Hirdetés
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Az Amazfit GTR és GTS 3 is szemrevaló lett
-
Mobilarena
Audacity - hangszerkesztés
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz
darvinya
üzenetére
Azt hittem, narrációról van szó. Valami nyelvgyakorlásról. Ahhoz kéne hanganyag. Arra meg a saját hangját felvenni.

Igaz, én is szoktam használni a beépített lehetőségeket, a tableten az Anki TTS-ét és az angol szótárét is, de ez csak annyiban segítség, hogy segít megtanítani a szó kiejtését, és nem kell mellé odaírni zárójelben. De azért a gép sosem úgy mond el egy mondatot, ahogy egy ember.
-
darvinya
titán
Én hadsettet ajánlok, mert annak a mikrofonja ideális helyzetben áll, és a hangminőség is elfogadható általában.
De minek mikrofon, amikor közvetlenül is fel tudja venni, ha mixert van beállítva bemenetnek.
Igaz saját hangjához az a legjobb.
De csak akkor működik, ha nem külön van választva a mikrofon. -
BonFire
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
Kipróbálod. Nem bonyolult.
Először a szöveget veszed fel. Én hadsettet ajánlok, mert annak a mikrofonja ideális helyzetben áll, és a hangminőség is elfogadható általában.
Ezek után megnyitsz egy zenét (importálás), ami külön sávba kerül a projektben. A zene sávja kerüljön felülre, a szöveg pedig az alá. Kijelölöd a zenét, és alkalmazod rá az Auto Duck effektet. Minél szélsőségesebben paraméterezed, annál jobban fog dadogni. A legrövidebb fel- és lefutási idők, illetve a küszöbérték (threshold) szabályozásával ki kell kísérletezni, milyen helyzetben melyik kompresszálás a legideálisabb. Narratív szövegek esetében nem jó, ha gyorsan visszamegy a hangerő, és minden kisebb szünet közben felhangosodik. Itt nagyobb értékeket is lehet neki adni. Zenei produkciónál, ahol mondjuk egy basszusnak kell együtt élnie egy dobgroove-val, ott lehet nagyon szélsőségesre állítani. Néhányszor undozni kell, míg eltalálod a tökéletes arányt.
Kiindulásnak ez az ábra jó lehet.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
Például sidechain kompresszorral. Azzal kell a narrátor alatti hangokat szabályozni. Mondjuk a háttérzenét. Az Audacity is tud ilyet, csak úgy hívják, hogy AutoDuck effekt.
Aztán természetesen a beszédet is lehet kompresszálni, hogy a hangsúlytalanabb részek is elég hangosak legyenek, a túl hangosak pedig halkabbak.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
„Az angol oldalról a kiejtést hangját majd úgy oldom meg, hogy a mikrofonhoz odarakom a hangszórót.”
Még jobbat mondok. Te magad mondod fel a kiejtést is! Elgyakorlod néhányszor és mehet. Ha nem lesz jó elsőre, majd lesz másodikra. Jó esetben a kifejezést ezek után már nem is nagyon kell tanulni.

-
Predator2
addikt
Köszönöm a válaszokat és a segítséget!
"egybe(összes szavak+elválasztó zenével)"
Mint ahogy ebben a topicban ajánlották nekem: [link]
BonFire
Nagyon szépen köszönöm a videót, nagyon jónak tűnik. Lényegében benne van amit én szeretnék.
Az angol oldalról a kiejtést hangját majd úgy oldom meg, hogy a mikrofonhoz odarakom a hangszórót.

-
Predator2
addikt
Helló
Angol tanuláshoz használnám a programot, ebben kérném a segítségetek.
Telefonnal vennék fel szavakat, és azt hallgatnám meló közben. Azt szeretném megcsinálni a programmal, hogy bizonyos pontokon megvágjam, illetve háttérzenét tegyek alá.
Tudnátok segíteni, hogyan kell ezt? Nem értek az ilyen programokhoz, így lehetőleg legyen eléggé szájbarágós.
THX
-
BonFire
veterán
válasz
attila760504
üzenetére
Én perpill el vagyok látva munkával bőven. Talán valaki más majd…
-
BonFire
veterán
válasz
attila760504
üzenetére
Ha monó, akkor látatlanban (hallatlanban) megszavazom, hogy javíthatatlan lesz. A háttérzajt ugyan el lehet valamennyire tompítani, de a beszéd ugyanúgy megy a levesbe. Ha a füleddel érthetetlennek minősíted, a tisztított eredmény sem lesz jobb.
Jobb eszközöket akkor lehetne bevetni, ha sztereó lenne a fájl, mert akkor a csatornák kevergetésével és invertálásával valamennyire az egy hangforrásból származó hangokat lehetne összpontosítani. De lévén monó hangfájl, ez az opció kiesett.
-
attila760504
csendes tag
válasz
attila760504
üzenetére
Mono. Ha gondolod elkuldom neked. Kuldj email cimet.
-
BonFire
veterán
válasz
attila760504
üzenetére
Válasz előtt hallani kellene azt a hangfájlt, mert nem kizárt, hogy lehetetlen a kívánságod. Mono vagy sztereó a felvétel? Közel vagy távol volt a mikrofon a beszélőtől?
Töltsd fel valahova, hogy meg tudjuk hallgatni.
-
attila760504
csendes tag
Sziasztok. Amatőr hangtechnikust keresnék,aki egy 6 perces kocsmában,mobillal készült hangfelvételt megtisztítana a zajoktól(hűtő,venti,stb),s a csak néha kivehető beszélgetést nagyjából hallhatóvá tenné. Irányár: 5000ft. Írj privátban vagy az attila760504@gmail.com címre,megegyezünk.
-
attila760504
csendes tag
Sziasztok. Amatőr hangtechnikust keresnék,aki egy 6 perces kocsmában,mobillal készült hangfelvételt megtisztítana a zajoktól(hűtő,venti,stb),s a csak néha kivehető beszélgetést nagyjából hallhatóvá tenné. Irányár: 5000ft. Írj privátban vagy az attila760504@gmail.com címre,megegyezünk.
-
BonFire
veterán
válasz
darvinya
üzenetére
Az effektekre hibaüzenetet szokott még dobni, viszont általában utána működnek minden további nélkül.
Került bele egy-két okos eszköz. Spektrum kijelölő és eltávolító eszköz. Hatásos, ha mondjuk egy brumm van a felvételben, egy vékony frekvenciaszeletet ki lehet vágni.
A Limiter egész használhatóra sikerült.
Szerk: próbáld ki az új Crossfade effektet is. ha az egész klip ki van jelölve, összekeveri saját magával. Ha csak egy szakasz, akkor csak arra lesz érvényes az átúsztatás.
-
BonFire
veterán
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY
Kijött az Audacity 2.1.1-es verziója
• A leglátványosabb funkció a „húzás és keresés” (scrubbing and seeking), beleértve a visszafelé történő lejátszást is. A Quick-play frissítései szintén segítenek a precíz pozíciót megtaláni a hangfájlban.
• Mostantól az Audacity újraindítása nékül is lehet telepíteni pluginokat, vagy eltávolítani effekteket és generátorokat a menüből.
• Több mint 50 hibát javítottak a kiadásban. A hosszú, több órás projektek szerkesztése és feldolgozása gyorsult.
• Az effektek most már tartalmaznak előbeállításokat (preset). Egy új Limiter váltotta le agyűlöltHard Limitert (épp itt volt az ideje – a szerk.). Van egy új ének eltávolító, keresztátúsztató effekt segít ugyanabban a sávban lévő klipeket egymásba keverni és a „classic filterek” elérhetőek az opt-in effektként. -
BonFire
veterán
válasz
fél_laikus
üzenetére
És szimfonikus zenénél minden szünetnél szét kellene vágni új track-re?
Furcsa lenne. Ez aprólékos kézi munka. Bakelitlemezt már nagyon megfontolandó, hogy megéri-e digitalizálni, mert 3 másodperc alatt bármilyen album letölthető készen. -
darvinya
titán
válasz
fél_laikus
üzenetére
Mivel analógot digitalizálsz, ezért nincs eleje és vége.
Ezeket manuálisan lehet csak csinálni, mert a szünet is jelnek számít.
Ha lenne elején és végén szignál jelzés, akkor azt már lehetne vezérlésként kezelni.
Az ilyen jel csak mester lemeznél van, olyat nehéz szerezni. -
fél_laikus
csendes tag
Helló mindenkinek és Neked is Bon Fire ! Bakelitjeim átmásolásával mp3-ra dolgozok .Még csak kicsit ismerem az Adacityt(Lenco L-3897usb lemezjátszóval kaptam, de már frissítettem).Kérdésem a következő: mivel a progi nem ismeri fel a trekkek(nóták ) közti szünetet, és így a lemez egész oldalát 1 trekként dolgozza fel,( vagyis visszahallgatáskor nem lehet nótákat választani ) ezért minden egyes nóta felvétele után megállok, exportálom,tagozom stb.,és így ez dupla idő.Lehetséges, hogy az egyben felvett oldalt utána szétvágjam, és külön trekkent jelenjenek meg a nóták--most a tagozásról nem is beszélek.Válaszodat előre is köszönve, üdvözlettel kis-laikus

-
BonFire
veterán
A klipelés nem kifejezett Audacity téma, de most az egyszer leírom. (Aztán majd lehet linkelni ezt a kommentet.)
A klip akkor jelenik meg, amikor a hanghullám amplitúdója eléri a 0 dB-t. Két eset lehetséges.
• a klipelő hang nem túlvezérelt
• a klipelő hang túlvezéreltElőbbi esetben nincs további teendő. A hang a lehető leghangosabbra van vezérelve. Ha belezoomolsz a piros csíkkal jelölt részben, és látod, hogy a hanghullám teteje szép gömbölyű, akkor nincs túlvezérlés. Ha le van csapva a teteje és lapos (négyszögesedik), akkor túlvezérelt. A túlvezérelt jellel nincs mit tenni, a hang el van rontva. Itt is további két eset lehetséges.
• füllel nem érzékelhető a túlvezérlés
• füllel érzékelhető a túlvezérlés (torz)Előbbi esetben nincs további teendő. Bár a hang valamelyest torz, ezt még a fülünk tolerálja. A második esetben a hangot lehet kukázni. A torzítások között vannak kifejezetten kellemes, selymes, analóg torzítások. Például elektroncsövek torzítása gitárerősítőkben. Ez viszont a torzítás legcsúnyábbika, a digitális torzítás. Egy nagy négyszögjel jön létre, és az ilyet tényleg nem köszöni meg egyetlen hangszóró sem. Hosszú távon nem tesz jót, persze kérdés, hogy milyen hangerőn. A teljesítménye csúcsához közel járatva a négyszögjel szétveri a membránt, hiszen az ki-be ugrál a két végpont között átmenet nélkül. A digitális torzítás éppen ezért káros, ráadásul hallgatni is rossz.
Hangszerkesztés és -felvétel során mindig ráhagyással kell dolgozni. Ha egy teljesen kivezérelt hangra teszel egy effektet, nagy valószínűséggel túl fogod vezérelni. Ezért effektezés előtt a hangerőt visszább kell venni.
A cél az, hogy úgy dolgozzunk, hogy ne jelenjen meg klipelés a hanghullámban.
-
Septhim
csendes tag
Sziasztok! Pár hónapja találtam rá az Audacityre, és nagyon bejött. Könnyedén át tudok konvertálni lossless fájlokat kisebb méretű fájlokká (mp3) és ezzel meg tudom tartani a hangzásbeli minőségét a zenének. Nemrég viszont "megjelentek" a fajlokban ilyen piros csíkok, amiket korábban nem láttam. Utánanéztem, és megállapítottam, hogy erről a "clipping" nevű jelenségről van szó.
Az a kérdésem lenne hogy ez pontosan mit jelent, kell-e vele foglalkoznom, illetve ha igen akkor hogyan lehet kijavítani. Azt is olvastam valahol hogy az olyan fájlok amiben sok ilyen clipping van kárt tehet a lejátszó berendezésben. (Ez nem tudom hogy igaz-e) Ami kissé megijesztett mert majdnem az összes fájlban találtam piros csíkokat, volt amelyekben több százat.
Előre is köszönöm a segítséget. -
weman
csendes tag
Köszönöm szépen a segítséget! Nagyon hasznos volt a mellékelt videó, sikerült is a hanganyagomból kiszűrni a recsegést a segítségével. Bár üröm az örömben a recsegést ugyan elhallgattattam, de sajnos ezzel együtt a számomra fontos hangok is sérültek, konkrétan olyan "effektet" kaptak a beszédhangok, mintha egy üres bádogkonzervbe dobott headsetből szólaltattam volna meg. Persze tisztában voltam vele, hogy anélkül nem sikerül majd megszűrnöm a hangot, hogy a számomra hasznos részekbe ne tegyek kárt.
-
BonFire
veterán
Már nem azért, de az Audacity az nem azonos az Auditionnel… Amazt régebben használtam, de már nem láttam mióta.
Azt mondod, nem látsz eq-t? Ott van a menüben: 10- 20- és 30 sávos ekvalizer, alatta van a jóval hasznosabb parametrikus eq, mi kell még? Abban megtalálod az alul- és felüláteresztő szűrőt (lowpass, highpass filter).
Arra a folyamatos recsegésre gondolsz? Azt mi okozta? Mivel vetted fel? Olyan, mint egy kontakthibás mikrofon. Most megpróbálok emlékezetből navigálni téged.
Van az Auditionban egy olyan nézet, amely a hangspektrumot mutatja szivárványszínben. A Spectral View. Valahol a hanghullám ablak felső részén találod az ikonját, vagy az ikonok között. Keresd meg. Ebben a nézetben láthatod a hangot frekvenciákra bontva. Van egy kis lasszó eszköz, azzal bekeríted a zajt, majd a megjelenő hangerőszabályzóval lehúzod a hangerejét. Ekkor lesz a spektrumban egy „lyuk”, de ha szerencsés vagy, akkor csak a zaj tűnik el a hangból, minden más ott marad.
Ha viszonylag egyenletes a zaj, azt a Marquee eszközzel (téglalap kijelölő) végig ki tudod jelölni és elnémítani.
-
weman
csendes tag
Nem szeretném magamat beégetni teljesen, de, ha megölnek sem találok sehol a programon belül, ilyen önmagában álló lehetőséget, hogy EQ. Nálam ez így fest: [link]
De az a helyzet, hogy hiába ez a funkció, sajnos nem nagyon tudok vele jó eredményt elérni, hiába módosítóm az értékeket, beállításokat, a kapott eredmény jóval rosszabb hangminőségű lesz, mint az alap.
Kivágtam 1-2 részt a hangból, hogy hallható legyen a zaj milyensége, így lehet, hogy célzottabb tanáccsal tudsz majd ellátni és nem kell bénáznom az Au-ban. [link]
Előre is köszönöm szépen! -
weman
csendes tag
Légyszíves javíts ki, ha tévedek, az általad említett lehetőség az Effects -> Filter and EQ -> Scientific Filter és ezen belül a Modes ablak, ahol High és Low pass lehetőséget lehet választani.
Oké, ez meg is van, de sajnos nem igazán látom át ezen funkciót miképp is kéne használnom.
Sajnos ezeknél a recsegős részeknél mindenhol van beszédhang is, ezért nem halkíthatom le ezeket nullára, ahol megtehettem kipótoltam az angol szinkronsávból a hangot, így tüntetve el a recsegést, de ezeknél a párbeszédes részeknél sajnos ez a megoldás nem opció. -
BonFire
veterán
Amit Auditionnel nem sikerült eltávolítani, ott bizony a kézi munka marad. Kijelölöd az adott szakaszt, aztán a hang jellegétől függően manipulálod. Egy sercenést például egy jól beállított Low pass filterrel lehet csökkenteni. Ha mély a hang, akkor High passal. Ha pedig abszolút nem kell bele, akkor ott a hangot lenullázni.
Tökéletes sajnos sosem lesz.
-
weman
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy VHS kazetta digitalizált hangjáról miképp szedhető le a recsegés, ropogás, közel 100%-osan?
Adobe Audition-nal már átmentem a hangfájlon. "Noise Reduction"-t és "Automatic Click Remover"-t használtam, ahogy ezt BonFire mester "Adobe Audition tutorialok 5. - Zajszűrés" videójában láttam. Ezért a videóért nagyon nagy köszönet neki!
(És a többi tutorialért is persze!)
Ugyan, jóval letisztultabb lett a hang ezek után, de még maradtak recsegések, pattogások itt-ott a hangfájlban, gondolom a videó szalag már eléggé leharcolt állapotban lehetett amiről a hang származik.
Esetleg lenne valami ötletetek, hogy hogyan tudnám még jobban mentesíteni ezektől a hibáktól a hangfájlomat? -
BonFire
veterán
válasz
darvinya
üzenetére
A számítógép alaplapi hangkártyája hangkeltés szempontjából egy roppant silány szerkezet. Na, a telefon hangchipje ennél még egy fokkal silányabb. A többi zene se szól jobban, csak lehet, hogy azon nem tűnt föl eddig a különbség. Ne várj még csúcskategóriás mobiltól sem olyan hangzást, mint a számítógépé. Nem fog menni. Én ha ugyanazokat a számokat másolom a Sony diktafonomra és a telefonomra, majd mindkettőt ugyanazzal a fülhallgatóval hallgatom, a telefon a diktafonhoz képest rendkívül lebutítja a hangképet.
-
-
BonFire
veterán
válasz
darvinya
üzenetére
Hát, arról sajnos nem tudok, hogy a telefonok miféle hangrendszerrel rendelkeznek, és miért művelnek efféle anomáliákat. A pc hangja egyfajta etalon, amihez lehet viszonyítani. Ha normális hangchipje lenne a telefonnak, nem lenne szabad megváltoztatni a hangképet.
Először is azt javaslom, hogy az összes ekvalizert kukázd (főleg, ha 3rd party app), és az ilyen volume booster és hasonló szarságokat. Az ilyenekre nincs szükség, de mindenki használja, és tönkreteszi vele a zenét.
-
darvinya
titán
Egyszerűen nem tudok rájönni mi baj van a file-(ok)nak.

PC-n jó, másik eszközön tré, azaz hol jó, hol dinamikátlan, hanghütlen, tompa, torzít kicsit. -
BonFire
veterán
válasz
darvinya
üzenetére
A normalizálás megkeresi a leghangosabb részt a fájlban, és ahhoz képest állítja 100%-ra a hangerőt (vagy a megadott értékre). Így anélkül vezérelhetjük 0 dB-ig a hangot, hogy tartanunk kéne a túlvezérléstől. Mindazonáltal a normalizálással sok esetben nem érhető el megfelelő eredmény, mert ha csak egyetlen kiugróan hangos rész van a hangfájlban, akkor nem fog túl sokat erősíteni tudni rajta. Ezért a dinamikát szoktuk inkább faragni kompresszorokkal és limiterekkel.
Az erősítés megengedi, hogy akár túlvezérelve is hangosítsd a fájlt. Ha az Allow clipping jelölőnégyzet be van pipálva, akkor sokkal hangosabb lehet, de értelemszerűen ez helyenként igen durva digitális torzításba csaphat át, ezért nem is javallt ennek használata. Az Erősítés clipping nélkül sima normalizálóként működik (és az is).
A Leveler egyfajta kompresszor, de sokkal kevesebb állítási lehetőséggel, mint a normál kompresszorok. A hangosabb részeket halkabbra, a halkabbakat hangosabbra állítja. Az erősség pedig néhány előre definiált beállítás szerint lehetséges. A kompresszor annyival jobb, hogy ott minden paramétert kézzel szabályozhatsz, úgymint: attack, release, ratio, thrashold, output gain. A leveler használata jól jöhet azoknak, akik nem szeretnének annyira elmerülni a kompresszorral való ismerkedésben, de kicsit szeretnék kiegyenlíteni a hang dinamikáját.
-
darvinya
titán
Kis felvilágosítást v. magyarázatot kérnék.
Nagyjából tudom mi az Erősítés, LevelR, Normalizálás.
De pontosan mit takar nem találtam értelmes választ.Melyik és miért jobb (mp3 és OGG)?
-
BonFire
veterán
-
darvinya
titán
500MB-os AC3 6 csatornás, mennyi tárat emészt fel, hogy megnyitható legyen adatvesztés nélkül?
-
BonFire
veterán
válasz
scope2007
üzenetére
„pedig tetszetős program, kezelofelulet is tetszik”
Na, ezt nem hallottam még senkitől, de látszik, hogy az ízlések és a pofonok mások.
Aki dolgozott már egy-két komolyabban átgondolt programmal, Auditionnel, Cool Edittel, Sound Forge-dzsal, az legjobb esetben is csak köp egyet az Audacity láttán. Mindent a funkció alá rendelnek, az ergonómia csapnivaló, a GUI meg, hát… hogy is mondjam, hogy szofisztikált legyek? 
Az Audacitynek egyetlen nagy előnye van a hangszerkesztők piacán: az ingyenessége. Nagyon sok dolgot beledrótoztak már az idők folyamán, és használom is naponta, de hogy szeretném, azt nem mondhatnám.

-
BonFire
veterán
…Akkor talán igazán nincs is rá szükséged.

scope2007 Nem nálad van a gubanc: általános. El lehet nekik küldeni a logot, de olyan szinten leszarják, hogy hihetetlen. Látszik, hogy hobbiprojekt. Ezekért a mostani újításokért kábé 4 éve esszük a fejüket, erre megcsinálják, de használhatatlan.
-
BonFire
veterán
Az új Audacity bugos – egyelőre ne tegyétek fel!
Aki fel van iratkozva a hírlevélre, az értesülhetett róla, hogy kijött az Audacity 2.1.0 változata, amiben megannyi új fícsör van. Személy szerint én a VST effektekbe épített valós idejű előnézetet preferálom, azonban az örömbe némi üröm is vegyült, ugyanis a program nem megbízható működésében.
• CTRL+görgös zoomnál teljességgel képes percekre kifagyni.
• A nyelv átállításánál lépten-nyomon összeomlik.
• Telepítés után nem ismeri fel az FFmpeg kodeket, kénytelenek vagyunk abból is újat telepíteni.
• A beszkennelt VST effekteket is rendre elfelejti, azt újra meg újra be kell vele szkenneltetni. Nem jó, amikor egy megkezdett munka kellős közepén szembesülünk vele, hogy hiányos az effekt menünk.
• Bármilyen műveletre random összeomlásokat képes produkálni.
Hirtelen csak ennyit találtam, ez is sok a „jóból”. Én is vissza fogom tenni a stabil változatot, amíg ezt nem javítják.
-
orc88
őstag
Üdv!
Hogyan tudok eltávolítani AudioJungel-es watermarkot?
-
Pisti7772
csendes tag
Mi a betegséged?
Nekem nincsenek lábszáraim. -
BonFire
veterán
válasz
darvinya
üzenetére
Amúgy is fekete zóna az ilyesmi, nem illik megpiszkálni. Ez az „ellopták a munkámat”-felhördülés megtörtént pár éve, amikor is a South Park fordítói nemes egyszerűséggel letöltöttek egy kész feliratot a Hosszúpuskáról. Persze ment az anyázás, hogy a kalózfordító önszántából, ingyen csinálta, a hivatalos fordító meg csak simán lenyúlta és még pénzt is kapott a produkciós vezetőtől érte, de ebben az esetben nincs hol reklamálni, mert a kalózfordító is szerzőijog-sértést követett el. Ugyanis az átdolgozásra is engedély kell.
Ha ilyen külföldi filmek alá vagdossa az ember a DVD-ből kinyert hangot, esetleg dolgozik vele jó sokat, mert a HD kiadványban vannak extra jelenetek, ahol patkolni kell a hangsávot, forced feliratot készít, beleöl csomó munkát, az mind kalózmunka, hacsak nem a hivatalos szinkronstúdió munkatársa.
-
BonFire
veterán
válasz
Pisti7772
üzenetére
A neten csak azt nem lopják el, ami szar. Ami kicsit is jó, azt el fogják lopni, és ebben senkit nem akadályoz meg a kopirájt.
Már ha itt tartunk: a hanganyag a saját tulajdonod volt, vagy volt rá engedélyed a jogtulajdonostól, hogy módosítsd? Mert ha nem, akkor talán nem is olyan nagy baj, hogy nem hagyod benne az ujjlenyomatodat.
Egyébként lásd el metaadatokkal, és azok bele lesznek mentve a fájlba, de ez senkit nem akadályoz meg benne, hogy a megnyitott fájlt elmentse újra metaadatok nélkül.
Szerk: a kép lemaradt.
-
Pisti7772
csendes tag
Kérdésem a következő: Audacytivel tudok e, egyéni megjelölést csinálni a hang fájl (file)-ba,
Dolgoztam egy hang anyagon 2 napig mire jó lett a filmhez és ez vissza köszönt, csak halkabban. Nem volt kellemes más neve alatt látni, hallani. -
darvinya
titán
Én sem szeretem a összevissza fordításokat.
Legtöbben is úgy ismeri, én is.
pl: gitárnál kompresszor valójában a hanghullám idejét nyújtja meg.Inkább Google fordítógép lett ráeresztve angol szövegre és ebből lett magyar, szakmai munka nincs mögötte.
Anno nagyon szerettem Néro -t, mert abba elkészíthettem hozzá magam, mert egy XML file-ba volt a nyelv. -
BonFire
veterán
válasz
darvinya
üzenetére
Tehát:
Az alapértelmezett Audacity effektek (hatások magyarul!
) ugyanolyan fapados preview-val vannak ellátva, mint eddig, de a beszkennelt VST-k már tényleges valós idejű előnézettel, tehát lejátszás közben, ahogy tekergeted a gombokat, úgy változik a hang. Ez már nagyon ránk fért, köszönjük szépen. 
Viszont a nyelv átállításakor összeomlott az Audacity, még szerencse, hogy a recover funkciója ép maradt, így nem veszett el a projekt. De azért mégis.
Nyelv: Nem tudom, eddig mi volt, mert régebben a hajamat téptem az összevissza félig magyar, félig angol fordítás miatt, ezért mindig az angolt használtam. Most kipróbáltam a magyar változatot, és azt hittem, megőrülök. A holnapi nap írni fogok egy szép, kerek emailt a fordítónak, hogy ha és amennyiben közösségi munkát végez ingyen, azt vagy csinálja tisztességesen, vagy sehogy, mert ez a fokú trehányság az oka, hogy a nyílt fejlesztésű szoftverek ilyen igénytelenek. Lehet éppen velük dolgozni, de fapados, bugos, idegesítő. Kurva kíváncsi voltam, mi lehet az a „tömörítő” „hatás”, mert sehogy sem tudtam rájönni, amíg meg nem nyitottam. A kompresszor volt.
Valaki árulja el nekem, hogy látott-e már hangmunkást, aki a kompresszort valaha is más néven emlegette, mert én ismerek pár szakmabélit, meg pár ezer zenészt is, de még nem hallottam ezt a tömörítőt. Viccnek kicsit vaskos.

A Transport „Mozgatás” lett, ami azért nem jó, mert a lejátszás inkább vonatkoztatható rá. A Generate pedig „készítés”, csak nem tudom miért, mert zaj- és hanggenerátor van, de zaj- és hangkészítő nincs. Vannak szavak, amelyek már meghonosodtak a nyelvben (ilyen az effekt is), ezek helyett nem szükséges kínkeserves magyar változatokat kiagyalni. Nem lesz tőle hatékonyabb a munka.
És ha már vannak effektek, amiket nemigen lehet lefordítani, akkor miért van az, hogy az egyiket magyar fonetikával „Fézer”-nek nevezi el, míg a másik maradt angol írásmóddal „Wahwah”? Logika és következetesség nincs benne. Így sikerült.
Ui.: Most jut eszembe, a generálás előállítást jelent, nem készítést. Árnyaltnyi különbség van a kettő között. Készíteni hozott anyagból is lehet, előállítani meg nulláról. Nem mindegy.
-
BonFire
veterán
válasz
darvinya
üzenetére
Én feltettem, de igazából csak annyit észleltem az újdonságból, hogy egyből nem működött az FFmpeg kodek, tehát abból is frisset kellett telepíteni. Kissé nyűgös dolog volt, de már túl vagyok rajta.
Ígértek pár fícsört, én ebből még nem nagyon észleltem semmit. Pl. állítólag már minden effektnél van Preview, de eddig is volt, ha jól emlékszem…
Eltűntek a VST effektjeim is, valószínűleg újra kell majd tallózni és szkennelni, bár telepítés után szkennelt egyet, még sincsenek sehol…
Újrarajzolták a jelszintmérőt, ezt mindenki döntse el maga, jobb, vagy rosszabb lett-e.
Nekem eddig csak szopás volt vele. Telepítsd, ha felkészültél rá lelkileg, hogy tákolni kell vele egy darabig.
-
darvinya
titán
Kaptam hír levelet, hogy új program van.
Mi az újdonság? -
Pisti7772
csendes tag
Alaplapi a hang, de nem szoktam felvenni vele. Filmet sem nézek a gépen, ill. DLNA-n keresztül. Film audióit, meg zenéket szoktam szerkesztgetni. (Realtek HD)
A VLC-t meg nem szoktam frissíteni és semmilyen lényeges progit amit használok, mert tapasztalataim szerint (nem mind) de a többség rosszabb.
Köszönöm az infókat! -
BonFire
veterán
válasz
Pisti7772
üzenetére
Igazából a lebegőpontos ábrázolással nem tudom, mit csinál, de más DAW-ok előrenderkor szokták ezt használni. Igazából tényleg nincs sok értelme, ha a kész anyag úgyis 16 bites lesz, de szerintem ezt be lehet állítani Audacityben.
A Preferencesben van egy ilyen. Nálam ezzel a beállítással dolgozik. 24 biten veszek fel, és a valós idejű konverzió közepesre van állítva. 32 bit-floatról állítsd át 24-re. Ennyi elég lesz. A gépet nem valószínű, hogy ez fogja, bár nem tudom, milyen hangkártyával dolgozol. Egy minőségibb kártya elvégzi a szükséges műveleteket, és nem a processzort tekeri, de egy alaplapi az körülbelül semmire sem jó.
Az én alaplapi Realtek HD chipem (mert ez nem nevezhető hangkártyának), olyan gyalázatos felvételt készít, hogy sírva fakadok tőle. +-50%-on ingadozó DC offset, szörcsögő hang, kvantálási zajok – borzalmas. Az alaplapi hangchip szkájpolásra való, SEMMI MÁSRA. Hiába van odaírva, hogy HD, attól még szar. Filmet nézegetni még talán éppen elmegy, de zenei és egyéb hangmunkálatokra semmiképp nem ajánlott.
Én egy ilyen 10 és fél ezer forintos Behringer interfészt használok. Mondjuk, hogy ez a belépőszint. Tavaly még 8–9 e Ft-ért meg lehetett venni, ma már drágább, de lesz ez még drágább is, hála a drágalátos kormányunk elbaltázott gazdaságpolitikájának köszönhető égbe szökő valutaáraknak.

A médialejátszókkal oda kell figyelni, főleg a VLC-vel, mert már elég nagyra hízott, egyre bugosabb és annyiféle beállítás van elrejtve benne, hogy nem lepődöm meg rajta, ha szívat. Nálam már tavaly kiverte a biztosítékot, hogy az MP4-et sötét képpel játszotta le, már ha egyáltalán hajlandó volt 30 másodpercen belül elindulni, és egy beépített kompresszor/limiter agyonvágta a zene és a videók dinamikáját ríltájm. Kerestem helyette más médialejátszót.
-
Pisti7772
csendes tag
Nincsen semmi be kapcsolva sehol. VLC a player. Nem szoktam effekteket használni. Amikor vissza töltöm a mentett fájlt az Audacytibe, akkor ugyan olyan, hangos, mint amilyennek szerkesztettem, csak a VLCben nem.
Vissza térve a bitekre:Nos, nem azt csinálja, ami be van állítva neki. 16->32->16 ennek semmi értelme, meg aztán a gépet is megfogja kegyetlenül.
Bocsika!!! A player volt pár osztással halkabb.

-
BonFire
veterán
válasz
Pisti7772
üzenetére
És a médialejátszó, amivel lejátszod, annak a hangereje hová van állítva? Ha újra importálod a kimentett hangot Audacitybe és valóban halkabb, azt vizuálisan is látni kellene. Amennyiben ilyen nincs (és állíthatom neked, hogy nincs), abban az esetben a médialejátszódban van valami elberhelve, vagy a hangkártyád driverében. Mondjuk be van kapcsolva egy kompresszor vagy limiter, vagy egy divatos ekvalizer, amire egyébként sincs semmi szükség.

A hangkártya driverében kapcsolj ki minden utólagos effektet, térszimulációt, hangfeljavítási algoritmust stb. Csak a „meztelen” hang maradjon. A médialejátszóban dettó. Készíts összehasonlító screenshotot a visszaimportált és az eredeti hang hullámképéről Audacityben.
-
BonFire
veterán
válasz
Pisti7772
üzenetére
1. Nem lényeges, viszont nem árt, ha munka közben is hallod, milyen lesz a végeredmény. A végén pedig könnyű összekeverni a sávokat címzéskor. Tehát nem árt őket megfelelően elnevezni és rendesen panorámázni.
2. Hol halkabb az anyag? Mihez képest halkabb? Ez értelmezhetetlen.
3. Visszajátszáskor 32 biten adja vissza a hangokat, ebből renderkor 16-ot készít. -
Pisti7772
csendes tag
Sziasztok!
Audacity és filmek audió sávjai.
A következőket kérdezem:
1. Lényeges e a szerkesztés alatt beállítani a jobb és bal csatornát ill. a mentés előtt? Hiszen a mentésnél úgy is ki kell osztani a csatornákat a sávoknak.
2. Mentést követően halkabb az anyag. Miért?
3. A proginak be lett állítva, hogy 16 biten minta vételezzen, ennek ellenére lebegő 32 bites sávokat készít. Miért van ez? (A Médiainfó szerint is 16 bites a beolvastatott fájl.) -
Akkor úgy látom erre nem lesz megoldás az Audacity .. :/
Action! nevű programmal sikerült már felvételt csinálnom, csak az a baj hogyha stream-et rögzítek akkor sokszor van olyan hogy a hang így megszakad néha, magas DPC Latency miatt meg kollégiumos wifi ..
Köszöntem azért a segítséget.
-
BonFire
veterán
válasz
tothjozsi96
üzenetére
Windows 7 óta ez kissé problémás. Ha nincs a rögzítőeszközök között olyasmi, hogy Stereo Mix vagy hasonló, akkor nem képes a hangchiped felvenni a saját hangját. XP-vel bezárólag ez alapművelet volt, Win 7 óta ráálltak arra, hogy ne lehessen ezt megtenni, csak kerülő úton.
Én sokat szarakodtam, még a külső hangkártya segítségével sem volt könnyű megoldani a felvételt, hiszen ha a kimenetet rákötöm a bemenetre, akkor közben nem hallom, mit veszek fel.
Mostanában úgy szoktam, hogy a külső hangkártya fejhallgató kimenetéről egy jack-jack kábellel a diktafon bemenetére dugom, és az jó minőségben, 192-es MP3-ban rögzít. Ennyit tudok tenni érte. Az alaplapi hangchipem nem támogatja, a külső hangkártya meg pláne nem a saját hang felvételét.
-
darvinya
titán
válasz
tothjozsi96
üzenetére
VLC alapból tudja a rögzítést, de Audacity nem erre való.
Ahhoz inkább stream rec program kell, mivel nem hamgkártyáról rögzítenek, hanem adatfolyamból.
Eleve nem is tud egyszerű hangkártya kimenetét egyszerre rögzíteni. -
-
darvinya
titán
válasz
tothjozsi96
üzenetére
Konkrétan mit?
Mert Windows hangjai is file-okból áll és az egyszerűbb megkeresni. -
Mivel az Audacity ingyenes megoldás ezért ez mellé esett a voksom.
Szeretnék rögzíteni windowson belül hangot, tehát nincs külső hangkártya meg semmi, csak egy laptop és annak a hangját szeretném rögzíteni, tehát nem mikrofonnal hanem a windows hangját szeretném felvenni.
Meg is próbáltam de az Audacity nem rögzítette, szóval nem hallatszik semmi a felvételen, állítottam WindowsDirectSound-ra de úgy sem ..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Energiaital topic
- XMLTV EPG letöltő progi
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- nVidia tulajok OFF topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Milyen asztali médialejátszót?
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP EliteBook 845 G7 14" Ryzen 5 pro 4650U, 8-16GB RAM, 256-512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Apple iMac 21,5" 2015 Late / 8GB DDR3 / 1TB HDD / Bill+Egér 6 hó garancia, számlával!
- HP ProBook 445 G8 14" Ryzen 3 5400U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Intel Core i9-10850K 10-Core 3.6GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.20 GHz)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Azért köszi, de nem akarok kiadni 25€ egy INTRO zenért.
) ugyanolyan fapados preview-val vannak ellátva, mint eddig, de a beszkennelt VST-k már tényleges valós idejű előnézettel, tehát lejátszás közben, ahogy tekergeted a gombokat, úgy változik a hang. Ez már nagyon ránk fért, köszönjük szépen.