Hirdetés

Xiaomi Redmi 4A - ennél nem tudsz jobbat

Bruttó végfelhasználói árat figyelembe véve is rendkívül olcsó a kínai gyártó új modellje, ráadásul semmilyen komoly kompromisszumot nem kell kötnünk a mindennapi használat közben.

Hirdetés

Hardver, szoftverezettség

Nincs jelentős változás a hardverben: az, hogy a korábbi nyolcmagosok helyett itt négymagos rendszerchipről beszélünk, egyáltalán nem jelent megfelezett teljesítményt, a négy darab 1,4 GHz-es Cortex-A53 mag sebessége megfelelő, ahol komoly különbségek vannak, az inkább a grafikus teljesítmény. Az Adreno 308 sajnos messze áll az Adreno 405 vagy 505 szintjétől, így a komolyabb 3D játékokkal szenved leginkább a Redmi 4A. Illett volna a képbe 3 GB RAM és egy minimum 32 GB-os belső tároló, de az alapváltozat sajnos a Redmi 3-hoz hasonlóan 2/16 GB-os konstrukcióban érkezik, ez utóbbi ráadásul csak a dual SIM-képesség feláldozásával bővíthető és az első bekapcsolás után mindössze 10 gigabájtot használhatunk fel belőle.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Xiaomi Redmi 4A Xiaomi Redmi 3 Xiaomi Redmi 3S Vernee Thor
Rendszerchip Snapdragon 425 Snapdragon 616 Snapdragon 430 MediaTek MT6753
AnTuTu Benchmark 6.x 35877 pont 35181 pont 43173 pont 37679 pont
Vellamo Browser 2196 pont 2605 pont 2565 pont 2838 pont
Vellamo Metal 1027 pont 1126 pont 1168 pont 1059 pont
Geekbench 4 (single / multi) 658 / 1756 pont 652 / 1832 pont 638 / 1884 pont 663 / 1806 pont
GFXBench Manhattan onscreen 5,6 fps 12 fps 14 fps 9,1 fps
GFXBench Manhattan offscreen 2,8 fps 5,8 fps 7,1 fps 4,5 fps
GFXBench T-Rex onscreen 14 fps 24 fps 26 fps 19 fps
GFXBench T-Rex offscreen 7,6 fps 15 fps 16 fps 12 fps

Ezzel a kijelzővel és rendszerfelülettel kifejezetten jó a teljesítmény, nincsenek komoly akadások, a lapváltások és a betöltések gyorsan megtörténnek, azonnali reakciót kapunk a home gomb megérintésére, és játszhatóságon belüli képfrissítéssel fut a RE-VOLT Classic 3D-ig bezárólag gyakorlatilag bármi. A melegedés kimondottan visszafogott, egyedül QuickCharge 2.0-töltőfejjel, maximum fényerős használat mellett lehetnek kellemetlenek a termikus állapotok, ezt viszont jó eséllyel nem sokan fogják gyakorolni.

A kategóriában még mindig kiemelkedő ez a teljesítmény A kategóriában még mindig kiemelkedő ez a teljesítmény
A kategóriában még mindig kiemelkedő ez a teljesítmény [+]

Akit eddig a B20-as frekvenciasáv hiánya és a szoftverfrissítésekkel kapcsolatos kérdőjel tartott vissza a Xiaomi mobiloktól, az a Redmi 4A esetén nyugodt lehet: a MIUI Global 8.1.4.0 Stabil a nemzetközi piacra szánt, itthon is megvásárolható példányokon gyakorlatilag gondozásmentes, nem frissül hetente, mint a fejlesztői változatok, viszont alkalomadtán érkezhetnek az újabb szoftverek. A bootloader ezúttal is zárt. Az Android 6.0.1 alapjaira épülő, decemberi biztonsági frissítésekkel rendelkező szoftver a megszokott módon próbál távol maradni a gyári Android kinézetétől. Minden menüpontot, gyári alkalmazást és egyéb tartalmat lecseréltek, optikailag legalábbis mindenképpen.

Barátságos és könnyen tanulható a kezelőfelület Barátságos és könnyen tanulható a kezelőfelület
Barátságos és könnyen tanulható a kezelőfelület [+]

Megmaradt a témázhatóság, viszont a gyári launcherrel akármelyiket választhatjuk, ugyanúgy alkalmazásmenü nélküli felületet fogunk kapni, a szoftverek, a mappák és a minialkalmazások egyaránt a jobbra-balra lapozható kezdőképernyők valamelyikén foglalnak helyet. Apró változás figyelhető meg a lehúzható értesítési-és kapcsolópanelen, mostantól nem vízszintes ujjhúzással, hanem dupla ujjmozdulattal csinálhatunk 4, szabadon variálható gyorsikonból 12-t. A felület egyébként a lokációnknak megfelelő időjárási helyzetet és a legfrissebb értesítéseket is megjeleníti.

Megmaradt a témázhatóság és extra alkalmazások is akadnak Megmaradt a témázhatóság és extra alkalmazások is akadnak
Megmaradt a témázhatóság és extra alkalmazások is akadnak [+]

Jelen vannak a legfőbb MIUI-s extrák és szoftverek. Az egykezes mód segítségével összesűríthetjük a megjelenített képet 3,5 vagy 4 hüvelykes területre, létrehozhatunk második asztalt a szigorúan bizalmas tartalmainknak, fejlesztői mód aktiválása nélkül kapcsolhatjuk ki a rendszer animációit és klónozni is tudunk egy-egy szoftvert, ha több fiókkal szeretnénk példának okáért a Facebookon vagy az Instagramon jelen lenni.

Az alkalmazások klónozása hasznos lehetőség Az alkalmazások klónozása hasznos lehetőség
Az alkalmazások klónozása hasznos lehetőség [+]

A Mi Remote segítségével konfigurálhatjuk a távirányítóként használható infraportot, a Szkenner névre hallgató alkalmazás pedig QR-kódokat olvas, illetve akár névjegykártyát vagy egyéb dokumentumot is képes digitalizálni a hátlapi kamerával. A számológép érdekessége, hogy nem csak az alapműveletek elvégzésére képes, hanem valutaváltásra, mértékegységek átváltására és trigonometriai számításokra is használhatjuk.

Semmit nem hagytak a gyári Android szintjén Semmit nem hagytak a gyári Android szintjén
Semmit nem hagytak a gyári Android szintjén [+]

A Biztonság névre hallgató alkalmazással intézhetjük a telefonunk legfontosabb védelmi beállításait, gyárthatunk tiltólistát különböző telefonszámokra, elvehetjük az internet-hozzáférést bizonyos szoftverektől és víruskeresőt, memóriatisztítót is kapunk. Az alkalmazásainkat egyébként egyesével is levédhetjük, jelkód segítségével. Első bekapcsoláskor kiválaszthatjuk, hogy a SwiftKey vagy a Gboard segítségével szeretnénk-e gépelni, a WPS Office pedig a különböző dokumentumok megtekintésében és szerkesztésében lesz hasznunkra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés