy sikerélményként éltem meg, nem beszélve a többiről, amit majd megtapasztalsz te is. Nem akarom lelőni a poént, de ezt nem lehet egyszerűen elmesélni!
Üdv -
Füge007
senior tag
Nos megjöttem a Hévízi merülésről, szuper volt!!! Hihetetlen amit ott lát az ember! A merülés nekem 8500.- került. Az ottani merülésvezetők nagyon kedvesek voltak!
Aki teheti ezt ne hagyja ki! Max mélység a kopjuterm szerint ahol voltam 41,8 m.
Még idén biztos megyek.
Üdv
[Szerkesztve] -
Füge007
senior tag
Végre kaptam végleges merülési időpontot, vasárnap délelőtt merülök Hévizen. A tapasztalataimról beszámolok.
Már allig várom, hogy csobbanjak egy nagyot és tűz le. -
F-ECT$
titán
Hát mivel egészséges emberek ezzel nincs gondja, ezért én biztos, hogy nem tudok ilyen speciális kérdésben segíteni. Az rémlik, hogy valamelyik Submarine-ben olvastam egy nyomáskamráról, ahol biztosan végeznek ilyen vizsgálatokat is, de az már nem rémlik, hogy ez hol is van. (Sőt tán a kamárval dolgozó orvossal is volt interjú.) Egyébként nem tudom, hogy mivel lehet gond, mert lényegében a testedre ható külső nyomás a folyadékkal teli részeket nem tudja összenyomni, a levegős részekben meg akkora nyomás van belül, mint a külső nyomás. (Persze ha nem akarod elárulni, hogy melyik testrészeiddel van gond azt megértem.)
szerk: a testedre ható nagy nyomás leginkább a szivet és az ereket viseli meg, de szerintem azt, hogy ezek mekkora nyomást viselnek el leginkább úgy ''mérhető'', hogy fokozatosan egyre nagyobb nyomásnak tesznek ki, és nézik a reakcióidat, persze ez tényleg biztonságosabb egy kamrában, mint a víz alatt.
[Szerkesztve] -
Batman
őstag
Hello!
Tudtok ajállani, valami jó orvost pesteni, nekem speciálisan nyomásvizsgálat kellen, hogy kiderüljön mekkora nyomást bír a testem egyes részei.
Van könnyűbúvár vizsgám, de több mint öt éve volt egy kis ''balesetem'' és azóta nem merültem, sajna elötte is csak pár alkalommal mert pont akkoriban kezdtem.
Most lassan úgy gondolom már kibírnám a nyomást de biztosra kellene mennem.
köszi -
Füge007
senior tag
Szivesen!
Megbeszéltem az oktatómmal a merülést, ismeri Kovács Györgyöt nyugodtan rábízhatom magam, ez megnyugtat. Nem tudom, én azért óvatos vagyok, inkább apróbb lépésekkel előre biztonságosan. Lehet, hogy nem sok mindent látok, bár láttam fotókat az ottani merülésről, sokkal nagyobb látótávolság volt mint gondoltam. Akárhogy is nagy élmény lesz, és egy régi álmomat valósítom meg az ottani merüléssel. Meglátjuk, végülis még mehetek máskor is és tapasztalatszerzésnek, és gyakorlásnak jó lesz. -
Füge007
senior tag
Nem mehetek a barlangba, az nekem még túl mély nincs meg a kellő tapasztalatom. Ott a helyszínen beszéljük meg a merülést, de csak a biztonságos málységig megyünk, én eddig max 27 m mélyen voltam addig nem volt semmi gond, jól ment a kiegyenlítés, és a nyomás sem okozott gondot. Szóval még az elején vagyok a dolgoknak, sokat kellene merülnöm, de sajnos a suli és amunka melett csak nyáron van időm.
Priviben ment a szám.
Üdv! -
F-ECT$
titán
válasz
Füge007
üzenetére
A hévízi merülésről röviden, bár ott is lesz egy elég hosszú briefing. A tó kb 40m mély, és mivel elég meleg a vize, ezért a normál dekompressziós táblázatok nem is használhatóak. A merülés elején amilyen gyorsan csak lehet le kell érni az aljára. Ekkor a merülésvezető után be kell jutni egy szűk járaton, ahonnan erősen áramlik ki a víz. Oda csak úgy tudsz bejutni, hogy kiengeded az összes levegőt a mellényedből, majd a kezeddel behúzod magad. Mivel a tó alja iszapos, ezért nem árt ha jól tudsz lebegni. Egy merülésvezető 2 embert visz le, míg az egyiket körbeviszi, addig a másik egy helyben marad és nézelődik. Ha jól tudom, akkor a forrásbarlangban több meleg és hideg vizes forrás is van. Emelkedés után többször is meg kell állni dekózni, lehet, hogy változott, de régebben 9m-en 5, 6m-en 10, 3m-e pedig 15 perc volt a dekóidő. Ha jól tudom, akkor emelkedéskor lehet megnézni az itt elhunyt 2 búvár emlékére állított táblát.
Akikkel beszéltem, azok azt mondják, hogy amikor először voltak, akkor úgy fejbe vágta őket a nitrogén, hogy nem is nagyon emlékeznek semmire, ezért el kellett menniük még egyszer. Másodszorra viszont mindenkinek tetszett, főleg a barlang falán található különféle kristályok.
A telefonszám jöhet, bár ha megyek, akkor valószínűleg a búvárboltom által szervezett merülésre fogok menni. -
Füge007
senior tag
Szia!
Persze, hogy érdekel! Én kizárólag az Adrián merültem Krk sziget környékén, ott is vizsgáztam, lehetett volna Dorogon is, de az valahogy nem hozott lázba. Persze nem egy Vörös tenger, de nekem már ez is fantasztikusan jó volt. Ha konkrét helyekre vagy kíváncsi akkor utánna kellene nézni a merülési naplómba, az meg nincs gépközelben. Hajóról merültünk Krk közeli kis szigetek partjainál, napi két alkalommal. Most tervezem a jövő nyarat Vörös tengerre mindenképp megyek, meg Adria is lesz! Nem kell semmi extra szálloda, inkább azt a pénzt is merülésre szánom
! Jövő hétvégén merülök Hévízen beszámolok majd a tapasztalataimról! Apropó az ottani merülét Kovács György vezeti ha kell a telefonszáma priviben elküldöm. Nála kell időpontot kérni, és ő az ottani merülésvezető is.
Üdv -
F-ECT$
titán
Meg is ragadom az alkalmat, hogy az egyiptomi túrám befejező részét is megírjam

Mint már írtam is, a szerdai indulásnak megvan az az előnye, hogy mivel a legtöbb országból máskor indulnak a gépek, ezért eleinte egyedül voltunk a szigeteknél. Az utolsó napon már elég sok hajó állt mindkét szigetnél, így az aznapi utolsó merülést Abu Dabab-ban tartottuk. Másnap elmentünk az Elphinstone-hoz, ahol elég nagy áramlás fogadott minket, de cserébe láttunk pörölycápát, méghozzá rögtön kettőt. Sajnos ezek a cápák nem úsztak túl közel hozzánk, de így is nagy élmény volt. A nagy áramlás persze relatív, mert kb 1 csomós volt (tehát pont tudtál szemben úszni vele, de kb csak 10m / perc sebességgel), de én ennél nagyobbal még nem találkoztam, csak áramlásos merüléskor. (Az arról szól, hogy bedobnak a vízbe, és sodródsz az áramlással, majd pár km múlva felvesznek.) Itt még 2 merülésünk volt, az egyiken láttunk egy szinte még kölyök, kb 1-1.5m-es szirtcápát.
Az esti merülés már Shab Marsa Alam-nál volt, ahol is megnézhettünk a szafari hajónk pontos másának roncsát kb 15 m-en
Másnap reggel még volt egy levezető merülés, és utána már csak sznorkelezni lehetett. Ekkor készültek a delfinnel úszkálós képek. Állítólag a delfinek épp aludtak, tehát játszani nem igazán lehetett velük, de legalább közel úszhattunk hozzájuk.
A kötelező 1 napi pihenést a hajón töltöttem, de aki akart az kimehetett a partra is. A reptérre indulás hajnali 2-kor volt 2 busszal. Az egyik ''természetesen'' lerobbant, így 1 buszba ''zsúfolódva'' (kb 2x20 ember az 50 fős buszba) tettük meg az utolsó km-eket. A visszaúton egy MD73-as egyiptomi géppel repültem, és mit ne mondjak: óriási megkönnyebbülés volt földet érni.
Végszóként tán csak annyit tudok mondani, hogy aki szeret búvárkodni, és megteheti, annak mindenképp érdemes minél előbb elmennie egy ilyen túrára. Sajnos ahogy egyre nagyobb üzlet az egyiptomi túrizmus, és így a búvárkodás is, így egyre drágább lesz kijutni, egyre többen lesznek a még nagyjából érintetlen vizeken is, és bizony a nagy halak, cápák nem igazán szeretik ha túl gyakran zavarják őket, és egyre kevésbé látogatják azokat a helyeket, ahol régebben alig fértél el a vízben a cápáktól. Persze a cápákon kívül is rendkívül sok látnivaló akad a vízben, de én ha legközelebb hajós szafarira megyek, akkor még délebbre, még érintetlenebb vizekre szeretnék eljutni
-
F-ECT$
titán
válasz
Füge007
üzenetére
Szia!
Hévízen még nem merültem, de már tervbe van véve. Viszont beszéltem már erről a merülésről 2-3 emberrel, szóval ha érdekel, akkor tudok róla írni egy picit.
A feneketlen kútról meg annyit, hogy bárhová mész el merülni Magyarországon kívül: az utazás, szállás, kaja, pia mindig többe kerül, mint a merülések. Szóval ha arra van pénzed, hogy utazgass, akkor is jut, hogy ezeken az utazásokon merülj egy párat
Egyébként hova sikerült már eljutnod? -
Füge007
senior tag
Szia!
Merültél már Hévizen, ha igen akkor mi a tapasztalatod?
Gratulálok a hozzászólásaidhoz, nagyon sok hasznos infót merítettem belőlük!
Én idén kezdtem el, hosszú vágyakozás után ezt a technikai sportot, sajna tény és való feneketlen kút, főleg, ha az ember ki akar jutni szebbnél szebb helyekre.
De mikor lenn vagyok az elmondhatatlan élmény, és ebből soha nem elég!
Üdv! -
F-ECT$
titán
Na mégse lett, és nem is lesz a héten időm megírni a végét (kurva határidők), de ami késik, az nem siet. Talán jövő héten...
-
F-ECT$
titán
A héten remélem lesz időm megírni a befejezést, de ahhoz már elő kell vennem a logbookomat, mert a végére kicsit összefojtak már a merülések

Viszont merülésem nekem sem nagyon lesz mostanában, mert beruháztam egy kocsira, és ez kb annyi pénzt visz el, amennyit eddig félre tudtam tenni a búvárkodásra. Azért még lehet, hogy beiktatok egy Gyékényesi hétvégét, és télen egy Hévízet, mert ezek legalább olcsóak
-
F-ECT$
titán
No: továbbra is tartom a véleményem, hogy érdemes lenne egy embert megkérdezni aki náluk tanult / merült velük, hogy mi a véleménye róluk. A honlapon található írások eléggé sablonosak, ebből nem sok minden derül ki, de az szimpatikus, hogy több rendszerben is oktatnak. Az árak kb jók, bár ha kicsit keresgélnél, akkor 10-20%-kal olcsóbban is megtalálnád ugyanezt, kérdés, hogy a bolt közelsége mennyire fontos neked.
-
krx
csendes tag
Sziasztok!
Lassan szeretném megszerezni az első vizsgát. www.buvarkodas.hu öket szúrtam ki, hogy bevezessenek a búvárkodás rejtelmeibe (közel vannak a jelenlegi munkahelyemhez, nem kell Bp -en a fél várost átutaznom). Megköszönném ha megnéznétek az oldalt, vagy ha van valami infótok róluk.
Köszi
-
blise
tag
szia
hát akkor az első reakció: már az első írásod is érdekes volt egyiptomról és a kéepk is nagyon jók, meg ez is jóra sikerült, és nem semmi, hogy ennyit írsz róla, szerintem mindenki hálásan olvassa. pláne akik idén nem jutottak el semmiylen tengerhez, mint pl. én sem....
remélem hamarossan olvashatom a folytatást -
F-ECT$
titán
Bár sok reakció nem született, azért folytatom

Az első nap után után éjjel hajóztunk ki a Brother's szigetekhez. Ezek kb 40 km-re vannak a parttól, szóval itt aztán végképp nem szerencsés kockáztatni, mert egy sérülés, és 20 ember szórakozását teszed tönkre. Nálunk ilyen nem fordult elő, de az egyik merülésvezető (5000+ merüléssel) mesélt egy pár történetet...
A következő 3 nap az alábbi forgatókönyv szerint zajlott: Kelés 5-kor, majd briefing, és fél 6 körül már early morning dive. 7 körül reggeli, majd pihi 10-ig, akkor megint briefing, merülés. 12 körül ebéd, majd pihi 1/2 3-ig, akkor megint briefing, merülés, 4 körül uzsonna, pihi 6-ig, majd egy merülés mielőtt lemegy a nap, végül 8-9 körül vacsi. Nem mondanám magam puhánynak, de iszonyatosan kikészített ez az erőltetett menet, nem a fizikai megerőltetés, hanem inkább a nitrogén felhalmozódása okozott gondot. A napi 4-ik merülésen pl előfordult, hogy 20m-en jelzett 25 perc no deco időt a computerem.
Mint írtam az első nap egyedül voltunk a kis brothernél, és mikor másnap megérkezett oda 2-3 hajó, akkor átkötöttünk a nagyhoz, ahol 1 napig szintén egyedül voltunk. Mikor a 4-ik nap reggel elhajóztunk onnan, akkor viszont már kb 10-12 hajó állt a 2 szigetnél.
A merülésekről oldalakat lehetne írni, de azt hiszem a linkelt képek magukért beszélnek. Szinte mindent láttunk, amit a Vörös tengerben lehet: lágy és kőkorallokat, számtalan féle halat (papagáj, napóleon, szikla, bohóc, stb), 3 fél cápát (köztük pörölycápát!), ráját és még néhány roncsot is beiktattunk. A merülések között még lehetett szabadtüdőzni is, bár ezt a kapitány nem nézte túl jó szemmel, főleg ha cápák is voltak a közelben, de hát úgy volt izgi
Azt egyébként tudni kell, hogy bármennyire is előírás lenne, de ezek a hajók a vízbe ürítenek, és a szakács is közvetlenül a vízbe dobja a halmaradványokat, úgyhogy:
-muréna mindig van a hajó alatt
-a legnagyobb halraj a hajó alatt van
-cápa is szinte mindig van a hajó közelében.
Esti szórakozásunk is volt. Az egyik helyi merülésvezető fogott egy pár halat, megsebesítette őket, majd egy kötélre kötve bedobta a vízbe. A cápák jöttek is rá rendesen, de még ekkor sem voltak hajlandók túlságosan megerőltetni magukat: Úgy voltak vele, hogy amelyik hal sérült, az úgyis meg fog dögleni, tehát ha húztuk a halat az orruk előtt, akkor sem voltak hajlandóak gyorsabban úszni, hogy utolérjék, csak akkor haraptak bele, ha a halat 1 helyben hagytuk. Nem tudom, hogy mindig így viselkednek-e, vagy csak érezték, hogy itt nincs minden rendben, de iszonyat furcsa volt azt látni a különféle természetfilmek után (ahol még nappal is támadnak, akár a teljesen egészséges halakra is), hogy szinte bele kell tömni a cápa szájába a kaját még este is, amikor elvileg vadászik.
Egyelőre ennyi, majd még folytatom
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- Kuponkunyeráló
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Parfüm topik
- Formula-1
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bluetooth hangszórók
- Valami baja van a tápomnak
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3847
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
- GYÁRI TÖLTŐK Macbook Magsafe 1 és 2 Budapest,/MPL/Foxpost
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
, de gonosz vagyok...
,a kartáblába nem merül le az elem 
az várta: na mikor bénul már le majd nem lesz ekkora arca. Amikor meg kidekóztattam a következő merülésükön a gép verte tele őket dekóval mert ugye benne volt nemrég mondjuk 70m 15 perc ő meg
mért adtam oda ennek a tuloknak. Én meg
ne aggódj most legalább biztoságosan merülsz.
!

. Én meg amikor megfogom már az alakjából érzem hogy jó van-e a kezembe csak mindíg ugyan arra a gázra kell használni az adott reduktor tipust mert különben lessz: a most melyikre is raktam melyiket ![[kép] [kép]](http://www.weekender-travel.de/assets/images/technisub_hexagon.jpg)
![[kép] [kép]](http://images.amazon.com/images/P/B0002CTN8Q.01-A1NIUAW0ZC6ARC._SCMZZZZZZZ_.jpg)
![[kép] [kép]](http://www.users.zetnet.co.uk/crdive/catalogue/images/al_black_diamond-s.jpg)
!
![[kép] [kép]](http://scuba-equipment-europe.com/images/regs/rracic.jpg)
Trimix vizsgával lehet próbálkozni mélyebben is...
Nem én akarok mélyet merülni, hanem Füge007.