Hirdetés

2018. december 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Xiaomi Redmi 3 - szépségbe zárt szörnyeteg

Mutatós fémház, nyolcmagos rendszerchip, visszafogott méret és kolosszális akkumulátor a középkategória alsó felében – a Xiaomi már megint odapörköl a konkurenciának.

Hirdetés

Hardver és MIUI

Kínában a Xiaomi jelölte ki az „ütős hardver visszafogott áron” csapásirányt, és a Redmi 3 nem változtat a bevett recepten. Bár ma már nem számít ritkának a nyolcmagos rendszerchip a középkategóriában, annak az alsó felében, a 720p-s ajánlatok mellé mégsem jellemző Snapdragon 616-os SoC-t mellékelni. A gyártó mégis a négy 1,5 és négy 1,2 gigahertzes Cortex-A53 magot tartalmazó Qualcomm chipset mellett döntött, amelyet az Adreno 405-ös IGP és 2 gigabájt RAM egészít ki. A belső tároló 16 gigabájtos, amelyből 10 érhető el első bekapcsolás után, a microSD kártyával való bővítés természetesen adott. Bekapcsolás után, illetve mindent bezárva nagyjából 1,1 gigabájt RAM szabad. Nemrég jelentették be a 3/32 gigabájtos Pro változatot ujjlenyomat-olvasóval, ez Kínában áprilistól lesz elérhető.


[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Xiaomi Redmi 3 Alcatel Pop Up 5.0 Meizu m2 LG K10 4G
Rendszerchip Snapdragon 616 Snapdragon 415 MediaTek MT6735 Snapdragon 410
AnTuTu Benchmark 6.x 35181 pont 33333 pont 30533 pont 28039 pont
Vellamo Browser 2605 pont 2402 pont 2593 pont 2247 pont
Vellamo Metal 1126 pont 883 pont 1000 pont 892 pont
Geekbench 3 (single) 657 pont 614 pont 621 pont 478 pont
Geekbench 3 (multi) 3006 pont 2380 pont 1616 pont 1462 pont
GFXBench Man. onscreen 12 fps 5,8 fps 5,85 fps 4,1 fps
GFXBench Man. offscreen 5,8 fps 5,2 fps 2,8 fps 1,8 fps
GFXBench T-Rex onscreen 24 fps 12 fps 14 fps 9,6 fps
GFXBench T-Rex offscreen 15 fps 12 fps 8,5 fps 5,2 fps

A nálunk járt Redmi 3 MIUI 7.1-es felületet futtatott
A nálunk járt Redmi 3 MIUI 7.1-es felületet futtatott [+]

A Snapdragon 615/616 1080p-s kijelzőn neccesen, 720p-n viszont kifejezetten jól muzsikál. A Redmi 3 gyorsan nyit meg és váltogat az alkalmazások között, fürgén lép vissza a kezdőoldalra és a játékok képfrissítése is rendben van, hiszen az Adreno 405-nek kevesebb pixelt kell meghajtania. Bár nem tökéletes az Asphalt 8 képfrissítése, bőven a játszhatóság határán belül fut, legfeljebb langyosra melegedő házzal. Egyébként a böngészéstől is hasonló mértékben melegszik a Redmi 3, csak a Xiaomi szoftvere nincs igazán optimalizálva, a Chrome sokkal kevésbé dadog komolyabb honlapokon görgetve. Mindkét szoftver rendben kezel több lapot, a MIUI-s felkínál adattömörítést, könyvjelzőkezelést, olvasási elrendezést és éjszakai módot. A Chrome inkognitó böngészést, teljes képernyős megjelenítést, asztali nézetre váltást és nyomtatást biztosít, és persze Google szinkronizálást. A teljesítménytesztek pontszámai előnyösek, és bár itt-ott előfordul dadogás alkalmazástól függően, érezhetően gyorsabb minden, mint egy négymagos rivális esetében.

Bár a kínai mis készülékek már 7.2-es MIUI-t futtatnak, a nemzetközi változatok még 7.1-nél tartanak, és a hozzánk eljutott, magyar nyelvvel felvértezett Redmi 3 is ilyen rendszert kapott (7.1.1.0 Global), Android 5.1.1-es alapokon. A Play-szolgáltatások a készüléken voltak és rendben működtek, nem találtunk kínai appokat vagy feliratokat, és olyan kellemetlenségek sem voltak, mint az aktív letöltési korlát telepítéskor – magyarán a rendszer teljes pompájában, nagyjából 95%-os magyarítással működött. A bootloader ezúttal is zárt. A MIUI egyébként néhány indokolatlanul szétszórt beállítást leszámítva átlátható, a megjelenése nem túl harsány vagy látványorientált, a felület témázható, és ahogy azt megszokhattuk a kínai márkáktól, hiányzik a menü, tehát minden app és widget a főoldalakon kap helyet, 4 x 5-ös kiosztással. Akinek ez nem tetszik, egy áruházas launcherrel gyorsan orvosolhatja a dolgot. A tálcára öt ikon fér, a kezdőoldal csíptetőmozdulattal rendezhető át.


[+]

Felülről pattintható le az értesítési- és kapcsolópanel, a kettő között vízszintes ujjhúzással lehet ugrani. A kapcsolók átrendezhetők, a felületen elérhető a zenelejátszó kezelője és a fényerőt is lehet innen szabályozni. Apró kellemetlenség, hogy ehhez az állapotjelző pontot meg kell ragadni, és szikrázó napfény alatt ez nem mindig sikerült elsőre vagy másodikra. Nemcsak az átmenetek, a betűméret és a témák variálhatók: széles körben testreszabhatók az alkalmazásértesítések és az engedélyek is. Gyermek mód is aktiválható a személyes adatok hozzáférhetőségének korlátozására. Akinek az 5 hüvelykes képátló még mindig túl nagy az egykezes használathoz, a kezdőképernyő gombtól jobbra vagy balra simítva 4 vagy 3,5 hüvelykesre kicsinyítheti a tartalmakat, bár az ilyesmi phablet méretben jön jól igazán.


[+]

Az alkalmazásfelhozatal a Google részéről a Play Áruházban ki is merül, a többit a felhasználónak kell telepítenie. A Xiaom a Mi-fiók kezelőt, az email appot, a hangrögzítőt, az iránytűt, a számológépet, a QR-kódolvasót, a letöltés-kezelőt és a témázót mellékelte. Megemlítendő még a Biztonság, amely a rendszererőforrásokat kezeli, vírust keres és az adatforgalmat, illetve az engedélyeket felügyeli. A fájlkezelő a szokásos tallózás mellett fájltípusok szerint is megjeleníti a helyben tárolt állományokat, plusz FTP-kapcsolat is létesíthető vele.


[+]

A naptár jól használható, és a Google-fiókot is sikerült hozzákapcsolni. Ugyanez igaz a telefonkönyvre, amely megjeleníti a mis, a Google-ös, a más fiókokból származó, a helyben tárolt és a SIM-en lévő névjegyeket, amelyek vezeték- és keresztnév alapján rendezhetők, a telefonszám nélküliek pedig kiszűrhetők. Távirányítót nem találtunk, egy AnyMote-ot feldobva viszont sikerült az otthoni tévéket kezelni, beleértve egy régebbi fajtát is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.