Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• benmarcll

csendes újonc

válasz DaFok #77256 üzenetére

Mielőtt bármit teszel, várd meg egy jobban hozzáértő válaszát, de szerény személyem úgy gondolja, hogy a kék lenne az, ahol kb 30Hz-en valóban a leghangosabb lenne.
    Ha a pontosság alatt azt szokás érteni, hogy az adott frekvencia tartományban, ahol szólnia kell a mélynek, minél állandóbb a hangereje, akkor a rózsaszín nyer. De ami szerintem valószínűbb a pontosság alatt, hogy mennyire "feszes", azt ebből - szerintem - nem lehet megállapítani.

• benmarcll

csendes újonc

válasz Lite #77239 üzenetére

Köszönöm. :DD

Igen, igen, természetesen az ajtó külsején lévő lemeznek a belső felének a teljes felületére raktam, ahová csak elért a kezem. Illetve több helyen olvastam, hogy a hangszóró mögé illik esetleg duplán is rakni, így oda 2 rétegben ment. (És "ijesztő", hogy kopogásra mennyivel másabb hangja lett, mint az autó hátsó kereke feletti ív lemezének. Tényleg brutál sokat fog a rezonancián :D )

• benmarcll

csendes újonc

válasz V8engines #77225 üzenetére

Mondjuk ha ráadtam minden frekvenciát az elejére, és kivettem a melynyomot a rendszerből, megjelentek azért olyan mélyek is, amik eddig fixen nem lettek volna szimplán az elejéből :D De ez csak kíváncsiság volt.

Szóval alapból én úgy tudom, meg úgy érzem 2 dologban segít a bitumennel való szigetelés: (De fixen van aki jobban ért hozzá, és ha hülyeséget írok, légyszi javitsatok ki :DDD)
    Először is a hangszóró által produkált hangok az ajtó vékony lemezeit simám meg tudja rezgetni, és ezzel tulajdonképpen "el is nyeli" a lemez a hangokat, a hangok energiáját.
    A másik dolog pedig hogy a hangszóró mögött lévő tér nem egy zárt tér; mint egy mélynyomónál, itt is segít ha tud kialakulni akusztikai tér.
    Nálam pl. mocsok sok helye volt kiszöknie a hangnak az ajtó belsejéből:

Tehát segít a rezgések csillapításában, de csak azon a lemezen, ahová konkrétan ragasztod a lapot.

Hát igen, ha vissza kell bontani az szopás, de ezért is csináltam meg itt bal oldalt az ablakemelőt előtte, jobb oldalt pedig a zárat, aztán reméljük most nem fog semmi előjönni :DDD

Ilyen lett a végeredmény amúgy:

• benmarcll

csendes újonc

Sziasztok!

Most szigeteltem le az ajtókat, és írnék egypár gondolatot a végeredményről.

Mindenhol azt olvastam, hogy utána "nagyobb lesz a basszus", meg ilyesmik, és összességében én nem így foglalnám össze az eredményt. Amikor az egyik ajtóval megvoltam, ide-oda balance-olgatással próbáltam meghallani a különbséget, és kicsit csalódott voltam, mert az a "hatalmas nagy basszus" élmény - nyilván - elmaradt a szigeteletlen ajtóhoz képest. Sokkal inkább úgy éreztem, hogy mintha olyan teltebb, tisztább lenne az egész. Sőt; szinte úgy éreztem, mintha nem is a szigetelt ajtó szólna szebben, hanem a másik csúnyábban - ha ennek így van értelme. :D

Ma befejeztem a másikat is, és az összességében tényleg a fenti helyzet jött ki, csak nyilván hatványozottan. Egyszerűen tisztábban szól, megjöttek olyan középfrekvenciás hangok, amik eddig úgy nem igen voltak, sokkal teljesebb lett a hang.

Amikor meglett a jelenlegi, szerintem még viszonylag alapnak mondható rendszerem, sokáig hihetetlen volt hogy tekerem-tekerem felfelé a hangerőt, nem hallom túl hangosnak a zenét - egészen addig amíg megszólalok és a saját hangomat se hallom, de zenét mégsem érzem "bántónak", nincsenek fül-erőszakoló érces hangok. Na ez az élmény most még tovább nőtt, még kevésbé érzem bántónak a hangokat.

Így már megértettem, miért mondják sokan annyira alapvetőnek a szigetelést, miért illik ezzel már az elején foglalkozni, és miért pontosan ugyan olyan fontos, mint bármelyik másik eleme a rendszernek. :DD

• benmarcll

csendes újonc

Sziasztok!

Szigetelem szép lassan az ajtókat, az egyik már annyira kész van, hogy lehet hallgatni. Telefonról raktam fix Hz-t neki, és csessze megmaradt az ugyan olyan zizego hangja, mint korábban. Kivettem a helyéről, és a zizego hang maradt. Kivettem kézbe, átnéztem, sehol nincs megrepedve, viszont ha a pillét nagyon óvatosan megnyomogatom, akkor hallani egy kis nyikorgo/nyeszegő hangot. Ez mi miatt lehet, és mi lehet rá a megoldás? :D
    Szerk.:
    Pontosítok, hogyha a membránylt óvatosan befelé nyomkodom, akkor szinte alig-alig van hangja, viszont hogyha belülről óvatosan kifelé nyomogatom, akkor sokkal jobban hallatszik.

Kicx GFQ 6.2-es hangszóró, a másik oldalnak nincs ilyen gondja, zene közben nem veszem észre, de akkor is idegesít. Nem régi a cucc, szerintem kb. 3, max 4 éves. Sosem kínoztam, ha esetleg torzítás közelébe ért, rögtön halkítottam, próbáltam vigyázni rá.

Köszi! :R

• benmarcll

csendes újonc

válasz V8engines #77192 üzenetére

Végül tegnap megrendeltem az STP-t a korábban linkelt helyről, 4.5nm-es szettben. (Árban jobban megérte, illetve a felesleget tovább tudtam volna adni ismerősnek)
    Aztán ma sajnos kaptam a hívást, hogy mint máshol se, náluk sincs már, helyette kaptam ajánlásnak egy CTK terméket, amely elvileg tudja, talán picit meg is haladja az STP tudását, picit drágábban. Elvileg holnap érkezni fog, meglássuk milyen lesz. Hétvége folyamán tervezek nekiállni, bár sajnos nem biztos, hogy bármi lesz is belőle. :D

• benmarcll

csendes újonc

Sziasztok!

Újabb kérdéseim jöttek felszínre :DD

Rászántam magam az ajtók szigetelésére viszont a rengeteg választékban kicsit elbizonytalanodtam. Visszaolvasgattam, mindenhol az STP és Silent Coat termékeket ajánljátok, viszont az említett árak (10-20k) vajon már csak az idő eltelte miatt nem állja meg a helyét? Egy Alfa Romeo 145-ös lenne az alany, 3 ajtós -> szép nagy ajtókkal, így inkább 1.5nm / ajtóval számoltam és bőven 30k-s számokat látok.
    2 helyről 2 termék szimpi jelenleg:
    - [link] STP BLACK SILVER - 20 tábla / pack, szóval másfél pack kéne nekem
    - [link] SILENT COAT M2 - itt pedig 32 db kéne nekem a 3nm-hez
    Ha csak az árat nézzük (és HA az előbbinél lehet fél csomagot rendelni), akkor összességében olcsóbban jönnék ki az STP-vel, viszont nem tudom, hogy minőségben van-e bármi különbség a fent említettek között. Esetleg más alternatíva? Illetve kellhet még egyéb szivacs, bármi, vagy a bitumenlapokkal már kellő eredményt el lehet érni?

Köszi! :))

• benmarcll

csendes újonc

válasz Lite #77185 üzenetére

Szuper, igazából most is pont hasonló számokkal állítgattam be, annyi kivétellel, hogy a szetteknél 24db/oktávos vágással.
    Köszönöm szépen a segítséget, úgy érzem bőven van még mit fejlődnöm a témában :DD
    Idővel lehet, hogy belevágok majd a komolyításba kicsit, de egyelőre nagy falat volna még. :D

• benmarcll

csendes újonc

válasz Lite #77179 üzenetére

Wow, nem gondoltam volna, hogy pont az erősítő lenne a gyenge láncszem a jelenlegi felállásban, és plussz egy erősítő a ládának fényéveket hozhatna :D ilyen szituációban a mostani 4 csatornás erősítő mehetne 2-2 csatorna hidalva, azaz 1 hidalt csatorna bal szett, 1 hidalt csatorna jobb szett?

Mi miatt történne ekkora ugrás amúgy? Úgy érzem, hogy jelenleg amikor a saját beszédhangomat már nem hallom, a hangszórók még mindig tisztán szólnak, csak még feljebb tekervén lesz kellemetlen már a hang. Emiatt gondoltam hogy az erősítő bírja :)

• benmarcll

csendes újonc

válasz Lite #77176 üzenetére

Ohh, hogy még ennyivel van feljebb :DD
    Ha egyelőre csak a fej váltásnál maradnék, és esetleg később a többit, akkor is lenne érezhető minőségbeli változás?

• benmarcll

csendes újonc

válasz Lite #77174 üzenetére

Erősítőnek ott volna a Hertz H604, vagy kevés szerinted ez a többi cucchoz képest? (vagy csak elsiklottál felette? :D)

A "mehetek aktívozni" alatt pontosan mit értesz, ha szabad kérdeznem? :D

• benmarcll

csendes újonc

válasz Lite #77172 üzenetére

Jelenleg egy Pioneer MVH180UI van, amikor vettem ár-érték arányban nagyon ajánlották, és végül is elvagyok vele egyedül a bluetooth hiányzik belőle. Minőséggel igazából nincs gondom, bár lehet, hogyha meghallanék egy komolyabb kategóriát, akkor nem ezt mondanám :D

Jelenleg a konfig többi tagja: Kicx GFQ 6.2, Hertz H604, Hert DBX 25.3

Zenei stílus meg végülis tényleg bármi jöhet; rock-tól kezdve, néha pici rap, akár hardstyle, dnb, szóval bármi is :D

Éés 1 DIN.

Összességében ha minőségben történne hallható ugrás egy magasabb kategóriától, akkor valószínűleg beújítanék, de mondjuk a bluetooth hiánya nem ér nekem ennyit.

• benmarcll

csendes újonc

Sziasztok!

Próbáltam olvasgatni a témában, de nem nagyon kaptam választ eddig a kérdésemre; egy fejegység esetében mi az az árkategória, amely felett hallható minőségi javulást csak sokszoros áron kap az ember? Azaz máshogy fogalmazva; meddig "éri" meg elmenni árban egy fejegység esetében?

Mivel nyilván ez produkálja a hangot, nem szeretnék spórolni rajta, viszont ha egy 50.000Ft-os és egy 300.000Ft-os között csak egy hangya*síp*-nyi különbség volna a minőség tekintetében egy átlagos user számára, akkor megelégednék az 50ezressel is. :D
    (Kicsit nyilván eltúlzó volt a példa, de remélem értitek.)

Illetve hasonló árkategóriájú fejegységek között szokott lenni releváns minőségbeli különbség? Hülyeségnek tartom az általánosítást, de a nyers műszaki paramétereket leszámítva, van olyan márka, amelyet jobb elkerülni, vagy a nevesebbek között igazából nincs minőségben lényegi különbség?

Köszi! :R

• benmarcll

csendes újonc

Sziasztok!

Egy ideje már furdall a kíváncsiság, viszont a netet bújva nem nagyon találtam összehasonlításokat.

Jelenleg egy Pioneer MVH180UI fejegységem van. Mivel ebben még nincs BT elgondolkodtam egy új fejegység vásárlásán, viszont akkor már nem lenne rossz egy kis szint ugrás minőség terén.

A kérdésem pedig a következő volna; a fent említett fejegységhez képest lenne hallható minőségbeli ugrás ha mondjuk a 40-50ezres kategóriát nézzük? A többi komponens szerintem nem rossz, de szívesen veszek minden véleményt róla! 😁
    Kicx GFQ 6.2 szett, Hertz h604 erősítő, Hertz DBX 25.3 zárt láda.

Illetve még egy kérdés; "szigetelve" nincs az autó. Tényleg hallható különbség van ha le van "szigetelve"?

Köszi! 😁

• benmarcll

csendes újonc

Na hát meglestem, hogy 50Hz-n, a szokásos hangerő mellett mennyire terheltem a kis mélynyomót, hát nem szerettem volna addig tekerni, amíg eléri azt a kb 24.5V-ot. :D

Aztán meghallgattam zene mellett is, hogy a szokott hangerőn, ahol én már úgy éreztem, hogy "ejjajj, lehet sok lesz", és biza max 8-10 V körül jártam. Bátorkodtam picit feljebb tekerni a hangerőt, és érzetre meg basszus-hangzásra durvább volt bőven, mint ahogy szoktam hallgatni, és így már volt egy két nagyobb basszusnál, hogy egy pillanat erejéig belekóstolt a 27V-ba is. Átlagban olyan 10-13V körül mozgott.

Ez a kis teszt számomra megmutatta, hogy én bizony eddig nem használtam ki teljes terhelhetőségét a melyládának, viszont elgondolkoztatott, hogy vajon mit tudhat egy pár hsz-sal feljebb említett Gladen SQX 10 például. Hogyha a Gladen mondjuk fele terhelésen tudja azt produkálni, amit a Hertz kb majdnem maxon, akkor lehet váltanék. Mit gondoltok? Egyáltalán az erősítőm elbírná? Van akkora ugrás minőségben a Hertz és a Gladen SQX10 között, mint mondjuk egy Blaupunkt GTB 8200-as aktív és a Hertz között?

• benmarcll

csendes újonc

válasz #99254784 #74831 üzenetére

Uuu, nagyon szépen köszönöm a leírást, így már minden világos! :DD

• benmarcll

csendes újonc

válasz troll81 #74828 üzenetére

Újabb amatőr kérdés, de inkább megkérdezem, mint hogy rossz eredményeket szűrjek majd le :D

Jól gondolom, hogy a mélynyomó esetében fix 12V-tal kellene számolnom majd? Vagy a feszültség is változó paraméter ebben az esetben, nem csak az áramerősség? Ezekkel mindig gondban vagyok. :D

• benmarcll

csendes újonc

válasz #99254784 #74826 üzenetére

Óóó, ezt mindenképp meglesem akkor majd, köszönöm szépen! Nem tudtam, hogy úgymond a mélynyomó RMS teljesítményéig nyugodtan "lehet tekerni", mert nem lehet baja. :D

Teszthang frekvenciája mindegy?

• benmarcll

csendes újonc

válasz troll81 #74823 üzenetére

Ja nem, nem torzít senki sem, mindenki gyönyörűen szól. Annyi a problémám, hogy vagyok olyan elcseszett, hogy nem merem meghajtani valszeg' a mélynyomót (azaz rendes hangerővel hallgatni), mert félek hogy kárt teszek a membránbán. Nem tudom hol az a határ , ami már sok neki, ahogy már nem kellene hallgatni. Nyilván tudom, hogy a membrán mozgása során "pumpálja" a levegőt, és így lesz basszus, szóval azért szól az, meg van basszus is, csak nem akarnám mindig mittudomén a teljes erejének 95%-ánál használni, mert így nincs benne tartalék. Ha vennék egy pár lépcsővel komolyabbat, akkor úgy érzem, hogy ami ennek a melynyomonak már sok, azt a komolyabb meg röhögve kiprodukálná magából, és bőven lenne benne tartalék.

Úgy van beállítva nálam, hogy 62-ből kb 35-ösön van az a hangerő, ahol nem túl hangos, nem túl halk, van már elég basszus, de még nem félek, hogy kinyirok bármit is így.
    Viszont vannak olyan zenék, amikben egy csöpp basszus sincs, és az első szett olyankor még 60-on is gyönyörűen szól. Na viszont, ha egy basszussal téli zenénél tekerném fel 60-ig, akkor úgy repülne ki szegény membrán a helyéről a mélynyomó esetében, mint a huzat :D
    Viszont ha lejjebb vennem az erősítőn a mélynyomó hangerejét (level), azért, hogy 60-ason is tudjam hallgatni, akkor viszont már kevés lenne az első szett hangerejéhez képest a basszus.

Remélem sikerült most megfogalmazni rendesen amit szerettem volna, nem tagadom, tudok néhányszor furán fogalmazni :C

• benmarcll

csendes újonc

Sziasztok kedves fórumozók!

Szeretnék tőletek segítséget kérni.
    Adott egy Alfa Romeo 145-ös, amely ugyebár egy csapott seggű 3 ajtós autó, azaz nem Sedan. A jelenlegi "hangrendszerem" a következő volna:
    Fejegység: Pioneer MVH-180UI
    Erősítő: Hertz H604
    Első szett: Kicx GFQ 6.2
    Mélynyomó: Hertz DBX 25.3

Összességében elégedett vagyok a rendszerrel viszont lehet, hogy csak a hülyegyerek mondja belőlem, de úgy érzem , hogy míg az első szettem bírná a nagyobb hangerőt, a mélynyomót már nincs szívem kínozni, és tovább tekerni a hangot felfelé. (Ám ne értsetek félre, szerintem semelyik se nyomja el a másikat, csupán a szettben meg bőven érzek tartalékot)
    Tehát úgy érzem, hogy szükségem lenne egy picit minőségibb mélynyomóra, és egy Gladen SQX 10-et néztem ki, zárt ládában gondolkoznék.
    Mit gondoltok? Vajon harmatgyenge lenne az erősítőm hozzá?

Illetve ami még érdekelne, hogy előtte egy sima kis aktív Blaupunkt GTB8200 aktív ládám volt. Ehhez képest a jelenlegi, fent írt szett egy totál más világ volt számomra. Vajon a Gladen SQX 10-re történő upgrade is hozna hasonló mértékű "aztak*rva"-t, vagy itt már nem lenne akkora a különbség?

Előre is köszönök minden választ, és bocsánat, ha amatőr dolgot kérdezek. :)

Szép estét!

• benmarcll

csendes újonc

Sziasztok!
    Szeretnék kezdő "autohifisként" kérdezni tőletek.

Jenleg egy Hertz H604-es erősítőt használok, amely egy Kicx GFQ 6.2-es szettet, illetve hídba kötve egy Hertz DBX 25.3-as zárt ládát hajt. Az autó pedig egy csapott seggű, 3 ajtós Alfa Romeo 145.
    Alapvetően meg vagyok elégedve a ládának az erejével, viszont úgy érzem hiányzik még egy pici. Volt szerencsém meghallgatni a Hertz-nek a DBX 30.3-as szintén zárt ládáját, amelynél annyi különbséget éreztem, hogy valóban "többet tol", valahogy basszusosabbnak éreztem a basszust. (Ha ennek van így értelme :C )

Kérdésem pedig a következő volna:
    A jelenleg birtokomban lévő DBX 25.3-as ládához képest például egy árban "jóval" e felett lévő Eton Force 12-600g néven futó zárt láda sokkal érezhetőbb basszust produkálna? Nem a kifelé zenélés a cél, csak szeretném picit jobban érezni.

Mi számít nekem "sokkal érezhetőbb basszusnak"? Ez előtt egy aktív melyladam volt, egy Blaupunkt GTB 8200. Na ahhoz képest a jelenlegi egy elég más kategória. Számíthanék hasonló méretű szintlépésre? Továbbá egyáltalán az erősítőm képes lenne értelmesen megszólaltatni?

Köszi szépen előre is!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés