- Prohardver app (nem hivatalos)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- 8300 mAh, maradhat?
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
válasz
_Petya_ #4332 üzenetére
a cd mountolásánál meg lehet adni a charsetet.
/dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 user,iocharset=iso8859-2,umask=0,exec,codepage=852,ro,noauto 0 0
ha ez az fstab sor nem jó, vagy nem akarod átírni, akkor próbáld meg rootként mountolni így:mount /dev/cdrom /mnt/cdrom -o iocharset=iso8859-2
esetleg próbálkozhatsz más charsettel (utf-8) is. -
ngabor2
nagyúr
válasz
raszputyin #4290 üzenetére
nf3-mal nyomom. A CnQ-t elvileg a 2.6-os kernelek már támogatják, méghozzá kultúráltabban, mint a win. Én még 2.4-gyel nyomom még egy darabig, ebben nem volt időm életre kelteni.
Ami gond nálam (talán szintén a 2.4 miatt) az a szenzor. it87 chip van benne, és ha behúzom a modulját, onnantól kezdve nem szabályozza magának az alaplap a fordulatszámot. most hogy nincs behúzva, minimumon pörög a venti tartós 100% terhelés alatt is, tehát 40 fok körül van a proci.
nvidiánál is minden benne van a kernelben, bár talán a via egy kicsivel jobban támogatott (nem biztos, de az előző lapom viás volt, teljesen meg voltam vle elégedve). Az ATi-t is asszem támogatja elég jól, olvastam az MSI RS480M2 kapcsán róla, hogy megy minden része.
Intel chipsetet pedig nem találsz AMD-hez, bár látom, hogy nem is ahoz kereselÉn nem váltanék A64-ről Intelre, az biztos.
Szeintem bátran vágj bele az nF4-be, csalódni nem fogsz. -
ngabor2
nagyúr
Kicsit kiegészíteném...
nincs csicsás msn
vagy inkább az msn-kliensek a használatra vannak kihegyezve, nem a csicsára.
Ja, és készülj fel, hogy egy adott problémára nem egy működő megoldás van, hanem általában több. És elég sokszor a ''melyiket használjam'' ízlés kérdése.
ez a hsz természetesen blogos-nak szól... -
ngabor2
nagyúr
Escie, GD, legyetek szívesek a civakodást itt mellőzni. Ha nagyon veszekedni akartok a fórumon, ott a ring topik...
Amúgy hsz-aitok alapján nem gondolnám, hogy ilyen hülyeségeken össze tudtok kapni. Alapigazság, Linux esetén különösen igaz: a megoldáshoz sok út vezet, és mind jó lehet. Miután elolvastátok, fogok kérni az illetékesektől egy takarítást a topikban, mert így csúnyán néz ki... -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #4143 üzenetére
A Debian megkérdezi, ha expert módban telepíted. De szerintem ennyi miatt felesleges legyalulni az Ubuntut.
Az apt-cache search és az apt-get a te barátod...
Azt most hirtelen meg nem mondom, hogy a dpkg-nak melyik az a kapcsolója, amivel meg lehet keresni, hogy egy bizonyos file melyik csomagban van, ha még nincs feltéve, de asszem van ilyen is.
A devel csomagok pedig fejlesztéshez szükséges csomagok. Általában header file-ok, forráskódok.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #4135 üzenetére
Debian? Ubuntu? Vagy amint Sipi mondta: szinte bármelyik más disztrib?
A függőségek kezelése a csomagkezelő dolga, és többek szerint ebben a deb alapú rendszerek nagyon jók.
Ha kell, neked is tudok küldeni 2-dvd-s Debian Sarge-ot, ha érdekel, pü. -
ngabor2
nagyúr
A tegnapi hosszú kérdésemet lerövidítem:
Hogyan lehet rávenni a Debiant, hogy ne akarjon frissíteni egy alapvető csomagot? A hold állapotba tétel nem elég -
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #4103 üzenetére
Hát igen, a mentéssel vannak gondok itt is. Szerintem jogi okok miatt a 2.0-s se fogja tudni menteni.
Az imagemagick-nak utánanézek, mert ha telepíteni kell nálam, akkor megint el leszek akadvaKöszi a tippet.
De hogy ne maradjatok újabb kérdés nélkül (és mivel nincs gaim topik), ezért ismét kérdezek:
gaim 1.5.0, msn protokollal. A képemet megváltoztattam, az ment is. Viszont a nevemnél mindig csak az e-mail címemet írja ki, hiába írok bármit is az aliashoz. Ez a legfrissebb gaim, ezt megnéztem. Most már nem igazán van ötletem a változtatás helyére, mert az msn oldalán se találtam normális módot erre. -
ngabor2
nagyúr
Próbálnám frissíteni a gimp-et, hátha már tudja kezelni az átlátszó hátterű gifeket. Eddig nem jött össze...
lizard:~# apt-get install gimp
Csomaglisták olvasása... Done
Függőségi fa építése... Done
A következő extra csomagok kerülnek telepítésre:
e2fsck-static e2fslibs e2fsprogs gimp-data initscripts libaa1 libc6
libc6-dev libexif12 libglib2.0-0 libglib2.0-dev libslang2 libss2 libuuid1
locales lsb-base
Suggested packages:
gpart parted gimp-help-en gimp-help libgimp-perl glibc-doc manpages-dev
libglib2.0-doc
Recommended packages:
gimp-svg gimp-print
A következő csomagok kerülnek ELTÁVOLÍTÁSRA:
gimp1.2 gimp1.2-perl gimp1.2-print
A következő ÚJ csomagok kerülnek telepítésre:
e2fslibs gimp gimp-data libaa1 libexif12 libslang2 libss2 libuuid1 lsb-base
The following packages will be upgraded:
e2fsck-static e2fsprogs initscripts libc6 libc6-dev libglib2.0-0
libglib2.0-dev locales
8 upgraded, 9 newly installed, 3 eltávolítandó és 680 nincs frissítve.
Need to get 11,1MB/23,8MB of archives.
After unpacking 4727kB of additional disk space will be used.
Folytatni akarod? [Y/n]
Gyakorlatilag minden csomaghoz fel akarja tenni a köv. csomagokat:e2fsck-static e2fslibs e2fsprogs initscripts libc6 libc6-dev
Valahogy rá lehet venni az apt-ot, hogy ezeket ne abajgassa? Az első kettőre nem is igazán lenne szükségem, csak fennmaradt az idők során a gépen, ext2-m nincs (de felőlem maradhat). e2fslibs nincs a gépen, és nem is igazán kellene, ennek a függősége a többi. Az meg mindennek
Meg lehet adni valahol, hogy ne akarja azt a csomagot feltenni? Ha már fenn lenne, akkor a dpkg -- get-selections, dpkg --set-selections párossal illetve a kettő között a megfelelő csomagok hold állásba tételével megoldható lenne... de így lövésem sincs.
Az nem jó, hogy felteszi, aztán leszedjem, mert valami rendszerkomponenst le akar ideiglenesen szedni, de eleve mondja, hogy veszélyes lehet, és teljes rendszerösszeonlást okozhat.
Pótkérdés1: vajon az így feltelepülő gimp tudja már a transparent gifet kezelni? Vagy csak a 2.0-s? Vagy az se?
Pótkérdés2: ha nem tudja kezelni, akkor Linux alatt mivel lehetne olyat csinálni? -
ngabor2
nagyúr
nfs nincs a gépen (vagyis a kernelben). Amúgy vfat típus. De úgy tűnik, escie-nek igaza lett, kiszedtem a torrent-listából, és úgy elérem...
A file nem hibás, csak a filenevet nem találta.
Csak azt nem értem ,hogy akkor a mc miért látja, ha az ls és az mplayer nemDe a lényeg, hogy működik.
-
ngabor2
nagyúr
No és ilyenkor mi van?
ngabor@lizard:~/rack/TorrentOK/Belga - Szerelmes vagyok$ ls -l
ls: .: Elévült NFS fájl
mplayer nem találja meg, viszont mc-ben látható a file. Sőt, ki is tudom másolni, és működik. Egyszer már játszott ilyet, másnapra megjavult. De mitől van? És hogyan lehet gyógyítani? -
ngabor2
nagyúr
Esetleg az /etc/modules.conf-ban az
alias eth0 8139too
sort át kellene írni
alias eth0 rtl8139
sorra.
Majd valahogy meg kellene neki mondani, hogy észre is vegye, nem tudom, hogy van-e arrafele update-modules parancs. De nem hinném.
Én mindenesetre a köv. lépéseket tenném:
/etc/init.d/networking stop
rmmod 8139too
/etc/init.d/networking start
Az init.d kt, és benne a hálózatos szkript neve nem tudom, hogy mi a neve nálad. -
ngabor2
nagyúr
Ha már felvetődött, ismét megkérdezem, hogy van-e valami gyakorlati haszna, ha A64-re nem i386-os, hanem A64-es disztibet teszek fel? Gyorsabb lesz?
Talán már lerágott csont, de a 64-bites oprendszerek alatt meg van már oldva pl. az mplayer 32-bites kodekjeinek a használata? -
-
ngabor2
nagyúr
Erre szinte bármit. Hasonló erősségű gépen futott már nekem Uhu, Debian. Valószínűleg egy Ubuntu is elboldogulna vele. A kérdés, hogy melyiket tudod megszerezni a legegyszerűbben.
Plusz memóriát meghálálja.
A Tomato lapok annakidején az olcsóságukról voltak híresek, nekem is volt egy, aztán félig elhalálozott. -
ngabor2
nagyúr
Mivel szerintem ugyan úgy Linux, itt se mehet másként, legfeljebb kell elé egy sudo, ha nem akarsz rootként belépni.
Próbálgattad, és nem ment?
Az, hogy hova csatolgatod, teljesen ízlés dolga, rescue esetén felesleges cifrázni, mehet a /mnt-be is:mount /dev/hda2 /mnt
chroot /mnt
grub-install /dev/hda
Mivel a root PATH-jában benne van a /sbin (meg a /usr/sbin), ahol a grub-install van, ezért chroot után illik megtalálnia.
vagy már megint félreértettem a kérdés lényegét? -
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #4031 üzenetére
ngabor@lizard:~$ locale
LANG=hu_HU
LC_CTYPE=''hu_HU''
LC_NUMERIC=''hu_HU''
LC_TIME=''hu_HU''
LC_COLLATE=''hu_HU''
LC_MONETARY=''hu_HU''
LC_MESSAGES=''hu_HU''
LC_PAPER=''hu_HU''
LC_NAME=''hu_HU''
LC_ADDRESS=''hu_HU''
LC_TELEPHONE=''hu_HU''
LC_MEASUREMENT=''hu_HU''
LC_IDENTIFICATION=''hu_HU''
LC_ALL=
ngabor@lizard:~$ echo ''árvíztűrő tükörfúrógép''
árvíztűrő tükörfúrógép
Tehát magán a rendszeren jók az ékezetek, csak a Valknutban nem.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Van egy régi problémám, ami ismét előjött. Valknutot használok, (0.3.7), és az ő és ű betűk helyett ?-et ír. Ez chat esetén legfeljebb zavaró, de ha valakinek ilyen betűt tartalmazó file van a gépén, ami kellene, akkor már bosszantó.
Valaki találkozott már ennek a hibának a javításával? Gondolom valamiféle kódlapos dolog lehet mögötte. -
ngabor2
nagyúr
Már megint olvasás nélkül kötözködök...
tegyük fel, hogy a grub az mbr-ben van. Ennek az utolsó pár byte-ja a part. tábla. ha ezt is áttesszük a másik vinyóra, az nem jó dolog. Igaz, az fdiskkel ki lehet javítani. Vagy nem a teljes 512 byte-ot kell másolni.
Amúgy dd nélkül is szerintem meg lehet oldani, hisz lilo esetén is meg lehetett (és többek szerint a grub jobb a lilo-nál) Most már tényleg utána fogok olvasni, mert kiváncsi lettem.
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
Csakhogy itt is idegesítselek a hülyeségeimmel...
de hogy egy kérdésem is legyen: hogyan lehet Linux alól (wine nélkül!) megtudni a dvd-k médiakódját?
Amit te írtál, az a lejátszó régiókódja. Az teljesen más, mint a lemez médiakódja, ami azt mondja el, hogy ki gyártotta a lemez alapanyagát. Win alá vannak okosságok, amivel meg lehet nézni, de nem azért vagyok Linux alatt, hogy minden ilyen miatt wine-t tegyek fel, vagy indítsak. -
ngabor2
nagyúr
Miután megvettem az írót (Pio 110D), első dolgom volt a legfrissebb fw-t felnyomni rá (win alól, mert ette a kütyüre nem találtam Linuxos frissítőt). A NEC is frissítve lett, bár a win annál elhasalt.
De hogy érdekesebb legyen: most tudom a NEC-kel írni azt a lemezt, amit nem tudtamA poén az, hogy épp azért vettem másik írót, mert nem tudta írni
A kábeleket jobban már nem tudom rendezgetni, amennyire tudom, annyira csavarodásmenesen megy mindenhova. A hűtéssel - elvileg - nem kellene gondnak lennie, a 2 optikai meghajtó között van 2 vinyó, és ezekre fúj egy 8-as venti (5v-ról, de elég ennyi neki). A gép oldalán is figyel egy 8-centis, az meg a rendszert hűti, majdnem a chipset passtívhűtésére nyomja a hűset.
de hogy egy kérdésem is legyen: hogyan lehet Linux alól (wine nélkül!) megtudni a dvd-k médiakódját? -
ngabor2
nagyúr
Az egyik író sunyinetes, viszont egyes lemezeket nem szeret. A másik jobb (pontosabban most az is hülyéskedik...). Ha meg már 2 író van, akkor ne csak a helyet fogja, ha befér a gépbe. Ha meg már 2 író van beszerelve, akkor hadd működjön.
Nem azzal a 7-8 perccel van bajom, azt kivárnám én. Persze ez nem feltétlen igaz este 10-kor, mikor már tudatosult bennem, hogy reggel 5-kor ébresztő, és amit megígértem, hogy kiírom még sehol se tart...
Azelőtt mintha próbáltam volna 2 k3b-t futtatni, és nem engedte. Talán ha csak 1 író van, akkor nem megy? Mindegy, este kipróbálom, köszi. -
ngabor2
nagyúr
Egyesek úgy készültek, hogy csak cd-ről menjenek, ne lehessen telepíteni. De ezt egy hozzáértő meg tudja oldani, ol. úgy, hogy felmásol mindent egy partícióra, hozzácsap egy boot managert, és kész. Régebben ilyen volt a SuSE live cd, nem tudom, mostanra változott-e ez a hozzáállás.
Viszont vannak olyanok, amit lehet telepíteni, és teljes értékűen használni. Ilyen pl. a Knoppix. [link] Mivel a Sulix is ebből fejlődött ki, és az inkább magyar, valószínűleg az is telepíthető. Most nézem, hogy ennek a starter kitjéért fizetni kell (2500 pénz) [link].
Az Uhu-nak is van live változata, hogy melyik kategóriába tartozik, azt nem tudom...[link]
(Egyébként ez nem lámer kérdés, hanem kezdő.
Lámer az a kérdés, hogyha rálépek egy olyan vezetékre, amiben áram folyik, akkor merről fog púposodni a vezeték...
A különbség az, hogy te elismered, hogy nem értessz hozzá még egyelőre.) -
ngabor2
nagyúr
Tud a k3b több dvdírót kezelni egyszerre? Ugyanis 2 is van a gépemben, és a felgyűlt cuccaimat szeretném mihamarabb archiválni, hogy le tudjam a felesleget takarítani. Kerestem, nem találtam.
-
ngabor2
nagyúr
Érdekes dolgok vannak itt kéremszépen...
Ha az /etc/X11/Xsession-ban az ERRFILE-t /dev/null-ra állítom, akkor nem tudok belépni KDM-en keresztül (ha simán indítom terminálból az X-et, úgy megy). Ha a ~/.xsession-errors-ra van állítva, akkor megy. Még akkor is, ha ez a file egy link a /dev/null-ra.
Amúgy pár nap alatt felzabálná a helyemet ez a file, amiatt kell ez a kis trükk, sajnos.
ragazzo: talán neked hasznos a fent említett .xsession-errors file böngészése. Én valamilyen hardvereszköz iniciálásánál bekövetkezett hibára gyanakodnék.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Nem, ott van köztük a szóköz (asszem dump és check). De az fstabban úgyis meglátod. A lényeg az umask.
Ja, és innentől kezdve az adott könyvtárakhoz való hozzáférést a file-ok és könyvtárak jogai fogják meghatározni.
remélem nem írtam hülyeséget, most, hogy belegondolok, lehet, hogy csak vfat-nál van értelme a umask-nak? -
ngabor2
nagyúr
fstabba:
/dev/hda2 /mnt/valami reiserfs defaults,auto,umask=000 0 0
brutom: ilyen igények ilyen gépen... szerintem nem fog menni.
Legalábbis számomra a könnyű kezelhetőség azt jelenti, hogy nagyjából minden ''adja magát'', és lehetőleg grafikus a felület. Ilyen gépre viszont egy normális, nem elavult graf rendszert nem fogsz tudni feltenni. Mármint olyat, amivel egy 10-12 éves gyerek elboldogul (a Debiant még mindig nem merem ajánlani full kezdőknek, csak ha sok kitartása van...). Ráadásul a vinyó is elég kevéske.
Ilyet ritkán szoktam mondani, de arra a gépre még mindig jobb a win98, mint egy grafikus Linux.
Esetleg úgy lenne megoldható, ha az a gép csak egy kliensként fut, tehát egy másik, erősebb géphez kapcsolódik, és majdcsakhogynem terminálként viselkedik. Akkor a nagyobb gépre egy kultúrált rendszert feldobsz, VNC rá, és a kisgépről tulajdonképpen a nagyon dolgozol.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Ha valakit érdekel a Debian stable (3.1r0, Sarge) disztrib 2 dvd-je, írjon pü-t nekem.
-
ngabor2
nagyúr
Néhány hibát hadd javítsak ki... (és a látszat ellenére továbbra se téged piszkállak
)
Zárt a linux kernelje, ezért a vírusok nem tudnak betörni, ilyesmit hallottam.
A kernel teljesen nyitott, sokan tesztelik, ha felbukkan egy hiba, azt a fejlesztőknek jelentik, ők meg kijavítják. sokszor órák kérdése.
A másik meg hogy nem nagyon írogatnak linuxra vírust, mert kevesen használják az op-ot, és nehezebb megírni a vírust.
Vagy azért nem írnak Linux alá vírust, mert sokkal nehezebb, mint win alá. nézzük az elejétől a különbséget. A win-t a DOS-ból/ra fejlesztették. Egy eleve 1-felhasználós, 1-feladatos rendszerre rágányoltak egy nagyjából multiuser-multitask héjat. Csakhogy 1 felhasználó esetén (alapból háló nélkül) nem igazán számít a biztonság, nem is ügyeltek rá. Utána kompatibilitás miatt nem is tudták a lukakat befoltozni.
A Linux esetén az ős a UNIX, ami az első pillanattól kezdve multiuser multitask hálózatos oprendszer, tehát eleve kellettek felhasználói szintek, jogosultságok, és egyéb hasonló biztonsági dolgok.
Másrészt a futtatható file-ok szerkezetében is nagy különbség van, a DOS-os/wines cuccban lehetnek nagy-nagy üres helyek (pontosabb nevét nem tudom...), a Linux alatt jelenleg használt ELF típusnál ilyenek nincsenek.
Kb 1 tucat disztró lehet a világon, de két alap disztróra épül mind.
Az egyik a Fedora a másik a Redhat asszem.
Az előbb linkelve lett a distrowatch, én már nem linkelem. Csak megjegyzésként a Fedora ''leánykori'' neve a Redhat. Pontosabban a Redhat maradt az üzleti szférának, a szabad rész pedig továbbél Fedora (jelenleg Core 4) néven.
A SuSE eredeti alapja az első disztrib, a Slackware volt, mára teljesen átalakult.
A ''legelterjedtebb'' disztrót kihagytad: Debian.
A kezdeti kernelekből pedig valószínűleg már rég nincs benne szite semmi a kernelekben. Azóta volt pár nagy váltás, teljes átírás.
A többi dolgot asszem már elmondták.
ReJim: A SuSE-t eredetileg egy kis német cég kezdte el. (Ez volt az első disztribem, a régiek még tetszettek is. A mostaniak már nagyon elszálltak...) Aztán szépen elkezdett fejlődni, mikor szép nagy lett, jött a Novell, és megvette, támogatja, fejleszti. Tehát most valóban a Novell csinálja, de nem ő kezdte.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
mint a neve is mutatja...
például a k3b-t nem tudod feltenni, csak ha a kdelibs fenn van. De a kdelibs-et nem tudod feltenni, csak ha az X fenn van. Ennyi, nem kell túlmisztifikálni (de csúnya szó...)
Akkor van szopacs, ha egy amúgy nem kellő cucc valami nagyon alapra dependel, pl. az init, vagy valamelyik alap csomag függ az e2fsprogs-tól. Ha azt le akarod szedni, húzná magával az egész rendszert, mert több áttételen keresztül minden csomag függ az inittől, az az egész alapja.
Dzsekó: oké, itthon már látom, hogy a beidézett fstabban is ott a 2 db 0, csak ahol azelőtt néztem, ott nem látszott.
3D beállítása disztribfüggetlenül (xfree86 esetén):
az XF86Config-ba a Module szekcióba beírni:# This loads the GLX module
Load ''glx'' # libglx.a
Load ''dri'' # libdri.a
De ott van a gyári drivercsomagban az fglrxconfig, asszem én is azzal csináltam.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Most már én is kiváncsi vagyok, hogy hogyan is néznek ki a partíciók azon a vinyón.
fdisk /dev/sda
majd p, q (csak ki kell íratni a part. táblát, aztán kilépni), és amit kiírt, azt szúrd már be ide.
Ja, és a /dev/sda2 és 5 után hiányzik amount point, írj be neki oda egy-egy könyvtárat (/windows/c, d)
A dump oszlop után nem kellene lennie még egynek? Nálam 2 db 0 zárja a sorokat, az elsőt kivéve. És ez már nagyon régóta így van. Azóta változott volna valami? -
ngabor2
nagyúr
Valószínűleg sda1 lesz a wines partíció, a win azt szereti (persze máshova is lehet rábeszélni...).
A valószínűsíthető sor tehát:/dev/sda1 /windows/c ntfs ro 0 0
A /windows/c könyvtárnak léteznie kell, bár gondolom ez evidens. Azért szólok.
Ugyan ez ideiglenesen kiváltható amount /dev/sda1 /windows/c -t ntfs -o ro
paranccsal.
Ja igen, az ntfs-támogatás nem árt, ha benn van modulként, vagy eleve be van forgatva a kernelbe (ritkább).modprobe ntfs
(és természetesen ez Thom!-nak szól, csak épp a te válaszodat egészítettem ki...)
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Én is az összesített csomagot tettem fel. ha jól emlékszem, akkor igen, elég azt leszedni.
távirányítót pedig egyszer próbáltam belőni, igen kevés sikerrel. De mivel nem is igazán volt rá szükségem, ezért nem is törtem magam nagyon rajta. A www.lirc.org-on néztem a lehetőségeket, a vevőt is az alapján építettem. -
ngabor2
nagyúr
Asszem én forrásból tettem fel.
Én is csak 9.0-s rpm-et találtam a honlapján, de a forrás letölthető. Szerintem fordíts egyet magadnak.
Csak azt nem értem, hogy miért nem megy fel a 9.0-shoz készült rpm a 10-esre. Mit ír ki hibának?rpm -i dclib-0.3.7-1.i586.SuSe-9.0.rpm
rpm -i valknut-0.3.7-1.i586.SuSE-9.0.rpm
Elérhető: [link] -
ngabor2
nagyúr
dc++ inkább a dcgui utódja, a valknut. A többivel egyetértek.
Esetleg kiegészíteném a listát:
msn: Kopete (vagy valóban a gaim, én is jobban szeretem)
torrent: A legjobb az Azureus, de gyenge gépre inkább más, van pl. Mldonkey, az tudja a torrentet IS, másik 6 p2p rendszer mellett... -
ngabor2
nagyúr
úgyis már erősen ideje áttérni az Ubuntura, már fenn is van a hdd1-en, de a grub a hdd-n van, a lilo a hda-n, és nem tudja behúzni azt a rendszert (valami too big neki, hogy mi, azt nem írtam le...)
Vajon ha a lilo-nak csak
other=/dev/hdd-t adnék meg, az behúzná az oda feltett grubot? Ezt még nem próbáltam ki, de úgyis le fog kelleni holnap állítani egy kis szerelés miatt a gépet.
ha meg már megy az Ubuntu, vagy beállítom az alapokat, vagy legalább azt a grubot átteszem a hda-ra, hogy az rángassa fel a Debet is.
cd-író frontend: pl. xcdroast, de ha a kde libjei fenn vannak, akkor a k3b-t ajánlom erősen. -
ngabor2
nagyúr
Köszi.
mondjuk egyre érdekesebb a rendszer, lehet, hogy hamarosan összeomlasztom véglegesen
Egy pár frissítés kimaradt, és most ha pl. a grubot fel akarom tenni, akkor még fel akar tenni/frissíteni akar pár csomagot:lizard:/home/ngabor# apt-get install grub
Csomaglisták olvasása... Done
Függőségi fa építése... Done
A következő extra csomagok kerülnek telepítésre:
e2fsck-static e2fslibs e2fsprogs initscripts libc6 libc6-dev libss2 libuuid1
locales lsb-base
Suggested packages:
gpart parted grub-doc grubconf glibc-doc manpages-dev
A következő ÚJ csomagok kerülnek telepítésre:
e2fslibs grub libss2 libuuid1 lsb-base
The following packages will be upgraded:
e2fsck-static e2fsprogs initscripts libc6 libc6-dev locales
6 upgraded, 5 newly installed, 0 eltávolítandó és 682 nincs frissítve.
Need to get 13,1MB of archives.
After unpacking 4522kB of additional disk space will be used.
Folytatni akarod? [Y/n]
Oké, folytatom, ujjaim keresztbe, mert közben más is megy. Letölti a cuccokat, majd:E: A telepítő futtatása átmenetileg megköveteli, hogy eltávolítsd a e2fsprogs alapvető csomagot ami Ütközési/Elő-Függőségi hurkot okoz. Ez gyakran rosz, de ha tényleg ezt akarod tenni, aktiváld az APT:
orce-LoopBreak opciót.
E: Internal Error, Could not early remove e2fsprogs
Nomármost ilyenkor mi a teendő? Ext2/3 már régóta nincs a gépen, reiserfs-t használok. /etc/apt/apt-conf eddig nem volt, most csináltam egyet, benne az
APT:: Force-LoopBreak
sorral. (szóköz nélkül írtam bele, csak itt átalakítaná smiley-re...)lizard:/etc/apt# apt-get install grub
E: Syntax error /etc/apt/apt.conf:1: Extra junk at end of file
Leírást eddig nem találtam, hogy hol, és hogyan kell ezt az opciót aktiválni...
Természetesen (?) az e2fsprog-ot nem engedi leszedni, pontosabban gyakorlatilag a teljes alaprendszerrel együtt.
Valami tanács tapasztaltabbaktól?
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
a K3b-vel szenvedek. 2 dvdíróm van, egy NEC 2510A, és egy Pio 110D. Van egy lemez, amit a NEC nem tud megírni, csak a Pio. Viszont az 1. helyre a NEC van betéve (pri slave), és csak a második a Pio (sec master). Most mindig külön ki kell választanom a megfelelő írót, ha írni akarok.
A k3bsetup-ot próbáltam, ott se lehet default írót beállítani, sőt, az se érdekli, ha kiveszem a NEC-et az írók közül (pontosabban előlea pipát).
A k3b verziója: 0.11.14, tehát nem a legfrissebb, de frissíteni max. forrásból tudok, mert valami függőség le akarta szedni fél rendszert... -
ngabor2
nagyúr
a lilo amiatt ''kell'', mert 7 év alatt ehez szoktam hozzá
Azt tudom, hogy a grub többre képes, de mikor utoljára nézegettem (nem túl elmélyülve) nem tetszett, a lilo pedig eddig (majdnem) mindent tudott, ami nekem kell. Bár most a teljesen másik vinyón levő Ubuntut nem tudta behúzni, de annak a beállítására úgyis min. egy pár napot rá kellene szánnom (vagy egy nyugisat, mert ez a jelenleg használt rendszer már nagyon a szívemhez nőtt a beállításaival).
Próbálkoztam a grub installal is, de visszatértem a lilo-hoz. ha az Ubuntu lesz a gépemen A rendszer, valószínűleg grub-om lesz.
Most sikerült egy BIOS törlés után azonnal életre kelteni a rendszert, lehet, hogy a 2.5 hét up ártott a bios-nak? Bár elvileg nem illene... -
ngabor2
nagyúr
Valami baj történt...
Átszereltem egy kicsit a meghajtókat (dvdírót cseréltem, de a többi változatlan maradt), és nem hajlandó indulni a rendszer.
A lilo betölti a kernelt, majd BIOS data check
és megáll. Se success, se bypass, se semmi
Régebben volt ezzel olyanom, hogy új kernelnél először megakadt itt, amjd a köv. indításnál bypass-t írt ki, de ment tovább.
Most épp win alól vagyok benn, tehát a gép hardverileg jó.
Most megyek itthonról, de ha hazajövök még próbálkozok 1-2 dologgal, de nem igazán van ötletem a konkrét okra.
Valaki találkozott már ilyennel?
Alaplap Gigabyte GA K8NSU-939, F4-es BIOS, és ma állítottam le kb. 2,5 hét folyamatos futás után a gépet. -
ngabor2
nagyúr
Szomorúan szembesültem a ténnyel, hogy az ftp max. 2GB-ig tud letölteni. Le akartam szedni egy dvd image.t, de nem jött össze, 2 GB után újrakezdte
Mivel lehetne leszedni? A jigdo-t nem ismerem, a torrent pedig nagyon lassú. Van olyan ftp-progi, ami nem vág le 2GB-nál? -
ngabor2
nagyúr
Ha 64-bites kernelt rak, akkor eleve 64-bites libc kellene alá. Meg 64-bites környezet, tehát az egész rendszert újra kellene rakni, asszem nem olyan egyszerű az átállás. Oké, a 32-bites is fennmaradhat, csak kiegészítésként megy fel a 64 bit. Igazából még nem mertem nekikezdeni ilyen játéknak, talán majd karácsony környékén, ha rengeteg időm lesz...
A hiányosságok száma pedig valóban magas, pl. az MPayer kodekek is 32-bitesek, bár mintha már lehetne 64-bitesre fordítottal is videót lejátszani. Régebben ez nagy probléma volt, ez volt elsődlegesen, ami elriasztott. -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
Épp a NAGY Ubuntu-guru mondja ezt?
De értelmes kérdés, hogy ne csak offoljak:
valaki használt már Linux alatt, 2.4-es kernellel ITE IT8212F chipes raid kártyát? Nem a raid fontos, hanem az, hogy az optikai meghajtót (dvd-író) tudja-e rendesen kezelni, valamint életre kelthető-e egyáltalán. A google-n nagyon vegyes találatokat kaptam a ''megy rendesen''-től a ''fel se ismeri a rendszer''-ig. Erre alapozva nem merem megvenni.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Tegnap este kipróbáltam, milyen a távgyógyítás lassú hálón keresztül... beletellett vagy 2 órába, de a gép nagyjából ki lett takarítva.
Már csak egy normális ftp-szervert kell feltenni, vagy a proftpd-t belőni. -
ngabor2
nagyúr
Van, de minek... Kultúrált fs nem töredezik, vagy ha igen, akkor se annyira, mint pl. a fat32. Kb. 7 éve használtam, nem lett tőle gyorsabb/jobb a rendszerem.
Ha kb. 80% alatt van a lemez telítettsége, kifejezetten ellenjavallt a használata. Nem hiába nem szokott az alaptelepítésben települni.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Ha nincs rendesen partícionálva, akkor sdX-ként lehet mountolni. Az, hogy lát rajta part. táblát, legalábbis annak látszó cuccot, semmit nem jelent, volt nekem is olyan pd-m.
A chown meg egyszerűen azért nem megy, mert vfat esetén ez nem értelmezett, és azzal már azt akartad változtatni. Ha az fstabban benne van ennél a users opció, az pont elég. Esetleg umask=000.
ja, nálam a pendrive sor:/dev/sdc1 /mnt/pendrive vfat defaults,users,iocharset=iso8859-2,umask=000,showexec,quiet,sync,noauto 0 0
Amúgy hepi börszdéj fiatalúr! -
ngabor2
nagyúr
Az nvidia kártyák 2.6-os kernel alá belövésére rákereshetsz, arra úgyis szükséged lesz.
Nem tudok róla, hogy lenne akármi baj az nvidiával, se mint chipset, se mint videokártya.
Remélem kevés kérdésed lesz, mert hamar összejön,de várom a kérdéseket a szokásos csatornákon (fórum, msn).
Közben megkaptam a választ a frissítési freki lekérdezésére: xvidtune. Nem kifejezetten gnome, sima, jó öreg X-es progi. Ha csak az érték érdekel, akkor ne állítgass benne semmit.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Az A64-gyel szerintem semmi probléma nem lesz (háló, hang, USB, szenzorok, stb). A vga-ból is valószínűleg kijön a 3D, bár 2.6-tal összehozni legutóbb nem volt egyszerű a driverét.
Az, hogy az lspci valamit lát, és a nevét ki tudja olvasni a firmware-ből, még sajnos nem jelenti azt, hogy működni is fog. Így voltam nagyon sokáig egy hálókártyával, ezért kellett másik kártya, de aztán bekerült a driver a kernelbe.
A valódi felbontást pedig talán az X logjából lehet kiszedni... bár most én se találom benne
100MHz... akarod írni 100Hz. Ha a monitor bírja, akkor megoldható. Driver a www.nvidia.com oldalon, de gondolom már megtaláltad. A 2.6-hoz igazításnak google-zz utána.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
checking for vte >= 0.7.0... Package vte was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containing `vte.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable No package 'vte' found
configure: error: Library requirements (vte >= 0.7.0) not met; consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if your libraries are in a nonstandard prefix so pkg-config can find them.
ennyi lenne a hiba. Nem tudom, mi az a vte (mindjárt utánanézek), de hogy nincs fenn, az biztos.
Mivel a configure nem futott le, ezért nem csinált Makefile-t, tehát nem is futhat le a make és a make install.
A configure-t, és a make-t userként érdemes csinálni, és csak a make configure-t rootként.
Oké, megvan (mondjuk Debian, SuSE alatt is gondolom hasonló neve van, legfeljebb vte-devel, vagy libvte-devel)libvte-dev - Terminal emulator widget for GTK+ 2.0 - development files
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
Talán hülyén hangzik a kérdés: Debian alatt melyik initszkript húzza fel a hálózatot? Rákerestem az /etc/rc2.d-ben az interfaces és network szavakra, de csak az erre épülő szolgáltatásokat (ppp, xinetd) találta meg. Az /etc/init.d/networking-re nincs is symlink...
-
ngabor2
nagyúr
megint win alól...
én már csak ilyen földhözragadt barom vagyok, hogy egy Linuxos topikban Linuxos megoldást várok. Win alatt elhiszem, hogy egyszerűbb, de Linux alatt emg lehet-e oldani? Emiatt nem szeretnék a szomszédba átszaladgálni, hogy légyszi tömörítsd már ki nekem ezt az exe-t.
Az archívumkezelők a fejléc alapján dolgoznak, ha jól tudom. No ezeknek a file-oknak a file szerint exe fejléce van, nem hiszem, hogy a zip elboldogulna vele (meg próbáltam is). -
ngabor2
nagyúr
ntpdate-hez tudnátok néhány szervert mondani? Ez van a gépen, tudom, hogy az ntp jobb volna, de valami hülyeség miatt előbb fél rendszert le akarja szedni, aztán tudna csak felmenni. Amúgy is eléggé szét van már esve, nem kockáztatnám meg egy darabig még a teljes halált...
a time.kfki.hu-ról hallottam, de az nem működik ezzel. Vagy valamit elszúrok. -
ngabor2
nagyúr
Majdnem. Először lementettem a régit:
lizard:/home/ngabor# ./necflash -dump 2510a_2.15.bin /dev/sg0
majd felírtam az újat:lizard:/home/ngabor# ./necflash -flash 2510a_2.15.bin /dev/sg0
Még jó, hogy lementettem, mert mint kiderült, ezt a fajta lemezt ezzel a fw-rel, 4x sebességen rontja... most próbálkozok másikkal, hátha.
Jó volna tudni, hogy exe-ből ki lehet-e valahogy nyerni az image-t. Hogy milyen tömörítéssel van, azt nem tudom. -
ngabor2
nagyúr
Szerencsére jelen esetben egy picit tévedtél
- a szomszéd nem Pistike, legfeljebb Attika, vagy Zolika.
- Ha win-t akarnék, átbootolnék, de akkor ismét megszakadna az uptime-om, és most bunkó módon erre gyúrok...
- ahoz, hogy kivegyem, szintén ajánlatos kikapcsolni a gépet.
- mindenképp linux alatt akartam volna megoldani, és sikerült is.
Továbbra is a Google volt a barátom, és szokás szerint a beírás utáni fél órán belül meglett a progi: [link]
Aztán még egy kis keresés, és meglett a megfelelő fw is: [link]
A köv. beírás/sírás/panasz az lett volna, hogy nem találja meg az eszközt. Aztán átváltottam root-ba, és megtalálta... Megvolt a frissítés, és már 4x sebességgel tudja írni. ez is jobb, mint a 2.4x-es... régi az író, vagy nem szereti az alapanyagot, nem tudom.
De megy, és legalább már ezt is tudom.
az elején írtakat ne vedd teljesen komolyan, úgy látom, nem vagy sötét a témákban -
ngabor2
nagyúr
Nagy az én problémám... firmware-t akarnék frissíteni a dvd-írómon, mert a Philips 8x+R lemezeket csak 2.4x sebességgel hajlandó írni (mást ír 8x-osan, tehát a hw jó). Találtam is firmware-t hozzá, csakhát... win 9x, 200, xp alá. Nekem meg nem az van.
a google-t túrom, de eddig kevés sikerrel. -
ngabor2
nagyúr
Erre workaroundot hallottam, mert a pppoe szakadás esetén hiába van sok esetben a persist a megfelelő provider-file-ban, nem tudja újból felvenni a vonalat.
A cron-ba beírod, hogy 1-2-5 percenként (vérmérséklettől függően) nézze meg, hogy van-e net (pl. pinggel). Ha nincs, akkorkillall ppp && pon provider
(a pinges sort fejből nem tudom, man nincs a közelemben, hogy hogyan lehet megadni neki, hogy pl. csak 3 csomagot küldjön, de nem nehéz.)
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Bazsesz #3472 üzenetére
Van win alá is md5.exe. Keress rá a google-lel, és ott lesz a használati utasítása is.
Ha jól emlékszem annyi az egész, hogymd5 <image neve>
és kiad egy karaktersort némi számolás után. Az eredeti md5 pedig az image letöltési helyén található.
De ha torrenttel szedted, akkor elvileg nem szabadna hibáznia, vagy legalábbis igen gyakran ellenőrzi. -
ngabor2
nagyúr
A csávóka nem ért hozzá, én akarnék valami konstruktívval előrukkolni. A rendszer bírja a 2Mbitet is, tapasztalatom szerint (egy időben nem volt korlát, 200kB/s fel, le, sőt, néha 300 is ment simán). Csak a mostani rendszerben nem tud állítólag 512/512-t kiosztani. Szerződést akar módosítani. De megmondom neki, hogy nem lesz így jó...
Mondjuk aszinkronba is belemennék, de pl. úgy, ha 512/512 helyett min. 1024/256-ot ad (az egyik a fele, a másik a duplája). Vagy ha 512/128-at ad, akkor csökkentse tovább a havidíjat, vagy adjon valami pluszt mellé. Különben nekem nem éri meg, és neki kell felbontania a hűségnyilatkozatot... ő bukik. Úgy tűnik, csúnyán maga alá piszkított, vagy legalábbis alápiszkítottak.pedig amúgy elég korrekt lenne.
-
ngabor2
nagyúr
No, érdekes problémával találkoztam, pontosabban a szolgáltatóm. A szerződésem 512/512kbitről szól, ami először ment is. Most valami Radius nevű rendszer van, ami állítólag nem engedi az 512 upot; 512 MB down mellett max 128 upot enged. Ez torrent esetén, főleg, ha feltöltök, nagyon kevés.
Ismeri valaki ezt a rendszert? Valóban nem lehet beadni neki, hogy 512/512? Esetleg valami csel? Pl. megoldható-e valahogy, hogy a Radius pl. 2048/512-ről tud, de máshol a 2048 le van véve 512-re? Nem akarnám lejjebb adni. Adjatok tanácsot, hogy ne szívjak, hisz épp ezért választottam ezt a szolgáltatót a zaxeleró helyett annak idején, mert szimmetrikus volt -
ngabor2
nagyúr
válasz
Caesarion #3449 üzenetére
Én az UHU-t, vagy az Ubuntut ajánlanám. A SuSE eléggé sajátságos lett az utóbbi időben, van, akinek tetszik, én nem tartozom közéjük.
Mandriva (ex-Mandrake), Fedora Core 4 (ex-Red Hat)... elég baráti, ha a Deb-stílus nem jön be, akkor ezeket is tudom még ajánlani.
A Debiant ismerkedésnek annyira könnyű szívvel nem tudom ajánlani, ha kb. 0 a tapasztalatod, akkor a sok parancssor elriaszthat. Viszont többek véleménye szerint egy nagyon profi rendszer (szerintem is). Uhuról, Ubunturól könnyű az átállás, vagy legalábbis sokkal könnyebb, mint pl. SuSE-ról, vagy Mandriva-ról. Persze, ha át akarsz majd állni.
Aranyszabály: azzal próbálkozz, amiben van a közeledben segítség. -
ngabor2
nagyúr
Határkérdés: GAIM-ben hogyan lehet belőni az IRC-t? Az az igazság, hogy az irc-hez se értek, tehát lehet, hogyha ahoz értenék, nem kérdeznék ilyet...
-
ngabor2
nagyúr
Hogyan lehetne rávenni a rendszert, hogy a ~/.xsession-errors file-t ne irogassa? Vagy legalábbis ne foglalja vele igen rövid idő alatt el a rendelkezésre álló helyet? Ha csak simán letörlöm, akkor ''nem a kútba, csak a kávályára, aztán belekaparjuk'' esete van, ui. a helyet ugyan úgy foglalja (nyitott file), csak nem is látom sehol.
ha törlés után az x-et újraindítom, akkor természetesen elengedi a file-t, felszabadul a hely. De nem akarom újraindítani az X-et se. Valahogy át lehet irányítani pl. a /dev/null-ba a kimenetet? elég, ha egy symlinket csinálok rá? Valakinek tapasztaléat?
Egyébként az Azureus szemeteli tele, miközben működik rendesen.
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gumi és felni topik
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- PlayStationre is jön az első Gears of War felújítása
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Kompakt vízhűtés
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Egyedi ékszerdobozka
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! HP ProBook 440 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest