Hirdetés

Xiaomi Redmi 4A - ennél nem tudsz jobbat

Bruttó végfelhasználói árat figyelembe véve is rendkívül olcsó a kínai gyártó új modellje, ráadásul semmilyen komoly kompromisszumot nem kell kötnünk a mindennapi használat közben.

Hirdetés

Külső, kijelző

A Redmi 4-széria belépőmodellje igazán szerény anyaghasználattal kapta meg ugyanazt a formavilágot, amit az előző generációban kicsivel több igényességgel, viszont százalékosan nézve jóval drágábban kínáltak. Komikus, hogy a teljes egészében műanyag hátlapot úgy osztották fel, mintha antennakivezetéseket kellett volna rá csinálni, ráadásul az egészet egy darabból fröccsöntötték, hogy még feltűnőbb legyen a csalás. Aki a tökéletesen megmunkált apró részletekben látja egy telefon szépségét, az ne a Redmi 4A-val próbálkozzon: összességében szép a forma, csak jól áll neki a távolság.

A formavilág remek, a kidolgozás minőségénél viszont biztosan csökkentetek a költségeken.
A formavilág remek, a kidolgozás minőségénél viszont biztosan csökkentetek a költségeken. [+]

Dimenzióiban alig különbözik a Redmi 3s-től, egész kicsit nagyobb, ugyanakkor a hátlap lekerekítéseiből is visszavettek, így összességében jóval bumfordibbnak tűnik márkatársánál, miközben műanyagos jellege miatt könnyebb néhány grammal. A kiegészítőkből viszont semmit nem spóroltak, tehát megmaradt az értesítési LED a háttérvilágítással továbbra sem rendelkező érintőgombok alatt, adott a programozható infraport, a fény-és távolságérzékelő szenzorpáros, illetve a 3,5 milliméteres jack csatlakozó is. Egyedül a hátlapról itt hiányzó ujjlenyomat-olvasó maradt a komolyabb modellek privilégiuma.

Az előző szériából ismerhetjük a kijelzőt és a kávákat is
Az előző szériából ismerhetjük a kijelzőt és a kávákat is [+]

Még mindig nem tökéletes, de nagyon sokat fejlődött a duplakoppos feloldás hatékonysága, most már 10-ből körülbelül 8 alkalommal járunk sikerrel, ha a bekapcsológomb lenyomása nélkül akarjuk jelezni a telefonnak, hogy ideje ébredni. A megjelenített kép minősége pedig lényegében változatlan, vélhetően ugyanaz a panel dolgozik benne, mint társaiban, egyedül a kontrasztaránya tűnik gyengébbnek: öthüvelykes képátló, 720 x 1280 pixeles felbontás, IPS technológia, remek fényerő és gyárilag enyhén kékesre hangolt, de a beállítások közt változtatható színhőmérséklet. Egyedül a betekintési szögekkel nem lehetünk igazán elégedettek, oldalról ránézve némi színtorzulással és fényerőveszteséggel is számolnunk kell.

Jól sikerültek az oldalsó gombok
Jól sikerültek az oldalsó gombok [+]

Kijelző-teszt
Mérés Xiaomi Redmi 4A Xiaomi Redmi 3 Xiaomi Redmi 3S Vernee Thor
Képátló 5 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 454 nit 523 nit 454 nit 432 nit
Fehér fényerő (min.) 1,4 nit 1,2 nit 1,0 nit 20 nit
Fekete fényerő 0,53 nit 0,49 nit 0,41 nit 0,20 nit
Kontrasztarány 857:1 1067:1 1107:1 2160:1
Színhőmérséklet 6955 K + kézi 7960 / 7043 K 8356 K + kézi 8535 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az érintésérzékelés a kijelzőt és az alatta lévő virtuális gombokat tekintve is remek, a mostani időjárásnak köszönhetően kiderült, hogy hidegben, okostelefonos kesztyűvel nyomkodva is remekül működik a kapacitív panel, azonnal reagál az érintésekre, mozdulatokra. Alulra került a 2.0-s szabvány szerint működő, OTG-képes microUSB csatolófelület, természetesen ezen keresztül veszi fel a töltést is a telefon. Jobb oldalt helyezték el a hangerőszabályzókat és a bekapcsológombot, ezek egyáltalán nem lötyögnek, nyomáspontjuk jó, és csendesen teszik a dolgukat, ennyire direkt módon tehát nem akarták eltávolítani minőségileg a drágább Redmi 4-eket a legszerényebb változattól. Dicséretes!

Ha bővítenénk a tárolót, le kell mondanunk a dual SIM-ről
Ha bővítenénk a tárolót, le kell mondanunk a dual SIM-ről [+]

Annak is örülhetünk, hogy a telefon akár asztalra helyezve is jól használható, a 13 megapixeles kamera optikája éppen annyira lóg ki a hátlap síkjából, hogy a billegés csupán minimális. A körítésen egyébként nem változtattak, a sima, de házilag nem cserélhető hátlap alsó részére került a multimédiás hangszóró, az akkumulátort nem tudjuk cserélni. A kártyákat a bal oldalról, befelé történő nyomással kipattintható SIM-tálcával tudjuk cserélni, az első helyre egy microSIM-et tehetünk, a másodikra pedig vagy nanoSIM-et vagy microSD-t.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés