Xiaomi Redmi 5 Plus - új forma, régi erősségek

18:9-es képarányra váltott a Redmi sorozat, az 5 Plus pedig külsőben, összeszerelésben, takarékosságban és kijelzőben is magabiztosan hozza a minőséget.

Adatkommunikáció, akkumulátor, végszó

A Redmi 5 Plus két nanoSIM-et fogad be, a nemzetközi variáns pedig nem nélkülözi az errefelé esszenciális, B20-as LTE sávot, legfeljebb 150/50 Mbps átviteli ráta biztosításával. A beszélgetési hangminőség a hangszóró és a mikrofonok oldaláról is megfelelően tiszta. A WiFi 802.11a/b/g/n típusú, közepes érzékenységgel (dual band, HotSpot, Direct, Display), a Bluetooth 4.2-es (A2DP, LE), az USB 2.0-s (MTP, OTG). A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a mobil a GPS, a GLONASS és a BeiDou műholdakat használja, a Galileo és a QZSS csoportokat nem. A pozíciószerzés a Qualcomm chipset révén villámgyors és pontos, iránytű is akad, akárcsak gyorsulásmérő, giroszkóp, infra és mágneses hall szenzor. Nincs ellenben NFC vagy barométer.


[+]

Örvendetes a 4000 mAh-s telep, amely a Redmi Note 4 és a Mi A1 között teljesít, kitűnő üzemidőt biztosítva. A Redmi 5 Plus simán elmehet két napot 7-8 óra képernyőidővel, persze a kamera, a sok 4G-s és GPS használat, illetve a játék hamarabb kivégezheti, a 100%-on járatott kijelző úgyszintén. Az energiatakarékossági opciók tovább nyújtják az egyébként is remek készenléti időt, az alkalmazások és a háttérfolyamatok egyesével és teljes egészében kilőhetők, illetve a hardver oldaláról is meghúzható a nadrágszíj. Így bátran el lehet vele menni a hétvégére, sokáig bírni fogja, mielőtt bő 2,5 órát legközelebb az 5V / 2A-es töltőn csüng. QuickCharge 2.0-s házi adapterrel sem volt gyorsabb az etetés. Netezni és videózni egyaránt 18,5 órát lehet egy töltésről, ami kitűnő eredmény ekkora kijelzővel.


[+]

Értékelés: Xiaomi Redmi 5 Plus
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 7,5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

A Xiaomi neve manapság garancia a minőségre és a pozitív mobilarenás minősítésre, ám ugyanúgy a szűk egyhetes használat során derült csak ki, hogy a Redmi 5 Plus is méltó az elismerésre, mint az elődei esetében. Az első 18:9 képarányú Redmi ráadásul mutatós lett remek összeszerelési minőséggel, kijelzője fényes és domináns az előlapon, bár a kalibrációja lehetne jobb. A csúszós kivitel mentes minden éltől, így fel sem tűnik a jókora, 180 grammos tömeg, amit a méretes telep indokol, kitűnő üzemidőt biztosítva. A szoftveresen javítandó fókuszhibákat és a gyenge sztereó hangfelvételt leszámítva a kamera is decens lett, a MIUI 9 pedig a gyártói felület eddigi legjobb formáját hozza, noha a 7.1.2-s Androidra nem lehet 2018-ban büszke a Xiaomi. A jófajta multimédiás hangszóróval és az erős adatkommunikációs csomaggal zárva a kört ismét sikerült a kritikus hibákat elkerüli, és a fenti, kisebb bakik orvoslásával alább a különösen ajánlott plecsni is odaképzelhető, 3/32 gigabájtos változatban a 48 ezer forintos árcímke ugyanis borzasztóan erős ajánlattá teszi a kártyafüggetlen piacon.

Más kérdés, hogy épp házon belül veszíthet a Redmi 5 Plus vásárlót: a hagyományos kijelzős Mi A1 két, jobb kamerát kínál 4/64 GB-os kombinációval, fürgébb és letisztultabb felülettel, frissebb Androiddal és Type-C csatlakozással. Igaz, 65 ezer forintért jóval többe is kerül, miközben kevesebb ideig bírja egy töltésről. Lejjebb tekintve a Redmi Note 5A Prime gurít erőset ár/érték mutatóban: bár csak HD felbontású és 16:9-es a kijelzője, 3/32 GB-os kiszerelésben és visszafogottabb nyolcmagosával együtt is roppant versenyképes 36 ezer forintos árával. Végezetül a Redmi Note 5A négymagos, ujjlenyomat-olvasó nélküli kiszerelése is ütős 27 ezerért, 2/16 GB-os kivitelben. Innentől elengedném az olvasó kezét: ha a szolgáltatói, nevesebb, ám kártyafüggő készülékek nem játszanak, a Xiaomi az egyik legjobb alternatíva a független magyar piacon, és mindegyik phabletes tagja ér annyit, amennyit ki kell érte pengetni, sőt! A Redmi 5 Plus nagyobb képernyővel és keskenyebb kávákkal tud kiemelkedni, máskülönben pont olyan, mint egy saját magunk részére vásárolt ajándék: a választás remek, viszont nem tartogat semmi meglepetést.

Xiaomi Redmi 5 Plus

Hidegkuti Zoltán a.k.a. Bone123

A tesztkészülék az Eustock jóvoltából jutott el hozzánk, a felajánlást köszönjük!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • MWC 2018: Kezünkben a Redmi Note 5 (Pro)

  Az Indiában Pro utótaggal elstartolt, Snapdragon 636-os készülék Barcelonába csak Redmi Note 5 néven érkezett, és könnyű összekeverni a Redmi 5 Plusszal, amit Indiában Redmi Note 5-nek hívnak. Mi van?

 • Xiaomi Redmi 5 - koncepcióváltás

  A kis telefon, gigászi telep elvet a Xiaomi méretes képernyő, szűkösebb kávák koncepcióra cserélte, a méretes telepet pedig beáldozta. Az eredmény jó, de erős a házon belüli konkurencia.

 • Május 10-én jön a Xiaomi Redmi S2

  Két hete még csak tippelgetni lehetett róla, de azóta járt a kínai TENAA-nál, illetve publikálták a bemutatóra szóló meghívókat is.

 • Szenzorszigetet kap a Xiaomi Redmi 6?

  A Xiaomi jelenleg a Redmi széria ötödik generációjánál tart, követve a trendeket, 18:9-es képaránnyal. Nem kizárt, hogy a 6-os modellek már szenzorszigetet is kapnak.

Előzmények

 • Xiaomi Redmi Note 5A Prime - az elsőrendű

  A Xiaomi phabletjének Prime verziója egészen kifogástalan belépő szintű konstrukció ujjlenyomat-olvasóval és remek teljesítménnyel.

 • Xiaomi Mi A1 - tisztasági fogadalom

  Csatlakozott a Xiaomi az érintetlen operációs rendszert kínáló Android One mozgalomhoz, és egy küllemben ismerős, ám kitűnő dupla kamerás phablettel nyit nyugat felé, verhetetlen áron.

 • Xiaomi Redmi Note 4 - takarék-szövetkezet

  A két kiszerelésben elérhető Redmi Note 4-ből a lóerőben szerényebbet, kitartásban viszont annál sikeresebbet teszteljük. A Xiaomi a Note 3-ra is lapot húzott, és még az ár is kedvezőbb lett.

Hirdetés