Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • -juc-

    aktív tag

    válasz batai15 #72538 üzenetére

    Saját Duolingós tapasztalat (bocsi, hogy hosszú, szerintem így kerek):
    Spanyolt tanulok (angolról, mert úgy lehet). Az előzményeim: egyetem alatt voltam vagy 5-6 spanyol órán, ami után kimaradtam, mert amikor nem jutottam be az órára, úgy elhúztak, hogy csak kapkodtam a fejem, és elég bénán éreztem magam. Aztán kipróbáltam a "csak 3 hónap a középfokúig" (lásd újsághirdetések) módszert, az unalmas volt, mert hanganyag szinte nincs, és nem tartom jónak, hogy a saját elképzelésem szerint tanuljam meg kiejteni a szavakat.
    A Duolingo érdekes tematika szerint tanít, elvileg lassan a témák felénél járok, de pl. még nem tudok bemutatkozni, elmondani, hol lakom stb. (De azt már tudom mondani, hogy "A medve nem fér be az ajtón", ami az erdő közepén álló kalyibában fontos társalgási szempont lehet.) Hasznosnak találom, hogy hozzá lehet szólni a mondatokhoz, és általában valaki el is magyarázza, miért úgy helyes a mondat, ahogy mondani kell, ha a korábbiak alapján nem egyértelmű.
    Úgy döntöttem, hogy szigorúan azzal kísérletezek, mire megyek könyvek, internetes szabálykeresgélés és saját jegyzetek nélkül, kizárólag az alkalmazásban való előrehaladás és a felhasználók magyarázatai alapján. (Nyilván a fenti előismeretek megvannak.) Valószínű hozzátanulással sokkal hatékonyabb lenne, de azzal elvész az az előny, hogy bármikor előkapom a telefont, és haladok egy kérdéssornyit.
    Ami nem tetszik és idegesítő: sokszor nagyon rugalmatlan, pl. elgépelésnél sokszor elveszi az életemet (pl. az are helyett rendszeresen ate-t írok, ezt hibának veszi, mert az ate is értelmes szó; valószínű aee-t írva csak jelezné, h typo, mert ilyen opciót is tud szerencsére). Viszont lehet jelezni, h szerinted helyes, amit írtál, és ha valóban az, egy idő után el fogják fogadni.
    És hogy jó és hasznos-e ezek után ez az alkalmazás? Neked kell eldönteni. Ha jársz mellette nyelvórákra, akkor valószínű segít erősíteni a szókincsedet (épp csak totál más tematika szerint, mint az órán tanulod), és nem fogsz leakadni azon, hogy "ez már megint milyen új nyelvtani szerkezet". De azt, hogy kb. nulláról megtanít-e olyan szintre, hogy pl. feliratos filmnézésre átválthassak, még nem tudom.

Új hozzászólás Aktív témák