Hirdetés

Xiaomi Redmi 4A - ennél nem tudsz jobbat

Bruttó végfelhasználói árat figyelembe véve is rendkívül olcsó a kínai gyártó új modellje, ráadásul semmilyen komoly kompromisszumot nem kell kötnünk a mindennapi használat közben.

Hirdetés

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikációs téren nincs okunk komoly panaszra, egyáltalán nem csonkították meg a legolcsóbb modellt a többihez képest, ugyanúgy jár a 4.1-es Bluetooth, a 802.11b/g/n hálózatokat ismerő Wi-Fi, a 2.0-s, OTG-képes microUSB és a Cat. 4-es (B20-támogatással, akár 150/50 Mbps adatsebességgel) LTE, ráadásul ezt mindkét kártyával tudja, már amennyiben az egyik nem egy microSD. Ha egy microSIM és egy nanoSIM van a tálcán, akkor dual standby módon működik együtt a két kártya, azaz alapvetően mindkettő a hálózaton van, de csak addig, ameddig az egyikkel hívást nem intézünk, a beszélgetés időtartama alatt ugyanis a másik pihen.

Hangfelvételeket készíthetünk a telefonbeszélgetésekről is Hangfelvételeket készíthetünk a telefonbeszélgetésekről is
Hangfelvételeket készíthetünk a telefonbeszélgetésekről is [+]

A navigációs modul ezúttal is jól sikerült, internet nélkül is 2-3 percen belül talál jelet a a GPS és GLONASS segítségével, a pozíciót pedig stabilan tartja és navigálás közben sem zavarodik meg. Remek dolog az infra, és szenzorokkal is jól el vagyunk látva, giroszkóp, mágneses érzékelő és gyorsulásmérő is jutott bele, NFC-vel viszont ezúttal sem számolhatunk. A beszélgetési hangminőség átlagon felüli, az előlapon lévő hangszóró meglepően tisztán és hangosan szólal meg, miközben a túloldalról sem panaszkodtak azokra a problémákra, amik videofelvételnél adott esetben zavaróak lehetnek mikrofonos zajszűrés szempontjából.

Egykezes módban egyáltalán nincs gond a kezelhetőséggel
Egykezes módban egyáltalán nincs gond a kezelhetőséggel [+]

Értékelés: Xiaomi Redmi 4A
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Fogyott a készülék, de nem csak a műanyag ház, hanem az akkumulátor lecserélése miatt is, a gigászi, 4100 mAh kapacitású telepet 3120-asra csökkentették, és bár közel egy ezrest elvesztettünk, az üzemidő még így is bőven túlteljesíti az átlagot, vegyes, erőteljes használatban sem fogja szinte senki naponta tölteni a mobilt. Kis terhelés mellett könnyen elvan három napig, kétnapos átlagra lehet számítani. A kijelzőidőt tesztelő, online videót közepes fényerővel futtató mérésünk 7,5 órás eredménnyel végződött, használat közben inkább 5 órák jelentek meg 10%-os telep mellett, 5%-nál pedig már ki is kapcsol a kütyü. A telefon tudja a Qualcomm-féle QuickCharge 2.0-t, de a gyárilag hozzá tartozó töltőfej nem, így körülbelül 3 óra kell neki ahhoz, hogy 0-ról 100%-ra eljusson. A jelenleg tomboló mínuszokra nem reagált drasztikusan az akkumulátor, remélhetőleg ez mindegyik példányra elmondható lesz a típusból.

A Redmi 4A-val kapcsolatban számítani lehetett a végeredményre: könnyedén használható, barátságos telefont alkotott a kínai cég, egyáltalán nem kell félni a megvásárlásától, a Xiaomi jól ismert termékminősége a globális, végleges ROM-mal és a teljes itthoni frekvenciaskálával vegyítve remek elegyet hozott létre. Ezt persze a Redmi 3s is tudta, amihez viszonyítva kompromisszumokat kell kötnünk hardverben, kamerában és üzemidőben, gyengébb az anyaghasználat, ujjlenyomat-olvasó sincs, viszont a két ár közötti százalékos különbség elég komoly. A 4A-t Kínában nagyjából 21 ezer forintnak megfelelő összegért lehet megvásárolni, itthon pedig már elérhetővé vált, 35 ezer forintos bruttó áron, ami valódi ár/érték bajnokká teszi. Mondhatnánk, hogy a 40 ezer forint alatti árkategóriában még mindig a Vernee Thor győz, viszont ha eltekintünk a közepes ujjlenyomat-olvasótól és a hardver apró előnyeitől, akkor a Xiaomi összeszedettebb kezelőfelületére, illetve jobb kamerájára és akkumulátorára hivatkozva jobb választásnak tűnik a Redmi. Nincs tehát kérdés: a Xiaomi jelenlegi legolcsóbb, globális piacra szánt modellje hozta az elvártakat, így erős Ajánlott plecsnit érdemel!

Xiaomi Redmi 4A

szentkuti11

A tesztkészülék az Eustock jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés