Xiaomi Redmi 5 Plus - új forma, régi erősségek

18:9-es képarányra váltott a Redmi sorozat, az 5 Plus pedig külsőben, összeszerelésben, takarékosságban és kijelzőben is magabiztosan hozza a minőséget.

Kamerák, multimédia

A Redmi 5 Plus 5 megapixeles, fixfókuszos kamerát visel az előlapon LED villanóval, arcszépítő funkciókkal és egy sor effektussal, ilyen képet készít. A hátlapon 12 megapixelesre csökkent a felbontás, viszont 1,25 mikronosra nőtt a pixelméret, amin némileg ront az f/2,2-es rekeszértékű lencse, egy f/1,8-as több fényt juttatott volna a szenzorra. A PD-autofókusz fürge, ám utólag feltűnt, hogy nappal is nem egyszer ment félre az élesítés. Így aztán akadt megfelelően éles és életlen kép is, nyilván a jól sikerülteket válogattam egybe. Az ilyesmi egy szoftverfrissítéssel talán orvosolható, a 1080p-s (egy példa), illetve 4K-s felvételek esetében (egy példa) pedig stabilabban működött a fókusz, de nem tökéletesen, tehát kellene még reszelni a dolgon.


[+]

A mozgóképminőség egyébként jó, 4K-n a részletgazdagság kiemelkedő, viszont akad némi tömörítési zaj, optikai vagy elektronikus stabilizálás nélkül a felvételek pedig remegősek. A hang ráadásul túl lett szűrve, ami az influenzánál is gyorsabban terjedő mobilbetegség mostanában. Zajosabb környezetben olyan, mintha a medence aljáról hallgatózna a Redmi 5 Plus két mikrofonja, illene ezt is korrigálni. A szoftverfelület egyik oldalán a vaku és a visszafogottan, de előnyösen dolgozó HDR, a másikon az effektek, a módok, a kameraváltó, a videofelvevő, az exponáló és a galéria érhető el. Akad hangvezérelt exponálás, önkioldó, vízszintező, panoráma és esti mód, a kézi beállítások között pedig a fehéregyensúly (négy séma), az érzékenység (ISO3200-ig), a menüből pedig a mérési mód, a kontraszt, a telítettség és az élesítés babrálható, a rácsvonalak és a képminőség mellett.

Te is pont ilyen telefont használsz? Fotóztál vele? Töltsd fel a képeidet a Fototrendre, hogy mások is lássák, mire képes a kamerája!

Amikor a fókusz megfelelő, jó vonalélességgel rögzít a Redmi 5 Plus, a havas tájon viszont elég hűvös színegyensúllyal és a szokásosnál kevesebb kontraszttal, ami nem feltétlenül probléma, csak nem robbannak ki a felvételekről a színek. A zajmentesítés és az élesítés oldaláról már komolyabban belenyúl az eredményekbe az algoritmus, ám a kiegyensúlyozott lencserajzolattal, a makrók esetében is nyomtatásra alkalmas részletekkel és a szűkös dinamika miatt hasznos HDR-rel nappal a maga kategóriájában teljesen rendben van a Redmi 5 Plus. Este már problémásabb a helyzet, hiszen komolyabb a zajmentesítés, elmosottabbak a részletek, 1/17 másodpercnél nincs hosszabb záridő és a kézi vagy a camera2 API opciók sem adottak ennek megkerülésére. Elegendő fényforrás mellett így is fogható használható eredmény, csak nem az esti móddal érdemes próbálkozni, mert érdemi előnyt inkább a HDR hoz, az viszont stabil kezeket vagy támasztékot kíván.


[+]

A MIUI-s Zene előadók, albumok, dalok, könyvtárak, listák és kedvencek szerint rendszerezi a helyben tárolt állományokat, a WMA és a FLAC kiterjesztés se kottyan meg neki. Lehet szűrni fájlméret és hossz alapján, a beállítások / további beállítások / fülhallgatók és hanghatások almenübe rejtve pedig EQ, hangzásminőség-javítás és fülhallgató sémák is elérhetők, amint füles csatlakozik. Szerencsére ehhez a 3,5 milliméteres port adott, arra pedig tiszta, zajmentes és kellően dinamikus hang jut, noha hangerőben és részletességben a csúcskategória még mindig magasabb szintet képvisel, ami nyilván drágább fejhallgatóval és veszteségmentes zenékkel derül csak ki.


[+]

Nem hiányozhat az FM-rádió és MIUI-s videolejátszó sem, amely 4K-ig bezárólag meghajtja a fájlokat, akár HEVC, DivX vagy Xvid kódolással. Az AC3 hangok megszólalnak és a feliratok is megjelennek, a HDR kódolással viszont a telefon nem birkózik meg, a teljes képernyős mód pedig nem belenagyít, hanem egyszerűen szétnyújtja a 16:9-es videókat. A monó hangszórót alul sajnos könnyű eltakarni, ellenben jól szól, ha az útja tiszta marad, az átlagnál több mélyhangot kipréselve magából. A maximumon ráadásul roppant erélyes, viszont kissé zörejes és dobozos. Lejjebb véve kiegyensúlyozott és egy kis szoba megtöltésére alkalmas a minősége, persze egy hangfalat nem vált ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • MWC 2018: Kezünkben a Redmi Note 5 (Pro)

  Az Indiában Pro utótaggal elstartolt, Snapdragon 636-os készülék Barcelonába csak Redmi Note 5 néven érkezett, és könnyű összekeverni a Redmi 5 Plusszal, amit Indiában Redmi Note 5-nek hívnak. Mi van?

 • Xiaomi Redmi 5 - koncepcióváltás

  A kis telefon, gigászi telep elvet a Xiaomi méretes képernyő, szűkösebb kávák koncepcióra cserélte, a méretes telepet pedig beáldozta. Az eredmény jó, de erős a házon belüli konkurencia.

 • Május 10-én jön a Xiaomi Redmi S2

  Két hete még csak tippelgetni lehetett róla, de azóta járt a kínai TENAA-nál, illetve publikálták a bemutatóra szóló meghívókat is.

 • Szenzorszigetet kap a Xiaomi Redmi 6?

  A Xiaomi jelenleg a Redmi széria ötödik generációjánál tart, követve a trendeket, 18:9-es képaránnyal. Nem kizárt, hogy a 6-os modellek már szenzorszigetet is kapnak.

Előzmények

 • Xiaomi Redmi Note 5A Prime - az elsőrendű

  A Xiaomi phabletjének Prime verziója egészen kifogástalan belépő szintű konstrukció ujjlenyomat-olvasóval és remek teljesítménnyel.

 • Xiaomi Mi A1 - tisztasági fogadalom

  Csatlakozott a Xiaomi az érintetlen operációs rendszert kínáló Android One mozgalomhoz, és egy küllemben ismerős, ám kitűnő dupla kamerás phablettel nyit nyugat felé, verhetetlen áron.

 • Xiaomi Redmi Note 4 - takarék-szövetkezet

  A két kiszerelésben elérhető Redmi Note 4-ből a lóerőben szerényebbet, kitartásban viszont annál sikeresebbet teszteljük. A Xiaomi a Note 3-ra is lapot húzott, és még az ár is kedvezőbb lett.

Hirdetés