- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
őstag
válasz
Nyirike #12540 üzenetére
Tehát van egy mért táblázatod, és ezzel hasonlítottad a függvény értékeit. Ha én csináltam volna ilyet, akkor kb. 3 állapot lenne, alacsony, jó, és magas.
Vagy használod valamire a infót? Hogy pl. nem 90 fokos a víz hanem 80 vagy 70, függ ettől valami? De alkotásnak/gyakorlásnak jó kis project.
-
válasz
Nyirike #12531 üzenetére
Nagyon nem kell számolni, nem tudom milyen ellenállást vettél, de ha az eredeti rajzon szereplő 1k és 330 Ohm-ot akarod behelyettesíteni, akkor az 1k helyére 3M, a 330 helyére 1M, és próbáld ki, hogy mennyire lesz zajos az analogread, ha nagyon, akkor próbáld arányosan csökkenteni az értékeket (pl 1M és 330k, 100k és 33k stb) amíg nem kapsz megfelelő pontosságot.
-
gyapo11
őstag
válasz
Nyirike #12527 üzenetére
Igen, az emitter követőt kipróbálhatod, de közben rájöttem, hogy nem az osztott értékre kell kötni, hanem az osztó tetejére, és akkor szinte mérhetetlenül kis mértékben fog beleszólni a feszültségviszonyokba. Jó nagy bétájú tranyó kell hozzá, esetleg lehet darlington is.
A számolás elég egyszerű, van egy 90 Ω, ezzel sorban a termisztor. Ott van még a műszer is, amiről nem tudunk semit, hogy milyen ellenállása van és hogy lineáris-e. De ha nem lenne ott, akkor a soros kapcsolás miatt a termisztoron mérhető feszültség:
U(t)=R(t)/(90+R(t))Azt figyelembe kell venni, hogy a tranzisztor bázis-emitter diódáján esik kb. 0.7 V feszültség, tehát az osztóra ennyivel kevesebb kerül, a termisztoron 0.7 V az már 0 lesz az osztón.
-
Nyirike
csendes tag
válasz
Nyirike #12521 üzenetére
Valami ilyesmire gondoltam a kalkulációra:
A1 input feszültség számítása:
float inputValue = analogRead(A1);
float a1Voltage = (inputValue * 5.0) / 1024.0;
float termistorVoltage = a1Voltage / (330/(1330); //330 és 1k az osztóÍgy kijön a termisztoron eső feszültség:
Aztán tovább így tudom kiszámolni, hogy mennyi a termisztor értéke:
Rt = 90 * ((1/((12/termistorVoltage)-1));
// 90 ohm a felhúzó a mutatónak
// 12 bejövő feszültség a mutatóraOké a 12V az nem 12V de azt megoldom másképp mert azt mérem folyamatosan.
Ez így mennyire hülyeség?
-
-
gyapo11
őstag
válasz
Nyirike #12519 üzenetére
Szerintem az a 90 Ω a tápra elég kicsi ahhoz, hogy az arduino analóg bemenete nem dumál bele. Szóval a TH pontra tegyél egy osztót, pl. 1 KΩ és 330 Ω, a 330 alsó lába testre, és a két ellenállás közös pontjára az arduino bemenet. Így még egy gázfröccs esetén sem lépi túl az 5 V-ot a feszültség a bemeneten, még akkor sem, ha leszakad a termisztor és a teljes táp megy az osztóra (14.4 V).
-
válasz
Nyirike #12517 üzenetére
Köss az arduino és a jel közé egy nagy értékű ellenállást (>MOhm). Gondolom analóg bemenetre kötöd, ami feszültséget olvas, elvileg működnie kell. Ha túl zajos a jel, csökkentsd az ellenállás értékét addig, amíg nem zavarja láthatóan a műszert, és persze próbáld minél közelebb hozni az arduino-t a jelhez, meg árnyékolni, amit lehet.
A jel egyébként 0 és 12V közt változik? Mert akkor kelleni fog egy feszültségosztó is. Gondolom most is használsz. A nagy értékű ellenállást az osztó és a jel közé tedd.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest