Xiaomi Redmi 5 Plus - új forma, régi erősségek

18:9-es képarányra váltott a Redmi sorozat, az 5 Plus pedig külsőben, összeszerelésben, takarékosságban és kijelzőben is magabiztosan hozza a minőséget.

Külső, kijelző

Az ötös Redmi generáció már csak a neve miatt is vízválasztó: hiába egy 5,7 és egy 5,99 hüvelykes darab, a Note szó egyik anyakönyvi kivonatában sem szerepel, a kisebb telefonok kedvelőinek pedig rossz hír, hogy a Redmi 4X egyelőre utód nélkül maradt. A kijelzőnövekedés oka a kávamentesítés trendjében keresendő, és a friss Xiaomik is sikerrel faragtak alulról-felülről, bár pár millimétert még mindig fogyhattak volna. Hosszú idő után először változott mindenesetre a Redmik külleme szemből: oda a három, képernyő alatti gomb, az éles képernyősarkokat íveltek váltották, így rálépve az LG G6 / Galaxy S8 által kitaposott útra. A 18:9-esre nyúlt képátlóval a Redmi 5 Plus kifejezetten hosszúkás lett, 158,5 x 75,45 x 8,05 milliméteres paramétereivel pedig a fogása is más, mint a Note 4-é: keskenyebbnek érezni a tenyérben, viszont messzebb került az 1080 x 2160 pixeles panel legteteje, nehezítve az egykezes használatot.


[+]

Hátulról kevésbé egyértelműek a változások, és az is a termékoldalt böngészve esett le, hogy az új jövevény bizony 180 grammra hízott, viszont kellemesen ívelt vonásai és a széleinél csiszolt védőüvege komfortos használatot biztosítanak. Már az elképesztően csúszós kivitelt leszámítva, a javarészt alumínium, alul-felül műanyag házat mintha megvajazták volna. Az összeszerelés remek: a Redmi 5 Plust mintha egy tömbből faragták volna ki, nincsenek hézagok, szorongatásra sem recseg és nem akar meghajolni. Ami pedig az esztétikát illeti, szóljon bárki bármit az ismerős formáról, a phablet feketében gyönyörű, az előlapon pedig ügyesen elrejtőzik az értesítési és villanó LED, a fénymérő, a közelségérzékelő, valamint az 5 megapixeles kamera és a beszédhangszóró. Ezek láthatóbbak az arany, rózsaarany és világoskék variációk esetében, mivel azok képernyőkerete fehér.


[+]

Jobb oldalon pont kézre esik a keskeny, de jó érzéssel lenyomható bekapcsoló gomb, a hangerőszabályzó működtetése viszont fogásváltás igényel, mivel picit magasra csúszott. A két nanoSIM-et vagy az egy nanoSIM-et és egy microSD-t befogadó tálca balról csalható elő a mellékelt tű segítségével, a 3,5 milliméteres füles pedig felül, az infra szomszédságában kerülhet a helyére. Csalódás, hogy alul a két rácsból csak a jobb oldali szól, a Redmi 5 Plus a Mi A1 USB-C csatlakozása helyett pedig jó öreg microUSB portot kapott. Hátul a matt festésé és a szimmetriáé az úr: felülről lefelé haladva pillantható meg a 12 megapixeles kamera, a kéttónusú LED villanó, a kézre eső ujjlenyomat-olvasó, alul pedig a MI felirat és az egyéb minősítési lábjegyzetek.

Kijelző-teszt
Xiaomi Redmi 5 Plus Xiaomi Mi A1 Huawei P Smart Moto Z Play
Képátló 5,99 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,65 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2160 1080 x 1920 1080 x 2160 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 593 nit 471 nit 536 / 576 nit 402 / 596 nit
Fehér fényerő (min.) 1,4 nit 1,9 nit 4,0 nit 6,5 nit
Fekete fényerő 0,20 nit 0,33 nit 0,35 nit 0 nit
Kontrasztarány 2964:1 1428:1 1534:1 végtelen
Színhőmérséklet 8334 / 7435 K 7543 / 6810 K 7365 K + kézi 7739 / 7136 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A Redmi 5 Plus az egyszerűségében nagyszerű, és bár a Mi Mix 2 előnyösebb képernyőaránnyal rendelkezik, a kedvezőbb árú Xiaomi mobilok között nincs ma kijelző dominánsabb masina, de az egész piacon is kevés akad. A 403 PPI-s panel tűéles, a napfény alatti használathoz kellően fényes, a feketéi meglepően sötétek IPS panelhez képest, így biztosítva a remek kontrasztarányt és betekintési szögeket. Este ráadásul kellően elsötétül a háttérvilágítás, hogy ne bántsa a szemet, plusz kékfényszűrő is bekapcsolható. Kár, hogy a panel alapból kékes kalibrációján csak némileg elehet enyhíteni, kézi szabályozás vagy sRGB / DCI-P3-féle sémák nincsenek és a megjelenített méret sem állítható. Akad ellenben duplakoppos felébresztés, az alsó, immáron virtuális gombsor pedig elrejthető a szem elől. A panel érintési érzékenysége megfelelő, a rezgőmotor kissé „ragadós” hangban, de elég erélyes a zsebben. A kijelző mögött 4000 mAh-s telep bújt meg, ami nem cserélhető, de nem is kell, mert sokáig bírja vele a 18:9-es phablet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • MWC 2018: Kezünkben a Redmi Note 5 (Pro)

  Az Indiában Pro utótaggal elstartolt, Snapdragon 636-os készülék Barcelonába csak Redmi Note 5 néven érkezett, és könnyű összekeverni a Redmi 5 Plusszal, amit Indiában Redmi Note 5-nek hívnak. Mi van?

 • Xiaomi Redmi 5 - koncepcióváltás

  A kis telefon, gigászi telep elvet a Xiaomi méretes képernyő, szűkösebb kávák koncepcióra cserélte, a méretes telepet pedig beáldozta. Az eredmény jó, de erős a házon belüli konkurencia.

 • Május 10-én jön a Xiaomi Redmi S2

  Két hete még csak tippelgetni lehetett róla, de azóta járt a kínai TENAA-nál, illetve publikálták a bemutatóra szóló meghívókat is.

 • Szenzorszigetet kap a Xiaomi Redmi 6?

  A Xiaomi jelenleg a Redmi széria ötödik generációjánál tart, követve a trendeket, 18:9-es képaránnyal. Nem kizárt, hogy a 6-os modellek már szenzorszigetet is kapnak.

Előzmények

 • Xiaomi Redmi Note 5A Prime - az elsőrendű

  A Xiaomi phabletjének Prime verziója egészen kifogástalan belépő szintű konstrukció ujjlenyomat-olvasóval és remek teljesítménnyel.

 • Xiaomi Mi A1 - tisztasági fogadalom

  Csatlakozott a Xiaomi az érintetlen operációs rendszert kínáló Android One mozgalomhoz, és egy küllemben ismerős, ám kitűnő dupla kamerás phablettel nyit nyugat felé, verhetetlen áron.

 • Xiaomi Redmi Note 4 - takarék-szövetkezet

  A két kiszerelésben elérhető Redmi Note 4-ből a lóerőben szerényebbet, kitartásban viszont annál sikeresebbet teszteljük. A Xiaomi a Note 3-ra is lapot húzott, és még az ár is kedvezőbb lett.

Hirdetés